אני לא בטוח אם יש עניין לנושא הזה, אבל @SantiagoBernabeu הבטיח שכמות המתעניינים גדולה ממש מאפס, ותכלס זה כבר לא מאוד שונה כמותית מדיון השחמט שפתחתי, אז יאללה - פותח דיון על שילוב בין שני התחביבים הגדולים ביותר שלי - מתמטיקה וכדורגל.
אז באופן כללי התחום של sports analytics נמצא בעלייה גדולה מאז פרסום הסרט מאניבול ב-2011, שמבוסס על ספר שעוקב אחרי הסיפור האמיתי של קבוצת בייסבול עם תקציב נמוך, שהבינה שאם היא תעשה בדיוק מה שעושות הקבוצות עם התקציב הגבוה בליגה, היא תצליח פחות מהן, ולכן היא צריכה לעשות דברים אחרת. היא החליטה להעסיק כלכלן בתור העוזר של המנהל המקצועי, ולגייס שחקנים על בסיס תובנות של אנליטיקת בייסבול (באופן ספציפי ובהפשטה מסוימת - יש תכונה של שחקני בייסבול שהייתה מאוד קורלטיבית להצלחה ולא קורלטיבית לשכר - כלומר היה כשל שוק שהיא לא הייתה מוערכת מספיק - אז הם ניצלו את זה כדי להביא שחקנים טובים בזול). הם הצליחו להגיע לביצועים הרבה מעל התקציב שלהם, ואז כולם בתעשייה התחילו להשתמש בזה, ואז הלך להם היתרון היחסי (והיום התכונה הזו קורלטיבית כבר גם לשכר).
ובחזרה לכדורגל - football analyitcs. היום אין למיטב ידיעתי אף מועדון בפרמייר ליג שלא מעסיק לפחות data scientist אחד. אפשר להתווכח אם אותם מתמטיקאים נמצאים שם ליופי או אשכרה לוקחים חלק פעיל בקבלת ההחלטות, אבל נתעלם כרגע מהנקודה הזו. יש מועדונים שממש משתמשים באנליטיקס כדרך קיום, שניים מהבולטים בהם הם ברנטפורד וברייטון - שבגדול נרכשו על ידי שני אוהדים-מתמטיקאים שעשו את הכסף שלהם ממודלים מתמטיים של הימורי ספורט. גם ליברפול ידועה במחלקת הדטא החזקה במיוחד שלה.
זהו, אז זה הדיון שבו נוכל לדבר על התחום. המלצתי בעבר על הקורס החינמי הבא לכל מי שרוצה להיכנס קצת למתמטיקה של הדברים:
הרקע - בזמן הקורונה כשכולנו היינו לכודים בבית, התיישבו כמה חבר’ה לדבר על איך הם משתמשים במתמטיקה בעבודה שלהם בתוך מועדוני כדורגל. מככבים שם בין היתר דוקטורים לפיזיקה מהארוורד, ואנשים עם ניסיון תעסוקתי במועדוני הכדורגל של ברצלונה, מנצ’סטר סיטי וליברפול.
למטיבי לכת, אינסוף חומר מהתעשייה ניתן למצוא בלינק הבא:
ומי שיותר בקטע של מאמרים אקדמיים יכול לקרוא פה:
השיחה עם @SantiagoBernabeu הייתה לפני כמה שבועות. מה שנתן לי את הפוש הסופי לפתוח את הדיון הוא הרצון לשתף ראיון שאני רואה ביוטיוב כרגע:
רק התחלתי אותו, ייתכן שהוא משעמם. ראיון אחר עם אותו בחור (שפיתח את הקורס שאיתו התחלתי את הדיון) ששמעתי ואני ממליץ עליו בלב שלב נמצא פה:
יאללה מתמטיקה