הדיון הזה חייב להיפתח אחרי המשחק של יובה מול טוטנהאם הערב.
פיגור 2-0 בדקה התשיעית, באצטדיון הביתי והרותח של יובנטוס - פיינליסטית ליגת האלופות פעמיים ב-3 שנים. טוטנהאם עברה את שלב הבתים לראשונה מימי גארת’ בייל העליזים. פוצ’טינו מעולם לא הגיע למעמד הזה עם התרנגולים. גם לא הארי קיין, דלה אלי או כריסטיאן אריקסן. ובכל זאת, טוטנהאם לא נשברת אלא חוזרת ל2-2 כביר בעיניי. לא גולים במזל - שלטה במשחק, יזמה ותקפה בלי להתבייש.
תצוגה מדהימה של הספרס, שמותירה אותנו כמובן עם טעם מר בפה. מה היה קורה לנו אם היינו נקלעים לפיגור 2-0 מול יובנטוס תוך 9 דקות? מה שקרה לנו בברידג’, ומה שקרה בוומבלי - היינו מתבזים לחלוטין. המנג’ר שלנו עטור נסיון, ובין הטובים בעולם במפעלי נוק אאוט, ועדיין אין לי ספק שיובה הייתה מפרקת לנו את הצורה בנסיבות דומות. ולא רק יובה, 10 מתוך 16 הקבוצות שנותרו בצ’מפיונס ליג.
אם טוטנהאם אכן תעבור לרבע הגמר, וריאל במקביל תודח על ידי הקטארים, קשה שלא לראות את פוצ’טינו בריאל בעונה הבאה. קצת חבל על הפרוייקט הנפלא שלו בלונדון, בוודאי עם האצטדיון החדש שאמור לשים את טוטנהאם במועדון הגדולות באופן רשמי גם מבחינה מסחרית. אולי מזה אוהדי ארסנל ירוו קצת נחת.
טוטנהאם שיחקו מעולה ומגיע להם כל הקרדיט, אבל אני לא חושב שיש מקום להשוואה בינינו לבינם. השיטה, המנג’ר, השחקנים, יש שם המשכיות גדולה ועבודה מצוינת על פני זמן. זה למה הם כל-כך טובים. אנחנו בנקודה מאד שונה מהם, רק בתחילת הפרויקט שלנו, ואין לדעתי מה להשוות בכלל. דוגמא מייצגת היא השיטה שלנו, ששונתה כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, וגם מאז שמוריניו הגיע, בעקבות הפציעה של זלטאן, קנינו את לוקאקו ושינינו את סגנון המשחק. לדברים כאלה לוקח זמן להיבנות ולהגיע לרמת ביצוע גבוהה. וזה כמובן בנוסף לשאר היתרונות של המשכיות.
הפרויקט שלהם הוא אחד המעניינים לדעתי. יש להם כמה מהשחקנים הטובים ביותר, והם עושים רכישות חכמות בכדי להמשיך ולגדול(מדברים על צירופו של מאלקום בקיץ, ואולי גם ססניון מפולהאם). יש שם בסיס מצוין ואם יצליחו לשמור עליו, ובעזרת התנופה של האצטדיון החדש, הם יוכלו לעלות לרמה גבוהה עוד יותר.
…ואז יבואו ריאל/בארסה/יונייטד/באיירן/פריז/וואטאבר ויקנו את את דלה עלי, אריקסן והארי קין והפריוקט הנפלא ייגנז. ככה זה, אם לא תשלם משכורות עתק לא תוכל לשמור על הכוכבים שלך ולא תוכל לגדול ממועדון מעולה למועדון צמרת.
זאת בדיוק המוטיבציה מאחורי האצטדיון החדש. ארסנל עשתה את אותו הדבר והזניקה את עצמה כלכלית בכמה דרגות (העובדה שהיא נכשלה לחלוטין בלנצל את זה היא סיפור אחר). תוסיף לזה את העובדה שגם עכשיו לוי מוצלח למדי בלשמור על הכוכבים שלו (בהתחשב בתקציב), ולא הייתי ממהר להספיד.
פורטו כנראה שכחה לראות משחקים של ליברפול העונה. הסקאוזרים שוחטים את הפורטוגלים בדרגאו, ומצטרפים לסיטי ברבע הגמר.
בינתיים, 2 מתוך 3 אנגליות הבטיחו את מקומן ברבע, כשהשלישית נמצאת בעמדה טובה לקראת גומלין ביתי.
בשבוע הבא ישחקו 2 האנגליות הנותרות והפחות מרשימות. אחרי המשחק של ריאל קיבלנו עוד הוכחה לחשיבות האופי, מה שהופך אותי ליותר פסימי בנוגע לסיכויינו במפעל, אבל אנחנו עדיין פייבוריטים מול סביליה וכל תוצאה פרט לנצחון בשני המפגשים (כנראה שנראה תיקו בספרד), תהיה כשלון עצום של מוריניו. המצב של צ’לסי הכי פחות מזהיר מהאנגליות, כשאפילו מבחינה טקטית הם ניצבים מול ואלוורדה המעולה, ומבחינת כדורגל על המגרש - מול מסי. עדיין, חצי מהקבוצות ברבע צפויות להיות אנגליות, כש-3 מהן משחקות כדורגל פנטסטי והרוויחו את מקומן בזכות.
ראשית, המשמעות של בניית אצטדיון היא הפוכה - הוצאות והרבה. בארסה בגלל הקניות חסרות הרסן שלה (קוטיניו ודמבלה פלוס משכורות עתק) תעקב את השיפוץ המאסיבי של הקאמפ נואו, אתלטיקו בגלל ההוצאות של בניית הוונדה מטרופוליטנו לא הצליחה להחזיק את הכוכבים שלה. טוטנהאם בגלל האצטדיון החדש לא תעמוד בחוזים החדשים של כוכביה והם ימכרו כדי לכסות הוצאות של הבנייה.
שנית, ארסנל התרוממה למעמד של… בינוניות. לקח זמן עד שהזקן הצרפתי החליט לפתוח את הכיס ולא לחשוב על הרווחיות של המועדון, וגם היום הוא לא משלם משכורות עתק כדי לשמר שלד. ולא נדבר על ההגנה שהוא מצליח לבנות כל שנה, כמו כן לא אדבר על הצוות הרפואי שם המועסק יותר במרפאה מאשר בשמירה על שחקנים מפציעות.
סיטי, צ’לסי ופריז הכניסו יד עמוק (עמוק… עמוק…) לכיס כדי להפוך לקבוצות פאר. טוטנהאם, ליברפול, דורטמונד, אתלטיקו ועוד לא יצליחו להגיע לרמות האלו בלי כיס רחב ועמוק.
שלישית, זהו דיון חרוש אך איני מפסיק לחשוב על תקרת שכר בכדורגל כפתרון מעולה. אי אפשר להחזיק בערימת כוכבים יותר, מקסימום שניים שלושה כוכבים לכל קבוצה ועוד כמה שחקנים פחות טובים. לא מוצא את החור בתוכנית שכזו, ולא מצליח להבין למה רק אני חושב על זה…
ענית לי על אוטומט במקום לקרוא מה כתבתי - האם טענתי שלבנות אצטדיונים זה זול? בניית אצטדיון זו השקעה עצומה, אבל זו השקעה - יש רווח רציני מאד בסוף, בייחוד בפרמיירליג. ברור שבטווח הקצר בניית אצטדיון עולה כסף, והרבה… ארסנל היא דוגמה מצויינת לכך - ושוב, אני מדבר על הפן הכלכלי בלבד. ארסנל נמצאת במקום אחר לגמרי מאשר בימי הייבורי והכל תודות לאצטדיון כי אין אברמוביץ’/שייחים. הדוגמה של אתלטי לא ממש במקום - מתי היא כן הצליחה לשמור על הכוכבים שלה לעומת בתקופת הבניה של הוונדה? פלקאו עזב לפני שהתחילו ההוצאות על האצטדיון, למשל, וכך גם טורס וכו’. את הפירות אתלטי כמובן עוד לא הספיקה לקצור.
טוטנהאם באותה סירה והכיס שאתה מתייחס אליו לא עמוק דיו - צריך לייצר הכנסות. זה אגב המצב עבור כל קבוצת על - היא נשארת כזו רק אם היא מסוגלת לייצר הכנסות. לא סיטי, לא פריז ולא אף אחת יוצאת דופן בהקשר הזה בטווח הארוך. בהתחשב בכך שלטוטנהאם אין את המשאבים לעשות את מה שפריז/סיטי עושות ולבנות את עצמה כמותג דרך גלקטיקוס (זה הרבה יותר מסובך ומסוכן מלבנות אצטדיון) - הייתי אומר שההתנהלות שלהם נכונה.
קשה לי לראות פתרון של תקרת שכר בכדורגל. הדבר היחיד שיאפשר את זה הוא הקמתה של אותה “סופר ליג” אירופאית מדוברת (פשוט מבחינה פרקטית - לא רואה את אופ"א/פיפ"א כופות את זה על כל ההתאחדויות). גם אז הסיכוי נראה לי נמוך.
אורי, בוא לא נהפוך את הויכוח לאישי, לא עניתי על אוטומט אבל אם זה לא ברור דיו אסביר.
Passing_game טען שאם טוטנהאם תצליח לשמור על הכוכבים שלה ותמנף את בניית האצטדיון הם יתקדמו לרמה גבוהה יותר.
טענתי שזה לא יעבוד והיא הגיעה לתקרה שלה. אם טוטנהאם לא תשמור את כוכביה ע"י משכורות עתק היא לא תתברג גבוה יותר ממה שהיא. גם בגלל קושי של מזומנים שהולכים לאצטדיון.
טענת שלוי שומר על שחקניו יפה (לא נכון, הוא סוחט יפה קבוצות המעוניינות בשחקניו. זה משהו אחר) ושאצטדיון יקדם את המועדון כלכלית.
עניתי לך שאצטדיון זה חור למועדון הרוצה לצמוח על הסגל המצליח שלו, כי הסגל יימכר לצורך מימון האצטדיון ולבנות קבוצה חדשה מצליחה זה סיפור מורכב פי כמה וכמה.
אז אעשה את הסיכום, אצטדיון חדיש וגדול אמור לקדם מועדון כלכלית, ללא ספק. אבל נקודת הדיון הייתה האם יש מקום להתקדם לקבוצה הזו, קרי, האם הסגל הנוכחי ישבור תקרות נוספות, ובכן, ממש לא. אם לא ישאירו את הכוכבים לא יעזור שום אצטדיון. ולא ישאירו כי בונים אצטדיון ואין כסף לשלם משכורות עתק. האם טוטנהאם תצליח להיבנות אחרי מכירת השחקנים ע"י בנייה חדשה? מי יודע…
ארסנל לא צמחה בגלל בניית אצטדיון (גם, אבל זו לא הסיבה הכלכלית). ארסנל נבנתה על גישה המקדמת שחקני נוער ומאמן המשחק כדורגל יפיפה. כך ארסן ונגר סגר עונות שלמות בפלוס במדד הפיננסי. אבל המודל הרווחי התחיל לתת אותות מצוקה כשהצרפתי נאלץ להכניס יד עמוק לכיס גם במשכורות וגם בקניית שחקנים. זה השוק היום - אכזרי.
אחרי שסיימה בתיקו בניופורט ובטורינו, טוטנהאם לא מצליחה לנצח גם את רוצ’דייל הקטנה ותאלץ לשחק שוב בוומבלי באמצע השבוע הבא. הארי קיין העלה את התרנגולים ל-2-1 בדקה ה-88, אך רוצ’דייל עשתה את הבלתי ייאמן, השוותה בדקה ה-90 וזכתה בכרטיס לאצטדיון בו יערך הגמר.
וויגאן אתלטיק מהליגה השלישית מדיחה את מנצ’סטר סיטי מהגביע האנגלי, עם 1-0 ביתי קטן גדול.
פביאן דלף הואיל בטובו לקבל אדום בסיום המחצית הראשונה, כשהתוצאה עדיין 0-0. השחקן הכי מטונף בליגה האנגלית, קייל ווקר, הדגים את חכמתו הבלתי נדלית כשהשאיר כדור פשוט לגריג החלוץ של וויגאן, שבפעולה גדולה שם אותו ברשת.
סטטיסטיקות המשחק: החזקה בכדור: סיטי 82.6% - וויגאן 17.4% בעיטות לשער: סיטי 27 - וויגאן 4 בעיטות למסגרת: סיטי 5 - וויגאן 2 מסירות מפתח: סיטי 22 - וויגאן 2 קרנות: סיטי 15 - וויגאן 0 תוצאה: סיטי 0 - וויגאן 1