לקראת מונאקו
ריאל מדריד מגיעה למשחק נגד מונאקו כשהיא מנסה ‘לשנות אווירה’ בזכות ליגת האלופות מה שעבד כל כך הרבה פעמים לאורך ההיסטוריה. מצד אחד שריקות הבוז לשחקנים, שנמשכו לאור כל ה-0:2 על לבאנטה – עדיין מהדהדות, תשאלו את ויניסיוס ג’וניור שקונן גם בפני המאמן באימון המסכם, ומצד שני בשורות טובות הגיעו אמש והפער מברצלונה המוליכה הצטמצם לנקודה. אלבארו ארבלואה שמקווה לבכורה מוצלחת כמאמן בליגת האלופות, יודע שהקבוצה חייבת להשיג מחדש את אמון האוהדים והדרך לשם היא יכולת דומה יותר למחצית השנייה מיום שבת. ניצחון על מונאקו יוכל להבטיח שריאל תהיה תלויה בעצמה במחזור הסיום בליגת האלופות וכך תהיה לה האפשרות לסיים בשמינייה ולהתחמק משלב הפלייאוף בניגוד לעונה שעברה. ארבלואה ממשיך לצייר שכמעט הכל ורוד: “הקבוצה מצליחה (כבר? אחרי משחק אחד? באמת?) והשחקנים להוטים מאוד. אנחנו יודעים עד כמה ליגת האלופות מפעל חשוב וניצחון מחר יקרב אותנו למטרה”. עוד אמר: “נעשה כל מה שצריך, באתי לכאן כדי להילחם על כל התארים ונשארו לנו הליגה וליגת האלופות”. ריאל העונה בברנבאו ניצחה ב-11 מ-13 משחקיה, בין היתר הפסידה לסיטי.
האם הברנבאו יהיה עם ריאל? כמובן שכמעט כל מסיבת העיתונאים, הן של ארבלואה והן של קיליאן אמבפה שהגיע יחד איתו – עסקה בבוז. ארבלואה ניסה קצת להבהיר את דבריו ולבקש את תמיכת הקהל שוב. “הייתי שמח שהאוהדים יהיו איתנו. כשריאל מדריד זוכה בתארים זה משום שהברנבאו לצידה. אם תשאלו כל יריבה – כולם מדברים על האווירה בברנבאו. זה מה שאנחנו רוצים ואנחנו יודעים שזה עלינו. מה על השחקנים לעשות? בדיוק כמו במשחק האחרון, המחצית השנייה שלנו. האוהדים רוצים לראות קבוצה טובה מאחוריהם”. הוא הבהיר כי הוא רוחש כבוד גדול לאוהדים (“אמרתי לשחקנים שאם יש מישהו שצודק זה הקהל בברנבאו”), יש קמפיין נגד ריאל מדריד ו"אני יודע מי עומד מאחוריהם".
לא מעט שאלות עסקו בבוז ספציפית לגבי ויניסיוס ג’וניור שגם מיהר לחדר ההלבשה בסיום המשחק. הברזילאי לא הצליח להבקיע עדיין אף שער בליגת האלופות העונה ושער יכול בהחלט לעזור לו. גם המאמן ארבלואה יצא להגנתו וגם אמבפה. "ויניסיוס כותב את הסיפור הטוב שלו במשך שנים, העניק לנו שתי זכיות קסומות בליגת האלופות והוא צריך שהברנבאו יוציא את המיטב ממנו. הוא מאוד רגיש, עם לב ענק, והכדורגל שלו משקף את זה. הייתי רוצה לראות את הברנבאו מאחוריו ואחרי כל השחקנים. מה שנאמר באימון? אנקדוטה. הוא הבהיר כי מבחינתו אין צ’אנס להוריד את ויניסיוס מהדשא כדי ‘להתאושש’. “להוריד אותו? הוא יהיה על המגרש כל עוד הוא זמין ויתפקד ברמה הנוכחית שלו. כמאמן ריאל, אני צריך את ויניסיוס על המגרש אם אני רוצה סיכוי גבוה יותר לנצח”. אמבפה על הבוז: “אני חושב שאני מבין את זה. אנחנו שחקנים וזו העבודה שלנו ואנחנו חייבים לקבל את זה. לפני שהייתי כדורגל – הייתי אוהד. וכשלא הייתי מרוצה, גם אני הייתי מדבר במילים לא יפות על השחקנים, ואם הייתי באצטדיון הייתי שורק בוז. אבל אני לא אוהב ששורקים בוז לשחקן אחד. צריך לשרוק, אם שורקים – לכל הקבוצה. אסור להצביע על שחקן אחד. עלינו צריכים לשנות הכל על המגרש. אני בטוח שהקהל יחזור לתמוך בנו. זו לא אשמת ויני אלא כל הקבוצה. יש רגעים כאלה. ויני הוא בן אדם כמו כולם, בחור פנטסטי ואני בר מזל להכיר אותו ולשחק לצידו, כשהוא טוב הוא מהטובים בעולם, הוא לא לבד בריאל מדריד”.
מקצועית, עבור אמבפה שחזר לכבוש בשבת והגיע ל-30 שערים העונה (ובעיקר נראה שהפציעה מאחוריו), מדובר במשחק מיוחד שכן הוא פוגש את הקבוצה בה החל את הקריירה כשרשם 27 שערים ו-16 בישולים בקבוצה מהנסיכות. הוא כבש נגדה לא פעם כשחקן פריז סן ז’רמן – 11 שערים ב-14 משחקים, והחלוץ ישמח לעשות זאת שוב גם מחר ולראשונה בקריירה שלו להגיע לעשרה שערים בצ’מפיונס בעונה. “מונאקו לא במיטבה כרגע, אבל הם תמיד יודעים לשמור על רמה גבוהה. עלינו להיות אגרסיביים ולהראות מההתחלה שזה היום שלנו. אנחנו חייבים לנצח כדי להבטיח את המקום בשמונה הראשונות. הלילות בליגת האלופות בסנטיאגו ברנבאו הם יתרון עבורינו”. על מונאקו: “שם התחיל המסע המדהים שלי, הגשמתי חלומות רבים ועוד יש לי. ללא מונאקו לא הייתי מגיע כל כך רחוק, לעולם לא אשכח את זה”.
מעניין לשמוע את אמבפה על התדרדרות הקבוצה: “אם אגיד שזה היה רק שבוע לא קל אז לא אשמע חכם מדי. אבל ככה זה בריאל מדריד, עלייך להיות מוכן לכל סיטואציה ולהראות אופי. אנחנו נילחם עד הסוף ויכולים להתחרות”. הוא סיפר ששוחח עם צ’אבי אלונסו והייתה להם מערכת יחסים נהדרת וכעס על הפרסומים שהיו. “מאיפה הבאת שיש בעיות בין השחקנים למאמן? כשהייתי ילד חשבתי שכל מה שאומרים בטלוויזיה זה נכון. עיתונאים עשו עבודה טובה (ציני). לומר שצ’אבי לא הצליח זה לא נכון. הוא עזב לפני הימים המכריעים של התארים. הוא לדעתי מאמן פנטסטי והסתדרנו מצוין. מה שקרה – קרה, בין אם זה הוגן או לא, אלה החיים בכדורגל. זו החלטת מועדון ואנחנו חייבים לכבד אותה. יש לי מאמן חדש ואני רוצה לתת את הכל עבור ארבלואה והקבוצה בדיוק כמו שעשיתי קודם”. הוא מבטיח שאם זה היה תלוי בו היה משחק בכל המשחקים.
עוד לגבי ההתקפה – על ויניסיוס דיברנו מספיק. חברו בן ארצו רודריגו התאמן כרגיל עם הקבוצה אבל כנראה עדיין לא כשיר במאה אחוז ונותר מחוץ לסגל, חבל כי הוא בעלייה עם שערים חשובים. אולי הוא היה ‘מתנת הפרידה’ של צ’אבי. ארדה גולר שסיפק דקות מעולות מהספסל, נמצא בתמונת ההרכב אולי על חשבון אדוארדו קמאבינגה שהיה חלש, ואפשרות סבירה אחרת היא שגונסאלו, שהוצב לא בעמדה הטבעית שלו יש לציין אם נהיה הוגנים – יכול לפנות את מקומו. ברהים דיאס שסבל מגמר טראגי באליפות אפריקה – ייעדר בלי קשר כמובן, הוא במנוחה.
בחלק ההגנתי אין שינוי, אנטוניו רודיגר עדיין מנוטרל וריאל תצטרך להסתדר עם דין האוסן שבכושר בעייתי מאוד ולראייה הוחלף אחרי שעה של כדורגל נגד לבאנטה, לצד ראול אסנסיו שהמניות שלו שוב זינקו לאחרונה – כמו שהבקיע בזינוק אדיר את השער השני נגד לבאנטה. אלבארו קארראס מושעה עקב שלושה כרטיסים צהובים למי שזוכר ופראן גארסיה יחליפו, באופן מפתיע דויד חימנס לא בסגל. מלבד אדר מיליטאו גם טרנט אלכסנדר-ארנולד (נראה שלא יחזור לפני החודש הבא) ופרלאן מנדי לא זמינים. בקישור כן רואים שחקנים מהקאנטרה מעבים את הסגל - נראה שכל פעם שחקנים אחרים: פול פורטוני קשר מרכזי עם נטייה קדימה וכן דני מאסו. אם בשלושת משחקי הפתיחה בצ’מפיונס ספגה ריאל שער בודד, הרי שבשלושת האחרונים היא ספגה שישה: ב-1:0 לליברפול, ב-2:1 נגד מנצ’סטר סיטי ובעיקר ב-4:3 נגד אולימפיאקוס עם הגנה נוראית
מונאקו מגיעה למשחק לאחר הפסד ביתי מאכזב בליגה 3:1 ללוריין כששער שוויון של אנסו פאטי התברר כזמני בלבד, והיה זה הפסד ביתי שני ברציפות. הקבוצה שכבר הספיקה להחליף מאמן - אמרו שלום לסבסטיאן פוקנגולי הצעיר (רק בן 38 - הגיע מיוניון סנט. גיל הבלגית) נמצאת במגמה הפוכה בליגה ובאירופה. בליגה הצרפתית מונאקו איי שם באמצע הטבלה - מדורגת רק במקום התשיעי, בהחלט הזוי, עם שבעה ניצחונות מול תשעה הפסדים - כמו מספר ההפסדים שהיה לה בכל העונה שעברה ואין ממש זכר לקבוצה היציבה שסיימה שלישית. היא ניצחה רק פעם אחת מאז נובמבר לעומת שבעה(!) הפסדים. להבדיל, בליגת האלופות היא בתנופה מסוימת, השיגה שבע נקודות מתשע האחרונות, בין היתר עם ה-0:1 על גלאטאסראיי בתשעה בדצמבר (מדורגת במקום ה-19).
מה שכן, אותו ניצחון בודד בליגה בתקופה האחרונה הייתה דווקא 0:1 על הטרבליסטית פריז סן ז’רמן משער של טאקומי מינאמינו לשעבר בליברפול - מכובד מאוד. מעבר לכך, מונאקו התמודדה יפה עם האנגליות בצ’מפיונס כשסיימה בתיקו 2:2 נגד מנצ’סטר סיטי בבית עם שער שוויון דרמטי של אריק דייר בפנדל, וכן יש לה תיקו מאופס נגד טוטנהאם. בתחילת העונה שעברה מונאקו ניצחה 1:2 את ברצלונה בשלב הליגה, וגם במשחק הקודם נגד יריבה מספרד ידה הייתה על העליונה. מנגד, היא ניצחה רק פעמיים בעשרת משחקיה האחרונים בספרד ורשמה שבעה הפסדים.
הצרפתים מסתמנים כקבוצה שמאמינה בקאמבקים. יש אחד שהולך לא רע – אנסו פאטי כבר עם שבעה שערים העונה, ובמעט דקות – מי שנחשב לילד הפלא של ברצלונה שיחק רק 644 דקות (וחזר מפציעה). שישה משבעת שעריו הגיעו תוך שבועיים האמת ויש לו גם גול בקלאסיקו נגד ריאל מדריד ב-2020/21. הוא רק בן 23 וקריירה ארוכה עוד לפניו אחרי שנים קשות. הוא לרוב עולה מהספסל. מנגד, פול פוגבה שחתם בקבוצה ביוני ואחרי 811 ימים בלי כדורגל – רשם רק שלוש הופעות ופצוע, לא ישחק נגדנו. החלוץ פולארין באלוגון הוא מלך שערי הקבוצה העונה עם שמונה, שלושה מהם בליגת האלופות והוא כבש בכל שלושת המשחקים האחרונים.
פאטי לא מסתיר את התרגשותו ובריאיון אמר: “להתמודד מול ריאל מדריד כשחקן ברצלונה זה תמיד קלאסיקו, זה לא סתם עוד משחק, זה משחק מיוחד". הוא נשאל גם על קיליאן אמבפה ואמר: "אמבפה הוא שחקן נהדר, כולנו יודעים את זה. מבחינתי, הוא בטופ; אם הוא לא מספר אחת, הוא שני או שלישי”.
נציין כי לצרפתים יש היעדרויות קצת יותר רציניות מאשר פול פוגבה. למשל, השוער המושאל מבאייר לברקוזן לוקאש הרדיצקי שפתח לאחרונה בין הקורות - שוב נפצע וייעדר בשל פציעה בברך ופיליפ קון יחליפו. מקרה חמור יותר הוא של הבלם מוחמד סאליסו שסבל מקרע ברצועה הצולבת נגד ליון, יחמיץ את שארית העונה והשתתפותו במונדיאל מוטלת בספק. הבלם טילו קהרר שהגיע עם מאמנו למסיבת העיתונאים מקבל תפקיד גדול יותר. הוא נשאל בין היתר איך לעצור את אמבפה איתו שיחק בעבר: "הוא מתקדם כל שנה, הוא שחקן בוגר יותר, המשחק במדריד גם שינה אותו, אולי מבחינת לחץ, הוא שחקן ברמה עולמית. נהיה חייבים לצמצם את המרחב עבורו ועבור שאר השחקנים, נצטרך לתת הופעה מעולה ולעזור זה לזה”.
שלא תטעו, בקבוצה אופטימיים לקראת המשחק. קהרר טוען כי בקבוצה כבר דיברו על חוסר העקביות והם נשענים על היכולת שהפגינו נגד הגדולות: “היינו טובים מול יריבות גדולות, מה שמראה שהפוטנציאל והאיכות קיימים. אנחנו צריכים להיות מאוחדים מחר, לעבוד יחד, ואם נעשה את זה, יש לנו את האיכות להתחרות נגד כל קבוצה. המצב רוח טוב. אנחנו מתכוננים למשחק כמו תמיד, אבל להגיע למדריד ולשחק כאן זה מדרבן אותנו מאוד”. פוקוניולי המאמן באותו הקו: “אין לי בעיה עם הלחץ בגלל הפסדים, זו העבודה שלי לקבל את זה ואני כאן כדי להגן על השחקנים שלי כדי שיוכלו לצאת למגרש מחר בתחושה חופשית. הדינמיקה שלנו באירופה שונה מאשר בליגה. אנחנו יודעים מהן הסיבות לירידה שלנו אך אנחנו תמיד אופטימיים. אני מקווה שהניצחונות יחזרו בקרוב, ואנחנו חייבים להיות חיוביים. אנחנו חייבים להעביר את המסר הזה לשחקנים". הוא מבהיר: “אני עובד על תיקון הבעיות שלנו. ברור שריאל מדריד קבוצה נהדרת שתרצה לשלוט ובטח במשחק בית, אבל לא נשנה את הסגנון שלנו. כדי לגרום להם לפקפק בעצמם, נצטרך לעשות הכל נכון. אנחנו לא חושבים אם זה זמן טוב או רע לשחק נגדם ולא מגיעים רק להגן”. הוא שמח על האפשרות להתאמן בסנטיאגו ברנבאו ו’להסתגל’”.
היסטוריה ומפגשי עבר::
רק פעם אחת בעבר נפגשו ריאל מדריד ומונאקו למפגש כפול – ברבע גמר ליגת האלופות ב-2003-04 כשריאל תחת הדרכתו של קרלוס קיירוש עברה בדרך את באיירן מינכן ובמרץ נראתה בדרך לטרבל. האקס פרננדו מוריינטס שהושאל לקבוצה הצרפתית - הפך את שני המפגשים האלה לקללה. סבסטיאן סקילאצ’י העלה את הצרפתים ליתרון סמוך להפסקה אחרי עוד סגירה כושלת בהגנה, ואז ריאל הגיבה בבליץ’ של חצי שעה. איבן הלגרה השווה בנגיחה מאז זינדין זידאן מריבאונד, לואיס פיגו אחרי החטאת פנדל ורונאלדו-פנומנו - כבשו. אלא שמוריינטס נגח נהדר כעבור שתי דקות וקבע 2:4. כולנו זוכרים את מבטו המחויך של פיגו במהלך הירידה למנהרה בהפסקה כשלוח התוצאות הראה 1:1, כולם חשבו שזה יספיק. ראול כבש ראשון (36) אחרי מסירה מעולה של רונאלדו-פנומנו, ולודביק ג’ולי השווה ממש לפני המחצית. ממש עם פתיחת המחצית השנייה מוריינטס בעונת שיא במפעל (עשרה שערים) העניש שוב בדקה ה-48, ושערו השני של ז’ולי בדקה ה-66 היה מכת מוות עבור ריאל שהודחה עם הפסד 3:1 בגלל שערי חוץ. סופו הלא רשמי של עידן הגלאקטיקוס. לאחר מכן יגיע נאחס שמינית הגמר עם שש הדחות רצופות וחזרה לרבע הגמר רק ב-2010-11 עם ז’וזה מוריניו.
העונה פגשנו את מארסיי בסנטיאגו ברנבאו במחזור הפתיחה של שלב הליגה, ואמבפה כבש בשני פנדלים ומחק יתרון של מייסון גרינווד. ב-20 משחקי בית נגד צרפתיות, ריאל רשמה 15 ניצחונות וארבע תוצאות תיקו (שלוש מהן נגד ליון) כשההפסד היחיד היה נגד פריז סן ז’דרמן 1:0 בעונת 1993-94 החשוכה. כמובן שמנגד נמצא ה-1:3 המרגש על פ.ס.ז’ בגומלין שמינית הגמר ב-2021-22 בדרך לזכייה בגביע ה-14 הנצחי. אמבפה שכבש במשחק הראשון את שער הניצחון לצרפתים בדקה האחרונה - הבקיע שוב, כמה שערים נפסלו לו באופסייד ואז הגיע השלושער המדהים של קארים בנזמה והתמונה האייקונית של קארים בנזמה עם הכיסא. את ליון (2012) ואוקזר (2011) הביסה ריאל 0:4 בביתה ואלו הניצחונות הגבוהים על יריבות מצרפת.