ריאל מדריד של סולארי התייצבה והשתקמה והחלה לשחק כדורגל ולנצח. וכעת מגיע שלב ההוכחות: השבוע המטורף של העונה מתחיל הערב - חצי גמר גביע המלך, הקלאסיקו הגדול, מערכה ראשונה בקאמפ-נואו(22:00).
תהיו ריאל מדריד - והפעם באמת\ דור רומנו
סטטוס אלופת אירופהX3:
ריאל מדריד מגיעה למשחק במצב-רוח מצוין, עם 5 נצחונות רצופים בליגה ובגביע וסה"כ 7 ב-8 המשחקים האחרונים, כשהיא יודעת שעם יריית הפתיחה של השבוע החשוב ביותר שלה העונה - מגיע שלב ההוכחות. הרבה מעבר לגמר גביע ראשון מאז עונת הדסימה - עומד על הפרק. מאה ימים אחרי ההשפלה הכואבת ההיא בקאמפ-נואו, הקבוצה השתקמה, התייצבה, התרעננה והשתפרה לאט-לאט ובזהירות, וכעת היא חוזרת לזירת הפשע כשיש לה הרבה מה להוכיח. בין רשימת ‘הקורבנות’ של סולארי נוכל למצוא את רומא ו-ולנסיה הבינוניות וגם את סביליה. המשוואה פשוטה: ריאל מדריד לא ניצחה העונה באף משחק גדול, ובקו ישיר לחלוטין לקבוצה - מגיע גם המשחק הגדול בקריירה של סולארי ואתגר חודש פברואר עבורו. בזמן שהמיסטר שובר את הראש על ההרכב, אנחנו פשוט מחכים למשחק. ‘אני אוהב משחקים כאלה’, כתב ראמוס לאוהדים ברשתות החברתיות, וגם אנחנו.
העונה של ריאל מדריד בחיים, בקיצור. סולארי אמנם התחמק מהשאלה אבל ברור שלמשחק הנוכחי תהיה השפעה על הליגה והצ’מפיונס, מעבר לגומלין חצי הגמר שייערך בעוד שלושה שבועות. “אנחנו יודעים מה עלינו לעשות, ריאל מדריד צריכה לשים את מלוא הרצינות בכל המסגרות”, אמר סולארי שהוסיף שהקבוצה מתרכזת אך ורק במשחק הקרוב ולא חושבת מטר קדימה מזה. המאמן לא גילה כלום - לא על ההרכב באופן כללי(‘כבר בחרת את ה-11’ - שאלו אותו , וענה - ‘לא אגיד לך’), לא על ויניסיוס ואפילו פלט שהוא ישמח אם מסי ישחק כי הטובים צריכים לשחק, ושריאל מדריד רוצה כמובן לנצח. ריאל מדריד מקבלת בחזרה את קרבחאל ו-ואראן וגם קרוס יפתח, וההרכב עתיד להיות שונה לגמריי. המאמן התכונן היטב וחושב איך לעצור את ברצלונה:
אחת מנקודות המפתח היא הבאנקר לוקאס ואסקס שנח לחלוטין מול אלאבס(3:0), ויפתח לראשונה בקריירה שלו במשחק קלאסיקו. לוקאס תמיד יציב, מהיר ונמרץ ועושה המון הגנה, וזאת כדי לבלום את צעדיו של ג’ורדי אלבה הנפלא. מעבר לכך המאמן שוקל בכובד ראש אפשרות לשחק עם מרקוס יורנטה בקישור האחורי ע"י קאסמירו - הניידות, התשוקה, מהירות הרגליים ואפילו יכולת התקפית מפתיעה, כמו השער נגד ג’ירונה בגביע המלך - כל אלה בהחלט מוסיפות לו נקודות זכות. עוד התלבטות של סולארי נעוצה בעמדת המגן השמאלי. יהיה מאוד מוזר לא לראות את מרסלו בהרכב, אבל רגילון יציב ומחויב הגנתית ממנו. מרסלו שיחק 13 קלאסיקוס בקאמפ-נואו אך מעולם לא בגביע, אם כי שותף בגמר ב-2011. אבל שאלת השאלות היא: ויניסיוס או גארת’ בייל?
בארוחת הגיבוש של הקבוצה לא מזמן, בה לקחו חלק כל השחקנים - בייל הוציא ‘פטור’(לא באמת) ולא נכח. הוולשי לעתים נראה לא מחובר, חזר מפציעה עם שער אך לא מספיק מהר, ונראה שלזכותו עומד רק הרקורד היפה מהעבר כמו השער המדהים ההוא בגמר הגביע לפני חמש שנים, אותו דאג ‘להזכיר’ ברשתות החברתיות. ויניסיוס מנגד יכול להיות כמו ‘טירון במשחק של הגדולים’ כפי שהגדירו זאת במארקה. מהיר, חוצפן ולא-צפוי. מי שכלל לא בתמונה הוא מרקו אסנסיו, ומאוד חבל עבורו. בניגוד לקלאסיקו הקודם, בייל שחקן ‘שמותר לגעת בו’. גם איסקו שפתח בהרכב אז - יהיה בספסל במקרה הטוב, ובמשחק הקודם ריאל חסרה את קרבחאל הפצוע. קיילור נאבאס יפתח בין הקורות. בנזמה מגיע למשחק בכושר הטוב בקריירה שלו ויחפש שער מס’ 10 בקלאסיקו, כשרק נגד מאלגה וגראנדה הוא כבש יותר. בקאמפ-נואו הגיע למצב מעולה בנגיחה והיה יכול להשוות אך החמיץ…
המנהיגות של ראמוס חשובה שבעתיים והוא כבר כבש ארבעה שערים בקלאסיקוס, כולם בנגיחה במצבים נייחים, בהחלט דרך אפשרית לכבוש שער, אבל שני שחקנים אחרים מקבלים את הזרקור. ריאל מדריד תצטרך עבודה קבוצתית גדולה כדי לתקן את ההגנה שלה שסופגת יותר מדי שערים העונה. רפאל ואראן הוא אחד משחקני המפתח. בחצאי הגמר לפני שש שנים הוא רשם את הפריצה הגדולה. הוא כבש שני שערים בנגיחה, אחד בברנבאו ואחד בקאמפ-נואו, ומעבר לכך רשם משחק הגנה מושלם כשתיסכל את מסי שוב ושוב ושוב. המהירות שלו חשובה מאוד מול ברצלונה. ברגע אחד קפץ לליגה של הגדולים. והאיש בין הקורות, קיילור נאבאס, יקווה להיות זה ששומר על שער נקי בקלאסיקו חוץ, מה שלא קרה מאז דצמבר 2007(איקר עשה זאת בניצחון 1:0 בעונת השוסטר) בהתחשב בכך שסולארי לא נותן לו לשחק אפילו בליגת האלופות, זה יהיה הערב המשמעותי ביותר שלו העונה…
ריאל מדריד - הרכב משוער: קיילור נאבאס| קרבחאל, ראמוס(C), ואראן, מרסלו(רגילון)| קאסמירו(מרקוס יורנטה), קרוס, מודריץ’| לוקאס ואסקס, גארת’ בייל(ויניסיוס) ובנזמה
מה המצב ברצלונה?
ברצלונה מגיעה למשחק עם חלום הטרבל בסימן קריאה, וזה חשוב משמעותית מהפאנצ’ר שארע לה בליגה נגד ולנסיה אחרי סריית נצחונות. לא רבים האמינו שברצלונה תבצע רמונטדה מול סביליה אחרי ההפסד בפיחואן ואפילו במועדון עצמו שלחו מסרים לא ברורים(“אם נעבור את סביליה - אחלה, ואם לא - נהיה כאן גם בשנה הבאה”, אמר פיקה). ואלוורדה ספג ביקורות קשות אחרי הרוטציות ואמר לקראת המשחק ההוא - “השמש תיזרח גם מחר”, והיא בהחלט זרחה, ובארסה בעיקר בזכות מסי, ועם כל הארטילרייה הכבדה - ניצחה 6:1 עם שער אחרון מהסרטים. המלכה של גביע המלך רוצה את התואר בפעם החמישית ברציפות. ועדיין, בבארסה כמו בבארסה, כל תיקו הוא בעייתי. התקשורת, בדיוק כמו במדריד, תזעק על ניצני המשבר. הם רוצים הכל
“היינו על הגל ופתאום אנחנו בשפל”, אמר ואלוורדה בציניות לתקשורת, כשהוא מתקרב למשחקו המאה על הקווים של ברצלונה(95 משחקים). בארסה נקלעה לבור עמוק נגד ולנסיה, סוג של כבשה שחורה עבורה בקאמפ-נואו, והעטלפים הוליכו ביתרון כפול בקאמפ-נואו אבל התעשתה בזכות מסי, כמובן(כבש צמד, וסה"כ הבקיע בשמונה משחקי ליגה רצופים) והצליחה להשוות ל-2:2, וביום ראשון חיכתה לה הפתעה - לאור ההפסד של אתלטיקו מדריד, הפער בעצם גדל ל-6 נקודות. השאלה מה קורה עם הקוסם.
להגיד שבברצלונה עצרו נשימה זה יהיה מעט דרמטי, אבל פציעה של מסי היא הדבר הכי גרוע שהיה יכול לקרות לברצלונה. אולם, השחקן שלא התאמן ביום שני - השלים אימון מלא, נכלל בסגל וכנראה גם יפתח בהרכב. בקלאסיקו הקודם הוא לא היה, כזכור, ומסי ישמח להמשיך ברוטינה הקבועה נגד ריאל מדריד. כמובן שברצלונה חזקה מאוד גם בלעדיו והרשימה מאוד במשחק הראשון בין השתיים העונה, בין היתר השלושער של סוארז, שכבש 9 שערים ב-11 קלאסיקוס נגד ריאל מדריד. דמבלה הפצוע ימשיך להיעדר וכאשר מלקום לא נספר, ומי זוכר שהגיע בקיץ בקול תרועה רמה - יהיה זה קוטיניו כנראה שיזכה לצ’אנס גדול להוכיח. בעונה השנייה שלו במועדון סימני השאלה רק מתרבים. המערך, מסתמן, יהיה בין 4:4:2 ל-4:3:3, בגלל שיבוצו של קוטיניו שישחק מקדימה. מאחוריו: ארתור-ראקיטיץ’-בוסקטס. אותו קוטיניו היה זה שכבש את שער היתרון של ברצלונה בקלאסיקו, ואתם זוכרים מי מסר לו? קוראים לו ג’ורדי אלבה, אולי השחקן החשוב ביותר בקבוצה אחרי מסי.
המגן השמאלי הטוב בעולם נמצא בעונת שיא: תשעה בישולים בליגה(שני רק למסי) ו-14 בכל המסגרות. ואוטוטו הוא יאריך את חוזהו בקבוצה. נגד ולנסיה קיבל מנוחה קלה והוזעק מהספסל בהמשך. על שיתוף הפעולה בינו לבין מדי די מיותר להרחיב את הדיבור. מקומו של אלבה מובטח. השוער הבכיר טר-שטגן יפתח בהרכב במשחק גביע לראשונה מזה שנתיים, זאת בשל פציעתו של סילסן שייעדר בחודש הקרוב. על אף פציעתו של אומטיטי, ההגנה של בארסה התייצבה. רצף הנצחונות הרצופים בליגה עמד על שמונה במספר והיא שמרה על שער נקי בשישה מהם. אין ספק שהקבוצה של ואלוורדה רוצה את כל התארים כמו שאמר מסי, שבכבש בשמונה מחזורי ליגה רצופים.
מסי יתנתק מאינייסטה וירשום את הקלאסיקו ה-39 בקריירה שלו, שני רק לצ’אבי מהצד שלהם. מצד שני שימו לב, אפילו למסי יש אתגר - אף שער מתוך 24 השערים שלו נגד ריאל מדריד לא הגיע במשחק גביע. הוא לא כבש בשני הגמרים של גביע המלך ובסה"כ בשישה משחקים בגביע היה מתוסכל. המאמן ואלוורדה שאמר שלא יסכן את מסי במידה ולא יסיים את האימון כמו שצריך, כלל אותו בסגל וכך נעלמו כל סימני השאלה. הוא מגדיר את המשחק הקרוב כ-50-50 ואומר שיהיה קלאסיקו נפלא ושאין פייבוריטית. “לוח השנה נעשה מאוד מסובך בחודש ינואר, זה ידוע, המשחקים האלה בגביע מוסיפים הרבה צבע לאוהדים, יש לנו מוטיבצייה רבה. ברור שהאוהדים רוצים לראות את מסי אבל הם יודעים שיש קבוצה חזקה מאוד”. אין ספק, לברצלונה יש פחות מה להוכיח לקראת המשחק.
ברצלונה - הרכב משוער: טר-שטגן| סרג’י רוברטו, פיקה, לנגלט, ג’ורדי אלבה| בוסקטס, ראקיטיץ, ארתור, קוטיניו| ליאו מסי(C) וסוארס
היסטוריה ומפגשי עבר:
בעשור הראשון של שנות ה-2000 ריאל מדריד וברצלונה לא התייחסו לגביע ברצינות וכלל לא נפגשו. גמר הגביע ב-2011 היה מפגש ראשון מזה 14 שנה ופתח את הדרך למאבק שיחזור על עצמו ארבע שנים ברציפות, עד גמר נוסף, ב-2013/14. אי-אפשר שלא להתחיל את הסקירה עם התייחסות לשני הגמרים האלה:
גמר הגביע ב-2011 היה התואר הראשון של ריאל מדריד של מוריניו ‘אני שמח להיות מאמן של תארים’(בתגובה לקרויף), תחילת התהליך שבסופו הקבוצה תצליח לתסכל את ברצלונה שוב ושוב, וגם הרגע הגדול הראשון של כריסטיאנו שכבש בנגיחה עם כל הלב, בהארכה, במאסטייה, אחרי 120 דקות מורטות עצבים, פפה בקישור האחורי, מחצית ראשונה גדולה של ריאל ואז עבודה קשה של סאן-איקר. כעבור שלוש עונות הגיבור היה גארת’ בייל עם שער סולו ענק בפריצה מסחררת על הפרצוף של בארטרה, כשכריסטיאנו עצמו פצוע וחוגג על אזרחי ביציע. ריאל של אנצ’לוטי זכה בתואר ראשון לפני הגמר הגדול באמת והגביע החשוב באמת. די-מאריה כבש ראשון לזכות ריאל, בארטרה השווה בנגיחה והייתה גם קורה של ניימאר סמוך לשריקה.
לא באמת אפשר לשים תמונה אחרת
הפעם האחרונה בה הקבוצות נפגשו בחצי גמר הגביע הייתה ב-2012/13, כשריאל הרימה ידיים במאבק האליפות בשלב מוקדם אבל עשתה לבארסה את המוות במפגשים הישירים: זכתה על-חשבונה בסופר-קופה הספרדי, השיגה מולה ניצחון ותיקו בליגה, והדיחה אותה מחצי גמר הגביע. כל זה למרות 1:1 בברנבאו, תיקו שחשבנו שלא יספיק. פברגאס העלה את בארסה ליתרון ורפאל ואראן עליו כבר דיברנו לא אחת - כבש בנגיחה. בגומלין, ריאל פתחה בסערה עם פנדל של כריסטיאנו, המשיכה עם שער שני במחצית השנייה אחרי מהלך ענק של די-מאריה וצמד של הפורטוגלי, ו-ואראן נגח לרשת אחרי קרן והרג את בארסה. ג’ורדי אלבה רק צימק. שנה קודם לכן, הקבוצות נפגשו ברבע הגמר. כריסטיאנו העלה את ריאל ליתרון בברנבאו אבל בארסה הפכה ואבידאל דווקא הוא כבש את שער הניצחון(2:1), הגומלין היה אחד ממשחקי הגביע הטובים ביותר, כשפדרו, ואלאבס בגולאסו עצום כובשים שני שערים סמוך להפסקה אבל ריאל לא ויתרה. כריסטיאנו ובנזמה(68’ ו-72’ בהתאמה) ענו עם שערים משלהם, וגול אחד היה חסר למהפך שלא הגיע. ב-1996/97, בארסה ניצחה 3:2 בקאמפ-נואו במשחק אטרקטיבי כשרונאלדו-נאזאריו היה בצד שלהם וגולים של שוקר והיירו לא מנעו הפסד, ובגומלין ריאל סיימה רק בתיקו 1:1 והודחה.
המשחק הזכור ביותר בין הקבוצות היה ה-11:1 ההוא ב-1943, כל אחד והפרשנות שלו, חצי גמר גביע החנרליסימו. היה גם 6:6 מטורף ב-1915/16 והמשחק הראשון ביניהן בגביע נערך באותה שנה וריאל מדריד ניצחה 2:1. במשחקי הגמר, המאזן צמוד, 4:3 לטובת ריאל מדריד בנצחונות. ריאל ניצחה בגמר הראשון ב-1936(2:1), נקמה בבארסה על היום השחור בברנבאו במסגרת הליגה כשהביסה את הקבוצה של קרויף 4:0 ב-1973/74 וניצחה כאמור גם בשני הגמרים בעשור הנוכחי. בארסה מצידה ניצחה ב-1968(1:0), ב-1983 וגם ב-1990, אז הרסה לריאל מדריד את חלום הדאבל. בסה"כ המפגשים בגביע: 33 במספר - 12 נצ’ לריאל(36%), 14 נצ’ לבארסה(43%) ועוד 7 מש’ שהסתיימו בתיקו(21%), יחס שערים 64:63 לטובת ריאל מדריד.
אם נבודד לרגע את משחקי הגמר, ריאל מדריד ניצחה ב-3 מ-12 משחקיה בקאמפ-נואו במסגרת הגביע(אחרי שישה הפסדים רצופים, ריאל ניצחה 3:1 ב-1962 - דל-סול, פושקאש וחנטו הבקיעו), ולברצלונה היו 7 נצ’, ובברנבאו ריאל ניצחה ב-5 מתוך 14.