לקראת צ’לסי| אין מקום לטעויות: ריאל מדריד מגיעה לגומלין רבע גמר ליגת האלופות (שלישי ב-22:00) בסטמפורד ברידג’ עם יתרון 0:2 נגד הבלוז שבכושר מזעזע. ויניסיוס, קרוס ומודריץ’ יחזרו להרכב, למפארד שוקל הפתעה מנגד. אנצ’לוטי: “ההיסטוריה אומרת שאנחנו מלכי אירופה”. חצי גמר 11 ב-13 שנים? הכל לקראת המשחק - רק כאן
סטטוס אלופת אירופה:
התמונה שתמיד גורמת לנו להתרגש
ריאל מדריד מגיעה למשחק במצב רוח טוב אחרי 0:2 יפה על קאדיס בליגה במשחק כדורגל טוב (הרבה מעל הרף הממוצע שלנו העונה) בזמן שלא מעט שחקני הרכב יכלו לנוח ולהטעין מצברים. כעת אנחנו מקווים שאותם מצבים שהוחמצו ברשלנות פושעת בשבת – יהפכו לשערים בגומלין רבע הגמר נגד צ’לסי, למשל השער ה-350 של קארים בנזמה שראוי לרגע גדול יותר מאשר משחק ליגה זניח. בריאל יכולים וצריכים ללמוד לקח מהעונה שעברה, לדעת ששום דבר לא גמור והקבוצה צריכה לשחק באינטנסיביות המקסימלית, לתת עוד 90 דקות מרשימות, מה גם שלא מעט אוהדים ופרשנים חושבים שהיתרון שלנו לא גדול מספיק. שמונה פעמים בעבר ריאל ניצחה במשחק הראשון בנוקאאוט וחטפה בגומלין ועפה. במשמרת של קרלו אנצ’לוטי, ריאל תמיד העפילה לחצי הגמר. "אנחנו במצב טוב ומוכנים עם מוטיבציה גבוה כרגיל. עלינו לשחק משחק שלם, הכל יכול לקרות. יש לנו מזל לשחק על העפלה לחצי הגמר. אם נגיע לשם זה אומר שעשינו עבודה מצו
אז ככה, ריאל מחפשת את חצי הגמר ה-11(!) שלה ב-13 השנים האחרונות, רקורד מטורף לכל הדעות. על אדמת אנגליה המאזן של ריאל לא מי יודע מה: שמונה ניצחונות מול שמונה הפסדים. אבל הסטטיסטיקה האמיתית היא – אתם יודעים. זה לא מבטיח לנו ניצחון אבל מעניק ביטחון. כשנשאל על כך שריאל מדריד היא המלכה של אירופה, ענה המיסטר: “ההיסטוריה אומרת שהמועדון הזה הוא המלך של המפעל הזה מאז ומעולם. אנחנו חלק קטן מהמועדון שהוא המלך עם 14 זכיות. אנחנו תורמים להיסטוריה הזו ומנסים לזכות במפעל גם השנה כמובן”. קרלו המשיך להתפייט – “במועדון הזה ברור לנו מה עלינו לעשות – אנחנו תמיד צריכים לנצח”. גם אדר מיליטאו שהגיע למסיבת העיתונאים דיבר על כך: “עלינו לצאת לכר הדשא כדי לנצח ולא לחשוב בכלל על היתרון שיש לנו. עלינו לשחק עוד משחק טוב. צ’לסי היא יריבה קשה שלא סופגת ויהיה קשה”.
והנה הוא חוזר - ויניסיוס ג’וניור
זה מובן מאליו שמדובר במשחק אחר לחלוטין מיום שבת – עם לחץ גדול על הכתפיים, יריבה שתאתגר את ריאל מדריד הרבה יותר וכן הלאה. אז טוב שוויניסיוס ג’וניור יחזור להרכב שקיבל מנוחה, ויזיז את רודריגו הלוהט (בשמאל) – ימינה. רודריגו כאמור סחט את האדום במשחק הקודם אבל באגף השני הוא נראה די מוגבל. ובחזרה לכוכב הקבוצה שזכה גם בפרס השחקן המצטיין של האוהדים לחודש מרץ - ב-AS נכתב כיצד הברזילאי פשוט מאמלל את היריבים כשהיה מעורב בשמונת השערים האחרונים של ריאל עם פארטידזוס בקלאסיקו, נגד ויאריאל ונגד צ’לסי. הוא ניצח בזה אחר זה שחקני הגנה מעולים כמו רונאלד אראחו, חואן פויט וגם ריס ג’יימס שיפגוש אותו טוב. ויניסיוס, נזכיר, צריך שער אחד כדי להשוות את שיאו מהעונה שעברה – 22 שערים. ב-15 משחקיה האחרונים שלה בליגת האלופות ריאל הבקיעה (מאז ההפסד נגד פ.ס.ז’ בחוץ) וזה המפתח.
יהיו עוד שינויים. בהרכב כמובן. טוני קרוס ישוב ל-11 במקומו של דני סבאיוס, וזה יהיה המשחק ה-300 בו הוא ולוקה מודריץ’, העוגנים במרכז המגרש – משחקים יחד, בהחלט סיבה למסיבה. יצטרכו לשלוט בקצב המשחק ואולי לעזור לקבוצה בתחילת המשחק. גם דני קרבחאל כביכול סתם פיות לאחרונה, ישחק במקומו של לוקאס ואסקס. עמדה אחת לא סגורה: אדוארדו קמאבינגה במרכז השדה או שוב כמגן שמאלי. נראה שגם הכושר הנפלא של מרקו אסנסיו עם שבעה שערים ב-2023 ואחד יקר מפז במשחק בברנבאו – לא יעזור לו בכדי לפתוח בהרכב. קרלו התייחס לעניין: “קשה לי לומר שיש לי 11 שחקני הרכב, זה חוסר כבוד לשאר. יום אחד יש לי רעיון מסוים ואז למי שלא שיחק הרבה יש משחק טוב והכל משתנה”. הוא נשאל ספציפית על נאצ’ו וענה: "אם אתה לא משחק זה משפיע עלייך. כמובן שאם ההרכב מהמשחק הראשון נגד צ’לסי או מהקלאסיקו המצוין יחזור על עצמו – אז הוא ‘יפסיד’, אבל גם סבאיוס ואסנסיו. הקלישאה הבאה המוכרת של אנצ’לוטי היא שלא חשוב מי מתחיל את המשחק בהכרח אלא גם מי מסיים אותו.
ייתכן והאגרסיביות של קמאבינגה במרכז השדה וגם המהירות (והיכולת אולי לעצור מתפרצות, הדרך בה האנגלים תקפו והביכו את ההגנה שלנו במשחק הקודם) תהיה חשובה על אף נוכחותו של פדה ואלוורדה ששם בצד כמובן את כל פרשת אלכס באנה וחזר ליהנות מכדורגל. כמגן הצרפתי יכול לתרום לחלק הקדמי לא מעט ולהקל גם על ויניסיוס. נאצ’ו מצידו מוכן ומזומן לכל אתגר והוכיח שהוא ממש לא פראייר, סופר-מוערך. אם יפתח מחר, נאצ’ו ישווה את מספר ההופעות שלו בליגת האלופות לזה של גארת’ בייל (בלבן) – 57.
קשה לו לבחור את ההרכב. אנצ’לוטי
היתרון של ריאל לא גדול ולא בהכרח נותן שקט, אבל כן השיפור ביכולת ההגנתית. ריאל סופגת פחות לאחרונה. רק שלושה שערים בששת המשחקים האחרונים. לא מעט יוטל על כתפיו הגדולות של טיבו קורטואה ששמר על שער נקי במשחק הקודם עם הצלה גדולה מול ראחים סטרלינג וכן עשה נגד ליברפול בגומלין. סביר להניח שהקהל שוב יקבל אותו בבוז צורם וטיבו ירצה להוכיח את עצמו שוב. וכמובן מיליטאו שנשאל האם הוא הבלם הטוב בעולם. “אני בדרך להיות אחד כזה. היה לי קשה מאוד בהתחלה כי היו שחקני הגנה גדולים לפניי (סרחיו ראמוס ורפאל ואראן כמובן), אבל התקדמתי. הייתה לי בעיה של ריכוז, אבל אני משתפר בזכות המאמן והצוות”. ריכוז לאורך כל המשחק יהיה המפתח מבחינת הקבוצה. ההדחה האחרונה של ריאל ברבע הגמר, טפו-טפו-טפו, הייתה איי שם ב-2004 נגד מונאקו. הוא הודחה רק שש פעמים בעבר במעמד הזה וניצחה בכל עשרת הניסיונות האחרונים שלה. ב-12 מ-15 הפעמים בהן ריאל ניצחה בהפרש של שני שערים היא גם עברה. וזה מה שצריך לקרות גם עכשיו.
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל, אדר מיליטאו, דויד אלאבה, אדוארדו קמאבינגה| טוני קרוס, לוקה מודריץ’, פדה ואלוורדה| רודריגו, ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה
מה המצב צ’לסי?
צ’לסי מגיעה למשחק כשהייאוש לא עוזב. הבלוז לא הצליחו לשנות את רצף ההפסדים גם לא עם מינויו של פרנק למאפרד למאמן, בינתיים טרם עובדת הקלישאה של ‘משנה מאמן – משנה מזל’. ביום שבת צ’לסי כבר הוליכה 0:1 משער של קונור גלאגר אך חטפה לפני המחצית ונכנעה לבסוף 2:1, לברייטון בבית (מה שלא קרה לה מעולם) הפסד מספר 12 העונה בליגה. אבל לפי הטבלה, ואומרים שהטבלה לא משקרת – זו לא הפתעה, שכן ברייטון שביעית. הבעלים טוד בוהלי נכנס לחדר ההלבשה כדי לשוחח עם השחקנים, במהלך שהתקבל בתמיהה בתקשורת האנגלית. “המצב הנוכחי שלנו הוא בושה”, אמר להם בלי לייפות את המציאות. בכל מקרה לצ’לסי אין מה להפסיד והם באמת מאמינים שליגת האלופות זה שינוי אווירה. יש להם גם חוויה נעימה מהשנה שעברה. “המצב הזה כשהובלנו 0:3 בסנטיאגו ברנבאו על ריאל מדריד הוא לא נורמלי. זה מוכיח לנו שאנחנו מסוגלים גם אם לא עברנו”, אמר השוער קאפה שהגיע למסיבת העיתונאים עם מאמנו.
ללמפארד, שדיבר שוב ושוב על חשיבות הקהל לקראת המשחק מחר ואמר כי הוא משוכנע שהאווירה תהיה נהדרת (“כך יהיה בתחילת המשחק והשאר כבר עלינו, הייתי כל כך הרבה פעמים בסטמפורד ברידג’. הקהל יעזור לנו. עלינו לשחק עם רצון אמיתי כדי להפוך את המצב”) - יש לא מעט כאבי ראש. הקבוצה מגיעה למשחק בבעיה, עם הגב אל הקיר, זה לא רק הפיגור שהוא פיגור בלתי אפשרי אבל כן מאתגר – הבלוז יצטרכו להסתדר ללא קאלידו קוליבאלי, מעוז ההגנה שנפצע כבר במדריד כמובן כשמתח שריר, ובן צ’ילוול כמובן מורחק זכר לכך שהכשיל את רודריגו בדרכו לשער. טרבו צ׳אלובה צפוי להשתלב בהרכב וכך גם מארק קוקוריירה, אלא אם כן האנגלי יחשוב התקפה וישחק עם קו הגנה של ארבעה בלבד. ההשערות אומרות שלא.
“בכדורגל הכל אפשרי”. למפארד אופטימי
קאי האברץ שלא היה בשיא כשירותו ולא שיחק נגד ברייטון (גם פתח במדריד על הספסל), ישוב ל-11 כמובן, המבקיע הבולטת של הבלוז. אנגולו קאנטה וטיאגו סילבה כלל לא שיחקו. עוד שחקנים שקיבלו מנוחה, אם כי חלקית, הם מתאו קובאצ’יץ’ וריס ג’יימס (צ’אלובה ודניס זאקאריה שיחקו במקומם). בתקשורת נכתב שייתכן ומיקאילו מודריק יהיה השינוי המפתיע של למפארד בהרכב, על חשבונו של ז’ואאו פליקס ששיחק 33 דקות כמחליף, אך ייתכן שזה היה במטרה לבלבל את ריאל מדריד. נשקלת גם אפשרות לוותר על קובא… “אנחנו לא במקום שאנחנו רוצים להיות אבל הקבוצה ממש לא ‘שבורה’ מדי”, אמר למפארד. “אנחנו עומדים להילחם וכדל דבר יהיה מיוחד, אין הרבה רגעים גדולים כמו ליגת האלופות. האחריות עליי. התוצאות, היכולת, הסטטיסטיקה. אני אוהב אחריות”. למפארד התייחס גם לבעלים: “הוא מראה תשוקה וזה הכי חשוב. אני זוכר שכשחקן הייתי מתרגש לראות את הבעלים בחדר ההלבשה וזה לא קרה הרבה. אמרו על הבעלים הקודם שהוא לא נמצא ולא מגיע למשחקים”.
אמונה, אמונה ועוד אמונה היא המילה שחזרה שוב ושוב במסיבת העיתונאים. הבלוז נשענים הרבה על ההיסטוריה ועל רוח המועדון שספק עד כמה חייה ובועטת אבל תקדימים בהחלט יש. בעונת 2011-12 ההיסטורית צ’לסי נראתה באשפתות ומחקה הפסד 3:1 לנאפולי. היא הגיעה להארכה וניצחה 1:4. כמובן שישנו גם המהפך הבלתי נשכח נגד ברצלונה ב-2004-05 כשאחרי הפסד 2:1 בספרד הגיע בליץ בגומלין בסטמפורד ברידג’, שלישייה מהירה וניצחון 2:4. מה שכן, המהפכים האלה הושגו בבית. גם העונה יש במה להתפאר, עם הרמונטדה נגד בורוסיה דורטמונד. “גם צ’לסי יודעת להציג אפי בליגת האלופות, אסור לזלזל בה לעולם”, נכתב במארקה. ואם כבר ברצלונה, אותו משחק ב-2011-12 נחרט בזיכרון של כולם. “אני חושב שבכל מקרה הכל אפשרי בכדורגל, אנחנו ראויים להיות כאן. פרננדו טורס רץ, זה סיפור מדהים ויש לנו את ההזדמנות הזו”, אמר למפארד, אז כשחקן. “נתמקד בעכשיו ומתוך הבנה שעם עבודה קשה הכל אפשרי”.
ז’ואאו פליקס. יאבד את המקום בהרכב?
המנג’ר, שרשם שלושה הפסדים בתפקיד עד עתה, נשאל גם על ‘הסוד’ של ריאל מדריד במפעל: “אני לא יודע את ההיסטוריה המדויקת של ריאל מדריד, אבל מבחוץ – זה נראה יש להם מאמן נהדר, אז אני חושב שהוא צריך לקבל את הקרדיט לעת עתה. מה שבולט – יש גרעין של שחקנים שנמצאים כאן הרבה זמן. כישרון, מוסר עבודה, כישורי מנהיגות ודרייב, יש להם הכל. מודריץ’, קרוס, בנזמה ואחרים. מתכון טוב מאוד. יש להם גם כישרון אישי והשחקנים המיוחדים האלה יכולים להיות מכריעים להצלחה”. קפה היה אפילו יצירתי יותר: “ההיסטוריה שלהם, היכולת שלהם. ריאל מדריד היא מלכת המפעל הזה, אין ספק”.
השוער ממשיך לעמוד בין הקורות על אף שאדוארדו מנדי, לו מניות בזכייה ב-2021 למשל – כבר בריא מזמן. הוא גם השחקן שהגיע כאמור למסיבת העיתונאים מה שאולי מראה על המעמד החדש שלו בקבוצה. “אני מרגיש טוב ולמרות שזו לא עונה טובה ברמה הקבוצתית – אני חושב שהיכולת שלי בסדר. בשנתיים הקודמות שיחקתי רק 15 משחקים”. קפה אשם לדעת רבים בשער השני שספגה צ’לסי – זה שכבש אסנסיו, והוא רוצה לכפר על כך. שנשאל על דו-קרב פנדלים אפשרי, ענה: “אנחנו לא רוצים להתמקד בזה. אבל אם נגיע אז אני שמח – כי זה אומר שניצחנו 0:2 במשחק. יש לנו שחקנים מתאימים לכך”. הוא סיכם: “עלינו לתת ביצועים טובים יותר ממה שהיה בברנבאו. עלינו לשלוט יותר בכדור ולייצר מצבים וגם להבקיע”. בצ’מפיונס צ’לסי כבשה בשישה מתשעת משחקיה והשיגה 0:2 על דורטמונד כאמור וגם 0:3 על מילאן, אבל מחר זו אופרה אחרת. הבלוז רשמו 20 ניצחונות, 18 תוצאות תיקו ו-12 הפסדים נגד קבוצות ספרדיות בעוד המאזן עומד על 11 ניצחונות, שבע תוצאות תיקו וארבעה הפסדים. צ’לסי מחפשת חצי גמר תשיעי. המאזן שלה הוא שמונה העפלות ברבע הגמר מול שלוש הדחות, האחרונה – אתם יודעים נגד מי…
שחקני צ’לסי דרוכים
צ’לסי – הרכב משוער: קפה אריסבלאגה| ריס ג’יימס, טיאגו סילבה, ווסלי פופואנה, טרבו צ’אלובה, מארק קוקוריירה| מתיאה קובאצ’יץ’(מיקאלו מודריק), אנגולו קאנטה, אנסו פרננדס| ראחים סטרלינג וקאי האברץ
קצת היסטוריה:
המספרים מספרים - 22 משחקים קיימה ריאל מדריד על אדמת אנגליה. אשתקד היא ניצחה את צ’לסי לראשונה, בסטמפורד ברידג’. ריאל השיגה שמונה ניצחונות, הפסידה שמונה פעמים וסיימה עוד שישה משחקים בתיקו. את הניצחון הראשון השיגה רק בביקור החמישי שלה, 0:1 על טוטנהאם ברבע הגמר ב-1985. הניצחון האחרון היה כמובן 2:5 גדול על ליברפול העונה באנפילד, רמונטדת ענק אחרי פיגור 2:0. יש לה שני ניצחונות יוקרתיים על מנצ’סטר יונייטד ב-1999-00 (צמד של ראול שהביא ליתרון 0:3 בתרגיל העקב של פרננדו רדונדו נגד הטרבליסטית הגאה, ובסוף נגמר 2:3) וכן ב-2012-13 בגומלין שמינית הגמר נגד מנצ’סטר יונייטד (שער ניצחון של כריסטיאנו רונאלדו כמובן, ולפניכן בעיטה אדירה של לוקה מודריץ’ לקורה ופנימה). את ארסנל ומנצ’סטר סיטי היא לא הצליחה לנצח למשל.
ריאל מדריד עברה 13 פעמים יריבות מאנגליה מתוך 18 מפגשים. מנצ’סטר יונייטד הם הקורבן הגדול של ריאל שהדיחה אותם ארבע פעמים – ב-1957, ב-1999-00, ב-2002-03 (ניצחון 1:3 ואחר כך הפסד 4:3 מהנה עם השלושער המדהים של רונאלדו-פנומנו שזכה לתשואות מהקהל) וב-2012-13. את ליברפול הדיחה ריאל פעמיים. לא רק העונה אלא גם ב-2020-21, עם ניצחון 1:3 בוולדבבאס ותיקו מאופס בגומלין. גם את טוטנהאם הדיחה ריאל פעמיים, האחרונה שבהן ב-2010-11 עם 0:4 גדול בספרד ו-0:1 בגומלין – דאבל. היא הודחה נגד מנצ’סטר יונייטד פעם אחת ב-1968, פעם אחת נגד צ’לסי עצמה בעונת 2020-21 (תיקו 1:1 במדריד והפסד 2:0 בחוץ), פעם אחת נגד ליברפול בשמינית הגמר הארורה ב-2008-09 (זה לא היה כוחות), פעם אחת נגד ארסנל לאחר הפסד ביתי ב-2006 ופעם אחת נגד איפסוויץ’.
סטטוס חצי גמר: שימו לב לזה, ריאל מדריד תחפש מחר להעפיל לחצי הגמר ה-11(!) שלה ב-13 העונות האחרונות. מאז עונת 2010-11 ועד היום היא פספסה את חצי הגמר רק פעמיים – בעונות 2018-19 וב-2019-20 היא הודחה בשלב שמינית הגמר, נגד אייאקס ונגד מנצ’סטר סיטי בהתאמה. ריאל העפילה עד היום 31 פעמים לחצי הגמר (חמש פעמים בשנות ה-50, חמש פעמים בשנות ה-60, שלוש פעמים בשנות ה-70, חמש פעמים בשנות ה-80, פעמיים בשנות ה-90 וכן ב-2001 וב-2003), מ-1956 ועד העונה שעברה, כלומר 31 פעמים ב-66 שנים. וכמעט שליש מהפעמים התרחשו בתקופה הזו. שימו לב, מנצ’סטר יונייטד, ליברפול ויובנטוס למשל הגיעו 12 פעמים לחצי הגמר בכל ההיסטוריה שלהן. אייאקס עם תשע הופעות בחצי הגמר, אינטר עם שמונה.