מאמני כדורגל, התפקדו

טוב אז בהתחלה רציתי לשאול שאלה:

נרשמתי לקורס מדריכי כדורגל בוינגייט (או יותר מדויק קורס UEFA C, לאמן ילדים עד גיל 12) ויש מבחן קבלה ואני לחוץ כי מעולם לא שיחקתי כדורגל מקצועני ואני מפחד שהבלוף של “משחק עם חברים” יתגלה ורציתי שמי שעבר את המבחנים שלהם ירגיע אותי (או לחלופין ישלח אותי לעשות אימונים אינטנסיביים בשבועיים שיש לי עד המבחן).

ואז חשבתי שבאופן כללי יהיה מגניב לפתוח דיון לכל החבר’ה פה שמעבר להיותם אוהדים הם גם מאמנים / מדריכים / כל שיט שקשור לאימון כדורגל. חוויות משמעותיות, סיפורים מצחיקים, איך משלבים את זה עם קריירה שאשכרה מכניסה כסף, וכו’. בטוח שרבים יקראו בשקיקה כל מה שתבחרו לשתף פה, אני בטוח אשמח לקרוא.

אז זהו זה גם דיון כללי וסקרנות מי פה למדו ומי פה עובדים באימון
וגם אני אשמח אם בכל זאת תרגיעו אותי שהמבחן קבלה לא קשה

7 לייקים

בהצךחה אחי. סתם מסקרנות, מי המדריכים שלך בקורס?.

ראש התחום: ברוך פיבן
רכזי הקורס: צחי כץ

יותר מזה אני לא יודע להגיד לך כרגע :slight_smile:

עשיתי את הקורס בוינגייט (נדמה לי שלי מותר לאמן עד גיל 16 אבל אולי דברים השתנו, לא קריטי). ברוך פיבן היה האחראי על הקורס והמדריך רוב הזמן, וביתר הזמן עידן טל ועוד כמה מאמנים פחות מוכרים אך מעולים ממחלקות נוער שונות.

לי לא היה מבחן קבלה, אלא רק ווידאו ששיחקתי X זמן במחלקת נוער, אבל היה סמוך ובטוח שלא תרגיש חובבן בין מקצוענים. הרוב המוחלט של הקורס היה חבר’ה מעל גיל 30 שמשחקים עם החבר’ה בשכונה ומבינים שהיום בו לא יוכלו לעשות את זה יותר מתקרב אז צריך למצוא פתרון כדי להישאר בכדורגל איכשהו. לצידם היו כמה חבר’ה אחרי צבא (באותה תקופה אני) ששיחקו במחלקות נוער ועדיין זוכרים איך זה, אבל אפילו לא ‘מקצוען’ אחד.

אני מניח שהרכב הקורס משתנה בין קורס לקורס, ויכול להיות שבקורס שלך יהיו כמה עם יותר נסיון מאלו שהיו איתי וכמה שעם פחות. אבל בממוצע אתה תרגיש בסדר גמור, אל תדאג. המטרה של וינגייט בקורס הזה היא להכניס כסף ולא לגדל את ברק בכר הבא.

2 לייקים

תודה על התגובה :slight_smile:
היום אתה עושה עם זה משהו?
ואם לא - כשעשית את הקורס תכננת לעשות עם זה משהו אחר כך? או שמההתחלה זה היה להעשרה נטו?

(לגבי גיל 16 אז כן, פעם היה קורס מדריכים וקורס מאמנים, ואז הפכו את זה ל UEFA A B C וכך נוצרה שכבה נוספת, לא קריטי)

לא עושה ולא עשיתי עם זה כלום. התכנון הראשוני שלי היה לעבוד במחלקת נוער כלשהי אחרי הצהריים יומיים שלושה בשבוע. בסופו של דבר נרשמתי ללימודים ולא היה לי זמן פנוי אחרי הצהריים, והנה 7 שנים אחרי אני עדיין בלימודים.
מאז גם התוודעתי קצת יותר לצד של ההורים במחלקות נוער, ולפוליטיקה הפנים ארגונית, ונראה לי שזה פחות מתאים לי אישיותית. אם תהיה לי הזדמנות בעתיד הקרוב אשקול אותה בהחלט, אבל לא רודף אחרי זה אקטיבית כרגע.

ראוי לציין שהיו איתי בקורס כאלו שתכננו ממש הסבת מקצוע למרות שהיו מעל גיל 40. המאמנים אמרו שזה לא סביר ולא כדאי לזנוח את העבודה האמיתית בשביל זה מן הסתם, אבל לא מעט רואים בזה אופק תעסוקתי של ממש.

לייק 1

רוצה להרחיב? או שזה בגדול “הורים מתייחסים למאמנים של הילדים שלהם כמו שהם מתייחסים למורים של הילדים שלהם” + ענף של עסקנות וחבר מביא חבר?

בהצלחה חבר. סומך עליך שתצליח…

דרך אגב העיקר זה החויה. מקוה שתהנה ממנה.

כשהייתי ילד ההורים שלי היו לוקחים אותי לאימונים בבית"ר. לרוב אבא שלי היה לוקח אותי כי אמא שלי לא הייתה מצליחה לסבול את ההורים הברברים שם, כדבריה. הייתה מספרת שהורים היו מקללים את המאמן, את הילדים ואפילו את הילדים שלהם. אף פעם לא שמתי לב לזה כילד, ההורים ישבו יחסית רחוק ואני באתי לשחק כדורגל והייתי שבוי במשחק.

עכשיו אני לוקח את הבן שלי, תכף בן 6, למכבי פתח תקווה. מחלקת ילדים ונוער מאוד מכובדת בסך הכל. יש הורים בקבוצה שמקללים את הילד שלהם, ואני מדבר על קבוצה לא תחרותית של בני 5. מילים כמו ‘זבל’, ‘סעמק ערס’, ‘חמור’, ‘מטומטם’ נשמעות חופשי מצד הורים מסויימים כלפי הילד שלהם ובפניו. ושוב, אין אפילו ליגה, סתם משחק בין ילדי הקבוצה שרצים אחרי הכדור כי הם עדיין לא באמת מבינים את המשחק. המאמן לפעמים מעיר אבל לרוב מבליג, כי ההורים הם לקוח ואין לו ברירה. אני אישית לא מסוגל לסבול את זה, כפי שאמא שלי לא סבלה את זה כשאני הייתי ילד, וכשאני לוקח את הילד אני מגיע עם ספר ו/או אוזניות.
אישית הייתי רוצה לאמן ילדים גדולים יותר בליגה, שם היחס של ההורים הרבה יותר גרוע, גם כלפי הילדים שלהם וגם כלפי המאמן, ולא הייתי מסוגל לעמוד רגע באימון עם הורים כאלה. המילים שהזכרתי לעיל הן ברכות לעומת המילים שאמא שלי מספרת ששמעה בבית"ר (באימונים!). וזה לא סתם הערסים של ירושלים מסתבר, זו תופעה ארצית דוחה.

בנוגע לפוליטיקה התוך ארגונית. קודם כל ידוע שעולם הכדורגל שלנו הוא זבל של חבר מביא חבר ולא מבוסס באמת על יכולות מקצועיות, כפי שאמרת, כך שיש הרבה חוסר מקצוענות. עיין ערך יצחק שום. אבל זה ברור וקורה כמעט בכל ארגון במידה כזו או אחרת. מה שלי מפריע זה שבמחלקות נוער מקדשים נצחונות עוד בגילאים שלילדים אין עדיין יסודות כדורגל. מאמן, אפילו בילדים ג’, צריך לנצח, וכדי לנצח הוא עושה דברים שבראייתי מאמן ילדים לא צריך לעשות - שם את הגבוה בשער גם אם הוא השחקן הכי טוב בקבוצה, מזניח את הילדים שצריכים חיזוק, משחק בונקר וכו’. אני רחוק מלהיות מחבק עצים שאומר שכולם צריכים פשוט להנות מהמשחק, וכשאני משחק אפילו בשכונה אני משחק כדי לנצח, אבל קידוש נצחונות בגילאים צעירים זה בעיניי חטא מקצועי, לא מוסרי. אי אפשר להתייחס למשחק של ילדים בני 9 כמו למשחק במונדיאל ולשחק ‘טקטי’. אי אפשר לפתח ככה כדורגלנים ואכן אין בישראלים כדורגלנים למעט יוצאי דופן כמו סולומון וגלוך.

ועוד סיפור קטן - בקבוצה של הבן שלי מחלקים גביעים בסוף כל אימון (תופעה נוראית בעיניי אבל לא משנה). המאמן עורך אימונים אישיים בתשלום לילדים שהוריהם מעוניינים בכך. כל הילדים מקבלים גביעים, אבל אלו שמגיעים לאימונים האישיים מקבלים בתדירות גבוהה הרבה יותר, וזוכים ליחס יותר טוב במהלך האימונים - מחמאות, שימוש בהם כדוגמא לאחרים וכדומה.

10 לייקים

תודה, מסוג ההודעות שבשבילן פתחתי את הדיון הזה :slight_smile:

עשיתי קורס ואימנתי אחרי הטיול. אימנתי קבוצת נערים ב’, מאמן ראשי, וגם קצת מאמן אישי ובמתנ"ס.

יש לי מלא סיפורים, מכאן ועד להודעה חדשה, בשורה התחתונה מאוד תלוי לאיזה מועדון אתה הולך ואיך הראשי קבוצה מתנהלים מול ההורים. אני הגעתי למועדון מאוד לא רציני שאני הייתי הכל-מנהל קבוצה, אחראי על רישומים, אחראי על זמן האימונים ובאיזה חלק של המגרש. אני בכלל לא מדבר על העובדה שמנהל מחלקת הנוער ניסה להתערב לי איזה ילדים לשתף יותר ואיזה לא. ההורים היו סיוט ובלי גב קשה להתנהל מול ההורים.

מתנ"ס לעומת זאת היה אחלה כסף ובעיקר להיות גננת.

לייק 1

אנחנו מקשיבים :eyes:

קצת רקע-הייתי בן 25, לא אימנתי עוד בשום מקום, אבל בגלל ששיחקתי כדורגל הכירו אותי יחסית אנשי צוות וסמכו עלי להיות מאמן ראשי. המועדון היה הפועל מחנה יהודה.

קיבלתי קבוצה בעייתית. הילדים לא ממש מגובשים, וכל ילד בצבע. היה לי בלם שהמודל לחיקוי שלו היה ג’ון טרי והוא אוהד צ’לסי, ילד שכל הזמן על ריטלין ומדקה 70 מחפש לריב עם החלוץ של היריבה. הוא פחד לנגוח בכדור, ולא ידע להקפיץ מעל 3. 0 טכניקה. האלטרנטיבה? ילד שממש מבין כדורגל עם אחלה טכניקה, אבל שוקל 70 קילו. לא ממש היו לי ברירות. יומיים לפני המשחק הראשון הבלם שמפחד לנגוח והבלם הטוב שלי (הילד הכי גבר שראיתי) רבו מכות. הייתי חייב לעשות לו סדרת חינוך, אז משחק ראשון הוא יושב בספסל. הבלם 70 קילו מסכן חירבן במכנסיים והיה ליריבה איזה ילד שרץ ממש מהר . וירדתי במחצית ב3-0. החלפתי אותו עם חיבוק ואמרתי לו שהוא ישתפר (אל תדאגו, יש לו סוף טוב). צימקנו ל3-2, ואז קיבלנו גול עצמי מ…הבלם שמפחד לנגוח שעשיתי לו סדרת חינוך :rofl:
משם הכנסתי עוד ילדים בשביל שכולם ישתתפו.

נגמר 6-2 למארחת. קיבלו את הכאפה שהיו צריכים. עוד סיפורים בימים הבאים.

4 לייקים

טוב, אז עכשיו הזמן להתוודות שאתה זה שהורית לבלם שלך לעשות שער עצמי, כדי להגיע לתוצאה הרצויה.

3 לייקים

בקשר לנושא, עכשיו יש בחדשות 12 כתבה על הורים שדוחפים ספורטאים צעירים

לייק 1

לכל מי שדאג (כלומר אף אחד) - התקבלתי לקורס :muscle:

בחלק המעשי של הראיון התבקשנו לעשות כל מיני פעולות עם הכדור. אחת מהן - הקפצות.
אני לא יודע האם פסלו מי שלא יודע להקפיץ, אבל אם ביקשו מאיתנו את זה אז זה כנראה רלוונטי לדעתם.
ואני שואל - למה בעצם?

התשובה הטבעית היא “כדי שתדע ללמד את הילדים להקפיץ כדור”. ועל זה אני מקשה - למה אני צריך לדעת ללמד אותם להקפיץ כדור? האם זה כדורגל או קרקס? מתי בפעם האחרונה ראינו שחקן מקפיץ כדור במשחק תחרותי?

עכשיו, אני לא טוען שצריך להתעלם מטכניקה וללמד רק דברים כמו משחק חכם וקבלת החלטות. ברור שצריך ללמד טכניקת מסירה. ברור שצריך ללמד טכניקת הרמה. ברור שצריך ללמד טכניקת בעיטה. ולצערי בישראל עדיין מלמדים גם טכניקת נגיחה. אבל הקפצות?

טענה אחרת היא שלא חסרים סרטונים ביוטיוב שהילדים יוכלו ללמוד להקפיץ דרכם, ואילו בחוג (מדובר באימון עד גיל 12 כזכור) עיקר המטרה זה לגרום להם להנות עם הכדור, כדי שיתמידו בחוג וימשיכו לגילאים מתקדמים.

דעתכם?

5 לייקים

הקפצות הן חלק מהותי באימוני שליטה בכדור. כשלעצמן הן לא בהכרח ישמשו שחקן במהלך משחק, אבל כדי להצליח להקפיץ הרבה ובצורה טובה, חייבים לסגל שליטה ברמה גבוהה בכדור. לא ייתכן שמישהו יקפיץ 500 אבל בדריבל הכדור יברח לו, כי אם הוא מצליח לשמור עליו באוויר עם הרגליים - קל וחומר שיצליח לשמור עליו בקרקע.
באופן כללי - איזה פעולות עושים בכדורגל? מסירה, עצירה, בעיטה. בעיטות מוולה הן נדירות מאוד, דריבלים הם יחסית נדירים (גם אם קורים בכל משחק - מבחינת אחוזים זו פעולה זניחה). רוב הפעולות של שחקנים ברמה גבוהה, אפילו הדריבליסטים שביניהם, הן לעצור כדור ולמסור ישר. אבל, זה לא אומר שצריך להתאמן רק על הפעולות השכיחות. כדי להגיע למצב בו שחקן מסוגל לעצור כדור שנמסר אליו בעוצמה מ-50 מטר ולשחרר מסירה מדויקת תוך שתי שניות במקסימום, או לשחק בנגיעה על 3 מטרים, הוא חייב להיות בעל שליטה מעולה בכדור. הפעולות האלו נראות פשוטות לצופה אבל קשות לביצוע ברמה בלתי נתפסת. את השליטה הזו מסגלים באמצעות אימונים על מגוון פעולות, והקפצות הן קריטיות למטרה הזו. קשה לי להאמין שיש שחקן כדורגל מקצוען שלא יכול להקפיץ אין סוף, כולל שוערים.

לגבי האם מאמן צריך לדעת להקפיץ - אני לא כל כך בטוח. אולי גם יבקשו ממך לרוץ נורא מהר? מה שחשוב לדעתי זה שהמאמן ידע את העקרונות וחשוב מכך - ידע להסביר אותם, ולאו דווקא שידע לבצע. כמובן שצריך איזשהו קשר לענף, אבל האם מי שמקפיץ 300 יהיה מאמנים ילדים טוב יותר ממי שמקפיץ 50? זה כבר לא רלוונטי בעיניי.

2 לייקים

סתם מבלבלים את המוח, היו איתי בקורס אנשים שלא יודעים לספור מ10 ל1 הפוך. לא יודעים לתת פס נורמלי. לרוב מה שעושים זה לא מקבלים מישהו אחד בשביל שזה יראה כאילו יש סלקציה.

טוב אז במסגרת הקורס העברתי השבוע אימון לילדים שנתון 2015 מבית הספר לכדורגל של הפועל תל אביב.

אלוהים - איזה טרלול.

מרגיש שבאימון לילדים בני 7 אתה מתעסק 5% בכדורגל ו-95% בלגרום להם לא להתפזר. קשה מאוד להסביר תרגילים שכוללים יותר מפעולה אחת, ובאופן כללי מרגיש שצריך פשוט לתת להם לשחק. כי בסוף זה חוג, הם באו להנות, ואין להם ממש עניין שתסביר להם איך לעמוד הגנתית ב1 על 1.
כמובן, זה כנראה משתפר ככל שאתה משתפר, וזה כנראה משתפר ככל שהילדים מכירים אותך יותר. ובכל זאת, לא יכול שלא לחשוב איזה פער מטורף יש בין אימון בגילאים הכי צעירים שהתעודה הזו מאפשרת, לבין אימון בגילאים הכי מבוגרים שהתעודה הזו מאפשרת (גיל 6 מול גיל 12, לצורך הדיון), ואיזה פער יש בין אימון בבית ספר לכדורגל (מי שבא ברוך הבא) לבין קבוצת ליגה (הילדים הרציניים והמוכשרים ביותר בשנתון).

בכל מקרה בינתיים אחלה חוויה, גם הקורס (אנשים על רמה) וגם זה שתוך יומיים זרקו אותנו למים להעביר אימון לילדים.

7 לייקים

מאחר והילדים בארץ מחונכים לחשוב שהשמש זורחת להם מהתחת ואין פה בסיס מינימלי של נימוס בסיסי, ומאחר שהתפיסה של חוג היא ברמת הבייביסיטר ותעסוקה לאחר הצהריים, קשה מאוד.

אבל, אם יש מאמן רציני שלא מתעסק בקקה, ההורים לאט לאט שומעים עליו ומתדפקים על דלתו.

דונט טייק שיט פרום דה קידס. דונט טייק שיט פרום דה פרנטס. אף אחד לא בא להנות ואתה לא נמדד בהנאה של מישהו אחר.

תהיה מאמן טוב.

לייק 1