מתי לאמבפה הייתה שליטה מהפנטת בכדור? מאז ומעולם היה שחקן של עוצמות פיזיות מטורפות ויכולת אתלטית על אנושית כמעט.
כמו שנכתב מעלי הוא עוד יקבל ביטחון ויחזור לעצמו מבחינת יוזמה עם הכדור, אבל לא יודע אם הייתי מצפה ממנו לקסמים שקשורים לטיפול עדין בכדור ושטח קטן. יש לו את זה אבל זה לא הפורטה שלו, וממה שראיתי גם מעולם לא היה.
כמובן שהשליטה שלו בכדור נובעת מהטעיות גוף ושינויי כיוון מהירים עם יציאה מהמקום שאין לאף אחד. זה מקנה לו דריבל\שליטה בכדור.
ברור שהוא לא רונאלדיניו…
מעולה, אז זה לא נפגע. כבר במעט שראינו אצלינו היה אפשר בקלות לראות איך הטעיות הגוף המטורפות שלו זורקות שחקנים לטיפול אצל כירופרקט
שליטה מהפנטת בכדור אולי זה הגזמה, אבל בהחלט שחקן שיכול לסחוב כדור במהירות שיא וקרוב לרגל שמאוד קשה להוציא לו.
הוא כבר לא ״מפחיד״ כשהוא מקבל את הכדור, וזה נכון לא רק מתחילת העונה.
מאוד מקווה שאני טועה אבל לדעתי העוצמות הפיזיות בדעיכה. שחקן שמשחק ברמות הגבוהות ביותר מגיל 17 נשחק מהר יותר.
הוא אותו אמבפה שאתה זוכר ב"שיאו", אפילו חכם ובוגר יותר. הוא פשוט מסתגל למקום חדש שבשבילו הוא התגשמות כל חלומותיו, הוא נותן הרבה כבוד ומקום לשותפים שלו להתקפה ולא כופה את עצמו על המשחק (משהו שהיה מצופה ממנו אם הייתם אומרים לי שאחרי 3 מחזורים ראשונים הוא בלי שער).
אחרי בטיס הצ’אקרות נפתחו, קצת באסה אמנם שהפגרה באה באמצע אבל אין מה לעשות. ברגע שגם ויני יתחיל טיפ טיפה להירגע וגם קצת לבנות את הכימיה שלו עם אמבפה אתה תראה אותו בגדולתו.
יכול להיות שזה נעוץ בעמדה שלו על המגרש או בשת"פ שלו עם הקישור, ככה או ככה אני בטוח שזה יקרה מהר מאוד.
ככה אנחנו בריאל מדריד - בינתיים קיליאן אמבפה קצת מאכזב. חשבתי שיותר אחגוג את השער הבכורה שלו בליגה ואם זה היה קורה למשל במחזר הפתיחה ומביא לנו 1:2 במאיורקה…
-ציפיתי לתומי שהוא יילחץ קצת את שחקני ההגנה - בעונה הראשונה שלו כריסטיאנו רונאלדו עשה את זה.
-ציפיתי בלי קשר לשפת גוף אחרת - חיוכים לא רק באימונים ובריאיונות הרי זה שחקן שחי את הלחץ מגיל 17 - ציפיתי לתשוקה ולהתלהבות.
-ציפתי לגישה - הוא שחקן מוביל, זה שהוא בא בחינם זה “בכאילו”. רציתי שייקח את הכדור וייזום ולא יהיה כמו גארת’ בייל בעידן כריסטיאנו רונאלדו, ביישן מדי מפרגן מדי.
-הסיומת שלו רוב הפעמים הייתה די איומה. מתבלבל ברגליים, בועט מסורבל, במקום לפינה הרחוקה מנסה את הפינה הקרובה. קיבל כמה כדורים במצבים של אחד על אחד עם הבלמים קרוב לשער וזה תמיד היה מאכזב.
אני לוקח בחשבון שיש לחץ, שכל הקבוצה לא מתפקדת ממש וגם שפריז סן ז’רמן הוציאה לו הרבה אוויר וגם הפציעה באף אבל עובדה שהוא משחק והיורו כבר היסטוריה. אני לא אומר שהוא יהיה כישלון חלילה או שהוא יירד לממוצע של 20 שערים לעונה אבל אני מאוכזב.
ניימאר אוטוטו עומד לפרוש, אדן הזאר כבר פרש, ליאו מסי לא באירופה. כמה שחקנים יש שהם כן “טובים” על שטח קטן? לא חושב שאמבפה מאסטר בתחום אבל כן אחד שיכול טיפה לתרום.
3 מהכי טובים באירופה על שטח קטן משחקים ליד הצב, אז לא חשוב מה הוא יביא למשחק שלנו בכל הקשור לשטח קטן, רק שישים כדורים ברשת, בשביל זה הוא בא ומקבל טרליונים כל חודש בנוסף למה שאמא שלו מקבלת מתחת לשולחן.
תגובה אחרונה בדיון הייתה בחודש ספטמבר. אני אקח הימור מושכל שקיליאן אמבפה לא יבקיע שער ניצחון בגמר הקופה דל ריי וגם לא בקלאסיקו בליגה ויגרד את ה-40 שערים. אפשר להגיד עונת הבכורה שלו מאכזבת.
אז בכלי התקשורת עקבו באדיקות, הוא עבר את רונאלדו-פנומנו שכבש 30 שערים בעונת הבכורה, השתווה לכריסטיאנו רונאלדו עם ה-33 (ביותר משחקים), התאושש מתקופת “השפל” והפנדלים נגד ליברפול ואתלטיק בילבאו, הבקיע שלושער במשחק כמו נגד מנצ’סטר סיטי “בשביל משחקים כאלה הביאו אותו” וגם יש לו שערים נגד ברצלונה בסופרקופה ונגד אתלטיקו מדריד בליגה, תואר שחקן החודש והמון MVP בצורה מוגזמת ביחס לכדורגל שלו. ועדיין.
עם כמה שהקבוצה העונה הייתה דפוקה - הוא שיחק מספיק. הוא היה עצלן. הוא כבש שלושער נגד ויאדוליד ואחר כך נעלם ולא הצליח באף פעולה פשוטה. פעם הוא היה מקבל את הכדור והבלמים היו בלחץ היסטרי, זה לא המצב. שבוע שהוא מקבל אדום הזוי שלא מאפיין אותו ויורד פצוע נגד ארסנל - כמובן שקורה - זה לא במקרה. הוא החמיץ את המצב נגדם בלונדון שלא היה שער ריק אבל מצב נוח. וכמובן הקלאסיקו השחור בסנטיאגו ברנבאו. כשאתה מקבל את השחקן הטוב ביותר בעולם או לפחות אחד מהשלושה - יש לך ציפיות. זה לא המספרים, הוא היה יכול להבקיע 25 שערים וסתם תראו את העונה של ראפינייה (ברור שזו לא אותה עמדה). הסיום בפ.ס.ז’ גזל לו אנרגיות וגם היורו וחשבתי שהוא ‘יעוף’ על זה שהוא הגשים את חלום חייו. כמובן שאני מצפה ממנו ליותר כדורגל בעונה הבאה. הוא לא חלוץ כמו ארלינג הולאנד שהוא די רגל מסיימת.
אז נכון שאפשר לצחוק/לרחם קצת על אמבפה (עד כמה שאפשר לרחם על אדם שמרוויח מיליונים למחייתו מלשחק כדורגל), שהגיע בתור אחד מהשחקנים הטובים בעולם, למועדון חלומותיו, המועדון המפואר והמעוטר בעולם, שבדיוק זכה בדאבל שני בשלוש שנים - ולא רק שהוא מסיים את העונה בבושת פנים עם ידיים ריקות לחלוטין, על-אף עונה אישית לא רעה בכלל, בטח בהתחשב באיך שהיא התחילה - סיכוי לא רע שהוא גם יראה את החברים שלו מהמועדון הקודם משיגים סוף-סוף את מה שהוא ניסה ולא הצליח כ"כ הרבה שנים.
ואגב -זאת לא הפעם הראשונה שבה אמבפה חווה משהו בסגנון. גם בפריז עצמה, וגם בנבחרת צרפת - על-אף ההצלחות, אמבפה חווה לא פעם כשלונות צורבים, על-אף שהוא סיפק את הסחורה על-פניו.
אבל צחוקים על “לוזריות” והכול בצד, אני חושב שאמבפה סובל ממשהו שאפשר לקרוא לו “too good for his own good”. דווקא בגלל שאמבפה כ"כ טוב, נוצרת מין אמונה כזאת מסביבו - החל מהשחקנים, דרך המאמן, אבל בעיקר בהנהלה - שהכול כבר יסתדר, כי אמבפה יפתור ויענה על כל פער אחר שאולי קיים. וכך נוצרים סביבו פעם אחר פעם פרויקטים לא מאוזנים, עם פערים וחורים אינהרנטיים משמעותיים, שהיכולת האינדווידואלית הפנומנלית של אמבפה מצליחה להסתיר חלקית, לאורך זמן - עד שזה כבר לא מספיק.
כך היה בפסז’, שהביאו מאמנים בובות והזניחו לחלוטין את הקישור; כך היה בנבחרת צרפת, שהשאירו בכוח מאמן לא מספיק טוב (כשפאקינג זיזו מחכה בקוצר רוח על הספסל), ולא טיפלו מספיק טוב בחוליים פנימיים בסגל הרעיל; וכך גם היה אצלנו השנה, שהשאירו את אנצ’לוטי שכבר דנו עליו מספיק, ובעיקר - לא נתנו את הדעת בצורה מספקת על החוסרים המשמעותיים שנוצרו עם עזיבת חוסלו, נאצ’ו וקרוס בתחילת השנה, בסגל המחורר ממילא - כפי שאורי @whykds זיהה יפה מאוד כבר אז. הרי השחקן הטוב בעולם מצטרף לדאבליסטית הגאה - מינוס בלם משלים (מדרידיסטה ככל שיהיה), קשר שיצא לפנסיה, וחלוץ מחליף בשקל וחצי - מה כבר יכול להשתבש?
אני מקווה מאוד שהנהלת ריאל למדה את הלקח מהשנה האחרונה (למעשה מהשנתיים-שלוש האחרונות כבר, אבל התארים סינוורו), ויטפלו בצורה רצינית ואמיתית בבעיות השורש של הקבוצה. וכך יתנו לאמבפה - ובעיקר לנו האוהדים - את הקבוצה שאנחנו רוצים וראויים לראות.
ומה עם אופציה שהוא טיפלה אוברייטד?
שחקן מהיר מאוד, כנראה בשורה הראשונה בעולם הכדורגל היום אבל עם דריבל בעייתי והמון החמצות ובטח לא מנהיג שאפשר לבנות סביבו קבוצה.
נראה לי שאפילו היה יותר ממשתמש אחד שכתב את זה כשהוא חתם אצלכם (גם על הר הציפיות שלא תואם למה שהוא הראה עד היום כשחקן וגם על הבעיתיות עם ויניסיוס).
אני גם חשבתי שהדריבל שלו קטלני יותר, היו לו ימים מזעזעים עם החמצות ונבדלים ובגדול בעונה הזו הוא היה לא יציב. אבל אני חושב שכן אפשר לסלוח. לא אגיד שזו עונת בכורה מהסרטים גם לא בפן האישי בלבד, אבל היו המון בעיות מסביב כמו מאמן שלא שולט בקבוצה, הגנה וכדומה. דברים שהיו מקלים עליו את ההתאקלמות. כמו שחורחה ואלדאנו אמר עוד בדצמבר ברגע השפל: “קיליאן אמבפה הוא, ויהיה הבעיה האחרונה של ריאל מדריד”.
רק להבהיר,
אני לא חושב שהוא הבעיה של מדריד.
אני חושב שהר הציפיות ממנו מוגזם.
גם בנבחרת צרפת הוא נתן מונדיאל אישי חלש מאוד כולל הגמר שאמנם הוא כבש שלושער אבל מי שראה את המשחק יודע שזה היה מספרי ראפיניה.
הוא נעלם כל המשחק ובסוף כבש 2 פנדלים וגדול אחד מרשים מאוד.
העמידה בלחץ בפנדלים היא לזכותו אבל הציפיה ממנו היתה להוביל את הנבחרת ולא רק לעמוד בלחץ בפנדלים.
אמנם יש סרטון שלו מחדר ההלבשה במחצית שעושה קולות של מנהיג אבל על המגרש זה לא התבטא.
אני חושב שההתלהבות מקיליאן אמבפה במונדיאל היא נכונה ל-2018. שם הוא הציג את הכדורגל האמיתי. המונדיאל האחרון שלו היה הרבה פחות טוב. אבל בכל זאת הוא הפגין מנהיגות וקור רוח, זה קשה מאוד להבקיע כל כך הרבה פנדלים בגמר, וביחס לשחקני צרפת האחרים היה מעולה. אני לא זוכר אגב נבחרת שעולה לגמר מונדיאל בכזו גישה איומה כמו צרפת.
מסכים שהציפיות ממנו מוגזמות. אני כן כתבתי שהוא איכזב אותי בקלאסיקו הראשון ואולי לא הבעתי משקל נכון מספיק “לבעיות” שסחב עם הגעתו. זילזלתי בפריסיזן וחשבתי שהחלום שלו היה לשחק כאן בריאל מדריד וכבר אין את לואיס אנריקה שהתעמת איתו אז חשבתי שצאו לדרך ויאללה בלאגן.
הנקודה שלי היא שכל שחקן, גם שלם יותר (כמה כאלה יש?) ומתאים יותר מבחינת העמדה לריאל מדריד - היה מתקשה להשתלב כי ריאל מדריד השנה הייתה קבוצה דפוקה
באופן טבעי, הכל תלוי בציפיות.
הוא לפחות רמה מתחת לכריסטיאנו, שנחשב לאחד הגדולים בהיסטוריה.
ומצד שני, הוא לפחות רמה מעל ויניסיוס, שנחשב לאחד הטובים בעולם.
ויני זה דיון נוסף, בקצרה (ואני מניח שזה דל"פ): זה שהוא נחשב לא הופך את זה לנכון או לחילופין מראה על מצבו של העולם.
הוא שחקן מהיר מאוד ובניגוד לאמבפה הדריבל שלו מעולה אבל לוקה מאוד בקבלת החלטות, מסירה ועד לא מזמן גם בסיומת (שגם היום היא לא יציבה) וזה עוד לפני שדיברתי על האופי הבעייתי.
אני לוקח את אמבפה לפני ויני בכל יום עוד לפני העונה הזאת.
אין בעיה עם מה שאתה אומר רק מציין שלדעתי העונה הזו היא שונה ממה שהיה שלוש שנים קודם לכן. נהדר בעונת הדאבל הראשונה שלנו גם אם עונת הבלון ד’אור של קארים בנזמה ויכולת שיא של טיבו קורטואה קצת טישטשה את זה (למשל הגול שלו נגד מנצ’סטר סיטי אנדרייטד ממש. המעמד, היריבה, המומנטום), היה טוב מאוד גם בעונה שעברה. קח לדוגמא משחק שלא כבש או בישל בו כמו הגומלין נגד באיירן מינכן בסנטיאגו ברנבאו ולדעתי הוא היה וואו. עונת 2022/23 גם כן מלאה במשחקים גדולים על אף ששם החל להתקלקל בעיקר בגלל הריבים. רוצה לומר: הוא הפך לשחקן שהסיומת שלו לא רעה בכלל. שחקן שיודע גם לנוע לעומק ולא רק כדור לעומק ודריבל שלא יוצא ממנו כלום.
בינגו.
אם כי, אני חושב שזה לא שונה משנים עברו. פשוט בתקופה של מסי וכריסטיאנו אותם שחקנים בקטגוריה אחת מתחת לעיזות היו בפער כל כך מובהק מתחתיהם ברמה, שהם קיבלו משקל נמוך יותר בשיח הציבורי. רוצה לומר, ויניסיוס לא פחות טוב מהמקבילים שלו לפני 10 שנים, אבל המקבילים של מסי וכריסטיאנו (סובייקטיבי לגמרי אבל לטעמי, בסדר כלשהו - אמבפה, הלאנד, לאמין) הם הרבה פחות טובים מ… מסי וכריסטיאנו.
כרגע מאוד קל להוריד ממה שויניסיוס עשה. הוא בתקופה הכי רעה מאז הפריצה, הרבה מהנפילה שלנו העונה בקטע המנטלי נזקפת לשמו, הוא לא פוגע מאז אותו טקס כדור הזהב ובכנות הוא המאיס את עצמו על כולם, כולל עלי שאני בנאדם סופר מכיל ומתחשב, ואפילו שאני לא סובל אותו אני עדיין מגן עליו פה עכשיו.
עם זאת, זו לא חכמה לבוא בתקופה הזאת ולרדת עליו. הבנאדם כבר כמה שנים שהוא כל ההתקפה שלנו, כשבימין רודריגו לא פגע או שואסקז ואסנסיו עשו שם רוטציות, כל הכדורים הלכו אליו והוא היה הכתובת הראשית. הבנאדם חתום על שני דאבלים, הבקיע בשני גמרי אלופות, עד לתחילת העונה הוא היה השחקן הפורה ביותר בשנים האחרונות בליגת האלופות (ואולי אף עדיין, לא בדקתי).
ביכולת הרגילה שלו, הוא שחקן שובר שיוויון. שחקן שבכל כמה דקות מייצר מצב בלי קשר למה שקורה על הדשא. אין יותר מדיי שחקנים שיכולים לעשות את זה. הוא שנים שיחק בקבוצה חצי מתפקדת ועדיין סיפק את הסחורה.
סובייקטיבית, אני ממש אשמח למכור אותו במחיר מופקע לסעודים ולהביא במקומו את גיוקרש. אני לא אוהב אותו בלשון המעטה. אובייקטיבית, זה יהיה ממש מטומטם להפטר משחקן שסחב אותך להצלחות אסטרונומיות על הגב עוד לפני גיל 24.
שנקל על אמבפה מנותק מהדיון הנוכחי בשרשור:
תמיד חיבבתי את קיליאן אמבפה. כי אני מעריץ מהירות וכוח ומעדיף את התכונות האלה על טכניקה, דריבל ובעיטה קלינית.
אני חושב שמה שהכי פגע בתדמית שלו זה החוזה המפלצתי ההוא בפאריז בו הוא קיבל גם סמכויות ניהול כלשהן
בבניית הסגל לפחות לפי דיווחים בתקשורת. הוציאו אותו מגלומן ממש.
אבל באמת של הדברים אני מאמין לו שהלחץ עליו לחתום היה גדול מידי ושהוא באמת לא יכל לסרב. ואני מאמין שהאופי שלו הוא אופי שקל לאהוב, ולא מגלומני בכלל. אין לו מניירות של כוכב יותר מידי. ההשתלבות בריאל השנה היתה חתיכת אתגר חברתי. והוא צלח את זה.
הוייב שלו הוא טוב. הוא עצוב כשצריך בהפסדים ושמח בנצחונות. הוא מפרגן לחברים ונראה טוב במרקם של הקבוצה.
העונה כבר הסתיימה ואין שום ראיה ממקור גלוי לסיכסוך שלו עם ויני. אני לא אומר שאין כזה, אני אומר שגם אם יש, אז שמרו אותו בחדרי חדרים בצורה מרשימה. וגם זו נקודה לזכותו.
בסך הכל מדובר בנקודת האור מהעונה הזו. לא ציפיתי ממנו למספרים כאלה שמזכירים את השנים בליגה הצרפתית. אני חושב שעם מאמן נכון וקבוצה מאוזנת הוא יכול להתקרב למספרים של רונלדו פר עונה (לא לטוטאל, אלא פר עונה להגיע ל50+).
לא מן הנמנע שזידאן עוד יגיע לאימון נבחרת צרפת לפני סיום הקריירה של אמבפה ואז לא מופרך שהוא יניף עוד גביע עולם מה שישים אותו במעמד של הגדולים ביותר, גם אם הטכניקה והדיוק לא שם עד הסוף.
מחזק את הדברים שלך. בנוסף, מאז דצמבר, למרות כל התלאות שעברה הקבוצה, הוא עם 30 שערים. הוא כובש בקצב טוב למרות הכל, ולעיתים גם מראה יכולת לא רעה בכלל.
הדאגה הגדולה ממנו הייתה השילוב שלו, והדרישה לכאורה לשחק בשמאל. לא היה זכר לזה לאורך כל העונה.
הייתי רוצה ממנו יותר מנהיגות בחדר ההלבשה, למרות שזה מובן שאתה לא תגיע למועדון כמו ריאל מדריד ותתפוס פיקוד מהיום הראשון.