לקראת סלטיק| איזה כיף! ליגת האלופות חוזרת! ריאל מדריד, אלופת אירופה הגאה, תחל את המסע אל עבר הגביע ה-15 במשחק חוץ קשה נגד הסקוטים של ליאל עבדה שפירקו לחתיכות את היריבה המרה ריינג’רס. קרוס יחזור להרכב, ציון דרך למודריץ’ ופדה או רודריגו בצד ימין?
ליגת האלופות חוזרת| כמה התגעגענו להמנון הזה, לילדים המנופפים בדגל, לכוכב הזה - המפעל הזה, המפעל שלנו. “המלכים של אירופה” זה אנחנו. כילד אני זוכר כמה הייתי מתרגש מכל משחק, גם ולו הזוטר ביותר בשלב הבתים. ליגת האלופות חוזרת. אז חג אלופות שמח לכם (וכמה עצוב שזה בלי מודי בראון ז"ל). אמנם שום דבר לא יתעלה על העונה שעברה הקסומה, הזכייה המטורפת בגביע ה-14 – אבל בריאל מדריד הכל נשכח ומחר אלופת אירופה הגאה תחל את המסע אל עבר הגביע ה-15. תהיו בטוחים שבמועדון מאמינים בכך שזה אפשרי בלב שלם, גם אם לא רואים בנו כפייבוריטית - למי אכפת. עם מה שיש – כדורגל קצת (ויניסיוס, בנזמה, מודריץ’, שוער גדול) , לב ונשמה (ואלוורדה, נאצ’ו, קרבחאל) וכמובן האתוס של הסנטיאגו ברנבאו וכן הלאה. למזלנו בעונת מונדיאל קשה, ריאל זכתה להגרלה די נוחה בשלב הבתים. הטירוף יגיע בנוקאאוט, אבל צריך לפתוח ברגל ימין.
סטטוס אלופת אירופה:
ריאל מדריד לובשת חג בליגת האלופות, ככה זה היה תמיד וככה זה יהיה. והמצב רוח טוב - ריאל מגיעה למשחק מרוצה מעצמה בפסגת הטבלה בספרד, היחידה עם מאזן מושלם, אחרי ששברה את המנחוס הביתי נגד בטיס עם 1:2 יפה. ריאל הציגה משחק טוב שלא בא לידי ביטוי בתוצאה גבוהה ובדיוק באותו הקצב היא צריכה לשחק בסלטיק פארק, בתקווה לפתוח את העונה האירופית ברגל ימין. אשתקד,היא השיגה 0:1 קטן-גדול בסאן סירו. מנגד, בשנתיים קודם לכן, ריאל פישלה עם הפסדים (3:2 ביתי עלוב נגד שחטאר דונייצק ב-2021 ותבוסה 3:0 בפריז שנה קודם לכן). לכבוד המאורע החגיגי, ריאל בסגל מלא לחלוטין – מותר לנו לא להתייחס לחסוס ואייחו ואלברו אודריוסולה. רק שימשיך ככה ותודה לאנטוניו פינטוס. קרלו אנצ’לוטי ממש לא התרגש מכך שלא רואים בריאל פייבוריטית: “תמיד יחלקו לנו כבוד בתחרות הזו ולא רק כי זכינו במפעל בעונה שעברה ואני מקווה שנגיע שוב לגמר”, אלא יותר התעצבן כשדיברו על בית קל. “אין בתים קלים - כולם זוכרים את ההפסד שלנו לשריף אשתקד. תמיד יש הפתעות במפעל הזה”.
“המשחק מחר יהיה קשה. לסלטיק יש דינמיקה טובה. הם משחקים עם הרבה אינטנסיביות. אבל אנחנו מוכנים. אנחנו יודעים שהיא לא תשנה את פניה מחר. הם ישחקו כדורגל התקפי אבל אנחנו לא מודאגים ובוטחים בהגנה שלנו לחלוטין. זה אצטדיון ממש קשה והאווירה מדהימה. כאוהד כדורגל, אני אוהב שהקבוצות שלי משחקות כאן”, אמר המאמן. קרלו נשאל האם יהיו רוטציות ואמר: “זה בהחלט יכול להיות” ומה שהכי מעניין לדעת הוא מה המאמן מתכנן, בעיקר בחלק הקדמי. האם נראה שלושה שחקני התקפה מובהקים כמו שהיה נגד בטיס, ורודריגו, שכבש את שער הניצחון, יקבל עוד פעם את חולצת ההרכב - או שיהיה זה פדה ואלוורדה, האיש שבישל לו כמחליף. ואת הקסם של רודריגו במפעל לא צריך להציג לכם. תשאלו את צ’לסי ומנצ’סטר סיטי (עשרה שערים בסה"כ בצ’מפיונס), היה זה שעלה מהספסל אשתקד כדי לכבוש נגד אינטר.
לא צריך להיות גאון גדול כדי לצפות את חזרתו של טוני קרוס להרכב, על חשבונו של אדוארדו קמאבינגה. עוד שניים שבטוחים במרכז השדה הם אורליאן טשואמני הפנטסטי – שיערוך הופעת בכורה במפעל היוקרתי(!) כשעד עתה רשם רק ארבעה משחקי מוקדמות – עם מונאקו, וכמובן לוקה מודריץ’. הקרואטי ירשום ציון דרך גדול עם הופעה מספר מאה במפעל במדי ריאל – רק שבעה שחקנים הגיעו לרקורד כזה. “הוא עדיין אחד הקשרים הטובים ביותר”, החמיא לו קרלו ובהמשך התלוצץ. לא היו לו פציעות גדולות במהלך הקריירה וזה מאפשר לו להיות כל כך טוב בגיל 36. כן כולנו יודעים ונרגשים מכך שהשבוע הוא בן 37. אני בטוח שהוא יעשה מסיבה גדולה ואני מקווה שהוא יזמין אותי". המאמן גם נשאל על המונדיאל: “אני חושב שלא יהיו לנו בעיות עד המונדיאל. הספק הוא איך השחקנים יחזרו אחריו, אבל עכשיו אנחנו חושבים רק על שלב הבתים. אנחנו לא יודעים מה יקרה אחרי המונדיאל”.
קארים בנזמה שהיה לו איזה עניין מוזר עם הרשתות החברתיות למשך חצי יום, רוצה להציג משחק טוב יותר מאשר ההופעות שלו בעונה. אולי זו העייפות - הוא שיחק את מלוא 450 הדקות ולא נח גם במשחקים שהוכרעו, אולי זה טבעי, לא חשוב מה. מחר, בטח בערב בו ירשום את הופעתו ה-143 בליגת האלופות ויחלוף על פני האגדה ראול (ידורג חמישי במספר המשחקים). יכולת טובה שלו תשפיע כמובן על כל משחק ההתקפה שלנו. איזה מזל שמי שבינתיים נראה לא תלוי באף אחד הוא ויניסיוס ג’וניור שזכה לבשורות נהדרות עם קבלת האזרחות כבר ביום שישי וכעת הייתה ההכרזה הרשמית. ויני היה השחקן שהגיע עם קרלו למסיבת העיתונאים ואולי גם זה מצביע על ההתקדמות שלו. בעבר זו הייתה הפוזיציה של השחקנים הבכירים כמו קורטואה, מודריץ’, קרוס, קאסמירו שאיננו וכן הלאה.
ויניסיוס כבר כבש העונה שלושה שערים ובישל עוד שניים, וזה מבלי להזכיר את כל הדריבלים הנהדרים והמצבים שיצר. “אני רוצה לכבוש יותר שערים ולספק עוד בישולים”, אמר במסיבת העיתונאים והבהיר כי אלופת אירופה רוצה להגן על התואר שלה והיא בטוחה בעצמה. תהיו בטוחים שהוא רעב מאוד, ולא חושש בכלל מהמעמד. “זו קבוצה נהדרת שלא מפסיקה לרוץ. עם אוהדים טובים שדוחפים פה. אני אוהב משחקים כאלה עם אצטדיונים מלאים והרבה-הרבה לחץ. השחקנים של ריאל מדריד רגילים לזה. אני מקווה שנעשה משחק נהדר”. הוא לא מתייחס לכל ההקנטות שספג בתחילת הדרך ואומר: “האבולוציה שלי? אני משאיר את זה לאחרים. הראש שלי צלול ואני רוצה להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמי ובטוח שאוכל לעשות דברים גדולים שוב. השחקנים הגדולים עושים את זה הרבה זמן והייתי רוצה לעשות את זה הרבה זמן. אני בן 22 ואני רוצה להתפתח ולהחזיר למועדון הזה שנתן לי הכל.אני משחק עם קארים, שמתפתח כל יום והוא בן 35 עוד מעט”. מה הוא מתכנן מחר?
רודריגו ופדה. זה לא חייב להיות רק אחד מהם…
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל, אדר מיליטאו, דויד אלאבה (אנטוניו רודיגר), פרלאן מנדי| אורליאן טשואמני, טוני קרוס, לוקה מודריץ’| פדה ואלוורדה (רודריגו) ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה
מה המצב סלטיק?
סלטיק נמצאת בטירוף, אין מילה אחרת כדי להגדיר את מה שקורה שם בימים אלה. אלופת סקוטלנד הגאה (לקחה שנה הפסקה מהצלחת וחזרה להניף) פתחה את העונה בצורה מדהימה ודורסת כל מה שזז וככל הנראה נכתוב את שמה גם כאלופת 2022/23. כבר אחרי שישה מחזורים היא מוליכה בפער של חמש נקודות על המקום השני כשיש לה מאזן מושלם כמובן ויחס שערים 1:25. אם לפני שני מחזורים היא כבשה תשיעייה נגד דאנדי יונייטד, ניצחון החוץ הכי גבוה בתולדות הליגה, אבל לא היו חגיגות גדולות מדי – ביום שבת האחרון הגיע ניצחון מתוק הרבה יותר - עם 0:4 עצום על היריבה ריינג’רס (השנייה בטבלה). שני שערים תוך חצי שעה ושלישייה במחצית. והאוהדים שפוצצו את מגרש הסלטיק פארק עד אפס מקום? (60 אלף אוהדים - תפוצה מלאה) - “היו כחולמים”.
על המשחק הזה שמעתם בווליום גבוה ויש לכך סיבה - כן, מי שהתכבד בצמד הוא לא אחר מאשר ליאל עבדה שממשיך את הכושר מעונת הבכורה הנפלאה שלו וזכה לציון הגבוה 9 בעיתון ‘דיילי רקורד’. “זה מדהים, אני מודה לחברים שלי”, אמר ושמר על צניעות כרגיל. לחלוץ נבחרת ישראל שישה שערים בכל המסגרות (ב-333 דקות בלבד!) והוא ישמח לכבוש נגד ריאל כפי שעשו כבר מנור סולומון (פעמיים) ויוסי בניון בעבר. עבדה סילון, רק בן 20 והצטיין כבר בעונת הבכורה עם 15 שערים ונבחר לתגלית העונה. עבדה ממשיך להיכנס ללב האוהדים כשחגג את השערים עם חולצה לזכרו של אוהד הקבוצה ליאון שנפטר בעקבות אתגר טיקטוק מסוכן. ההנחה היא שעבדה יפתח בהרכב והמאמן לא יבחר בשחקן שעושה יותר עבודה שחורה ממנו.
אבל מה שמרגש את סלטיק באמת זה ליגת האלופות כיאה לאימפריה שזכתה בעבר במפעל (1967) וגם הגיעה לגמר נוסף. סלטיק כבר כמעט שכחה איך זה מרגיש שכן לא הייתה בשלב הבתים מאז עונת 2017-18 כשזכתה להגרלה אכזרית עם באיירן מינכן ופריז סן ז’רמן. שנה קודם לכן היא הוגרלה מול ברצלונה ומנצ’סטר סיטי והפעם לעומת זאת בהחלט מותר לה לחלום על שמינית הגמר, שם לא ביקרה מאז 2013. בשנים האחרונות היא חוותה טרגדיות ספורטיביות כשהודחה על ידי מיטיולן הדנית אשתקד בסיבוב השני, שנה קודם לכן מול פרנצווארוש וגם קלוז ואא"ק אתונה קטעו לה את החלום. “סלטיק רוצה הפעם לעשות גם רעש באירופה”, ניתחו במארקה וגיבו זאת בכך שביום האחרון של חלון ההעברות נחת שחקן הרכש התשיעי. לא כולם משחקים כמובן.
גם לקיוגו פורוהאשי היפני יש שישה שערים עד עתה כשאשתקד כבש החלוץ 20 שערים. פורוהאשי סבל מפגיעה בכתף וצפוי לעמוד לרשות הקבוצה לאחר שהשתתף באימון הבוקר ואלה הבשורות הטובות. “אני אחליט אם ישחק או לא, אבל הוא נוכח והיה שיפור במצבו”. הקיץ הגיע ז’ואו פדרו נאבאס או ז’וטה אם תרצו בתמורה לשישה וחצי מילון יורו כדי להעמיק עוד את האפשרויות בהתקפה והפך מיד לשחקן הרכב, בצד שמאל. הבלם קמרון קארטר וויקרס שהיה מושאל אשתקד – נרכש סופית מטוטנהאם. במרכז השדה נוכחותו של הקפטן קאלום מקרגור שכרגע הוא שיאן הדקות - מובטחת כמובן. הקפטן כבש אגב במהלך הזכייה בגביע הליגה הסקוטי. הבלם מוריס ינאז הגיע מלוריין וגם הקיצוני השמאלי דייזן מאדה הצטרף. מבחינת הסגל, המאמן אישר במסיבת העיתונאים כי קארל סטרפלט שנפצע נגד ריינג’רס - יחמיץ את המשחק בשל פגיעה בברך והוא עלול להיעדר מספר שבועות. כנראה יוחלף במוריץ יאנז שגם עלה במקומו מהספסל באותו ערב.
מאמן סלטיק אנג’ה פוסטקוגלו (פותח את עונתו השנייה בתפקיד) חולם על ניצחון 50 במועדון וברגע השיא נגד אלופת אירופה הגאה. הוא מבטיח כדורגל התקפי. לקראת המשחק: “אני חושב שהמפתח עבורנו הוא פשוט להיות עצמנו, לשחק את הכדורגל שלנו ולמדוד את עצמנו מול הטובים ביותר”. עוד אמר: ““אין טעם לשחק כדורגל בצורה מסוימת ואז, כשאתה מקבל את ההזדמנות למדוד את זה מול הטובים ביותר, אתה נרתע מזה. אתה יכול לצאת למגרש מחר ולשחק אולי הגנתי ולהשיג איכשהו ניצחון בדרך שאתה לא רגיל, אבל האם באמת בדקת את עצמך? אני לא חושב שתהיה שלם עם עצמך. אנחנו נצא לכר הדשא כדי להיות אותה קבוצה שהיינו עד עתה”. מאמן קבוצת הנוער סטפן מקמנוס, זוכר היטב איך ניצח כשחקן הקבוצה את מילאן של אותו קרלו אנצ’לוטי בעבר. הקשר מאט אורילי הוסיף: אולי נצטרך לשנות דברים קטנים מבחינת הלחץ שאנחנו מפעילים בגלל איכות היריבה אבל אנחנו אמיצים. אנחנו לוקחים סיכונים לעתים קרובות למדי ואנו מודעים לכך. נגד יריבה כזו עלינו להיות במיטבנו, זה ברור”. האמת שבשני הקמפיינים האחרונים שלה בצ’מפיונס סלטיק לא הצליחה לנצח בבית. היא כן סחטה 3:3 נגד מנצ’סטר סיטי ב-2016, עבר המון זמן. מחר היא סומכת על הר הגעש בירוק.
הילד ענק. ליאל עבדה והחבר’ה פירקו את ריינג’רס
המאמן הבטיח: סלטיק לא תשנה את פניה. חושבת התקפה
סלטיק – הרכב משוער: ג’ו הארט| יוראנוביץ’, קמרון קרטר וויקרס, מוריס יאנז, גרג טיילור| קאלום מקרגור, מאט אורילי, ראו הטאטה| ליאל עבדה, ג’וטה וקיוגו פורוהאשי
היסטוריה ומפגשי עבר:
קצת מפתיע אך ריאל מדריד וסלטיק נפגשו רק פעמיים בעבר וצריך ללכת אחורה בזמן למעלה מ-40 שנה – עד לעונת 1979-80. בשלב רבע גמר גביע אירופה, הסקוטים כבשו פעמיים במחצית השנייה (ג’ורג’ מקלוסקי וג’וני דוילי) ולריאל של ווג’דין בוסקוב לא היו תשובות בסלטיק פארק. אבל המארחת עשתה רק חצי עבודה, כי בסנטיאגו ברנבאו זה סיפור אחר. רמונטדות כבר אמרנו? סלטיס חוותה זאת על בשרה. כעבור שבועיים ולעיני 110 אלף אוהדים - ריאל עשתה את שלה. זה היה קשה, וקרלוס סנטיאנה כבש את הראשון ממש עם הירידה למחצית. בדקה ה-56 אולי שטיליקה הכפיל וחואניטו הגדול, מי אם לא הוא – הבקיע את ה-0:3 בדקה ה-56. בשלב הבא נגד המבורג זה כבר הלך פחות טוב עבור ריאל שהתנחמה באליפות ספרד.
זה לא שמול יתר הסקוטיות נערכו הרבה משחקים. את ריינג’רס למשל, האימפריה הסקוטית השנייה, ריאל פגשה גם רק לשני משחקים. בסיבוב הראשון של גביע אירופה ב-1963-64 זה נגמר ב-0:6 עצום בספרד – שלישייה של פרנץ פושקאש, ורביעייה כבר במחצית, ובגומלין ריאל ניצחה 0:1. נערך גם משחק לא רשמי בקיץ אשתקד וריאל נכנעה 2:1. משחק הרבה יותר זכור היה נגד אברדין של אלכס פרגוסון אותה פגשנו בגמר גביע המחזיקות ב-1982-83 והפסדנו 2:1 כששער שיוויון של חואניטו לא הספיק. בהארכה, ג’ון הליט כבש עבור הבריטים. על הקווים שלנו היה לא אחר מאשר האגדה אלפרדו די סטפאנו שכל כך רצה להביא תואר. שני מפגשים היו מול קילמארנוק איי שם ב-1956-66, העונה בה ריאל זכתה בגביע השישי. בשלב שמינית הגמר היא הביסה 1:5 את היריבה בספרד (דווקא האורחת הוליכה) ובגומלין שהיה די לפרוטוקול זה נגמר ב-2:2. בקיצור, בשבעה משחקים נגד יריבות סקוטיות, ריאל ניצחה ארבע פעמים, סיימה בתיקו אחד והפסידה פעמיים.
אחרי 40 שנה הגיע הזמן להיפגש שוב
אז מה קורה בריאל מדריד בעונה שאחרי זכייה בליגת האלופות? כמובן שהיה הרצף ההיסטורי בין 2016 ל-2018 ופעמיים הצליחה ריאל מדריד לשמור על התואר שלה מה שלא עשתה אף קבוצה במתכונת החדשה של המפעל. פרט לכך ריאל הודחה שלושה פעמים בשלב חצי הגמר - פעמיים נגד יובנטוס (ב-2002/03 עם ניצחון 1:2 בספרד אך הפסד 3:1 בטורינו וכן ב-2014-15 עם קרלו אנצ’לוטי עצמו על הקווים כשריאל לא הצליחה לנצח בגומלין), שהיא סוג של מנחוס, ופעם אחת נגד באיירן מינכן, פעם אחת בשלב רבע הגמר נגד דינמו קייב ב-1999 וכן בשמינית הגמר נגד אייאקס ב-2018/19, משחק שחייבים למחוק מהזיכרון. ריאל מדריד להזכירכם מדורגת במקום החמישי מבחינת הפייבוריטיות לזכייה לפי סוכניות ההימורים.
סקרנים? להלן כל משחקי הפתיחה של ריאל מדריד בשלב הבתים בליגת האלופות בשנות ה-2000. היו כמה משחקים גדולים כמו השישייה בטורקיה בעונת הדסימה, פשוט וואו, שני ניצחונות חוץ יפים על רומא בתחילת שנות ה-2000 מול פאביו קאפלו ובאדיבותו של גוטי, חרפת ליון וגם 2:3 דרמטי כמו שאנחנו אוהבים נגד מנצ’סטר סיטי עם שער של כריסטיאנו ב-2012-13. סה"כ המאזן: 16 ניצחונות, תיקו אחד וחמישה הפסדים. אפשר גם לראות שכריסטיאנו כבש במחזור הפתיחה בשבע מתשע השנים שלו בקבוצה, מרשים לכל הדעות. במבט על משחקי החוץ בלבד – 13 במספר – ריאל רשמה ארבעה הפסדים מול שמונה ניצחונות. באותו משחק נגד ספורטינג היא חזרה מפיגור כפול ל-2:2.