ראיון של ואן דר-וארט וגם: המושבה ההולנדית
רפאל ואן דר-וארט הוא המרואיין החגיגי של המארקה הבוקר. הקשר ההולנדי ששיחק בריאל מדריד שנתיים הודיע על פרישה לא מזמן אחרי שנים לא פשוטות, החל ממאבקי התחתית בהמבורג וגם בהמשך הדרך. הוא תופס צד לקראת משחק שמינית הגמר בין שתי האקסיות(“אני מקווה שריאל תעזוב את אמסטרדם עצובה יותר מאשר בזכייה השביעית בליגת האלופות”), מנתח את התקופה שלו בריאל מדריד, את מאזן הכוחות לקראת הצ’מפיונס, ובעיקר קורא לאיסקו לעזוב - “אם אתה לא משחק במצב כזה - תלך, ועכשיו, אתה הקשר הטוב ביותר בעולם”.
איך אתה מתרגל לשלב בחיים אחרי הכדורגל?
- “אני חושב שאני מסתגל היטב, למרות שאני קצת עצוב כי אני מתגעגע לשחק כדורגל. לפעמים הראש צועק לי ‘לשחק!’, אבל המצב הגופני שלי גרם לי לפרוש ועכשו אני מתמקד בדברים אחרים. לא הייתה אפשרות להמשיך”.
זה היה כל-כך רע עד שהרגשת צורך לפרוש בתחילת העונה, בנובמבר?
- "זאת הייתה החלטתי, זה לא היה קל לבחור בדרך הזו, אבל אחרי האימונים סבלתי מכאבים בקרסול שוב ושוב, וגם בתאומים. ביום האחרון הגעתי הביתה ואמרתי לבת הזוג שלי - ‘מספיק, נמאס לי’, לא יכולתי להמשיך.
האם היה מסוכן להמשיך?
- “אני חושב שכן. איבדתי את הכדורגל אבל הבריאות שלי חזרה. אם אני רוצה לשחק כדורגל מקצועי אז אני חייב להיות במאה אחוז, אני שחקן של המועדון שלי, וזה לא היה המצב. זה היה מתסכל שבוע אחרי שבוע לא להיות מסוגל לתת את הטוב ביותר שלי, אז בחרתי לפרוש”.
איך אתה זוכר את התקופה האחרונה בספרד, עם בטיס?
- “זה היה מאוד מסובך ולא נעים, אני לא רוצה לומר דברים רעים על המועדון כי החברים בחדר ההלבשה חיזקו אותי וקיבלו אותי יפה מאוד. דברים לא הלכו כמו שתכננתי, אבל הקבוצה הייתה בסדר. אני מאחל לה את הטוב ביותר, עוקב אחריה ושמח שהיא מצליחה בינתיים ומשחקת כדורגל נהדר”.
ריאל תשחק נגד אייקס בשמינית הגמר, מה הרגשת כשהייתה ההגרלה?
- “קודם כל זה משחק ענק במימד היסטורי, שתי קבוצות גדולות. אייקס מרשימה מאוד מזה שנים, יש לה כשרונות רבים והיא עשתה שלב בתים מעולה. הם משחקים התקפה, כמו ה-DNA של המועדון, הם כובשים הרבה. זה יהיה מסובך עבור ריאל מדריד, בוודאות”. הוא נשאל האם אייקס חזקה יותר ממה שמשערים בספרד, ועונה - “קשה לתת תחזית. בהולנד אנשים בטוחים שלאייקס יש צ’אנס לעבור את ריאל מדריד, אבל צריך להזכיר שריאל מדריד היא ריאל מדריד, היא מכירה את ליגת האלופות יותר מכל קבוצה. אייקס יכולה לעבור אבל תצטרך להיות בשיאה”. בהמשך הוא נשאל על חוסר הניסיון של אייקס: “זה היתרון שיש לריאל מדריד. הם רגילים למעמדים האלה. אייקס למשל הפסידה למנצ’סטר יונייטד בגמר הליגה האירופית. היא התחזקה מאז”.
“אייקס היא הבית שלי, התחלתי שם את האהבה לכדורגל, הייתי בן 10. לפני כמה ימים ביקרתי במועדון וראיתי שחלק מהדברים נשארו בדיוק כפי שהיו. שמחתי להגיד שלום ולברך את כולם, הם המשפחה שלי. בריאל מדריד הגשמתי אפילו חלום נוסף. ללבוש את החולצה של ריאל מדריד זה מיוחד. אני חושב שהייתי טוב בשנתיים שלי בקבוצה. התחלפו מאמנים ונשיאים והתגברתי על הכל יחד עם החברים לקבוצה. זו הייתה חוויה טובה”.
מה אתה זוכר מאותם הימים בריאל מדריד?
- “הייתי עם השחקנים הטובים ביותר בעולם. ראול, כריסטיאנו, קאקא, גוטי, ראמוס, בנזמה. זה משהו מיוחד. כריסטיאנו היה ענק בריאל מדריד, הבקיע כמו במספרים של לפני 60 שנה,. זו הייתה זכות לשחק איתו”.
האם יובנטוס פייבוריטית כרגע לזכות בליגת האלופות?
- “קבוצה שיש לה את כריסטיאנו רונאלדו תמיד תהיה בין הפייבוריטיות. הוא עושה את חבריו טובים יותר. אתה נותן לו את הכדור והוא מבקיע, אתה בטוח בזה. זו ערובה להצלחה, ללא ספק”.
דה-ליכט ודה-יונג יגיעו לבארסה או פאריס. זה צעד נכון לדעתך?
- “אני רוצה שהם יישארו עוד באייקס, אבל זה נורמלי שקבוצות גדולות חושקות בהם, אי-אפשר להתעלם מהכדורגל שלהם. הם כשרונות גדולים וצפויה להם קריירה מזהירה. למרות שהם מאוד צעירים, הם יציבים מאוד ומתקדמים בקצב טוב. דה-יונג מזכיר לי את גוטי בחוכמת המשחק ואיכות המסירה, הוא מכדרר בחסד”.
מה דעתך על מוריניו? זה יהיה טוב אם יחזור לריאל מדריד?
- “אני אוהב מאוד את ההתנהלות שלו כי הוא מאוד ישיר. ככה מחנכים אותנו בהולנד. הוא יכול להגיד לך ‘אתה לא משחק’. אני כן רואה אותו חוזר לריאל מדריד, הוא ‘המיוחד’ והוא כן רוצה לנצח. אני מחבב אותו גם כמאמן וגם כאדם. הוא לא גמר את הקריירה”. ואן דר-וארט מספר - “הוא היה כנה איתי. הוא אמר לי ‘רפא, אתה צריך ללכת, כי יש לנו את קאקא ושחקנים אחרים. הדבר הכי טוב עבורך זה ללכת לשחק יותר בקבוצה אחרת’, ולכן הלכתי לטוטנהאם”.
הקבוצה של סולארי במצב רע, מה לדעתך הפיתרון?
- “זה נדיר שהם משחקים רע בברנבאו כמו נגד סוסיאדד. אני לא חושב שהבעיה בגישה, יש בעיות מקצועיות. הם איבדו את כריסטיאנו ואת זידאן. הם יכולים לסיים את העונה טוב יותר ולזכות בעוד תואר חוץ מאליפות העולם למועדונים, מוקדם להספיד אותם”.
אתה משחק בעמדה של איסקו. מה לא בסדר איתו לדעתך?
- “בשבילי איסקו שחקן משוגע, הטוב בעולם בתפקידו. תמיד יש לו בעיות עם המאמנים וזה מוזר. זידאן לא באמת בטח בו מעולם במאה אחוז. כשאני צופה בריאל מדריד אני ישר בודק את ההרכב ומחכה אם איסקו שם. אם לא - לא בא לי לראות”.
הברנבאו מפעיל הרבה לחץ.
- “זה נכון, הלחץ בריאל מדריד הוא מטורף. כשאתה מנצח אתה הטוב ביותר, אבל זה די מובן מאליו במדריד, וכשאתה לא מנצח - אתה גרוע. הייתי צריך לחיות את ה-‘אלקורקאנזו’(ההשפלה בגביע המלך בעונת הפלגריני), זה היה השבוע הגרוע בחיים שלי. אבל מי שנמצא בריאל מדריד צריך לדעת לחיות עם הלחץ הזה”.
איך ריאל מדריד יכולה להיות כל-כך גרועה בליגה ולסיים כאלופת אירופה?
- “זו הסיבה לכך שריאל מדריד היא הגדולה בעולם, יש לה 13 זכיות בליגת האלופות. אף אחת לא השיגה כל-כך הרבה תארים. בריאל מדריד הכל חשוב אבל ליגת האלופות היא סיפור אחר”. השחקן נשאל האם זה אפשרי עבור ריאל מדריד לזכות בפעם רביעית ברציפות, ואמר - “אם מישהו יכול לעשות את הבלתי-אפשרי - זה הם. לעולם לא אספיד אותם, בטח לא באירופה”. לסיום רפי אומר שלדעתו המשחק בהולנד יסתייים ב-2:2.
המושבה ההולנדית
זוכרים אותם? רוד ואן-ניסטלרוי, אריאן רובן, ווסלי סניידר, רפאל ואן דר-וארט, קלאס יאן הונטלאר, רויסטון דרנטה. למשך כמה חודשים, בין 2008/09 ועד קיץ הגלאקטיקוס2, היו שישה הולנדים במדי ריאל מדריד. על כך לואן דר-וארט היה ציטוט מאוד מעניין לומר:“היינו שישה הולנדים, אבל דווקא כשחלק עזבו השתפרה הכימיה שלי עם החברים האחרים לקבוצה. הייתי מדבר בהתחלה רק הולנדית ואחר-כך הייתי חייב ללמוד את השפה. כנראה שזה גרם לי להיפתח יותר לשאר”. במארקה שאלו את האוהדים מי היה ההולנדי הטוב ביותר? וכמובן רוד ואן-ניסטלרוי יהיה זה שינצח בסקר. בהסתכלות על אלף המצביעים הראשונים, הוא ליקט כמעט 70% מהקולות. באופן מפתיע, ואן דר-וארט הקדים מעט את סניידר ורובן.
רוד ואן-ניסטלרוי היה ההולנדי הראשון בריאל מאז סיידורף. הגיע בקיץ 2006 ממנצ’סטר יונייטד בגיל לא צעיר ואחרי סכסוך עם פרגוסון, והיה פשוט נפלא. השחקן מס’ 1 שלנו באליפות מס’ 30, כשהרשית 25 שערי ליגה והיה הפיצ’יצ’י(ודווקא במחזור הסיום נפצע אך הקבוצה הסתדרה בלעדיו) ו-33 בכל המסגרות. רוד המשיך לעונה שנייה לא רע שם החלה בעיית הפציעות, ובנובמבר 2008 גמר את העונה בשלב מוקדם דווקא אחרי פתיחה קטלנית. בסיום שלוש וחצי עונות עזב להמבורג כאגדה אחרי שכבש 64 שערים ב-96 משחקים.
ווסלי סניידר היה הרכש המפתיע של שוסטר. הגיע מאייקס ב-26 מיליון יורו בקיץ 2007 ורשם עונת בכורה נהדרת בקבוצה. כבש שער ניצחון בדרבי וצמד ענק במדריגל. בסה"כ היו לו תשעה שערים ותפס את העמדה בצד ימין במערך הלא סימטרי של שוסטר. הפציעות מנעו ממנו להמשיך בכושר הטוב שלו ואחרי עונה שנייה בינונית, נמכר לאינטר בקיץ 2009 כשריאל מדריד הייתה צריכה להכניס כסף אחרי השקעה של רבע מיליארד יורו.
רויסטון דרנטה היה הבטחה גדולה אחרי יורו הצעירות במדי נבחרת הולנד. 14 מיליון יורו שילמה עבורו ריאל לפיינורד. שחקן מהיר עם דריבל נפלא שלא הותיר סיכוי למי שפגש מולו. שוסטר שילב אותו בהתחלה כמגן שמאלי, בעדינות, בעונת הבכורה, עד שראו שזה לא זה. סחט פנדל חשוב בקאלדרון בעונה השנייה וכבש שער יפה נגד מילאן בעונת הפרידה שלו בלבן, 2009/10. הקריירה שלו לא ממש המריאה מאז, בלשון המעטה, ודרנטה כבר שחקן עבר.
אריאן רובן נרכש מצ’לסי ב-36 מיליון יורו והיה הכי קרוב להגדרה ‘רכש גלאקטי’. לגבי רובן לא הייתה שאלה, הוא שחקן גדול, אבל הבעיה הגדולה היא הפציעות, אוי, הפציעות. נכנס לעניינים בעיקר בסיום העונה הראשונה. כבש נגד בילבאו בברנבאו, את שער השיוויון המרגש נגד אוססונה במשחק האליפות, וגם בקלאסיקו הגדול בברנבאו, בנגיחה - שוב. פירפר את כל מי שעמד מולו בסופר-קופה הספרדי נגד ולנסיה, גם בבית וגם בחוץ, ואנחנו נזכור לו את האדום נגד סביליה ואת זה שלא שיחק בקאמפ-נואו. 13 שערים ו-12 בישולים במדי ריאל מדריד ב-65 הופעות. המעבר לבאיירן היה טוב לכולם.
רפאל ואן דר-וארט בחר לעזוב את אייקס דווקא להמבורג ואחרי שנתיים מעולות הגיע לריאל מדריד ב-13 מליון יורו, והחזיק מעמד שנתיים, אז עזב לטוטנהאם. כבש שלושער נגד ספורטינג גיחון בעונת הבכורה אבל התקשה להשתלב. הברנבאו עף עליו אחרי שער הניצחון המרגש נגד סביליה בעונת הפלגריני אבל אין ספק שלא תרם כמצופה. כבש 12 שערים ב-73 הופעות.
קלאס יאן-הונטלאר . ‘הצייד’ הגיע לריאל בשוק החורף ב-2009, יחד עם לאס דיארה, אחרי שחורר רשתות באייקס. לצערו, ריאל לא הייתה יכולה לשתף שני שחקנים ששיחקו כבר באירופה ולכן הוחלט לא לרשום אותו לליגת האלופות. במשחק בו ראול שבר את שיאו של די-סטפאנו - הונטלאר כבש שער ראשון במדריד. הוא כבש שמונה שערים ב-20 משחקים ואז נמכר למילאן אחרי שלא השתלב כמו שצריך. ההולנדי שהבקיע בלי הכרה בשאלקה - חזר הביתה לאייקס ויפגוש את ריאל.