לקראת ברצלונה
הגיע הרגע הגדול: ריאל מדריד יוצאת לקאמפ-נואו(17:15, One) לקלאסיקו הראשון כשהיא מחפשת ניצחון שיהפוך את העונה שלה מקצה לקצה. איסקו יפתח בהרכב ע"ח אסנסיו וריאל תשחק במערך היהלום. בארסה, נטולת מסי, עדיין סופר-חזקה.
בשיחות הרחוב, כי אין מי שלא מדבר על כדורגל, ואפילו בתקשורת כבר ניסו להסביר לנו מדוע הקלאסיקו הזה פחות יוקרתי. מצב הקבוצות, היעדרם של כריסטיאנו ומסי שהיו הפנים של המשחק הענק הזה בעשור האחרון, הלחץ של המאמנים, שחקני מפתח אחרים שלא פוגעים, ועוד ועוד ועוד. אז אנחנו כאן כדי להזכיר לכם: הקלאסיקו זה המשחק הגדול ביותר בעולם. ההילה, היריבות וההיסטוריה. הקלאסיקו היה הרבה לפני מסי וכריסטיאנו ויימשך גם אחריהם. תהיו בטוחים שכל אותם פרשנים יחכו בשקיקה ויספרו את הדקות עד למשחק הזה בדיוק כמונו. ברצלונה נגד ריאל מדריד זה תמיד חגיגה. ככה זה עם 16 שנה בלי אף תיקו 0:0.
כנראה שמעולם לא היה ג’וליו בפטיסטה, כובש שער הניצחון האחרון בקלאסיקו בלי כריסטיאנו ומסי - כה פופולארי, וזה קרה בדצמבר 2007 בקאמפ-נואו. אז רבים מתגעגעים ליריבות הגדולה הזו, אבל בקלאסיקו היו עוד אגדות. מה עם ראול ופויול צמד הקפטנים, הספורטיביים למופת, הסמלים, הוווינרים? מה עם הקוסמים זינדין זידאן ורונאלדיניו, שחקנים שאתה ‘חייב לאהוב’ גם אם אתה ‘מהצד השני’ של הכדורגל?
ריאל מדריד מצידה חייבת מוד אחר בקלאסיקו. כל התמיכה הפומבית של השחקנים בלופטגי וסיסמאות ה-‘הולכים איתו עד המוות’ זה יפה וחלק יגידו אף נכון ומרגש, אבל כרגע זה סיפור בלי כיסוי. צריך תוצאות, כאן ועכשיו. הקלאסיקו מעולם לא היה כה קריטי. בהחלט ייתכן שזה יהיה משחקו האחרון. האם השחקנים יכולים לעשות מהפך של 180 מעלות ולנצל למשל את היעדרותו של מסי? בשנה שעברה אמנם המצב היה קטסטרופה גם כן, אבל זה בכל-זאת היה שונה. אני כן צפיתי את ‘ההתפוצצות’ והקטשופ, בעיקר בזכות כריסטיאנו, את רצף הנצחונות שעתיד לבוא. וחשוב מכך: ידענו שיש לנו את ליגת האלופות, הטורניר שלנו, ושגביע נוסף הוא ריאלי. והשנה? רחוק מזה. אז למשך 90 דקות, כפי שכתבתי בטור האוהדים: תהיו ריאל מדריד.
סטטוס אלופת אירופהX3:
ריאל מדריד מגיעה למשחק אחרי ששברה את הרצף השלילי אבל גם הניצחון שהושג על ויקטוריה פלזן בליגת האלופות באמצע השבוע (2:1) היה קשה מדי והביא תחושה של החמצה. ניצחון בלי בשורה, ניצחון ולא יותר, תחליטו אתם. השחקנים לא באמת צברו מספיק ביטחון ולופטגי לא באמת זכה לשקט נפשי. המצב אמנם באמת “לא בלתי הפיך, אנחנו רק באוקטובר”, כפי שאמר לופטגי, אבל המילה המתאימה היא עדיין. ריאל מדורגת רק במקום השמיני בטבלה במרחק 5 נק’ מהמוליכה(אתלטיקו ששיחקה אתמול). ספק גדול האם חבורת השחקנים הזו מסוגלת לעשות את הסוויץ לקראת המשחק ולספק ערב גדול אחד העונה. בחוץ, אגב, ריאל ניצחה משחק אחד בלבד בינתיים - ה-4:1 על ג’ירונה במחזור השני, כשעוד היינו אופטימיים. לופטגי ניסה לצאת מהאפרוריות במסיבת העיתונאים ואמר - “אני מקווה להמשיך לנשום לאחר המשחק, אני לא חושב שאני עומד למות”, והרחיב עד כמה הוא והקבוצה עם מלאי תשוקה לקראת המשחק.
“הקלאסיקו הוא משחק גדול והזדמנות מעולה לתת פרס ותחושה טובה עבור האוהדים”, סיפר המאמן, שיינסה בדומה לשוסטר וזידאן לנצח בקלאסיקו הראשון שלו, שניהם עשו זאת בקאמפ-נואו. אין ספק שזה המשחק החשוב ביותר בקריירה שלו. “מה שאתם העיתונאים אומרים גם לא עוזר לנו וגם לא משפיע, אני לא אבזבז מהאנרגיות שלי כדי לענות לך”, הגיב לעיתונאי בעצבים כשנשאל האם חושב שדינו כבר נחרץ. לופטגי נשאל גם האם הוא חושב שזו תהיה הפתעה אם ריאל מדריד תנצח ואמר - “אני מקבל הכל. אני לא חושב שזו הפתעה אם ריאל מדריד מנצחת, בשום מגרש, אבל העיקר לנצח”. וזה המוד של השחקנים: משחק שמשנה עונה, משחק שמשנה מומנטום. בנזמה וראמוס הם המנוסים ביותר.
מעבר לקלישאות הרגילות “אנחנו ריאל מדריד”, ייתכן ודווקא היות ומדובר במשחק חוץ - יש תקווה. בשנים האחרונות ריאל מדריד משיגה תוצאות הרבה יותר טובות במשחקיה בקאמפ-נואו מאשר בברנבאו. זידאן למשל לא הפסיד שם. הוא רשם ניצחון בליגה, ניצחון בסופר-קופה ועוד שתי תוצאות תיקו. ‘התקווה של הקלאסיקו’, כתבו בתקשורת, וגם אנחנו הזכרנו את הנצחונות של ריאל מדריד בקאמפ-נואו, שם היא משחקת בצורה מבוקרת יותר, באחריות, יודעת את מקומה ולא משתוללת, וכן מסוגלת לצאת להתקפות מתפרצות. ריאל זקוקה לקאסמירו בכושר של הקלאסיקו הראשון שלו, כשהעלים את מסי, ניימאר וסוארס בזה אחר זה, ונתן תחושה שיש על המגרש שלושה קאסמירו. היא זקוקה למודריץ’ שרחוק מאוד משיאו, וגם לואראן וראמוס, שלא החמיץ אף קלאסיקו בליגה מאז שהגיע לריאל מדריד. הקלאסיקו ה-39 שלו יקפיץ אותו למקום הרביעי בטבלת שיאני הקלאסיקוס. “הוא הקפטן שלנו, מודע לאחריות, יש לנו מזל, הוא אחד מהקפטנים הגדולים ביותר שהיו למועדון”, פירגן לופטגי.
אבל מעבר הכל, ריאל מדריד תצטרך להיות קבוצה. להילחם, לא להוריד את הראש בדקות הקשות, לשחק עם קצת יותר מרץ מבדרך-כלל, וגם לנצל הזדמנויות! ריאל מדריד זקוקה ל-12.8 איומים כדי לכבוש שער - וזה רקורד רע מאוד. ‘הדרמה בהתקפה’, או יותר נכון טרגדיה, הגדירו זאת ב-AS. ריאל מדריד כבשה בכל אחד מ-13 הקלאסיקוס האחרונים בקאמפ-נואו, מאז הטראומה עם מוריניו ב-2010/11, וזה רצף שחייב להימשך. גארת’ בייל שנראה חלוד מאוד מאז חזר מפציעה - צריך לשאת באחריות, ובתקשורת דיברו גם על בנזמה, הכובש הבכיר במשחקי הקלאסיקו מהצד שלנו, עם תשעה שערים, מאז עזיבת כריסטיאנו. אין ספק שזה יהיה כה מוזר לעלות לכר הדשא בקאמפ-נואו בלעדיו, בלי האיש שהטיל אימה על ברצלונה.
התפקוד של בייל, שכבש את שער השיוויון בשנה שעברה בבעיטה נפלאה, יהיה קריטי יותר מאיי-פעם היות ולופטגי יחליט להמשיך עם ספסולו של מרקו אסנסיו(שבישל אז). הילד שקיבל המון הזדמנויות מאכזב מפתיחת העונה, ואיסקו יועדף על פניו כקשר הרביעי… איסקו הוא התרופה של לופטגי. הוא לוחץ קצת בהגנה אבל בעיקר יודע להחזיק כדור והוא לא צפוי. מאז הקלאסיקו עם אנצ’לוטי ב-2014/15, קשה לזכור קלאסיקו באמת גדול שלו וזה הזמן. ריאל מדריד מאבדת מהירות ואפשרות לצאת קדימה למתפרצות - בשביל היציבות והמערך הנוקשה באמצע. בצד ימין של ההגנה ישחק נאצ’ו, ולא אודריוסולה, וריאל עם סגל מלא להוציא את קרבחאל וגם את ואייחו הפצוע הכרוני. אפשר לומר שמרסלו שוב יהיה שחקן ההתקפה השני בחשיבותו. במשחקים האחרונים הוא כבש פעמיים והצביע על הסמל ארוכות, בתמונה שאנחנו רוצים לראות חוזרת על עצמה גם הערב. אל תשכחו עד כמה גדול הסמל שעל החולצות…
ריאל מדריד - הרכב משוער: טיבו קורטואה| נאצ’ו, ואראן, ראמוס(C), מרסלו| קאסמירו, קרוס, מודריץ’, איסקו| גארת’ בייל ובנזמה
מה המצב בארסה?
ברצלונה מגיעה למשחק מצד אחד ללא השחקן מס’ 1 שלה, ליאו מסי הכל-יכול, ויש תחושה של החמצה בהיעדרו, ומצד שני היא הרבה יותר רגועה. הרצף השלילי בליגה שהגיע עד לכדי ארבעה משחקים ללא ניצחון - נעצר בשבת עם 4:2 חיובי על סביליה לפחות בפן ההתקפי(עדיין עם מסי) ויכולת טובה של טר-שטגן בין הקורות, ובאמצע השבוע היא הצליחה יפה עם ‘תוכנית ב’ כשניצחה 2:0 את אינטר בקאמפ-נואו בליגת האלופות והיא בדרך הבטוחה לשלב הבא, כנראה מהמקום הראשון. בבארסה חששו מעט מהמשחק אבל ההתקפה הלכה והשתפרה ככל שנקפו הדקות. אסור לשכוח גם את ה-4:2 המרשים מאוד בוומבלי על טוטנהאם. רוצה לומר: פתיחת העונה של בארסה פחות טובה מהרגיל ברמת המספרים וגם ביכולת - היא לא משחקת מספיק טוב, הסגל הארוך עדיין לא נותן את הפלוס לו ציפו ומצד שני יש ניצוצות של יכולת מדי פעם. בארסה יודעת שהמשוואה פשוטה: ניצחון על ריאל מדריד= לא רק ניצחון 50 בליגה בקאמפ-נואו אלא גם פער של 7 נקודות מהיריבה השנואה…
כמובן שהסיפור הוא מסי, שלא החמיץ אף קלאסיקו מאז דצמבר 2007, ואז ברצלונה הפסידה. “זה נדיר להכין קלאסיקו בלעדיו אבל זה המצב, אנחנו רוצים להמשיך לעשות התקדמות גדולה כמו נגד אינטר, הקבוצה מוכנה”, אמר ואלוורדה שרמז גם כי החליט כבר על ה-11 שלו. את המספרים של מסי קשה לפספס. הוא כבש 26 שערים בקלאסיקוס נגד ריאל מדריד - מלך שערי הקלאסיקו בכל הזמנים, כולל שער בכל משחק אשתקד, הוא בישל עוד 14 וניצח ב-17. הוא גם המוסר הטוב ביותר של ברצלונה כמובן ולכן היא צריכה להתארגן מחדש. מצד שני, מעבר לכך שזו שעתם של שחקני ההתקפה הבכירים האחרים, אוהדי בארסה יכולים למצוא נקודת אור בזיכרון מלפני שלוש שנים: מסי חזר מפציעה ופתח על הספסל בקלאסיקו בברנבאו, והחבורה של לואיס אנריקה רקדה על המגרש והובילה 3:0 עוד לפני שנכנס. מצד שני, סוארס היה אז יותר חד, וגם שחקן נוסף היה חד - ניימאר, שאיננו.
לואיס סוארס נמצא בפרונט, תרתי משמע. בתקשורת הן במדריד והן בברצלונה דיברו על שחקן המפתח של ברצלונה מחר. בבארסה, כמובן, שם המשחק הוא ההתקפה, מעבר לכך שההגנה חייבת להשתפר - בראשות פיקה. סוארס לא ישכח את הופעת הבכורה שלו בבארסה, זה היה בקלאסיקו בברנבאו לפני ארבע שנים והוא בישל את השער של ניימאר. הוא פתח את העונה רע עם ארבעה שערים בלבד, שניים מהם בפנדלים, אבל בקלאסיקוס הוא תמיד מתעורר. יש לו שישה שערים נגד ריאל מדריד בעשרה משחקים, כולל שער ניצחון ב-2014/15, וזה שער אחד יותר ממסי. ‘הכבשה השחורה של ריאל מדריד’, כתבו עליו בתקשורת, על החלוץ שלא מפסיק ללחוץ ולו לרגע וזקוק לחצי מצב כדי לכבוש. “לריאל מדריד יש חולשות אבל גם לנו. הקהל מאוד רוצה שננצח את המשחק והאווירה תהיה נהדרת, אסור לנו לטעות”, אמר לקראת המשחק.
המאמן ואלוורדה כבר בחר את ההרכב שלו אבל כמובן שהוא לא יחשוף את הקלפים בפני התקשורת. ראפינייה היה הפיתרון נגד אינטר, לעתים בקישור ההתקפי ולעתים כ-‘9’ מזויף, העמדה ממנה כבש את שער היתרון, והוא וסמדו(כן, הוא), נאבקים על מקום בהרכב(וסרג’י רובטו עשוי לשחק בקישור), כשמי שיערוך בכורה בקלאסיקו הוא ארתור, שנראה נהדר לאחרונה ודוחק הצידה את וידאל המתוסכל. המחמאות כמו ‘היורש של צ’אבי’ לא יוציאו אותו מאיזון. “הוא השתלב טוב מאוד בקבוצה, מגיע לו”, אמר ואלוורדה. כמובן שזו שעתם של בוסקטס וראקיטיץ’ המנוסים, שנתנו הצגה בברנבאו אשתקד. קוטיניו ישחק בעמדה קדמית ויוכל להמשיך עם הבעיטות הנפלאות שלו.
שקט, זה מה שמנסים להציג בברצלונה לקראת המשחק. ואלוורדה מנוסה כבר בקלאסיקו החמישי שלו בתפקיד. הוא אומר שלפני כריסטיאנו ומסי היה את קלאסיקו ‘החזירים’(עם פיגו בקאמפ-נואו, 2002/03), ושתמיד יהיה מתח. “אני מצפה למשחק שקול עם מצבים לשני הצדדים ושינויים בקצב ובדומיננטיות. אני משוכנע שנייצר מצבים טובים ונשיג תוצאה טובה”. אפשר לומר שהיעדרותו של מסי מונעת ולו גרם קטן של שאננות אך המאמן עדיין מצהיר - “ריאל מדריד אפילו מסוכנת יותר כשהיא במצב רע”. המאמן אומר שריאל יצרה הרבה מצבים נגד לבאנטה למרות שהפסידה, ומזה הוא רוצה להימנע. זה תלוי גם במשחק ההגנה. אומטיטי ייעדר בגלל פציעה ובארסה זקוקה לפיקה בכושר טוב, מה שלא בדיוק קרה העונה. פיקה טועה המון ומנסה לסגור חשבון עם התקשורת. בארסה ספגה כבר 11 שערי ליגה, בעוד בשנה שעברה זה קרה לה אחרי יותר מסיבוב. ואלוורדה סיכם שמדובר במשחק עם הרבה רגש ואמוציות. זה בטוח…
טר-שטגן בעוד מופע, הפעם נגד סביליה. יש שוער בשער
ברצלונה - הרכב משוער: טר-שטגן| סרג’י רוברטו, פיקה, לנגלט, ג’ורדי אלבה| בוסקטס, ארתור, רקאיטיץ’| ראפינייה, קוטיניו וסוארס
היסטוריה ומפגשי עבר::
היסטוריה ארוכה-ארוכה יש בין ברצלונה וריאל מדריד. לא רחוק מ-250 משחקים בכל המסגרות, מאזן צמוד-צמוד בטבלת הנצחונות וכמובן שכל קבוצה פייבוריטית במגרשה הביתי ומובילה בפער משמעותי במפגשים אותן היא המארחת. לכן אין ספק שעל אף התוצאות הטובות של ריאל מדריד בקאמפ-נואו בשנים האחרונות - לאורך ההיסטוריה זו אופרה אחרת לגמריי. ב-88 משחקי הליגה שברצלונה אירחה: 20 נצחונות בלבד לריאל מדריד(23%), 19 תוצאות תיקו(22%) ועוד 49 נצחונות לברצלונה(56%), יחס שערים 173:104 לטובת ברצלונה.
בשנה שעברה, כאמור, זה נגמר בתיקו 2:2 נהדר למרות שהקבוצות שיחקו ברוורס והיה מדובר ביוקרה בלבד, בניגוד לשנתיים הקודמות. בארסה הובילה משער של סוארס מהאוויר, וריאל השוותה אחרי מהלך קבוצתי נפלא ודחיקה של כריסטיאנו שהוחלף במחצית, כשבארסה ירדה בעשרה שחקנים. מסי כבש שער לא חוקי אחרי עבירה ברורה של סוארס על ואראן, אך ריאל השוותה מגולאסו של בייל המחליף. ב-2016/17, ראמוס כבש שער שיוויון דרמטי בנגיחה אחרי כדור חופשי של מודריץ’(1:1), וב-2015/16 ריאל מדריד ביצעה מהפך בדרבי ל-2:1. בארסה הובילה משער של פיקה, ריאל השוותה ממספרת של בנזמה ובהמשך ניצחה 2:1(בעשרה שחקנים) אחרי שער של כריסטיאנו. ב-2014/15 היה ההפסד האחרון של ריאל בקאמפ-נואו, בכל המסגרות. ריאל הגיעה למשחק מן המקום השני בטבלה ערב המחזור ה-29, כשהיא חייבת לנצח כדי לבצע מהפך. בארסה הובילה משער של ג’רמי מאתייה וריאל השוותה אחרי עקב נפלא של בנזמה לכריסטיאנו והייתה טובה יותר, אלא שלואיס סוארס העניש את קסיאס וקבע 2:1.
על הרצף השחור של ריאל מדריד בקאמפ-נואו בטח שמעתם, מאז ה-2:1 בעונת 1983/84, עם שערים של חואניטו וקרלוס סנטיאנה, ועד ה-2:1 בעונת 2003/04, עונת הקיירוש(רונאלדיניו הפצוע נעדר מהקלאסיקו הראשון), עם שערים של רוברטו קרלוס ורונאלדו במשחק אליו ריאל הגיעה ביתרון 10 נקודות - ריאל פשוט לא הצליחה לנצח שם במסגרת הליגה. מעבר לכך, היא רשמה שישה הפסדים רצופים על האפס בסוף שנות ה-90, עד שבא ראול וכבש צמד ב-1999/00, השוותה ל-2:2 ברגע האחרון והשתיק את הקהל של ברצלונה עם ואסילינה נהדרת. רצף של שלוש עונות ברציפות בלי הפסד, זה המאזן הכי טוב של ריאל בקלאסיקו בקאמפ-נואו, כפי שיש עכשיו. זה קרה גם בין 2001 ועד 2004, וכן בין 2006 עד 2009.
הקלאסיקו המדהים של מסי ב-2006/07 נגמר ב-3:3 ענק כשהארגנטינאי משווה לבארסה ברגע האחרון ומונע מריאל מדריד ניצחון. קודם לכן, ב-2005/06, רונאלדו נאזאריו סחט תיקו עם שער נהדר כשריאל בעשרה שחקנים ומפגרת אחרי פנדל של רונאלדיניו, שכיכב בניצחון ענק של בארסה ב-2004/05. עם שוסטר, כאמור, ריאל ניצחה משער נפלא של ג’וליו בפטיסטה בקלאסיקו בקאמפ-נואו בעונת 2007/08. ב-2008/09 ו-2009/10 זה נגמר בהפסדים צמודים, כשבמשחק השני ריאל מחמיצה הזדמנויות גדולות מול השער וזלאטן הכריע בוולה. כריסטיאנו כבש את שער האליפות ב-2012 אחרי בישול נפלא של אוזיל בדרך ל-2:1.
בראייה היסטורית, שנות ה-60 היו הטובות ביותר של ריאל מדריד בקאמפ-נואו. היא רשמה שם ארבעה נצחונות, כולל שלושה רצופים, והראשון שבהם היה 5:1 מהדהד ב-1963, עם ההתקפה האימתנית פושקאש-חנטו-די-סטפאנו, כשהראשון כובש שלושער. עד היום זה הניצחון הגבוה ביותר של ריאל מדריד בקאמפ-נואו. ב-1943 היה תיקו 5:5 שכולו מוגדר כהזייה אחת גדולה. האמת שבשמונת המשחקים הראשונים אותם בארסה אירחה במסגרת הליגה, לריאל מדריד היו 4 נצחונות לעומת 2 בלבד של ברצלונה, אבל כמובן שהמספרים התיישרו.
המספרים: בכל המסגרות: 238 משחקים - 95:93 לריאל מדריד בנצחונות| בליגה בלבד: 72:70 לריאל מדריד בנצחונות| בקאמפ-נואו(ליגה) - 88 משחקים - 49:20 לברצלונה בנצחונות| בברנבאו(ליגה) - 52:21 לריאל מדריד בנצחונות| בגביע המלך: 14:12 לברצלונה בנצחונות| בסופר-קופה הספרדי: 8:4 לריאל מדריד בנצחונות| בצ’מפיונס-ליג: 3:2 לריאל מדריד בנצחונות
איזור הצבע שלנו:
שרי ההגנה - על ראמוס ו-ואראן לקראת המשחק| אנשי ההתקפה - על בנזמה ובייל לקראת הקלאסיקו| ‘התקווה של הקלאסיקו?’ - על שבעת נצחונות החוץ של ריאל בשנות ה-2000 - לחצו כאן | שעות אחרונות לקראת המשחק| טור אוהדים לקראת המשחק: תהיו ריאל מדריד - לחצו כאן | קליפ של מיטב הגולים של ריאל בקאמפ-נואו [המועדון פירסם] - לחצו כאן |