אני מצטרף לטענה שחלק פה עושים עוול היסטורי למוריניו, כנראה כי הזיכרון שלנו קצר והשנים האחרונות שלו באמת מחרידות.
בעיניי יש לו הישגים עצומים ב-4 מועדונים שונים. במקרה של פורטו ואינטר זה טריוויאלי, הישגים שברמת המתכות-ביחס-לציפיות עולים לטעמי על ההישגים האנדרדוגיים (דורטמונד) והאנדרדוגיים לכאורה (ליברפול) של קלופ.
ברמת הכדורגל, ליברפול של קלופ הייתה הטובה בעולם לתקופה לא קצרה (לצד סיטי של פפ), אבל ריאל מדריד של מוריניו היא הקבוצה השנייה הכי קטלנית שאי פעם ראיתי (אחרי בארסה של פפ). חלק גדול מזה בזכות כריסטיאנו מן הסתם, אבל בדומה לבארסה של פפ - כריסטיאנו שיחק במדריד גם אצל מאמנים אחרים, ועדיין הקבוצה של מוריניו הייתה בעיניי הרבה יותר מרשימה מכל שאר הקבוצות של מדריד בתקופת כריסטיאנו.
אז כמובן קשה להשוות ישירות את הכלים שהם קיבלו, כי כריסטיאנו בשיאו הוא כלי שאין לקלופ איך להתחרות איתו (עם כל ההערכה העצומה לסלאח), אבל מוריניו בהחלט ידע לייצר קבוצות כדורגל עוצרות נשימה, ולא “רק” להיות קבלן תארים.
ההישגים שלו בריאל מדריד הם טובים בעיניי, גם אם לא מצוינים. להצליח לקחת אליפות נגד בארסה של פפ זה לא עניין של מה בכך. להצליח לנצח אותה ניצחון משכנע בקאמפ נואו זה לא עניין של מה בכך. אפשר לשים כוכביות, כמו לכל דבר בחיים, אבל בסוף הקונטקסט חשוב פה - הוא בחר באומץ להגיע למדריד כדי לנסות להתמודד עם הקבוצה הגדולה בהיסטוריה של המשחק, ולקח מולה אליפות של 100 נקודות.
ומה לגבי צ’לסי? פה אני אפנה אתכם לסרטון ה-respect (המביך מאוד) של מוריניו, כי יש בו בסיס של אמת. ולמה? כי יש בדיוק ארבעה מאמנים עם יותר מאליפות אנגליה אחת מאז המיתוג מחדש כפרמייר ליג: פרגוסון (13), פפ (6), ונגר (3) ומוריניו (3). במובן מסוים, עם כל החיבה של מוריניו לפרויקטים קצרים ושל קלופ לפרויקטים ארוכים, מי שראוי להיקרא איש ההמשכיות-הישגיות פה בסיפור הוא מוריניו, לא קלופ.
אם כבר הזכרתי את ונגר, אז אני חושב שכן ראוי לדבר על מורשת הכדורגל שמוריניו השאיר. בדומה לונגר שהיה מהמאמנים המובילים הראשונים בעולם להיעזר ב sports science ובפרט תזונה ויחס מקצועי של השחקנים למקצוע, ככה מוריניו היה מהראשונים להכניס video analysis והכנה טקטית קפדנית ליריבה. במובן מסוים, זו מורשת גדולה יותר (שכולם אימצו ואז מוריניו איבד יתרון יחסי משמעותי, בדומה למה שקרה לונגר בזמנו) ממשחק הלחץ שקלופ הביא לבמות הגדולות ביותר.
כל זה לא בא להוריד מקלופ. התחלתי את הדיון (המוצלח הזה!) מכך שהוא אגדה של המשחק, ובנוסף הוא ג’נטלמן פי 100 ממוריניו. אפשר גם לטעון שהוא היה חסר מזל בצורה קיצונית מבחינת תארים, עם שני הפסדי אליפות על נקודה לפפ, ושלושה הפסדים בגמר צ’מפיונס. אני מקווה בשבילו שהוא עוד ינסה לקחת את גרמניה לזכייה במונדיאל, שבצדק או לא, תהפוך את הדיון הזה למצחיק בדיעבד.