מה שהכי שמדהים/מטריד פה הוא שזו לא אמירה מתוך ריאיון אחרי שנשאל על הנושא, הוא אשכרה הרגיש צורך לפרסם סרטון מיוחד בנושא. המצב חרבאנה.
אז נחתמה עסקת גז עם מצרים אבל לא ברורים הפרטים. היה דיווח, למשל, שהמצרים מבקשים שכוחותיהם שנמצאים כרגע בסיני כבר לא יהוו הפרה של הסכם השלום כפי שהם מהווים. זה שלא מפרסמים - מחשיד. כמובן שנורמליזציה אמיתי עם המצרים לא תיהיה.
בכל מה שקשור למצרים, אני מחכה שיעלה ראיון ביוטיוב עם סא”ל אלי דקל, המקור הכי אמין לכל מידע שקשור למצרים. אני אשלח כאן כשיעלה.
מהדברים האלה שאפשר להגיד שהם קונספציה (אני לא אומר שאני נגד)
משמעות הסכם הגז: תלות כלכלית הדדית מרחיקה עימותים - גם בעזה
הסכם הגז בין ישראל למצרים עוד לא נחתם, אבל מדובר במהלך אסטרטגי שמחזק את “קואליציית הגז” באגן המזרחי של הים התיכון - ועשוי ליצור תלות הדדית ארוכת שנים בין המדינות. המשמעות: לממסד הצבאי בקהיר תהיה הרבה יותר מוטיבציה להיענות לדרישות בנוגע לעזה - וגם באשר להתעצמות הצבאית בסיני
למה אנחנו מוכרים בכלל גז למצרים? הם לא צריכים את זה לשוק המקומי, הם מייצאים גז כמונו.
למה לא למכור לאירופאים ישירות?
דימה, בזמנו דיברנו על ההתקדמות של סין בנושא הצ׳יפים והשגת ׳עצמאות׳:
המלחמה הקרה נגד טורקיה כבר כאן. הבחור הזה, טום ברק, הוא גם שגריר ארה״ב בטורקיה וגם השליח שאמור לפתור את הסיפור בסוריה מול ישראל. הטורקים עובדים כדי להפקיע מישראל את חופש הפעולה בטורקיה בין השאר כי (על פי דיווחים) התקיפות של ישראל מכוונות גם נגד מתקנים טורקים.
זה מגיע על רקע הדיווחים שישראל תקים ביחד עם יוון וקפריסין ׳כוח תגובה מהירה׳, כשברור כנגד מי נצטרך להגיב אם וכאשר.
נושא נוסף שעלה היה טורקיה ומעורבות בכל הגזרות. בישיבה הובהר כי ההתנגדות הישראלית הנחרצת לכניסת כוחות טורקיים לרצועת עזה בעינה. לגבי סוריה, ישראל מבקשת לשמר את חופש הפעולה האווירי במדינה, והאמריקנים מציעים כי יחוזק התיאום בהקשר הזה, דרך מפקדת סנטקום, כדי להימנע מהיתקלויות עם הטורקים. בפגישה השתתפו, בין היתר, שר החוץ גדעון סער, מ״מ ראש המל״ל גיל רייך, המזכיר הצבאי אלוף רומן גופמן, שגריר ארה״ב בישראל מייק האקבי ושגריר ישראל בארה״ב יחיאל לייטר.
כל זה תשובות לשאלה למה אנחנו מוכרים גז למצרים ? ( או יותר נכון, למה מצרים קונה גז בכלל) ![]()
לגבי הטכנולוגיות החדישות שבאות מסין, מציע לקחת הכל בערבון מוגבל מאוד. כל הרובוטים דמוי אדם שמבצעים עבודות, מכוניות מעופפות, סוללות שמחזיקות נצח - הסינים אלופים בפייק ניוז ועבודה בעיניים.
אני לא מזלזל ביכולת של הסינים, אבל לעשות דמו כדי להרשים או להתפרסם , למרות שאין כלום חוץ מפייק דמו, זה בדם שלהם .
אני עובד בדיוק בתחום הזה של צ’יפים ל AI. הסינים קונים מאיתנו כי אין להם משלהם. אם היה להם, לא היו קונים גם כי יקר יותר, וגם מבחינה פוליטית.
מדובר פה על POC, ברור שיקח להם עוד כמה שנים. יש לך ספק שהם בכיוון? השאלה אם אותו מפעל הולנדי ימשיך להיות היחיד או שהם יצליחו בטווח של כמה שנים להחליפו.
הסינים משקרים בהכל בערך, אבל גם מתקדמים. יש גם נושאים כמו רחפנים בהם הסינים יותר מתקדמים מהמערב. שרשראות ייצור מתקדמות בסקייל שאין לאחרים. לפי תחזיות מערביות הכלכלה שלהם הייתה אמורה לקרוס מזמן כי הכל שם הרי זה שקר עם בועות נדל’'ן בגודל שהאנושות לא ידעה קרוב אליו. זה טרם קרה. בדרכם, הם מתקדמים לפי התוכנית.
(כל עוד יש שלום אז הכל טוב, בערך. אבל כשאני רואה תצוגה של אלפי רחפנים עושים צורות יפות בשמי שנגחאי כבידור לתושבים, אני מבין כמובן שהאיתות הוא שהם מחר יכולים להתאבד על נושאת מטוסים אמריקאית ליד טיוואן)
לי יש ספק שהסינים יצליחו להיות הראשונים בטכנולוגיות.
תצוגות רחפנים שהזכרת, או רובוטים דמוי אדם שמנקים שירותים, זה גימיק. מפה ועד המוצר הסופי, ועוד תחרותי יותר מהאלטרנטיבות, הדרך ארוכה.
אני חושב שיש להם שתי בעיות עיקריות עם פיתוחים חדשים. אחד - המשכורות במערב הרבה יותר גדולות, אם אתה גאון אתה תנסה לברוח. שתיים - קשה להיות גאון תחת משטר קומוניסטי. לא אוהבים אנשים מוזרים שמדברים לא פוליטיקאלי קורקט.
אני משוכנע שהם יכולים לבנות מפעלים שיכולים לייצר דברים כמו במערב. אבל זה יהיה באיכות פחות טובה. אולי בתחומים מסוימים הכמות והעלות ינצחו את האיכות, אבל אין לדעת.
בתחום שלי אין לנו מתחרות סיניות רציניות, למרות שהם היו רוצים פיתוח פנימי. מה שכן, יש לסינים מלא כסף. הרבה יותר קל למכור מוצר שלנו לחברה סינית מאשר לחברה אמריקאית.
אני חושב שאתה חושב על זה בצורה בינארית מידי.
קח, לדוגמה, את הנשק/צבא. האם המערכות הסיניות יכולות להתחרות במערכות המערביות? כנראה שלא. כנראה שברגע האמת נגלה שמדובר בצבא לא מאומן והרבה מקרים דמויי מה שקרה למערכות ההגנה הרוסיות כנגד הטכנולוגיה המערבית. ועדיין:
- החישוב הכללי של אם להילחם בסינים או לא הוא הרבה יותר מהאם בסופו של דבר אפשר לנצח אותם במלחמה כוללת. הם כנראה יצליחו לעשות נזק משמעותי מאד למערב וזה משהו משמעותי כשלעצמו
- אותו דבר עם הצ׳יפים - הם לאט לאט יקטינו את התלות ובכך את הלברג׳ שיש למערב עליהם. האם במקרה של עימות הם יסבלו? כן. אבל קצת פחות, תוך שהם דואגים שגם המערב יסבול
- טכנולוגיית הרחפנים שלהם היא בפירוש לא גימיק. הם שולטים בשוק (וכמו שציינתי, המטרה היא שגנרל אמריקאי יבין שסין יכולה לשגר אלפי כאלה לעבר נושאת מטוסים אמריקאית, ומספיק שאחד פוגע כדי לעשות נזק גדול - אבל זה כמובן נושא אחר)
- הנקודה על הכמות היא כמובן נכונה. כמות יכולה לנצח איכות במקרים מסויימים (ובמקרים אחרים לא). האייפון, אולי, צריך את הצ׳יפ המתקדם ביותר אבל שאר המכשירים שיש לי בבית - כנראה שלא. בחוות שרתים אפשר להחליף איכות בכמות במקרים רבים. וכו׳
אני לא מבין כלום בנשק ולא יכול לחוות דעה. מה שכתוב בעיתונים מבחינתי הכל שקר. אין לי מושג האם אלף רחפנים מתואמים יכולים לעשות נזק לספינת מלחמה או שיש לה הגנה כנגד זה.
גם רחפנים סיניים תלוים בטכנולוגיות מערביות שאין כרגע בסין. אותם צ’יפים וטכנולוגיות AI למשל, אבל לא רק.כשאתה רואה מיצג רחפנים מרהיב, אתה לא יודע כמה חשמל הם צורכים, כמה דאטה טראפיק צריך בשביל לתאם הכל, וכמה כסף השקיעו בדמו שכזה.
כמו שאני מכיר את הסינים, זה מדהים רק למראית עין. האמריקאים בוחרים לא לעשות משהו כזה כי זה בזבוז כסף.
זוכר את deepseek? כמה באזז היה סביב הטכנולוגיה, מניית נוידיה קרסה, ואז התחילו לבדוק קצת לעומק ואין שם שום דבר. דמו יפה והרבה מילים והבטחות. ככה הסינים עובדים. לי ולך אין דרך לדעת האם יש משהו אמיתי מאחורי הדמו או אין.
שאלתי את החבר צ’ט.
הוא אומר שהתעשיה במצרים דורשת יותר ויותר גז כמקור אנרגיה, בזמן שהייצור המקומי קטן. בשדה zohr הגז מתחיל להיגמר. רכישת גז מישראל היא האפשרות הזולה ביותר לתמוך בתעשיה המתפתחת.
ההבנה שלי - אנחנו נשב על השאלטר שלהם. קשה לי לחשוב על כל האפשרויות שזה פותח מבחינה פוליטית וצבאית.
כשזה מגיע לסין, יש לך עובדות שאתה לא יכול להתעלם מהן אשר מעידות על עוצמה, גם אם הם שקרנים גמורים:
- DeepSeek הוא מודל בקוד פתוח שהוכח שיכול להגיע להישגים בפחות משאבים
- סין שולטת בתחום הרחפנים עם dji, לא סתם ארה״ב מודאגת מזה. לא צריך את הצ׳יפ הכי מתקדם בעולם כדי לייצר רחפן צבאי יחסית פשוט כמו למשל כאלה שעושים בהם שימוש במלחמה באוקראינה.
- הסקייל שסין יודעת לייצר בו לא משתמע לשני פנים. הסחורה שאנחנו מקבלים הביתה לא משקרת
- הממשל הסיני כבר מאשר רכבים אוטונומיים לשימוש מסחרי ופרטי. חברות כמו BYD יודעות לספק מוצר שקרוב לטסלה בעלות פחותה. בערים גדולות כבר יש מוניות אוטונומיות. זה פועל, אין שקר
- יש שימוש במודלי בינה מלאכותית בתעשייה, בהצלחה
- הסינים מקימים תשתיות ברחבי העולם במהירות שיא ובהצלחה. אם ישראל רק הייתה רוצה כבר הייתה פה מזמן רכבת תחתית ודיור זול בחסות סינית (מתעלם רגע מהסיבות הידועות לא לתת להם פרוייקטים כאלה). גם זה לא יכול לשקר
רוצה לאמר - ברגע של קונפליקט לא יוכח פה שהמלך הוא עירום כל כך מהר. זו לא ברית המועצות.
היית בסין אורי? דיברת עם הסינים בשיחות מקצועיות עמוקות או שיחות חולין רגילות?
אולי אני סקפטי מדי, אבל אני חושב שאתה אופטימי מדי לגביהם. אולי האמת באמצע.
גם אני קונה כבלים סיניים , סוללות גיבוי ושטויות. אבל אני יודע שזה באיכות ירודה וזה לא משנה מה כתוב על האריזה. אני מראש סקפטי, אז אני לא מופתע.
אני גם יודע שהם יודעים ךייצר מוצרי איכות גם. הבעיה שזה עולה כמו מוצרים מערביים. איכות עולה כסף.
אם הם ירצו להתמודד עם ארה’’ב באיכות ולא רק בכמות, אני לא יודע אם יוכלו.
רחפנים היום כולם יודעים לייצר. מה עשו הסינים שאחרים לא? השאלה מה הדיוק שלו, מה חיי הסוללה, מה המהירות, אילו תכונות חמקניות יש לו, ולא יודע מה עוד. למה dji מתעניינים במעבדים שהחברה בא אני עובד מייצרת? כי אין להם כזה בסין. זה לא פשוט העניין הזה.
לא הייתי, מתעניין ולא יודע יותר מרוב האנשים כנראה.
כנראה שצריך לחזור ל׳מה שואלים׳. האם תעשיית הצ׳יפים הסינית מתקדמת יותר? התשובה היא לא. האם הפער נמצא במגמת סגירה? כנראה שכן. האם המייל האחרון הוא הקשה ביותר לסגירה ויקח זמן? גם כן.
אחרי שזה נאמר ואם אני מסתכל על הנכסים הסינים שמניתי - אני טוען שזה הרבה יותר מאוזן ממה שהיה עם הסובייטים בזמנו. כבר עכשיו יש פה תלות של ממש, משטר שמדכא את אזרחיו פחות (כמובן שאין כאן פרמטרים אובייקטיבים, אבל הסיני הממוצע מרגיש שהמדינה מתקדמת ושחייו משתפרים), שקיפות הרבה יותר גדולה מאשר בימי מסך הברזל ויכולות יותר מדידות שהם מציגים. כל זה כנראה מספיק בכדי שהמערב לא יתעמת איתם כל כך מהר.
ברור שהמערב לא יתעמת איתם על דברים לא מהותיים.
אני לא חושב שיש לסינים עליונות טכנולוגית, וגם לא תהיה בזמן הקרוב. אני מכיר תחום מסוים בטכנולוגיות מקרוב, מכיר גם את הסינים, יש להם בעיות מובנות שקשה לפתור.
במקרים מסוימים, הכמות תנצח את האיכות, במקרים אחרים לא.
אם אתה מתעניין בסין, ממליץ לך לקרוא poorly made in China. נכתב על ידי אמריקאי שחי בסין, יודע סינית ומתווך בעסקאות בין המערביים לסינים. הוא מראה איך הראש של הסינים עובד, וזה תואם את הניסיון האישי שלי. ספר טוב וקל ומצחיק.
זהו, שהחשש הוא שגם על דברים מהותיים הוא לא יעיז
בשקט בשקט בשעת בוקר בישראל, שעת לילה בארהב טראמפ הפך שלטון בונצואלה במהלך אחד
הפציץ בעיר הבירה של קראקס מתקן צבאי ומחסני נמל עם סירות שהיו בהם סמים.
כוח קומנדו אמריקאי פשט על המגורים של מאדורו ולקח אותו
ע"פ החוק בוונצואלה, דלסי רודריגז, סגניתו של הנשיא ניקולס מאדורו (שלא נפגעה ככל הנראה) היא זו שצריכה לתפוס את מקומו.
שר ההגנה של ונצואלה הודיע כי הוא לא נפגע למרות המפרסומים הראשונים (הודעה מצולמת).