הדיון על דון קרלו: שורד את המשבר, אך האם זו עונתו האחרונה בלבן?

קודם כל זיזו הוא קונצנזוס שהביא לנו הרבה כולל 16/17 שזו עונה בלתי נשכחת מבחינתי. אז מסכים איתך.

את מוריניו אני תמיד שופט בהתאם לסיטואציה - נחיתות קשה מול בארסה וצורך במישהו שיביא את המועדון למקום שהוא מסתכל בעיניים לברצלונה. אני לא מחובבי האיש, אבל את זה הוא עשה. הבעיה הייתה, וזה גם השוני מזידאן, העונה האחרונה וסגל מפורק שהוא השאיר לקרלו. אז אין פה בדיוק הקבלה בקטע הזה.

סגל מפורק שקרלו לקח איתו + בייל צ׳מפיונס מיד אחרי? חדר ההלבשה מסכים, אבל הסגל היה במצב נהדר, כולל כמה ערמונים לוהטים שמוריניו הוציא מהאש וספק אם מישהו אחר יכול היה (ראול, גוטי, וסליחה על חילול הקודש - אבל גם אהוב ליבי איקר במידה רבה).

לא בא לי לקחת קרדיט ממוריניו. אז הנה, תוסיף גם את מודריץ’.

מצד שני, הסגל כן היה מפורק. אם הוא היה ממשיך אז היו יוצאים מהאש לא רק ערמונים לוהטים אלא גם פפה למשל, מה שטוב שלא קרה. אולי זה היה יותר חדר הלבשה מסגל, אבל בעונה השלישית של מוריניו כבר היה מגעיל.

התוסף לדלק של קרלו היו בייל, איסקו וקרבחאל פלוס החלטה לא פשוטה של היפרדות מאוזיל (וקאקה…). כלומר, כן נעשו שינויים מחויבי המציאות, הסגל עוד לא היה שם לגמרי.

מצד שני שתי אליפויות. האחרונה עם קצב צבירת נקודות מכובד מאד מאד.

קרלו אמר שהוא שואף ל2029 חברים האיש רוצה לבנות פה אימפריה.

עכשיו בואו נעשה סקר קטן, אם מבול התארים נמשך והכדורגל הדלוח נשאר, אתם מרוצים ותרצו שישאר?

2 אליפויות מתוך 3
2 גביעי אירופה מתוך 3
גביע המלך אחד מתוך 3

מוכן גם עם מנחם קורצקי על הקווים

אני רוצה את זידאן בחזרה.

מתאים לו הא? צ’אבי אלונסו ובאייר לברקוזן התאמנו היום בוולדבבאס לאחר ההפסד לאתלטיקו מדריד והודו לריאל מדריד בטוויטר: “תודה גדולה לריאל מדריד על האירוח שלנו לאימון היום. אלופת גרמניה אצל אלופת ספרד ואירופה”. [מתחבר לדברים שהועלו פה - ואני לאו דווקא מסכים איתם] בספרד נערך דיון לגבי אלונסו ונטען כי ההפסד היה די מרושל ושעל מנת להתקבל בריאל מדריד ללא ספקות עליו גם לנצח ולבלוט בליגת האלופות “ולא רק כדורגל אסתטי ויפה אך בלי תוצאות”

ברור, הוא כבר ספג שער בדקה האחרונה מול אתלטיקו, מכין את עצמו להיכנס לנעליים הענקיות של אנצ’לוטי

אני הכי בעד צ’אבי אלונסו, אבל להפסיד לאתלטיקו מדריד כשהם ב10 שחקנים זה לא ריאיון העבודה הכי מוצלח לריאל מדריד.
את זה אנחנו עושים לבד כבר יותר מעשור…

יש לו את כל הנסיבות המקלות. ובעיקר- חבורת השחקנים שנאספה בלברקוזן לא מדגדגת את שווי השוק של מה שמסתובב בריאל. בנוסף אף מאמן לא עשה עם לברקוזן מה שהוא עשה, למעשה הוא אימן קבוצה בשם שונה מכל מי שקדם לו (כי הם אימנו את נברקוזן)

כשהם ספגו 2-1 הם גם היו בעשרה שחקנים.

צריך לומר גם שאחרי פתיחת עונה קצת חלשה, הם במקום ה-2 במרחק של 4 נק׳ מבאיירן. בכנות, זה ה-best case הריאלי לעונה הזו. אף אחד לא ציפה מהם לקחת אליפות נוספת, בטח לא בקצב צבירת הנקודות של השנה שעברה. לא להתרסק אחרי אליפות כזו זה מרשים בפני עצמו.

יאללה שיבוא, מסקרן מאד לראות מה יצא מזה.

אי אפשר לקחת את העונה שעברה כמדד למשהו (כמו שהעונה שעברה שלנו הייתה חריגה ברמת התוצאות - שני הפסדים ב-55 משחקים), הוא הוציא מים מהסלע, זה היה קצת ‘בתולי’ כי אף אחד לא האמין שזה יכול לקרות גם כשרצף המשחקים ללא הפסד עבר את ה-30 וכשהם היו מעולים במשחק העונה הראשון נגד באיירן מינכן. אני גם חושב שמשחק אחד, גרוע מאוד בתוצאה הסופית - לא יכול ‘לנגוס’ במניה עד כדי כך.

אולי אחמיא לו בצורה מוגזמת אבל עצם זה שאף שחקן לא מיהר לברוח זה גם מראה על החיבור בקבוצה ועל המאמן. לא שחשבתי שזה יהיה כמו בג’ירונה וכל אחד יילך לדרכו ויתקדם, ועדיין. יש חריגים אבל לא אתפלא אם בקבוצה אחרת, אם שחקן היה מגיע למנצ’סטר יונייטד או לצ’לסי - דוגמא טובה יותר כי הם לא בית קברות - אז הביצועים היו יורדים במידה ניכרת. זה “התלכיד” וזה מאמן.

לאלונסו אגב בתיאוריה לא יהיה סגל מדהים שיכול לנצח 70% מהיריבות גם ביום לא טוב? מודה שאני מודאג מההצהרה של קרלו אנצ’לוטי. אלונסו הוא לא גארסיה ראמון או ברנד שוסטר וחדר ההלבשה אני מאמין זה עדיין לא במשקל של כריסטיאנו רונאלדו וסרחיו ראמוס ואיקר קסיאס.

אתמול במשחק חשבתי על זה, קרלו הוא גאון כדורגל, ברצינות, אני אולי גדול מבקרי קרלו בשנתיים האחרונות, אבל קרלו צודק, הוא היה שחקן בקבוצת ענק והוא מבין יותר מכולם.
אנצ’לוטי נכנס לעונה הזאת ואומר לעצמו, יש לי את פאקינג ויני, את פאקינג אמבפה, את פאקינג ג’וד וגם את פאקינג רודריגו שבכל קבוצה אחרת היה הופך לכוכב על למה אני צריך לנסות דברים ולהרוס ?
בוא רק נשמור על הכוכבים מרוצים, לא נגביל אותם בטקטיקות, לא נחייב אותם לעבודה קשה, נתן להם לזרוק זין, אין לחץ גבוה, אין סגירות של מגינים שיסתובבו איפה שהם רוצים, שילכו אחד על שלוש עם הראש בקיר, שיתווכחו עם השופטים, שיבכו כמו ילד זיין, כל זה לא משנה, בסוף כל משחק נתון הם יכולים להבקיע חמישייה בקלות ומשום מקום ובלי שום תכנון מינימלי באימונים.

כל העונה קרלו רק דאג לשמור ולהגן על הכוכבים שלו, ויני משחק חרא ומתווכח עם כל העולם, נוציא אותו ? להיפך, נגיד לו שהוא צודק.
אמבפה מסריח את המגרש ונראה יותר כבד מערן לוי בליגה א’ בסוף הקריירה, הוא ישחק כל דקה !
רודריגו נעלם ? ישאר על המגרש עד שימצא את עצמו.

וזה פאקינג עובד ! כמובן שכל עוד מי שבצד השני זה לא מסי, אבל אי אפשר להתווכח עם השיטה של קרלו, כוכבים מרוצים מחזירים בהמון שערים ואז יש לך 3 דאבלים ב 4 עונות(כן, גם העונה).

כל מאמן ‘‘מודרני’’ אחר יהיה עסוק בלאמן את הכוכבים, בלשפר את הכוכבים, בלהסביר לכוכבים איפה הם טועים והכי חשוב וכפי שדורשים פה כמעט אחרי כל משחק בלחנך את הכוכבים, הבעיה שכוכבים לא אוהבים את זה, ואז הכוכבים לא מרוצים ואז אין שערים ואז המאמן ה’‘מודרני’’ מפוטר.

ללעוס מסטיקים ולא להתערב זאת שיטה גאונית, ואני לא כותב זאת בציניות.

אני לא מסכים בכלל.

זה עובד כאשר יש לך סגל כל-כך הרבה יותר טוב משל האחרים וההתקפה שלך באמת עמוסה בשחקני התקפה מספיק כשרוניים. זה לא עובד כשהיתרון שלך (מבחינת כישרון) כבר לא כזה מובהק, ולראייה אנצ’לוטי עם קריירה עם מיעוט יחסי של תארים ביחס לסגלים שבהם החזיק והמתחרות שלו. אסור לשכוח שהקדנציה השנייה שלו במדריד היא חריגה ביחס לקריירה שלו.

בנוסף, כדי “לתת להם לעשות מה שהם רוצים” לא צריך להיות מאמן גדול, צריך שיהיה לך סגל גדול. זה לא הופך את קרלו לגאון אלא את פלורנטינו. כל אחד יכול לתת לסגל לעשות מה שבא לו, ובעצם כל מה שנדרש מהמאמן זה להיות אדם עם יחסי אנוש טובים שיודע לנהל אגואים. כן, לא כל אחד כזה (אני לא למשל), אבל יש הרבה הרבה הרבה יותר אנשים כאלו מאשר מאמני כדורגל איכותיים. בשביל זה לא צריך לשלם לקרלו כמה מליונים לשנה.

אבל זה מה שאני גם טענתי.

וזה סוג של גאונות, לא ?

איזה עוד מאמן בעולם היה מסוגל לשמור על חדר הלבשה מלוכד במצב הנפיץ שעברנו בתחילת העונה ? לצאת מאותו מצב כשכל הכוכבים סופר מרוצים לקראת הישורת האחרונה של העונה.

זה לא רק הצב שהגיע בכושר לקוי, זה ויני שקיבל כוכב-על על הראש שלו ועל העמדה שלו, זה רודריגו שירד עוד מדרגה בהיררכיה זה ג’וד שמתחנן במשחק הראשון שיפסיקו עם השטויות ויבקיעו כי הם גורמים להם לרוץ הרבה מאחורה.

זה לא שאני רוצה שקרלו ימשיך, רוצה את זידאן בחזרה, אבל לפעמים כל מה שצריך זה קרלו.

השאלה אם אנחנו חושבים שזה נאמר כהקצנה שעוזרת להעביר נקודה או שלוקחים את זה כמו שזה.

המחשבה שהצוות המקצועי בריאל מדריד רק לועס מסטיקים ולא אומר שום דבר על שיטת משחק היא לא רצינית. זה נכון שיש שיקולים של חדר הלבשה. גם מול רונאלדו (ובנזמה) היו כאלה, או שאנחנו טוענים פה שהוא לחץ כמו משוגע. זה נעשה, פשוט ברמה קצת יותר נמוכה שמתאימה למסגרת הכללית. או לדוגמה עניין החילופים המאוחרים *. תגובה נפוצה היא משהו כמו ‘הוא לא עושה חילופים כי הוא טיפש’. לא - הוא עושה חילופים מאוחרים כי הוא מאמין בלתת לשחקנים לפתור את הבעיה בעצמם. לפעמים זה יעבוד לו ולפעמים לא. בדיוק כמו שבעבודה יש כאלה שהם יותר מיקרו מנג’מנט ויש כאלה שלא. כל אחד שהולך בדרך מסויימת משלם עליה מחיר לפעמים, והשאלה היא התוצאה הסופית בטווח הארוך.

• עזוב שלשפוט את עניין החילופים כשלעצמו (‘מגיב למשחק’) זו שגיאה. למשל, אם מאמן כל הזמן נדרש להגיב עם חילופים אז אולי ההרכבים שלו לא טובים.

שגוי לדעתי:

1. ההשוואה פה היא בין מאמן כדורגל איכותי לקבוצה ברמה של ריאל מדריד (נניח פפ, קלופ וכו’) לבין קרלו. אם זה סתם מאמן ‘טוב’ אז אין לי הרבה יסוד להניח שהוא טוב ממנו. כל מיני כוכבי השעה (נונו אספיריטו, רובן אמורים) - ממש ממש לא בטוח שעדיפים.
  2. בילדים של חטאפה יש מאמן נוער עם יחסי אנוש מדהימים, אפשר להביא אותו? כמובן שלא. יש סף מינימום של פיגורה שתגרום לחדר ההלבשה לכבד אותה. זה שילוב של יחסי אנוש ואמונה של השחקנים שהם מסוגלים להצליח תחת אותו מאמן. אפילו אחד כמו אונאי אמרי, שהרקורד שלו לאורך שנים הוא בסך הכל מוצלח, כנראה לא יקבל את אותו כבוד מחדר ההלבשה.

לזידאן אכן היה מה שצריך כדי להצליח ולכן הוא הצליח. לגבי הכדורגל - היה קשה לצפייה בתקופות לא מעטות. אם הוא יחזור אני אשמח.

אבל טיטי, אין רק שתי אפשרויות בחיים - או מאמן שנותן לשחקנים שלו לעשות מה שהם רוצים, או מאמן קשוח בהגזמה שעסוק כל הזמן בלחנך ולריב עם השחקנים שלו.
למעשה, א"ב של ניהול היא הדרך השלישית, דרך ה"אמצע" - לבנות סט של ציפיות גבוהות אך ריאליות עבור השחקנים/עובדים/פקודים שלך (כתלות במסגרת בה אנחנו עוסקים), ולדאוג שהם אכן עומדים בציפיות האלה - תוך שגם אתה בעצמך מאמין שהם מסוגלים לעמוד בציפיות, וגם דואג לכך שהם יאמינו בעצמם וביכולת שלהם לעמוד בציפיות שלך מהם, ומטפח בהם את תחושת המסוגלות לצד הקניית הכלים המתאימים לעמוד בכך. כמובן שזה לא פשוט לעשות את כל מה שתיארתי, ובדיוק בגלל זה קשה למצוא מנהלים טובים, ולכן הם גם מתוגמלים כ"כ כשמוצאים כאלה.
הטענה לפיה תיתן לכוכבים שלך לעשות ככל העולה על רוחם והם כבר יידעו לספק את התוצאות בעצמם, יוצאת מנקודת הנחה (שגויה) שלכולם יש משמעת עצמית גבוהה וסטנדרטים גבוהים מעצמם. זה אולי נכון באיזשהי מידה עבור ספורטאי-על שהגיעו לרמות הגבוהות ביותר, אבל לא נכון באופן מוחלט, ובהחלט יש הפרש ניכר בין שחקן לשחקן מהבחינה הזאת, גם ברמות האלה. מן הסתם עבור שחקן כמו כריסטיאנו רונאלדו, למאמן יש הרבה פחות עבודה מהבחינה הזאת (ובכלל). מוריניו אפילו אמר זאת בפירוש פעם בריאיון.
מאמן טוב אמור לבנות תלכיד שבו כל אינדיווידואל עושה את המקסימום שלו, בהתאם לציפיות שהציב עבורו המאמן - ציפיות שמצד אחד מותאמות לשחקן, ומצד שני משרתות את טובת הקבוצה. לצורך העניין, אפשר להסתכל על הדוגמה (החיובית) של מה שאנצ’לוטי עשה עם פדה - שחקן עם מוסר עבודה גבוה לכל הדעות - והפיכתו לאיום ממשי קבוע על השער.

בכל הפן הזה שדיברתי כאן, אנצ’לוטי לא הכי הכי גרוע שיש (אחרת לא היה מגיע לאן שהגיע), אבל הוא בהחלט לוקה בחסר באופן משמעותי. מאמנים איכותיים באמת - פפ, קלופ, פריים מוריניו, זידאן, פריים סימאונה - הם אשפים בתחום הזה.

אבל זו בדיוק התלונה הקבועה שלנו לגבי החילופים. אפשר לעבור אחורה על הודעות, אבל הרוב המוחלט של התלונות על חילופים מאוחרים/חסרים מתחלק לאחד משניים:
א. תיקון של פער שזוהה על-ידינו כבר בזמן פרסום ההרכבים, ואכן מוכח אחרי זה כפער משמעותי גם בזמן אמת, תוך כדי משחק: קישור פרוץ, חוסר בשחקן התקפה נוסף, מאצ’-אפ גרוע וידוע מראש בהגנה, וכן הלאה. ולכן אנחנו זועקים תוך כדי המשחק שאנצ’לוטי ישחרר מהקיבעון שלו, יראה שמה שניסה נכשל - ויגיב מוקדם מספיק, לפני שהמשחק בורח לנו. כלומר - אכן ההרכבים של קרלו לא פעם לא מספיק טובים.
ב. חוסר מתן מנוחה מספקת לשחקנים בכירים, לצד חוסר מתן הזדמנות מספקת למחליפים ולצעירים (מה שלא רלוונטי לגבי טענת ה’הרכבים לא טובים’).
ג. אחרי שני הנ"ל, יש חלק קטן של תלונות שמתייחס באמת לליקויים שעולים תוך כדי המשחק ולא היו ברורים מראש בזמן פרסום ההרכבים, ואז אנחנו מתלוננים שקרלו לא מזהה אותם / לא מגיב אליהם בזמן. אבל זה רק חלק קטן יחסית מהתלונות, שפשוט מתווספות לתלונות הרבות האחרות שלנו על אנצ’לוטי.

לא טענתי זאת, כמובן שמה שכתבתי על אנצ’לוטי היה קצת בהגזמה כדי להעביר את הנקודה שלי.
מה שכתבתי היה בהקשר ובהמשך לדיון שהתנהל כאן לפני כמה ימים על סוג המאמנים שיכולים להצליח בריאל.
סוג אחד זה זידאן ומוריניו המאוד טקטיים שמכינים את הקבוצה לפרטי פרטים ודורשים מהשחקנים מחויבות מלאה לשיטה ולטקטיקה, אבל מאמן כזה חייב להיות בעל שם ומעמד שלא נופל מאלה של הכוכבים כך שהכוכבים רואים בו כחלק מהמעמד שלהם, כרגע בעולם רק 3 שמות כאלה, זידאן, קלופ ופפ כשפרז מקווה שאלונסו יכול להפוך לאחד כזה, סלוט לדוגמא שהוא המאמן המצליח בעולם יתקשה מאוד בריאל לעשות מה שעושה בליברפול, כולנו זוכרים מה ראמוס אמר אז כשהשם של קונטה עלה, מאמן ששייך למאמנים ה ‘‘טקטיים’’ אבל שם לא מספיק חזק, לא היה מעז לדבר כך על זידאן למשל.

הסוג השני זה מאמן ה’‘סבא הטוב’', דל בוסקה ואנצ’לוטי, לא מעניין אותם טקטיקה שמקטיקה, ללחוץ גבוה זה לא בבית הספר שלנו, כוכבים שנותנים מעצמם למען הקבוצה זה בליברפול וסיטי, מדובר בפוליטיקאים שיודעים לנהל אגואים, הם יודעים איך לשמור על הכוכבים וחדר הלבשה לא מפולג.

כמובן הכוונה פה זה לא לתת לשחקנים לעשות מה שהם רוצים ולזרוק זין ולפתוח בית זונות כי אז ימיו של המאמן ספורים, זה לדרוש פחות עבודה טקטית מכוכבים, לתת להם להמשיך לשחק גם כשהם בתקופה פחות טובה, לתת להם להשלים 90 דקות כל משחק כדי שיוכלו לנפח סטטיסטיקות, להגן עליהם מול התקשורת, לקחת אחריות עליך ולא לגלגל על השחקנים.

אנצ’לוטי בן 65, הוא בטופ של הכדורגל העולמי מגיל 17 בערך, גם כשחקן וגם כמאמן, אין סיכוי שהוא לא מבין טקטיקה ברמה הכי גבוה שיש, היה אחד השחקנים הכי טקטיים ששיחקו את המשחק, שיחק במילאן הגדולה תחת סאקי וקאפלו, שיחק בנבחרת איטליה שהיית חייב להקיז דם כדי להבקיע נגדה, זה לא שהוא לא רואה את מה שאנחנו רואים בבית, הוא פשוט שיחק עם הכוכבים הגדולים בעולם והבין שאם שומרים על הכוכבים ומגינים עליהם הסיכויים שלך להמשיך להחזיק במשרת המאמן גדלים, לא מפתיע שהוא מצליח להמשיך לאמן ברמות הכי גבוהות כ’'כ הרבה שנים כאשר הכדורגל הקיא החוצה אחד כמו מוריניו שהוא מאמן הרבה יותר טוב.

צצים דיווחים בשעות האחרונות שאנצ’לוטי יפוטר לאחר גמר הגביע מול בארסה, מקורם בעיקר מ-Sky Sports.

אישית, קשה לי מאוד להאמין. יש לטעמי 0 היגיון בלפטר אותו לפני סיום העונה, בטח לא כשעוד יש אליפות על הפרק (והסיכויים לזכות בה, בסופו של דבר, לא כאלו נמוכים). בנוסף, הדבר יהווה חוסר כבוד מטורף כלפי קרלו (שראוי מאוד לכבוד), ואין למהלך הזה שום תועלת (הרי זה לא שהפיטורים יגדילו את הסיכוי שלנו לעשות משהו בעונה הזו).

אני אישית סבור שקרלו יפוטר כמעט בוודאות, אבל רק בסיום העונה. סביר להניח שאחרי גביע העולם למועדונים. בנוסף, עדיין קיים סיכוי נמוך יחסית שיישאר, במיוחד אם יצליח איכשהו לזכות בדאבל.