אני לא יודע מי זה מר סטטיסטיקה.
אנחנו עכשיו מנסים להבין איפה יש יותר רעש, בליגה או בצ’מפיונס.
האם ברור לך למה יש יותר רעש ב-13 משחקים לעומת 38 משחקים?
והאם ברור לך למה יש יותר רעש כשכל אחד מוגרל נגד קבוצות שונות לעומת כאשר כולם מוגרלים נגד אותן קבוצות?
(בהערת אגב, היות הצ’מפיונס טורניר נוק אאוט גם מוסיף לרעש שלו, אבל זה קצת פחות אינטואיטיבי להסבר ולהבנה)
מהצד השני, אתה אכן צודק שיש רעש שנוצר מכך שקבוצות שונות פוגשות את אותה יריבה בזמנים שונים בשנה, כך שהיא מגיעה במומנטום שונה. זה בטל בשישים לעומת לפגוש יריבות שהן גם שונות, וגם מגיעות בזמנים שונים בשנה, וגם זה פחות יריבות לפגוש (13 משחקים מול 38). פשוט כי זה גם גורם הרעש שציינת (קבוצה נמצאת במומנטום שונה בזמנים שונים של העונה) ועליו מתווסף גורם רעש נוסף (זה שפוגשים קבוצות שונות), ועוד אחד (זה שיש מעט מפגשים אז הסיכוי שממוצע המומנטום של היריבות לא יהיה אפס הוא גדול יותר לפי חוק המספרים הגדולים). כלומר, לא רק שאני עלול לפגוש את באיירן בזמן שאתה פוגש את אפואל ניקוסיה, אני עלול לפגוש את באיירן כשהיא במומנטום מטורף, בזמן שאתה נתקל באפואל כשהיא במשבר ומכת פציעות. וזה עלול לקרות מול 4 יריבות בנוק אאוט, בסיכוי יותר גבוה מאשר עלול לקרות מול 38 יריבות בליגה (38 ולא 19 כי אתה פוגש קבוצה פעם בחצי שנה אז אני סופר כשתיים שונות).
אז לסיכום, ההיבט של מומנטום יריבות - קיים גם בליגה וגם בצ’מפיונס.
ואתה גם צודק שיש סכנה שלא רק שאני אפגוש את אוססונה כשהיא במומנטום טוב יותר מאשר כאשר אתה פגשת אותה, אלא גם אחרי שהיא כבר הבטיחה הישארות בליגה ובעצם אין לה על מה לשחק. ואילו בשלבי הנוק אאוט בצ’מפיונס תמיד יש לכולם על מה לשחק. זה אכן גורם רעש שקיים בליגה ולא קיים בצ’מפיונס.
אינטואיטיבית, ברור בעיניי שהוא זניח ביחס לגורמים האחרים שצוינו, שנותנים לליגה יתרון על הצ’מפיונס בהיבט של מידת רעש. יתרה מזאת, אני חושב שספציפית כשקבוצות פוגשות את ברצלונה ומדריד הן תמיד יבואו עם מוטיבציה גבוהה, כי השחקנים והמאמן יודעים שהצלחה מול האימפריות האלה, במשחק בפרופיל גבוה מבחינתם, יכולה להיות המפתח למעבר קבוצה בקיץ. זה אולי קצת פחות תקף למקרה המאוד ספציפי (ולכן פחות סביר סטטיסטית) של אתלטיקו/סביליה שיש לה נוק אאוט אירופי וגם איבדה עניין בליגה וגם יש לה משחק נגד ברצלונה/מדריד בסמוך למשחק אירופי (כל “וגם” כזה מקטין את הסבירות של המאורע, כי צריך שהכל יקרה יחד, ובכך מקטין גם את מידת הרעש שמתווספת לליגה לעומת הצ’מפיונס).
לוגית, אפשר להכניס את זה לתוך המודל שדוד תיאר באחת ההודעות הקודמות, ולהריץ סימולציה. עדיין תקבל שהסיכוי של הקבוצה הטובה ביותר בליגה לזכות בליגה גדול הרבה יותר מאשר הסיכוי של הקבוצה הטובה ביותר בצ’מפיונס לזכות בצ’מפיונס. בוודאות. גם אם תנרמל לכמות הקבוצות הטובות. דוד ואני יכולים לבנות סימולציה שתוכיח את זה, אבל אני חושש שזה לא שווה את ההשקעה בשביל דיון פורום על נקודה שאמורה להיות טריוויאלית יחסית, וממילא ההסבר האינטואיטיבי נראה לי חזק מספיק.
כי בסוף, מול כל הטיעונים (שאני מניח שאתה מסכים איתם) למה יש יותר אקראיות בצ’מפיונס בצורה משמעותית, נתת טיעון אחד של למה יש יותר אקראיות בליגה בהיבט מסוים, ואני חושב שהוא היבט יחסית דל השפעה, בהשוואה להיבטים האחרים שהעליתי.
מקווה שזה יצא ברור פחות או יותר.