לקראת ריאל סוסיאדד
סטטוס ריאל
ריאל מדריד מגיעה למשחק במצב רוח טוב בתום שבעה ניצחונות ליגה רצופים, האחרון שבהם 0:2 בחוץ על ולנסיה, והיא מקווה להמשיך ברצף נגד ריאל סוסיאדד. הפרס: העפלה לפחות זמנית למקום הראשון על חשבון ברצלונה שתשחק רק ביום שני, וגם הגעה במומנטום חיובי למשחק הפלייאוף נגד בנפיקה. למעשה, למעט הפציעות, רק “מקרה דני קרבחאל” העיב על האווירה בוולדבבאס שכן הקפטן לקח קשה את העובדה ששוב לא שותף. הוא והמאמן אלבארו ארבלואה יישרו את ההדורים, הקבוצה הייתה בארוחת גיבוש שארגנו השחקנים – אבל אתם יודעים – המגרש הוא המנצח, כמו שאמרו רבים וטובים. ואם תרצו גם עניין הסופר-ליג עזב אותנו. בשני משחקי הבית האחרונים בליגה הקבוצה התקבלה בבוז צורם, נראה שהפעם זה יהיה אחרת, וריאל צריכה להמשיך את המומנטום, כשהמאמן צפוי לקחת בחשבון את המשחק בשלישי. “אנחנו יודעים באיזה מצב ריאל סוסיאדד נמצאת, שמאז שהמאמן החדש הגיע הם מסתדרים מצוין ולא הפסידו למרות שפגשו את ברצלונה ואתלטיקו מדריד. אנחנו יודעים כמה קשה המשחק מחר. נצטרך להיות במיטבנו כדי להשיג את שלוש הנקודות. אני מרוצה מאיך שהתאמנו השבוע”, אמר ארבלואה בין היתר.
במשך יומיים הייתה עננה סביב קיליאן אמבפה שלא התאמן בימי רביעי וחמישי, זכר לכאבים בברכו, אך הסדר שב כשהשתתף באימון המסכם היום, ואפשר להגיד שריאל מדריד רגועה. “אמבפה בסדר, הוא זמין למשחק מחר ויהיה בסגל”, הודיע ארבלואה. החלוץ הצרפתי כבש בששת משחקי הליגה האחרונים (סה"כ שבעה שערים), הרצף השני הכי טוב שלו ונבחר שוב לשחקן החודש של האוהדים. מי שעוד יהיה שם, בניגוד למאסטייה, הוא ויניסיוס ג’וניור, האיש שאחראי על היצירתיות. הוא חוזר לאחר השעייה של כרטיסים צהובים וצפוי להחליף בהרכב את גונסאלו גארסיה. נשאלת השאלה מתי נראה עוד שחקן התקפה – וג’וד בלינגהאם ורודריגו הפצועים בחוץ בלי קשר – ייקח על עצמו את הנטל. “אמבפה נגד כולם”, הייתה הכותרת השבוע במארקה, כאשר פרט לצרפתי אין אף שחקן של ריאל שנמצאת בעשרת השחקנים המובילים בספרד במעורבות בשערים, כמה זה שונה מהיריבה הגדולה ברצלונה. ברהים דיאס, אגב, שבישל במשחקים האחרונים, כבש את שער הבכורה שלו במדי ריאל במשחק נגד סוסיאדד לפני כמעט שבע שנים.
המאמן סגר חודש בתפקיד, חמישה ניצחונות ושני הפסדים, ואמר בין היתר: “אני חדש כמאמן ריאל אבל לא חדש במועדון, שום ביקורת או שום דבר לא יכולים להפתיע אותי. זו זכות להיות כאן ואני אהנה מתפקידי כמאמן הקבוצה הטובה בעולם עד ליום האחרון. תמיד אפשר להשתפר ואני מתמקד רק במשחק הבא”. ארבלואה התייחס לארוחת הערב של השחקנים וליחסים שלו איתם: “אני אוהב לראותם מאוחדים, זה אחד הדברים שהכי התעקשתי עליהם מאז שהגעתי. יחסים קרובים עם השחקנים? זה מה שאני אוהב, זו דרך העבודה שלי וכך אני מבין את התפקיד. כשחקן אהבתי את הקשר עם המאמן. אני מנסה לדבר עם כולם, רוצה שכולם ירגישו חשובים ויחכו לרגע שלהם. אני תמיד מעודד אותם לעבוד קשה יותר. מי שלא מקבל את הדקות הוא רוצה – הייתי לא מבין איך הוא מרוצה מהמצב שלו. אני לא מדבר רק על דני קרבחאל. הדלת שלי תמיד פתוחה עבורם, לעתים אני מדבר איתם ולעתים הם פונים אליי”.
במארקה מעריכים שדני קרבחאל יפתח בהרכב (“היה לו עוד שבוע אימונים, הוא משתפר, והאדם שהכי רוצה לראות אותו במיטבו זה אני”), מה שלא קרה זמן רב (אפקט השיחה?), ובכל מקרה דויד חימנס משחק הלילה עם קסטיליה ולא יהיה בסגל מחר. מנגד, ב-AS נכתב השבוע שהמטרה היא “להכשיר” את טרנט אלכסנדר-ארנולד לקראת המשחק נגד בנפיקה, והמשחק מחר הוא הטסט האחרון. גם אפשרות של אנטוניו רודיגר ב-11 קיימת, מאותה הסיבה בדיוק, שכן הוא יפתח נגד הפורטוגלים ואסור שיהיה חלוד. נזכיר כי ראול אסנסיו, שחוגג היום יום הולדת 23, מורחק מהמשחק נגד בנפיקה. אם רודיגר, שנעדר בחמשת השבועות האחרונים, אכן ישחק (והסגל מפורסם רק ביום המשחק בזמן האחרון), אז דין האוסן יוחלף. במארקה השאירו פתח גם למנוחה לפדה ואלוורדה כדי שיהיה פרש לקראת המשחק נגד בנפיקה. אורליאן טשואמני ואדוארדו קמאבינגה יביאו את הפיזיות, ארדה גולר (רחוק דקה אחת מסך כל הדקות שלו בכל העונה שעברה) יקבל שוב הזדמנות כשחקן חופשי, והעמדה בצד ימין פתוחה, אולי.
“יש לי 25 שחקנים טובים שזמינים, אני בוחר את ההרכב הטוב ביותר לכל משחק, ויש לי עוד שחקנים עם איכות אדירה, אני בר מזל שיש לי סגל יוצא דופן”, אמר ארבלואה, שמצא לנכון להחמיא לדין האוסן ולראול אסנסיו. הוא הזכיר כי במשחק במאסטייה הציגה ריאל מדריד קו הגנה צעיר במיוחד עם רביעייה בה אסנסיו היה המבוגר ביותר – לקראת גיל 23. “זו הייתה הגנה שיכולה לשחק מבחינת הגיל – גם במילואים. יש לנו שחקנים שהם לא רק עם פוטנציאל עצום ולכן הם שחקני נבחרת, יוצאי דופן, אלא כבר מפגינים את האופי שלהם בהווה. זה לא קל להיות שחקן הגנה בריאל מדריד, אני יודע על מה אני מדבר, אני מאוד מרוצה מהם. כל אחד מהם, עם המאפיינים השונים שלו – נותן לנו כל כך הרבה. הם מוכנים יותר ויותר ומודעים”. בשלושה מארבעת משחקי הליגה האחרונים ריאל לא ספגה, 11 פעמים שמרה על שער נקי - יותר מכל קבוצה אחרת העונה, וזו הדרך. האם ריאל מסוגלת לגרום לטיבו קורטואה להיות מובטל גם נגד קבוצה שבמומנטום אדיר כמו ריאל סוסיאדד?
אמבפה, המוציא לפועל היחיד
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל (טרנט אלכסנדר-ארנולד), ראול אסנסיו, דין האוסן, אלבארו קארראס| אורליאן טשואמני, פדה ואלוורדה (ברהים דיאס) , אדוארדו קמאבינגה, ארדה גולר| ויניסיוס ג’וניור וקיליאן אמבפה
מה המצב סוסיאדד?
ריאל סוסיאדד מגיעה למשחק כשהיא מרחפת, נמצאת בכושר הטוב ביותר שלה העונה עם שבעה משחקים ללא הפסד בליגה. בחמשת המחזורים האחרונים היא השיגה ארבעה ניצחונות (ותיקו) – כמו מספר הניצחונות שלה ב-18 המחזורים שקדמו להם. רק ריאל מדריד אגרה יותר נקודות ממנה בפרק הזמן הזה. בליגה הבאסקים גברו 1:3 על אלצ’ה בליגה במשחק די חד צדדי משערים של לוקה סוצ’יץ’, הקפטן מיקל אויארסבאל כמובן וכן אורי אוסקארסון, אבל זה היה רק החימום. הדבר האמיתי הגיע ברביעי כאשר סוסיאדד ניצחה בדרבי 0:1 את אתלטיק בילבאו בחצי גמר הגביע, בסאן ממס, והשיגה מקדמה גדולה. הקשר בניאט טוריאנטס שלא כבש אף שער בליגה – הוא הגיבור, בזכות שער הניצחון שהגיע אחרי בישול של גונסאלו גדש. אז הבאסקים עייפים אך בעיקר-בעיקר מרוצים. “סוסיאדד, אחרי הופעה טובה מאוד בסאן ממס כשידעה לשמור על קור רוח - היא המובילה במרוץ לסביליה (לגמר)”, נכתב בסיקור המשחק במארקה.
בזכות המומנטום סוסיאדד מדורגת שמינית – מיקום השיא שלה העונה ורחוקה שלוש נקודות מהמקום המוליך לקונפרס-ליג – חשוב מאוד שכן העונה סוסיאדד לא משחקת באירופה אחרי העונה הכושלת אשתקד ואווירת סיום המחזור. למעשה סוסיאדד עם אותו מספר נקודות כמו אשתקד, אבל שש פחות מ-2023-24, שבע פחות מ-2020-22 ו-12 פחות מ-2022-23 האדירה. כעת כבר אף אחד לא שואל האם זה היה נכון ש אימנול אלגואסיל יעזוב אחרי שבע שנים. סרחיו פרנסיסקו החזיק מעמד עד דצמבר אבל עם פלגרינו מטראזו זו קבוצה אחרת לגמרי. עד לדרבי אפשר לומר שרגע השיא של סוסיאדד העונה היא ה-1:2 על ברצלונה במחזור ה-20 (במשחק בו הקטלונים היו הרבה יותר טובים). במבט על התוצאות נגד הגדולות, סוסיאדד השיגה תיקו נגד אתלטיקו מדריד בבית, יש לה ניצחון ותיקו נגד אתלטיק בילבאו והפסדים לבטיס, לוויאריאל ולריאל מדריד (בבית). הבעיה: מאזן חוץ לא טוב עם שני ניצחונות בלבד ומאזן 2-5-4. לא שלסוסיאדד חסרה מוטיבציה, אבל ניצחון הליגה הבא שלה יהיה האלף בליגה הבכירה והיא רוצה להיות כבר המועדון השמיני שמגיע להישג הזה. עד היום יש לה 999 ניצחונות ב-2,629, הפסידה 971 פעמים.
כמו תמיד המוציא לפועל העיקרי הוא מיקל אויארסבאל עם עשרה שערים שהוא גם שחקן השדה עם הכי הרבה דקות העונה, כמובן יהיה בסגל נבחרת ספרד למונדיאל הקיץ. גדש בעונה טובה גם הוא עם שבעה, לשמחת הבאסקים התברר שהוא לא סובל מפציעה וכן ייכלל בסגל מחר, זאת בניגוד לאקס שלנו: טאקה קובו מנגד פצוע ולא מצליח לבוא לידי ביטוי, שני שערים ושלושה בישולים בלבד השנה. המאמן התקשה להגיד האם יהיה זמין לגומלין חצי גמר הגביע או שלא. נציין כי הקשר בניאט החל לקבל הזדמנויות תכופות פחות או יותר בחודש ינואר. אלה שייעדרו מהמשחק הם אנדר ברנצ’אה, ארסן זקריאן, לוקה סוצ’יץ’ והקשר ברהיס מנדז המושעה. בספרד משערים שהמאמן ינסה לשחק עם יאנגל הררה לצד קרלוס סולר. אורי אוסקארסון ימתין על הספסל, ו-ווסלי שחקן הרכש הברזילאי יקבל דקות לאט לאט. ג’ון אראמבורו כן עשוי לקבל מנוחה, וגם שינוי במרכז ההגנה אפשרי.
כאמור, מאז שמטראצו הגיע בסוף דצמבר - הקבוצה השתנתה מקצה לקצה. כבר במשחק הבכורה חיכתה לו אתלטיקו והוא השיג תיקו 1:1. סוסיאדד שלו עדיין לא הפסידה בתשעה משחקים - שבעה ניצחונות ושתי תוצאות תיקו. הביטחון של הקבוצה בשמיים. “חצי הגמר מיום רביעי? ראיתי את הקבוצה בכושר טוב. אני והקבוצה היינו עייפים למחרת, אבל היום כבר הייתה תחושה טובה יותר ואני מופתע לטובה מהשחקנים שבכושר כל כך טוב. הם עם אנרגיות גבוהות, אני אופטימי מאוד לגבי המשחק מחר נגד ריאל מדריד”, אמר. העייפות כאמור לא תהווה תירוץ. גם לא ארבעה משחקים אינטנסיביים ב-11 ימים: “אני מודע לכך שיש סיכון לפציעה ונהיה זהירים, אבל גם באימון יש סיכון. אני צריך שישה שחקנים שיוכלו להחזיק מעמד 90 דקות. אני מצפה למשחק קשה גם ברמה המנטאלית כמובן, ונבצע חילופים. עלינו להיות מוכנים פיזית. ואם נהיה פחות חזקים פיזית ניקח את קו ההגנה שלנו נמוך יותר, ונחפש התקפות מתפרצות”.
הוא ניצח כבר את ברצלונה וסיים בתיקו עם אתלטיקו ומחר הוא בברנבאו לראשונה, המאמן נשאל על כך: “זו הפעם הראשונה שלי, אני בהחלט מתרגש. שוחחתי עם מאמנים אחרים וגם עם השחקנים. אמרו לי כמה האצטדיון הזה מרשים וגדול ואתה מרגיש בו קטן. אבל שיחקנו כדורגל מעולה בסאן ממס ואני רוצה שנהיה שוב אמיצים. אם נשחק טוב יותר – יהיו לנו הזדמנויות נגד ריאל”. המפתח מבחינתו – ריכוז. הוא לא אוהב את השאלות על המשחק העשירי וציון 10 שיקבל אם ינצח מחר. “תוצאות העבר לא חשובות, אנחנו ממוקדים במחר ולא באתמול. אין מקום לטעויות נגד ריאל מדריד. עלינו לסיים את המהלכים בחדות. אתה חושב שאתה שולט נגדם ואז ברגע אחד אתה לא בשיא שלך ומשלם על כך”. הוא הודה שזה משמעותי מאוד אם אמבפה ישנו או לא: “כמובן שאם שחקן כמוהו איננו זה משנה את התוכנית, איך לנטרל את נקודות החוזק שלהם. אמבפה ו-ויניסיוס שחקנים שונים”. סוסיאדד חולמת לראשונה העונה לזנק מעל המקום השמיני, גם אם לפחות זמנית.
סוסיאדד בטירוף
ריאל סוסיאדד – הרכב משוער: אלכס רמירו| ג’ון אראמבורו, ג’ון מרטין, חוסה סובלדיה, סרחיו גומס| בניאט טוריינטס, יאנגל הררה, פאבלו מרין, קרלוס סולר| גונסאלו גדש ומיקל אויארסבאל
היסטוריה ומפגשי עבר:
בפעם האחרונה בה ריאל מדריד אירחה את ריאל סוסיאדד היא ניצחה 0:2 ושיחקה על כלום ושום דבר. קיליאן אמבפה כבש צמד וזכה בנעל הזהב, אך התוצאה הייתה משנית. הסנטיאגו ברנבאו נפרד מקרלו אנצ’לוטי במשחקו האחרון כמאמן וכן מהאגדות לוקה מודריץ’ ולוקאס ואסקס שהמשיכו לעוד חודש בגביע העולם למועדונים. בעונת 2023-24 אנדר ברנצ’אה העלה את הבאסקים ליתרון מוקדם אך ואלוורדה וחוסלו ביצעו מהפך בדרך ל-1:2. ניצחון איכותי יותר היה 1:4 בעונת הדאבל 21-22 רגע לפני הגומלין נגד פריז סן ז’רמן, גולאסוס של לוקה מודריץ’ ואדוארדו קמאבינגה מרחוק, ולאחר השריקה האוהדים קראו לשחקנים לחזור למגרש ולשיר את ה- SI SE PUEDE. אולם, ריאל ניצחה למעשה רק ארבעה משבעת משחקי הבית האחרונים שלה נגד סוסאדד. בעונת 2020-21 היא נתקעה עם 1:1, בעונת 2022-23 תיקו בלי שערים. בעונת 2018-19 ניצחו הבאסקים בפעם האחרונה בברנבאו עם שער מוקדם של וויליאן ז’וזה וכן אחד של רובן פארדו. לוקאס הורחק וכמעט קרע את החולצה, משחק מעולה של ויני שפתח ב-11 לא עזר. אותו ניצחון של הבאסקים קטע את הרצף השני הכי טוב ביותר של ריאל שעמד על תשעה ניצחונות בית, מ-2006-07 (חוסה אנטוניו רייס ז"ל בכדור חופשי ודיוויד בקהאם) ועד 2017-18 כשבחלק מהזמן הבאסקים בסגונדה.
האגדות נפרדות מהברנבאו
בפרק הזמן הזה: שלוש חמישיות, שלוש רביעיות (וגם 3:4 משוגע) ושתי שלישיות. בעונת 2010-11 ניצחה ריאל 1:4 בסיבוב השני. באליפות השיאים 2011-12 עם ז’וזה מוריניו ניצחה ריאל 1:5, וכעבור שנה 3:4. אנטוניו אדאן פתח בשער במקום איקר קסיאס ששב מפציעה, השוער הצעיר הורחק ואיקר נכנס. כריסטיאנו דאג שנצא עם הנקודות עם צמד כולל אחד בכדור חופשי למשקוף ופנימה. בעונת הדסימה ניצחה ריאל גם כן 1:5, בעןנת 2014-15 היא ניצחה 1:4 ובעונת 2015-16 1:3 משחק אחד לפני הפרידה של רפא בניטס, כאשר לוקאס כבש שער בכורה במועדון. ב-2016-17 ניצחה ריאל 0:3 קליל, ובעונת 17-18 כריסטיאנו כבש שלושער, לוקאס העלה ליתרון האמת כבר אחרי דקה וטוני קרוס גם כן הבקיע. 0:4 במחצית ו-2:5 בסיום, כשדווקא אסייר ייראמנדי כובש לזכות היריבה. ב-2002-03 הקבוצה הבאסקית רצה לאליפות ראש בראש עם ריאל של הגלאקטיקוס, וכפתה תיקו מאופס בסיבוב הראשון בברנבאו כשהיא גם כן לחלוטין בעניינים. שנה לאחר מכן דווקא בעונה גרועה של הבאסקים, ב-2003-04 ריאל הובסה 4:1 וסיימה את העונה בטעם רע מאוד, ב-2004-05 היא ניצחה במשחק השלמת שבע הדקות בזכות פנדל של זינדין זידאן כשהמאמן היה ואנדרליי לושמבורגו, וב-2005-06 רונאלדו-פנומנו כבש את שער המאה שלו במועדון אבל זה נגמר רק בתיקו 1:1.
המפגש הראשון היה בעונת 1928-29 וריאל ניצחה 1:2. אחרי תיקו 1:1 במשחק השני, היא יצאה לשמונה ניצחונות רצופים עם 2:6 בין היתר ב-1932-33. בעונת 1950-51 היא ניצחה 2:7 ובעונת 1952-53 הביסה 1:5. מאמצע שנות ה-50 ועד שנות ה-70 ריאל השיגה 12 ניצחונות בית. הגבוה ביותר היה דווקא בעידן שאחרי אלפרדו די סטפאנו ופרנץ פושקאש, 1:9 אדיר בעונת 1967-68, עם שלושער של מנואל ולאסקס וצמדים של אמאנסיו אמארו ופירי. רק בניסיון ה-47 שלה הצליחה סוסיאדד להשיג ניצחון היסטורי בברנבאו זה קרה בעונת 1990-91 עם 2:3 במחזור ה-25. מיצ’ל חשב שהשווה בדקה ה-89 אבל כעבור דקה אוריה היה גיבור הבאסקים. מאז ניצחה סוסיאדד עוד שלוש פעמים במקדש - 0:2 בעונת 1993-94 החשוכה שלנו, ב-2004 וכן ב-2018. ריאל המשיכה אחת לכמה שנים להשיג ניצחונות די גבוהים כמו למשל ה-1:6 בעונת האליפות 1996-97, שלושער של דאבור שוקר וצמד של פדג’ה מיאטוביץ’. בסה"כ 78 משחקי הליגה בברנבאו - ריאל ניצחה 56 פעמים (72%), 18 משחקים הסתיימו בתיקו (23%) וסוסיאדד ניצחה ארבע פעמים (חמישה אחוזים), יחס שערים 201:68 לטובת ריאל מדריד. בכל 157 המפגשים בליגה המצב קצת יותר מאוזן, ריאל מובילה 90:27 בניצחונות. העונה בסיבוב הראשון באנואטה ניצחה ריאל 1:2 עם שערים של אמבפה וגולר, כשעוד לפני השער של הטורקי האוסן מורחק באדום. אויארסבאל צימיק בפנדל