על טכנולוגיה והעתיד

לא הייתי קורא לג’מיניי טיפש, מה שכן הוא באמת מאוד לא טוב בכל מה שקשור לתפעול כלים אחרים. ממש גרוע בזה.

דווקא מבחינת שכל, לדעתי בלא מעט מבחנים (וגם כשאני בודק אותו) ג’מיניי עקף את צ’אט GPT די מזמן (וגם קלוד כמובן שהם כבר ליגה אחרת). יש דוגמא מוכרת שבה שואלים (וניסיתי את זה בעצמי ואכן שחזרתי את התוצאות) את כל אחד מהשלוש צ’אטים: “מכון שטיפת הרכב נמצא במרחק 100 מטר מהבית, האם ללכת ברגל או לקחת את האוטו?”.

צ’אט GPT הגאון אומר שבעבור 100 מטר כבר תלך ברגל, ג’מיני וקלוד לא נופלים בפח וכמובן מזכירים למשתמש שאין לו מה לחפש במכון בלי הרכב.

אגב, בקוד הוא אכן טיפש. פה גם צ’אט GPT לוקח אותו בהליכה. VIBE CODING עם ג’מיניי זה מתכון לכישלון בטוח.

אני מרגיש שאני מדבר עם טיפש במקרה שלו, הוא פחות מבין מה שאני רוצה.

לגבי קלוד, אני לא שולל שהם הפכו אותו ליותר חלש בשבועיים האחרונים. אני מוצא את עצמי יורד איתו לקטנות שפעם הוא היה חוסך ממני

סתם אנקדוטה.
בעקבות הדיון באשכול השיפוט, הורדתי קובץ pdf בספרדית ורציתי לתרגם אותו לאנגלית.
אמרתי לצ’טGPT הלא חינמי שיש לי מהעבודה לעשות את זה. הוא אמר שאין בעיה, יצר מסמך pdf , אבל אני מזהה שכמות הטקסט הרבה הרבה יותר קטנה.
מכאן, אני מנסה לשכנע אותו לעשות תרגום מלא, הוא כל פעם אומר לי בטח, איך אתה רוצה את זה, ואז מייצר עוד מסמך לא שלם. אחרי כ 10 נסיונות חידוד (באותו הצ’ט), אמרתי די, ננסה אחרת.

חשבתי לעשות קופי-פייסט של חלקים מהמסמך לגוגל טראנסלייט, ואז להעתיק חזרה לצ’ט כדי שיעשה לי את זה יפה עם פונטים ואינדנטציה.
פתאום אני רואה שבטראנסלייט יש אופציה של מסמכים (וגם תמונות, וגם אתרים). גררתי את המסמך, בחרתי מספרדית לאנגלית, לחצתי טראנסלייט, ואחרי 10 שניות יש לי pdf באנגלית שנראה בדיוק. כולל לינקים במסמך המקורי שעובדים במסמך המתורגם. מדהים!

הבעיה היחידה היא שגוגל טרנסלייט מתרגם כמו זבל.

אין ספק שיש הבדלים עצומים בין הגרסה החינמית לפרו אצל ה-AI, הרגשתי את זה בעזרה עם המחקר שלי. כל פעם שנגמרו הטוקנים לגרסת הפרו הרגשתי כאילו אני עובד עם כלי מסורס.

גוגל טראנסלייט מתרגם מצוין מספרדית לאנגלית.
אולי ניסית לתרגם לעברית? זה באמת חרא.

המקסימום שניסיתי מספרדית לאנגלית זה אתרים של חדרי בריחה בחו”ל. זה אחלה למילים בודדות, אבל זה לא מבין הקשרים כמו שצריך. AI זה עולם אחר, בטח אם מדברים באמת על תרגום לעברית.

גוגל טראנסלייט זה גם AI, כן? מודלים מאנגלית לכל שפה.
אני קורא ככה MD ומארקה כבר שנים, וזה מצוין. לא יודע על מה אתה מדבר.
גם המסמך שדיברתי עליו, 10 עמודים של טקסט, קריא והגיוני.

תנסה ג’מיני

אוקיי, מצאתי את זה כקייס סטאדי מעניין מאד.

להלן מה שהיה לבינה להגיד. הפרומט היה זהה ופשוט ׳תעזור לי להבין את הממ הזה׳.

ג׳מיניי (thinking)

תקציר

המם הזה משתמש בפורמט המוכר של “פו הדוב”, שבו משווים בין דעה הגיונית ומיושבת (התמונה העליונה) לבין דעה שנחשבת למגוחכת, מוגזמת או “טיפשית” (התמונה התחתונה עם פו הדוב המעוות).

הנושא כאן הוא דעות של אוהדי ריאל מדריד על שחקני הקבוצה. הנה הפירוט שיעזור לך להבין את העקיצה:

1. החלק העליון (הדעה ה"שפויה")

המשתמש whykds מציג שתי טענות מקובלות יחסית בקרב אוהדי כדורגל:

• פרלאן מנדי: הוא טוען שמבחינה הגנתית מנדי הוא עדיין ברמה הגבוהה ביותר, ושהמחליפים שלו (כמו פראן גרסיה) פשוט לא ברמה הזו.
  • אדר מיליטאו: הוא טוען שמיליטאו בלם מצוין.

השורה התחתונה: אלו דעות מקצועיות ולגיטימיות שרוב האוהדים יסכימו איתן.

2. החלק התחתון (הדעה ה"הזויה")

כאן המם לועג למשתמש בשם Razik שמציג “דל"פ” (דעה לא פופולרית) שהיא קיצונית ומנותקת מהמציאות בעיני יוצר המם:

• מנדי > קרלוס: הוא טוען שפרלאן מנדי טוב יותר מרוברטו קרלוס (אחד המגנים השמאליים הגדולים בהיסטוריה של הכדורגל). זו נחשבת להגזמה פראית.
  • מיליטאו טופ 2 בהיסטוריה: הוא טוען שמיליטאו בשיאו הוא אחד משני הבלמים הכי טובים שהיו לריאל מדריד אי פעם. בהתחשב באגדות כמו סרחיו ראמוס, פרננדו היירו או פאביו קנאברו, זו דעה שנתפסת כחסרת פרופורציה.

לסיכום

המם צוחק על המרחק בין הערכה ריאלית לשחקנים (הם טובים) לבין הערצה עיוורת או “טרולינג” (הם הכי טובים בהיסטוריה). הוא מציג את מי שחושב שמנדי טוב מרוברטו קרלוס כמישהו שדעתו “מעוותת” או לא מחוברת להיסטוריה של המועדון.

אתה עוקב אחרי הדיונים האלה בפורומים של ריאל מדריד, או שסתם נתקלת בזה בטעות?

קלוד אופוס

תקציר

המם משלב את הפורמט של “Tuxedo Pooh” (פו הדוב הרגיל מול פו הדוב המהודר) עם צילומי מסך מקבוצת וואטסאפ/טלגרם של אוהדי ריאל מדריד.

הפורמט:

• פו הרגיל למעלה = דרך “רגילה” לומר משהו
  • פו המהודר למטה = דרך “מתוחכמת”/יותר חדה לומר את אותו הדבר

התוכן:

whykds (למעלה) כותב ניתוחים ארוכים ומנומקים:

1. “הגנתית מנדי הוא עדיין טופ של הטופ, כשהאלטרנטיבות פשוט לא מתקרבות אליו”
  2. “מיליטאו בלם מעולה, Paco-Pavon צדק בנושא”

Razik (למטה) לוקח בדיוק את אותן הדעות ומנסח אותן כ**“דל״פ” = דעה לא פופולרית**, בסגנון חד וקצר:

• “דל״פ: מנדי > קרראס”
  • “דל״פ: מיליטאו כשיר טופ 2 בלמים בהיסטוריה שלנו”

הבדיחה: Razik מציג את הדעות האלה כ"לא פופולריות" ובוטות/נועזות — אבל בפועל אלה בדיוק אותן עמדות ש-whykds הרגע ביסס בניתוח ארוך ומנומק בקבוצה. זאת אומרת, זה לא באמת “דל״פ” אם מישהו אחר הרגע אמר את זה בצורה מנומקת. המם לועג לאיך שאנשים אוהבים למסגר דעות מיינסטרים כ"טייקים חמים ואמיצים" כדי להישמע יותר מגניבים או מקוריים.

בקיצור — Razik גונב את העמדות של whykds ומגיש אותן מחדש באריזה של “רק אני מעז להגיד את זה”.

ג׳בטה

תקציר

בטח :grinning_face_with_smiling_eyes:
זה מם שמשחק על הפורמט של “Winnie the Pooh classy” – למעלה פו נראה רגיל/אדיש, ולמטה הוא נראה “מתוחכם” ומגונדר. הרעיון הוא להשוות בין שתי דרכים להגיד משהו: אחת פשוטה/עממית ואחת מנופחת או “אקדמית”.

מה כתוב פה:

החלק העליון (פו הרגיל):

מישהו בקבוצה כותב בערך:

“הגענו למדי אז עדיין טוב של הטופ כשאלטרנטיבות פשוט לא מתחברות אלינו”

ואז:

“מישהו בכל זאת מעולה? @Paco-Pavon

כלומר – ניסוח די יומיומי/מבולגן של “אין לנו חלופות טובות / מי פנוי?”

החלק התחתון (פו המתוחכם):

מישהו אחר כותב בצורה דרמטית/רשמית:

“דלפ: מיליטאו כשיר סוף טוב בלמים בהיסטוריה שלנו”

(כנראה בדיחה על אוהדי כדורגל/קבוצת וואטסאפ, אולי על ריאל מדריד ו־Éder Militão)

הפואנטה של המם:

הבדיחה היא שהמשפט השני אומר בערך אותו סוג של דבר/תגובה,
אבל בניסוח מוגזם, דרמטי, “מלומד” או מתלהב יותר — ולכן הוא מקבל את פו המתוחכם.

בקיצור:

המם צוחק על אנשים שבמקום לדבר רגיל אומרים דברים בצורה מוגזמת/דרמטית כאילו הם פרשנים מקצועיים או פילוסופים :sweat_smile:

אם תרצה, אני יכול גם לפרק את בדיחת הכדורגל/השמות שם אם תגיד לי מאיזו קבוצה/קהילה זה.

אחר כך עזרתי להם עם ׳הממ מבוסס על Fancy and Idiot Pooh Meme Generator׳

ג׳מיניי נשאר בדעתו פחות או יותר .

קלוד תיקן:

תקציר

אתה צודק, טעיתי בפורמט! ההבדל קריטי:

Fancy and Idiot Pooh:

• פו העליון = הגרסה ה"חכמה"/נורמלית
  • פו התחתון (עם הפרצוף המעוות והשיניים) = הגרסה האידיוטית

זה הופך לגמרי את המשמעות של המם:

הבדיחה האמיתית: whykds מגיש ניתוח מנומק ומדוד — “מנדי הגנתית הכי טוב כי האלטרנטיבות לא מתקרבות”, “מיליטאו בלם מעולה”. אלה טענות עם ניואנסים, סייגים, והקשר.

Razik לוקח את אותן הטענות ומועך אותן לפורמט “דל״פ” פרימיטיבי:

• “מנדי > קרראס” (השוואה בומבסטית בלי הקשר)
  • “מיליטאו טופ 2 בלמים בהיסטוריה של המועדון” (קפיצה דרמטית מ"בלם מעולה היום" ל"אחד הגדולים אי פעם")

הפואנטה: Razik הוא הפו-אידיוט שלוקח טענות סבירות ומנפח אותן לטייקים קיצוניים ומטופשים. הוא הופך ניתוח טקטי ל-shitpost. זה לא “דל״פ אמיץ” — זאת פשוט גרסה מעוותת ומוגזמת של מה שכבר נאמר בצורה נורמלית.

המם בעצם מתאר טיפוס מוכר בכל קבוצת וואטסאפ של אוהדי כדורגל — הבחור שחייב לקחת כל דעה ולדחוף אותה לקיצון רק בשביל האפקט.

ג׳בטה פספס את הסדר

תקציר

נכון — זה מבוסס על תבנית המם Fancy and Idiot Pooh Meme, שהיא וריאציה של מם פו המוכר.

הרעיון בתבנית הזו הוא:

• למעלה (“Idiot Pooh”) – מציג דרך “טיפשית”, פשוטה, עממית או פחות מרשימה להגיד משהו.
  • למטה (“Fancy Pooh”) – מציג בדיוק את אותו רעיון אבל בניסוח “מתוחכם”, יומרני או מוגזם כדי להישמע חכם/אלגנטי.

איך זה עובד במם ששלחת

בצילום המסך:

• למעלה מישהו כותב משהו יחסית פשוט/ישיר.
  • למטה מישהו אחר כותב ניסוח שנשמע הרבה יותר דרמטי/פלצני/“מכובס”.

הבדיחה היא לאו דווקא בתוכן עצמו, אלא ב־פער בין ניסוח פשוט לניסוח מפונפן.

למה קוראים לזה “Fancy and Idiot Pooh”

כי הקהילה באינטרנט לקחה את שתי התמונות של פו:

1. פו רגיל = “הטיפש”/הפשוט
  2. פו עם הבעת פנים מתנשאת = “המפונפן”/המתוחכם

והפכה את זה לתבנית קבועה להשוואה בין:

• מילה רגילה vs מילה פלצנית
  • התנהגות בסיסית vs “תרבותית”
  • ניסוח פשוט vs ניסוח יומרני

אם תרצה, אני יכול להסביר גם למה דווקא התמונות של פו האלה נהיו מם מלכתחילה ומה המקור שלהן.

הניתוח של ג’מיניי מושלם, לא הייתי כותב אותו יותר טוב בעצמי.
האחרים לא הצליחו אפילו לזהות את המם שבתמונה כמו שצריך, ובלבלו אותו עם מם אחר דומה (נפוץ יותר, ייאמר להגנתם).

לא אמרתם שדווקא ג’מיניי הוא החלש מביניהם בהקשרי צ’אט?

נכון, הופתעתי. ניתן לו עוד קצת קרדיט.

כן מעולה, רק ש (ציטוט)
מנדי > קרלוס: הוא טוען שפרלאן מנדי טוב יותר מרוברטו קרלוס (אחד המגנים השמאליים הגדולים בהיסטוריה של הכדורגל)

מבחינתו, קרלוס = קרראס. גם לג’מיניי יש דל"פ.

אגב, ג’יפיטי נשאר הרחק מאחור לדעתי. אני כבר לא נכנס אליו. קלוד וג’מיני סוגרים לי את כל מה שאני צריך מהצ’אטים האלה.

אז chatGPT (בגרסה שטרם שוחררה לציבור, למען ההגינות) בדיוק הגיע אתמול להישג מתמטי נדיר, שמתעלה על כל מה שמודלי AI הצליחו בתחום עד היום.

בקצרה: פתר שאלה פתוחה במתמטיקה. לא שאלה זניחה אלא שאלה שמומחים גדולים ורבים ניסו לפתור במשך עשרות שנים ונכשלו. המומחים בדקו את ההוכחה שלו ואישרו את הנכונות שלה. וההוכחה היא לא הוכחה מעפנה סטייל הפתרון של משפט ארבעת הצבעים למי שמכיר, אלא הוכחה מתמטית קלאסית ויפה.
יש הרבה לינקים על זה בטוויטר, אני חושב שהלינק של דניאל הוא הטוב ביותר בעברית שקראתי עד כה, ובמיוחד מעניין החלק הזה בו:

מעניין כמה עלה בטוקנים. אבל אנחנו נמצאים בזמנים מדהימים. האפליקציות המחקריות / מדעיות של המודלים בעלת פוטנציאל עצום, גם אם ההיתכנות הכלכלית לא שם עדיין לעניות דעתי. אלא אם יש פריצות דרך אמיתיות שיפציעו בשנים הקרובות מגזרת האנרגיה, הצ׳יפים, האלגוריתמיקה וכו׳. נוסח מה ש-Cerebras מבטיחים למשל.

בחודשים האחרונים זה נהיה דבר שבשגרה שה-AI פותר בעיות פתוחות במתמטיקה.
דיי מתבקש, דיי מדהים.

על הדרך, המלצה חמה על הראיון הטרי של מאסק לאקונומיסט, עם הרבה התייחסות ל-AI כמובן:

חלה התקדמות בתחום. עכשיו כולם מדברים על גרוק בוט. במקביל יש עוד כמה מתחרים כמו hermes (קוד פתוח שדורש טיפה יותר מאמץ). יש עוד כמה שמות, והמשותף לכולם הוא המעבר למוצר שיודע לבצע משימות. מישהו ניסה?

כבר עכשיו די ברור שאין שום צורך במודל הכי מתוחכם עבור משימות יומיומיות. המודל הכלכלי של אנתרופיק ואופן איי איי ממשיך להיות מוטל בספק. צריך להפריד את ההישג המדעי, המרשים בפני עצמו, לבין ערך שאותו צריך להביא להמונים. אנחנו עדיין מחכים למוצר שיעשה עבור אמא שלי מה שקלוד קוד עשה עבורי.

מהצד השני, עקבת קצת אחרי תקרית hugging face? יש מצב שיש לא פחות כסף בקצה ההוא של סקאלת העוצמה / גודל / אינטליגנציה.

אני עדיין תחת ההנחה, האינטואיטיבית ובלתי מבוססת יש לציין, שמתישהו יהיה ״חוק מור״ חדש שישבור את היוקר הקיצוני של הטוקנים, אם מכיוון חומרתי או תוכנתי. קשה מאד לדעת מתי, והשינוי יהיה כל כך דרמטי שכמעט חסר חשיבות לנסות לחזות מי יהיו המרוויחים והמפסידים (אולי פרט לאנבידיה, וגם זה לא בטוח).

גרוק בוט - לא ניסיתי אבל די מתפתה. זה נראה כמו הפתרון הכי שלם ונוח שראיתי עד היום על פניו (עוד לא ברמת אמא אבל מתחמם). מבריק השימוש במכונה רחוקה ייעודית לאייג׳נט.

יש שם כסף, אבל לא חושב שהוא טמון במכירת מוצר להמונים. אפשר לחשוב על שלל שימושים: אבטחה, צבא ועוד. על אחת כמה וכמה אם מה שאתה אומר על חוק מור הוא נכון - כי כנראה שלפחות בחלק מהמקרים ניתן יהיה לפצות במשאבים על חשבון אינטיליגנציה של המודל. העולם מתנהג ככה כבר עכשיו. למשל, כולנו בוחרים להריץ קוד שהוא רחוק מלהיות אופטימלי ובנוי על מיליון שכבות כיוון שכך חוסכים זמן פיתוח על חשבון זמן ומשאבי ריצה. אחת משאלות מיליון הדולר היא כמובן מהן נקודות הקצה בהן תצטרך את ה- edge שאנתרופיק יוכלו לתת לך על חשבון המודל הסיני בקוד פתוח. ברור שאנחנו לא יודעים את התשובה… ואגב, יש מצב שהמשחק יהיה לא רק מי מצליח לייצר מודל הכי חכם, אלא מי מצליח להשיג את ה- cost effectiveness הכי טוב בין משאבי ריצה לאיכות המודל. או מי מצליח ליצור מודלים הכי רזים שהם מותאמי משימה. לדוגמה, איזה מודל אני צריך כדי לתת שירות לקוחות בחברת סלולר?

פחות סביר, אבל עדיין אפשרי: ברבור שחור בתעשיית הצ׳יפים/משאבים שתשנה לגמרי את התמונה. למשל, להריץ מודל בעזרת תאים ביולוגיים, משאב שיש לכל אחת בגופו. מובן שזו דוגמה מומצאת לחלוטין, רק כדי להדגים. דבר כזה ישפיע לא רק על חברות הצ׳יפים אלא על כל שרשרת המשאבים והאספקה.

לגבי מבחן האמא, אני עדיין חושב שזו השאלה: