על טכנולוגיה והעתיד

טוב
אז זה עוד לא מוצר שלם בחמש דקות, אבל אנחנו כבר לגמרי שם מבחינת קצב ההתקדמות:

זה אומר שכדי שתהיה לך אפליקציה כבר לא צריך ׳הייטק׳, הסיפור כבר יותר דומה ללפתוח בית קפה או חנות מכולת - עסק שהוא לא טכנולוגי במהותו.

מעניין כיצד זה צפוי להשפיע על התעשייה בישראל:

1. מצד אחד, ישראלים תמיד היו טובים יותר בלהרים מוצר מהר, במעט אמצעים, מאשר לתפעל את אותה חברה שהם הקימו (אמנם ׳התעשייה התבגרה׳, כפי שנהוג לומר, אבל DNA זה DNA)
  2. מצד שני, תהיה בזה המון טכנולוגיה שהיא עילית באמת, וכבר ראינו שאלישע הכריז שהוא מקים מרכז פיתוח חדש בצפון
  3. מצד שלישי, חלק גדול מאד בהייטק הוא לא אנשי טכנולוגיה אלא מי שעושה עבודה אחרת ואף אקוסיסטם שלם סביב זה - לא ברור כיצד גם זה יושפע

דעתכם?

נ.ב
בהמשך אשמח לשמוע מגורואי ההשקעות כאן איך מגנים על עצמנו מפני קריסה אפשרית כיוון שהעסקאות הסיבוביות בשוק רק מתגברות וסימן טוב זה בטח לא

יש קפיצה מוחשית מאד באיכות הכלים ה-״מקצועיים״ בחודשיים-שלושה הנכונים ובעיקר סביב השחרור של אופוס. אני בעבודה עם cursor כבר המון זמן ומנסה להכיר אותו ולעבוד איתו כמה שיותר. לא כתבתי יותר משורה או שתיים של קוד במו ידיי כבר חודשים רבים. את קלוד קוד ניסיתי אישית כדי להתרשם ואני די blown away. לא יודע אם אנחנו ״סוסים״ לפני המכונית או רואי חשבון טרום האקסל, אבל רק לאחד מהתרחישים האלה יש לי איך להתכונן אקטיבית כרגע. באופן פרדוקסלי אני די מבסוט, ולא רק מההתייעלות של העבודה - תכנות לא היה מעולם משהו שהיה לי ״כיף״ או ״קל״, ועכשיו אני פתאום עובד על פיתוח תוכנה בזמני הפנוי. כל זה עלול להיות זמני מאד כמובן.

אתה עובד עם מישהו מהם בשוטף?

במישור הפיננסי, אני מניח שאפשר אולי להתכונן בהסטה של כספים לשווקים מתפתחים או ל-russel ודומיהם, אולי לאג״ח אמריקאי הישן והטוב (והפחות בטוח מאי פעם?). אבל לא ביצעתי שום סוג של מחקר לגבי האינטואיציות האלה. מה גם שמי שיש לו אורך רוח לשרוד את המפולת הפוטנציאלית הזו, יתכן מאד שיקצור פירות בטווח הארוך. צרף לזה את הסיכון של אובדן תשואה במקרה שאין מפולת, ונראה לי שלרוב המשקיעים לטווח ארוך התשובה צריכה להיות ״תמשיך להשקיע / לחסוך כמו שעשית עד עכשיו״.

אני עם קלוד קוד. קרסר קצת מעצבן אותי, עניין של טעם מן הסתם. בנוסף, יש את הסיפור שלקרסר יש אינטרס מובנה לצמצם את הטוקנים/בקשות וכו׳ ולכן הוא כנראה מבצע מניפולציות בעצמו. זו אולי הסיבה שלי, לפחות, הוא מרגיש קצת פחות חכם. לקלוד קוד יש אקסטנשן נחמד ל VSCode הרגיל וזה הסוויט ספוט מבחינתי.

אנחנו מושפעים משני דברים שונים לטעמי, לטעמי:

1. תעשיית ה-SaaS כולה
  2. אתה כמי שכותב קוד

בעניין הראשון, חשש אמיתי כידוע.

מנייה אחת וכו׳, אבל לפני כמה ימים פורסם שאיזה CEO קודד בסופ״ש מנהל משימות ואז ביטל חוזה במאות אלפים עם סיילספורס. גם אם זו קצת אגדה - משהו צריך לזוז פה. גט טקסי כמשל - התוכנית להשתלט על העולם הוחלפה במודל כלכלי של תחנת מוניות דיגיטלית. אין כאן technology first.

מתכנתים עדיין נמצאים בפוזיציה בה הרבה יותר קל לפתוח את אותו עסק שאנחנו מדברים עליו. בכל זאת, אם אני לא אשגיח על קלוד אז כמה שהוא נמרץ כפרה עליו, עדיין עושה טעויות גדולות בדרך ברמה שבלתי אפשרי לתחזק מוצר אמיתי לאורך זמן בלי לדעת קוד כלשהו. כאמור זה זמני מאד ככל הנראה, ומצריך שיפט רציני ליזמות, אבל עדיין זמן מעולה מתמיד לפתוח עסק דיגיטלי כלשהו. נוסף על כך, הגיוני לחשוב שגם אם התעשייה תשתנה אז מתכנתים הם מהנדסים ובאופן טבעי נמצאים בפוזיציה טובה מאחרים לעשות שינוי תעסוקתי.

יש כל מיני indie devs שמברברים את עצמם לדעת על איך שהם בונים עסקים, ההוא של remote ok היה מהראשונים, יתכן ואתה מכיר. לפתוח פרופיל סושיאל ולזיין בו את השכל זה מאד רחוק ממני, לכן אני לא מאד מתאים לתפיסה של build in public, אבל מי שכן - זה זמן טוב. עוד אפשרות זה פרטנרשיפ עם מישהו מעולם התוכן, ואז מרימים בחודש מה שפעם היה צריך בשבילו צוות שלם וכמה חודשים.

אני נוטה להאמין שעדיין יצטרכו מתכנתים וחברות למשימות של בנייה ותפעול שוטף. יש כאלה שמזמינים מישהו כדי שיתקין להם מדף. יש כאלה שקונים כל החלקים. יש כאלה שרק תולים. רהיטים יותר מורכבים כמו ספה - לא מכיר מישהו שבונה בבית. או למשל זה שמדפסות תלת מימד טרם גרמו לי להדפיס דברים בבית או אפילו בחנויות שכונתיות שעושות זאת עבורי. הכשל לדעתי טמון בזה שאנשים מערבבים שיפור טכנולוגי עם העובדה שעקרונות הכלכלה עצמה לא משתנים. למשל, זה שאני כחברה יכול לבנות CRM שהוא in house לא אומר שאני רוצה או שכדאי לי. מצד אחד tailored made ועלות נמוכה לכאורה. מצד שני אבטחה, בטיחות של דטה, אינטגרציות, אאוטנטיקציה וכו׳… כנראה שאני עדיין רוצה מישהו שיקח על זה אחריות, יפתור את הבעיות בעצמו, ישקיע יותר משאבים וקשב שיש לו כעסק שזה מה שהוא ממוקד בו וימכור לי - פשוט הרבה יותר בזול.

ריבוי הטיעונים בהודעה זו בוודאי מייצג את העובדה שקורה כל כך הרבה, כל כך מהר, ובלתי אפשרי לשים משקלים או לבצע חיזוי כלשהו.

ברמת האינטואיציה, קו המחשבה שלי הוא שהאיי איי רק יגביר את הביקוש לאנרגיה/חומרים ולכן צריך לשחק יותר בסיסי באזורים האלה. מה זה שווה אתה יודע בעצמך.

אני יודע שכולם מדברים על קלוד קוד, מה שלא ממש ברור לי זה מה בכלל היתרון שלו על פני שימוש פשוט ב-copilot של ה-VS, שזול ממנו בהרבה? במיוחד שגם בו אני יכול לבחור בסוף את המודלים של קלוד…

לחלוטין החוויה שלי והפער במקרה שלי מורגש, אם כי עבדתי עם שניהם ב-scenarios שונים בתכלית (קרסר עם הריפו העצום של העבודה, קלוד עם פרוייקט צד קטן יחסית שלי שהקמתי מ-0).

לא מכיר. מי מה מו? אני יודע ש-ClawdBot בגל הייפ גדול כרגע.

אתה קורא אופטיקאי מדופלם במקרה? זה מזכיר מאד פואנטה סופר מדוייקת מאחד הפוסטים האחרונים שלו - ווז ודומיו דימיינו עולם שבו אנשים כותבים לעצמם את ה-enterprise software שלהם ובדיעבד זו כמובן תחזית הזויה למדי. אנשים כבר שנים אומרים שמאנדיי זה אקסל עם צבעים ושרוב עסקי ה-saas זה סתם crud עם קישוטים.

אני מסכים שהוליווד, למשל, נראית הרבה יותר fucked מאשר שלל התעשיות עתירות האינטליגנציה הריאלית. מעניין אם בשוק הישראלי, תרחיש קיצון יוביל לפיזור מעט יותר נורמאלי (במובן המתמטי) של ההון האנושי על תעשיות נוספות, או סתם התרסקות. בהקשר הזה המדיניות הכלכלית חשובה מאד, ואני פסימי.

חד משמעית ״עושה שכל״ וחד משמעית לא שווה הרבה (מעבר לפוזיציה ״גרעינית״ קטנה מאד מאד שהחלטתי להחזיק באופן אישי). היכולת של בני אנוש לחזות דברים כאלה באופן מדויק היא באמת באמת סופר מוגבלת.

הייתי עונה בהרחבה, אבל אני מניח שהכי טוב עבורך זה לנסות עם הידיים ולהרגיש את ההבדל. בנוסף, המהנדסים במייקרוסופט בעצמם מצביעים ברגליים:

https://www.reddit.com/r/ClaudeAI/comments/1qk4up5/microsoft_is_using_claude_code_internally_while/

נראה שההבדל העיקרי הוא שקלוד הרבה יותר בזבזני בטוקנים, הרבה יותר טוב בשימוש בכלים והרבה יותר יסודי. היכולת שלו to oneshot משימות מרשימה מאד.

ממש לא מחשיב עצמי כגורו השקעות אבל באופן אישי התחלתי לאחרונה לשים קצת יותר כסף ב-Dividend ETF האהוב עלי SCHD. מורכב מחברות בפרופיל הרבה יותר אולד סקולי אבל עם היסטוריה ענפה של חלוקת דיבידנד צומחת.

בנוסף אגיד שגם החשיפה הגבוהה יחסית שלי ל-AI ודאטה סנטרס לא גורמת לי לישון לא טוב בלילה כי גם אם תגיע הקריסה (וכמעט בהכרח תגיע) אני משתכנע יותר ויותר שהרכבת הזו לא תעצור, ולטווח ארוך זו ההשקעה הנכונה. DCA בשוטף ולקנות את הדיפ כשאפשר זו מבחינתי עדיין האסטרטגיה.

טרם ניסיתי, מקווה להספיק לפני שאיזה פייק צייצן יכריז שגוגל בדיוק שברו את האינטרנט בכך ששחררו כלי שבו תוכל להקים מחדש את רומא מהפטיפון של סבא שלך.

@Paco-Pavon עריכה: https://x.com/levelsio

לדעתי עוקב בהמלצתך. לא זוכר אם קראתי את זה אצלו או שזה סתם גלגול של מחשבה או משהו שקראתי אצל מישהו אחר. מאנדיי הוא כמובן לא אקסל עם צבעים, אבל אם להיטפל לרגע רק לדוגמה הזו (ברור שזו לא הפואנטה שלך) - הם כן חשופים יותר לסיכון מחברות סאס אחרות לטעמי (פלוס העובדה שקליקאפ, לעניות דעתי, בנו מוצר שהוא הטוב בשוק באופן ניכר). פשוט כי מה שהם עושים הוא מאד סטנדרטי וקל יחסית להחלפה. אם אני משווה את זה למוצר סייבר או פיננסים - זה החשוד המיידי לניסיון החלפה בתחרות זולה או משהו שהוא lean ו- tailored made. כמובן שלא לאנטרפרייס בשלב ראשון, אבל ארגונים קטנים ובינוניים - כן.

זו נקודה משמעותית מאד. קלוד ׳מבין׳ דברים לעומקם וחוקר את הקודבייס מיוזמתו הרבה יותר עמוק. לפעמים יש לי תחושה שאני כבר לא מדבר עם ג׳וניור אלא עם מישהו קצת יותר רציני.

חחח בהמשך ל- ClawdBot שהזכיר פאקו ולשרשרת הערך, זה ציוץ די גאוני:

apple’s ai strategy remains undefeated.

התחילו להפגיש בין בוטים ברשת חברתית של בוטים בלבד, אז הם התחילו להצפין הודעות כך שבני אדם לא יוכלו להבין אותם, להתלונן על בעליהם ולבנות לעצמם אתרים

לא הבנתי מה חדש, ככה בדיוק נראות כבר שנים קופסאות תהודה של ביביסטים/רלביסטים ברשתות החברתיות ה”רגילות”

הרבה חברה כמו רן בר-זיק ואחרים כבר דאגו להוריד את הפאניקה. אנחנו עוד לא בתרחיש סקיינט אל חשש

לא חושב שפאניקה היא העניין (אחלה רן בר זיק אבל כראה שלא מדובר בבר סמכא בנושא יותר מפאקו, למשל).

לטעמי זה מעניין כרגע כניסוי מדעי, בעידן בו המרחק בין ניסוי לפרקטיקה הוא קטן מאד. קיבלנו דוגמה למה קורה כשאתה מפגיש קבוצה גדולה של בוטים ביחד. יש מצב שזה המקרה הראשון שממש תועד והתפרסם. מכאן הראש שלי לא יכול שלא להפליג להרבה כיוונים, למשל:

1. מה קורה אם אני מנחה את הבוט שלי לבצע מניפולציות על בוטים אחרים? (למשל כריית ביטקוין או ניצול כוח מחשוב למשהו אחר). 7,500 רעיונות לחברות ׳סייבר׳ שאפרש לפתוח כי אנשים ינחו את הבוטים שלהם לבצע מניפולציות אלה
  2. נניח שחברות מסחריות מצרפות את הבוטים שלהן לקלחת. למשל, בוט של הרשת הקמעונאית הזכורה לטובה היפרכל, ממנה ניתן לרכוש מוצרים
  3. כמה הדרך ארוכה לביצוע משימות בסקייל גדול מאד של בוטים שמשתפים פעולה אחד עם השני
  4. חברות שיום אחד יפתחו סביב scaleable bots ומיקבול של הפעולות שלהם
  5. כמה ׳רנדומלי׳ האירוע הזה. כמו שהמציאות של בני האדם היא בלתי ניתנת לחיזוי, האם כך הדבר כשאתה מבצע משימה מסויימת באמצעות בוטים שתלויים בבוטים שתלויים בבוטים
  6. האם 0:0 כשאתה משחק לג ראשון בחוץ זו תוצאה טובה

וכו׳

הבחור הזה מעניין, שווה לעקוב

https://www.instagram.com/p/DT7nPS1DG7C/

נעשה קבוצת רכישה כל הפורום? :joy:

אני קונה.

יש מוצר שמאפשר לשמוע רק את נמני, בלי שהקהל מפריע?

כן. הוא ממש התנגד לרעיון הזה. מיוחסות לו עוד כמה אמירות מפורסמות בהקשר הזה כמו ‘אלוהים לא משחק בקוביה’. אבל בתכלס הוא טעה.

אם הוא אמר או לא אני לא יודע, אבל זה מיוחס לו ולא קריטי אז מעולם לא התעכבתי לבדוק..

אני מעביר כרגע את הימים במקלט בקריאה של ביוגרפיה שלו. זה דיי מדהים לראות את ההבדל בין חצי הקריירה הראשון והחדשני שלו, במהלכו הממסד סירב להכיר בתגליות ובגאונות שלו עד שכבר לא הייתה ברירה, לבין חצי הקריירה השני והשמרני שלו, בו כולם התייחסו אליו בתור גאון הדור למרות שהוא כבר לא הצליח באמת לגלות יותר מדי.

באופן כללי זה בלתי נתפס לקרוא איזה חיים לא פשוטים היו לבנאדם שנחשב אולי לחכם בהיסטוריה…

זה לא סטיבן הוקינג?

לפני כמה שנים התחלתי לקרוא את הספר הכי פשוט שלו, שנכתב במיוחד לקהל הרחב. לא זוכר את השם.
הוא איבד אותי בערך בשליש הראשון.
והוא יצר ראיונות עד יום מותו ככל שאני יודע.

לא חושב. אם כבר אז ניוטון לדעתי שהתגליות שלו הגיעו משום מקום.

לעניות דעתי שלי, הקטן - זה דווקא איינשטיין. כמות החידושים והתיאוריות שהוא פיתח, באינספור תחומים שונים לחלוטין זה מזה, ושהתבררו בדיעבד כמדויקות בצורה מדהימה - אין לזה אח ורע בהיסטוריה. וזה עוד יותר מדהים כשלוקחים בחשבון את החוסר בהשכלה פורמלית שהיה לו.
אבל מן הסתם זה משהו שמאוד מאוד קשה להשוות, בייחוד בין דורות שונים, והרבה מהתגליות והחידושים תלויים באופן ישיר בתקופה שכל אחד חי, ובידע האנושי שהיה קיים באותה תקופה. ראשית המאה ה-20 לצורך העניין הייתה אולי ה-תקופה ב-ה’ הידיעה לפיתוח תאוריות חדשות, כשכבר הצטברו מספיק ראיות ומידע על מגוון תופעות ייחודיות, משונות ולא מוסברות. בלתי אפשרי לקבוע מה הוקינג (או סוקרטס, אריסטו, ניוטון וכן הלאה) היו מצליחים לייצר בעצמם באותה תקופה. מצד שני, לא מן הנמנע בכלל שדווקא בזכות איינשטיין ראשית המאה ה-20 זכורה באופן הזה כיום, ובלעדיו היינו אולי עשויים להיות תקועים 100 שנה ויותר באותה רמת ידע תיאורטי כמו אז.

לגבי הספר שציינת - קיצור תולדות הזמן. קראתי אותו לפני כמה שנים, והיה לי מאוד מעניין. הוא מתמצת בצורה די טובה ובפחות מ-200 עמודים את כמעט כל עיקרי הידע הפיזיקלי האנושי, נכון למתי שנכתב (אזור 1980 אם אני זוכר נכון, והאמת שלא התחדש הרבה יותר מידיי מאז), וכמעט את כל הפיזיקה פרופר שלמדתי בתואר הראשון (כל השאר זה בעיקר המון מתמטיקה מתקדמת יחסית, לתמוך בחישובים הנדרשים לשם המשך פיתוח התיאוריות).
מצד שני, אני אכן זוכר שהיו כמה קטעים בספר שהרגשתי שההסברים קצת מורכבים, ועניין אותי באמת איך קורא ‘מן השורה’ ובלי ידע קודם יצליח לעכל אותם. אם דימה הצליח להסתבך איתם - כנראה שקיבלתי את התשובה שחיפשתי.