לקראת לבאנטה
סטטוס ריאל מדריד:
ריאל מדריד מגיעה למשחק אחרי 72 שעות מפתיעות-עצובות-הזויות וכשהיא נקלעה תוך שלושה ימים לאחד המשברים הכי גדולים שלה בשנים האחרונות. אם ההפסד בגמר הסופרקופה לברצלונה עוד התקבל בהבנה מסוימת – זה יכול לקרות – הרי שאף אחד – לא האוהדים ולא השחקנים – לא ציפה שצ’אבי אלונסו יעזוב, אלבארו ארבלואה ימונה במקומו ושהבכורה שלו תהיה פיאסקו הזוי עם הדחה מבישה מהגביע נגד אלבסטה בליגת המשנה (3:2). עם שני תארים שהלכו לאבדון תוך שלושה ימים – ריאל מדריד בבעיה ענקית, בכאוס ובדיכאון והזרקור מופנה כלפי השחקנים (וגם אל עבר הנשיא פלורנטיני פרס) בזמן שהמאמן חלק מזה כי הביזיון קרה במשמרת שלו – אבל לא באשמתו. איך ארבלואה מסוגל להרים אותם? על הנייר מחכה לריאל משחק נוח נגד עולה חדשה שנמצאת מתחת לקו האדום, אך לעתים נדמה שאין גבול לבושה. הם צפויים לקבל ‘מסר’ שהגיע הזמן להתעשת ואי אפשר להתחבא – מצד ההנהלה. ולא רק. תרימו את הרמה שלכם כבר. אחרי הבכורה האיומה, לארבלואה יש הרבה עבודה. הוא מקווה ללכת בדרכם של עשרת המאמנים האחרונים שהצליחו לנצח במשחק הבכורה שלהם בסנטיאגו ברנבאו. אלונסו השיג 0:1 על אוססונה, זינדין זידאן בפרק א’ השיג 0:5 על דפורטיבו לה קורוניה ואפילו רפא בניטס ניצח 0:5 את בטיס
קבלת הפנים של הברנבאו “לגיבוריו” היא הדבר המסקרן ביותר, הרבה יותר מההרכב שיעלה ארבלואה – הילד התורן (המאמן הגן על שחקני קסטיליה) או הפצוע התורן (ודיבר גם על הכושר הגופני) או המאכזב התורן. ההערכות הן שהאוהדים יבואו לפרוק עול ויקבלו את השחקנים בבוז צורם. בואו נאמר שזה לא בדיוק הזמן להיקלע לפיגור מוקדם (ונספר לכם שהעונה עשר פעמים ריאל מדריד הייתה בפיגור – וניצחה רק שלוש פעמים). האם השחקנים ירצו להוכיח את עצמם? לזכות באמון הקהל מחדש? מסוגלים להגיב? ארבלואה, שהגיע לוולד בבאס לפני שבע בבוקר (06:57) התייחס לאפשרות של הבוז: “אני מכבד מאוד את דעתו של הברנבאו ומבין שהאוהדים פגועים, אבל אני הולך לבקש את תמיכתם בשחקנים. ההישגים הגדולים הושגו יחד איתם. חואניטו אמר ש-90 דקות בברנבאו הן הרבה זמן, והוא לא אמר 90 דקות נגד שחקני הקבוצה. אני מבקש את תמיכתם”. עוד אמר: “אנחנו מרוכזים ומלאי אנרגיה, זה משחק קריטי להמשך המאבק על האליפות. החזרה לאצטדיון הביתי מדרבנת אותנו מאוד”. הוא הבטיח שהוא ישן טוב מאוד, וכשנשאל מה הוא צריך אמר “אני צריך זמן אבל את זה אין” והבהיר כי כל כישלון “גרם לי להשתפר, לשאול שאלות, זה מקרב אותך למטרה. אני לא מפחד ולא מפקפק ולו לרגע”. ארבלואה הבהיר: “אני רוצה לראות ריאל מדריד שיוצאת לנצח מהדקה הראשונה, שאנחנו תוקפים כל הזמן, יש לנו פילוסופיית כדורגל שנעבוד עליה, אנחנו חייבים תשוקה והתלהבות”.
ארבלואה ימשיך להתמודד עם כמה בעיות, אבל אולי לגבי קיליאן אמבפה יש חדשות טובות. במארקה היו נחרצים אמש על אף שהחלוץ התאמן עם הקבוצה כרגיל – שהוא ייעדר נגד לבאנטה כי הוא סובל מכאבים. גם היום הוא התאמן וארבלואה אמר שמלך השערים שכבש 29 בחצי עונה – “כבר מרגיש הרבה יותר טוב, הוא יהיה בסגל מחר”. אמבפה שעושה עונה גדולה היה הפיתרון לחלק ניכר מהבעיות של ריאל. ההערכות הן שימתין על הספסל. מי שירצה להמשיך בקצב הוא גונסאלו גארסיה, שחקן אחר, שעד ינואר היה תקוע על אפס בטור השערים ולפתע כבש חמישה, בדגש על שלושער במשחק הליגה הקודם. מנגד, ברהים דיאס עדיין באליפות אפריקה כמובן, מתכונן לגמר, בעוד רודריגו לא כשיר. “הוא לא יהיה זמין, הוא מתאושש ממאמץ גדול מאוד. אנחנו מקווים שנוכל לקבל אותו בחזרה בקרוב, יש לו איכות נהדרת והוא חזר לעצמו, הבהיר המאמן”.
אלה שייעדרו הם אנטוניו רודיגר שהיה צפוי אחרי רצף משחקים מטורף – שלא יחזיק מעמד, טרנט אלכסנדר-ארנולד לא מתאמן, גם פרלאן מנדי ואנדריי לונין. ראול אסנסיו ספג מכה חזקה נגד אלבסטה ומתאמן עם מסכה, הוא ימשיך לצד דין האוסן. אלה שיחזרו להרכב הם טיבו קורטואה כמובן וגם אורליאן טשואמני וג’וד בלינגהאם (“הוא התאמן תחתיי מעט אך ברור שהוא צריך להיות אחד המנהיגים של הקבוצה”), אלבארו קארראס, כאשר ארבלואה הבהיר שהשחקנים שלא היו בסגל – היו זקוקים למנוחה ודרגת סיכון לפציעה. מי שכן היה נגד אלבסטה אך לא הורגש היה פדה ואלוורדה וזה על אף ששיחק בקישור כמו שחיכה. “פדה חסר את הניצוץ”, נכתב עליו ב-AS, וזה מצטרף לדיווחים על המשבר מול המאמן היוצא. מחר יערוך פדה, הקפטן השני של המועדון, את הופעתו ה-350 בלבן וזה ציון דרך גדול שהיה צריך לקרות באווירה יותר משמחת. ארבלואה החמיא לפדה ואמר שהוא היה יכול להיות טוב גם בשער והשווה אותו לחואניטו הנפלא ז"ל. “הוא קפטן פנטסטי וישחק בכל מקום אליו ידרש. מבחינתי ואלוורדה הוא מה ששחקן של ריאל מדריד צריך להיות”.
ביממה האחרונה ארבלואה חטף ביקורות על הפייסנות שהפגין כלפי השחקנים במסיבת העיתונאים עם כל הרצון הטוב לקחת את כל הפוקוס לכישלון עליו ולתת להם ‘מנוחה’, וכן על כך ש’הודה’ לוויניסיוס שהיה באלבסטה. הברזילאי שרשם משחק מאכזב, זכה לשבחים ממאמנו החדש שוב: “הערכתי את המאמץ שלו, אני יודע מניין הוא הגיע, הוא השקיע, לא הפסיק להתמודד עם שחקני ההגנה ולבקש את הכדור, זו המשמעות של להיות מנהיג וזה מה שאני צריך מוויניסיוס ורוצה לראות ממנו”.
הקפטן דני קרבחאל לא נראה מוכן עדיין לחזור להרכב על אף ואולי דווקא משום ששיחק נגד אלבסטה והיה רע, “מסומן”, סוג של על ה-3:2. קרבחאל הודה לאחר המשחק שהקבוצה הגיעה לתחתית וביקש מהשחקנים להסתכל במראה ולהסיק מסקנות. מעניין אם המסר חלחל. בינתיים ארבלואה סיפר אנקדוטה על קרבחאל מהדסימה, זה מה שנשאר מהקבוצה בינתיים – אנקדוטות. “אני מנסה למצוא פתרונות כשדברים לא הולכים. אני אחראי למה שקורה במגרש. סיפרתי לשחקנים אנקדוטה. שלקח לי שנים רבות לזכות בצ’מפיונס. הייתי אלוף העולם עם הנבחרת וזכיתי בעוד תארים. ואז זכיתי בדסימה, עליתי על האוטובוס מאושר ומאחריי היה חברי לקבוצה ובעונת הבכורה הוא אמר לי: ‘בוא נלך על עוד אחד! טוב?’”. הוא אמר לחדר ההלבשה: “זה הקפטן שלכם, קרבחאל”. העבר לא חשוב.
מצפה לכם בוז מהברנבאו. ריאל מתבזה באלבסטה
ריאל מדריד - הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל (ארדה גולר), דין האוסן, ראול אסנסיו, אלבארו קארראס| אורליאן טשואמני, אדוארדו קמאבינגה, פדה ואלוורדה, ג’וד בלינגהאם| ויניסיוס ג’וניור וגונסאלו גארסיה
מה המצב לבאנטה?
לבאנטה, שנחה באמצע השבוע ולא שיחקה בגביע השבוע כי את הבושות שלה עשתה קצת לפניכן עם הדחה נגד לאונסה הקטנה, מגיעה למשחק לאחר שלושה מחזורים ללא הפסד - שיא עונתי, המומנטום הטוב ביותר שלה - ברצינות. לבאנטה העולה החדשה מדורגת במקום ה-18 בטבלה, עם משחק חסר נגד ויאריאל שעוד צריך להתקיים וכשהיא רחוקה ארבע נקודות מחוף מבטחים (מאיורקה לה 18 נקודות מדורגת במקום ה-17). כמעט כל העונה היא מבלה מתחת לקו האדום - סיטואציה לא פשוטה בכלל. במחזור האחרון השיגה לבאנטה תיקו ביתי 1:1 נגד אספניול - כאשר איקר לוסאדה משווה שתי דקות אחרי שער היתרון של המארחת. 18 נקודות הן הכי מעט מצד לבאנטה בעונות האחרונות בהן הצליחה לשרוד בליגה בשלב הזה (היו לה 22 נקודות בעונת 2021-22 למשל), אבל היא מתעוררת. “התיקו הזה לא משאיר אף קבוצה מרוצה, אבל לבאנטה שפתחה את המשחק מצוין - מראה לפתע פוטנציאל רב”. עם החזרה מהפגרה היא הפיחה תקוות גדולות באוהדיה עם 0:3 גדול על סביליה בפיחואן.
יש קבוצות שיש להן שחקן שמשנה עונה בינואר, ואצל אחרות מדובר במאמן. השינוי בלבאנטה הגיע עם מינויו של המאמן לואיס קסטרו (במקומו של חוליאן קאלרו) שהשיג ארבע נקודות מתוך שש, הוא הגיע מנאנט הצרפתית וזה ממש כמו מתנה גדולה עבורה. “עכשיו אני יותר מאמין בסיכויים שלנו”, הודה לאחר המשחק האחרון. יש דבר אחד שהיא בהחלט חייבת לשפר - המאזן הביתי. זה מדהים, וככה בלתי אפשרי להישאר בליגה אבל לכו תדעו - לבאנטה לא ניצחה אף משחק בית, כל שלושת ניצחונותיה היו בחוץ: 0:4 על ג’ירונה, 0:2 על אוביידו - עולה חדשה נוספת, וכאמור נגד סביליה. בהתחשב בכך, ניצחונה האחרונה בבית בליגה הבכירה היה ב-15 במאי 2022, 1:3 על אלאבס. דווקא בחוץ היא השיגה 11 נקודות. במבט על המשחקים נגד הגדולות, לבאנטה הובילה כבר 0:2 על האלופה ברצלונה במחזור השני בירידה להפסקה אך נכנעה לבסוף וספגה 3:2 אכזרי בגלל שער עצמי בדקה האחרונה; היא הפסידה 3:1 לאתלטיקו מדריד והובסה 4:1 נגד ריאל בסיבוב הקודם.
בשורה מסוימת עבור לבאנטה קשורה לחלוץ קארל אטה-יונג שהוא מלך שערי הקבוצה. אחרי שנעדר משני מחזורים בשל אליפות אפריקה, החלוץ כבר היה בסגל נגד אספניול ועלה מהספסל לשתי דקות. כעת הוא יוכל לתרום יותר. בסיבוב הקודם הבקיע נגד ריאל במחזור השישי, בשבעת המחזורים הראשונים שלו בלבאנטה כבש חמש פעמים. המאמן מבהיר כי “יש לי צרות טובות - כל החלוצים שלי טובים”. מה שכן אולי מטריד את לבאנטה זה חלון ההעברות, המאמן לא היה יכול להתחייב שהסגל יישמר. “אטה שחקן טוב מאוד עבורינו אבל אנחנו תלויים בשוק, אי אפשר לפסול כלום, בכדורגל אין דבר כזה בלתי אפשרי. אני יודע שמטרת המועדון היא לשמור עליו, אבל זה יכול להשתנות מחר. לא רק בלבאנטה. אני מניח שמסתגלים על השחקנים שלנו”. איבן רומרו הוא זה שפתח בהרכב במשחק האחרון ויש לו ארבעה שערים. חוסה לואיס מוראלס הוותיק שכבש לא פעם נגד ריאל והיה מלך שערי הקבוצה אשתקד, הוא שחקן ספסל. לבאנטה כן נותנת גול במשחק. יש לה 21 שערי זכות שמתוך העשירייה השנייה היא ההתקפה השלישית בטיבה.
במסיבת העיתונאים לקראת המשחק קאסטרו לא ממש התרגש מהבעיות של ריאל מדריד ואמר: “אני לא מודאג ממה שקורה שם – יש לי הרבה עבודה לעשות כאן בקבוצה שלי. הם תמיד קבוצה חזקה מאוד, הם יתנו מאה אחוז בדיוק כמונו”. הוא נשאל האם זה זמן טוב לפגוש את ריאל מדריד בסנטיאגו ברנבאו: “המשחקים האלה מגיעים מתי שהם צריכים לבוא, זה תלוי בלוח הזמנים של הליגה הספרדית, זו ההגרלה שיש. אני לא מתעסק בשאלה הזו. הם הפסידו בגביע אבל זו קבוצה חזקה מאוד”. המאמן יכול להתנחם בכך שלבאנטה עם רקורד טוב מאוד בברנבאו במפגשים האחרונים יחסית. הוא הבהיר כי מבחינתו אין מה לעסוק ב-4:1 מהסיבוב הראשון: “קבוצות משתנות כל הזמן. יש לנו מידע על מאפייני הכדורגל של אלבארו ארבלואה. כמובן שעלינו להיות טובים יותר בהשוואה לאותו המשחק”.
אוגו ראגהובר, קשר בן 22 מליל, הגיע בהשאלה עד תום העונה. המאמן טוען שהמועדון רצה להחתימו עוד בקיץ ושהוא יוסיף לקבוצה הרבה פיזיות. נראה שכבר מחר הוא יערוך בכורה. “הוא התאמן והוא מוכן במאה אחוז למשחק. הוא השלים פער ברמת הסגל. הוא שחקן התקפי, עם איכות, אבל גם טוב מאוד בהגנה. אני חושב שהוא מתאים לנו”. אז שחקן רכש הוא גם כן סיבה למסיבה. מנגד, פמפין בחוץ, וגם הבלם מתיאס מורנו שמוגדר בדרגת סיכון גבוהה לפציעה, בעוד הקשר האחורי קרווין אריאגה (דיווחים על כך שלא יישאר) סובל מעומס רב ולגביו תתקבל החלטה רק מחר. “שינינו את שיטת העבודה שלנו וזה נורמלי שלשחקנים לוקח זמן להסתגל”. המאמן מתלבט האם להחזיר את מאנו סאנצ’ס לעמדת המגן השמאלי או לא. בשני המשחקים האחרונים לא שותף. קשר הכנף רוג’ר ברגואה עבר ניתוח ויחזור לקראת סיום העונה.
לבאנטה - הרכב משוער: מאטן ראיין| ג’רמי טוליחאן, אלאן מאטורו, אדריאן דלה, מאנו סאנצ’ס| קרלוס אלבארס, אונאי ונסדור פאבלו מארטינס| קארים טונדה, איקר לוסאדה ואריק אטה-יונג
היסטוריה ומפגשי עבר::
המפגש האחרון נגד לבאנטה בסנטיאגו ברנבאו היה ממש חגיגי. במחזור ה-36 של עונת 2021-22, כשריאל כבר אלופה וחושבת על גמר ליגת האלופות והקבוצה מוולנסיה מנגד יורדת לסגונדה - ריאל התעללה ביריבה עם 0:6. שלושער ראשון לוויניסיוס ג’וניור בקריירה, גם רודריגו, קארים בנזמה ואפילו פרלאן מנדי הבקיעו. זו הייתה נקמה נהדרת על הניצחון של לבאנטה שנה קודם לכן בוולדבבאס 1:2 בעונת הקורונה. מרקו אסנסיו העלה את ריאל ליתרון אחרי שאדר מיליטאו הורחק, אבל חוסה לואיס מוראלס ורוג’ר מארטי הפכו. גם בעונת 2018-19, עונה מהגיהנום, לבאנטה ניצחה. מוראלס ומארטי איך לא העלו אותה ליתרון כפול בדקה ה-13. מרסלו צימק וקטע את הבצורת הלא הגיונית של ריאל בליגה אבל זה לא הספיק וריאל הפסידה 2:1. ומנגד זה הספיק - הזוי - לז’ולן לופטגי לשמור על משרתו, אך לא לזמן רב. בעונת 2019-20, יתרון 0:3 של ריאל עם צמד של בנזמה ואחד של קאסמירו כמעט לא הספיק והיריבה צימקה ל-2:3. במחזור השלישי בעונת 2017-18 כפתה לבאנטה תיקו 1:1 עם ריאל כשלוקאס ואסקס רק משווה וגם הרכב רוטציוני לא מהווה תירוץ. וכך יוצא שריאל ניצחה רק שניים מחמשת משחקי הבית האחרונים שלה נגד לבאנטה, הזוי. אחד המשחקים הכי זכורים היה דווקא הפסד, לבאנטה ניצחה 0:1 את ריאל של פאביו קאפלו בסיבוב השני בעונת 2006-07. קאפלו היה קרוב לפיטורים ואחרי קללות שספג מהאוהדים – הפנה כלפיו אצבע משולשת והתנצל.
עד היום רק 16 משחקים נערכו בין ריאל ללבאנטה בסנטיאגו ברנבאו, המאזן: 12 ניצחונות לריאל (75%), תיקו אחד (שישה אחוזים) ושלושה ניצחונות ללבאנטה (19%), יחס שערים 48:14. ריאל ניצחה בעשרה מ-11 משחקיה הראשונים נגד לבאנטה. המפגש הראשון היה בשנות ה-60. ב-1963-64 ריאל ניצחה 0:3, כעבור שנה 1:4. המפגש הבא היה רק כעבור 40 שנה - ריאל ניצחה 0:5 עם שערים אדירים של לואיס פיגו ודיוויד בקהאם. עוד משחק זכור נגד לבאנטה - כשריאל חגגה אליפות במחזור הסיום ב-2007-08, אליפות שנייה ברציפות בפעם היחידה מאז שנות ה-90, כאשר סרחיו ראמוס ורוד ואן ניסטלרוי כבשו צמדים וגם ווסלי סניידר השתתף בחגיגה. בעונת 2011-12, עונת אליפות השיאים, ריאל פתחה פור עשר נקודות על בארסה אחרי שניצחה 2:4 את לבאנטה בפברואר במחזור ה-23! כריסטיאנו כבש שלושער. בעונת 2012-13 כבש גונסאלו היגואין שער נפלא בחצי מספרת, ריאל ניצחה 1:5 במשחק שהיה די לפרוטוקול. בדסימה ניצחה ריאל 0:3, כעבור שנה 0:2 וב-2015-16 שוב 0:3 - מרסלו, כריסיאנו רונאלדו וחסה רודריגס. בסה"כ 33 מפגשי הליגה ניצחה ריאל 24 פעמים והפסידה חמש פעמים. העונה בסיבוב הראשון ניצחה ריאל 1:4 עם גולאסו של ויניסיוס ושער בכורה לפרנקו מסטאנטואונו, קיליאן אמבפהX2. עוד נציין שבמשחק גביע המלך ב-2010-11 בין הקבוצות ניצחה ריאל 0:8 בשמינית הגמר. כריסטיאנו ובנזמה עם שלושערים, מסוט אוזיל ואפילו פדרו לאון הוסיפו.