הנקודה פה היא לא הכלב ולא הקקי.
הנקודה היא שמה שלא כל חוק שמפריע למישהו הוא סימן להשתלטות הממשלה על דרך החיים של הפרט.
לפעמים חוק יכול להיות מטופש בעיני מישהו שגר בכפר אבל נחוץ למישהו שגר בעיר.
זה לא ליאור אישית, ליאור בעיני מציג פה באופן ברור את הישראלי המכוער. זה אולי בתחפושת של לוחם חופש שנלחם נגד החוקים, אבל בפועל זה אותו אחד שצורח על הדייל להביא לו שוקולד כי החוקים של הדיילים מפגרים, אותו אחד שעוקף את התור כי הוא לא מרוצה מהמערכת שלא יעילה.
אני לא מתחמק אני באמת לא יודע…
אני לא מדחק אותה לוחם חופש… אני בנאדם מאוד נחמד ומנומס. בחיים לא אחנה בחיץניה כפולה, בחיים כלב שלי לא יחרבן לך על המדרכה, אני חא צופר, כשאני בכנרת או בים אני לא מביא איתי רמקול. אני משתדל להפריע או להזיק לסביבה כמה שפחות. אני מאמין בהני אדם ואני מאמין שמטבים רובם סבבה לגמרי ואיץני לא חושב שצריך להסדיר התנהגות אנושית נורמטיבית בחקיקה.
מחלקים פה במות ולא אמרו לי? רוצה להעביר פה רשימה שבועית מה דניאל רוצה ולא רוצה שנקרא? בכל אופן לא היה בדבריי פרומיל של תסכול. אתה כנראה לא הבנת מה כתבתי.
לא הייתי בשוויץ ואין לי שום אהבה מיוחדת לשוויץ. אבל למקרה שפספסת: כלבים עושים קרי על מדרכות בניגוד לטבע שלהם. הבעיה היא שבני אדם מגדלים כלבים על מדרכות. הכלבים שהיו לי (כרגע אין, סיפור עצוב) לא עשו קקי על מדרכות כי לא גידלתי אותם על מדרכות. רוצה לגדל אותם על מדרכות? בעיניי זה צער בעלי חיים אבל אתה חופשי לעשות כרצונך.
הקקי זה לא הנקודה העיקרית פה.
הנקודה העיקרית היא שאי אפשר לציית רק לחוקים שמתאימים לך.
אתה אולי מצאת פתרון שמתאים לך בסיטואציה שלך ביישוב שלך וזה בסדר עם כולם. זה לא הופך אותך לצודק רק שזה בסדר ומעלימים עין כי זה מה שנקרא ״פשע ללא נפגעים״.
ביום שזה כן יפריע למישהו, ובעצם יהיו נפגעים מהעבירה שלך אז אתה תצטרך להבין שאתה הוא זה שלא בסדר.
אתה צריך לשאול את עצמך האם היית רוצה שכולם יפעלו לפי צו מצפונך. האם הכלבים של כולם מחונכים מספיק? האם לא תהיה בעיה לעשות כך?
התשובה במקרה הזה היא לא. תל אביב הייתה בלאגן אחד גדול אם כלבים היו מסתובבים חופשי. המדרכות והמעט פארקים היו מלאים בקקי ואי אפשר היה לחיות ככה.
זה כמו החוק בנוגע לרעש. ברור שאם אתה באמצע היער מרוחק מכל אדם אז אף אחד לא יעיר לך. אבל אתה צריך להבין שברגע שיעירו לך אז אתה צריך להחליש ולא להתווכח עם השכן ובטח שלא עם השוטר.
אתה צריך להבין שהחוק פה כדי להגן עלינו. לפעמים אתה תהנה ממנו ולפעמים פחות. מוזמן להקים מדינה משלך ושיהיו שם את החוקים שלך, מוזמן גם להשפיע על החוק בדרך דמוקרטית. אבל אי ציות לחוק זוהי עבירה.
בהחלט הייתי מצדיק את השוטר שהיה עוצר אותך באותו רגע. לא כי אני מסכים עם החוק, אלא כי אתה עבריין שמפר אותו.
לפני ההקבלות למשטר נאצי ופקודות בלתי מוסריות. לא ביקשו ממך להרוג אף אחד, ביקשו ממך לשים מסיכה/לאסוף קקי שהכלב שלך השאיר. מדובר בבקשות סבירות שלא פוגעות לך בשום חלק מלבד האגו.
אז תעשה לנו טובה, ציית לחוק, הוא פה גם כדי לשמור עליך.
כולנו מותחים אותו במקומות מסוימים כמובן, רק תהיה מספיק בן אדם להבין שאתה הוא זה שלא בסדר כשאתה מותח אותו, אז כאשר למישהו זה יפריע אתה צריך לשנות את ההתנהגות שלך.
אה, ותעשה לנו טובה, הבת שלך לא צריכה ללמוד להיות עבריינית. למד אותה דרך ארץ וכבוד במקום. לזלזל בשוטרים זוהי אינה דרך ארץ.
גב בוא נצא מנקודת הנחה ששנינו אנשים נחמדים ומתחשבים. מה שהופך אותנו לכאלה זה לא חוקים. ברגע שמחוקקים חוקים כדי לקיים התנהגות אנושית בסיסית אז המוטיבציה להתנהגות אנושית בסיסית הופכת להיות מוכתבת על ידי גורמים חיצוניים.
אתה אומר יש חוקים וצריך לציית. אני אומר יש בני אדם וצריך להתחשב. שנינו לא נחנה בדאבל פארק השאלה מה מניע אותנו? החוק? או התחשבות באחר? אני אומר שלום לקופאית בסופר. יש אנשים שלא אומרים שלום לקופאית בסופר. לא הייתי מעלה על דעתי שיחוקקו חוק שמחייב אנשים להגיד שלום לקופאית בסופר.
כל בנאדם מייצר הפרעה לסביבתו. גם לי יש דברים שמפריעים. אני לא הולך ומחוקק חוקים בהתאם.
ברור שאצל אנשים נחמדים זה עובד.
הבעיה מתחילה בזה שלא כולם כאלה. רק לפני כמה שבועות התנהל פה דיון בנוגע לענישה עבור פדופיליה. למה צריך ענישה לפדופיליה אם אני ואתה יודעים לא לשכב עם ילדים?
כי לא כולם כמונו…
אתה ואני יודעים לא לחנות בדאבל פארק, האם מתישהו ראית מישהו חונה ככה? כי אני כן, למרות שאני יודע טוב מאוד לא לחנות ככה.
אם אנשים כל כך בקלות חונים כפול, נראה לך שהם לא היו חונים בחניות נכים למשל? (אני פשוט לא סגור על אם יש חוק בנוגע לחניה כפולה אז מעביר את זה למקרה מקביל, pun not intended).
חוק לא צריך לבוא על חשבון נימוס. אפשר לציית לחוק וגם להגיד שלום לקופאית.
אתה מדבר כאילו אחד בא על חשבון השני, אבל אתה יכול להיות אדם נחמד בדיוק כמו שאתה וגם לשים מסיכה כששוטר מבקש ממך ולא להכנס לריב באמצע סופרמרקט שבטוח לא היה נעים לכל מי שהיה שם, ובטח שלא לשוטר שהתלבט בין לעצור אותך (שהגיע לך) לבין עזוב את זה. הוא היה הbigger man במקרה הזה.
הכל טוב, אנשים טועים ואני ממש לא חושב שאתה אדם רע, רק שלפעמים אתה עסוק יותר מידי בצדק ולא מוכן לקבל דעות של אחרים.
אנחנו כבר לא נערים בני 14 שמנסים לעבור על חוקים כי זה מגניב. אנחנו אנשים בוגרים שמבינים שמטרת החוק הוא לשמור עלינו. אז נכון שלא יקרה כלום אם רק אתה תחנה את האוטו ל2 דקות על המדרכה למשל, אבל אם כולם יעשו ככה אז לא תהיה מדרכה. מה יעשה אדם על כסא גלגלים שיראה שכל הזמן חוסמים לו את הדרך?
גם המדינה תסתדר יופי אם לא תשלם מס, איש לא ירגיש את זה. אבל מה יקרה אם אף אחד לא ישלם?
שים לב שאני לא טוען שצריך אנרכיה. ברור לי שצריך חוקים והסדרים. למשל צריך חוק שמסדיר איפה אפשר ואיפה אי אפש לחנות כי בלי חוק כזה עיר לא יכולה להתנהל.
אבל גם צריך שיהיו גבולות לחוק. יש דברים שאסור למחוקק להתערב בהם, בין אם כי זה לא מוסרי ובין אם כי אנשים פשוט לא יקיימו את החוק. המחוקק לא יכול לחוקק משהו שכולל את הפנים שלי למשל. אני אמנם נולדתי פה וזו אמנם המדינה שלי, אבל הפנים שלי הם לא נחלת הכלל ולכלל אסור להגיד לי מה לשים או לא לשים על הפנים שלי.
אנחנו נמצאים כרגע בתקופה שבה הדברים מיטשטשים ומדינות מערביות (מהן אני מצפה לשמירה על חירויות הפרט) מתחילות לחוקק חוקים שמסכנים את חירויות הפרט. יש למשל תפיסה שגויה שבשר זה לא בריא ורע לסביבה וטבעונות בריאה וטובה לכדור הארץ. אם יתחילו לחוקק חוקים שמגבילים את זכותי לאכול האם אתה מציע שאוכל רק כשאני מסתתר? כדי לכבד את החוק?
השלטון צריך לדעת שיכולותיו מוגבלות. לכך אנחנו צריכים לחנך את ילדינו ואת עצמנו. ה’ויכוח’ עם השוטרת התרחש בגלל שהיא חצתה גבול שאסור לה לחצות. וכן, אני מצפה שפעם הבאה היא תחשוב פעמיים לפני שהיא מעירה למישהו על הפנים שלו.
וואלה איפה שגדלתי אני וכל האחים היינו עם הטלפונים סוני אריקסון שלנו שומעים עופר לוי בישיבות בגינה בלילה עם הנרגילה וגם באוטובוס כשהיינו יוצאים לעיר וגם כשהיינו עולים לטבריה היינו מביאים בוקסה מאח של אלירן ושומעים עופר לוי 24/6 לאפחד זה לא הפריע מדי פעם נתקלנו גם באנשים ששמו דודו אהרון ברמקולים אבל בסדר נגמר השיר ניקינו אותו מהאוזניים וחזרנו לעופר לוי שלנו לא קרה כלום אבל מה פתאום יש חוקים המדינה הסמולנית הזאת אומרת אל תשמעו עופר לוי פה אל תשמעו עופר לוי שם למה למי זה מפריע אומר דוגרי איפה שגדלתי שמענו ככה כל הזמן וכולם היו בסדר עם זה ילדים זקנים וטף אבל פתאום נוסעים לטבריה שקט דממה מה מצפים שנשחק שחמט בכנרת מה זה פה חצי האי קרים די עם החוקים האלה כל מי שרוצה לשמוע עופר לוי יכול ומי שזה לא טוב לו וואלה שיסתכל איפה הוא הולך מה אני אבא שלו
וואלה נשבע לך קראתי עשר פעמים וניסיתי להבין אם אתה ציני או לא.
למקרה שלא, מבטיח לך שיש הרבה אנשים שזה הפריע להם, במיוחד באוטובוס, מניח שפחות בכנרת.
למה לא אמרו לכם כלום? כי אתם חבורה של ערסים ששומעים עופר לוי בפול ווליום ולרב לאנשים אין חשק שידקרו אותם או יזרקו עליהם כיסאות של כתר.
מנסיון עבר, לא רק שהייתי מעיר לכם גם הייתי שופך דלי מים על הבוקסה בשניה שהייתם מתבכיינים על זה שהערתי.
סרקזם. תחליף עופר לוי בקקי של כלב.
חחח שארקי, קראתי את זה בלי לנשום אפילו תשתמש בפיסוק בפעם הבאה.
עכשיו כשאני מבין שזה סרקסטי אני מניח שהחוסר בפיסוק מכוון
בדיוק. הוא הרים להנחתה. לא יכולתי להתאפק.
אני חושב שמה שאתם מפספסים זה את הצדקנות…
כולכם קופצים על ליאור שהוא בסך הכל אדם נחמד, נעים ותורם לסביבה שלו (עוסק בחינוך מיוחד, כן? אולי רק רביע שהוא רופא תורם יותר ממנו), ורוצים לשחוט אותו כי הוא מסכים ומתחייב להיות בן אדם נחמד והגון מבלי שיכפו את זה עליו עם חוקים.
על כן הוא מצטייר כמי שאינו מציית לחוקים, אבל עם זאת הוא גם לא מפר אותם. אתם כועסים עליו שהוא ״משאיר קקי על המדרכה״, כשבבירור הוא מסביר שהוא לא. אבל חשוב לכם להיות נעלים עליו. להתנשא. להיות צדקנים. הנה, ״אנחנו מצייתים לחוקים ואתה לא. אנחנו טובים ממך ואתה קקי של בן אדם״.
אתם לא טובים ממנו. סתם צדקנים, טרחנים וחסרי מודעות עצמית. כשאתם מרשים לעצמכם לנהוג על 120 בכביש שמוגבל ל 90 אתם עושים בדיוק את מה שליאור אומר שהוא עושה. הוא עם מודעות עצמית לכך שהוא בוחן את החוקים ומאשרר אותם לפני שהוא מציית, אתם לא. למעשה, אתם משקרים לעצמכם כל כך חזק שאתם מאמינים בשקר שלכם וחושבים שהוא אמת. הוא לא.
קחו צעד אחורה ותתבוננו ממקום נינוח על עצמכם. אתם מאשררים חוקים לפני שאתם בוחרים לציית להם או שלא. כשיש מי שמסתכל אתם מצייתים לכל החוקים. כשאין מי שמסתכל, אתם מחפפים. וכאשר אתם מחפפים אתם ממציאים לעצמכם תירוץ שמתקבל על דעתכם ומשכיחים מעצמכם שעברתם על החוק.
שמח שאתם כאלה ומצטער שאתם חיים בשקר.
היינו חברה טובה יותר אם היינו ממעיטים בחוקים מיותרים.
ולא, חוק הרעש הוא לא חוק מיותר. כוס אמא של עופר לוי וחבריו.
אף אחד פה לא עף על ליאור כי הוא לא מרים קקה…(גם לא חושב שליאור צריך איזשהי הגנה ממך, הוא עונה יפה מאוד בנתיים) שוב, הדיון פה הוא כללי ומדבר על עקרון אחר לגמרי.
ליאור טוען שהמצב הטיבעי של אנשים הוא להיות טובים ונחמדים כמוהו, ושלחוקק חוקים (שלא נראים לו לרב) זה מדרון חלקלק שמוביל להשתלטות של ה"מדינה" על החיים הפרטיים שלו ושכל אחד יעשה מה שבזין שלו… אני יודע שהקצנתי ליאור . הצד השני (או לפחות אני) טוען שלא צריך להתרגש מכל חוק קטן ולפעמים עדיף לעשות מה שאומרים לך כדי שהחברה תתנהל בצורה מסודרת כי הטבע של אנשים הוא להיות אנוכי ורע.
בגדול, כשאתה הולך לסופר ומבקשים ממך שים מסיכה ואל “תריב” עם העובדים או השוטרות (כבר הבנתי שליאור לא רב איתם, למרות שאני לא יודע מה היה קורה אם השוטרת הייתה מתעקשת איתו אבל המון אנשים כן רבים איתם ). זה הכל.
הכל התחיל מהעובדה שכביכול יש חוק (אין כן?) שצריך לשים מסיכה וליאור לא מעוניין.
מה שמוזר בעיני זה שליאור הוא איש שמאל סוצאליסטי בתיאוריה אבל בפועל הוא ליברטאני ליברלי כלכלי שמאמין בכמה שפחות התערבות של הממשלה בחיי האזרח ובמקסימום חופש לפרט וחושב בנוסף שיש חקיקת יתר .
בגדול זה גם מה שאני מאמין. רק שהוא לקח את זה למקום רחוק מידי… ליאור ברוך הבא לימין הליברלי. גם אם אתה תתכחש לזה אתה אחד משלנו. welcome!
מוש אני מצטרף לימין אם מחלקים את ירושלים ונסוגים לגבולות 67 מתחילים למכור חזיר בסופר ונוסעים בתחבורה ציבורית בשבת. אחרת אני סתם ליברל.
ג’וזפה תודה על הסניגוריה אבל הכל טוב אני לא לוקח ללב. כשאנשים לא מסכימים איתי אני פשוט מניח שהם לא מבינים אותי (או שהם טפשים😈)
בעיניי זה מדרון חלקלק. היום תאסור עלי לשים רמקול באמצע הרחוב שלך ולשמוע עופר לוי, מחר תאסור עלי לאכול בשר. פשוט תוציא את המקל מהתחת ותפסיק לבלבל בשכל. מהמקום שאני מגיע ממנו, אבל באמת, אנשים מביאים רמקולים ושומעים חזק שכולם ישמעו. מפריע לך? זה לא ממש מזיז לי.
אל תדאג לליאור, הוא אדם חזק. קצת ויכוחים בפורום על דה ואה לא יהרגו אף אחד. הוא יודע שאוהבים אותו
גם אם נדרוך על החרא של הכלב שלו שלא קיים כי הוא לא גדל בעיר — שהוא לא הרים מהמדרכה?
בהחלט יש כאלה, פשוט הם לאו דווקא לפי דעתך. פה בדיוק הנקודה שלי.
אתה חושב שהגבול הוא כאשר מבקשים ממך לשים מסיכה, אחר יחשוב שהגבול הוא כל מה שקורה בבית, שלישי יחשוב שהגבול הוא שמתערבים לו בפרטנרים המיניים (הקטינים, כדי שזה יהיה פשע), ואחר יחשוב שהגבול הוא שנכנסים לו לכוס שתיה ומי בכלל יגיד לו שאסור לו לשתות וזכותו המלאה גם לנהוג אחר כך כי הוא נוהג ככה כבר מיליון שנה ועדיין בלי תאונה, וכו…
אני לא בא להגיד שאתה טועה ושאני לא מסכים עם דעתך. אני בא להגיד שהגישה של ״אני אקשיב לחוק אך ורק אם אני מסכים עם החוק״ היא גישה מסוכנת ועבריינית.
וכוס השתיה שלי, והרכב שלי, והפרטנרים המיניים שלי, והשאלה אם לשים בגדים (זה האיברים שלי) הם כולם החלטות שלי ולא נחלת הכלל.
למה זה לא בסדר שאסתובב ערום, אנהג שיכור, ואשכב עם קטינים?
מה ההבדל בין המקרים? מלבד העובדה שפה ליאור חושב שהחוקים תקינים.
למה זה צריך להיות בסדר שאתה שתתעלם מהחוק כשלא מתאים לך אבל לי אסור?
יכולותיו מוגבלות, פשוט מדובר בהגדרת גבול אחרת (מתנצל, עדיין לא התגברתי על חדוא 2).
הגבול שלך שונה משל המחוקק. יש המון גבולות שאנשים לא מסכימים איתם, אבל אם כל אחד יפעל לפי דעתו אנחנו נקבל את האנרכיה.
ברור שאם אתה תעשה מה שתרצה לא תהיה פה אנרכיה, אתה אדם בודד. גם אדם בודד שיעלים מיסים לא יפגע באיש. אבל הבעיה היא הרעיון שלך. אם יותר ויותר אנשים יפעלו לפי עקרון זה, תהיה פה אנרכיה.
איש לא טען אחרת, בגלל שהוא אדם נחמד יש פה מקום לדיון.
לא.
רוצים ״לשחוט״ אותו כי הוא טוען שכשזה מתאים לדעתו זה בסדר להתעלם מהחוק.
אני בא להראות מה יקרה אם אנשים יפעלו לפי צו מצפונם ולא לפי החוק.
להזכירכם אנשים מסוימים עושים פשעים למרות החוק, אתם חושבים שאם לא החוק הם היו מתיישרים לפי הנורמות
החברתיות?
למה לא? מה ההבדל בינו לבין חוק המסיכות?
אפילו להפך, מסיכות לפי הדעה הרווחת היום מונעות מחלות. רעש רק מציק לנו. (כמו קקי דרך אגב, שבתכלס לא מחייבים לאסוף בגלל היבטים בריאותיים).
למה להרעיש זה לא בסדר?
אה, מצאתי את ההבדל. יוסי מסכים עם חוק הרעש אבל לא עם המסכות/הקקי. בגלל זה להתעלם מחוק הרעש זוהי עבירה אבל להתעלם מחוק המסכות/הקקי זה בסדר.
אף אחד לא קרה לליאור אדם רע, ואני ממש לא חושב שהוא אדם רע