לקראת סיטי – גומלין
סטטוס ריאל
ריאל מדריד סימנה V על המשחק הביתי נגד אלצ’ה עם ניצחון 1:4 טוב ועכשיו היא מוכנה בלב שלם לדבר האמיתי – להתגבר על הגומלין באיתיחאד נגד מנצ’סטר סיטי ולהעפיל לרבע גמר ליגת האלופות. אם תרצו, אולי זה לא מקרי שריאל משיקה הערב – יממה לפני הגומלין – את הסרט התיעודי על הזכייה בגביע ה-15 שכולל גם דו-קרב עם מנצ’סטר סיטי. בעשור האחרון ריאל הודחה רק פעמיים בשמינית הגמר, והפעם האחרונה הייתה נגד אותה סיטי ב-2020. אלבארו ארבלואה לא רק הסתדר עם רשימת נעדרים גדולה אלא גם השיג יתרון של 0:3 – יתרון מבטיח אבל לא טוטאלי (אם ויניסיוס ג’וניור היה בועט פנדל נורמלי למשל זה היה אחרת) אבל ובקבוצה יודעים את זה. נקודה אופטימית נוספת מהמשחק האחרון היא החילופים שביצע המאמן שבת וכך נתן מנוחה חלקית לכמה שחקני מפתח כמו ויניסיוס, אורליאן טשואמני, אנטוניו רודיגר. וכמובן גיבור הרגע פדה ואלוורדה שנמצא בכושר הכיבושים הטוב בקריירה שלו והציג משחק של ציון 10 בשמינית הגמר הראשון עם שלושער. שלושתם הוחלפו חצי שעה לסיום. “הוא יכול לשחק בכל מקום על המגרש, הוא נמצא במיטבו. יש לו את החופש לנוע בכל רחבי המגרש ואנחנו צריכים את הגרסה הזו של ואלוורדה”, אמר ארבלואה.
לקבוצה יש תקדים נהדר ללמוד ממנו בעונה שעברה אז כבר אחרי דקה ריאל נקלעה לפיגור בגומלין שמינית הגמר נגד אתלטיקו מדריד בחוץ, הלחץ היה עצום ובסוף היא עברה על הקשקש בפנדלים. שער מהיר של היריבה עלול להיות אכזרי. ב-31 משחקים על אדמת המאזן של ריאל ממש לא טוב - , היא ניצחה רק 11 פעמים – קצת יותר משליש, לעומת 13 הפסדים, וספציפית באיתיחאד ניצחה פעם אחת בשבעה משחקים (שלושה הפסדים). מה שכן ריאל היא הקבוצה שהדיחה את סיטי הכי הרבה פעמים מליגת האלופות – ארבע פעמים, וגם את פפ – ארבע (אחת כמאמן באיירן מינכן). המסר של ארבלואה – שרק לפני כמה שבועות עמד על הקווים של קסטיליה באיתיחאד ואימן נגד קבוצת המילואים של מנצ’סטר סיטי – איך בכדורגל דברים משתנים מהר - הוא שמתחילים מחר ב-0:0 תרתי משמע, מבחינת שני המשחקים.
יתרון 0:3 נהדר אבל זה לא גמור.
“היתרון שיש לנו? מבחינתי זה כמו במשחק הראשון, עלינו לצאת ולנצח. עם אותה מחויבות ואפילו יותר. והאוהדים שלהם הולכים לדחוף אותם חזק מאוד. עלינו להיות עם ענווה ושאפתנות”. הוא ממשיך: “אני חושב שאנחנו יודעים כמה קשה יהיה מחר ועלינו לא לחשוב על שום דבר אחר. עלינו להופיע ברמה גבוהה כמו במשחק הראשון או אפילו טוב יותר. המטרות הן סולידריות ומאמץ, לפגוע בסיטי כמו שעשינו במשחק הראשון”. ארבלואה לא רצה ממש להתייחס לזה שסיטי בחרה לא להתאמן ואמר שהוא בטח לא יהיה זה שייתן עצות לפפ גווארדיולה ושזה לא ישפיע על הקבוצה. והאם זה משחק העונה שלו? הוא כלל לא חושב על עצמו. “זה הדבר האחרון שעלה לי בראש. חשוב לי שהשחקנים יופיעו כמו שהם צריכים”.
קיליאן אמבפה נכלל בסגל של ריאל מדריד כפי שחזה אלבארו ארבלואה עוד קודם והוא השתתף בשני האימונים האחרונים אך נראה שהוא ישמש רק כמחליף במצב חירום, אלו ההערכות. מצב הבירכיים של החלוץ, שכבש שבעה שערים נגד סיטי בשבעה משחקים - השתפר. ארבלואה נשאל האם ריאל מתחרה טוב יותר בלעדיו: “קשה לחשוב שריאל מדריד טובה יותר בלי השחקן הטוב בעולם. אבל זה אומר הרבה על הקבוצה ועל כמה טוב שהיא מתפקדת במצוקות”, אמר. הוא הוסיף שקיליאן נותן לקבוצה איכות שונה משחקנים כמו ברהים. הוא כמובן נע פחות, “אני מצפה ליהנות מהשערים שלו אבל גם ממה שהוא נותן במשחק עצמו”. ג’וד בלינגהאם לא ישחק, הוא גם כן בסגל אבל בשביל האווירה, להיות עם הקבוצה, לבקשתו. “זה חשוב לחבריו לקבוצה לראות את ג’וד קרוב. הוא יהיה אחד המנהיגים שלנו. אמבפה זמין לשחק ותראו מחר זה יקרה”. ויניסיוס ג’וניור אגב שאולי מרגיש שהוא חייב לקבוצה משהו מהמשחק הראשון – נתקע לאחרונה ושוב לא כובש. הוא יהפוך לשחקן הצעיר ביותר שמגיע ל-80 משחקים בליגת האלופות ויעקוף את אמבפה שעשה זאת בגיל 26 ו-23 ימים. הדריבלים שלו מול השטחים שסיטי תאפשר – יהיה קריטי. השער הבא של ריאל אגב לא רק יוכל אולי לקרב אותה לרבע הגמר אלא גם יהיה המאה שלה נגד היריבות האנגליות.
על פניו נראה שריאל מדריד תשמור על רוב ההרכב מהמשחק בברנבאו. מה שהיא חייבת לשמר זה עניין הריצה (ואולי זה היתרון בכך שאמבפה יסופסל), כשבמשחק הראשון ריאל רצה יותר מהיריבה לראשונה מזה זמן רב בליגת האלופות. אותו הרכב כמעט זה אומר טיאגו פיטראץ’ ב-11 שוב במקומו של אדוארדו קמאבינגה (“הצעירים הרוויחו את הדקות שלהם, האקדמייה מציגה רמה גבוהה מאוד”), זה אומר שארדה גולר חוזר להרכב (פתח על הספסל נגד אלצ’ה ושבר בצורת עם שער ענק), זה אומר בלי חלוץ חוד אמיתי. לגבי עמדת המגן השמאלי יש אפשרות להפתעה: אלבארו קארראס כנראה החלים מהפציעה קצת מוקדם יותר, הוא בסגל ואולי הוא יחליף את פרלאן מנדי הפצוע ולא פראן גארסיה ששיחק בליגה. אם פראן ישחק זה יהיה אולי האתגר הגדול ביותר שלו לצד גמר הגביע נגד ברצלונה בשנה שעברה. פראן מהיר כמו שד, נלחם, ומצד שני לוקה בחסר הגנתית. ראול אסנסיו ממש כשיר ובלי קשר דין האוסן מועדף על פניו. טיבו קורטואה שרשם הצלה ענקית במשחק הקודם, זו עם הרגל – מעולם לא שמר על שער נקי מול סיטי באיתיחאד ויש לו אתגר גדול.
מעולם לא שמר על שער נקי באיתיחאד. קורטואה צוהל במשחק הראשון
ואם כבר שער נקי, מי שרוצה לעזור במשימה הוא אנטוניו רודיגר, שדיבר על אהבתו לריאל מדריד אבל הבהיר כי זה לא הזמן לדון בחוזה חדש. “שיחקתי נגד מנצ’סטר סיטי פעמים רבות, הם אחת הקבוצות הטובות בעולם וזה תענוג לשחק נגדם. הבעיות הפיזיות שלי מאחוריי. תמיד הייתי על המגרש במשחקים האחרונים”. לידו החבר’ה מרגישים יותר בנוח. הוא מדבר על העזרה לצעירים: “אני חושב שהתפקיד שלי בקבוצה חשוב. אנחנו משחקים עם הרבה צעירים בקבוצה והתפקיד שלי זה לעזור להם, להפוך אותם לטובים יותר. התפקיד שלי הוא לכוון אותם, אבל אפשר לעזור רק למי שרוצה את העזרה שלך. הם עובדים קשים וראויים לקרדיט”. הוא החמיא לדין האוסן שהיה במשחק מצוין גם כן בסנטיאגו ברנבאו.
האם רודיגר מסוגל שוב לעצור את ארלינג הולאנד ולהיות ‘הסיוט’ שלו? "שיחקתי נגדו פעמים רבות, הוא צעיר מאוד אבל כבר ברמה עולמית. הוא חזק מאוד פיזי ומאתגר את כולם, ואני אוהב את הדו-קרבים האלה. בעונת הבכורה שלי כאן (2022-23) אף בלם באירופה לא הצליח לעצור אותו ואני הצלחתי, הייתי הראשון. הוא גם אדם נהדר. אבל אני לא חושב הרבה על הסטטיסטיקות, אלה רק מספרים. הוא ניצח אותי בשלב הבתים (פנדל מטופש של רודיגר שיהיה חייב לא לעשות דבר כזה שוב). אני מצפה למשחק הזה ואני כמובן לא לבד. רודיגר כמו מנהיג אמיתי, הבהיר: “לבעוט פנדל בדו-קרב? אני מבחינתי אעשה זאת שוב, אני מוכן לקחת אחריות, תמיד. על הדברים הטובים ועל הדברים הרעים”. “אני מקווה שזה לא יגיע לזה”. גם אנחנו.
ארבלואה. “המטרה היא לצאת ולנצח”
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| טרנט אלכסנדר-ארנולד, אנטוניו רודיגר, דין האוסן, פראן גארסיה (אלבארו קארראס) | אורליאן טשואמני, פדה ואלוורדה, טיאגו פיטראץ’, ארדה גולר| ויניסיוס ג’וניור וברהים דיאס
מה המצב סיטי?
מנצ’סטר סיטי מגיעה למשחק אחרי שבוע נוראי, כמה צעדים לאחור בשני המפעלים הגדולים. אחרי התבוסה 3:0 בשמינית הגמר הראשון בסנטיאגו ברנבאו, במשחק בו פפ גווארדיולה ספג ביקורת קשה על ההרכב– סיטי זייפה גם בליגה עם 1:1 מאכזב מאוד נגד ווסטהאם בחוץ במשחק בו היו לה מספיק מצבים כדי לנצח. זה היה תיקו שני ברציפות וארסנל כבר פתחה פער של תשע נקודות, פער גדול גם אם לסיטי יש עוד משחק חסר להשלים והן עוד ייפגשו ראש בראש. במשחק בשבת ברנרדו סילבה כבש את שערו השלישי העונה בסה"כ, אולם היתרון החזיק מעמד ארבע דקות וסיטי לא הצליחה לנצח. התמונה הזו שסיטי רודפת אחרי ארסנל כבר מוכרת מהעונות האחרונות אך הפעם התחושה היא שלא תצליח להשיג אותה. גם פפ עצמו נשמע מיואש בסיום המשחק (“עלינו לסיים את העונה טוב בשמונת המשחקים האלה ונחזור חזקים יותר”). “זה נראה כמו היום שהתואר חמק מסיטי שהציגה גישה תבוסתנית וכדורגל לא טובה”, נכתב ב"דיילי מייל". האם ליגת האלופות תהיה הפיצוי הגדול? כבר בעמדת הראיונות אחרי המשחק האחרון פפ העביר מסר ברור לשחקנים: “אתה (כל שחקן) לא מאמין בקאמבק? לך הביתה”. הפעם אמר פפ: “אין הרבה מה לומר. זה משחק ענק, ממש גמר. אנחנו צריכם לשחק משחק מושלם כדי לשנות את המצב ולעלות. כולם כבר מבינים את זה”.
מה שמעיד על המצב הקצת לא רגיל של סיטי (על אף שהעונה שעברה הייתה קטסטרופלית) היא ההחלטה של פפ לוותר על האימון המסכם לקראת המשחק. המאמן החליט שהשחקנים ייהנו מיום חופש כדי לנקות את הראש - דבר לא שגרתי, גם אם הקבוצה נהגה כך העונה לפני המשחק נגד בורוסיה דורטמונד. פפ הסביר: “נקיים מחר אימון שחרור. הדברים משפיעים מנטאלית”, והוסיף על הלו"ז העמוס של הקבוצה, העייפות בטיסה חזור ממדריד ועוד. “אני מעדיף שהשחקנים יישארו היום בבית”.
מה שחסר לסיטי בעידן גווארדיולה הוא רמונטדה אחת גדולה, ובליגת האלופות. פפ נשאל על הקאמבק הכי טוב ובחר במשחק האליפות נגד אסטון וילה כאשר במחזור הסיום של 2021-22 בדקה ה-69 סיטי פיגרה 2:0 ולא נשברה. אילקאי גונדואן כבש, רודרי השווה והגרמני השלים צמד. “עשינו עוד קאמבקים אבל נצטרך לשחק משחק מושלם בכל מקום כדי לעבור. יש לי זיכרונות גם מהפסדים כואבים, גם דברים רעים הם חלק”. בפעם היחידה עד המשחק הקודם בה סיטי הובסה בהפרש של שלושה שערים 3:0 במשחק הראשון בחוץ בנוקאאוט – ב-2017-18 – היא הפסידה גם במשחק השני בבית – 2:1 נגד ליברפול של יורגן קלופ. ניצחון אחד שהשיגה סיטי נגד ריאל כן יספיק לה – אותו 0:4 אדיר מ-2022-23 בגומלין חצי הגמר. סיטי ניצחה בשבעה מעשרת משחקי הבית האחרונים שלה נגד יריבות מספרד, מנגד היא הודחה בשבעה מעשרת הדו-קרבים האחרונים נגד ספרדיות. ב-14 משחקי הבית נגד ספרדיות בליגת האלופות, סיטי עם מאזן לא רע, היא ניצחה בשמונה משחקים והפסידה שלוש פעמים – פעם אחת לריאל ופעמיים לברצלונה.
פפ, שכבר הגיע ל-50 משחקים נגד ריאל כשחקן וכמאמן – מאזן מטורף – כעס על שאלת עיתונאי המארקה האם הדחה מחר פירושה כישלון. “אתם יכולים לחשוב כך אבל זה לא משנה כלום. הכי חשוב להקדיש מאמץ. אתה יכול לעשות טעויות, אתה יכול לשחק פחות טוב מהיריבה שלך. הכי חשוב שאתה ממשיך לנסות להשתפר ולעבוד קשה ואוהב את המקצוע. אם נודח נהיה עצובים והחיים ממשיכים, השמש תזרח וננסה שוב בשנה הבאה. כבר היו לנו שלבי נוק-אאוט נהדרים נגד ריאל מדריד ובאחרים הודחנו”. פפ נתן דוגמא: “בספורט אתה מפסיד יותר מאשר אתה מנצח. הכי חשוב זה לנסות. ריאל זכתה 15 פעמים בליגת האלופות מתוך כמה עונות שלה שם, מאה? (מגזים בכוונה) – אז הם הפסידו יותר מאשר ניצחו. הקינטה דל בויטרה הייתה הקבוצה הכי טובה שראיתי כילד, והם לא זכו במפעל אבל עשו שירות טוב לכדורגל”.
פפ משוכנע. אם סיטי תודח זה לא כישלון
המאמן הבהיר מהן המפתחות למחר אבל ניסה גם להוריד ציפיות כשאמר: “אנחנו לא אותה קבוצה שהיינו לפני שנים רבות אבל זו הזדמנות נפלאה”. הוא מדבר על משחק מושלם ומשוכנע: “אני לא חושב איך להפתיע את ריאל, זה עניין של שחקנים. שיחקנו במדריד מאוד התקפי והיינו מעולים 15 או 20 דקות (אותן הוא כמובן מאוד רוצה לשחזר). ולא כבשנו. אני בטוח שנייצר את המצבים. לא בטוח שנצליח להמיר אותם לשערים, ועלינו להיות קליניים. בכל מקרה הכי חשוב זה איך שנוכל להגן. כבר כבשנו הרבה פעמים ארבעה שערים במשחק בית בקבוצה שלי”. פפ הבהיר כי הוא כבר יודע את ההרכב למעט ספק אחד שיש לו. בתקשורת האנגלית לא צופים יותר מדי שינויים, אולי כניסתו של ריאן שרקי ל-11, במקום ז’רמי דוקו, כאשר ניקו אוריילי עובר לקישור. ריאן אית-נורי עשוי לשחק כמגן שמאלי ואבדוקמיר חוסאנוב בחוץ.
כשפפ מדבר על להמיר את המצבים לשערים די ברור למי הוא מכוון. בזמן האחרון ארלינג הולאנד שלא היה טוב גם בברנבאו ואפילו לא הצליח לאיים על השער - נתון לא הגיוני - על המוקד. ב-“beinsports” נכתב על ערב עגום ואולי הגרוע ביותר שלו. לחלוץ, מכונת שערים, יש שני שערים בלבד ממשחק פתוח ב-18 המשחקים האחרונים. פפ נאלץ להגן עליו לאחר התיקו האחרון. המסר של פפ, שהוסיף כי זה התפקיד של הקיצוניים למצוא אותו והעבודה של החלוץ קשה מאוד - היה ברור: “הוא יחזור”. וסיטי זקוקה לו עכשיו יותר מתמיד. כי החלוץ הזכיר כרגע את הולאנד שבשנתיים הראשונות בקבוצה ספג ביקורת על תרומתו במשחקים הגדולים במפעל, כשלא כבש בגמר נגד אינטר, בחצי הגמר נגד ריאל וכן בצמד רבעי הגמר ב-2023-24. הולאנד שומע, מעכל ותהיו בטוחים שהוא סופר-רעב. אגב, הדקות בהן הולאנד הכי אוהב לכבוש במפעל הן 41 עד 45 עם תשעה שערים.
ברנרדו. ה-3:0 לא משקף את מה שהיה במשחק
הקפטן ברנרדו אמר ששום דבר לא יפתיע אותו – גם אם פפ יבחר לספסל את הנורבגי, אך הוא בוטח בו: “פפ מקבל הרבה כסף כדי לקבל החלטות קשות. כולם מוכנים לשחק, יש לנו שחקנים טובים. כמובן שאאני מעדיף את ארלינג על המגרש, הוא שחקן ענק עבורינו, איתו אנחנו קרובים יותר להבקיע. שחקנים גדולים נמצאים שם למשחקים גדולים. אבל זה לא תירוץ. מדריד הייתה בלי אמבפה, בלי רודריגו ובלי בלינגהאם ובכל זאת ניצחה אותנו 0:3”. ברנרדו אמר על החזרה של אמבפה: “אמרו שאין למדריד סיכוי בלעדיו. אנחנו צריכים להתכונן להיות עצמינו, מנצ’סטר סיטי, וליצור אווירה חיובית”.
הקפטן ממשיך בקו של המאמן ומדבר על אופטימיות כי ה-3:0 לא שיקף בשום צורה מבחינתם: “הספורט הזה לימד אותנו שהרבה דברים יכולים לקרות. התוצאה ממדריד הייתה גרועה מאוד אבל אנחנו נילחם עד הסוף. הכל יכול לקרות במשחק בית. ננסה ליצור את האווירה הנכונה. נקווה שההגנה שלנו תעמוד טוב מול המצבים שלהם ואנחנו נבקיע”. הוא מבהיר לגבי המשחק הקודם: “הרגשתי רע מאוד כשהגעתי למדריד וחיכיתי לצפות במשחק שוב. לא ראיתי שום סיבה להפסד 3:0, ככה זה, ההפסד הזה לא אומר כלום. עלינו לנהל טוב יותר את הרגשות שלנו במשחק מחר, ככה זה בליגת האלופות”. הוא מבהיר לחבריו: “אם אנחנו נאמין בעצמנו באמת אז הפרטים הקטנים גם ילכו לטובתינו בניגוד למשחק במדריד. זה אולי נשמע טיפשי אבל לא הייתה לנו הופעה גרועה במדריד”. הוא הבהיר כי אחרי שבוע בו הקבוצה לא הייתה ברמה הרצויה שלה – המחשבות האפלות נעלמו. לסיום היה נשמע שהוא מתגעגע כשדיבר על השינויים בקבוצה ואמר כמה זה קשה ואף לא טוב שיש הרבה שחקנים חדשים בקבוצה במעט זמן. “לפני שלוש שנים שיחקתי עם אילקאי גונדואן ועם קווין דה בריינה. יש לנו מעט שחקנים מהקבוצה שזכתה בטרבל”.
הולאנד בכושר גרוע. “איתו אנחנו קרובים להבקיע”
מנצ’סטר סיטי – הרכב משוער: ג’יאנלואיג’י דונארומה| מתיאס נונייס, רובן דיאש, מארק גהי, ריאן אית-נורי| רודרי, ברנרדו סילבה, ניקו אוריילי, אנטואן סמניו| ריאד שרקי וארלינג הולאנד
קצת היסטוריה רלוונטית:
ריאל מדריד המשיכה הלאה בכל 28 הפעמים הקודמות בנוקאאוט בהן ניצחה בהפרש של שלושה שערים ומעלה במשחק הראשון.
בעונת הדסימה המרגשת ריאל מדריד הייתה קרובה להסתבך. היא ניצחה 0:3 את בורוסיה דורטמונד ברבע הגמר הביתי עם שערים של גארת’ בייל כבר אחרי שלוש דקות, איסקו וכריסטיאנו רונאלדו, ובגומלין ללא הפורטוגלי עבדה קשה. מרקו רויס כבש צמד בדקות 24 ו-37, אנחל די מאריה החמיץ פנדל בצורה מאכזבת וריאל סבלה. עד שקרלו אנצ’לוטי הביט לספסל ושלח למערכה את קאסמירו כדי שיוסיף כוח במרכז השדה. ריאל שרדה את הסיגנאל אידונה פארק ועם 2:0 המשיכה הלאה לחצי הגמר וסגרה חשבון עם הצהובים-שחורים על ההדחה הטראגית מהעונה לפניכן. בעונת 2016/17 ריאל ניצחה 0:3 בחצי הגמר הראשון את אתלטיקו מדריד עם שלושער של כריסטיאנו רונאלדו ונקלעה די מהר לפיגור כפול בגומלין, אבל קארים בנזמה עשה את מבצע הסולו שלו ואיסקו כבש מהריבאונד של טוני קרוס, עם השער המצמק ל-2:1 ירד הלחץ.
בעידן הזה של ליגת האלופות יש מספר מצומצם של דוגמאות של קבוצות שמחקו פיגור של שלושה שערים מהמשחק הראשון. ברצלונה כזכור הובסה 4:0 נגד פריז סן ז’רמן בשמינית הגמר ב-2016-17 והגיבה עם ה-1:6 בקאמפ נואו. מנגד, ברצלונה השמיטה פעמיים יתרון של שלושה שערים. היא איבדה 1:4 נגד רומא ב-2017/18 עם תבוסה 3:0 באולימפיקו ב-2017/18 וכעבור שנה ניצחון 0:3 ביתי על ליברפול לא הספיק לה כי הובסה 4:0 בחצי הגמר. עוד קודם לכן ב-2003/04 דפורטיבו לה קורוניה נכנעה 4:1 בסאן סירו למילאן אלופת אירופה של קרלו אנצ’לוטי והצליחה להשיג בגומלין 0:4 מטורף, היסטורי, שזיכה אותה בכינוי “סופר-דפור”.