לקראת חטאפה
שיר למשחק: עייפה בובה זהבה - דמיינו את הגרסה של הסדרה “שמש” עם ששי, שמש וטנצר
ריאל מדריד מגיעה למשחק כשהיא עדיין “בחיים” אחרי 0:1 סופר-דרמטח וקשה על אתלטיק בילבאו בסנטיאגו ברנבאו – בעט, פדה, בעט (לוקה מודריץ’). גמר הגביע באופק אבל הראש כל-כולו – כך נקווה – בקרב מחר. זו תהיה החזרה הגנרלית לקלאסיקו. וייתכן שריאל שוב תצטרך לעמוד בלחץ גדול שכן ברצלונה – העתק-הדבק למה שנכתב במחזור שעבר – משחקת לפניה וסביר להניח שתנצח, ותפתח פער גדול לפחות זמנית. ריאל, ולא שאתם צריכים תזכורת – ניצחה רק מחצית ממשחקי החוץ שלה העונה ורק פעם אחת ב-2024-25 היה לה רצף של שלושה ניצחונות חוץ – האם היא תעשה זאת שוב? אם תשחק כמו במחצית הראשונה ביום א’ אז בטח לא. וכשקיליאן אמבפה עדיין מחוץ לסגל ואנדריק כנראה ‘לא מוכן’ - ניתן רק להתגעגע למי שהביא את הנקודות אשתקד בקולוסיאום נגד חטאפה – הלא-הוא חוסלו שכבש צמד. קרלו אנצ’לוטי ניסה לפקס את כולם. “כולנו יודעים איך חטאפה משחקת – אינטנסיבי, מאורגנת, עם הרבה קרבות, אך אני חושב שאנחנו מוכנים למשחק הזה”, הבטיח. קרלו הוסיף ואמר כי “סוף העונה מתקרב, והמשחקים הופכים חשובים יותר ויותר, אנחנו רוצים להמשיך. נצטרך לנצח במשחק מחר וכמובן את ברצלונה פעמיים כדי לזכות בדאבל”.
קרלו, שהפעם אין לו תלונות על הלו"ז, אולי רק על השעה המאוחרת – (“אני מקווה שהשחקנים שלי לא יירדמו מחר”) עשה מעין סיכום עונה: “היו לנו בעיות ברורות, היה לנו קשה להחליף את הפצועים מאחורה ולמצוא את האיזון, יכולנו – גם אני – לעשות דברים טוב יותר. אנחנו מקווים שזה כן יקרה בסוף העונה כי יש הרבה על כף המאזניים ואנחנו מסוגלים לנצח”. הוא הודה שברצלונה נראית כרגע קבוצה טובה יותר (“אבל להפוך את ריאל לאנדרדוג או לקורבן בגמר זה נראה לי מגוחך”) וניסה להסביר במסיבת העיתונאים שהוא לא רק דוד טוב וסחבק שמלטף. “כעסתי הרבה פעמים העונה הזו, אבל אני מנסה לנהל מערכת יחסים בצורה מכובדת עם כולם, זה חיוני לתת כבוד ולקבל כבוד. אני לא יכול להשתמש ב’שוט’ למרות שאמרו לי. בשבילי זו לא הדרך. שאלו אותי את השאלה הזו הרבה”. הוא הוסיף כי העונה הייתה מסובכת מאוד אבל אין לו תלונות, ושתמיד יש לחץ.
על אף שפרלאן מנדי שב להתאמן הוא לא זמין למשחק מחר כמובן. אנצ’לוטי התייחס לפראן גארסיה, ואחרי שאדוארדו קמאבינגה שיחק כמגן שמאלי – מעניין האם האם פראן ישחק. “הוא השתפר, הוא הופיע היטב כששיחק. השתמשתי בקמאבינגה לאחרונה כי יש לו מאפיינים שונים. הוא רגיל לשחק קצת יותר בפנים, ופראן משתמש בכנפיים מעולה”. ואם כבר מגינים, לא מן הנמנע שנראה את גיבור הניצחון האחרון הלא-הוא פדה ואלוורדה – חוזר למרכז השדה, ולוקאס ואסקס ישחק כמגן ימני ולמעשה יוציא מה-11 את דני סבאיוס שלא ניצל את הצ’אנס. קרלו הבהיר כי ההרכב “יתבסס על העייפות שנראה מיום ראשון. אני חושב שהשחקנים התאוששו די טוב באימון, אבל חלקם עדיין קצת עייפים, נראה מחר”. ובקיצור – יכריע בסמוך למשחק.
אמבפה איננו, הוא עדיין לא זמין. “קראתי על כך אבל לא שמעתי”, אמר בנוגע לשריקות הבוז שספג החלוץ בברנבאו. “הוא מאוכזב כי הפציעה מונעת ממנו לעזור לקבוצה, והוא עושה הכל כדי להיות זמין לגביע”. על אנדריק אמר: “הוא מתקדם ועובד טוב מאוד, הוא בעל תפקיד גדול יותר עכשיו כי זה השלב בו הקבוצה צריכה לכל איכות שיש והוא מוסיף כוח”. בינתיים אורליאן טשואמני קיבל את פרס שחקן חודש מרץ מהאוהדים ואמר: "אני שמח מאוד כי הפרס הזה ניתן על ידי האוהדים, אני תמיד מנסה להשתפר. המשחק הזה חשוב מאוד, עלינו להציג את מלוא המחויבות, נילחם כמו תמיד. אנחנו רוצים להישאר במאבק על הלה-ליגה.
במשחק כזה ריאל צריכה את ויניסיוס. זה מרגיש שזה מתקרב, למשל, במשחק נגד אתלטיק בילבאו, אבל זה עדיין לא מה שריאל מחכה לו. מאז ינואר קרלו מנסה להחזיר אותו לתלם. בינתים ויניסיוס אמר בציטוטים שפורסמו בענייני הדוקו שלו בנטפליקס שיעלה ב-15 במאי: “כל השיעורים הכי חשובים שלמדתי בחיים האלה הגיעו מהכדורגל. לא משלמים לי כדי להיות נחמד, אלא כדי להבקיע שערים ולנצח”. אם ויני יבקיע מחר הוא ישתווה לגארת’ בייל שהבקיע 106 שערים עבור ריאל. גם ג’וד בלינגהאם רוצה להראות את חוש הכיבושים שלו, רגע לפני הקלאסיקו. על המספרים הגרועים של רודריגו כבר דיברנו. זו קריאת השכמה אחרונה עבורו. זה מרגיש שהוא יירד לספסל בקופה דל ריי אלא אם כן ייתן הצגה מחר…אגב גונסאלו המפציץ מקסטיליה בסגל.
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| לוקאס ואסקס, ראול אסנסיו, אנטוניו רודיגר, פראן גארסיה (אורליאן טשואמני)| אדוארדו קמאבינגה, פדה ואלוורדה, לוקה מודריץ’, ג’וד בלינגהאם| ויניסיוס ג’וניור ורודריגו
חטאפה מגיעה למשחק לאחר שהצליחה להרגיז את מאמנה חוסה בורדאלס. היא רחוקה מהתחתית אמנם - מדורגת במקום ה-12 עם פער גדול של שמונה נקודות מהקו האדום ולא נותרו הרבה מחזורים הרי, ומצד שני המאמן מאוד לא אהב את המשחק האחרון - הפסד שני ברציפות, די מפתיע. “נראה שאנחנו מרגישים בטוחים מדי”, אמר. לאחר הפסד ביתי מפתיע 3:1 ללאס פלמאס, הגיע הפסד מאכזב 1:0 לאספניול בו זכורה היטב תמונה נוספת – החלוץ אלבארו רודריגס יורד בבכי לספסל לאחר שנכנס במחצית וירד עשר דקות לסיום (בורדלאס טען שהסיבה היא הכרטיס האדום שספג כריסטנטוס אוצ’ה בדקה ה-60) התסכול גדול עם שני הפסדים נגד קבוצה שבגודל שלה, כמו שאומרת הקלישאה. הסיבה היא שכריסטיאנוס אוצ’ה הורחק בדקה ה-60. “חטאפה התקרבה לשיוויון אבל השוער חואן גארסיה היה אחראי לכיבוי איום הקאמבק. שתי הקבוצות כמובן התקשו להיות דומיננטיות”, נכתב בסיקור במארקה. ואולם, את חטאפה כולם מכירים.
אותה גברת. 29 שערי חובה בלבד - פחות משתי המוליכות, ההגנה הרביעית בטיבה בליגה, דוד סוריה שמר תשע פעמים על שער נקי למשל. כמו כן, המשחקים נגד הגדולות הן סיפור אחר. “הקולוסיאום מחדד את ציפורניו נגד קבוצות העל”, נכתב. חטאפה אמנם ניצחה העונה רק ארבעה משחקי בית שזה מאזן רע, אך לעיני הקהל שלה השיגה מהפך מאוחר מאוד ומפתיע 1:2 על אתלטיקו מדריד לפני כחודש וחצי עם צמד מאוחר והזוי של מאורו אראמברי שכבש תשעה שערים בעונת חייו, ועוד מוקדם יותר ב-2025 השיגה 1:1 נגד ברצלונה בבית. “אני לא יכול לבקש כלום מהאוהדים, הם עושים הכל. הם יודעים שהקבוצה צריכה אותם”, אמר בורדלאס. אנחנו צריכים דחיפה אחרונה. הקבוצה תיתן הכל, הם יתחרו, והם צריכים את העידוד מהאוהדים. אני מקווה שנוכל לעשות לילה נהדר של כדורגל נגד קבוצה גדולה, כי יכולנו להשיג תוצאות טובות יותר בבית".
כדי להבטיח את ההישארות כמה שיותר מהר, מתמטית, והיעד הוא 42 נקודות בגדול - , חטאפה צריכה כנראה את הגולים של בורחה מאיורל שנעדר לחודשיים בין אוקטובר לדצמבר וכמובן סיים את העונה שעברה – עונת חייו - פצוע. בשבעת המחזורים האחרונים הוא לא הבקיע, אם כי ברובם עלה מהספסל. לקראת המשחק הזה חטאפה תחסר כמובן את אוצ’ה, כוח משמעותי אך אין מה לעשות. אולי מאיורל יחליף אותו (אם כי מאמנו הבהיר במסיבת העיתונאים שהוא עדיין לא במאה אחוז – וזו כנראה הסיבה שהוא לא פותח בהרכב אלא רק קלף מהספסל). “זה לא הזמן להתבכיין. ברור שאוצ’ה שחקן משמעותי אבל אני כבר יודע מה עליי לעשות”, אמר בורדלאס בעניין. מאיורל כמה לא מפתיע כבש נגד ריאל פעמיים בשבעה משחקים - לא רע, גול אחד היה מהיר במיוחד אשתקד בסנטיאגו ברנבאו.
זה ההילייט העיקרי, בעוד דייגו ריקו שנעדר בשל השעיה מהמשחק הקודם – עדיין לא זמין. כך גם ניום שסובל מאי נוחות בשרירים עדיין אם כי לא באמת שיחק הרבה העונה. על עמדת המגן השמאלי מתחרים חואן ברנט וכן חואן איגלסיאס, שייפתח כנראה בוודאות אבל לאו דווקא בשמאל. שכן מדובר במגן ימני במקור שהוא שחקן השדה עם הכי הרבה דקות בקבוצה העונה. על פניו חטאפה לא אמורה לעבות את ההגנה, והמאמן מבהיר כי הוא לא חותם על תיקו - “אנחנו תמיד נלחמים כדי להשיג את הניצחון. הקבוצה מתחרה כדי להשיג את שלוש הנקודות, גם כשיש קשיים”. המפתח מבחינתו כמובן בהגנה: “חשוב לא לעשות טעויות, להיות קשוב במיוחד, לקבל עזרה של שחקן לשחקן אחר, כל מה שמשחק ברמה הזו דורש מול יריבה ברמה של ריאל מדריד. כל טעות הגנתית יכולה לעלות לך בשער. עבדנו טוב; הקבוצה בטוחה בעצמה, להוטה ונרגשת”. המצב בחטאפה עד כדי כך טוב כנראה עד שבורדלאס אשכרה נשאל האם היה שמח לאמן את ריאל מדריד, היה מובך וענה: “בכל הכנות – הראש שלי במשחק מחר”.
חטאפה - הרכב משוער: דויד סוריה| דג’נה, דומינגוס דוארטה, עומר אלדרטה, חואן איגלסיאס| מאורו ארמבארי, קובה, ראמון טראטס, לואיס מילה, ברטוג| בורחה מאיורל
היסטוריה ומפגשי עבר:
בעונה שעברה היה קל להפליא נגד חטאפה. לא הצגה או מופע של כדורגל כמובן אלא פשוט יום במשרד של חלוץ שחסר לנו העונה - חוסלו. זה קרה במחזור ה-20. בדקה ה-14 לוקאס ואסקס הרים מצד ימין, וחוסלו נגח לרשת בקלות כשהשוער קצת חולם. בדקה ה-55 הוא קיבל מסירה מוויניסיוס - נגיעה בימין, סיומת בשמאל, 0:2 ושלום על ישראל. שני שערים משלושה מצבים שהיו לו כל המשחק. שנה קודם לכן אדר מיליטאו כבש לריאל כבר בדקה השלישית - 0:1, ומיעוט הגולים במשחקים בין הקבוצות שומר על הזהות שלו. ב-2022 למשל במשחק הראשון של השנה החדשה - ריאל נרדמה מול היריבה מהתחתית, החמיצה פנדל והפסידה 1:0. תיקו מאופס ב-2021 בשיאו של מאבק האליפות תקע מקל בגלגלים של ריאל של זינדין זידאן, והיה תיקו ללא שערים גם בעונת 2018-19 החשוכה, כמה לא מפתיע. בעונת האליפות 2019-20 ריאל ניצחה איכשהו 0:3, קצת גול עצמי מוזר של דויד סוריה, שער של רפאל ואראן בנגיחה ואחד של לוקה מודריץ’ בתוספת הזמן אחרי פרגון מרגש של פדה ואלוורדה.
ניצחון גבוה אחד כן היה, בעונת 2015-16. קארים בנזמה, איסקו, גארת’ בייל, חאמס רודריגס וכריסטיאנו רונאלדו לקינוח - עשו 1:3. לכריסטיאנו היו צמדים גם ב-2:4 בעונת 2009-10 וכמוהו פיפיטה היגואין, שער אחד בכדור חופשי, וכן ב-2:3 בעונת 2010-11. בעונת האליפות המיתולוגית 2011-12 השיגה ריאל רק 0:1 עם שער של סרחיו ראמוס בנגיחה. את ניצחון הבכורה שלה בקולוסיאום השיגה ריאל על ‘האחות הקטנה’ חטאפה רק במשחק הרביעי. ואנדרליי לושמבורגו וריאל חטפו 2:1 במחזור ה-28 בעונת 2004-05 כשחטאפה הייתה עולה חדשה, גולאסו של סנטיאגו סולארי רק צימק. שנה לאחר מכן ג’וליו בפטיסטה כבש וחילץ תיקו וכעבור שנה רגע לפני הקלאסיקו הורחק רונאלדו-פנומנו וריאל הפסידה 1:0 משער של אלכסיס. וכעבור שנה אריאן רובן טס באגף ויישר רוחב לסרחיו ראמוס. מעונת הדסימה ועד 2016 ניצחה ריאל ארבע פעמים ברצף וזה השיא שלה. 0:3 בעונת הדסימה וכן כעבור שנה. זה יהיה המשחק ה-20 בין הקבוצות כשחטאפה מארחת. המאזן: 11 ניצחונות לריאל (58%), שלוש תוצאות תיקו (16%) וחמישה ניצחונות לחטאפה (26%), יחס שערים 16:32 לטובת ריאל. בסה"כ 39 מפגשי הליגה המאזן יותר חד צדדי כמובן: 6:29 לריאל בניצחונות. העונה במחזור ה-15 בברנבאו: פנדל של ג’וד בלינגהאם ושער יפה של אמבפה הביאו ל-0:2 קשה