לקראת סביליה| אחרי הטירוף ברבע גמר נגד צ’לסי, ריאל מדריד, לה היה מספיק זמן להתאושש - רוצה לעשות צעד גדול אל עבר אליפות מספר 35. בדרך עומד הפיחואן של האנדלוסים, מגרש בו אנו מתקשים מסורתית. קאסמירו ומנדי בחוץ, מיליטאו חוזר ומי יפתח - קמאבינגה או רודריגו? הכל לקראת המשחק - רק כאן
סטטוס ריאל מדריד:
ריאל מדריד מגיעה למשחק אחרי שהעפילה בשן ועין לחצי גמר ליגת האלופות עם ההפסד 3:2 לצ’לסי בגומלין בסנטיאגו ברנבאו. כעת היא שמה בצד כל מחשבה עתידית על חצי הגמר נגד מנצ’סטר סיטי ורוצה לעשות צעד גדול אל עבר אליפות מספר 35 עם המשחק ברמון סאנצ’ס פיחואן, זה שמסומן גם בכל שנה באדום בלוח השנה. ריאל ניצחה בשני המפגשים האחרונים אך היא מתקשה שם מסורתית. קרלו אנצ’לוטי חווה על בשרו איך ההפסד ב-2014 הרחיק את ריאל משמעותית מהכתר. מעבר לכך, אולי, ישנו רצון “לנקום” בסביליה על ה-2:2 המתסכל בשלהי העונה שעברה, המשחק עם טעות השיפוט. כמובן שעייפות לא תהווה תירוץ, בטח לא כשלריאל היה מספיק זמן לנוח מאז יום שלישי. הביקורות גם כן לא ממש מעניינות את קרלו. בשבעת המחזורים שנותרו, ריאל זקוקה ל-13 נקודות כדי להבטיח את האליפות. “הליגה לא גמורה. אנחנו צריכים לשחק טוב. כולם מחכים לפאנצ’ר שלנו ונקווה שהוא לא יגיע”, אמר אנצ’לוטי. “כל משחק הוא מלכודת. אנחנו ערוכים לכך, סביליה מסוכנת”. ריאל קבוצת החוץ הטובה בליגה עם 35 נק’ מתוך 15 מחזורים, והיא ניצחה את כל קבוצות הצמרת בחוץ פרט לוויאריאל.
בשלבי ההכרעה של העונה כל שחקן צריך להשתמש ברזרבות שלו. אין דבר כזה עייפות. כל שחקן רוצה לקחת חלק במשחקים האלה. “יש לנו אנרגיה. נגיע לסוף במצב טוב. הספקנו להתאושש, אנחנו בסדר. ראו גם בהארכה נגד צ’לסי שהקבוצה במצב טוב מאוד. אנחנו רוצים לשחק משחק אנרגטי עם אינטנסיביות בדיוק כמו שהפיחואן דורש”, הוסיף המאמן. אז עייפות אין אבל פציעות וחיסורים בהחלט יש. קאסמירו שכעס על עצמו על כך שספג כרטיס צהוב נגד חטאפה בשל ויכוח מטופש עם השופט - ייעדר בשל השעייה. גם פרלאן מנדי שבחוץ לשבועיים - לא ישחק וכמוהו מרסלו. נאצ’ו יפתח כמגן שמאלי ואדר מיליטאו ישוב לאחר השעייה (“הוא הפתיע אותי מאוד ביכולת שלו, הוא צריך להיות יותר מרוכז אבל הוא שחקן טופ”, החמיא המאמן). מי עוד בחוץ? אדן הזאר (יחזור לפני סוף העונה אם כי קרלו העדיף לשמור על חיסיון רפואי), לוקה יוביץ’ ודני סבאיוס וחסוס ואייחו מוכי הקורונה - ייעדרו. הרבה יותר חשוב מזה - קארים בנזמה התאמן כרגיל וישחק. בספרד כבר מפנטזים על צמד שלו והגעה ל-40 שערים העונה בכל המסגרות.
היכולת של הקבוצה לא מזהירה לעתים אבל אנצ’לוטי חושב שנחצה גבול מבחינת הביקורת. בין אם חוסר הכבוד הגיע ממטורלל כמו אנטוניו קסאנו (“כולכם מכירים אותו”) ובין אם זה חוסר כבוד מצד צ’אבי (לו כבר ענה חורחה ואלדאנו). שום דבר לא יסיט את הפוקוס של ריאל. “יש לנו מטרה מאוד חשובה ואנחנו מתמקדים בה. הקבוצה צריכה להתחרות עד הסוף ולזכות בתארים. לא אכפת לי מה יגידו. מה זה אומר לשחק טוב? צריך לעשות את זה עם ובלי הכדור, לתקוף ולהגן. אפשר לעשות את זה בכל מיני דרכים”, אמר ושיבח את אתלטיקו מדריד על משחקה נגד מנצ’סטר סיטי. מי שקובע לא מעט לגבי איך ריאל מדריד תשחק הוא לוקה מודריץ’, שחקן השבוע בליגת האלופות והאיש שכל המדרידיסטאס מחכים שיאריכו לו חוזה. המאמן שיבח: “הוא אגדה, כמו פאולו מאלדיני שבגיל 40 זכה בליגת האלופות. אין לי ספק שהוא יפרוש בריאל מדריד. זה מה שהוא רוצה ומה שהמועדון רוצה. לא תהיה בעיה”. מי שקצת כעס השבוע היה טוני קרוס שלא אהב את החלפתו אבל קרלו מחליק את זה כמובן.
ההתלבטות הגדולה של אנצ’לוטי היא בין שניים. קמאבינגה או רודריגו. הבחירה של קרלו תשפיע כמובן על ואלוורדה שמקומו בהרכב די מובטח - או כקשר בצד ימין, מה שלא ממש עבד בגומלין - או במרכז השדה. קמאבינגה הוסיף לריאל המון פיזיות והיה מעורב בשער השני והיקר מפז כאשר חילץ כדור מאנגולו קאנטה. “הוא היה המפתח נגד צ’לסי ונגד פ.ס.ז’. יש לו הרבה איכות והוא השתפר ותרם המון. לפעמים היה קשה לו כשחקן הרכב, אבל כעת יש לו יותר איכות וביטחון והוא מספק את כל מה שהקבוצה צריכה”. הצרפתי ניצח בכל שבע הפעמים האחרונות בהן פתח בהרכב. אבל גם זה וגם דבריו של קרלו - לא אומרים כלום. רודריגו לא כבש בליגה העונה עדיין. בצ’מפיונס הוא זורח עם שמונה שערים ב-24 משחקים ואילו נראה כי הליגה לא ממש ברשימת ‘אנשי הקשר’ שלו, וזה לא מהעונה - עם שלושה שערים בלבד ב-67 הופעות. רודריגו מאוד רוצה את ההזדמנות לפתח מומנטום ולשבור את הבצורת המקומית מאז מאי. הוא יוכל להוסיף גם נוכחות של שחקן קו אמיתי. האם דין הפיחואן כדין צ’לסי? בכל מקרה מי שאיבד מהמומנטום או מרקו אסנסיו. אסור שזה יקרה גם לקבוצה. גם אם זה אומר להשיג ניצחון סופר-קשה כמו בסיבוב הקודם, עם הברקה של ויניסיוס.
צ’לסי מאחורינו, ועכשיו: בדרך ל"משחק עונה" בליגה
ריאל מדריד – הרכב משוער: טיבו קורטואה| דני קרבחאל, אדר מיליטאו, דויד אלאבה, נאצ’ו פרננדס| טוני קרוס, לוקה מודריץ’, פדה ואלוורדה| רודריגו (אדוארדו קמאבינגה), ויניסיוס ג’וניור וקארים בנזמה
מה המצב סביליה?
סביליה מגיעה למשחק כשקטעה רצף רע של ארבעה משחקים ללא ניצחון עם 2:4 ביתי על גרנאדה, ניצחון לו הייתה זקוקה כמו אוויר לנשימה. האנדלוסים עשו ‘עדכון מחדש’ לגבי המטרות העונה. סביליה החזיקה במקום השני מאז המחזור ה-16 ובשלב מסוים הייתה כאילו במאבק האליפות אך נקלעה לסחרור וכעת היא רוצה רק להבטיח את המקום בליגת האלופות כשהיא במקום השלישי. חודש מרץ השחור, בו לא ניצחה בליגה והודחה מהליגה האירופית מול ווסטהאם - ריסק את הקבוצה. “סביליה מספקת תשובה ומוסיפה את שלוש הנקודות הכי חשובות של השנה. היא הייתה נואשת לניצחון”, נכתב במארקה על ה-2:4 האחרון, כאשר היריבה גרנאדה כבשה שער שיוויון בדקה ה-88 אך אז הגיעו שערים של רפא מיר ופאפו גומס. שבע תוצאות תיקו רשמה סביליה ב-13 משחקי הליגה שלה ב-2022, אינסוף בעיטות בדלי, אך המאמן ז’ולן לופטגי הבהיר כי אף אחד בקבוצה לא חושב על ‘מה היה קורה אם’.
עבור המאמן, שלא נוטר טינה על פרק הזמן הקצר, קצר מדי, על הקווים בסנטיאגו ברנבאו - חשוב לנצח מחר כמובן. “אנחנו מציגים את אותה הנחישות בכל משחק, רוצים לנצח את מוליכת הליגה ואחת הקבוצות הטובות בעולם. אנחנו רוצים להציג משחק מצוין ולהשיג שלוש נקודות. כשאתה מתמודד עם ריאל מדריד זה שווה הכל. זה יהיה משחק תובעני וקשה לשתי הקבוצות ועלינו להגיע לקצב גבול היכולת”. לופטגי ירצה להתגבר על ‘החומה’ הפרטית שלו. כמאמן האנדלוסים בקצת פחות משלוש שנים - הוא התגבר על כל הקבוצות בליגה, כולל ברצלונה (אותה ניצח בגביע המלך גם אם זה לא הספיק לו) - אך לא את ריאל. בחמשת המשחקים נגדה עד עתה הוא הפסיד ארבע פעמים ורשם תיקו בודד - אשתקד. לופטגי מחמיא לבנזמה שיהווה את האיום הגדול על הקבוצה שחו: “הוא שחקן יוצא דופן עם קריירה מבריקה. הוא החלטי מול השער. ננסה לעצור אותו ואת כל הקבוצה”. המאמן מבטיח שהקבוצה שלו נרגשת מאוד לקראת המשחק הזה.
זה היה השבוע הקדוש בסביליה מה שעוד יותר מוסיף למוטיבצייה הגבוהה גם כך אצל האנדלוסים. “התרבות של העיר נפלאה”, אמר המאמן שקרא כמובן גם לאוהדים בפיחואן לתת את שלהם. סביליה אולי פישלה לא מעט לאחרונה גם במשחקי הבית אך היא הקבוצה היחידה שלא ירדה מנוצחת לעיני הקהל הביתי. יש לה מאזן של 11 ניצחונות וארבע תוצאות תיקו ואותו מספר נקודות כמו ריאל במאזן הבית, אך במשחק אחד פחות. היא הצליחה לנצח את אתלטיקו מדריד ו-ויאריאל אך סיימה רק ב-1:1 נגד ברצלונה ולא מזמן בתיקו מאופס עם ריאל סוסיאדד. סביליה, תהיו בטוחים, תהיה סופר-נמרצת, סופר-מסוכנת ועם הגנת ברזל: זו שספגה רק 22 שערים העונה בליגה. השוער יאסין בונו מקדים את טיבו קורטואה במירוץ לזאמורה וספג 0.64 שערים בממוצע למשחק (16 ספיגות ב-25 משחקים). מעבר לכך הסגל של הקבוצה מתמלא משמעותית. “הפעם באמת לופטגי יכול לבחור סוף סוף. הוא מעביר את האימון ומשפשף את עיניו”, נכתב במארקה. מרקוס אקוניה ותומאס דילייני כשירים. מנגד, פרננדו ורקיק לא יחזרו לשחק העונה. סוסו שפצוע מאזן דצמבר עשוי להיכלל בסגל ברגע האחרון.
ההערכה היא שמיר, שכבש נגדנו בברנבאו בנגיחה והוא המבקיע הבכיר בקבוצתו עם 12 כיבושים - יחזור לחוד על חשבון יוסף אן נסירי שרושם עונה מאכזבת (מיר שולב רק לחצי שעה במצטבר בהפסד לברצלונה ובניצחון על גרנאדה ולפניכן לא שיחק כלל). מי שעוד מאכזב יחסית הוא שחקן הרכש בחורף, אנתוני מרסיאל, שיש לו שער ובישול ב-600 דקות. מיר לא יהיה השינוי היחיד. גם מקומו של לוקאס אוקמפוס מובטח (תשעה שערים העונה) ופאפו גומס ישוב לכנף ימין. “זה נראה שריאל מדריד לא במשחק ואז בעשר דקות היא יכולה להרוס אותך”, אמר קשר הכנף בזמן שז’ול קונדה, שהוא מצד אחד חלק מהגנת הברזל ומצד שני יודע עליות ומורדות - מוכן לאתגר לשמור על בנזמה. אקוניה שהוזכר קודם עשוי לפתוח כמגן שמאלי וטקאטיטו קורונה יעבה את האמצע. “זה משחק שאתה חולם עליו מאז שאתה ילד”, אמר קורונה. קצת לפני המשחק, הנשיא חוסה קסטרו העביר ביקורת על השיפוט המוטה לטובתו לריאל מדריד ואמר: “אני משוכנע שנוכל לנצח אותה”. ב-17 המשחקים האחרונים שלה בליגה, סביליה נכנעה רק פעם אחת.
היחידה שלא הפסידה העונה בבית. שחקני סביליה
סביליה – הרכב משוער: יאסין בונו| חסוס נבאס, ז’ול קונדה, דייגו קרלוס, מרקוס אקוניה| יואן ז’ורדן, איבן ראקיטיץ’, מנואל קורונה| לוקאס אוקמפוס, פאפו גומס, רפא מיר
היסטוריה ומפגשי עבר::
לאורך ההיסטוריה הראמון סאנצ’ס פיחואן היה מוקש ענק עבור ריאל מדריד. מעבר לכך שמדובר באחד המגרשים הבודדים בו לריאל מדריד יש מאזן שלילי - הרי שהקבוצה ניצחה שם בשנתיים האחרונות. וזה הרצף השני הכי גבוה שלה בהיסטוריה. רק באמצע-סוף שנות ה-90 היה לריאל רצף טוב יותר ודי נדיר: ארבעה ניצחונות רצופים בין 1993/94 (0:1 קטן ומאוחר בחסות איבן זאמורנו) ועד 1:3 עם פאביו קאפלו על הקווים בעונת 1996/97 (צמד של פדג’ה מיאטוביץ’ הגדול), כשבאמצע היה גם 1:4 אדיר במחזור הפתיחה של 94/95 (זאמורנו כבש את אחד השערים המהירים בהיסטוריה שלנו, אחרי פחות מדקה, והשלים צמד בדקה הרביעית). ובחזרה לימים אלה. בעונת האליפות 2019/20, במחזור החמישי ובירוק מזעזע - קרבחאל הרים, בנזמה נגח מכל הלב וריאל השיגה 0:1 יקר. בעונה שעברה גם כן ניצחון דחוק, כשוויניסיוס גלש אל עבר הכדור שפגע בשוער בונו ונכנס לרשת. 0:1 ושלום על ישראל.
המאזן של ריאל ב-77 משחקים בפיחואן הוא בכי רע – 25 ניצחונות בלבד (32%), 15 תוצאות תיקו (19%) ו-37 הפסדים (48%), יחס שערים 130:115 לרעתנו. ההפסד האחרון היה עם לופטגי על הקווים שלנו, 0:3 ללא רחמים של סביליה בעונת 2018-19. זה היה ניצחון רביעי ברציפות של סביליה על ריאל, כולל 1:2 דרמטי בעונת הדאבל 2016-17 עם שער ניצחון מאוחר של יובטיץ’. בעונת 15-16 מספרת של ראמוס לא עזרה לריאל שאיבדה יתרון ונכנעה 3:2. בעידן אנצ’לוטי, בעוד ריאל נכנעה 2:1 ורשמה הפסד שני ברציפות אחרי הקלאסיקו בעונת הדסימה – בעונה השנייה שלו כריסטיאנו כבש שלושער אדיר (2:3) והשאיר אותנו בחיים. מה שמדהים לא פחות הוא שהתיקו האחרון בין הקבוצות בפיחואן היה בעונת 2004/05, כשילד בשם סרחיו ראמוס כבש גולאסו ענק לרשת של איקר קסיאס. עם ז’וזה מוריניו הגיעו שני הניצחונות הכי גדולים של ריאל מדריד בפיחואן בעידן הנוכחי - פעמיים 2:6. בעונת 2010/11 רונאלדו השתולל עם רביעייה אדירה ולא הותיר סיכוי לאנדלוסים. כעבור שנה, ריאל ‘באדום’, נהנתה משלושער שלו כשגם קאייחון, אלטינטופ ודי מאריה מבקיעים (ואיקר רושם הצלה מדהימה מול מאנו דל מוראל). עוד משחקים אגדיים: השלושער של ראול בפיחואן בעונת 2008/09 - השלושער האחרון שלו; משחק הפרידה של זינדין זידאן ב-2005/06 כשריאל הוליכה מצמד של דיוויד בקהאם אך הפסידה 4:3 (הצרפתי כבש). משחק שפחות נרצה לזכור הוא התבוסה 4:1 עם קרלוס קיירוש, סביליה התעללה בהגנה החסרה שלנו ורונאלדו רק כבש שער מצמק.
במשחק הראשון בין הקבוצות באנדלוסיה, בעונת 1934-35 – ריאל דווקא ניצחה 1:3. לאחר מכן היא הפסידה שלוש פעמים ברציפות והניצחון הבא יגיע רק במפגש השמיני. שנתיים אחרי תבוסה לא נעימה בפיחואן, ריאל נקמה עם מאניטה משלה בעונת 1948-49 - ניצחון 1:5. בעונת 1962-63 נרשם הניצחון הכי גדול של ריאל בפיחואן עם מאניטה מהדהדת של 0:5, כאשר עד לשער של אמנסיו בדקה ה-56 התוצאה הייתה מאופסת (נציין כי פרנץ פושקאש כבש צמד). בין שנות ה-70 לשנות ה-80 היה לריאל רצף שחור של 11 משחקים ללא ניצחון בפיחואן, הגרוע ביותר מבחינתה. במבט על שנות ה-2000 בלבד, ריאל ניצחה שמונה פעמים וספגה 11 הפסדים. אחד הניצחונות היה 0:1 דחוק בעונת 2001/02 כשמקאללה כבש את שער הליגה היחיד שלו במדי ריאל מדריד. אותו 0:1 בטח לא הולם את תוצאות המפגשים בין הקבוצות. ובסה"כ משחקי הליגה מה יש לנו? ב-155 משחקים: 45:83 לריאל מדריד בניצחונות.