לקראת הקלאסיקו| אין באמת צורך בפתיח דרמטי. ריאל מדריד נגד ברצלונה, המשחק הגדול ביותר בעולם, והפעם גם קרב אליפות של ממש על אף שמדובר במחזור התשיעי. ריאל רוצה לחזור לפסגה ולמחוק את הבושה מאשתקד גם ללא קורטואה הפצוע. קונדה חוזר אצל היריבה, מי ינצח במצ’אפ בין בנזמה ללבנדובסקי? הכל לקראת המשחק הגדול מחר (ראשון, 17:15) - רק כאן.
ריאל מדריד נגד ברצלונה, המשחק הגדול בעולם פרט לגמר ליגת האלופות. מעל מאה שנה של יריבות מטורפת. זה סיפור על כוכבים, על היסטוריה, על גאווה, על 90 דקות בהן הנשימה נאתקת. אין קשר למומנטום או למצב בטבלה. משחק שכל אוהד כדורגל צופה בו ולוקח בו צד. ההגדרה לקלאסיקו, דור רומנו, ספר הכדורגל השלם (לא באמת). 22 שאני חלק מטירוף הזה והתמזל מזלי להיות בסנטיאגו ברנבאו פעמיים – וזה אף פעם לא נמאס, לא “עובר” עם הגיל. חושב על המשחק ויש לי עור ברווז. נראה שלא משנה כמה נכתוב על המשחק הזה - זה פשוט לא יספיק. ראול וקרלס פויול, כריסטיאנו רונאלדו וליאו מסי, כמובן, איקר קסיאס ו-ויקטור ואלדס, פרננדו היירו ורונאלד קומאן, לואיס פיגו ולואיס אנריקה, זינדין זידאן ורונאלדיניו וגם גוטי וריבאלדו. כל כך הרבה שמות גדולים שקצרה היריעה מלהכיל.
סטטוס אלופת אירופה:
ריאל מדריד צריכה ניצוץ חדש שידליק אותה וניצחון בקלאסיקו יענה על הקריטריון. היא בנפילת מתח רצינית לאחר פגרת הנבחרות ולא מגיעה למשחק בכושר אידיאלי, רחוק מזה: שולטת יותר בכדור אבל בקושי מצליחה להבקיע. אם כדורגל מינימלי ב-0:1 על חטאפה התקבל בהבנה הרי שה-1:1 נגד שחטאר דונייצק באמצע השבוע הגיע בדם, (ותודה לאנטוניו רודיגר), יזע ודמעות עם בזבוז אנרגיות ובעיקר סיפק הרבה חומר למחשבה לנוכח הכושר הירוד של לא מעט שחקנים… לא כך ריאל רצתה להגיע למשחק החשוב הזה. מעבר לחשיבות הברורה של המשחק לאור השוויון בטבלה והתחושה שהעונה והתחושה שהעונה הקלאסיקוס כן יכריעו את זהות האלופה – מרחפת לה עננה שחורה בדמות ה-4:0 הארור אשתקד, רגע השפל של כולנו שהגיע אחרי הקאמבק נגד פריז סן ז’רמן. במארקה בטוחים שיש רצון אדיר ‘לנקמה’. קרלו אנצ’לוטי, שנמצא במאזן של ארבעה ניצחונות וארבעה הפסדים בקלאסיקוס לא ממש מתייחס למשחק הקודם אבל מבטיח שהפעם הוא לא הגיע ‘להמציא את הכדורגל’. המבחן יהיה קשה שבעתיים, כמובן, ללא טיבו קורטואה.
זה ממש הרגיש כמו טלנובלה והשיטוט הקבוע בטוויטר אחרי עוד פציעה של אדן הזאר בשנתיים הראשונות. ניבו לקורטואה משחק-שניים בחוץ בסוף זה הגיע לארבעה משחקים. בשישי הוא ערך אימון חלקי בלבד אבל היום (שבת) לא קפץ לכר הדשא. “החשד שהיה כל השבוע התברר כמוצדק כ-48 שעות לפני המשחק”, נכתב במארקה, למרות שבמועדון ‘שיחקו את המשחק’ והסתירו מידע וגם הסטורי של בת זוגו מישל גרציג גרם לתקוות שווא. דווח כי קורטואה ידע כבר אתמול שאין סיכוי שיישחק בעוד קרלו הבהיר שהיום יהיה יום המפתח. “קורטואה די טוב אבל התאמן מעט ולא נוח לו הוא לא ישחק מחר”, אמר המאמן. כעת כל שחקני ההגנה יצטרכו להיות בשיאם, ובליגה שמרנו על שער נקי פעם אחת, נזכיר. קשה לזכור מתי בפעם האחרונה ריאל הגיעו למשחק כה גדול עם שוער בפרופיל כה נמוך. הקלאסיקו האחרון בו טיבו לא שיחק, למשל, היה בחצי גמר הגביע בעונת 2018-19, ואז קיילור נאבאס פתח בין הקורות. זה יהיה הרגע הגדול בקריירה של אנדריי לונין שבדרבי אשתקד השאיר תחושות טובות. אפשר לומר שהוא לא ממש שומר על יציבות אבל הפוטנציאל ניכר. ועם המשחק מחר הוא כבר יאפיל על מספר הדקות שלו בכל העונה שעברה.
מי שהיה יכול לשנות את פני ההגנה שלנו ולתת דחיפה אדירה הוא רודיגר הלוחם שהקהל התאהב בו אחרי השער שכבש והמלחמה ללא פשרות. תהיו בטוחים שהוא בטירוף ורוצה לשחק בקלאסיקו הראשון שלו, גם עם הכאבים, החתכים והמסכה המאיימת הזו. “הוא מלא מוטיבציה”, אמר קרלו. “הוא מביא כוח בדו-קרב, חזק במשחק הראש בשני צידי המגרש. זה לא מפתיע שהוא כבש לפני כמה ימים. המנטאליות שלו, האישיות שלו, הוא מנצח, לא מפסיק לעולם הוא ‘מגן מאוד פסימי’, כן, כמו נאצ’ו”. הוא היה יכול להדביק את החברים בטירוף שלו ולהקשות על רוברט לבנדובסקי את החיים. ולמרות כל המחמאות– נראה שקרלו ילך שוב עם ההגנה של הגמר בפריז, ללא הגרמני, כל זה על אף הכושר הדי גרוע של דויד אלאבה שחוטף מהפרשנים בספרד. אשתקד הוא כבש שער אדיר בקלאסיקו הראשון מעמדת הבלם כשהצטרף מצוין להתקפה, ומנגד רגע השפל שלו היה המשחק בברנבאו. באותו משחק בברנבאו פרלאן מנדי לא היה. הפעם המגן, שמעולם לא הפסיד במשחק היוקרתי, יפתח גם יפתח ויקווה לנעול את האגף. “אני בולט במשחק ההגנה שלי”, אמר בריאיון לקראת המשחק.
כמובן שזו תהיה ריאל אחרת בהשוואה למשחק הנפל באוקראינה. גם האנרגיות יהיו אחרות וגם ההרכב. פרט לאלאבה, גם לוקה מודריץ’ ו-ויניסיוס ג’וניור יחזרו ל-11 כמובן וכך גם אדר מיליטאו (שנראה שהוא יהיה זה שיקבל את התפקיד לשתק את הפולני ולהיאבק איתו). “יש לו את כל האיכויות של בלם גדול”, החמיא קרלו. כמובן שנראה את ריאל עושה התאמות. פדה ואלוורדה, שיש לו כבר שני שערים נגד ברצלונה בשנתיים האחרונות, יפתח כקשר ימני והמפסיד הגדול יהיה רודריגו שאולי יהיה המושיע מהספסל. לפי “defensacentral”, קרלו שוחח איתו באימון בשישי והודיע לו על החלטתו והוא מבין שנעשה לברזילאי מעט עוול. אבל זה לא חשוב. הקצב של פדה, האנרגיות, האגרסיביות והמנהיגות שלו חשובים. אחד העיתונאים אמר עליו השבוע שיחד איתו הקבוצה ממש כאילו ‘עושה הגנה עם 12 שחקנים’. אורליאן טשואמני יקווה לשחזר את היכולת שלו מהמשחק בוונדה מטרופוליטאנו כשהיה הבוס במרכז המגרש. היכולת שלו להתמודד עם פדרי וסרחיו בוסקטס תהיה קריטית ותשחרר את מודריץ’ לניהול המשחק בחלק הקדמי. “זה המשחק הגדול ביותר בעולם”, אמר הצרפתי וסיפר על הזיכרון הראשון שלו מהמאבקים האלה – שער הניצחון של כריסטיאנו באליפות 2012 והחגיגה לאחר מכן. הצרפתי רביעי במספר הדקות עם 859. אז קרלו לא ממציא.
“הכדורגל הומצא מזמן. בשנה שעברה ניסיתי ואכלתי אותה”, הודה קרלו בכנות במבט לעונה שעברה. במנטאליות, להרכב שבפתח בגמר בפריז יש הכל, וגם בהגנה ובהתקפה. אנחנו צריכים לשחק משחק שלם ורק כך נוכל לנצח ולזכות בתארים". כמובן שריאל לא תוכל להסתפק בעשר דקות או רבע שעה טובה וקשה להיזכר מתי העונה היא הציגה משחק שלם, זאת ‘בתגובה’ לכך שבספרד ציינו שוב ואף שאלו את המאמן על כך שריאל בולטת בחוזק שלה במחצית השנייה. “ברצלונה התקשתה נגד אינטר שהייתה יעילה אבל בליגה הם מרהיבים”.
דווקא בשבוע המרגש בו צפוי לקבל את הבלון ד’אור ולפני המשחק הגדול הזה - קארים בנזמה בכושר הכי גרוע שלו בשנה וחצי האחרונות – חמישה משחקים בלי שער, 390 דקות ליתר דיוק. כמובן שהוא רוצה להמריא לפריז בתחושה אחרת ועוד כשיפגוש מולו את רוברט לבנדובסקי. בכל העונה שעברה הרצף הכי גרוע שלו בלי שער היה 273 דקות. ואין לו רקורד טוב מי יודע מה נגד ברצלונה, רחוק מזה. הצרפתי כבש 11 שערים (שער נוסף והוא ישתווה לקרלוס סנטיאנה) ב-38 משחקים. “ראיתי אותו במצב הרבה יותר טוב השבוע באימונים”, ניסה קרלו לפרגן לחלוץ. ריאל זקוקה לבנזמה שלא מחפש את השער בכוח ומפגין לחץ, אלא עוזר לקבוצה לבנות התקפות ומשפר את שחקני ההתקפה שלצידו. וכמובן גם לוויניסיוס מרוכז אך ורק בכדורגל, מהיר ובלתי צפוי (אפשר לומר שהקלאסיקו אשתקד, בהעדרו של בנזמה, במהלכו היה מתוסכל מול רונאלד אראוחו – היה רגע מאכזב בעונה עצומה) ובקבוצה אף הזהירו אותו מפרובוקציות. בינתיים חצי מהשלד המדהים של העונה שעברה לא מציג את היכולת הפנטסטית והעילאית - קורטואה שנעדר ובנזמה שישנו, ו"בלעדיהם" זו ריאל הרבה פחות חזקה.
המאמן הבטיח שהתבוסה מהעונה שעברה לא תשפיע והיא לא גורמת לפחד. עוד הזהיר את השחקנים, כך נטען בתקשורת, מכך שהכישלון בליגת האלופות יכניס את ברצלונה לטירוף דווקא. “זה משחק אחר. אנחנו מכירים את היריבה היטב. התקווה היא לתת תדמית טובה מאוד וזה לא משחק שהוא של חיים או מוות. זה משחק מיוחד, כמובן שמרגישים את הלחץ והציפייה, אבל העונה מאוד ארוכה והיינו רוצים לזכות בתואר", התייחס למשחק אשתקד. סביר להניח שהברנבאו מכין תפאורה מיוחדת ותהיה אווירה של חג. אבל לא צריך רק להסתכל על הנפילה אשתקד. ריאל, זו שמפגינה אופי עצום ויוצאת ממצבים בלתי אפשריים בליגת האלופות וזוכה בעוד בעוד גביעים – חסרה את זה בקלאסיקוס. את האופי, את הרוח, את הגול משום מקום. את היכולת ‘לסבול’. בארסה עם 11 ניצחונות בברנבאו בשנות ה-2000 שזה כמעט מחצית מהניצחונות שלה איי פעם כאורחת. בכל העונה שעברה ריאל הפסידה רק פעם אחת בבית - וזה קרה נגד ברצלונה – אז מה זה שווה. וכך היה גם בעונת הדאבל עם זינדין זידאן וכן הלאה. ריאל ניצחה ממש במעט קלאסיקוס בעלי חשיבות בליגה בעשור האחרון. כעת זה צריך להשתנות. ריאל מדריד רוצה נקמה. לשמור על מאזן נקי מהפסדים העונה לא יספק אף אחד. המטרה היא אחת ויחידה - שלוש נקודות. גם בלי קורטואה. צריך להוכיח מי הקבוצה הטובה ביותר.
ריאל מדריד – הרכב משוער: אנדריי לונין| דני קרבחאל, אדר מיליטאו, דויד אלאבה, פרלאן מנדי| אורליאן טשואמני, טוני קרוס, לוקה מודריץ’, פדה ואלוורדה| ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה
מה המצב ברצלונה?
ברצלונה אמנם מגיעה למשחק מהמקום הראשון בפסגה, ברצף פנטסטי של שבעה ניצחונות רצופים, בששת המשחקים האחרונים היא לא ספגה והיו גם ניצחונות על יריבות מהיותר חזקות בליגה כמו ריאל סוסיאדד (1:4) וסביליה בחוץ (0:3). מצב כזה בהחלט היו קונים בקיץ. מצד שני, המורל די שפוף לאחר התיקו הדרמטי 3:3 נגד אינטר בליגת האלופות. ברצלונה כמעט ‘עשתה ריאל מדריד’, רק כמעט, אך צמד של רוברט לבנדובסקי רק הצליח כנראה לדחות את הקץ ורוב הסיכויים שבארסה שוב תנשור לליגה האירופית. “ליגת האלופות שוכחת את ברצלונה”, נכתב בספרד שהתמלאה בביקורות על הקטלונים. להדחה המסתמנת עלולות להיות השלכות כלכליות גדולות. “היא הייתה צריכה לנצח והיא נכשלה כהוגן. זה לא מתמטי עדיין אבל נראה שהסוף קרב והליגה האירופית בדרך”. המאמן צ’אבי הרננדס שלקח אחריות, ניסה לעודד את השחקנים ואמר להם: “עוד יכולה להיות לנו עונה נהדרת”. והמטרה היא אליפות, כמובן. ניצחון לא יכפר אולי על הנשירה המסתמנת לליגה האירופית אבל ייתן דחיפה גדולה. ראפינייה, שכבש גולאסו ענק נגד ריאל בקדם העונה בקיץ ובינתיים בעונה עצמה מאכזב עם שער בודד, רצה להלהיב את הקהל ואמר: “אם מישהי צריכה לחשוש זו ריאל”.
רגע השיא של צ’אבי היה אותו 0:4 מדהים של ברצלונה בסנטיאגו ברנבאו, שישמש “כפרנרס” עבורם, ערב בו הקבוצה שלו הזכירה את הימים שלו כשחקן על כר הדשא. “אני לא יודע אם ‘מחרמן’ זו המילה המתאימה, אבל משחקים כאלה גורמים לי להתגעגע לתקופתי כשחקן. ברור שהייתי רוצה לשחק בקלאסיקו. לשחקן הרבה יותר קל מאשר כמאמן”, אמר. מחר הוא ירשום ציון דרך. זה יהיה המשחק ה-50 של צ’אבי כמאמן ברצלונה והקלאסיקו השלישי שלו (הפסד בסופרקופה וניצחון ענק בליגה). יש לו 28 ניצחונות, 11 תוצאות תיקו ועשרה הפסדים. צ’אבי נפגש עם הנשיא ז’ואן לאפורטה ביום שישי ופירט בפניו את ‘הסיבות לכישלון’. הנשיא הודיע כי הוא מאוכזב ועצוב אבל אמר שהוא נהנה ממשחקי הקלאסיקוס ושהמטרה היא אליפות, שוב, והביע את בטחונו בפרויקט. צ’אבי יודע שהתפקיד הוא ‘כפוי טובה’ אך הבהיר כי אם ירגיש שהוא לא הפיתרון – לא יחשוש לעזוב. “הוא נתן לי ביטחון מקסימלי, שנשאר עוד הרבה על מה לשחק העונה. הליגה, הגביע, הסופרקופה. הוא גם מאוד אופטימי”, סיפר צ’אבי על פגישתו עם הנשיא. “ליגת האלופות הזו מתאכזרת אלינו. אנחנו בדרך הנכונה, אנחנו בסדר”.
חייבים להיות הוגנים, ברצלונה שיחקה נגד אינטר עם הגנת טלאים. היא קיבלה חדשות מעולות מצידו של ז’ול קונדה, הבלם שהגיע בקיץ הרבה כסף כדי להוביל את ההגנה שלה ונעדר לאחרונה בשל פציעה שספג בפגרת הנבחרות. הצרפתי התאמן כרגיל ולמרות “המסתוריות” שהפגינו בברצלונה, די ברור שיפתח בהרכב. זאת בניגוד לרונאלד אראוחו שעדיין פצוע וכך גם אנדרס כריסטנסן. עוד שחקנים מהסגל הרחב יותר כמו הקטור ביירין וממפיס דפאי גם מנוטרלים. צ’אבי מתלבט האם קונדה יפתח כמגן ימני (בישל פעמיים נגד סביליה בעמדה הזו) או שהתפקיד יהיה שמור דווקא לאלחנדרו בלאדה הצעיר, מגן שמאלי במקור, בתקווה שיהיה “אנטי ויניסיוס”. אריק גארסיה יפתח במרכז ההגנה כך שאין צורך בג’רארד פיקה שעשה טעות איומה ומהווה נטל העונה, וגם מקומו של מרקוס אלונסו מובטח. “אנחנו נשנה מעט. מי שישחק מול ויניסיוס יצטרך להיות בשיאו ולקבל עזרה נוספת, אני רוצה יותר מאמץ קולקטיבי. לא רק הברזילאי בראש שלנו, ריאל מדריד קבוצה פנטסטית”, אמר צ’אבי שהוסיף: “אני מתקשה להסביר את ההבדלים בהגנה שלנו בליגה לעומת מה שקורה באירופה”. בארסה ספגה שער בודד בליגה ויש לה גם את ההתקפה הטובה ביותר, זו שכבשה 20 שערים כבר. “קונדה התאמן כמו שצריך והוא מרגיש בסדר, נראה מחר”, אמר. הבלם הצרפתי נרשם באיחור לליגה ורשם רק חמש הופעות עד עכשיו, בהחלט מזל רע. “ז’ול קונדה להצלה”, נכתב בתקשורת במדריד
הגנת טלאים או לא, ספג שלישייה מול אינטר או לא – מארק אנדרה טר שטגן חזר ליכולת הפנומנאלית שלו מהעבר. כבר 624 דקות הוא לא ספג בליגה, מאז המחזור השני נגד ריאל סוסיאדד. “הגרמני שוב ממריא”, נכתב ב-AS המדרידאי. “הספקות התחלפו בהצלות ועוד הצלות. הוא חזר להיות זריז באחד על אחד ולהגיע לכל פינה בשער”. כמובן שהשוער הגרמני הוא משחקני המפתח של בארסה. יש לו כבר 20 הצלות העונה בליגה והוא שם תמיד כשצריך אותו. הגרמני ספג 21 שערים מריאל מדריד ב-16 משחקים והצליח לשמור חמש פעמים על שער נקי בקלאסיקוס, כמו בעונה שעברה כשיצא נהדר מול ויניסיוס באחד על אחד.
בצד השני של המגרש נמצא לבנדובסקי. השער השני שלו נגד אינטר הגיע בניתור אדיר, שער אופייני והוא מטיל אימה על ריאל. תשעה שערי ליגה בשמונה משחקים – פתח פער ברור בקרב על תואר הפיצ’יצ’י, 14 שערים ב-12 הופעות, אי אפשר לבקש יותר. הפולני כבר פגש את ריאל בעבר והציג מולה אפילו את משחקו הגדול בקריירה אבל הוא סופר-מתרגש לקלאסיקו הראשון שלו. “אני מאוד אוהב משחקים כאלה, ריאל היא אחד המועדונים הגדולים בעולם. מבחינתי לשחק במשחק כזה גדול כל שבוע”, אמר. הפולני שרוצה לנצח בדו-קרב הזה לפחות את בנזמה, עם שישה שערים נגד ריאל בשמונה משחקים מולה במדי באיירן מינכן ובורוסיה דורטמונד. מקומו של עוסמאן דמבלה די בטוח אם כי בספורט הקטלוני נכתב כי צ’אבי שוקל להפתיע ממש ואולי להכליל את אנסו פאטי בהרכב. פאטי סבל עד עכשיו מפציעות, במצב גופני רע אבל אם הכדור נופל לו לרגליים הוא מבקיע והוא כבר עשה את זה בקלאסיקו.
מעבר לכך, פאטי מרגיש נוח בשמאל וכך אפשר להחזיר את דמבלה לעמדתו הטבעית בצד ימין שם הוא הרבה-הרבה-הרבה יותר מסוכן מאשר באגף השני מה ששילובו של ראפינייה כופה על בארסה. העונה הסטטיסטיקה מראה שלושה שערים וארבעה בישולים. אשתקד הוא ‘שרף’ את נאצ’ו בקו ובישל פעמיים באחד ממשחקיו הגדולים ביותר, ומאז הגעתו של צ’אבי הוא המריא. מנגד, גם המאמן שלו אמר: “לרוב הוא מקבל את ההחלטה הלא נכונה”. סיכוי נמוך שפרנקי דה יונג, שהיה בדרך החוצה הקיץ, יועדף על פני גאבי. הקפטן סרחיו בוסקטס רשם איבוד כדור קריטי נגד אינטר, אך הוא מנייה בטוחה בהרכב, מלא בניסיון. הוא ניצח את ריאל כבר 15 פעמים בליגה, יותר מכל שחקן בארסה אחר. “אני לא יודע אם יהיה קלאסיקו בלי ‘הקפטנים’. בוסקטס שחקן חשוב מאוד והוא יודע את זה. אני משתדל לשמוע ולקרוא כמה שפחות”, הבהיר המאמן.
אשתקד צ’אבי הגיע כמעין משיח, העונה הציפיות הרקיעו שחקים גם בגלל ההשקעה בקיץ, אבל הוא בטח לא מפחד מהלחץ. הוא רואה את הקלאסיקו כהזדמנות גדולה עבור הקבוצה שלו. “אנחנו רוצים להמשיך להוליך את הטבלה, זה אתגר לשנות את המצב. זה לא משחק שקשור למומנטום. המשחק מחר הוא משחק של ליהנות וגם להיות גיבורים. ניצחון בקלאסיקו מביא למורל עצום ולביטחון גדול. הפרויקט עדיין בבניה על אף שהשפל בצ’מפיונס מכעיס אותנו. אי אפשר להרוס הכל עכשיו”. צ’אבי לא ממש רצה להתייחס להעדרו של קורטואה אך אמר שעל הקבוצה לאיים יותר מחוץ לרחבה בלי קשר לכך שלונין יעמוד בשער. הוא נזכר ב-0:4: “אנחנו רוצים להיות אמיצים כמו אז, לשחק עם אישיות ובסבלנות, יש לנו הערכה עצמית גבוהה. ריאל מרגישה בנוח בהגנה נמוכה ובינונית, עלינו לשחק בצורה קומפקטית. אני מבין את הספקות ויודע איפה אני, נכשלנו מתי שאסור היה להיכשל. אבל אני אופטימי מטבעי ומאמין בעבודה. אני לא אפסיק לעבוד ולהתעקש עד שזה יצליח”, אמר וסיכם בדרך די אופיינית: “אני לא חותם על לנצח מבלי לשחק טוב, זו לא המטרה”. לפחות לפי השנים האחרונות, בארסה כן נותנת לאוהדיה סיבות לאופטימיות בקלאסיקו.
ברצלונה – הרכב משוער: מארק אנדרה טרש טגן| אלחנדרו בלאדה, ז’ול קונדה, אריק גארסיה, מרקוס אלונסו| סרחיו בוסקטס, גאבי, פדרי| ראפינייה, עוסמאן דמבלה ורוברט לבנדובסקי
היסטוריה ומפגשי עבר:
קשה עד בלתי אפשרי לסכם יריבות של למעלה מ-120 שנה בכמה פיסקאות. הקלאסיקו הזה יהיה ה-250 בין הקבוצות בכל המסגרות, רק כדי שתקבלו פרספקטיבה. אנחנו נתמקד, ברשותכם, כמובן, במשחקי הליגה שנערכו בסנטיאגו ברנבאו. קודם כל, על התבוסה אשתקד מיותר להרחיב. בושה וכלימה. וזה לא רק ההרכב והחילופים ההזויים. ריאל מדריד שימשה שטיח במשחק בית והובסה 4:0 בתוצאה שעוד עשתה עמה חסד. הניצחון האחרון של ריאל מדריד בקלאסיקו בברנבאו היה דקה וחצי לפני הקורונה, עונת 2019-20. אחרי מחצית ראשונה מאופסת, קרוס מסר לעומק לוויניסיוס שהבקיע. בתוספת הזמן זה כבר רגע שיפתח את הסדרה בנטפליקס (לא באמת) על מריאנו דיאס שעלה מהספסל, זרק את סמואל אומטיטי והבקיע – מרגש. בעונת 2020-21 העצובה, במגרש אלפרדו די סטפאנו וללא קהל – ריאל ניצחה 1:2 במחזור ה-30. בנזמה כבש בעקב אחרי בישול של לוקאס, טוני הכפיל בכדור חופשי עם עזרה מחברים ואוסקר מינגסה רק צימק. חייבים לומר שאם בעבר הקבוצה המארחת הייתה די פייבוריטית בקלאסיקו בגלל הביתיות, המצב כבר לא כך. ואלו לא רק שני ניצחונות החוץ שהיו בשנה שעברה, אלא בכלל.
עצוב להסתכל על המאזן הביתי נגד ברצלונה בקלאסיקוס. לפני שני הניצחונות הרצופים עם זינדין זידאן הגדול, זה היה משפיל כשברצלונה השיגה ארבעה ניצחונות רצופים במקדש – רצף שמעולם לא היה לה דומה. והיה לה גם 3:4 אכזרי בעונת הדסימה, הפסדים שבגללם אתה מאבד אליפות. ריאל פיגרה אז, בנזמה קבע מהפך עם צמד נגיחות, גם כריסטיאנו העלה ליתרון אבל הקפטן ראמוס הורחק, מסי השלים צמד בפנדל ובהמשך גם ניצח מול עשרה שחקנים. גם בעונת 2016-17 זה היה אכזרי מאוד כשאותו מסי כבש בדקה האחרונה את ה-3:2 כשריאל, בעשרה שחקנים, לא מסתפקת בנקודה ומחפשת לנצח. קאסמירו כבש ראשון, בארסה הפכה, חאמס המחליף רק השווה לצערנו. בעונת 2017-18 זה היה ניצחון חד-צדדי של ברצלונה. מספיק עם הדיכאון, בואו נדבר על אותו 1:3 בעונת 2014-15 כשריאל הצליחה למחוק פיגור בדרך לניצחון ענק. ניימאר כבש אבל כריסטיאנו השווה בפנדל, פפה נגח מכל הלב פנימה ובנזמה הבקיע את השלישי. ואם כבר נגיחות, גם ראמוס כבש מכל הלב את ה-1:2 בעונת 2012-13 – ניצחון במשחק על הכבוד. בעונת האליפות עם ז’וזה מוריניו ריאל נכנעה 3:1 אבל “נקמה” בגומלין. בעשור האחרון ריאל עם ארבעה ניצחונות בבית מול שישה הפסדים.
בנזמה מבקיע בעקב ב-2021. את העונה שעברה צריך למחוק.
ניצחון גדול באמת, בומבסטי, לא היה כבר זמן רב, אתם צודקים. זה קרה בעונת 2007-08, עונת הפאסיו כשריאל האלופה הגאה התקבלה במסדרון כבוד על ידי בארסה והמשיכה את החגיגה במגרש עם 1:4, ואם תרצו – הוחמצה מאניטה היסטורית. ראול, איך לא, כבש ראשון, וגם רובן – בנגיחה, היגואין עשה את השלישי וגם רוד הבקיע בפנדל. עונה קודם לכן ריאל ניצחה 0:2 עם שערים של ראול ורוד, בעונת הקאפלו, ושנה לפני המופע של רונאלדיניו הגיע גם 2:4 עם ואנדרליי לושמבורגו, מערך יהלום ושלושה חלוצים ושערים של זידאן, רונאלדו, ראול ואואן. מאניטה הייתה גם הייתה ב-1994-95, הערב אותו אף אוהד לא ישכח לעולם. איבן זאמורנו כבש שלושער עצום, הראשון אחרי בישול של ילד בשם ראול בהופעת הבכורה שלו במשחק הגדול בעולם, גם לואיס אנריקה, בצבע הנכון – כבש ואמוויסקה היה חתום על החמישי. 0:3 אפשר למצוא איי שם בעונת 1999-00, בחודש פברואר, משחק שהתחיל נהדר עם בומבה מדהימה של רוברטו קרלוס בכדור חופשי פנטסטי מ-35 מטר כבר בדקות הראשונות.
שנות ה-50-60 היו השנים הטובות ביותר בקלאסיקוס. ריאל ניצחה 1:6 בעונת 1949-50 – כן, עוד לפני בואו של אלפרדו די סטפאנו, 1:4 בעונה העוקבת, מאניטה ב-1951-52 והיה גם 0:5 ענק כבר עם די סטפאנו ב-1953-54. ריאל רשמה רצף מטורף של 16 ניצחונות רצופים בבית, האחרון שבהם 1:4 בעונת 1964-65. בארסה קטעה את הרצף עם 1:3 ב-1965-66 אך ניצחה רק פעם אחת ב-20 שנה. עוד רצף טוב היה בין שנות ה-30 ל-40 עם שישה ניצחונות רצופים וגם הניצחון הכי גבוה עד היום בקלאסיקוס – 2:8 בעונת 1934-35. לזקאנו החלוץ כבש שלושער וסנודו רביעייה.
בקלאסיקו הראשון שנערך במדריד דווקא בארסה ניצחה עם 0:1 במאי 1929. ריאל ‘הגיבה’ עם 1:5 בעונת 1929-30. לקינטה דל בויטרה גם כן היה רצף טוב של ארבעה ניצחונות רצופים ותשעה ללא הפסד. התעייפתם? המאזן של ריאל ב-92 משחקי הבית נגד ברצלונה: 54 ניצחונות (59%), 15 תוצאות תיקו (16%) ו-23 הפסדים (25%), יחס שערים 115:185 לטובת ריאל. בסה"כ משחקי הליגה (184) המאזן עומד על 73:76 לטובת ריאל בניצחונות ושוויון מדהים של 295:295 בשערים. בכל המסגרות? 100 ניצחונות לריאל לעומת 97 של ברצלונה ועוד 52 משחקים שהסתיימו ללא הכרעה. ואם כבר משחק ללא הכרעה, תיקו 2:2 בסיבוב השני בעונת 2000-01. עונה בה ריאל הייתה עדיפה ללא עוררין וזכתה באליפות כשבארסה הבטיחה את המקום לליגת האלופות רק במחזור הסיום עם מספרת מדהימה, ועדיין בקלאסיקו ריאל לא הייתה דומיננטית. ראול וריבאלדו, שני השחקנים הטובים בספרד באותו העת – כבשו צמדים. בשנות ה-2000 בברנבאו: ברצלונה מוליכה עם 11 ניצחונות לעומת 8 של ריאל.
הניצחון הגדול ב-2014-15. מהפך.
איזור הצבע
במארקה הלכו ובדקו איזה קבוצה עם שווי שוק גבוה יותר מבחינת ההרכב הפותח, ריאל מדריד או ברצלונה? וכמה עלתה ‘בניית הקבוצה’ כלומר הוצאות על רכש (שחקני ההרכב הראשון). ריאל מדריד ‘מנצחת’ במאבק הזה עם שווי של 470.5 מיליון יורו כשהשחקנים עלו 333 מיליון יורו. ברצלונה עם שווי שוק של 429 מיליון יורו בהרכב הראשון, כשהשחקנים שלה עלו יותר - 362 מיליון יורו - בעיקר עוסמאן דמבלה ואחריו ראפינייה. לגבי ההרכב של ריאל צריך לזכור שבהרכב הציבו את אנדריי לונין ששווי השוק שלו נמוך מאוד בעוד אם טיבו קורטואה ישחק ריאל חוצה את רף ה-500 שכן שווי השוק שלו הוא 60 מיליון יורו. השחקן היקר ביותר בקלאסיקו הוא ויניסיוס ג’וניור עם שווי שוק של 100 מיליון יורו, במקום השני נמצא פדרי עם 90 מיליון יורו. את המקום השלישי חולקים יחד פדה ואלוורדה ואורליאן טשואמני עם שווי שוק שלו 80 מיליון יורו. רוברט לבנדובסקי (45 מיליון יורו) וקארים בנזמה (35 מיליון יורו) עם שווי שוק מרשים גם כן ביחס לגילם המופלג.
הזיכרון של מודריץ’| את הופעת הבכורה שלו בריאל מדריד ערך לוקה מודריץ’ נגד ברצלונה בקלאסיקו הגדול, בגומלין הסופרקופה בסנטיאגו ברנבאו ב-2012/13. הקרואטי בחר את הזיכרון הכי טוב שלו מהקלאסיקוס: “אני בוחר בגול של סרחיו ראמוס (2013). לקחתי את הקרן וסרחיו כבש את שער הניצחון בברנבאו. חבריי לקבוצה היו כל כך שמחים בשבילי וגם הקהל היה מאושר”. מודריץ’ בישל לראמוס גם בכדור חופשי את שער השיוויון בקאמפ נואו ברגע האחרון ב-2016/17. הוא גם הוסיף שער כמחליף ב-2020/21 כ"שזרק" את השוער נטו והבקיע עם הפאלש. יש לו 26 קלאסיקוס ברזומה, כאשר רק את אתלטיקו מדריד הוא פגש יותר פעמים (32).
קצת על השיאים במשחקי הליגה| ראול, סרחיו ראמוס ופאקו חנטו ז"ל מחזיקים בשיא הקלאסיקוס בליגה עם 31 משחקים. אחריהם מדורג מנואל סאנצ’יס עם 29. קרלוס סנטיאנה עם 28 משחקים. לאיקר קסיאס 27 הופעות בקלאסיקוס בליגה. לקארים בנזמה 25 קלאסיקוס בליגה והוא הכי ‘פעיל’ בסגל הנוכחי, אחריו לוקה מודריץ’ עם 19. חנטו הוא גם שיאן הניצחונות עם 17, בעוד לראול, לקסיאס ולראמוס תשעה ניצחונות כל אחד. ומה עם השערים? אלפרדו די סטפאנו כבש הכי הרבה מצד ריאל - 14, אחריו ראול עם 11 שערי ליגה מתוך ה-15 שלו בסה"כ. פאקו חנטו שלישי עם עשרה, ואחריו כריסטיאנו רונאלדו, פרנץ פושקאש וקרלוס סנטיאנה עם תשעה. את הטבלה ממשיכים הוגו סאנצ’ס וחואניטו עם שמונה כל אחד. לקארים בנזמה שבעה שערי ליגה| מבחינת המאמנים, מיגל מוניוס שיאן הקלאסיקוס עם 27 משחקי ליגה על הקווים, כשלזינדין זידאן ולליאו בינהאקר תשעה משחקי ליגה. ויסנטה דל בוסקה עם שבעה קלאסיקוס כמאמן ריאל בליגה.
קלאסיקו אחרון בברנבאו המקורי| סופה של תקופה. זה יהיה הקלאסיקו האחרון בסנטיאגו ברנבאו ‘הישן’. וכמה סמלי שיהיה זה המשחק המאה. ב-19 בספטמבר 1948 ביקרה ברצלונה בפעם הראשונה בסנטיאגו ברנבאו שנחנך בדצמבר של השנה הקודמת. והיא ניצחה 1:2 לצערנו. המאזן הולך עם ריאל על אף שבשנים האחרונות ריאל קורסת. ריאל עם 51 ניצחונות, 22 תוצאות תיקו ו-26 הפסדים בכל המסגרות. זה יהיה הדו-קרב ה-75 בליגה. ריאל נקמה בבארסה על ההפסד וניצחה 1:6 למעשה במשחק ‘השני’. בגביע המלך בארסה גרמה לריאל הרבה נזק. בסופרקופה למשל ריאל סימנה בעלות עם שישה ניצחונות ותיקו בשבעה משחקים, בעוד באירופה כל קבוצה ניצחה פעם אחת.
הם לא בועטים לשער ולא קובעים את ההרכב אלא עושים דברים לא פחות חשובים. ב-AS שמו את הזרקור על הדו-קרב בין הנשיאים: פלורנטינו פרס מצד אחד וז’ואן לאפורטה מצד שני. האמת שפרס נוהג בג’נטלמניות כלפי ברצלונה וכל נסיונות המנופים שלה, נקרא לזה ככה. והם גם עמיתים ברעיון הסופר-ליג.
מבחינת פלורנטינו, זה יהיה הקלאסיקו ה-56 שלו. הוא היה נשיא ריאל מדריד בין 2000 ל-2006 (עד שהתפטר ב-27 בפברואר); בשלב הראשון היו לו 13 דו-קרב מול היריבה הנצחית, עם ארבעה ניצחונות, ארבעה הפסדים וחמש תוצאות תיקו. הוא חזר ב-2009, אחרי ההשפלה שחטפה הקבוצה “בלעדיו” בסנטיאגו ברנבאו, בהיותו המועמד היחיד שהציג את עצמו רשמית בבחירות שלפיכך לא היו חייבות להתקיים. מאז, הקלאסיקוס שלו זינקו. בשלב השני הזה, ריאל מדריד התמודדה עם ברצלונה 42 פעמים, כשהיא מציגה מאזן שלילי: 14 ניצחונות, 18 הפסדים ועשר תוצאות תיקו.כמובן שהסה"כ נמצא במינוס: 18 ניצחונות, 22 הפסדים ו-15 תוצאות תיקו. הוא זכה ב -32% מהקלאסיקו שלו.
במקרה של לאפורטה, שהגיע ב-2003 ושינה את המועדון עם החתמת רונאלדיניו, יהיה זה הקלאסיקו ה-21 שלו. 16 מהם בתקופה שבין 2003 ל-2010, שבה יצר את ‘בארסה הטובה בהיסטוריה’ . במהלך השנים הללו, הקטלונים ניצחו שבעה משחקים מול יריבתם הנצחית, הפסידו עוד שבעה ושני משחקים הסתיימו בתיקו. במרץ 2021, לאחר שניצח את הבחירות (54.28% מהקולות), הוא החזיר לעצמו את מנהיגות המועדון. ומאז הוא עבר ארבעה קלאסיקו: ניצחון אחד ושלושה הפסדים. המאזן שלו, אם כן, גם שלילי: שמונה ניצחונות, עשרה הפסדים ושתי תוצאות תיקו. הוא זכה ב -40% מהקלאסיקו שלו.
הסיפור מאחורי תאריכי הקלאסיקו| בשנים האחרונות משחקי הקלאסיקו נופלים כמעט תמיד פחות או יותר באותו הזמן. ב-AS רצו לעשות סדר ולהסביר. בחמש העונות האחרונות המשחק הראשון היה בין המחזורים השביעי לעשירי. בשלוש עונות זה קרה במחזור העשירי ובשתיים האחרות - במחזור השביעי פעם אחת ב-2020-21 בשל איחור פתיחת העונה (הקורונה) והשנה זה קורה במחזור התשיעי בשל המונדיאל. הפורמט הא-סימטרי משחרר את לוח השנה מהאילוצים של משחק הסיבוב הראשון והשני באותו סדר (פעם מחזור 1 ומחזור 20 היו חופפים וכן הלאה) ומאפשר לצמד את הקלאסי בתאריכים המתאימים ביותר. לסיבוב הראשון אוחדה האפשרות שיהיה באמצע אוקטובר, בשבוע בו אין ליגת האלופות, על מנת שתהיה זמינות לתזמן אותו בשבת או ראשון. בשתי העונות האחרונות, הקלאסיקו הראשון שוחק ב-24 באוקטובר וזה של 2019, שנדחה, היה מתוכנן ל-25 באוקטובר. השנה הוא משוחק שבוע לפני , אך יש לקחת בחשבון כי לוח השנה של ליגת האלופות, זה גם תנאי, משתנה על ידי גביע העולם בקטאר.
ומה לגבי הסיבוב השני? הרצון הוא שהקלאסיקו לא ישוחק מאוחר מדי מהחשש ומניעת סיכון שהמשחק לא יהיה רלוונטי למאבק האליפות, למשל כפי שקרה ב-2018 אז בארסה אירחה את ריאל וסיימה ב-2:2 במשחק בו כבר הייתה אלופה. מאז, הקלאסיקו השני של העונה מתקיים בין מחזורי 26 ל-30. העונה הוא ישוחק ביום המשחקים 26, סוף השבוע של 18-19 במרץ . לאחר מספר שינויים בלוח השנה, עונה שנייה ברציפות זה יהיה משחק הליגה האחרון לפני פגרת הנבחרות במרץ. הפעם, בספוטיפיי קאמפ נואו, כשאשתקד הקלאסיקו השני היה בברנבאו.
לינקים נוספים:
-בוחרים את ההרכב לקראת המשחק: מהי חוליית ההגנה - אנטוניו רודיגר באיזו עמדה? האם פדה ואלוורדה צריך לשחק בכנף או במרכז השדה? - לחצו כאן
-נכנסים לאווירה עם קליפ מרגש מהעבר על היריבות חסרת הגבולות בין ריאל מדריד וברצלונה. הניצחונות הגדולים, הדם הרע, הדמויות המרכזיות…
-כדי להפיג את המתח: חידון מרתק של המגזין הבריטי הידוע עם מציאת כל הכובשים בקלאסיקוס בשנות ה-2000, מהצד של ריאל וגם של ברצלונה.
-דור רומנו מכין אתכם למשחק בסרטון וידאו מיוחד עם תפאורה כמעט כמו בסנטיאגו ברנבאו. ההיסטוריה, המפתחות, המומנטום ועוד