השבוע המטורף של ריאל מדריד נמשך: אחרי הקלאסיקו בגביע, ורגע לפני שההמנון המרגש של הצ’מפיונס שוב מתנגן וריאל יוצאת לאמסטרדם ארינה - עצירת ביניים בדרבי השני העונה, במטרופוליטאנו(שבת, 17:15) כשניצחון יביא את ריאל למקום השני בטבלה. מה מתכנן סולארי בהתקפה?
סטטוס אלופת אירופהX3:
ריאל מדריד למשחק עם תחושות טובות אחרי התיקו בחצי הגמר הראשון בגביע נגד ברצלונה(1:1 בקאמפ-נואו), והיא הורידה מעט מהערפל מבחינת המוכנות שלה לאתגרים הצפויים לה החודש. למעשה, רק הדיאלוג הלא רשמי וחילופי ההאשמות בין סולארי ואיסקו, מעיבים על מצב הרוח. כמובן שאין זמן לחכות או לחשוב יותר מדי. התקופה הטובה של ריאל נושאת פרי, מעבר לכדורגל המשופר והשערים, וניצחון של ריאל בוונדה מטרופוליטאנו יכול להקפיץ אותה למקום השני לראשונה מאז מחזור מס’ 7, ואולי, לכו תדעו, גם להלחיץ את ברצלונה. הקבוצה של סולארי מחפשת ניצחון ליגה חמישי ברציפות, דבר שלא קרה לה בכל העונה שעברה, למשל, ובעיקר להגיע עם ביטחון גדול לדבר האמיתי: הצ’מפיונס, שמינית הגמר באמסטרדם ארינה ביום רביעי.
“אנחנו עובדים בכל יום טקטי, גופני ונפשית כדי להיות בשיא שלנו”, אמר המאמן שניסה לא להתייחס לרעשי הרקע - לא לאפשרות שמוראטה יחגוג, וגם לא להודעה של איסקו, עליה הגיב בקצרה - “התפקיד של כדורגלן הוא להתאמן ב-100% בשביל הקבוצה”. עבור סולארי, במשחקו ה-25 על הקווים(מאזן 18-2-4), אתגר גדול מול מורו צ’ולו - “אני מעריץ ומכבד אותו, היה המאמן שלי”. מאז שמונה למאמן ריאל, הוא אגר יותר נקודות מצ’ולו(28-25). סולארי יודע מהן המפתחות לניצחון - “הם אינטנסייבים, טקטיים, נמרצים, ועלינו לשחק את הכדורגל שלנו ולהיות גיבורים במשחק הזה, עם נקודות החוזק שלנו”. ואכן, ריאל עדיין לא ניצחה העונה קבוצה בסדר הגודל הזה, עם כל הכבוד לסביליה. כמובן שיש סימני שאלה סביב החלק הקדמי והמוכנות של שחקני ההתקפה של ריאל. אין לדעת האמת במה יבחר סולארי, אבל הבשורה הכי גדולה של ריאל מדריד היא שאם לפני חודש לא הייתה שאלה בכלל: לוקאס-ויניסיוס-בנזמה, הפעם גם אסנסיו ובייל נמצאים בתמונה. הכובש הבכיר שלנו בסגל מול אתלטיקו הוא סרחיו ראמוס, מעבר לשער הדסימה הנצחי, כשבנזמה מציג רקורד עלוב של 4 שערים ב-28 דרבים - לטיפולו המסור.
הבוקר נכתב שסולארי סומך על אסנסיו ויש לו ציפיות גבוהות ממנו. הקשר לא פתח בהרכב מאז התבוסה באיפורואה איי-שם בנובמבר. סולארי ניתח את המצב שלו ושל בייל - “הם משתפרים וחוזרים לקצב, כולם יודעים למה הם מסוגלים, הם נראים טוב באימון וזה יגיע גם במשחק”. אין ספק שסולארי זקוק לשניים האלה, גם אם בייל היה ממש מעצבן בקלאסיקו כשעלה מהספסל. במשחק כזה העזרה ההגנתית היוצאת דופן של לוקאס ואסקס אינה נחוצה כך שאולי נראה את סולארי נותן מנוחה גם לו וגם לויניסיוס שפתח בהרכב בכל תשעת המשחקים האחרונים. מי שיעדר בוודאות הוא מרקוס יורנטה הפצוע, וקאסמירו יחזור להרכב. קרבחאל פתח בהרכב בכל שמונת הדרבים האחרונים בליגה וכרגיל במשחקים האלה, תרומתו ההתקפית חשובה, בעוד בקלאסיקו היה מאופק.
התחושה היא שיחד עם רגילון במקום מרסלו, וקורטואה שדיברו עליו הרבה השבוע, במקום קיילור - נראה שלושה שינויים בטוחים בהרכב+הפתעה של סולארי מקדימה. קורטואה כבר שיחק מול אתלטיקו מדריד שלוש פעמים, אבל זו פעם ראשונה שהוא מתארח במגרשה הביתי כשוער ריאל מדריד. השוער שהתראיין לא מזמן, טען שהראיון בהולנד הוצא מהקשרו וגם אם יקללו אותו ויעיפו עליו חפצים - הוא תמיד ייכבד את אתלטיקו והוא לא שוכח את התקופה שלו שם. מה שכן רצוי לשכוח או יותר נכון לתקן - מאזן החוץ הנורא של ריאל שספגה 21 שערים. קורטואה יהיה חשוב בכל המצבים הנייחים והבעיטות מרחוק. בכל מקרה, גם אם ריאל לא תשמור על שער נקי, היא רוצה לנצח. היא ניצחה מעט מדי דרבים בשנים האחרונות, גם אם במשחקי החוץ יותר הולך לה. אין כמו ניצחון במשחק גדול כדי להעביר מסר אמיתי שריאל מדריד עדיין כאן, לפני שובו של ההמנון המרגש והמצמרר…
ריאל מדריד - הרכב משוער: טיבו קורטואה| קרבחאל, ראמוס(C), ואראן, רגילון| קאסמירו, קרוס, מודריץ’| לוקאס ואסקס(אסנסיו), ויניסיוס(בייל) ובנזמה
מה המצב אתלטיקו?
אתלטיקו מדריד מגיעה למשחק רעננה יותר מצד אחד, אך גם מתוסכלת. תהיו בטוחים שצ’ולו היה רוצה את חצי גמר הגביע על הראש. ומעבר לכך, באתלטיקו תחושת החמצה ענקית - במוחו כבר דמיין צ’ולו איך בהופעת הבכורה של מוראטה בקבוצה הוא מסדר לה ניצחון בבטיס וצמצום הפער בצמרת ל-3 נק’ בלבד, אבל אתלטיקו לא ניצלה את המעידה של בארסה והפסידה 1:0. וכך נעצרה התקופה הנפלאה שלה בליגה שעמדה על 6 נצ’ ב-7 המשחקים האחרונים, דווקא ברגע האמת. צ’ולו צריך את הטירוף של הקהל ובעיקר זקוק לניצחון במשחק גדול, מה שלא קרה העונה בליגה בסיבוב הראשון. אתלטיקו רוצה להיות הקבוצה המבטיחה של הסופר-קאפ האירופי, אלא שאתלטיקו הבטיחה אז הרבה ולא עמדה בציפיות. היא הודחה מהגביע ע"י ג’ירונה, עלולה לאבד את הסגנות בליגה אם תפסיד, ואל תשכחו מי מחכה לה בשמינית גמר הצ’מפיונס - יובה של כריסטיאנו.
כמובן, צ’ולו משדר הרבה שקט ורוגע לקראת המשחק וענה על כל השאלות במסיבת העיתונאים בקצרה ובאדישות. אתם מכירים את המנטרה שמנחה אותו. מעבר לכך הוא אומר - “אנחנו בסדר, התאוששנו אחרי ההפסד, היו לנו משחקים טובים”. צ’ולו אומר שהוא לא מודאג לפני אף משחק, גם לא נגד ריאל מדריד, וגם נושא קורטואה או מוראטה לא ממש מעניין אותו. אבל צ’ולו מתמודד עם שלוש בעיות עיקריות: ראשית, אתלטיקו מדריד לא כובשת. גריזמן כבש בשבעה משחקים רצופים, הרצף הטוב בקריירה שלו, וכשהוא שבת מהבקעה - זהו-זה. אתלטיקו כבשה 32 שערים בלבד העונה, לעומת 39 באותו השלב לפני שנתיים ו-47 לפני ארבע עונות, ושלא נדבר על עונת האליפות. מעבר לכך, עמדת המגן השמאלי בעייתית, כשגם לוקאס הרננדס המדובר לא ממש בריא ופיליפה לואיס פצוע. בעייה נוספת: קוקה לא התאמן והאיש שתקע יתד במשחקי הדרבים - לא יעמוד לרשות הקבוצה, אלא שבעמדה הזו צ’ולו מסודר: תומאס אגרסיבי, רודריגו מנהל את המשחק, סאול אחראי על הפצצות מרחוק והקשר הרביעי יהיה התקפי יותר, קוראה או לאמר. צ’ולו אמר שמודריץ’ הוא השחקן הכי חשוב בריאל מדריד, עדיין, והוא יודע איך למצוא פתרונות.
“זה משחק גדול נגד יריבה שהשתפרה מאוד מאז הגעתו של סולארי”, מנתח המאמן ואמר שיש לו ציפיות גבוהות מהקבוצות שלו. צ’ולו אימן את סולארי לפני שזה פרש מכדורגל, והוא מפרגן לקולגה ואמר שהם ידידים והוא שמח עבור ארגנטינאי שמצליח. מחר הוא ינסה לנצח אותו, וצריך לזכור שאתלטיקו לא ניצחה את ריאל במגרשה הביתי מאז 2014/15. המפתחות של אתלטיקו ברורים: הגנת ברזל עדיין ישנה, עם אובלאק החומה, ספג 14 שערים בלבד וגם השנה יהיה הזאמורה של הליגה, חימנז הבלם שסבל העונה מפציעות אבל כשיר לחלוטין וירשום את משחקו המאה, וגם קפטן הדרבי, דייגו גודין, עם 28 דרבים ברזומה, גול בגמר ליגת האלופות ועוד. בבית הקבוצה ספגה ארבעה שערים בלבד, אבל ההתקפה, מה איתה?
בזמן שדייגו קוסטה עדיין לא בריא, די ברור מי יהיה הפרטנר של גריזמן, שרשם 18 משחקי דרבי ו-5 שערים(ואם נכלול את המאזן מסוסיאדד - 24 משחקים בהם כבש שבעה). קוראים לו אלבארו מוראטה. תהיו בטוחים שהוא יהיה בטירוף לקראת המשחק מחר. בעונתו האחרונה בריאל מדריד הוא לא שותף ולו לדקה אחת בדרבים, כשבמשחק הראשון היה פצוע, לרוע מזלו, בזמן שבנזמה גם כן לא היה בריא, ובברנבאו לא זכה לדקות. מוראטה נשאל לא אחת האם יחגוג במידה ויכבוש ואמר שזו שאלה מעניינת ואלה צרות טובות, צרות של עשירים. הוא כבר כבש נגד ריאל מדריד פעמיים, במדי יובה כמובן. מוראטה אמנם קצת חלוד אבל הוא מהיר, כוח התקפי במתפרצות, מספק פיזיות וגם לוחץ את הבלמים. והוא יודע ששער אחד שלו מחר יוכל להשכיח את התהיות של אוהדי אתלטיקו לגביו. בכל-מקרה, אתלטיקו רוצה לקבל את הדחיפה הענקית, קצת פחות משבועיים לפני שהיא פוגשת את יובה. ואם אפשר להמשיך לתסכל את ריאל, אז למה לא?
אתלטיקו מדריד - הרכב משוער: אובלאק| אריאס, גודין(C), חימנז, לוקאס הרננדס(חואנפראן)| רודריגו, סאול, תומאס, לאמר(קוראה)| אנטואן גריזמן ומוראטה
קצת מסביב . ואחרי לא מעט מלל, נשתף אתכם בסקר של המארקה שביקש מהאוהדים להצביע במצ’אפים ולהכריע מי טוב יותר - מהקרב בין הקורות בין קורטואה ואובלאק, המצ’אפ הארגנטינאי על הקווים, גריזמן מול בייל, ראמוס או גודין, ועוד ועוד ועוד. בין הקורות, אובלאק מביס את קורטואה 73-8 באחוזים, והיתר קבעו שיוויון| גם בקרב המאמנים ניצחון מוחץ לאתלטיקו, 73-17 לצ’ולו סימאונה על סולארי| בחולייה האחורית, קרבחאל-ראמוס-ואראן מנצחים בפער גדול יחסית את אריאס-חימנז-גודין, ובעמדת המגן השמאלי לוקאס הרננדס מנצח את רגילון 79-16| קאסמירו מביס את תומאס(65-25), קרוס גובר על רודריגו(64-29), ומודריץ’ משמעותי מסאול הרבה יותר(73-21)| בהתקפה: ויניסיוס מרשים את האוהדים יותר מקוראה(59-31), בנזמה בכושר טוב ע"ח מוראטה(69-24)| ובייל ממש מושפל מול גריזמן(89-8).
סולארי והדרבים . כידוע, אתלטיקו מדריד הייתה תחנת הביניים של סולארי בספרד, לפני המעבר לריאל מדריד. הוא בילה שם שנתיים עם הצלחות ענקיות בדרבי, בטח בהתחשב לאתלטיקו של פעם. לצערו הוא רק עלה מהספסל כשאתלטיקו ניצחה 3:1 את ריאל בויסנטה קאלדרון ב-1998/99, אבל כעבור עונה כבש לזכות אתלטיקו בתיקו 1:1, והשווה את התוצאה אחרי שער של מוריינטס. בברנבאו, בסיבוב הראשון, אתלטיקו חגגה עם 3:1 וסולארי השלים 90 דק’. נמשיך הלאה לתקופתו ב ריאל מדריד . בשנתיים הראשונות שלו, אתלטיקו עוד הייתה בליגת המשנה, ובדרבי הראשון ב-2002/03 הוא לא שותף. בסיבוב השני, בקאלדרון, ריאל ניצחה 4:0 והוא עלה מהספסל לרבע שעה כשהמשחק גמור, אבל הוא עוד יכבוש שני שערים במגרש הזה - שער חשוב מאוד ב-2003/04 אחרי סלאלום גדול של פיגו, וגם את השער השני ב-3:0 על אתלטיקו עם לושמבורגו על הקווים אחרי שקיבל מסירת עומק נפלאה ועקף את השוער. בקיצור, סולארי כבש לטובת שתי הקבוצות.
ניחוח מן העבר. כל משחק גדול הוא זמן טוב להיזכר באגדות העבר. כמובן שהראש והלב נוטה ישר ל כריסטיאנו רונאלדו עם שני השלושערים שלו בעונתו הלפני אחרונה במועדון(והיה לו עוד שלושער בעונת האליפות הראשונה), ובסה"כ 22 שערים ב-27 משחקי דרבים. אני דווקא הלכתי מעט אחורה - ל ראול גונזאלס . מעטים ידעו ממנו איך לנצח דרבים. השער הראשון שלו, כמובן, היה מול אתלטיקו מול מאה אלף איש כשהוא בן 17. מאז ראול המשיך לעשות לאתלטיקו מדריד את המוות. בתמונה: השער האחרון שלו בדרבי, ב-2007/08, כבר אחרי דקה בויסנטה קאלדרון(בישול של רוביניו). ב-24 משחקי דרבי, ראול כבש 11 שערים ובישל עוד שבעה. שני צמדים, עוד שבעה ב-בודדת’, ושני הפסדים בלבד. עוד אגדה שנזכיר כאן - רונאלדו-פנומנו . אתלטיקו מדריד הייתה היריבה המועדפת עליו, הן בריאל מדריד ועוד קודם לכן בעונה היחידה שלו בברצלונה. רונאלדו כבש 15 שערים ב-9 משחקים נגדה, ומעולם לא הפסיד נגדה(כששיחק). בבארסה המספרים אפילו טובים יותר, אבל גם בריאל מדריד הוא היה בסדר: השער המהיר אחרי 16 שניות בברנבאו ב-2003/04, ועוד שלושה צמדים, כולם בקאלדרון: ב-2002/03 ב-4:0 של ריאל, ב-2004/05 כשריאל של לושמבורגו ניצחה 3:0 וגם ב-2005/06, כשבמהלך האחרון פראה הקדים אותו ודחק לרשת ופצע אותו.
היסטוריה ומפגשי עבר::
כפי שתוכיח התמונה למטה, הרבה כדורגל לא היה בדרבי הראשון במטרופוליטאנו, בסיבוב הראשון אשתקד בליגה. הרבה מכות ועצבים - בהחלט כן. ראמוס ספג מרפק באף, דימם והוחלף במחצית ובלי קשר, ריאל ביזבזה את שתיים וחצי ההזדמנויות שלה וסיימה בתיקו 0:0 מאכזב. שנה קודם לכן, בדרבי האחרון בקאלדרון במסגרת הליגה, זה היה הרבה יותר טוב עם יום עבודה של כריסטיאנו שכבש שלושער - אחד בכדור חופשי שהוסט ע"י ההגנה, השני בפנדל והשלישי מקרוב אחרי בישול של גארת’ בייל. הרקורד של ריאל מדריד במשחקי הדרבי לא טוב בשנים האחרונות אבל דווקא במשחקי החוץ היא בסדר, להוציא את התבוסה הכואבת ב-2014/15 - 4:0 משפיל אחריו האוהדים הגיעו למגרש האימונים להפגין(ראמוס ופפה נעדרו אך זה לא תירוץ). ב-2015/16, ריאל הובילה משער של בנזמה אחרי בישול של קרבחאל, אבל בניטס ההגנתי הוציא את החלוץ והעלה את לוקאס ואסקס, ואתלטיקו השוותה סמוך לסיום בעזרת ויטולו.
לאורך ההיסטוריה המאזן של ריאל מדריד במשחקי החוץ בדרבי הוא חיובי, ומאז שנת 2000 זו חגיגה אחת גדולה . באותה תקופת זוהר, ריאל תמיד הייתה מנצחת בקאלדרון, לא חשוב איך. אם בשער דרמטי כמו של היגואין בפנדל ב-2008/09, בין אם היא כבשה אחרי פחות מדקה(ראול, עונה קודם לכן), ובין אם כשאתלטיקו מתה לחבל לה במאבק האליפות, ואז ריאל ניצחה 4:0 בעונת 2002/03 מצמדים של ראול ורונאלדו. מי שנהנה במיוחד במשחקי הדרבי הוא המאמן מוריניו עם מאזן מושלם במשחקי הליגה(6 מ-6). אפרופו מוריניו, בעונת האליפות, ריאל הגיעה לקאלדרון כשהפער שלה מברצלונה עמד על 4 נק’ בלבד. זה היה יום עבודה של כריסטיאנו שכבש שלושער ענק - בכדור חופשי, בפצצה מחוץ לרחבה, ובפנדל, וגם בישל לקאייחון את ה-4:1 בדרבי הראשון של צ’ולו. בשנים האלה רשמה ריאל את שני הרצפים הארוכים שלה בדרבי - מ-2002/2003 ועד 2005/06 היא ניצחה בארבעה דרבים רצופים, בעיקר בזכות רונאלדו-נאזאריו, ואחרי תיקו 1:1 שבהחלט לא הגיע לה, בעונת 2006/07(טורס שבר את הבצורת נגד ריאל - והיגואין השווה אחרי בישול של קאסנו), החל רצף חדש שנעצר רק בעונת הדסימה - ריאל רשמה 6 נצחונות חוץ רצופים. בעונת הדסימה, כאמור, ריאל הובילה משער מהיר של בנזמה אבל אתלטיקו הפכה עם קוקה וגאבי בפצצה מרחוק, וכריסטיאנו הציל נקודה בזמן פציעות.
כן, זה נכון, בעשרים השנים האחרונות ניצחה אתלטיקו רק שני דרבים בליגה. היא השיגה 3:1 ב-1998/99, כאמור. ריאל מדריד מנגד ניצחה ב-12. מה המאזן? 81 משחקי דרבי בחוץ עד היום: 34 נצ’ לריאל מדריד(42%), 23 תוצאות תיקו(28%) ו-24 נצ’ לאתלטיקו מדריד(30%), יחס שערים 129:121 לטובת ריאל מדריד. בעונת האליפות 1996/97 ריאל של קאפלו הציגה דרבי בלתי-נשכח בקאלדרון וניצחה 4:1 כשראול כובש את אחד משעריו הגדולים בקריירה, ובכלל הקבוצה מרגישה בנוח במגרש הזה כבר שנים רבות. מחצית מהנצחונות של אתלטיקו היו עד שנות ה-50, כולל שני הפסדים כבדים. בתקופת הקינטה דל-בויטרה חווינו גם שתי תוצאות תיקו 3:3 רצופות. ב-1989, אתלטיקו הובילה 2:0 וריאל ביצעה רמונטדת ענק, אבל בלטאזר השלים שלושער ענק והשווה. גם מחר יהיה 3:3: כנראה שלא…