פוליטיקה וזה :: ישראל במלחמה

התשובה היא שקטאר מסריח פלוס פלוס. לא חושב שביבי מקבל כסף קטארי או משהו בסגנון, אבל זה לא מרכך את החומרה של מה שכן נחשף וברור שראשי ממשלה קודמים היו עפים על טיל אם דבר כזה היה מתרחש בקדנציה שלהם. לא חושב שיש סכנה לבחירות 2026 לצורך העניין ובעיני די הזוי לחשוב אחרת (לפני שנה כנראה שהייתי אומר שלחלוטין הזוי).

אנד יט, אני חושב שהרלב הוכיח את עצמו כקטסטרופלי וימשיך לא להוות פתרון כל עוד ביבי נושם. קיים סיכוי לקואליציה דמויית בנט לפיד + ערביות בפנים על אמת הפעם, ואז כל הדיון הזה מתאיין. אבל זה עדיין לא התרחיש הסביר, והרכבת עדיין בדרך לתהום גם אם אני ממש לא מסכים שביבי הוא ארדואן הישראלי. האלטרנטיבה היא ״למות יפה״ והפעם באופן סופי. אין באמת מחלוקות מהותיות עם האלקטורט הליכודי (ביבי/לא ביבי זה לא מהותי), ואת ביבי מעניין רק לשלוט. כנראה שזה אסימון שיפול רק ביום שאחריו, בתקווה שעוד לא יהיה מאוחר מדי.

שב ומדגיש שהלוואי ויתאפשר להעיף אותו, אבל מה אם לא? נדמה שהתשובה של כולם פה היא אופוזיציה, שוב. כבר יצא לי לשאול אותך פה אם בראי השנתיים האחרונות לא היה עדיף לדחוף לכניסה לקואליציה במקום מאבק עיקש וחסר פשרות ברפורמה, ולטעמי אין בכלל ספק שזה המצב. כמובן שגם אין שום לגיטימציה ציבורית לזה, לא אז ולא עכשיו, כי אצל כולם עדיין רק הצד השני אשם. בהכל.

על פי החשד הקטארים שילמו משכורת לציוני הנלהב אלי פלדשטיין עבור עבודתו במשרד ראש הממשלה. לאלי פלדשטיין מן הסתם מגיעה משכורת עבור עבודתו אבל אם הוא משרת את נתניהו באופן אישי (שהרי הוא לא חלק ממשרד ראש הממשלה) מי שבעצם מקבל כאן כסף (בדמות עובד) זה נתניהו. קטאר משלמת משכורת למישהו שנותן שירותים לנתניהו עבור שירותיו לנתניהו. השאלה היא למה לא חוקרים את זה ובכלל למה לא בודקים את ההון (הבלתי מוסבר) של נתניהו.

אתה לא חושב שינסו לשנות את הרכב ועדת הבחירות המרכזית? אתה לא חושב שינסו לפגוע בזכותם של הרשימות הערביות להתמודד?

נבצרות

אבל חוקרים…

אולי, לא מכיר מספיק. זה לא בדיוק משטר אסד גם אם כן.

אני חושב שיתכן ועוד פעם יפסלו את בל״ד ובגצ עוד פעם יפסול את הפסילה וחד גדיא. מוכן לשים כסף שכל חברות המשותפת בעבר ובהווה ירוצו בנפרד או במשותף בבחירות הקרובות, כולל בל״ד שבאופן חד משמעי היתה אמורה להיפסל לפני עשורים.

מעדיף לחיות בדמוקרטיה, תודה.

כן. אני לא חושב שיש רוב בעם בעד הפסקת המלחמה כל עוד חמאס נשאר בשלטון, ולכן מן הסתם שרוב העם לא יחשוב שהסיבה (היחידה) להמשכת המלחמה היא הישרדותו הפוליטית של נתניהו.

אלא אם כן הטיעון שלך הוא אחר, והוא שרוב העם בעד המשך המלחמה עד הניצחון, ונתניהו מבין שהפסקתה היא התאבדות פוליטית ולכן ממשיך לנסות לנצח את המלחמה. אם זו הפרשנות של “פוליטית”, אז וודאי שאני מסכים שהיא פוליטית ואני אף טוען שאין בזה פסול. זו מהות הדמוקרטיה.

אבל הם כבר היום משחקים פי אלף מלוכלך ממנו. אני אומר שוב: נתניהו הוא מהפוליטיקאים היותר מתונים שיש אצלינו, לפחות בכל הקשור לממלכתיות ושריפת אסמים.

אני מסכים שתוכן המכתב דומה ומקביל, אני לא מסכים לגבי המשמעויות שלו. המכתב הזה נכתב בשם ארגונים אזרחיים טהורים (משפחות חטופים, משפחות שכולות, רבנים כמו שאמרת וכו’), כולל אזכור לצידם גם של ארגוני מילואימניקיים. המכתב הזה לא נכתב בשם אנשי צבא ובוודאי שלא עם חתימתם, השמית, של מאות אנשי שריון וחי"ר. ההבדל במסגור בעיניי הוא עצום.

בנוסף, המכתב הזה נכתב בשם המשך המלחמה, ועל כן ברור שממשלה שתבחר לא “להקשיב” למכתב לא תאויים בסרבנות שכן כל מטרת המכתב היא להמשיך להילחם. ברור שלא תהיה סרבנות. זה מהותית שונה ממכתב שייכתב בשם עצירת המלחמה, שם הסרבנות משתמעת שלא לשני פנים.

לגבי שאר הדיון שהתפתח פה עם Paco, מסכים כמובן איתו עם כל מילה. אני סבור שהעמדה שליאור מציג פה היא עמדה התאבדותית שמעדיפה להתעלם מכך שייתכן ואלו השנים האחרונות שעוד אפשר, דמוגרפית, לשנות את הכיוון שאליו המדינה הולכת, העיקר לא לראות את ביבי יושב על כסא ראש הממשלה.

לא חוקרים. המרויח היחיד מהשוחד הקטארי לכאורה הוא נתניהו. אני מבין למה לא חוקרים את נותן השוחד אבל אין הצדקה חקירתית לא לחקור את מקבל השוחד. נתניהו מקבל חקירות במחלקה ראשונה. חקירה בהנחות. ככה אי אפשר להגיע לחקר האמת. ככה ממסמסים.

לא צריך אסאד. בישראל אפשר להטות בחירות בצורה הרבה יותר עדינה כי הדמוקרטיה שלה ממילא על כרעי תרנגולת.

אז חכה תראה. זה בדיוק החוכמה - ללכת על בלד ואולי גם קצת על תעל או חדש והנה יצרת גוש חוסם לכל ממשלה.

אז תעבור למדינה אחרת…

הטענה שלי הייתה אחרת: שיש רוב בעם שחושב שהסיבה להמשך המלחמה היא הישרדות פוליטית. בכלל לא דיברתי על מה העם עצמו רוצה. אגב גם בזה אני והסקרים חולקים עליך.

אנחנו לא חיים באותה מציאות

תהיה בטוח שביבי ובכלל פוליטיקאים עושים לא מעט סקרים משלהם ובודקים את עמדות הציבור שלהם והציבור בכלל בנושאים מהותיים כאלה. אם ביבי היה רואה שהציבור בעד הפסקת המלחמה הוא מזמן היה מפסיק אותה. הוא פופוליסט וזה לא בהכרח רע בתור פוליטיקאי, שהרי הוא מקיים את רצון העם ככה.
ממליץ לא להישען על סקרים יותר מדי, הם מאוד משתנים בהתאם לערוץ או יותר נכון לגורם שהזמין אותם, לשאלות שנשאלו ושלא נשאלו, ולאופן ניסוחן.

האם אתה מאמין שאתה חי במדינה רעה כמו טורקיה? רוסיה? בלרוס? שפה משותפת זה א ב של דיון, אם אתה חושב שישראל אינה דמוקרטיה כרגע אז אי אפשר לנהל דיון (ולא רק איתי. אני מקווה שברור לך שבהשוואה בינלאומית וברמה האקדמאית הדעה שלך היא דעת מיעוט קיצונית מאד).

אבל שים את זה בצד - תן לי דמוקרטיה שבה הדיח התובע הכללי את השליט שלא על סמך הרשעה. רמז, לא תמצא דמוקרטיות. אם אתה לא רואה את ההשלכות השליליות מאד של תרחיש כזה, שלא לדבר על תגובת הנגד שלא תהיה ממשלת חלומותיך (בלשון המעטה), אתה הוזה. זה צעד אנטי דמוקרטי ומטומטם תועלתנית בו״ז.

זו פשוט לא סכנה כי אין שום מניעה לרוץ בבחירות יחד ואז להתפצל, זה קרה רק בבחירות האחרונות. שלא לדבר על העובדה שהרוביקון עם חדש לדעתי נחצה ולפיד/גנץ/בנט לא יפסלו אותם לקואליציה הבאה. בטח שעם רע״מ.

תמצות מופלא של ה-בעיה של הפוליטיקה הישראלית, או יותר נכון - של החלק הליברלי-דמוקרטי שלה. גם אם ליאור לרוב הוא לא דוגמה מייצגת של מצביע המרכז-שמאל הממוצע, אז: א. במקרה הזה אני לא בטוח בכלל שהוא כ"כ רחוק מהגישה של מצביע המרכז-שמאל הממוצע, או חשוב יותר - של הנציגים שלו בכנסת. ב. עצם האיום בזה שזאת האופציה העדיפה על מרבית מצביעי המרכז-שמאל, גורם לחישוק של מצביעים ימנים בתוך גוש ה"ימין", מתוך חשש אמיתי שאם הגוש לא יהיה חזק מספיק - הם, הנציגים והאג’נדות שלהם יהיו הראשונים להיזרק בדרך להקמת ממשלת מרכז-שמאל-חרדים.

ואל זה, אפשר גם לצרף את זה:

בתור ‘ימני שאינו ביביסט’, מסכים לחלוטין לגבי 1 ו-2 ומרבית 3, אבל חלק קטן מ-3 הוא בכל זאת זה שמכריע, גם אם לא עבורי - עבור מצביעים פוטנציאליים רבים כמוני. אמנם מחדל ה-7.10 הוא אכן המחדל הבטחוני הגדול בתולדותנו, אבל:

1. כפי שגם ליאור עצמו טען כאן לא אחת - עם כל האחריות של הממשלה, בסופו של דבר עיקר המחדל הוא צבאי-טקטי (וכמובן גם מודיעיני).
  2. התפיסה הרווחת בימין, שהשמאל לא הצליח (וגם לא יצליח) לסתור, היא שגם הכישלון התפיסתי-אסטרטגי-מדיני שהוביל ל-7.10 - הוא כישלון שעיקריו נטועים עמוק בתוך מחוזות השמאל, ולא בימין (דרך תפיסה יונית מידיי של ראשי צבא, מערכות ביטחון וכן - גם של פוליטיקאים “ימניים” לכאורה). ולכן, גם אם הפוליטיקאים הימניים (לפחות על הנייר) נכשלו בכך - זה יהיה טמטום מוחלט (מהבחינה הזאת לפחות) מצד מצביע ימני לתת את המושכות לפוליטיקאי שבמוצהר מחזיק בתפיסות שמאלניות לגבי המציאות ולגבי הגישה הבטחונית הנכונה שיש לנקוט ביחס לאוייב הג’יהאדיסטי שמסביבנו.
    השמאל יכול לנסות לספר עד מחר עד כמה הכישלון המדיני-תפיסתי היה בעצם שלא דחפו מספיק למהלכים דיפלומטיים-מדיניים כוללים. את המצביע הימני בוגר אוסלו, הנסיגה מלבנון, ההתנתקות והסכם הגז - זה קצת פחות משכנע.
  3. הכי חשוב - עם כל הכעס/אכזבה/עצבים על הממשלה על ניהול המלחמה, מבחינת מצביע ימני ממוצע, המצב טוב בעשרות מונים מאשר אם מי שהיו מנהלים את המלחמה היו מי שמתיימרים להיות אלטרנטיבה לממשלה הנוכחית (לפחות אם נאמין להצהרות ולאמירות שלהם). נראה שהאלטרנטיבה הפוטנציאלית עושה עבודה מאוד מקיפה ויסודית כדי לדאוג לכך שהימני הממוצע ימשיך לחשוב כך.

אישית, בתור מצביע ימין שאינו ביביסט כאמור, אסטרטגיית ההצבעה שלי היא להצביע לאנשי ימין, שאני סומך עליהם אידיאולוגית מצד אחד, ומצד שני יש את מירב הסיכויים שיקימו ממשלה עם גורמים ליברליים-ציוניים מהצד השני של המתרס הפוליטי. בנט, שקד, ליברמן, סער ודומיהם.
אני עושה זאת מתוך הנחה שאם אני מצביע לבנט/ליברמן, אני סבור שהם נטועים אידיאולוגית מספיק עמוק בימין ויש גם מספיק ימנים לצידם בקואליציה הפוטנציאלית שאני משער שתקום, כך שלא יעברו מהלכי שמאל גדולים שמפניהם אני חושש כבעל תפיסות ימניות. וזה, לצד האמונה האמיתית שלי שאפשר ויכול להיות כאן יותר טוב מאשר המצב הנוכחי (אפרופו בחירה באפשרות הפחות גרועה מבין החלופות) - גורם לי להצביע כפי שאני מצביע.

עם זאת, ולמרות שאני גם מתווכח על הנושא עם חברים שמתכוונים להמשיך להצביע לממשלה הנוכחית - קשה לי להאשים מי שחושש מהאלטרנטיבה, ומהאפשרות שבכל זאת יעברו כאן מהלכים מדיניים מסוכנים (לתפיסתם). מצביעי הימין נכוו יותר מידיי פעמים בעבר, ובדיוק באופן הזה - הפלת ממשלת ימין מסיבות אידיאולוגיות (כי צריך להיות “ימין אמיתי”), ו/או הכנסה של פוליטיקאים ימניים לכאורה, לא מוכרים מספיק, שבדיעבד מסתבר שמסייעים בהעברה של צעדי שמאל מובהק:

• מהפלת ממשלת הימין בראשית שנות ה-90 בגלל ההשתתפות של שמיר בוועידת מדריד, רק כדי לקבל בעקבות זאת ממשלת שמאל על מלא שהביאה עלינו את אסון אוסלו (שבפני עצמה כללה “מפלגות ימין” שלכאורה לא היו אמורות לתת יד לצעדים כאלה);
  • דרך שרון ה"ימני" שהעביר את ההתנתקות;
  • ועד בנט (יחד עם ליברמן וסער) שהקימו ממשלה יחד עם העבודה, מרצ והמפלגות הערביות, המליך את לפיד כראש ממשלה, ואפשר להסכם הגז הבזיוני עם חיזבאללה להיחתם.

[וכהערת צד - כמובן שכל זה מתרחש תוך דממת אלחוט של כל “שומרי הסף” לכאורה של ההליך הדמוקרטי התקין - מהתקשורת כמובן, ועד המערכת המשפטית.]

ולכן, מעבר לאמונה אופטימית שיכול וצריך להיות כאן טוב יותר, ושהסיכוי שיהיה גרוע יותר קטן במיוחד - אין לי טיעון אמיתי לתת להם עבור החששות שלהם. והבעיה, כאמור - האלטרנטיבה הפוטנציאלית, ואלה שרוצים שיותר מכל להפיל את הממשלה הנוכחית - עושה עבודה גרועה מאוד בלשכנע אותם אחרת.

יש דמוקרטיות אמיתיות ודמוקרטיות מדומות. אני חושב שכרגע, אחרי 15 שנות נתניהו, אנחנו הרבה יותר קרובים לדמוקרטיה מדומה מלדמוקרטיה אמיתית.

בדמוקרטיה שלנו, בהיעדר נורמות או תרבות שלטונית (כלומר בהינתן נתניהו), יש לרשות המבצעת שליטה מלאה על הרשות המחוקקת (זו שעומדת לבחירת העם) ואת היכולת להחליש כמעט לגמרי את הרשות השופטת. אחרי שהרשות המבצעת הפכה את המחוקקת לאסקופה נדרסת היא עברה לטפל בשופטת ואנו בעיצומו של תהליך.

מאוד קשה למתוח קו ברור שמבהיר באיזו נקודה בדיוק הדמוקרטיה חדלה מלהיות דמוקרטיה. אני מפחד שכבר עברנו את הנקודה וחושב שעכשיו זו רק שאלה של אומץ. הקרקע כבר מוכנה והיסודות כבר הונחו. עכשיו אנחנו לחסדיהם של בעלי השלטון.

תן לי דמוקרטיה אחת בה אין את כל הבאים: הפרדה בין הרשויות (המבצעת שולטת על המחוקקת), 2 בתי נבחרים, הגבלת שלטון, חוקה, בחירות אזוריות…

אני פשוט חושב שההשלכות של התרחיש הנוכחי גרועות יותר. דמוקרטיה לשיטתך לא יכולה ואסור לה להתגונן. איך אתה חושב שהדמוקרטיה הישראלית יכולה להתגונן?

ובדיוק על זה עובדים כרגע… על האפשרות לפסול רשימה שלמה.

דווקא כאן אני לחלוטין לא מייצג… השנאה כלפי חרדים באיזורי ההצבעה שלי היא אדירה. לצערי כמובן.

איזה מין טיעון זה? יש גרעון דמוקרטי אז נוסיף עליו עוד אחד? אם אנחנו כבר שם, למה לא לעלות עם טנקים על הכנסת? שואל בכנות. האם זה מה שאתה מצפה מהרמטכ״ל לצורך העניין?

אגב, כל אלה נכונים מאז 48. האם ישראל מעולם לא היתה דמוקרטיה?

כל עוד יש קלפי ותוצאותיו באמת קובעות מי שולט - אז בקלפי. בוא נגיד שיש איזה 45% אחוז מהעם, במינימום, שלא מסכימים איתך על כך שישראל אינה דמוקרטיה. זה לא המצב במדינות שאינן דמוקרטיות. אתה אומר שיש חשש לטוהר הבחירות ולכן אנחנו כבר עכשיו היפותטית לא דמוקרטיה. זה מוזר.

לא ממש ענית על השאלה… במקסיקו יש בעיות חמורות מאד עם חנינה מלאה לנשיא לשארית חייו פלוס מינוס. שחיתות איומה ונוראה שביבי, גם על פי החמורה שבפרשנויות, הוא אמא תרזה לידה, ובמשך יותר ממאה שנה. זה כוח עצום שמים הסתם משליך גם על הפרדת הרשויות. עם זאת, אין מי שחולק על כך שהיא דמוקרטיה (לא שאני מכיר). האם אנחנו כמו מקסיקו? האם אנחנו כמו טורקיה? משהו אחר? מי כן דמוקרטיה? ארה״ב, שבה הנשיא רומס לדעת רבים את הפרלמנט בעודנו מדברים? רק אירופה? ארגנטינה?

יש גירעון דמוקרטי לכיוון אחד ולכן באין ברירה נאזן לכיוון השני. טיעון בסיסי האמת.

כמו שכתבתי, היא הייתה דמוקרטיה על כרעי תרנגולת בדמות תרבות ונורמות שלטוניות. מרגע שנתניהו האנטי ממלכתי הגיע כרעי התרנגולת נקרעו. גם אחרי עידן נתניהו אני מקווה מאוד שנתקן את החסר ונחזק את הדמוקרטיה.

הקלפי בישראל לא קובע מי שולט. הקלפי בישראל קובע מי מחוקק. בכל מקרה, וגם את זה כבר כתבתי פה המון פעמים, דמוקרטיה היא לא רק הכרעת הרוב.

אני לא יודע מי ומה מסכימים ואני לא חושב שזו הדרך לבדוק האם ישראל היא כן או לא דמוקרטית. אני גם לא בטוח בכלל שבמדינות עם דמוקרטיה מדומה רוב הציבור יגיד שאין דמוקרטיה. מעניין לבדוק.

אני לא מכיר את השלטון במקסיקו (רפרוף בויקיפדיה מראה לי שכל 6 שנים מתחלף שם נשיא) ובטורקיה גם לא במיוחד אבל נראה לי ששם נחצו כבר יותר רוביקונים. ארה"ב עומדת כרגע למבחן. יש לה דמוקרטיה סופר חזקה וכשאני מדבר עם אמריקאים הם מאוד בטוחים בהגבלת השלטון שלהם. מניח שהם צודקים אבל קטונתי. ארגנטינה היא דמוקרטיה פשוט נוטה להיות מושחתת מאוד.

נתקלתי בטיעון הזה, ואני חייב להגיד שהאשמה היא לא על מצביעי ביבי, אלה עושים לפי השקפת עולמם (גם אם בניגוד לדעתי), הבעיה שלי היא שאנחנו מידי שנה ים אחוז מצביעים נמוך שהולך ודועך. אני לגמרי יכול להאמין שהם לא משקפים את רוב המדינה למרות תוצאות הבחירות, אבל מה המשמעות של הרוב הזה אם הוא לא מקיים את זכותו וחובתו הבסיסיות ביותר במשטר דמוקרטי?

מה קורה עם חלק מהאנשים שלא מצביעים? חלקם הולכים למחאות נגד הממשלה, קרי לא עומדים מאחורי חובתם הבסיסית בדמוקרטיה ואז הולכים להפגין בכוח נגד המשטר המכהן. האקט במהותו בו אתה בשום שלב לא מתנהל לפי כללי הדמוקרטיה הוא במהותו אנארכיזם והמון סיבות הוא בעייתי בעיניי. כל עוד עם ישראל לא ילך להצביע ולא נקבל בחירות משקפות לא נוכל לייצר שום טיעון פה, ולהביא למצב בו נשאר בדינמיקה בה יש מעט מצביעים וההמונים ברחובות יהיה הסוף האמיתי למדינה שלנו.

ליאור, במקום לעודד אנשים לא להצביע למי שאתה לא רוצה שיבחר, תתחיל לדחוף אפאטיים ללכת להצביע.

אבל אחוז ההצבעה בישראל די גבוה לא?

בדקתי, מדובר על 70 אחוז בבחירות האחרונות שזה לחלוטין מפתיע לטובה (לפני היינו בשפל של איזור ה 50 ומשהו). עדיין, זה אומר שכמעט שליש לא הצביעו.

בתור בן אדם שלא מצביע - זאת הבחירה שלי, בדיוק כמו שלבחור באחד המתמודדים זאת בחירה, אין הבדל בין זה לבין פתק לבן שאף אחד לא באמת סופר.
30% לא הלכו לבחור בקלפי? הבחירה שלהם היא באף אחד מהמתמודדים = אף אחד ממי שרץ לא שווה את הקול והזמן שלהם והם בוחרים להביע אי אמון במתמודדים או בשיטה בדרך אחרת.
אני משלם מיסים, הייתי בצבא, מקבל את מה שהרוב קובע ואת רוע הגזירה גם אם זה לא לטעמי, ומותר לי להתלונן על כל מה שקורה במדינה הזאת גם לא הלכתי להצביע.

בסוף אותם אנשים שאני בוחר בהם משקרים לי ורומסים אותי ואת הזכויות שלי שנייה אחרי שהם נבחרו, אז למה להשתתף במשחק הזה? במיוחד במיוחד כשלאף אחד מהמתמודדים אין אג׳נדה אמיתית ורעיונות שהוא רוצה ליישם בנושאים שמהותיים באמת כמו - כלכלה ויוקר מחיה(מעבר ללהגיד ״יקר כאן אני אוריד את זה״) , חינוך, רפואה, תחבורה ציבורית וכו׳ אף אחד לא מציע דרך אמיתית.
כל מה שהפוליטיקאים המובילים שרצים לבחירות יודעים זה לדבר הרבה בלי להגיד כלום, לזרוק רפש אחד על השני, להסית, להאשים ולא להתייחס לשום נושא בוער במדינה חוץ מחרדים/לא חרדים, כן ביבי/לא ביבי.
למה שאני אשקיע את זמני ובעצם אתן הקול שלי לאנשי בדיחה האלה לקבל עוד כוח עליי?
אם זה מה שהעם רוצה - לו יהי, הרוב קובע.
אני לא נותן לזה יד, לא נותן להם עוד סמכות.
רוצים את הקול שלי? שישכנעו אותי, שיוכיחו לי שמגיע להם כל הטוב שמגיע עם התפקיד שלהם.
כל עוד הם לא עושים את זה אז הבחירה שלי היא לא לבחור ולא לתת את הקול שלי לאף אחד שלא מגיע לו הקול שלי.

אני חושב שחובתי הבסיסית בדמוקרטיה היא לכבד את הדעות סביבי, להיות אדם טוב, לעזור לזולת, לתרום למדינה כפי יכולתי אם זה מבחינת שירות צבאי ואם זה מבחינת תרומה לכלכלה וקהילה - לא להצביע בבחירות לפוליטיקאים שגוררים את המדינה הזאת לאבדון. אדרבא, אני חושב שחובתי כלפי המדינה היא להוקיע אותם ולא לתת להם את הפלטפורמה.

*אישית אלך להצביע כשיהיה מי שאני יוכל להאמין לו שהוא משקר לי מספיק טוב לפחות, ו/או שכל ה120 שהיו חלק מממשלות הקורונה יפרשו מהמשחק הפוליטי או שהם יעשו חשבון נפש עמוק על מה שהם עשו לאזרחי המדינה הזאת דרך חרחור שנאה וריבים.

כשהדמוקרטיה באמת באמת הייתה בסכנה, הם כולם שיתפו פעולה ושתקו. לא היו משחקים של אופוזיציה-קואליציה, 12 חברי כנסת בלבד הגיעו להצביע על הצעות חוק של מצב חירום שמסמיך את הממשלה לעשות כרצונה כולל איכוני מיקום של אזרחים, סגרים, תו ירוק וכו׳

———————————

אתה יודע מה מצחיק באמת? כשאני אומר שאני לא מצביע אני חוטף אש מ2 הצדדים הפוליטיים, ואז נניח ואדם שמשתייך לזרם ״רק לא ביבי״ שוטף אותי ואומר לי כמה חשוב שאני אלך להצביע, ואני אומר לו ״אוקיי אז אם הייתי מצביע ביבי היית מקבל את זה?״ אני מקבל עוד תלונות. בעצם הבעיה שלהם היא לא זה שלא הלכתי להצביע, אלא זה שלא הצבעתי למועמד שהם תומכים בו.
כמובן שזה עובד גם לצד השני.

אני מבין מאיפה אתה בא, אבל הפעולה בה אתה נוקט לא באמת מניבה את התוצאה שאתה רוצה ואין בה רציונל אמיתי, וזה מגיע מהמשוואה שיצרת פה. הבחירה באף אחד שווה יותר כוח ליתר ולא שום דבר אחר. אותם 30 אחוז לא משנים סדרי עולם, הם נותנים יותר כוח לאלטרנטיבות פחות טובות להצליח.

אין אנשים ראויים באמת בין ה 120, זה פשוט להצביע להכי פחות גרוע ולקוות לטוב.

אני עיקש, אני אמשיך לנסות עד שאראה את התוצאה הרצויה שהיא שינוי השיח וסדר היום.
ואם לא - אקבל את מה שהרוב בחר. בכעס, בעצבים, בתסכול, אבל אקבל את זה.
באותה מידה גם אם אצביע למפלגה שלא עוברת את אחוז החסימה הקול שלי לא שווה כלום ומחזק את המפלגות הגדולות, אז אני לא אצביע לאף אחד אלא רק לאותם מפלגות ומתמודדים ידועים מראש שאני יודע שישתינו עליי בקשת?
פעם ב4 שנים יש לי הזדמנות חד פעמית להביע את דעתי האמיתית והכנה כלפי מערכת השלטון, ואני בוחר להביע אותה בצורת אי אמון.

אני חושב שאם 50% מהציבור לא היו מצביעים, אז במינימום של המינימום הפוליטיקאים היו צריכים להתאמץ קצת יותר כדי לקבל את הקולות שהם כלכך מחפשים, לדבר עם קצת יותר רציונל וענייניות, להתייחס לנושאים מהותיים, וזה כבר עולם ומלואו יותר ממה שהם עושים עכשיו.
לגיטימציה ציבורית זה דבר חשוב.
כשרוב העם עובדתית לא מצביע בכלל בבחירות - אתה לא יכול לטעון שרוב העם תומך בך.

טיעון ששמעתי הרבה, מבין אותו, פשוט לא מסכים איתו.
אני בוחר לתת את הקול שלי להכי טוב, לא להכי פחות גרוע.
ואם אין אף אחד שהוא טוב אז שיועילו בטובם להשתפר.

כרגע זה עובד להם כי כולם הולכים להצביע להכי פחות גרוע, והם לא דורשים מהם יותר.
והם פשוט לא צריכים להתאמץ לשקר לך אפילו, כל מה שהם עושים זה להגיד את אותם דברים שנים על גבי שנים ויש להם קהל שבוי שהולך אחריהם בלי למצמץ.
.
איזה תמריץ יש לפוליטיקאי להתאמץ ולהפעיל את השכל שלו, להוות אלטרנטיבה ראויה אם ככה או ככה יצביעו לו לא משנה מה יקרה?
למה שמשהו ישתנה כאן אם הוא מקבל קולות על עיוור?
למה שהוא ישקיע משאבים ותוכניות לשפר משהו במדינה?

משהו שחשוב לי להדגיש בהקשר הזה, שנראה לי מובן מאליו אבל בכל זאת חשוב להגיד אותו - לפי כל מחקר/סקר שהוא, הרוב המוחלט של אלה שלא מצביעים - לא מתעניינים בפוליטיקה בשום צורה, לא עוקבים אחרי המפלגות והמצעים שלהן, ולרוב גם לא טורחים לגבש דעה של ממש על מרבית הנושאים שעל סדר היום הציבורי.

עכשיו, יכול להיות שזה שקרוב ל-30% מהעם נמצא במצב כזה זו בעיה בפני עצמה (אני אישית לא משוכנע בכך בכלל, אבל זה נושא אחר). אבל לנסות לצבוע את אותם לא-מצביעים כאילו מדובר בהמוני אזרחים מודאגים ומעורבים פוליטית, שפשוט לא מצליחים להכריע בין האופציות הגרועות העומדות לפניהם - זה רחוק מאוד מהמציאות. יוני (וליאור, אם גם הוא לא מצביע), הם ממש ממש לא דוגמה מייצגת עבור הלא-מצביע הממוצע. תחשבו יותר על ערס ישראלי שספק אם שמע על מחצית מראשי המפלגות המתמודדות, ושמעדיף לנצל את יום החופש שקיבל מהמדינה בשביל ללכת לים.

אני מצביע תמיד. אחרי הקורונה היה לי ממש קשה.

בין 30 האחוז שלא מצביעים יש גם אחוז לא מבוטל של אנשים שנמצאים בחו"ל (שמעתי פעם שזה בסביבות ה10% אבל אני לא בטוח).

זה טיעון חלש… לפוליטיקאים לא באמת משנה אם אחוז ההצבעה גבוה או נמוך. אלא אם מדובר במפלגה סקטוריאלית שמושפעת ישירות מאחוזי הצבעה (אבל אז כל מה שמעניין אותם זה אחוז ההצבעה של הסקטור הספציפי שלהם).

שאלה פתוחה - למה בנט נחשב ימני לאחר כהונתו כראש ממשלה?
הבנאדם שבר כל מילה אפשרית ולמיטב ידיעתי לא קידם שום אג’נדה ימנית. ברור לי שזה בגלל הממשלה בה הוא ישב וכו’ וכו’, אבל בסוף זה בדיוק העניין - הוא לא היה צריך להיכנס לממשלה כזו (כל שכן להוביל אותה) מלכתחילה כי ברור שממשלה שבנויה על רעמ לא תקדם בנייה בהתנחלויות למשל. מה הוא עשה כראש ממשלה שמזכה אותן בתואר איש ימין?
קריאה זריזה בוויקיפדיה העלתה שהאירועים העיקריים בכהונת הממשלה הזו היו:
חנוכת שגרירות הונדורס בירושלים, שריפה בהרי ירושלים, הבריחה מבית הכלא גלבוע, חניכת נמל חיפה החדש (משמע מישהו אחר יזם אותו), ביקור של הרצוג בטורקיה (ראינו כמה זה עזר לנו), שני מבצעים צבאיים (שגם אותם היום כולנו שופטים באור שונה לחלוטין) וכמובן הסכם הגז שאין סיכוי שהיועמשית שלפיד מינה בממשלת מעבר הייתה מאפשרת להעביר. בין לבין בנט עצמו נעלם לחופשה באיטליה (בתשלום כמובן) אחרי שהוא מסר ללפיד את הכיסא.
אגב רק על זה שהוא הפך את לפיד לרוהמ צריך להוקיע אותו מהחיים הציבוריים לדעתי.

לאור זה - איזה אג’נדה הוא מייצג?