ריאל מדריד - אתלטיק בילבאו
יום שבת, 22:00
ריאל מדריד מגיעה למחזור הסיום של עונת 2025-26 כשהיא יודעת שלא עמדה בציפיות אך תשמח להיפרד עם ניצחון מהסנטיאגו ברנבאו. זה משחק בסימן פרידות כמובן – בראש ובראשונה של הקפטן והאגדה דני קרבחאל שיזכה לכבוד המגיע לו. סביר להניח שהאוהדים מכינים שלט ענק עבורו. המגן הספרדי שפתח בהרכב והשלים 90 דקות בפיחואן (די במפתיע) יקבל הרבה אהבה מהקהל וכמובן את התמונה המסורתית על האצטדיון עם בני משפחתו וברקע כל הגביעים – כמו אירוע הפרידה של לוקה מודריץ’. המאמן אלבארו ארבלואה שלא הסתדר עם הקפטן, פירגן במסיבת העיתונאים הזו: “קרבחאל הוא סמל למה ששחקן ריאל צריך להיות. הוא גדל כאן, הניח את אבן הפינה. הוא מקור גאווה לכל אוהדי ריאל. מחר הוא יפתח ואני בטוח שכאשר אחליף אותו כדי שיקבל את כבודו - כולם יקומו ויריעו לו. יהיה לו זיכרון נפלא מהאירוע הזה ומכל מה שתרם למועדון”. כשנשאל האם קרבחאל היה המגן הטוב ביותר, ענה: “בהחלט בין הטובים ביותר בשל החשיבות שלו בשני צידי המגרש, הדומיננטיות והרצון להשתפר מדי שנה”. קרבחאל התרגש מאוד בתום האימון האחרון שלו כשחקן ריאל. וגם כבש שער יפה מאוד.
ויהיו גם פרידות קטנות יותר - גם של המאמן עצמו - ארבלואה בישר שלא ימשיך - כצפוי (הבהיר כי הוא לא יהיה עוזרו של ז’וזה מוריניו אם הפורטוגלי ימונה למאמן), ושל שחקנים שוליים יותר כמו דני סבאיוס – אם יחזור לסגל סוף-סוף לכבוד המאורע (במארקה אגב בטוחים שלא - “אין סליחה”, נכתב לגבי זה), וכן של דויד אלאבה. “אני מקווה שזה ‘נתראה אחר כך’ כי ריאל תמיד תהיה הבית שלי. אני כאן כבר 20 שנה בתפקידים שונים. אני מודה על הזכות, אסיר תודה לכולם, התקדמתי הרבה”, אמר ארבלואה ורמז שנאלץ גם לסטות לעתים מהאני-מאמין שלו.
ארבלואה ירשום את משחקו ה-28 והאחרון בקבוצה, המאזן עומד על 17-2-8 [אחוז ניצחונות של כ-63%], ובליגה 12-2-4. פרט טריוויה – אם ריאל תנצח היא תגיע ל-86 נקודות שזה שתיים יותר מהעונה שעברה (84). היא תוכל להשוות את מאזן הבית שלה מאשתקד. האם זה חשוב? ברור שלא. “זה משחק גדול, משהו שבו ניפרד מהאוהדים, המשחק האחרון בבית הוא תמיד מיוחד ושונה. אנחנו רוצים לגרום לקהל ליהנות ממנו, זה הדבר הכי חשוב”, הוסיף הספרדי.
יהיו מספר שינויים בהרכב. פדה ואלוורדה שלא שיחק מאז ה-0:2 על אספניול בשל זעזוע המוח שקרה בעימות עם אורליאן טשואמני - התאמן כרגיל ויהיה על כר הדשא, אולם ככל הנראה כמחליף. קצת אירוני שכן הצרפתי לא התאמן ולא ייכלל בסגל. הם לא יהיו יחד על המגרש יותר העונה. מי שעוד ייעדר הוא ויניסיוס ג’וניור שלא התאמן באישור המועדון, הוא מקבל כמה ימי חופשה לפני שיצטרף למחנה הברזילאי. ויני סיים את העונה עם 22 שערים. ארבלואה השאיר פתח לאפשרות שישחק. “הוא נעדר מהאימון באישור, אני לא יודע אם יהיה מחר”. קיליאן אמבפה רוצה לשמור על תואר הפיצ’יצ’י שלו וזה אמור לקרות. קצב הכיבושים שלו דעך משמעותית כאמור מאז פברואר, אך הוא עדיין ניצב בפסגה עם 24 שערים לעומת 22 של ודאט מוריצ’י. ברהים דיאס מחפש שער בכורה והוא בתמונת ה-11.
ריאל מדריד - הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל, אנטוניו רודיגר, דין האוסן, פראן גארסיה| טיאגו פיטארץ’, אדוארדו קמאבינגה, פדה ואלוורדה (טיאגו פיטארץ’), ג’וד בלינגהאם| ברהים דיאס וקיליאן אמבפה
אתלטיק בילבאו חוותה עונה מאכזבת מאוד, מדורגת במקום ה-12 הכושל ומדגימה היטב את הליגה הצפופה - חמש נקודות בלבד מהקו האדום, ומנגד שלוש נקודות פחות מחטאפה השביעית. בכל מקרה נראה שעבור הבאסקים יהיה קשה מאוד להגיע לאירופה. במחזור שעבר בסאן ממס נפרדה הקבוצה מארנסטו ואלוורדה המאמן שיעזוב את המועדון באירוע מרגש בדיוק כמו שמגיע לו, ונמלטה מהפסד בזכות שער שיוויון של אינייאקי וויליאמס (1:1). “ואלוורדה אמר שחשוב יותר מהמחווה שיקבל זה שבילבאו תחזור להשיג תוצאות טובות בבית לאחר שלא עשתה את זה לאחרונה. בסוף הוא ראה את סלטה לוקחת נקודת בונוס בזמן שבילבאו אישרה שעונת הליגה שלה הייתה רחוקה מלהיות שמחה”, נכתב בסיקור במארקה. לקבוצה כבר יש מאמן חדש – שידוך מעניין – אדין טרזיץ’ שאימן לא מזמן בבורוסיה דורטמונד והגיע איתה לגמר ליגת האלופות.
אגב, אינייאקי ירשום ציון דרך בשבת כשמשחק בברנבאו יגיע ל-510 הופעות במדי בילבאו וישתווה לאנדואי איראולה במקום החמישי בכל הזמנים. למעשה האחרים וויליאמס רשמו עונה קשה מאוד. אינייאקי סיפק העונה רק ארבעה שערים - הזוי לגמרי, גם אם מספר הדקות שלו היה נמוך מבדרך כלל - כ2,600. האח ניקו וויליאמס שחווה עונה קשה - ייעדר בשל פציעה. גם המגן יורי לא ישחק והוא מושעה עקב חמישה צהובים. מזל שישנו גורקטה גורוזטה עם 16.
האריות הפסידו כבר 18 פעמים העונה – שווה ללפני אחרונה מאיורקה ורק אוביידו שירדה – הפסידה יותר. פי שלושה הפסדים מהעונה שעברה! במשחקי החוץ ניצחה העונה בילבאו רק ארבע פעמים והפסידה 11 (15 נקודות). הם לא ממש נתנו פייט לקבוצות הצמרת למעט ניצחון ביתי על אתלטיקו מדריד בחודש דצמבר. בברנבאו בילבאו לא ניצחה מעל 20 שנה מאז ה-0:2 בעונת 2004-05 וברור לכם מי היה המאמן. גם כן ארנסטו ואלוורדה. “העונה הזו לא הייתה טובה, היו כמה שחקנים, כולל אני – שלא עמדו בציפיות. עלינו להתאפס”, אמר אינייאקי בגילוי לב.
במסיבת העיתונאים ואלוורדה התייחס בעיקר לתקופתו הנהדרת בבילבאו שם רשם למעלה מ-500 משחקים, ופחות לגבי המשחק הספציפי הזה. “זה המשחק האחרון שלי, האחרון של העונה. אנחנו רוצים לסיים טוב למרות הקושי ולהיפרד בטעם טוב. ככל שרגע המשחק האחרון התקרב, אתה מרגיש בעוצמות גדולות יותר. אני עוזב בתחושה טובה ושמחה, זה נכון להיפרד. תמיד הרגשתי כאן את התמיכה”. הוא בחר בגמר הגביע כרגע המרגש ביותר. “הייתי רוצה לשנות את המשחקים שהפסדנו אבל לא הייתי חוזר אחורה. רדפנו אחרי הגביע 40 שנה והשגנו אותו. חסר לי רק תואר אירופי. השנה, הייתה שנה קשה, בעיקר בליגה כי היא המדד”.
אתלטיק בילבאו - הרכב משוער: אונאי סימון| אנדוני גורוסאבל, ייראי אלבארס, איימריק לאפורט, אדאמה בווירו| רובן נאבארו, איניגו רואיס דה גאלרטה, מיקל חאורגיסר| אינייאקי וויליאמס, אלכס ברנגוור וגורקה גורוזטה
היסטוריה ומפגשי עבר
עמוק בתוספת הזמן בעונה שעברה לוח התוצאות הראה 0:0 וריאל מדריד הניפה דגל לבן במאבק האליפות. ואז הכדור נהדף מההגנה, קפץ, ופדה ואלוורדה שלח בעיטה מדהימה לחיבורים של בילבאו - 0:1 דרמטי והברנבאו שואג. שנה קודם לכן ריאל ניצחה 0:2 את הבאסקים במחזור ה-30 עם צמד נפלא של רודריגו. ריאל עם מאזן נפלא - לא הפסידה לאריות ב-20 המפגשים האחרונים במדריד, ניצחה ב-17 מהם. במחזור הסיום של 2022-23 ריאל נפרדה מקארים בנזמה שכבש בפנדל רק עם תיקו 1:1 נגד הבאסקים. לאחר אותו הפסד 2:0 בעונת 2004-05 בסיבוב השני, כשוואנדרליי לושמבורגו עשה רוטציות לקראת שמינית גמר ליגת האלופות נגד יובנטוס ואכל אותה (ברור שאסייר דל-הורנו עוכר ריאל ידוע היה אחד הכובשים) עם הפסד 2:0 - החל רצף נפלא. ריאל ניצחה 12 פעמים את בילבאו עד ל-1:1 מתסכל בעונת 2017-18. ולא סתם ניצחונות. ארבע חמישיות היו שם. 1:5 בעונת 2009-10 במחזור הלפני אחרון, חמישייה גם כעבור שנה, 1:5 בעונת 2012-13 ומאניטה נקייה ב-2014-15 תוך מחצית אחת כשבשני המשחקים כריסטיאנו כובש שלושער. בעונת 18-19 קארים שאהב לכבוש נגד היריבה - הבקיע שלושער בעצמו.
והיו גם ניצחונות חשובים באמת, כמו ה-1:3 במחזור הסיום של 2002-03 עם צמד של רונאלדו-פנומנו ואחד של רוברטו קרלוס שהוריד אותנו להפסקה ביתרון וגם בישל באותו משחק – ניצחון שהיה שווה אליפות של הגלאקטיקוס לפני שכל הבלאגן החל. כעבור שנה רונאלדו כבש צמד ובישל אחד ללואיס פיגו ב-0:3. המשחקים הראשונים נגד בילבאו היו יחסית מאוזנים. ב-14 המפגשים הראשונים בילבאו ניצחה חמש פעמים לעומת שמונה של ריאל, כולל שישייה הזויה של הבאסקים ב-1930-31. ריאל מנגד ניצחה 1:5 במפגש הראשון. עוד ניצחון גבוה היה 0:6 בעונת 1957-58, וגם שביעייה נהדרת בעונת 1980-81 כבר במחזור השני. כידוע לכם בילבאו מעולם לא ירדה ליגה, כך שהמפגש מחר יהיה ה-95 בין הקבוצות בברנבאו. ריאל ניצחה 63 פעמים (67%), 18 מפגשים הסתיימו בתיקו (19%) ובילבאו ניצחה 13 פעמים (14%), יחס שערים 231:101 לטובת ריאל. בסה"כ 189 משחקי הליגה, ריאל ניצחה מאה פעמים ובילבאו 52. בסיבוב הראשון העונה ניצחה ריאל 0:3 את הבאסקים במחזור ה-19 שהוקדם בגלל הסופרקופה. קיליאן אמבפה כבש צמד ואדוארדו קמאבינגה הוסיף אחד בנגיחה.