גיאופוליטיקה ::

המלחמה על אלטרנטיבה לנפט כבר פה, מה שקורה במקביל באירן כנראה לא מקרי. מצד אחד, מעבר לאינטרס האמריקאי הברור אני שמח שמדינות מדהימות ועשירות כמו אירן ו-ונצואלה משתחררות, מצד שני יש הסטוריה לא משהו על הפיכות מאולצות ע”י מדינה זרה.

כדאי להזכיר שלונצואלה יש יותר נפט מכל מדינה אחרת בעולם והתפוקה שלה רחוקה מאוד מלנצל את הפוטנציאל הכלכלי שלה, פער הרבה יותר גדול מאיראן למשל.

איזו עוצמה יש לאמריקה.
פשוט שולפים את המנהיג ממיטתו ולוקחים אותו איתם.

אמריקה ממשיכה לפורר את הסדר העולמי ואת הדבר הזה שנקרא כבוד לריבונות.

לדעתי אנחנו בתקופה המשמעותית ביותר שהדור שלנו חווה, בטח מאז התפרקות הגוש הסובייטי. לא רק האזור אלא כל העולם עובר שינויים לנגד עינינו.

1000193065

מצד אחד אתה צודק, מצד שני זה מתכתב עם האינטרס הישראלי, ויש סיכוי שתשחרר על הדרך שני עמים המדינות מדיקטטורות מדכאות. זה מלוכלך, אבל היתרון עולה החיסרון בעיני.

האמת שבהודעה לא הבעתי דעה.

במקרה הזה, זה בהחלט באינטרס שלנו. פרט למקרה הזה ישנה התמונה הגדולה, שבינתיים קשה מאד לשפוט אותה בלי כדור בדולח. העובדה שריבונות ובהרבה מקרים גם הקונספט של מדינות לאום מתפרק היא היסטורית. אני כן נוטה לחשוב שהתנהגות כמו של טראמפ סופה מתישהו להסתיים רע, אבל אין לדעת.

אני איש פשוט. אם אני רואה שרוסיה אירן חיזבאללה והבן זונה ששולט בברזיל מיללים ומקטרים בכל הכח אז אני חושב שזה דבר טוב שקורה לעולם המערבי והחופשי… לא יודע בדרך כלל יש קשר בין הדברים, בד”כ אם אירן ושאר ציר הרשע לא אוהבים משהו סימן שזה דבר טוב, אבל שוב אני איש פשוט. אולי באמת חיזבאללה ואירן מגנות את ארהב בגלל שהיא לא כיבדה את עקרונות החוק הבינלאומי… זה כנראה הסיבה…

משהו שקראתי עכשיו מודה שלא מכיר מי הכותב אבל בגדול מסכים עם הציוץ

“נפילת מדורו מסמנת את קריסת הפרויקט של איראן בדרום אמריקה

א. טהראן ראתה בוונצואלה בסיס לאיום על ארה״ב מחצר האחורית שלה - כעת היא מאבדת את העוגן המרכזי ביבשת

ב. משרד החוץ האיראני מיהר לגנות את ״התוקפנות הצבאית וההפרה הבוטה של הריבונות״

ג. תפיסת מדורו מצטרפת לגל ימני שמכה באיראן: מצ׳ילה ועד ארגנטינה, המדינות שהיוו בסיס לטהרן מחליפות כיוון

ד. בשנה הקרובה: בחירות בקולומביה ובברזיל עלולות להעמיק את המכה”

זה הטור המלא שעדיין לא קראתי

אז סלחו לי שאני לא חמוץ מעוד תרגיל מבריק של טראמפ. הלואי שיעשו את זה גם בטהרן.

פשוט אומר בגלוי שארהב תנהל את ונצואלה. לא יודע מה יקרה הלאה ואם זה יוכיח את עצמו.

דרך אגב טראמפ נראה לי מבין שפרס נובל הוא לא יקבל ואז הוא אומר fuck it let the world burn

חחח

בוא, אף אחד לא חמוץ.
פשוט ברור לגמרי שזו מלחמת נפט וזה צידוק בעייתי ליציאה למלחמה.

אם להיות רצינים , זה מה שגורם לי לחשוש.

יש הבדל גדול בין לצאת ולתפוס נשיא מושחת שמבוקש על ידי הברחת סמים לבין לבנות שם שלטון ומדינה. אני מקווה שאמריקאים יבינו את זה ולא ילכו בדיוק על מה שנכשל בעירק…

הסיבה לא חשובה בשבילי כמו המטרה.

אירן וחיזבאללה כועסים?

אני שמח

זאת הבעיה בעולם כיום. מתייגים אוטומטית כפעולות אגרסיביות כאלימות וישר כהיפך משלום. כמו הפעולות של ישראל, הפעולות כל כך כירורגיות שזה מעורר השתאות כמה מעט נזק אגבי נעשה.

מסכים אבל הבעיה שלפעמים אתה מתחיל במשהו טוב אבל בהמשך מסתבך

זה דבר אדיר אם זה פעולה נקודתית שתוביל לממשלה פרו מערבית אבל יהפוך להיות אסון אם טראמפ ילך בדרך שבוש הבן הלך בה בעירק

רק הזמן יגיד.. בנתיים הציר האיראני עובר תקופה נוראית…

תראו, ברור שמבחינת האינטרס הישראלי זו פעולה מעולה. ולפחות עד כמה שאני יודע על ונצואלה (ואני יודע מעט מאוד), כל הנראה שזה כך גם מבחינת נקודת המבט של רוב האזרחים שם.

אבל, וזה אבל גדול, הפעולה שקרתה הלילה היא תקדים מאוד מאוד מאוד מסוכן, והיא מאוד מערערת את היציבות והסדר העולמי, בקטע רע. מאוד.

אחת הסיבות העיקריות שאנחנו חיים יחסית בתקופה של שלום מאז מלחמת העולם השנייה היא שהעולם השית על עצמו מעין סדר חדש שבו ריבונות של מדינות זה אחד הדברים הכי מקודשים שיש. אמנם, לפעמים, גם הרבה יותר מדי (למשל, אני חושב שמקדשים את הריבונות הרבה יותר ממה שצריך בהקשר של תוצאות של מלחמות. בעיות של ענייני תמריצים וכו’, וכמובן שהסיפור הישראלי הוא דוגמא מעולה), אבל עדיין הרעיון הזה הוא רעיון חשוב מאוד שהפך פעולות אגרסיביות “כי ככה מתאים לאינטרסים שלי” כלא לגיטימיות בעליל.

מה שטראמפ עשה, גם אם באופן מבודד הוא לגיטימי מבחינה מוסרית, זה לשבור את המוסכמה הזו ולתת על מגש של כסף את כל התואנות שבעולם למשטרים שינצלו את ערעור הסדר הזה עבור מטרות הרבה הרבה הרבה פחות מוצדקות ומוסריות.

אני מאוד לא מרגיש בנח עם הפעולה הזו, ובלי קשר אני חושב שטראמפ, עם כל האופי שלו, רחוק מלפעול ממניעים מוסריים. האיש הזה מסוכן מאוד.

אני חושב שהשלום הזה היה שקרי וקרו דברים חמורים שפשוט מדינות נמנעו מלהתערב. באגרסיביות הרוסית, הצפון קוריאנית והסינית הן הוכחה לכך. אפילו החל שמדינות כמו אירן או טורקיה ניסו להטיל שנים והעובדה שהן עשו שנים מה שבא להן היא לא בגלל רצון אמיתי בדיפלומטיה, אלא אוזלת יד ונרפות.

העלמת עין אל מול הפרות הסכמים היא לא דיפלומטית במהותה.

אובמה, שוחר השלום וזוכה פרס נובל לשלום על כלום ושום דבר, הדליק את המזרח התיכון באביב הערבי, השליט את האחים המוסלמים ושחרר את הרסן של איראן.

בסוף, זה לא משנה כמה כל אחד צודק ואיזה טיעון נביא, הכל עניין של פוזיציה וכח.

מה שדויד מציע זה שהמערב ישחק לפי החוקים אבל הגוש המתחרה שלו יהיה חופשי מהם

מישהו חושב שסין מכבדת את הריבונות של המדינות שהיא מתערבת להם ?

תשאלו את טאיוואן

אירן ולבנון זה הדוגמה הכי טובה .

הסדר העולמי הישן כבר לא מתקיים.

שאלה מי עדיף שהיה בבית הלבן, קמלה או תאום ביידן או בנזונה כמו טראמפ, בשביל העולם המערבי וכן גם בשביל ישראל אני בוחר בטראמפ

נשיאת מקסיקו מילמלה משהו נגד המתקפה על וונצואלה. אז טראמפ אמר שהיא יכולה להגיד מה שבא לה, אבל היא לא שולטת במקסיקו אלא קרטלי הסמים.

נראה לי שוונצואלה זה רק פרומו. מקסיקו היא המטרה האמיתית. טראמפ רוצה לאבטח את הגבול הדרומי.

עד כמה שאני מבין, קולומביה היא יצרנית הסמים הגדולה ביותר, לא וונצואלה. גם לקולומביה יש נשיא עוין לטראמפ. אני מאמין שזה רמז מאוד עבה לבחירות בקולומביה.

שמעת על מנואל נורייגה?

עשו לו בדיוק את זה, ומאז פנמה לא עושה צרות. רק לפני כמה חודשים טראמפ דרש את התעלה, וקיבל מיד.

מישהו חושב שארה״ב באמת מכבדת איזשהי ריבונות בעולם ולא כופה את עצמה בכל צורה שהיא?

זאת אימפריה ששולטת על העולם, והיא לא הגיעה למצב הזה בעזרת לשחק את התפקיד של mr nice guy

אם ארה״ב רוצה משהו היא תשיג אותו, ריבונות אף פעם לא שיחקה תפקיד אצל אף אחת.

מה שטראמפ עושה זה פשוט מול הקהל, עד עכשיו הכל קרה (ועדיין קורה ברוב חלקי העולם) מאחורי הוילון ומאחורי הקלעים.

דוגמא מעולה לחשיבותה של פילוסופיה ליברלית מסודרת (גם אם היא אובייקטיביזם איין ראנדי הזוי):

מאוד עוזר לעשות סדר ולהבין כיצד ניתן להצדיק את הפעולה הזו גם במסגרת חשיבה אובייקטיבית (ושיהיה ברור: אין לי ספק שזו לא מסגרת החשיבה של טראמפ. זה למה הוא אדם מסוכן מאוד).

בהקשר הזה, תמיד כדאי גם לקרוא את דריה: