ליגת האלופות 24/25: הפורמט החדש יוצא לדרך

אופטה הריצו ניסוי שבו בודקים את הפורמט במחשב ‘‘על’’ אלפים פעמים ולראות מה בעצם הניקוד הדרוש בטורניר.
לפי הניסוי צריך 10 נק’ בשביל מקום בפלייאוף ו-16 בשביל מקום בשמינית.

לא מן הנמנע שאחרי שההתלהבות תעבור המועדונים גדולים יבינו שאפשר לוותר על משחקים מסויימים ומסובכים באלופות כדי להתרכז בליגה ובמשחקים ה-‘‘קלים’’ יותר. 10 נקודות מתוך 24 זה אומר שאתה צריך 3 ניצחונות ותיקו כשגם ככה אתה מוגרל מול 4 יריבות מהדרגים הנמוכים.

הפלייאוף זה יותר עונש ספורטיבי לקבוצות שסיימו 9-16.
אם הם הקדימו את הקבוצות של 17-24, הם צריכים לקבל על זה פרס. לא עוד סיכוי לעוף בגלל יום רע או טעות שיפוט.

כמובן שאני מסתכל מנקודת מבט של אוהד שהקבוצה שלו לא צפויה לסיים במקומות הנמוכים. אוהדי סלובן ברטיסלבה או ג’ירונה יחלקו עליי.
אם בארסה עולה אוטומטית, אני לא חושב שאראה משחק כלשהו בפלייאוף. או שזה יהיה לא כוחות, או שתי קבוצות לא מעניינות.

אני יכול לקבל את הטיעון שהיתרונות של השיטה החדשה (הברורים, אין טעם להכחיש אותם) שווים את הפגיעה בספורטיביות (תחרות מול קבוצות שהתמודדו עם הגרלה שונה לגמרי), אבל גם אני חושב שהפלייאוף מיותר ונגלה תוך שנתיים-שלוש שהוא בעצם מאפשר לכל הקבוצות הגדולות להתעורר רק בחורף.

הסיכון של אחת מאריות היבשת בזלזול מוחלט בשלב הבתים הוא מאוד לא גדול, במקסימום הוא אומר שתסיים במקום באחת מ-6 הגדולות, באיזה מקום 12-13 כזה, ואפילו אולי 16-17, ותצטרך לעבור עוד שלב של מפגש כפול מול קבוצה שבאופן כמעט וודאי תהיה די נחותה ממך. זה פשוט סיכון שלגמרי שווה את זה אם זה אומר שאתה יכול לבצע בזכות זה רוטציות רבות לאורך חצי שנה של צ’מפיונס.

כמובן שבמקרים מסוימים אם יותר מדי קבוצות גדולות יזלזלו אז הטיעון למעלה אולי כבר לא לגמרי יהיה תקף, אבל בפועל הסיכוי שרוב הגדולות לא יסיימו ב-8 הראשונים הוא די נמוך גם אם הרבה מהן מזלזלות.

רוצים לתת מוטיבציה לחצי התחתון להתאמץ? ירידה לליגת האירופית זה לגמרי פיתרון טוב והיה עדיף בהרבה לא לוותר עליו וכן לוותר על הפלייאוף המיותר הזה.

אגב, אני הייתי לוקח את זה אפילו רחוק יותר, ומבטל את שלב שמינית הגמר לגמרי (גם ככה הוסיפו 2 משחקים ויש עומס). פה כבר כן צריך לחשוב מה יהיה יותר מעניין - 8 הראשונות פשוט עולות אוטומטית או רק 4 ראשונות ואז פלייאוף של מקומות 5 עד 12.

image

חצי משלב הבתים מאחורינו, ואלה הן שמונה הקבוצות הטובות באירופה, לפי הפורמט החדש.
שני חסרונות לפורמט:
1 - מגוחך בחוסר האחידות של היריבות שכל קבוצה מקבלת, כשאתה נמדד נגד קבוצות ששיחקו נגד קבוצות אחרות מאשר הקבוצות שאתה שיחקת נגדן.
2 - ייתכן שהטבלה הזו נובעת מזה שחצי שלב בתים פה הוא לא באמת חצי, כי בתיאוריה אני יכולתי לשחק 4 משחקים נגד כל קבוצות ה-A וה-B שלי, ואילו מישהו אחר יכול היה לשחק 4 משחקים נגד כל קבוצות ה-C וה-D שלו. זה מחליש את טיעון 1 (או לפחות אומר, מוקדם לטעון אותו), אבל מעלה טיעון אחר - במהלך העונה עצמה אי אפשר להבין כלום מטבלת הביניים, וזה כשלעצמו מעצבן.

לצורך השוואה, 8 הקבוצות הטובות באירופה בסוף שלב הבתים כולו בעונה שעברה:
image

בפורמט הקודם זה היה עוד פחות שוויוני, כי כל קבוצה קיבלה קבוצה אחרת מכל דרג, ו-3 יריבות בלבד, כשחלקן קיבלו הגרלות קלות יותר וחלק הגרלות קשות.

בסוף השלב הזה לא יכול להיות כולן נגד כולן, אז פורסים את האתגר בין הרבה יריבות ואפשרויות, כשבסוף המטרה היא לאסוף את הקבוצות הטובות ביותר והיציבות ביותר מול מגוון רמות ולהגריל אותן לשלב הנוקאאוט.

ברור אבל שהחוסר אחידות נובע מכך שהקבוצות עוד לא שיחקו את כל המחזורים. בנוסף הקבוצות הללו הצליחו לייצר כמה תוצאות מצוינות. ספורטינג הביסה את סיטי, מונאקו ניצחה את בארסה, וילה ניצחה את באיירן .

קצת קפצת למסקנות כאן.

הדבר הכי לא הוגן בשיטה החדשה, זה שיש קבוצות שמקבלות הגרלה סופר-קשה ונאלצות להיפגש עם קבוצות דרג א’ כמו סיטי, ברצלונה או אינטר, ויש כאלה שהדרג א’ שהן קיבלו זה קבוצות קלילות כמו ריאל מדריד.

מסכים לגמרי עם הניתוח, אבל ההשוואה הרלוונטית תהיה של המעפילות לשמינית הגמר. הליגה החדשה באה בעסקת חבילה עם שלב הנוקאאוט החדש, וההשוואה ההוגנת ״ברמת התוצאה״ היא האם היא מסננת יותר או פחות טוב את 16 הראשונות (פשוט כי זה הכי קרוב להשוואת תפוחים לתפוחים שנקבל).

אין ספק שיש תחושת בלבול רצינית ורנדומליות בכל אופן.

בארסה בדרג א’, אבל נייס טראי.

בדיוק. אני זוכר דיבורים על בית המוות ובית הליגה האירופית. עכשיו זה יותר שוויוני.

איך ? במצב הקודם היית מדורג לפי ההצלחה שלך בתוך בית המוות בדיוק כמו שאר הקבוצות בבית שלך.
כרגע אם אתה זוכה להגרלת מוות אז קבוצה שקיבלה הגרלה יותר נוחה תדורג לפניך.
כלומר תוצאות בבית המוות שהיו מדרגות אותך במקום הראשון כרגע יכול להיות שלא יכניסו אותך לטופ 8

כי קבוצה חזקה מבית המוות עפה בשלב הבתים, בזמן שקבוצה חלשה מבית חלש עוברת.
זה לא פייר, עכשיו זה קצת יותר פייר.
קודם ההגרלה שיחקה תפקיד הרבה יותר חשוב .

עכשיו אתה מוגרל מול 8 יריבות, לא מול 3, לכן ההסתברות להגרלת מוות הרבה יותר קטנה.

גם זה יכול לקרות עכשיו, הפיתרון שבחרו הוא הפלייאוף, אפשר היה פשוט להוסיף פלייאוף לקבוצות שמסיימות מקום שלישי בפורמט הקודם.

אני הצעתי להעלות 16 קבוצות הכי טובות וזהו, בלי פלייאוף.
אבל אתה יכול לחשב הסתברות לקבל בית מוות בפורמט הקודם והנוכחי. הסיכוי שקבוצה חזקה לא תעפיל הוא הרבה יותר נמוך עכשיו.

אם הופכים את הטענה לתרגיל מתמטי עם תנאים ברורים, אפשר לחשב הכל.
למשל קבוצה חזקה מנצחת קבוצה חלשה יותר בהסתברות 60%, מפסידה ב 20% ותיקו 20%.
תניח מה שאתה חושב לנכון ותחשב הסתברויות.