לקראת גמר הסופרקופה: ריאל מדריד נגד ברצלונה
ריאל מדריד בפעם ה-14 בתולדותיה - תנגס בשיא של ברצלונה שהיא כרגע שיאנית הזכיות? (דווקא במפגשים הישירים היתרון הוא שלנו ויחסית באופן ברור) - או התואר ה-15 של ברצלונה שתחגוג הנפה ראשונה בעידן האנסי פליק שהחל בצורה הכי מדהימה שיש אך כרגע יש האטה-פקקים? מחר שוב נחסיר פעימה כשב-21:00, על אף התפאורה “הבעייתית” בערב הסעודית - ייצא לדרך עוד קלאסיקו ענק, ריאל מדריד נגד ברצלונה.
אז 77 ימים אחרי ההשפלה הארורה בסנטיאגו ברנבאו ומשחק הנבדלים של קיליאן אמבפה - זו ריאל שונה אך חובת ההוכחה עליה אחרי שטרם ניצחה משחק גדול. ברצלונה הייתה במשבר ענק בליגה שדירדר אותה עד למקום השלישי אך עם לאמין ימאל שחוזר ואחרי ניצחון שקט בחצי הגמר היא לא מרימה ידיים. רק אל תדברו איתה על דני אולמו (שעוד יכול לשחק מחר). “קלאסיקו זה קלאסיקו” אומר וצודק אנצ’לוטי, והוא מכיר את ההיסטוריה. זה אף פעם לא עוד משחק, ואפילו לא רק קרב על התואר שהוא לא אחד מהשניים הנחשקים ביותר. בשנים האחרונות זו שזוכה בסופרקופה ממשיכה בנסיקה שלה וגם מניפה את צלחת האליפות.
סטטוס ריאל:
ריאל מדריד שהביסה 0:3 את מאיורקה בחצי גמר הסופרקופה במשחק שהלך קל מהמצופה (וגם רעשי הרקע לא הפריעו) – מגימה לגמר הסופרקופה נרגשת מתמיד. ככה זה כשיש תואר על הפרק, תואר שיש לו משמעות רבה, כפולה-מכופלת ואף משולשת. ריאל מדריד רוצה לזכות בתואר שלישי העונה – שישאיר את חלום שבעת התארים בחיים (כמובן שזה עוד רחוק ולכן אף אחד לא מדבר על זה), היא תוכל להשתוות לברצלונה היריבה הגדולה שמחזיקה בשיא הזכיות בסופרקופה הספרדי (14), וכפי שאמר קרלו אנצ’לוטי שיודע את הסטטיסטיקה וההיסטוריה היטב – “לתואר יש חשיבות גם ברמה הסטטיסטית. כי קבוצה שזכתה בתואר, ההיסטוריה הוכיחה – מסיימת טוב את העונה”. ואכן, להוציא את 2021 בה אתלטיק בילבאו לא הייתה חלק ממאבק האליפות כמובן – הזוכה בסופרקופה המשיכה לזכייה באליפות ספרד. וכמובן, אי אפשר לשכוח את ה-26 באוקטובר. אמנם אף אחד במועדון לא מדבר על “נקמה”, אבל אותו 4:0 עדיין כואב ולא ירד למרתפי הארכיון, לא אחרי 77 ימים. המאמן נשאל כמחצית מהשאלות במסיבת העיתונאים על המשחק הזה.
זה כלל לא משנה שריאל השתפרה מאוד, ניצחה בשבעה משמונת משחקיה האחרונים בכל המסגרות וכבשה לא פחות מ-26 שערים והיא במומנטום אחר, צריך להפיק את הלקחים. “אנחנו צריכים לחשוב על מה שקרה. עשינו הערכה די ברורה. נצטרך להימנע מהטעויות שהיו. ההפסד היה כואב והצלחנו להתרומם ממנו”, אמר קרלו והוסיף: “קלאסיקו זה קלאסיקו, זה תמיד משחק גדול, ברצלונה היא היריבה הגדולה שלנו, המשחקים תחרותיים וקשים מאוד ואין לדעת מה יהיה. עצם זה אולי שמדובר בגמר – קצת מוסיפה עד לחץ”. קרלו התייחס לעמידה הגנתית, למלכודת הנבדל בה ריאל נפלה שוב ושוב ושוב אך הוסיף כי הוא לא אוהב “להעיק” על שחקניו עם יותר מדי וידאו (וגם לא בודק מה הם עושים בחדרים"). "בכדורגל הכל יכול לקרות, אבל השתפרנו ואף אחד לא יכול להכחיש את זה. הפסד לא יהיה טוב, אנחנו לא מתעסקים בזה. התוצאה היא אוסף של הרבה דברים. אני בטוח שנשחק טוב מאוד מחר. הקבוצה ממשיכה להתקדם.
מכיר את ההיסטוריה. אנצ’לוטי
אז מה חזק יותר? “ריאל מדריד של הגמרים” או הקושי הגדול שריאל חווה העונה? צריך לציין, ריאל טרם הצליחה לנצח העונה יריבה גדולה באמת ויסלחו לנו בורוסיה דורטמונד ואטאלנטהX2. פרט לקלאסיקו השחור הגיע הפסד 2:0 לליברפול באנפילד, תיקו מאכזב נגד אתלטיקו מדריד בחוץ כשריאל סופגת את ה-1:1 עמוק בתוספת הזמן, וכן הפסד מיותר 2:1 לאתלטיק בילבאו בסאן ממס. מנגד, ריאל ניצחה ב-23 מ-26 הגמרים האחרונים שלה מאז עונת הדסימה. כך שווינריות היא דבר שבשגרה. אחד מהגמרים היוצאי דופן היה ההפסד 3:1 לברצלונה בסופרקופה ב-2023. “הגענו בכושר טוב, בהתלהבות גדולה מאוד. יש לנו את אותו הביטחון כמו תמיד שיש לנו בגמרים. אנחנו רוצים להמשיך את הדינמיקה הטובה ולהתקדם בהמשך העונה”. המאזן של קרלו בקלאסיקוס לא מספיק טוב – תשעה ניצחונות מול שמונה הפסדים. במשחק מחר הוא ירשום ציון דרך בקלאסיקוס עם משחקו ה-18 ובכך יתנתק מז’וזה מוריניו (הגיע למספר המשחקים הזה תוך שלוש שנים בלבד) וידורג שלישי, כשרק יוהאן קרויף (25) ומיגל מוניוס (36) רשמו יותר משחקים על הקווים במשחק היוקרתי ביותר.
“לא יהיו הפתעות בהרכב”, אמר קרלו ואישר שכולם בריאים כמובן. אורליאן טשואמני שספג מכה בראש והוחלף כאמצעי זהירות וימשיך במרכז ההגנה, וכן ג’וד בלינגהאם ופדה ואלוורדה שסבלו מעומס ולא יותר. “ג’וד בסדר, הוא התאושש היטב, זה היה עומס, זהו-זה. הוא בדינמיקה טובה. בתקופה האחרונה הוא עשה את ההבדל”, אמר קרלו. ג’וד מעמיד לאחרונה ממוצע של כמעט גול למשחק. בתקשורת הספרדית סימנו אותו שוב לא רק כ"יורש של זינדין זידאן" אלא גם כמנהיג של הקבוצה. תהיו בטוחים שהוא רוצה להראות את פניו, אחרי שהיה אחד הקורבנות של המערך של קרלו במשחק הראשון. התמונה שלו מתוסכל מאוד בסיום, מפת החום שהציגה אותו מאחור כל הזמן כמעט מבלי לאיים עכל השער – כל זה נחרט בזיכרון. ג’וד כבר ניצח שני קלאסיקוס עבור ריאל בעונה שעברה כמובן. גם הקפטן לוקה מודריץ’ חזר אחרי שסבל מווירוס והחמיץ את חצי הגמר והוא יעזור בשלב מאוחר מהספסל במידת הצורך.
עושה הרושם שההרכב של ריאל התגבש לאחרונה. האונסה דה גאלה מודל 2024-25, ללא דני קרבחאל כמובן. בקלאסיקו בברנבאו ריאל שיחקה בצורה הגנתית עם ארבעה שחקני קישור – אמנם רודריגו היה פצוע אך זה לא תירוץ ונראה שהפעם זה לא יקרה. עוד אחריות על כתפיו של ג’וד כאמור, וצורך של השלישייה הקדמית ללחוץ או של מישהו לעשות עבודה של שניים. בכל מקרה: אדוארדו קמאבינגה שהצטיין בחצי הגמר (שמונה חילוצי כדור ואפילו חמישה ניסיונות הבקעה) - יפתח באמצע, פרלאן מנדי בצד שמאל מול לאמין ימאל וזה יהיה מאוד-מאוד קשה. ראול אסנסיו לא בתמונת ההרכב. הבדל משמעותי נוסף מהמשחק במדריד – כעת טיבו קורטואה ישחק. זה לא היה יום מוצלח דאז עבור אנדריי לונין והתחושה הרווחת הייתה שעם טיבו זה היה נגמר אחרת. לא שריאל הייתה מנצחת אבל לא מושפלת. אנצ’לוטי נשאל על שחקן מסוכן – דני אולמו, שבספרד עסקו מבוקר ועד ערב בסיטואציה ההזויה שלו בברצלונה. “הוא שחקן טוב מאוד שאם ישחק – עלינו להפגין עוד איכות בהגנה”.
ויניסיוס באימון. לאחרונה ההרכב התגבש
אם יש שחקן שמרגיש שהוא חייב לריאל יותר מכולם – לחבריו לקבוצה, למועדון ולאוהדים, לאחר הקלאסיקו הראשון – זהו קיליאן אמבפה. באותו ערב הכל הלך הפוך – לכולם, אבל לו אפילו יותר. שיא נבדלים, החמצות באחד על אחד, מנטאליות לא מספיק טובה. הוא איכזב בענק והיה מושא ללעג. היה קשה להאמין שזה אותו שחקן. כעת זו ההזדמנות שלו לתקן. 14 שערים יש לו העונה – לא רע, ודצמבר היה חודש טוב עבורו שהקנה לו את פרס שחקן החודש של האוהדים – אבל חסרה לו – בדיוק כמו לקבוצה – התעלות במשחק גדול, במאני-טיים. היום בו הוא עושה שער אחד ממצב אחד למשל, יום קריטי וגורלי. בלי חוסר ביטחון, בלי היסוס, בלי שהבלם יתערב לו באמצע. “אני הולך להבקיע ואנחנו ננצח, אין לי ספק בזה”, אמר אמבפה לחבריו לפי מה שפורסם ב-“Defensacetnreal”. הוא יכול לקחת עצה מקארים בנזמה שביקר במלון הקבוצה לפני חצי הגמר ויהיה שוב ביציע.
פדה ואלוורדה, שכבר עקף את אנטוניו רודיגר והפך לשיאן הדקות של הקבוצה וגאה מאוד לשחק תמיד (“ביולי יהיה לי הרבה זמן לנוח”, הוא אומר, "אני שמח שאני מקבל את הביטחון של המאמן) אמר לקראת המשחק: “מחר יש לנו עוד גמור חשוב מאוד ואנחנו רוצים לנצח ולזכות בתואר הראשון של השנה. אנחנו מצליחים אחרי החודשים הראשונים הלא פשוטים ומחר יש לנו הזדמנות טובה לזכות בתואר ולצבור עוד ביטחון”. הוא טוען שהתבוסה ההיא בקלאסיקו הייתה רגע קשה אבל עזרה לקבוצה לצמוח: "התבוסה הייתה קשה לעיכול, לא יכולנו לישון אחרי משחק כזה. במחצית הראשונה היו לנו הזדמנויות להבקיע אבל השער לא הגיע. זה פגע בנו אבל הפך אותנו לקבוצה חזקה יותר. שימו לב שהוא לא רוצה ‘לתת עצות’ לקיליאן אמבפה מול מלכודת הנבדל (“הוא אחד השחקנים הטובים בעולם, זכה במונדיאל והיה פיינאליסט בעוד אחד”) אבל יש לו פיתרון אחר – במילים אחרות – גורם ההפתעה. “אנחנו במיוחד הקשרים שיכולים להפתיע ולהבקיע – צריכים לעזור”.
הקשר כבר הכריע גמר סופרקופה אחד ב-2020 עם הגליץ’ האגדי נגד אלבארו מוראטה, הוא זוכר זאת היטב. זו הייתה פעולה ששמה את הקבוצה מעל הכל, הקרבה, לב ונתינה. “אני מנסה לעשות את חובתי ולתרום את מה שהקבוצה צריכה, יותר קשה להבקיע מכל שחקן התקפה אחר של הקבוצה. אני לא מתכוון לחוות את דעתי על מה שהיה אבל ברגע שעשיתי את זה – זה היה הכי טוב עבור הקבוצה”. פדה יכול גם לפתוח משחק עם איזו בומבה מרחוק, יש לו כבר חמישה שערים מחוץ לרחבה העונה ושבעה בסה"כ. הוא תיאר היטב את התחושות: “אם במשחקים כאלה אתה מפסיד אז אתה זועם, אם אתה מנצח אז אנחנו באופוריה. יכולים להיות לנו משחקים טובים, אחרעים רעים, אבל אנחנו תמיד קבוצה מנצחת שרוצה לזכות בהכל ועלינו לעבוד בענווה. לפעמים אנחנו אולי יותר מדי בטוחים בעצמינו”. זה בדיוק זה. עבודה קשה תביא לתוצאות. תהיו בטוחים שפדה יעבוד. זה שרץ כשאחרים מתעצלים ומעגלים פינות או מרימים ידיים. זה שבטירוף כמו אוהד…
ג’וד חוגג נגד מאיורקה. בכושר שיא
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| לוקאס ואסקס, אנטוניו רודיגר, אורליאן טשואמני, פרלאן מנדי| פדה ואלוורדה, אדוארדו קמאבינגה, דני סבאיוס (רודריגו), ג’וד בלינגהאם| ויניסיוס ג’וניור וקיליאן אמבפה
מה המצב ברצלונה?
ברצלונה מגיעה למשחק אחרי שהתעוררה במשחק האחרון וניצחה 0:2 את אתלטיק בילבאו בחצי גמר הסופרקופה ללא בעיות מיוחדות בזכות הופעה נהדרת של גאבי שכבש ובישל ללאמין ימאל. ניצחון סופר-חשוב שלא רק השאיר בעינו את השאיפה הגדולה של האנסי פליק לזכות בתואר עבור הקבוצה – “זה יהיה יום גדול”, אלא גם קטע את המשבר העצום של החודשיים האחרונים. אף אחד לא ציפה שברצלונה תפתח כל כך חזק ותדרוס כל מה שזז ובאותה נשימה גם אם הציפייה הייתה שהמספרים ייתיישרו – אף אחד לא דמיין שברצלונה תשיג ניצחון בודד בשבעה משחקים ותנצח עד למקום השלישי אחרי הפסד בית שלישי ברציפות מה שלא קרה לה מאז שנות ה-60. גם אותו 2:1 אכזרי שחטפה מאתלטיקו מדריד במונז’ואיק ברגע האחרון לא הסתיר את העובדה שברצלונה משחקת כדורגל טוב. לצד השאיפה להתעסק תמיד בכדורגל ולחגוג תואר הרי שבברצלונה יודעים שאם ינצחו מעבר לכך שיקבלו דחיפה קדימה הרי שהתקשורת תחדל או לפחות תצמצם בסיפורי המצב הכלכלי ופארסת רישומם של דני אולמו ופאו ויקטור, כשכל ספרד כמעט (למעט קבוצה אחת שאתם מכירים היטב) – כבר יוצאת נגד “הטובות” האלה.
עם או בלי קשר, כמה זה משעשע, באמת נראה שהשאלה היחידה לגבי ה-11 של האנסי פליק היא דני אולמו שפתח את העונה בסערה עד שנפצע ונפל לעניין שלא קשור אליו, או גאבי, ה-MVP של חצי הגמר שכבש שער ראשון מאז הפציעה הקשה ההיא בנובמבר 2023 ומוסיף לברצלונה אגרסיביות וטירוף. בקלאסיקו הראשון פליק למשל עלה עם כל הכוחות ההתקפיים שלו כולל אולמו. “דני מוכן פיזית ונפשית לשחק. הוא מאוד מרוצה מההזדמנות. לשחקנים יש רעש מבחוץ, אנחנו צריכים להיות מגובשים וחזקים. זו עונה מצוינת ועדיין לא הגענו למה שאנחנו רוצים”. המאמן הוסיף - כידוע לגבי היה משחק מצוין נגד בילבאו. הוא נתן לקבוצה הרבה מאוד דברים ושיחק בביטחון, הוא חשוב עבורנו. די ברור שגאבי ישחק אך עדיין לא החלטתי, יש לי זמן", אמר. בכלי התקשורת נכתב כי הסאגה האחרונה מאחדת את המועדון עוד יותר ומחזקת את חדר ההלבשה בצל הכאוס. פליק והשחקנים כמובן עושים כל מה שתלוי בהם. אולמו עם שישה שערים ובישול ב-813 דקות – נהדר.
גאבי מנצח את בילבאו בסופרקופה. הוא או אולמו?
בהמשך פליק הוסיף לשאלת העיתונאים שהתעניין במצבו של אינייאקי פנייה: “אתם יודעים היטב שאני לא מדבר על ה-11 שלי , אני לא הולך לעשות את זה גם הפעם”. פנייה בלט בקלאסיקו הראשון במשחק מצוין (מנגד הוא גם עמד בין הקורות בקלאסיקו בינואר נגד ויניסיוס ג’וניור כשגם אז מארק אנדרה טר שטגן היה פצוע), מאמנו אמר גם כי “היו לו חודשים נהדרים”. כזכור הוא איחר למשחק ועל כן נענש וראה את וושיצ’ך שצ’נסני פותח במקומו נגד בילבאו. ואם המשחק נגד בריסטו בגביע היה בדרגת קושי נמוכה הרי שהפעם זו הייתה משוכה אחרת. לגבי החלק האחורי, פליק הבהיר כי ברצלונה רוצה לשחק כמו בסנטיאגו ברנבאו – כן, היא סומכת על התיאום מאחורה ועל מלכודת הנבדל. “אני לא רוצה לשחק אחרת מזה”. בארסה יכולה לקבל חיזוק רציני בדמות רונאלד אראוחו. הבלם שסבל מפציעה לא פשוטה והחמיץ כמעט את כל החלק הראשון של העונה, חזר לסגל. הצמד שרץ כל הזמן הוא איניגו מרטינס-פאו קובארסי והם גם מתואמים אבל ללונג-ראן אראוחו הוא נכס, בצל כל השמועות. “היו הרבה שמועות מרגע שמוניתי ואז הוא נפצע. אני רוצה את אראוחו קרוב אליי, הוא חשוב”, אמר.
פליק אמר לקראת המשחק: “המטרה היא לשחק טוב כמה שניתן עבור המועדון ולזכות בתארים. אם ננצח נרגיש חזקים יותר ובטוחים יותר וזה יהיה יום גדול עבור המועדון”, אמר המאמן שכבר זכה בסופר קאפ במדינה אחרת – כמאמן באיירן מינכן. ברצלונה עד להפסד המאכזב נגד אתלטיקו מדריד, מעבר לניצחון הגדול בברנבאו גם השיגה 1:4 מרשים על באיירן בליגת האלופות. המאמן אומר: “אנחנו צריכים לשחק טוב 90 דקות, אנחנו מתמודדים נגד אחת הקבוצות הטובות בעולם. אנחנו מסוגלים לעשות את זה והוכחנו את זה”. הוא דורש משחק טוב יותר מאשר מה שהיה נגד בילבאו ולמרות שרואה ב-0:4 בברנבאו כמודל , הוא יודע: “כמובן שככה אנחנו רוצים לשחק, עלינו לעבוד קשה, אבל אי אפשר להשוות בין המשחקים. המשחק מחר מתחיל ב-0:0 והניצחון הקודם שלנו לא רלוונטי”. המאמן הוסיף כי אין לו בעיה שוויניסיוס שמושעה מהליגה – יוכל לשחק. “זה מפעל אחר, הכל בסדר, טוב שהוא ישחק”.
פליק. חולם על תואר ראשון בברצלונה
ואולי ברצלונה יכולה לנצח אך ורק בזכות ההתקפה שלה. ברצלונה היחידה בליגה שחצתה את רף 50 השערים. בספרד עסקו לא מעט כמובן בשלישייה הקדמית כמה לא מפתיע. לאמין ימאל שחזר נגד בילבאו עם שער, השווה את מספר שעריו מכל העונה שעברה – שבעה. ראפינייה בעונה של בלון ד’אור, תמיד רעב וכבר כבש 17, ורוברט לבנדובסקי עם 25 שערים – יאפיל על עונת הבכורה הטובה שלו והוא למעשה מציג את המספרים של באיירן וכבר העניש את ריאל במשחק בברנבאו. החלק הקדמי של בארסה עם 49 שערים יחד לעומת 37 שערים של ריאל. אגב, חמשת השחקנים הצעירים ביותר שכבשו במפעל הגיעו מברצלונה.
הבלם איניגו מרטינס נרגש לקראת הגמר הראשון שלו כשחקן ברצלונה. העונה הוא שחקן חשוב שאי אפשר לגעת בו ויש לו כבר משחק אחד יותר (26) מאשר בכל העונה שעברה. איניגו אומר: “אנחנו מאוד מלאי מוטיבציה ונרגשים. זה התואר הראשון ואנחנו רוצים לזכות בו, זה יכול לדחוף אותנו קדימה בשאר העונה. אנחנו יודעים מה עלינו לעשות, היכן לתקוף את ריאל מדריד, ומהן נקודות התורפה שלהם. אנחנו מגיעים עם סגל מוכשר ומלאי ביטחון”. הבלם נח רק במשחק אחד העונה – במהלך ההפסד לאוססונה, והוא שיאן הדקות. אפילו יותר מז’ול קונדה, המגן הימני שרושם עונה מצוינת בשני צידי המגרש, שהוא השחקן שרשם הכי הרבה דקות ב-2024 במועדון ובנבחרת. קונדה מחכה בקוצר רוח לוויניסיוס והוא יקבל עזרה…
שצ’נסני מול בילבאו. קלאסיקו ראשון לשוער הפולני?
פרט לשחקני העל בחלק הקדמי, ברצלונה תלויה לא מעט גם בפדרי. נגד אתלטיקו מדריד ברצלונה אמנם הפסידה אבל כנראה הרוויחה את פדרי במלוא הדרו, באותם הימים בהם הוא הזכיר את אנדרס אינייסטה. העונה הוא כבר שיחק יותר דקות מאשר בעונה שעברה. רק פעמיים העונה הוא לא פתח בהרכב בליגה ומאז ספטמבר תמיד ב-11. פדרי בנה מהלכים וכבש את השער באומנות. “עבר זמן מאז שהייתה לי העקביות הזו, אנשים תמיד שואלים אותי על פציעות, זה נראה שהם מחכים חלילה שמשהו יקרה לי”, הוא אמר. “תמיד יש לי את אותה המוטיבציה בברצלונה. אני אוהב את סגנון המשחק שלנו, אנחנו משחקים כדורגל טוב, מנסים להיות דומיננטיים כל הזמן, ללחוץ. לא אכפת לי באיזו עמדה לשחק, אני אוהב להיות מספר 8 אבל זה תלוי גם בהגנה שיש לנו”. על המשחק בברנבאו: “לחזור על הופעה כזו זה יהיה מאוד קשה, הם ירצו לנקום, אני בטוח. אנחנו צריכים לשלוט במשחק כי הם חזקים מאוד בהתקפות הנגד”.
הוא ישמח לחתום על חוזה חדש במועדון (“אמרו לי שהכל הולך כשורה”) אבל להוט להביא תואר לבארסה ומבחינתו אם זה יקרה “המצב חוזר לקדמותו”. “אני רואה את חדר ההלבשה חדור מוטיבציה, להוט לשחק בגמר. תואר על כף המאזניים נגד ריאל מדריד מניע את כולם, אנחנו מחכים כבר למשחק מחר”. הוא מבין את הטירוף של הצעירים: “שחקני לה מאסיה חלמו על המשחקים האלה בבוגרים כשהיו צעירים ושיחקו בקלאסיקוס”. כמובן שגם הוא התייחס למקרה אולמו: “השמועות ששחקנים ספרדיים לא יגיעו לנבחרת זה שקר, אני בטוח שאף אחד לא האמין לזה. אנחנו מתמקדים בעבודה שלנו, בשביל זה משלמים לנו, מחר זו הזדמנות ענקית לנצח עבור המועדון. עבורינו אלה חדשות טובות שדני ו-ויקטור כאן. ניסיתי לשוחח איתם ולעודד אותם כי זה לא פשוט להמריא לסעודיה בלי לדעת אם אתה הולך לשחק, זה מסובך”. לא אכפת לו שצפוי רוב של ריאל ביציעים – “קיבלנו תמיכה יפה בחצי הגמר ואני הולך לשחק את המשחק הכי טוב שלי”, והוא מבסוט משובו של רונאלד אראוחו: “תחרות בקבוצה היא הדבר הכי טוב שיש, רמת הסגל משתפרת, זה החלק הקשה למאמן. יש לנו שני שחקנים בכל עמדה וכל אחד מהם חזק מאוד”.
ברצלונה - הרכב משוער: וושיצ’ך שצ’נסני| ז’ול קונדה, איניגו מרטינס, פאו קובארסי, אלחנדרו באלדה| גאבי, פדרי, מארק קסאדו| לאמין ימאל, ראפינייה ורוברט לבנדובסקי
שיעור היסטוריה:
מפעל הסופרקופה המפגיש בין האלופה לבין מחזיקת הגביע יצא לדרך בספרד ב-1982 והראשונות להתמודד הייתה האלופה ריאל סוסיאדד ומחזיקת הגביע ריאל מדריד. במספר מקרים הטורניר לא התקיים ומעבר לכך, פעמיים בשנות ה-80 לא נערכו המשחקים בשל זכייתה של ריאל מדריד בדאבל.כאמור, ריאל מדריד רוצה להשתוות לברצלונה ולזכות בסופרקופה בפעם ה-14 בתולדותיה וזה יקרה אם תנצח מחר. בכל מקרה, ריאל עם 13 זכיות ושישה הפסדים בגמר, לעומת ברצלונה הדומיננטית יותר עם 14 זכיות ועוד 12 הפסדים בגמר. הבאות בתור הן אתלטיק בילבאו עם שלוש זכיות מול שלושה הפסדים בגמר, וכן דפורטיבו לה קורוניה שמחזיקה במאזן מושלם עם שלוש זכיות בשלושה ניסיונות (1995, 2000 ו-2002). אתלטיקו מדריד זכתה בתואר פעמיים והפסידה חמש פעמים. לא פחות מחמש קבוצות נוספות זכו בתואר פעם אחת, ועוד שלוש השתתפו פעם אחת ומעולם לא זכו.
החל מעונת 2019-20 השתנה הפורמט של הטורניר שהועתק לשני משחקים בערב הסעודית משיקול כלכלי. מאז, זכתה ריאל מדריד שלוש פעמים בתואר: 2020, 2022 ו-2024, אתלטיק בילבאו זכתה פעם אחת ב-2021 וברצלונה עשתה זאת ב-2023. מאז הפורמט החדש אף קבוצה לא זכתה פעמיים, אף אחת לא שמרה על התואר שלה.
כמובן שלא תופתעו לשמוע שקלאסיקו בסופרקופה\גמר הסופרקופה הוא המשחק הנפוץ ביותר. שש פעמים נפגשו ריאל מדריד וברצלונה בסופרקופה במתכונת הישנה (1998, 1990, 1993, 1997, 2012, 2017) והתמודדו עוד שלוש פעמים החל מ-2020 – בחצי הגמר ב-2022 וכן בשני משחקי הגמר האחרונים. למעשה ריאל מדריד מחזיקה במאזן נפלא נגד ברצלונה – היא ניצחה אותה חמש פעמים במתכונת הישנה ועוד פעמיים במתכונת החדשה, והפסידה את התואר רק פעמיים. המשחק בעונה שעברה היה חגיגי במיוחד עם ניצחון ענק 1:4 בחסות ויניסיוס ג’וניור אך אנו נתחיל מההתחלה.
רק בפעם החמישית בו שוחק הטורניר, ב-1988, נפגשו לראשונה ריאל מדריד וברצלונה. ריאל הייתה אלופת ספרד הגאה עם הקינטה דל בויטרה ועוד ברצלונה זכתה בגביע המלך. במשחק הראשון בסנטיאגו ברנבאו כבשו מיצ’ל והוגו סאנצ’ס במחצית השנייה בדרך ל-0:2. בגומלין, אמיליו בוטראגיניו כבש שער מהיר, חוסה מארי בקברו ענה עם צמד ועשה 2:1 אבל לא מעבר. ב-1990 השיגה ריאל, אלופת הליגה חמש פעמים ברציפות, זכייה אפילו מרשימה יותר. מיצ’ל עשה 0:1 בקאמפ נואו והגומלין היה חגיגה גדולה למרות פיגור מוקדם. בוטראגיניו כבש צמד, גם הוגו סאנצ’ס ואראגון השתתפו וריאל ניצחה 1:4 והשלימה דאבל על ברצלונה. גם המפגש ב-1993 האיר פנים לריאל שהגיעה הפעם כמחזיקת הקופה דל ריי. חריסטו סטויצ’קוב העלה את ברצלונה ליתרון בסנטיאגו ברנבאו אך אלפונסו כבש צמד כולל שער חשוב בדקה ה-89 ואיבן זאמורנו כבש גם הוא בדרך ל-1:3 ביתי. בגומלין זאמורנו “הכה” שוב, בארקרו השווה, 1:1 ועוד זכייה של ריאל. ארבע שנים חלפו, ב-1997 ברצלונה נטולת רונאלדו-פנומנו שעבר לאינטר פגשה את האלופה ריאל מדריד לה היה את השחקן הטוב בליגה - ראול. החלוץ כבש כבר בדקה החמישית בקאמפ נואו אך מיגל אנחל נדאל הבלם וג’ובאני בפנדל הפכו - 1:2 לברצלונה. אין דבר. בגומלין ראול הופיע שוב עם צמד שערים. עד לדקה ה-42 התוצאה הייתה 0:1. פדג’ה מיאטוביץ’ וקלארנס סיידורף במשחק גדול העלו ל-0:4, ג’ובאני רק צימק ומנע תבוסה קשה עוד יותר.
קרב הענקים חזר בסופרקופה אחרי כמעט עשור וחצי בקיץ 2011. מחזיקת הגביע ריאל מדריד של ז’וזה מוריניו בדרך לעונה היסטורית, מול קבוצת העל של פפ גווארדיולה. אלה היו משחקים מטורפים, הדו-קרב בין כריסטיאנו רונאלדו לליאו מסי ועוד. מסוט אוזיל כבש ראשון מבישול של קארים בנזמה, אבל דויד ויאה בגולאסו לחיבורים ומסי לפני ההפסקה - הפכו. צ’אבי אלונסו בבעיטת סרגל השווה ל-2:2 - לא מספיק בברנבאו. ריאל הגיעה לגומלין ונתנה כל מה שיש לה. כריסטיאנו ובנזמה השוו פעמיםי אחרי פיגור (אינייסטה ומסי) אבל כשחשבנו שכבר תהיה הארכה הגיעה שוב מסי וכבש בדקה ה-88. 3:2 לברצלונה במשחק השהסתיים במהומה בה הורחקו מרסלו ואוזיל מהצד שלנו וכן ויאה מהצד שלהם, וכן אירוע האצבע המגעיל מצד מוריניו לעיניו של טיטו וילאנובה ז"ל. כישלון ראשון של ריאל נגד בארסה בסופרקופה, מאזן 1:4.
אין דבר. ריאל מדריד זכתה באליפות השיאים עם מאה נקודות ו-121 שערי זכות וכעבור שנה נפגשו השתיים שוב. אנחל די מאריה ניצל שגיאה קשה של ויקטור ואלדס והשאיר סיכוי ממשי עם שער חוץ חשוב והפסד 3:2, משחק בו ריאל הוליכה מנגיחה של כריסטיאנו אבל מיד חטפה מפדרו ובהמשך מסי וצ’אבי הבקיעו. בגומלין בסנטיאגו ברנבאו זה היה הר געש וגם הופעת בכורה של לוקה מודריץ’ האגדה שעלה מהספסל. גונסאלו היגואין כבש ראשון בדקה ה-11, כריסטיאנו הכפיל בגולאסו כשהקפיץ עם העקב מעל ראשו של ג’רארד פיקה והכניע את ויקטור ואלדס וכשאדריאנו הורחק בדקה ה-28 היה נראה שריאל בדרך למאניטה. אבל לא. ריאל החמיצה בלי הכרה ומסי כבש בכדור חופשי (45) והלחיץ. בסוף ריאל ניצחה 1:2 וזכתה בתואר האחרון עם מוריניו.
זכייה מרשימה ומתעתעת מאוד בסופרקופה הייתה ב-2017. כולנו זוכרים את הניצחון הכפול של ריאל מדריד על ברצלונה נטולת ניימאר שעזב לפריז סן ז’רמן וחסרת האונים ואת המשפט של ג’רארד פיקה: “זו הפעם הראשונה שאני מרגיש נחות מריאל מדריד”. בקיץ, ריאל אלופת ספרד ואלופת אירופה הגאה, הדאבליסטית, התארחה בקאמפ נואו וזינדין זידאן הרשה לעצמו לתת לכריסטיאנו לנוח ושיחכה על הספסל. פיקה כבש שער עצמי בדקה ה-50 אחרי מהלך של מרסלו, ובדקה ה-58 כריסטיאנו עלה מהספסל והיה קצת חלוד. מסי השווה בפנדל שערורייתי בדקה ה-77 אחרי שלואיס סוארס נפל ברחבה כאילו ירו בו אבל אף אחד לא נגע בו בכלל – אוי דה בורגוס. לא נורא. כעבור שלוש דקות איסקו מסר לשטח לכריסטיאנו שדהר, חתך לאמצע ושלח גולאסו לחיבורים של מארק אנדרה טר שטגן והוריד את החולצה. כריסטיאנו קיבל צהוב מוצדק אבל לאחר מכן המשיך המופע של השופט שהרחיק אותו בצהוב שני הזוי על התחזות בדקה ה-82. כריסטיאנו ההמום דחף את השופט והושעה מארבעה משחקי ליגה. זה הרס את המצב רוח אך לא את הניצחון או את הזכייה בתואר כי המחליף מרקו אסנסיו כבש במתפרצת למשקוף פנימה – בומבה אדירה, את ה-1:3 מה שהביא את פלורנטינו פרס לחגוג ביציע. לכולם היה ברור שברצלונה לא תחזור מזה. הגומלין היה לפרוטוקול. בטח כשבדקה הרביעית אסנסיו שוב הוציא את התותח ברגל עם שער ענק. בדקה ה-39 בנזמה כבש שער שני, 0:2 צנוע מדי לנוכח יחסי הכוחות.
הקלאסיקו הבא בסופרקופה כבר התקיים במתכונת חדשה ובערב הסעודית ב-2022. ברצלונה שניסתה להתאושש מפתיחת עונה איומה והיום שאחרי ליאו מסי - חשבה שהקסם של צ’אבי יעבוד. אז לוק דה יונג ואנסו פאטי השווה פעמיים אחרי שערים של ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה וכפו הארכה, אבל בדקה ה-98 במתפרצת רודריגו בישל לפדה ואלוורדה שמכל הלב הבקיע את שער הבכורה שלו באותה העונה, 2:3 בסיום, וריאל המשיכה לזכייה בתואר אחרי ניצחון 0:2 על אתלטיק בילבאו בגמר. תואר ראשון של קרלו אנצ’לוטי בפרק ב’. שנה חלפה והמצב היה שונה. ברצלונה שייטה לאליפות קלילה, ריאל מדריד הפסיקה לשחק אחרי המונדיאל בערך. ריאל בקושי עברה את ולנסיה בחצי הגמר - רק בפנדלים (3:4). גם ברצלונה עבדה קשה נגד בטיס ואחרי 2:2 ב-120 דקות ניצחה בפנדלים. מה שכן, בגמר זה לא היה כוחות. גאבי, רוברט לבנדובסקי וראפינייה, השער השני אחרי היפקרות של ממש מצד אדר מיליטאו ודני קרבחאל - העלו את הקטלונים ליתרון מוצדק. בנזמה רק צימק בדקה האחרונה אבל לא החזיר את הכבוד, בכלל לא. בגמר הסופרקופה בעונה שעברה נעים להיזכר. ריאל הגיעה אחרי 3:5 דרמטי על אתלטיקו מדריד בהארכה בחצי הגמר וחשבנו שהגמר יהיה מותח אף יותר. אז לא. ויניסיוס כבש צמד בזק תוך עשר דקות - הראשון אחרי כדור עומק של ג’וד בלינגהאם וכשהוא עוקף את השוער, והשני אחרי כדור רוחב של רודריגו כשקו ההגנה הגבוה של ברצלונה הרג אותה, והשלים שלושער בפנדל בדקה ה-39. אמנם קודם לכן לבנדובסקי השווה בשער יפה מהאוויר, אבל בארסה לא הייתה בעניינים. רודריגו קבע את התוצאה הסופית בדקה ה-64 וקפטן נאצ’ו הניף את הגביע.
למעשה, בסך הכל, עד היום נערכו למעשה 17 מפגשים בין ריאל מדריד וברצלונה בסופרקופה הספרדי. ריאל ניצחה בעשרה מהם, הפסידה בחמישה ושני משחקים בלבד הסתיימו בתיקו (האחרון בהם בקיץ 2011), יחס שערים 24:38 לטובת ריאל מדריד כמובן.
שיאני ההופעות בריאל מדריד בסופרקופה הספרדי:
1.סרחיו ראמוס – 15 משחקים
2.לוקה מודריץ’ - 13 משחקים
-טוני קרוס – 13 משחקים
-קארים בנזמה - 13 משחקים
-איקר קסיאס – 13 משחקים
3.ראול גונזאלס - 12 משחקים.
4.פדה ואלוורדה – 10 משחקים
-מרסלו – 10 משחקים
5.פרננדו היירו – 9 משחקים
6.ויניסיוס ג’וניור - 8 משחקים.
-רודריגו – 8 משחקים.
7.כריסטיאנו רונאלדו - 7 משחקים
-פפה – 7 משחקים
-קאסמירו – 7 משחקים
התקפה-התקפה-התקפה| אולי כל כך הרבה שחקני התקפה ענקיים על המגרש - ואחד מהכוכבים בחלק הקדמי יכריע את המשחק. אז בספרד בדקו - וזה לא קשה - את הטריו ההתקפי של ריאל מדריד מול זה של ברצלונה. “השלישייה של ברצלונה כובשת יותר”, נכתב במונדו דפורטיבו וזה אכן מגובה במספרים. כל שלושת שחקני ההתקפה של ברצלונה כבשו למשל ב-0:4 בסנטיאגו ברנבאו - רוברט לבנדובסקי כבש צמד בזק, לאמין ימאל הבקיע את השלישי מצד ימין וראפינייה חתם את השער הרביעי אחרי שצחק על לוקאס ואסקס. בריאל מדריד? ויניסיוס ג’וניור החמיץ מצב אחד גדול אחרי סלאלום וקיליאן אמבפה היה בנבדל.
-הטריו של ריאל מדריד: 37 שערים בכל המסגרות: 14 מצד קיליאן אמבפה, כנ"ל ויניסיוס ג’וניור, ועוד תשעה של ג’וד בלינגהאם
-הטריו של ברצלונה: 49 שערים בכל המסגרות: רוברט לבנדובסקי כבר עם 25, ראפינייה עם 17 ולאמין ימאל עם שבעה