לקראת אתלטיק בילבאו
סטטוס ריאל
ריאל מדריד מגיעה למשחק נגד אתלטיק בילבאו (משחק שהוקדם בגלל הסופרקופה) אחרי שהצליחה להתייצב מעט והמשיכה ב-0:2 על חטאפה. אמנם בליגת האלופות לא היה לה מה למכור נגד ליברפול אך בליגה בהחלט – שלושה ניצחונות רצופים על האפס, בלי יותר מדי מאמץ ומקום ראשון בפוטנצייה. אולם, כעת ריאל מדריד מתחילה את מסע משחקי החוץ שלה עם שלושה ברציפות בליגה וארבעה בסה"כ, יחד עם הניצחון הגדול של ברצלונה כרגע – מה שעלול להוציא לה את האוויר מהמפרשים. המשחק בסאן ממס, גם אם לאחרונה ריאל מרגישה בנוח שם – יותר דומה לאנפילד מאשר לבוטראקה (לגאנס) או חטאפה. חשיבותה של רצינות, בקיצור. כרגע הפער עומד על ארבע נקודות וזה מעצבן גם אם יש שני משחקים חסרים. אשתקד החלה ריאל את המסע לאליפות אדירה עם משחק בסאן ממס בצל חשש כבד, וניצחה 0:2. ג’וד בלינגהאם שכבש התחיל בדרך ימין. ריאל זקוקה לעוד הופעה של “השלם גדול מסך חלקיו”, ועל מאזנה הדל במשחקי החוץ העונה כבר דיברנו (שלושה ניצחונות בשישה משחקים). אותו ג’וד יהיה איש המפתח.
“אנחנו שם – אנחנו נלחמים. זה משחק מאוד מסובך, כמו תמיד. אתלטיק בילבאו יריבה נהדרת וחזקה, קבוצה שמשחקת באינטנסיביות ודוחקת את היריבות שלה לקצה, היא עושה עונה טובה מאוד. יש לה ערך קבוצתי וגם שחקנים טובים אינדיבידואלית”, אמר קרלו במסיבת העיתונאים. הוא לא ניצח בשני ביקוריו הראשונים כמאמן ריאל בסאן ממס והנקודות האלה התבררו כקריטיות במאבקי האליפות השונים (דסימה ו-2015). הוא לא מתנצל על הכדורגל שמשתפר בצעדי צד ומבטיח: כשיהיה לנו את הסגל המלא שלנו כולל: ויני, קמאבינגה ואלבה אז נתחרה טוב יותר ונשחק טוב יותר". קרלו סיכם: “כדי לנצח את בילבאו נצטרך את הגרסה הטובה ביותר שלנו”. ובכל זאת, למרות שיש פצועים כמובן – ויניסיוס ג’וניור לא חוזר וגם אדוארדו קמאבינגה, ודני קרבחאל לא יחזור – הסגל טוב, ההרכב טוב. אולי תעזור למשל דרך שונה בניהול משחק ולא רק שני חילופים.
האם ריאל מסוגלת לשמור משחק ליגה רביעי ברציפות על שער נקי? זו לבטח מטרה עבור טיבו קורטואה (עשה זאת נגד לגאנס וחטאפה) שציין זה עתה את משחקו ה-250 בלבן. רצף כזה לא היה לריאל מאז אפריל-מאי. סביר להניח, כמו שקורה בדרך כלל במשחקים כאלה – פרלאן מנדי יחליף שוב את פראן גארסיה המשתפר שמקבל את ההזדמנות במשחקים בפרופיל נמוך יותר. “זו החלטה טכנית שלי. פראן טוב מאוד כרגע, הוא מביא הרבה ברמה ההתקפית ומנצל את ההזדמנויות שלו, אבל עם מנדי זכינו בליגת האלופות”. קרלו הבהיר כי בצד ימין מוטלת על שחקן הקישור יותר עבודה הגנתית וזה גם משהו שנלקח בחשבון – עזרה ללוקאס ואסקס ואולי רמז בבחירת ההרכב. אורליאן טשואמני הוא החיזוק העיקרי לסגל, אבל לא נראה שראול אסנסיו ייאבד את מקומו, לפחות לא כרגע. קרלו כבר מיהר להחזיר את רודריגו להרכב במשחק הקודם אך ההערכות הן שהצרפתי ימתין על הספסל אחרי חודש.האנצ’לוטי ניסה להרגיע לגבי הילד: “הוא הוכיח את עצמו כבלם אמין מאוד, לא חסר לו ידע ולא חסרה לו איכות. הוא הראה הרבה בארבעת המשחקים האלה. המיקום שלו, הוא בטוח בעצמו, המוטיבציה שלו. הופתעתי מהבגרות שלו בזמן משחק, הוא לא נראה מודאג. הוא יכול להיחשב כשחקן בסגל הראשון ומגיע לו”, אמר המאמן והוסיף: “אם יום אחד אחשוב להוריד אותו לספסל – אצטרך לחשוב טוב על זה”. המאמן מרוצה כמובן מזה שטשואמני חוזר: “זה טוב שהוא כאן, טוב ששחקנים מתאוששים. הוא נותן לנו הרבה במשחק הגובה, חילוצי הכדור והמצבים הנייחים. זה משהו שהיה חסר לנו אחרי הפציעה של אדר מליטאו. הוא במצב טוב מאוד ומוכן לשחק ונראה מה יהיה איתו”.
עוד שחקנים שבצד הם גונסאלו גארסיה שמפגיז בקאנטרה אצל ראוליטו, ועם הרביעייה נגד מרידה הגיע כבר ל-12 שערים העונה ו-11(!) בששת המשחקים האחרונים, אם כי זה לא זימון בכורה שלו לסגל הבוגר אלא משחק שני אחרי אנפילד. המגן הימני לורנסו אגואדו שוב בסגל אם כי לא צפוי לשחק. יתבצעו שינויים, דני סבאיוס זכה לכותרות מחמיאות לאחרונה – בדרך לספסל. “הוא עושה עבודה טובה, נכנס למגרש ומראה את פניו, יודע להתמודד במשחק ועם הכבה אישיות”, החמיא המאמן. לוקה מודריץ’ הקפטן ישחק לפניו. דיברנו הרבה על החלק האחורי וזה משחק בו כולם יהיו בגישה קצת יותר דפנסיבית ככל הנראה, אבל מישהו צריך להיות ה-‘ויניסיוס הנוכחי’ ולספק את ההברקה בחלק הקדמי, להכריע את המשחק. אם תרצו כמו הצמד האדיר של קארים בנזמה לפני שלוש שנים למי שזוכר. מי זה יהיה? רודריגו שכבש שלוש פעמים נגד הבאסקים אשתקד? אולי ג’וד בעמדה קדמית יותר? ברהים דיאס שלא ממש בלט במשחק האחרון? אולי קיליאן אמבפה?
איזה אמבפה נקבל? זה שכובש שער ענק או זה שמחטיא שלושה מצבים של מאה אחוז? הפעם לא יהיה לריאל את הלוקסוס לניצול המצבים הדל שלו (19.5% לפי הנתונים בספרד). בכלי התקשורת גם ‘חגגו’ על הפנדל שלא בעט ועל כך שרוב שעריו – 60% - במשחקי הבית. ריאל צריכה דיבידנד. גם לגוטי נמאס: "אמבפה לא המנהיג שחשבנו שיהיה אבל הוא יכול להיות. לכריסטיאנו רונאלדו זה לא היה קורה, הוא בא ‘לאכול את העולם’ מהיום הראשון. אמבפה חייב לקחת את הפנדל ולנסות שוב ושוב ושוב, ולקחת את האחריות הזו עכשיו, לצאת מחוסר הביטחון הזה. “אנחנו מעריכים את הבחירה של אמבפה, אני לא חושב שזה חוסר אומץ אלא כי אם מחשבה על הקבוצה, זו הדרך הנכונה, הוא וג’וד מחליטים בינם לבין עצמם”. לאף אחד במועדון לא יהיה אכפת אם ג’וד יהיה זה שיבקיע. “העמדה שלו תמיד זהה”, אמר קרלו. “הדינמיקה המשופרת שלנו מאפשרת לו להבקיע יותר שערים אבל קודם לכן הוא גם כן שיחק נהדר”.
הפעם אתגר אמיתי. לא חטאפה - סאן ממס.
ריאל מדריד - הרכב משוער: טיבו קורטואה| לוקאס ואסקס, אנטוניו רודיגר, ראול אסנסיו, פרלאן מנדי| פדה ואלוורדה, לוקה מודריץ’, ג’וד בלינגהאם| ברהים דיאס (דני סבאיוס), קיליאן אמבפה ורודריגו
מה המצב בילבאו?
אתלטיק בילבאו מגיעה למשחק נגד ריאל מדריד במצב רוח טוב. אחרי פתיחת עונה לא טובה – תוצאות מאכזבות, הפסדים לקבוצות הגדולות וכשהיה נראה שהראש של ניקו וויליאמס מכוכבי היורו נמצא בברצלונה למרות שהוא עדיין משחק בבילבאו – הקבוצה חזרה לדרך הישר. קבוצה שקשה לשחק נגדה, קבוצה מנצחת. ארנסטו ואלוורדה לקח פיקוד וייצב את העניינים. בילבאו מנצחת גם תחת עומס לא פשוט – 20 משחקים היא כבר שיחקה העונה בכל המסגרות, ועם 23 נקודות – רק אחת פחות מהשלב הזה בעונה שעברה - היא מדורגת במקום הרביעי שאתם יודעים מהי המשמעות שלו. בילבאו לא הפסידה בששת המשחקים הראשונים ורשמה הפסד ליגה בודד מאז ספטמבר. מה שעשתה בעשרת הימים האחרונים בליגה היה חשוב: 0:1 קטן-גדול בדרבי על ריאל סוסיאדד משער של אויחאן סאנסט והגיבור המקומי היה זה שהביא לרמונטדה עם 1:2 נגד ראיו וייקאנו כמחליף עם שערים מאוחרים. “הוויקאס שבר את התיאוריה לפיה בילבאו נחלשת משמעותית ומועדת תמיד אחרי משחקים מוצלחים שלה באירופה. היא שברה את המחסום בזכות סאנסט הקוסם”, נכתב במארקה.
סאנסט מביא את הגולים שציפו שניקו יביא. הוא יזכה בחולצת ההרכב כמעט בוודאות (אם כי נציין שהיה עניין של כשירות חלקית כמובן ולכן מספר הדקות שלו נמדד בקפידה – “לפני כמה ימים הוא שיחק פחות וזה בסדר”) ויחליף את אלכס ברנגוור. אשתקד היו לו רק שישה שערים בכל העונה וכעת יש לו שמונה – קרוב-קרוב לשבור את שיאו העומד על עשרה מלפני שנתיים. ההצטרפות החכמה שלו מאחורה יכולה לתרום הרבה מאוד לבילבאו. הבא בתור אחרי סאנסט הוא אינייאקי וויליאמס עם חמישה שערים (וכמו תמיד - שיאן הדקות של הקבוצה עם 1,532), וכמו תמיד הוא יוצר הרבה גם אם לא מבקיע. לגורקה גורוזטה החלוץ המרכזי הסביר יש ארבעה ולניקו רק שניים - מאכזב מאוד. הטענות כלפי ניקו שגם דורג 15 בכדור הזהב, היו שהוא מתעסק יותר בטלוויזיה ובשואו, בעולם הזוהר מאשר הכדורגל, כמו הסרט התיעודי שיעלה על האחים וויליאמס. “השנה האחרונה בה זכינו בגביע המלך – הראשון של המועדון מזה 40 שנה – הייתה מדהימה, מעבר לחלומות הכי פרועים שלי, אבל מעבר לספורט שלשחק עם אחיך מהרחוב זה מדהים – אני חושב שזה יגרום לכולם להזדהות עם המהגרים”. כמובן שבמשחק כזה ניקו יעלה בטירוף כמאמר הקלישאה ויהיה מסוכן מאוד.
גם באירופה המומנטום של בילבאו מעולה, פתחה ב-1:1 נגד רומא באולימפיקו במשחק הראשון בליגה האירופית ולאחר מכן מחזיקת הגביע יצאה לארבעה ניצחונות רצופים. כאמור, בכל ארבעת הניסיונות הקודמים שלה אחרי משחקים באירופה היא פיספסה בליגה - לא הפעם. כעת, כשמאזן הבית שלה לא רע – עם 15 נקודות מתוך 24, בילבאו רוצה ומאמינה שהגיע הזמן לנצח קבוצה גדולה באמת. היא נכנעה לברצלונה במונז’ואיק העונה והפסידה בביתה לאתלטיקו ב-31 באוגוסט – שנה מאוד מהעונה שעברה. מעבר לכך בילבאו לא ניצחה את ריאל כבר עשור, 18 משחקים, מאז מרץ 2015. “כשאתה משחק כל שלושה ימים אין לך זמן לחשוב על שום דבר. הכל קורה מהר מאוד”, מספר ברנגוור. “הכל קורה מהר מאוד. אנחנו כעת עם הפנים למעלה, הדינמיקה שלנו טובה, המשחק נגד ראיו הוכיח את זה, אלו נקודות חשובות שמצטברות. תמיד אומרים על ריאל מדריד שהם ‘לא שם’, אבל הם תמיד שם. נקשה עליהם, זה ברור שאנחנו יכולים להשיג את הניצחון ונחשוב רק על זה. ריאל יכולה לפתור משחק בכל רגע”.
יכול להיות שהמשחק הקרוב יהווה נקודת מפנה גדולה יותר עבור בילבאו, וגם עבור השוער שלה. אונאי סימון, מגיבורי היורו של נבחרת ספרד – זוכרים? השוער עבר פציעה לא פשוטה שהשביתה אותו מהשליש הראשון של העונה. עד עתה הוא שיחק רק במשחק אחד בליגה האירופית. כעת אצל ואלוורדה ההחלטה האם ז’ולו אגירזבאלה יפנה את מקומו לשוער הנבחרת – או שלא. “לא היה לי זמן להגיד להם אפילו, למען האמת זו החלטה מקצועית שעליי לקבל”, אמר ואלוורדה והשאיר את כולם במתח. “החלטתי – ז’ולן או אונאי סימון”, אמר וצחק. מי שבוודאות לא יוכל לעזור הוא הקשר הוותיק אנדר הררה שבין-כה לא משחק הרבה (359 דקות בלבד) אם כי המנהיגות שלו חשובה ובטח ביום שאחרי איקר מוניאין. פרט לכך לא צפויים שינויים ב-11 של בילבאו. אוסקר דה מרקוס עליו אמר ברנגוור ‘נראה שהשנים לא עוברות אצלו’ – ימשיך לחרוש את האגף הימני. על הספסל ימתינו מיקל וסגה למשל, אונאי נונייס ולקווה. היריבה הבאה של בילבאו היא ויאריאל, צמודה-צמודה אליה בטבלה וכביכול הפערים מולה פחות גדולים אבל שלא תטעו – בילבאו רוצה לנצח גם וגם וגם.
ואלוורדה, שועל קרבות ותיק, ג’נטלמן אך שאפתן. “איך אני רואה את ריאל מדריד? היא אלופת הליגה, היא אמנם הפסידה בליגת האלופות לליברפול. היא יכולה להעפיל למקום הראשון בטבלה אם תנצח במשחק החסר. היא חזרה לנצח. זה משחק קשה מאוד. הם לא שיחקו רע בקלאסיקו למשל למרות התוצאה”. הוא מבהיר שהוא לא מתרגש מהיעדרותו של ויניסיוס ג’וניור: “כולם שחקנים יוצאי דופן. הנה קיליאן אמבפה הוא אחד מהם. אם אתמקד רק באחד – השחקן השני יעניש”. המפתחות מבחינתו? “עלינו לשחק עם זהות, אסור שהקבוצה תעניש אותנו”. הוא מזכיר שעבר מעט מאוד זמן מהמשחק בוויקאס ועליו לבדוק מול השחקנים מי נמצא במאה אחוז. אבל אנחנו נוסיף – נגד ריאל כולם בטירוף. הוא מבהיר: “המשחק הכי מיוחד הוא תמיד המשחק הבא. אנחנו רוצים לנצח את שני המשחקים הקרובים”. הוא לא רוצה להודות שבילבאו בכושר הטוב ביותר שלה העונה. “אנחנו במקום הרביעי בליגה ושמחים. אנחנו שומרים על עצמנו בינתיים, נראה כמה זמן נהיה יציבים. אני לא אוהב לדבר על הכושר שלנו אף פעם”. בילבאו דרוכה…
סאנסט. גיבור הרגע של האריות
אתלטיק בילבאו - הרכב משוער: ז’ולן אגירזבאלה| אוסקר דה מרקוס, דני ויויאן, יראי אלבארס, יורי ברצ’יצ’ה| איניגו רואיס דה גאלארטה, אויחאן סאנסט, בנייאט פראדוס| אינייאקי וויליאמס, ניקו וויליאמס וגורקה גורוזטה
היסטוריה ומפגשי עבר:
יריבות ארוכת שנים ישנה בין ריאל מדריד לאתלטיק בילבאו, של 120 שנה וכמעט מאה משחקי ליגה בכל מגרש – אוטוטו זה קורה, המשחק ה-94 ייצא לדרך מחר. היו שנים שהסאן ממס היה כמעט “הפסד ודאי” מבחינת ריאל מדריד, סביבה עוינת כמובן. בעשרים השנים האחרונות המצב השתנה לגמרי – אל תתרגלו, ועל אף מספרים יוצאי דופן באמת כמו 15 ניצחונות מאז 2005 מול שלושה הפסדים בלבד, תשע שנים ללא הפסד – מאז מרץ 2015 וחמישה ניצחונות רצופים – ריאל מדריד עדיין באובר-דראפט – מאזן שלילי לאורך ההיסטוריה בסאן ממס – אחד המגרשים היחידים. בשנה שעברה באמת היה כיף. רודריגו כבש שער נוח אחרי חילוץ כדור של דני קרבחאל קרוב לרחבה (28) ומיד לאחר מכן ג’וד בלינגהאם הכפיל בשער בכורה נאה בריאל מדריד (36). 0:2 שני אחרי תוצאה דומה ב-2022-23. בעונת הדאבל הקודמת 21-22 זה היה צמד גדול של קארים בנזמה כולל מסובבת מהמקום. ב-2020-21 מחזור אחד לסיום העונה נאצ’ו כבש מכל הלב (68) והשאיר את חלום האליפות בחיים. שנה לפניכן עוד ניצחון קשה, 0:1 במחזור ה-34 עם פנדל של סרחיו ראמוס באליפות הקורונה. ככה זה בסאן ממס, בדרך כלל קשה. ב-93 המשחקים בסאן ממס עד היום, ריאל מדריד ניצחה 36 פעמים (39%), 19 הסתיימו בתיקו (20%) ו-38 פעמים ניצחה בילבאו (41%), יחס שערים 137:142 לטובת הבאסקים.
היו עוד ניצחונות על הקשקש כמו 1:2 עם שער חשוב של קאסמירו בעונת הדאבל 2016-17 ושנה קודם לכן צמד של בנזמה. והיו גם ניצחונות גדולים, ככה זה בשנות “השיא”. שלוש פעמים 0:3 ב-2010-11, 2011-12 ו-2012-13. וכן, זכרתם היטב - ז’וזה מוריניו הוכתר באליפות הגדולה איי פעם ב-2012 אחרי שלישייה נגד בילבאו בסאן ממס עם שערים של גונסאלו היגואין, מסוט אוזיל וכריסטיאנו רונאלדו שהתעלל בבאסקים. עוד ניצחונות גדולים תרתי משמע היו 1:4 בעונת 2006-07 עם צמד של רוד ואן ניסטלרוי, ושנתיים אחר כך ברצף הניצחונות השקרי אחרי התבוסה באנפילד - 2:5 עם צמד של הונטלאר וגולאסו של אריאן רובן. הניצחון ההיסטורי והגכדול מכולם הושג דווקא בעונת 1995-96 החשוכה שהסתיימה ללא הכרטיס האירופי. הזוי, מאניטה ענקית של 0:5 במחזור ה-23. איבן זאמורנו כבש במחצית הראשונה ואז צמד של מיכאל לאודרופ ושערים של ראול ומיצ’ל. תחילת שנות ה-2000 אגב נפתחו עם חמש שנים ללא ניצחון במגרש, זכורה בעיקר תבוסת 4:2 בעונת הקרלוס קיירוש 2003-04, צמד של ראול שהשווה זמנית לא הספיק וזו הייתה התקופה בה אסייר דל הורנו היה עוכר ריאל. כעבור שנה עוד הפסד – 2:1. ההפסד האחרון של ריאל היה במחזור ה-26 בעונת 2014-15, עם קרלו אנצ’לוטי על הקווים. אריץ אדוריס כבש שער צפוי בנגיחה. גם שנה קודם לכן אגב ריאל לא הצליחה לנצח, נקודות יקרות שהלכו לפח. חסה רודריגס כבש אבל איבאי גומס השווה בבומבה מחוץ לרחבה, כריסטיאנו חטף קריזה והורחק. הניצחון הראשון של ריאל במגרש הזה בשנות ה-2000 הגיע רק ב-2005-06 עם שערים של רוביניו וראול בראבו.
כדי שתקבלו פרופורציות, אמנם עידן השחור לבן – בילבאו רשמה שבעה ניצחונות רצופים על ריאל בביתה בשנות ה-30-40 וניצחה ב-13 מ-15 המשחקים עד 1949-50. היה גם 2:6 במרץ אותה השנה - 1950. ריאל הגיבה עם 2:5 ב-1950-51 ופתחה את שנות ה-60 באמירה עם חמישה ניצחונות רצופים, ואז מאניטה עצובה ב-1969-70. בשנות המגמה נמשכה שוב עם שבעה ניצחונות רצופים של בילבאו, רצף שנקטע עם 3:3 ב-1979-79. בכל העשור של שנות ה-70 ריאל לא ניצחה בקתדרלה, בעוד בשנות ה-80 המצב השתפר עם ארבעה ניצחונות ולא מעט תוצאות תיקו. כמובן שלא רק ניצחונות יש רגעים היסטוריים. בעונת 1999-00 רשם ילד הפלא איקר קסיאס את הופעת הבכורה שלו בריאל מדריד לפני גיל 18 וחצי. כולנו זוכרים את המשפט של ג’ון טושאק על שוער שנראה כמו קטן ליד שער כל כך גדול. המשחק הסתיים ב-2:2 נהדר עם גולאסו ענק של סטיב מקמנמן, שער של גוטי ולא מעט הצלות של איקר. צהוב שני של מיצ’ל סאלגדו אחרי חצי שעה הקל את המלאכה על המארחת. שני המשחקים אשתקד הסתיימו ב-0:2 לריאל, במשחק בסנטיאגו ברנבאו כבש רודריגו צמד. בכל משחקי הליגה כמובן שהמאזן טוב - 186 משחקים - 51:98 לריאל בניצחונות ויחס שערים 243:367 לטובת ריאל