לקראת בילבאו| ריאל מדריד צריכה להראות שהרמונטדה הענקית בגביע לא הייתה מקרית. מחר (ראשון, 22:00) במשחק סופר קשה בסאן ממס אצל האריות - מתחיל לו שלב ההוכחות. הפצועים עדיין לא חוזרים, אסנסיו וסבאיוס מועמדים לפתוח בהרכב. וגם: הרקורד של בנזמה והמאזן ההיסטורי
סטטוס אלופת אירופה:
ריאל מדריד מגיעה למשחק לאחר ‘נס ויאריאל’ ואותה רמונטדה ענקית מ-2:0 ועד ל-2:3 בגביע, משחק מרגש שהזכיר את העונה שעברה והגיע די משום מקום. מנגד כמובן שעדיין מטילים בריאל ספק, עוד מוקדם מאוד להגיד שהקבוצה חזרה לדרך המלך. שלב ההוכחות הוא עכשיו: כעת ניצב בפניה מבחן עצום בליגה – אחד ממשחקי החוץ הקשים בספרד. האם ריאל באמת יכולה לצאת לדרך חדשה? ריאל תגיע למשחק סביר להניח בפיגור של שש נקודות מברצלונה שמשחקת לפניה. בפרק א’ של קרלו אנצ’לוטי ריאל רשמה הפסד בסאן ממס, בשלב מאוחר יותר של העונה – ואיבדה את הפסגה. מעבר לכך בעוד ארבעה ימים ריאל פוגשת את אתלטיקו מדריד בדרבי ברבע גמר הגביע, קצב המשחקים המטורף נמשך והסגל עדיין קצר מאוד ולרשימת הפצועים הצטרף גם אדן הזאר האלוף. “התגובה נגד ויאריאל הייתה טובה אבל הערכנו את המשחק המלא”, אמר אנצ’לוטי שלא הסתנוור ממה שקרה, כנראה, ואפילו ‘הפגין שריר’ מול רודריגו כזכור, אולי כך הקבוצה תתעורר.
המאמן פירט את אינספור הבעיות בהגנה, או ניסה לפחות: “אסור לנו לחזור על הטעויות, אסור לנו לתת שערים במתנה כמו במשחקים האחרונים. השחקנים חייבים להגן היטב בחצי שלנו ולהיות בטוחים יותר. לפעמים ליריבה יש יותר מדי מקום ונוח לה, לעתים הלחץ שלנו לא אחיד או שישנן החלטות אינדיבידואליות לא נכונות”. אם נתעלם ממשחק הגביע נגד קסרניו הקטנה (0:1), ריאל שמרה על שער נקי רק פעם אחת ב-11 המשחקים האחרונים שלה בכל המסגרות מאז הניצחון על אלצ’ה. זה קרה נגד ויאדוליד. גם הפעם נאצ’ו יקבל את התפקיד המאתגר בעמדת המגן הימני, ובריאל כנראה בונים על היכולת הטובה של אדר מיליטאו במשחק האחרון כאשר רשם שיא של 28 פעולות הגנתיות. ואפרופו משחק הלחץ, ההנחה היא שטוני קרוס יסופסל ואולי זה יעזור.
אנצ’לוטי לא גילה האם יבצע שינויים בהרכב אך קשה להאמין שאדריכלי הרמונטדה ששינו את המשחק מקצה לקצה, דני סבאיוס – כובש שער הניצחון והמבשל מרקו אסנסיו – ימשיכו על הספסל, סביר שיפתחו, בתקווה שלא יאכזבו עם מתן ההזדמנות. זה נראה רגע הגיוני להענקת מנוחה לקרוס לפני הקרב בגביע ומעניין אם ריאל תשחק גם ללא לוקה מודריץ’ שוב כלומר קישור צעיר ואנרגטי יותר עם סבאיוס-פדה ואלוורדה-אדוארדו קמאבינגה. לגבי הצרפתי קרלו היה ברור: “אי אפשר לגעת בו”, ענה כשנשאל על האפשרות שיעבור לקבוצה אחרת – ממש לא. אסנסיו שחוגג יום הולדת 27 היום צפוי להחליף את רודריגו. אורליאן טשואמני, דויד אלאבה, לוקאס ואסקס כמובן וגם דני קרבחאל שחזר לאימונים אך לבד – עדיין בחוץ, אם כי אולי יהיו זמינים לגביע. “הקבוצה מתקדמת, הם קרובים לחזרה”, אמר קרלו. “אי אפשר לגעת בהרכב הזה, לא רק בקרוס או מודריץ’ אך זה לא אומר שהם ישחק תמיד. שחקנים רבים הוכיחו שהם יכולים להיות מכריעים במשחק, גם אם הם עולים מהספסל”, אמר, וברור לכם למי הוא מתכוון. חבל שהמאמן מתעקש לא להכליל בסגל את סרחיו אריבאס בימים אלה. “לא חסר לו דבר, הוא רק צריך להמשיך להתקדם, אני ראול בקשר לגביו ומודעים ליכולת שלו”, סיכם קרלו בנימת ה-‘אולי זמנו יגיע מתישהו’. אגב, רק נגד קסרניו העונה קרה מצב שגם מודריץ’ וגם קרוס לא שיחקו.
“הוא חבר טוב שלי ומאמן גדול, אני מכבד אותו מאוד והקבוצות שלו תמיד מאורגנות ואינטנסיביות”, החזיר קרלו מחמאות לארנסטו ואלוורדה. ריאל זקוקה להתעלות של קארים בנזמה שממשיך לאכזב, מעין קסם כמו בעונה שעברה אז סגר עניין עם צמד בזק. בילבאו היא היריבה האהובה עליו נגדה כבש לא פחות מ-18 שערים ב-27 משחקים. אם גם זה וגם ההופעה הנוראית בוויאריאל לא מהווה עוד סיבות ‘להתפוצץ’ על המגרש עם כדורגל מהפנט הרי שאם בנזמה יכבוש מחר הוא ישתווה לראול ככובש החמישי הכי גדול בתולדות הליגה עם 228 שערים. גם אם ישנה הבנה שלא נקבל שוב את בנזמה של 2021-22, קארים צריך לתת לקבוצה יותר. אולי השער המצמק שכבש ויניסיוס יחזיר גם אותו לפורמה.
סבאיוס מפרק את ויאריאל. המשחק המצוין יעניק לו אשראי בהרכב?
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| נאצ’ו פרננדס, אדר מיליטאו, אנטוניו רודיגר, פרלאן מנדי| אדוארדו קמאבינגה, דני סבאיוס (לוקה מודריץ’), פדה ואלוורדה| מרקו אסנסיו, ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה
מה המצב בילבאו?
אתלטיק בילבאו מגיעה למשחק בכושר פחות טוב שכן לצד ההעפלה לרבע גמר גביע המלך לאחר ניצחון על אספניול לפני שלושה ימים (0:1 תוצרת אוסקר דה מרקוס) היא עדיין לא ניצחה בליגה מאז החזרה לפגרת המונדיאל. אחרי שתי תוצאות תיקו רצופות (0:0) נגד בטיס (חוץ) ואוססונה (בית), קבוצות שבסדר הגודל שלה עם פזילה לאירופה – הגיע הפסד מאכזב בדרבי 3:1 נגד ריאל סוסיאדד אותו מנסים בקבוצה ‘לנקות’ באשמות קשות לשיפוט. כעת, “האריות” במקום השמיני במרחק שתי נקודות מהקונפרנס ליג אך בעונת הקאמבק של ארנסטו ואלוורדה ישנה תחושה שבילבאו מסוגלת ליותר. “בילבאו מנצחת רק בגביע. אחרי תצוגת הנפל בדרבי, אירופה מתרחקת. כשהיא ניסתה לעשות צעד קדימה, היריבה הלמה בה”, נכתב במארקה. בכל מקרה בילבאו קבוצה שלוקח לה זמן ‘להתניע’, לראייה רק פעם אחת בשש השנים האחרונות היו לה יותר נקודות בשלב הזה וגם אז דורגה שמינית בדיוק. בעונה שעברה היו לה 21 נקודות לעומת 26 העונה.
לקראת המשחק, ‘האריות’ צריכים לחשב מסלול מחדש בהגנה. הבלם איניגו מרטינס עדיין פצוע ולצערם הערעור על הרחקתו של יראי אלברס מדרבי לא נשא פרי, כך שהבלם שהוא משמעותי מאוד, השחקן עם מספר הדקות השני הכי בקבוצה – ייעדר. דני ויויאן ימשיך כמובן ואייטור פרדס שמיעט לשחק העונה (65 דקות) אמור לפתוח גם כן. “אנחנו סומכים עליו, יש תחרות גדולה והוא מתאקלם היטב, יכול להיות שהוא ישחק”, אמר המאמן ביחס לשחקן הצעיר מקבוצת המילואים. “אנחנו מאוד מרוצים ממנו”. האם אחת ההגנות החזקות בספרד יחסית (17 שערי חובה, שמינית), תמצא פיתרון? בילבאו לא ממש הסתדרה העונה עם הגדולות. היא הובסה בקאמפ נואו, נכנעה לאתלטיקו מדריד וגברה רק על ויאריאל. בבית מאזנה הוא 5-2-2. עוד מגמה ששים לב אליה היא המשך חילופי המשמרות היחסיים בקבוצה. המשקל של הוותיקים כמו ראול גאסיה (פתח בהרכב רק פעמיים העונה) ואיקר מוניאין – דעך, וגם אנדר הררה ששב הביתה לא מרבה לשחק. מוניאין שכה מזוהה עם הקבוצה לא פתח ב-11 מאז הניצחון על חטאפה בחודש אוקטובר.
כשמדברים על ‘דם חדש’ זה בעיקר בעקבות האחים וויליאמס, שני ‘המטוסים’ אם תרצו, שחקנים עם מהירות מסחררת כמו אצנים. ניקו, שזכה לזימון מרגש למונדיאל בנבחרת ספרד ושם היה נראה שהמעמד קצת גדול עליו – עם חמישה שיעורים העונה. בצד ימין אינייאקי הוותיק והמנוסה יותר וגם לו כמות שערים זהה. בכל העונה שעברה, וכך גם ב-20-21, הוא כבש שמונה שערים והעונה הוא מקווה לשפר את המספרים שלו. החלוץ גורקה גורוזטה שהגיע בקיץ השתלב טוב עם חמישה שערים ב-531 דקות. קשר הכנף אלכס ברנגר הוא המבקיע המוביל עם שישה שערים ולאחרונה הפך לשחקן ספסל. “יש לנו הזדמנויות נהדרות באמצע. אהבתי את השילוב של דני גארסיה עם מיקל וסגה גם נגד בטיס וגם בדרבי. אוייר סראגה גם כן שחקן טוב”.
לצד התקופה האינטנסיבית הזו במועדון ממשיכים להתארגן לחגיגות 125 השנה להקמת אתלטיק. המועדון הציג שש חולצות היסטוריות חדשות במוזאונים השונים, בין היתר חולצות של ארנסטו ואלוורדה ואוסקר דה מרקוס. זה תמיד מרגש עבור בילבאו כשריאל באה לבקר כמובן. ואלוורדה החמיא לקרלו אנצ’לוטי ואמר שכולם אוהבים אותו כי הוא לא רק מאמן גדול אלא עושה הכל בחיוך, ועל המשחק הקרוב הבהיר: “כשאתה חושב שאתה משחק טוב נגד ריאל מדריד - בדיוק אז אתה עלול להפסיד”. כמובן שיש לו היסטוריה ארוכה נגד ריאל. “אנחנו פוגשים את היריבה שבמקום השני. אף פעם אסור להגיד שהם ‘מתים’. ריאל בתמונה בכל המפעלים”. על הקבוצה שלו אמר: " נקודות החוזק שלנו? אנחנו אמינים בהרבה דברים. ההופעות שלנו בליגה די זהות, אנחנו יציבים, אנחנו נותנים הכל על המגרש. אנחנו צריכים להיות נחרצים יותר בהתקפה". במשחקו ה-30 נגד ריאל (רק נגד סביליה הוא התמודד יותר פעמים - 32), ואלוורדה חולם להשיג את ניצחונות העשירי. כמאמן ברצלונה הוא לא הפסיד לריאל בליגה".
שחקני בילבאו סוערים אחרי האדום של אלברס. בעיות במרכז ההגנה
אתלטיק בילבאו – הרכב משוער: אונאי סימון| אוסקר דה מרקוס, דני וויויאן, אייטור פרדס, יורי| דני גארסיה, מיקל וסגה, אויחאן סאנסט| אינייאקי וויליאמס, ניקו וויליאמס וגורקה גורוזטה
היסטוריה ומפגשי עבר:
ריאל מדריד ואתלטיק בילבאו הן יריבות עתיקות מאוד כיאה לשתי קבוצות מתוך שלוש בסה"כ שמעולם לא נשרו מהליגה הבכירה. לאורך שנים ריאל הייתה מתקשה בסאן ממס. היא הפסידה, וזה לא ממש מפתיע, בשני המשחקים הראשונים – 2:0 ב-1928-29 ו-2:1 במחזור הפתיחה בעונה העוקבת, ובשנות ה-30-40 אפילו היה רצף שלילי גדול עם שבעה הפסדים ללא מענה. בשנים האחרונות זה אחרת, ריאל מצליחה לנצח במגרש של הבאסקים, יש לה שלושה כאלה ברציפות וגם שני הפסדים בלבד ב-17 המשחקים האחרונים מאז 2004/05 אך עדיין לא הצליחה לסגור את האוברדראפט ההיסטורי, יש עבודה לפניה. הסאן ממס הוא מהמגרשים הבודדים בהם לריאל עדיין יש מאזן שלילי. ב-91 משחקי הליגה בהן ריאל היא האורחת – היא רשמה 34 ניצחונות (37%), נכנעה 38 פעמים (42%) ורשמה 19 תוצאות תיקו (21%), עם יחס שערים שלילי 133:142. רצף שלילי של שבעה הפסדים רצופים חזר על עצמו גם בשנות ה-70 וקצת קודם לכן גם הייתה תבוסה קשה.
ובמעבר חד, בעונה שעברה ריאל יצאה עם ידה על העליונה. זה קרה בזכות פתיחת משחק מחשמלת של קארים עם צמד גדול – אחד בבעיטה מדהימה בסיבוב, השני שער יותר ‘רגיל’ כבר בדקה השביעית. אויחאן סאנסט צימק בדרך ל-1:2. זה היה קשה מאוד גם ב-2020-21 עם שער ניצחון יקר מפז של נאצ’ו מכל הלב והנשמה (0:1) ועל הקשקש גם ב-2019-20, עונת האליפות וה-0:1ים, מפנדל מאוחר של סרחיו ראמוס. גם בעונת הדאבל של זינדין זידאן הגיע ניצחון על הקשקש עם שער של קאסמירו מתוך הרחבה. ההפסד האחרון של ריאל היה ב-2014-15 כשריאל נכנעה 1:0 אחרי נגיחה אדירה של אריץ אדוריץ. גם בעונת הדסימה קרלו אנצ’לוטי לא ניצח שם, אבל אותו הפסד היה די סטיית תקן בתקופה נפלאה של ריאל במגרש הזה. בין 2011 ל-2013 קיבלנו שלושה משחקים רצופים עם 0:3 ענק כשכריסטיאנו רונאלדו מככב, וכמובן משחק ההכתרה של 2011-12 עם הבעיטה הנהדרת של גונסאלו היגואין מכל הלב, שער של מסוט אוזיל וקינוח של כריס. משחק ששינה את הדינמיקה, מילה שאוהבים להשתמש בה, היה 0:2 בעונת 2005-06.
זידאן בישל לרוביניו שער מהיר, ראול בראבו הגדול הכפיל וריאל שמה בצד כישלונות חוזרים ונשנים וקטעה רצף של שישה משחקים ללא ניצחון בזמן שאסייר דל הורנו נהג להתעלל בה (צמד של ראול ב-2003-04 לא הספיק). ב-2006-07 זו הייתה חגיגה גדולה של רוד ואן ניסטלרוי ו-1:4 בשיאו של מאבק האליפות, ההולנדי כבש גם במשחק כעבור שנה ובעונת 2008-09 השחורה זו דווקא הייתה חגיגה עם 2:5 גדול כשאריאן רובן פתח בגולאסו וגם ‘הצייד’ קלאס הונטלאר הבקיע. הניצחון הכי גדול של ריאל בסאן ממס היה 0:5 ענק דווקא בעונת 1995-96, עונה לא טובה שלנו. מאניטה מדהימה במחזור ה-23. איבן זאמורנו כבש בדקה ה-14 ותוצאת המחצית הייתה רק 0:1. ואז הצטרפו אליו מיכאל לאודרופ עם צמד, ראול בין-לבין ומיצ’ל קינח, כאשר המארחת בעשרה שחקנים. בעונת 2004-05 מריאנו גארסיה ראמון ערך הופעת בכורה כמאמן וריאל נכנעה 2:1. איסמעיל אורסיאס וסנטי אסקרו כבשו, ראול רק צימק בגולאסו במחצית השנייה. ב-2017-18 (תיקו 0:0 מאכזב) וב-2018-19 (1:1) המשחקים הסתיימו ללא הכרעה ובששת הניצחונות שהשיגה אחת הקבוצות המשחק נגמר על חודו של שער. תמיד קשה בסאן ממס. כמובן שבסה"כ מפגשי הליגה – 182 כאלה – המאזן לטובת ריאל ובבירור עם 51:95 בניצחונות ו-242:360 בהפרש השערים.