גיאופוליטיקה ::

לפחות הנקודה הזאת לא נכונה. אירן לא יצואנית גדולה, בניגוד למה שמקובל לחשוב.
אני לא מדבר על עכשיו, עם כל הסנקציות, אלא בכלל.
ב 2015, אירן הייתה ממוקמת במקום ה 16 בעולם , בין אלג’יריה לברזיל. מישהו מחשיב את אלג’יריה וברזיל כיצואניות גדולות של נפט?

דמוקרטיה? פה במזרח התיכון? חחח
אבל הם יכולים לשאוף למשטר פחות לוחמני ועם פחות נשק ושלא יתמוך בכל מני פרטיזנים\טרוריסטים במדינה שלהם או ליד (חותים)

אני רואה את זה בתקשורת הישראלית ואף פעם לא הבנתי למה שסעודים ירצו נורמליזציה איתנו.
אומרים שהם רוצים את הטכנולוגיה שלנו כי אנחנו וואו. בסדר, הם יכולים לקנות הכל, למה שילכו לנורמליזציה פוליטית? גם נשק ישראלי הם יכולים לקנות דרך צד שלישי אם ירצו. מה הבעיה?

בשביל האמריקאים כמובן. ברית הגנה + גרעין.

ובלי ישראל לא יהיה להם ברית הגנה + גרעין? אחרי מאות מיליארדים שטראמפ הוציא מהם כבר?
לא מאמין שזה זה. נראה לי סתם בולשיט למלא עיתונים. לא אאמין עד שאשכרה יחתמו.

1. האויב של האויב שלי הוא חבר שלי
  2. האמינות של ישראל, בטח טרום עידן טראמפ, גבוהה ודרושה בהינתן אמריקה שלא רוצה לאכוף את היותה ההגמון. תחשוב מנקודת מבט סעודית - אתה היית סומך על האמריקאים שיצילו אותך?
  3. אחרי המלחמה האופן שבו נתפסת האמינות הישראלית צפויה להיות כמשמעותית אמינה יותר

האיראנים חזקים בגז (ושמן, אאל"ט).

במזה’‘ת? דאע’‘ש הוא אויב של חיזבאללה, מי מהם חבר שלנו?
אל ג’ולאני נגד אסאד?
רע’‘ם נגד בל’'ד או איך שלא קוראים למפלגות האלה.

אולי לא, אבל על הפרוקסי שלהם עוד פחות.

אמינות הנשק והטכנולוגיה - כן. לא של הפוליטיקאים. בשביל לקנות נשק לא צריך להצטרף להסכמי אברהם, אפשר לשלם כפול והישראלים ימכר, באישור אמריקאי.

מקום 15 בגז לפי ויקיפדיה, ב 2022. לא מרשים.

סעודיה לא יכולה להתמודד עם איראן עצמאית, ולכן המדינה הכמעט יחידה שיכולה להתמודד איתה ויש לה skin in the game היא מאד משמעותית. במלחמה הזו זה קיבל משנה תוקף. לפי ה׳דיבור׳, הסיבה שאמ בי אס לא הולך על הנורמליזציה היא פנימית. כמו בעוד מדינות ערביות רבות, הציבור עוין את ישראל. אינטרס נטו - למה שלא יעבוד עם הכלכלה והצבא הישראלים? כמה כאלה עוד יש באזור?

נכון שתמיד אפשר להישאר frenemies, הכל טוב. לא התחתנו.

משאבי הטבע של איראן

תקציר

ע״פ Gemini. ג׳בטה נתן תוצאה דומה.

:oil_drum: Top 10 Countries by Proven Oil Reserves

Oil reserves are typically measured in billion barrels (Bbbl) .2 While Venezuela has the most oil in the ground, much of it is “extra-heavy” crude, which is more expensive to refine than the “sweet” crude found in the Middle East.3

Rank Country Reserves (Billion Barrels) Key Insight
1 Venezuela 303.2 World’s largest, mostly heavy crude in the Orinoco Belt.
2 Saudi Arabia 267.2 High-quality oil with the lowest extraction costs globally.
3 Iran 208.6 Massive reserves, but exports are often limited by sanctions.
4 Canada 163.0 Primarily oil sands; expensive and energy-intensive to process.
5 Iraq 145.0 Some of the most easily accessible onshore oil in the world.
6 UAE 113.0 Abu Dhabi holds the vast majority of these reserves.
7 Kuwait 101.5 Holds nearly 6% of the world’s total proven oil.
8 Russia 80.0 Vast reserves across Siberia and the Arctic.
9 United States 74.4 Reserves have grown due to shale technology (fracking).
10 Libya 48.4 Largest reserves in Africa.

:dashing_away: Top 10 Countries by Natural Gas Reserves

Natural gas reserves are measured in Trillion Cubic Feet (Tcf) or Trillion Cubic Meters (TCM) .4 Three countries—Russia, Iran, and Qatar—control over 50% of the world’s total gas supply.5

Rank Country Reserves (Tcf) Approx. TCM
1 Russia 1,320.5 47.8
2 Iran 1,133.6 34.0
3 Qatar 871.1 23.9
4 Turkmenistan 480.3 11.3
5 United States 445.6 12.6
6 China 296.6 8.4
7 Venezuela 221.1 6.3
8 Saudi Arabia 212.6 6.0
9 UAE 209.7 5.9
10 Nigeria 193.3 5.5

:magnifying_glass_tilted_left: Key Observations for 2026

• Reserves vs. Production: Having the largest reserves does not make a country the largest producer. For example, the United States is often the world’s top daily producer of oil and gas due to advanced technology, despite ranking 9th and 5th in total reserves.
  • The “Heavy” Challenge: Venezuela’s reserves are immense, but their economy has historically struggled to monetize them because the oil is “dirty” (dense and sulfur-rich), requiring more complex refining than the “light” oil of Saudi Arabia.
  • Geopolitical Shifts: In late 2025 and early 2026, the global energy map has been highly volatile due to political changes in South America and ongoing shifts in European energy dependency away from Russian pipelines toward global LNG (Liquefied Natural Gas).

נניח שאתם נשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ ובזה הרגע סיימתם את השלוק האחרון של הקולה שיוריד את הביג מק המענג שסיימתם לאכול (צ׳יפס קטן, לא היה סאנדיי). במידה והאינטרס שלכם הוא להפיל את השלטון האיראני תוך כדי ש:

1. הדרך המקצועי יודע לספק לכם פתרון שהוא ברמת וודאות מוגבלת מאד
  2. ישנו סיכוי מסויים שאיראן תעשה נזק משמעותי לארצכם או לבעלות בריתה
  3. אתם לא מעוניינים בשריפת אמינותכם
  4. אין לכם רצון בחיילים אמריקאים הרוגים
  5. בעלות ברית מוסלמיות חשובות לכם מתנגדות לתקיפה

how would you go about it?
(מתעלם רגע ממה יקרה אם ישראל תיקח היא את היוזמה)

אם להשתמש באנלוגיה מסרטי טבע, אפשר לצוד אותם כמו להקת אריות או כמו להקת זאבים. מצד אחד אמינותכם על הכף, האויב ממשיך לבנות את חיל הטילים שלו, בשטח התחולל טווח נוראי וכרגע ישנה הזדמנות היסטורית שכשמה כן היא - היסטורית שלא בטוח שתחזור כל כך מהר. מצד שני הסנקציות שהטלתם חונקות את הכלכלה (זו הרי הסיבה לכך שהמחאות הפעם היו רציניות מתמיד) וצפויות להמשיך לעשות כן, האופוזיציה/אלטרנטיבה לשלטון לא נמצאת כרגע במוכנות לקחת את העניינים לידיים כך שאולי הזמן משחק לטובתכם.

לא עדיף פשוט להמשיך לחנות אותם ואף למצוא דרכים נוספות להדק את הטבעת? לאט לאט לעורר יותר בלאגן פנימי באיראן? לשבש שגרה יומיומית?

אני לא בטוח בכלל שיש כרגע הזדמנות היסטורית, לדעתי אותה כבר פספסנו. קשה לי לדמיין שגם אחרי תקיפה אמריקאית פתאום הציבור האיראני ייצא לרחובות. אני מבין את הצורך לצבור כוחות אבל ייתכן שהיה מקום לבצע פה ניהול סיכונים אחר. אני חושב (וזה הרבה חוכמה בדיעבד, בזמנו חשבתי שעדיף לתת להפגנות לעשות את העבודה לבד) שאם היו תוקפים בזמן של שיא ההפגנות היה סיכוי גדול בהרבה להצלחה וגם האפשרות שאיראן הייתה מגיבה באופן קשה הייתה יורדת דרמטית.

הסיכוי היחיד פה זה אם יצליחו באמת להרוג איכשהו את כל ההנהגה, להחזיר את האינטרנט, ולגרום לעם לצאת לרחובות שוב. אחרי הטבח שהיה, ואחרי ההתארגנות האיראנית, קשה לי לראות את זה קורה. זה נדמה שכרגע כל מה שניתן לעשות זה לצאת למלחמת חורמה על מלא מול האיראנים ואת זה אני בטוח שטראמפ לא יעשה, זה לא הסגנון והאופי שלו.

באמת קטונתי לנבא אם תהיה תקיפה או לא ואני מסכים שבעיניים שלנו נראה שההזמנות פוספסה אבל איך בכל זאת אתה מסביר הזרמת כל כך הרבה כוחות לאזור?

זה לא משהו זול ולמיטב הבנתי זה לא משהו שקורה בשוטף (כמו למשל המראות של כנף ציון שגורמות לכל הקונספירציות למרות שזה קורה בשוטף), אז למה לאמריקאים להזרים לפה כוחות?

בנוסף,

הרבה בכירים אמריקאים זורמים לפה ויש פגישות חשאיות ודולף מהם כל מיני דברים בסגנון ‘ישנם חילוקי דעות על עזה אבל הסכמה מלאה על איראן’. ברור לי שיש יותר תוכן שנאסר על ידי הצנזורה לפרסום אבל נראה שאיראן בהחלט על הפרק.

אני משוכנע שאין דרך לעזור לדברים הללו מבחוץ, וכראיה יש אינספור דוגמאות - אבל בעיקר את המהפכה האיסלאמית באיראן עצמה, לרבות מה שהוביל אליה. מוכן להמר שגם אם המשטר ייפול - המערב צפוי להתאכזב מהמשטר שיחליף אותו.

ממליץ על סדרת הפרקים של הפודקאסט הנהדר the rest is history בנושא:

המערב יתאכזב, אבל:

1. סט הדרישות שלנו לא מפליג, מבקשים שלא תהפכו את השמדתנו למשימה לאומית
  2. דווקא עם איראן יש היסטוריה של שיתוף פעולה, וגם אז המשטר לא היה נורבגי. גם זה מצויין לנו

מסכים שהם לא באו לפזר קונפטי.

אם נשים את עצמנו לרגע בעיניים של חמינאי: תחשוב מה עובר לך בגוף כשאתה יודע שצי אמריקאי בא לכיוונך. כמה עמוק ישפיע על הפחדים שלך ועל מעשיך אם הם יסתכלו עליך כמו על טרף.

אגב, יש פה גם את האספקט הסיני כמובן. הקליינט של איראן היא סין, ואם אמריקה תצליח לשבש את מכירת הנפט וההכנסות עוד יותר, הם יהיו במצב כלכלי קטטוני.

שאלת אם הייתי נכנס בנעליים של טראמפ…

בכל מקרה - לסיבה לחילופי השלטון יש השפעה לא קטנה על מה שיעלה אח״כ. הסיפורים של חומייני על השטן הגדול והשטן הקטן לא היו תופסים תאוצה רבה כל כך אם לא היו נעוצים באמת - דיקטטור מושחת, בגיבוי אמריקאי לרבות הפיכה יזומה אחת וכו׳.

יתכן שעדיף לא לגעת.

צודק, היה לי בראש האירופאי הממוצע. לא חשבתי שבעיני טראמפ זה בעיה כלשהי, לאור החברויות העמוקות בהן הוא מתהדר עם שלל הדיקטטורים איתם הוא מתרועע. אצלו הקריטריון העיקרי הינו לטעמי המאבק מול סין.

יש המון משתנים במשוואה הזו, אבל אני נוטה לחשוב (ואני כמובן לא הראשון או היחיד) שההתפרעות של טראמפ בונצואלה ופוטנציאלית בגרינלנד ואיראן היא חלק מהסכם בעל פה עם שי על מהלכים יזומים בטאייוואן. יש שם בחירות ב-2028, וגם טראמפ מסיים קדנציה. לדעתי נתחיל לשמוע לחשושים על איחוד בהסכמה, ואם לא יצלח - פלישה.

עושה שכל, מה אני אגיד לך. גם אני הרבה זמן בהרגשה שלוותר על טיוואן מבחינתו זו אפשרות.

אגב, גם את הכורדים האמריקאים די זורקים מתחת לגלגלי האוטובוס (וממש לא בפעם הראשונה). אני באמת משוכנע שזה יוצא הזדמנות עבור ישראל שיכולה להפוך לדבר היחיד באזור שאפשר לסמוך על המילה שלו ליותר מרבע שעה.

טייוואן היא יצרנית צ’יפים הכי גדולה בעולם. לא רואה את טראמפ או אפילו הדמוקרטים מוותרים על זה תמורת גרינלנד או מדינה כלשהי בדרום אמריקה.
אני לא יודע אם יש הבנות בין טראמפ לסינים שסינים יוכלו לכבוש מישהו, אבל אני בספק אם זאת תהיה טייוואן.
לסינים בכל מקרה כדאי לחכות עד שטראמפ יעזוב, כי יותר גרוע מבחינתם כבר לא יהיה. אולי במקומו יבוא לפלף כלשהו ואז אפשר לעשות פעולה.

אני מקווה מאוד שישראל לא תילך נגד ארה"ב בשביל מישהו שלא עשה עבורה כלום. דרוזים, אמירויות, ירדן עשו בשבילנו משהו , כורדים לא. שיתחילו להילחם אקטיבית באויבים שלנו, אז נשקול מחדש. לא כשהם נואשים ולא מסוגלים לעשות כלום בעצמם.
אני מעדיף הסכם ביטחוני ורמת הגולן בידינו לטווח ארוך מאשר להילחם בא-שארה, ג’יהדיסט או לא ג’יהדיסט. אם יטריד אותנו, אז אפשר לתמוך בכורדים כדי שיעסיקו אותו.
אם אנחנו רוצים שיאמינו למילה שלנו, אנחנו צריכים לבחור חברים בפינצטה. כאלה שבאמת אפשר לעזור להם. דרוזים למשל.

יותר מדי שקט פה.

לא יודע אם תהיה תקיפה ו/או תתחיל מלחמה.

את השמועות כולם מכירים ולכל אחד יש את החבר/קרוב משפחה שבתפקיד רגיש ויודע להדליף שיש מוכנות, אממה, זה כבר קרה לפני כחודש ובסוף לא היה כלום.

אחד הסימנים שלי שקורה משהו מעבר לרגיל זה שכל מיני ידיעות בנושא איראן (כמו כמות המטוסים האמריקאים שבדרך) עוברות מערוצי טלגרם לכתבי מיינסטרים, ביחוד אם העיסוק הרגיל שלהם הוא פוליטיקה כמו דפנה ליאל, עמית סגל ומיכאל שמש.

מה שברור הוא שמה שאנחנו יודעים האיראנים גם יודעים ואפילו יותר טוב ובניגוד לפעם קודמת שזו היתה מכת פתיחה מפתיעה, פה הם יהיו כנראה הרבה יותר מוכנים.

מעניין איך זה יתפתח אם וכאשר.

לא חושב שהמוכנות האיראנית יכולה לשנות משהו, מבחינת התנקשות בבכירים כן, מבחינה הגנתית אין להם איך להגן על הנכסים שלהם.
אני בכלל לא מבין איך המשטר הזה חושב, מלחמה כנראה שווה להפלת המשטר, מצד שני הסכם יכול להשאיר אותם בכסא, לא יודע איך הם מחשבים את הדברים שם.

אללה הוא אכבר.