הרבה הודעות נכתבו מאז הודעתי האחרונה, ואני רוצה לסכם את מחשבותיי בנקודות:
-
כאשר הופכים את הדיון ל״האם רביע גזען״ ומה צריך להיקרא ״גזענות״, הנקודה מתפספסת. הוא מוזמן לספר לנו איך הוא קורא לעצמו.
-
בתור מוסלמי, אני מודה שישנן בעיות בעולם המוסלמי, ואני חושב שכל מוסלמי שלא מודה בעובדה זו משלה את עצמו. הבעיה המרכזית היא שהמודרניזציה לא ביקרה מוסלמים רבים.
-
אני מסכים עם הדיעה שיש לא מעט מוסלמים המקובעים בעבר, ויש מוסלמים עם נוסטלגיה לעבר הרחוק, כאשר הייתה מדינה מוסלמית אחת עם ח׳ליפה אחד.
-
יש מוסלמים שעדיין לא יכולים לשכוח את הכיבוש המערבי\נוצרי. זה קל עבורנו להקל ראש בהשפעה של מאורעות היסטורים, אך אנשים מתייחסים בצורה שונה לאותם מאורעות.
-
אישית, נמאס לי מלשמוע על הכיבוש הצרפתי\אנגלי\איטלקי וכו׳. אני חושב שהעולם המוסלמי צריך לשים את זה מאחוריו ולחשוב על העתיד. הצרפתים הותקפו מספר פעמים על ידי הגרמנים, אך זה לא מנע משתי המדינות (ואיטליה) מבניית האיחוד האירופי ב-1957. ההודים היו תחת כיבוש בריטי, אך הם לא מפוצצים את לונדון כל שני וחמישי. על כן, יש בהחלט מקום להסתכלות לעבר העתיד.
-
מצד שני, האם מישהו חושב שכל האלג׳יריים ישכחו את הכיבוש הצרפתי במהרה? חלק מאלה שחיו אותו כיבוש עדיין בחיים. האם מישהו חושב שכל הלובים ישכחו מהכיבוש האיטלקי במהרה? האם מישהו חושב שהמצרים ישכחו את השלטון הבריטי במהרה? ישראל קיבלה את עצמאותה לפני כל המדינות האלה, והשואה קרתה לפני 80 שנה. האם מישהו מצפה שהיהודים ישכחו מהשואה במהרה? אני מספיק מבוגר בכדי לזכור יהודים ישראלים שתהנגדו לנאומה של אנגלה מרקל בישראל (לפני 3 שנים בערך) ואמרו ״אנחנו לא רוצים שגרמני יספר לנו מה לעשות״, ״אנחנו לעולם לא נסלח״ וכו׳. אלה לא דברים שקל להדחיק. וגם אם הרוב המוחץ ידחיק, יהיו אלה שלא.
-
זה מביא אותי לנקודה הבאה: בגדד היא עיר חשובה מאוד בהיסטוריה של המוסלמים. ב-2003, ארה״ב (מדינה שאני אוהב מאוד), בריטניה, ספרד ובעלות ברית אחרות החליטו לפלוש לעיראק. כעבור 3 שנים, בגדד וערים אחרות בעיראק הוחרבו. שוב, זה היה ב-2003, לא 1923. סדאם חוסין היה מנהיג נוראי ובניו (יורשיו הפוטנציאלים) היו נוראיים אף יותר. אך מה התוצאה של מלחמה זו?
א. מוסלמים חושבים שהאמפריאליזם המערבי\נוצרי לא רק שייך לעבר-- עיראק הייתה תחת כיבוש מערבי\נוצרי עד דצמבר 2011.
ב. המשטר בעיראק קרס, ונוצר חלל. בהתחלה, אלקאעדה מילאה את החלל הזה (זוכרים את אלזרקאווי שארה״ב חיסלה, בעזרת ירדן, ב-2006?). בהמשך, דאע״ש תפסה פיקוד… והשאר היסטוריה.
במילים אחרות, החלטות שנעשו על ידי ממשלות של מדינות נוצריות גרמו לחורבנה של מדינה מוסלמית… במאה ה-21. כל מי שרצה לשכוח מהעול של העבר קיבל תזכורת שזה כנראה לא רק נחלת העבר. זה כאן ועכשיו. האיפקט על צעירים מוסלמים רבים היה גדול, ועזר לקיצוניים לגייס טרוריסטים. אני רוצה להאמין שארה״ב חשבה שיש נשק להשמדה המונית ורצתה להוציא אותו מעיראק, אבל התוצאה הייתה קטסטרופה גדולה. אם להיות ריאליסטים, אף אחד לא מצפה מ-1.6 מיליארד אנשים (שזה בערך מספר המוסלמים בעולם) לחשוב באותה צורה.
- אני רוצה שנחשוב על התסריט הבא לרגע: מדינה מוסלמית פולשת למדינה נוצרית, במאה ה-21. איך הרחוב הנוצרי היה מקבל זאת? מה היתה תגובת הספרדים אילו עיראק פלשה לאדמתם (היא לא יכולה מבחינה צבאית, אבל רק לצורך העניין). האם זה לא היה גורם לקיצוניות בקרב פלחים מסויימים בעולם הנוצרי? חלק יתמודדו עם זה בתבונה וחלק בצורה קיצונית.
זה מביא אותי לנקודה הבאה.
-
תמיד יש התפלגות- זנב ימני, אמצע וזנב שמאלי. בעיניי, הבעיה בעולם המוסלמי היא הזנב השמאלי: מוסלמי קיצוני הוא מוסלמי קיצוני מאוד. אני לא חושב שזנב זו עבה במיוחד, אך הוא קיצוני מאוד… מאוד. זה, בעיניי, הגורם העיקרי לטרור שאנחנו רואים במקומות שונים בעולם. איני רואה בשלב זה כיצד לטפל בזנב זה של ההתפלגות, אך אפשר לרכך אותו קצת. הצעה אחת: לא לפלוש למדינות מוסלמיות. בכל פעם שזה יקרה, דאע״ש חדשה תצוץ. אפילו טראמפ טען זאת, והוא לא נחשב לאוהב מוסלמים במיוחד.
-
בהקשר לנקודה הקודמת: נניח שרק 1% מהומסלמים הם בעלי דיעות קיצוניות, וכי רק 1% מתוך קבוצה זו מוכנים לבצע פיגועים\פשעים. ובכן, זה משאיר אותנו עם 160 אלף אנשים כאלה. לפי כל ההערכות, דאע״ש מנתה 30-40 אלף, ועל כן 160 אלף הוא מספר גדול מאוד גם אם הוא מהווה רק 1 מתוך 10000. במילים אחרות-- הגודל כן משחק תפקיד בתדירות הפיגועים.
-
אני חושב שהאמצע והזנב הימני סבירים מאוד. אני יכול להעיד על המוסלמים בארה״ב- הם נחשבים כחלק ממעמד הביניים, חיים בתוך האוכלוסיה האמריקאיית (לא בגטאות) והישגיהם הילמודיים אינם שונים מאלה של האוכלוסיה בכללותה. אני מכיר תוכניות דוקטורט בכלכלה המתבססות בעיקר על סטודנטים מוסלמים, כולל ממדינות כמו ערב הסעודית ואיראן. וישנם בערך רבע מיליון מוסלמים באיזור סאן פרנסיסקו (חלקם עובדים בעמק הסיליקון המפורסם). 10% מהרופאים בארה״ב הם מוסלמים.
-
עוד בנוגע לארה״ב: פיגוע הירי בקליפורניה (2015) היה על ידי מוסלמים, ופיגוע הירי בפלורידה (2016) היה על ידי מוסלמי (אך הרקע לא ברור שכן היורה נהג לבלות במועדון ההומוסקסוואלים הזה). אך מה עם הירי בכניסייה בטקסס בחודש שעבר, הירי בלאס ויגאס לפני חודשיים (אירועי הירי עם מספר הנפגעים הגדול ביותר בתולדות ארה״ב), הירי בקולוראדו (בית קולנוע), הירדי בקוניטיקט (בו נהרגו יותר מ-20 תלמידי כיתות א׳ וב׳ וכמה מורים), הירי בכניסייה בקרוליינה הדרומית, הירי באריזונה (שכמעט גרם למותה של חברת קונגרס ב-2011), והרשימה עוד ארוכה. ועם עם הפיגוע באוקלוהומה סיטי ב-1995 בו נהרגו 168 אנשים? כל אלה בוצעו על ידי נוצרים לבנים. האם זה לא טרור? מישהו כאן הזכיר זאת?
-
האם מישהו הזכיר את הטייס הגרמני שהפיל מטוס נוסעים? את היורה בנורבגיה שרצח מספר גדול של ילדים? מדוע זה לא טרור?
-
מספר המוסלמים באינזונזיה ומלזיה הוא בערך 250 מיליון. זה בערך זהה לסך כל האוכלוסיות של המדינות הבאות: הממלכה המאוחדת + צרפת + גרמניה + ספרד (263 מיליון). כמה פעמים שמעתם על אנשים ממדינות אלה מעורבים בטרור? כמה נוצרים הם רחצו לאחרונה? (יש כ-28 מיליון נוצרים בשתי המדינות האלה)? האם אתם רואים הרס יום יומי בירדן? קטאר? דובאי? אבו דאבי? על כן, הטענה ש״איפה שיש מוסלמים, יש מוות והרס יום יומי״ מופרזת.
-
סארי, שני דברים:
א. ספק לנו מספרים לגבי ההתקפות על נוצרים במצרים ומדינות מוסלמיות אחרות, בבקשה. ואז ספק לנו מספרים על התקפות של דאע״ש ואירגוני טרור אחרים על מוסלמים במצרים ומדינות אחרות.
ב. אני מאמין שאין לנוצרים כוח והשפעה במצרים, ואני מאמין שהחיים בישראל עדיפים עבור נוצרים. אני רק רוצה שתספר לי בבקשה איזה כוח והשפעה יש לנוצרים בישראל. תן לנו מספרים: כמה שרים, סגני שרים, מנכל״ים של חברות ממשלתיות וח״כ נוצריים יש. כמה נוצרים עובדים במשרד החוץ ומשרד האוצר, וכמה עובדים בבנק ישראל. ספר לנו גם מתי האוכלוסיה הנוצרית שיחקה תפקיד משמעותי בהעברת חוק כלשהו בישראל. אני לא חיי בשנים האחרונות בישראל, ואשמח אם אתה (ואחרים) תעזרו לי להחכים.
ג. ספר לנו גם איזה כוח יש לשחורים נוצרים בממשלת בריטניה (למשל).
- דוד, סיפרת לנו סיפור, וכעת אני רוצה לספר לך שלושה סיפורים:
א. בערך באוקטובר 2000: עבדתי במכירות עיתון יומי מוביל (מעריב). נאמר לי בפנים ״כל ערבי צריך לקבל טיל״. הגברת שאמרה לי זאת לא ידעה את מוצאי.
ב. שלהי 2002 או תחילת 2003: זו הייתה תקופה קשה עם פיגועים חוזרים ונשנים. עליתי על האטובוס מב״ש לת״א. הכל היה טוב כאשר עזבנו את ב״ש,אך מסתבר שתוך כדי הנסיעה לת״א היה פיגוע טרור. ירדתי בתחנה המרכזית ועליתי על קו 27 לכיוון אוניברסיטת ת״א. לא ידעתי עדיין שהיה פיגוע. הכיסא הראשון מאחורי הנהג היה פנוי, וישבתי שם. הרדיו היה על ווליום גבוה, והאנשים נראו עצובים. אז הבנתי מה קרה. הגברת שישבה מולי אמרה לי בפנים משהו כמו ״אתה רואה מה הערבים עושים לנו? צריך לאסור עליהם לעלות לאטובוסים של יהודים״. ניסיתי להרגיע אותה עד שהגעתי ליעדי.
ג. שכנתי לשעבר בטקסס היא נוצריה לבנה. היא אישה נהדרת, שנהגה לחלק לכל השכונה ממתקים בחג המולד ואף הביאה את בעלה וילדיה על מנת לשיר לנו שירים לישו. האישה הזו לא שולחת את ילדיה לבית הספר. כאשר שאלתי אותה מדוע, התשובה שלה הייתה ״This is what the Lord says
מדוע אני מספר את הסיפורים האלה? כי וואלה יש כאלה שחושבים כך, אך אני לא הולך להסיק מסקנות לגבי כל יהודי בישראל או נוצרי בארה״ב על סמך מקרים בודדים אלה. אולי הם מייצגים את דעת הרוב ואולי לא, אך זה גם תקף לסיפור שהבאת.
-
סנטיאגו ברנבאו: האיסלאם לא מעודד סחר בנשים, ואתה יודע זאת היטב. ובכלל, סחר בנשים הוא דבר הקיים בכל מקום: מארה״ב, אירופה, אפריקה, דרום אמריקה ועד לישראל.
-
מוש, אני מעריך את הניסיון שלך להגן על רביע, ואולי הוא באמת לא גזען. ואני רוצה להאמין שיש השפעה לטרגדיה האישית שלו על הצורה שבה הוא רואה את הדברים. אלא מה,
א. אפשר לומר זאת גם על אנשים רבים, כולל אלה התומכים בטרור. יתכן שגם הם סבלו מטרגדיה אישית (בין אם בלוב, עזה או עיראק). האם אתה בעצם מציע שיש להם סיבות מקלות?
ב. אתה לא מסכים איתו שאיסלאם ונאציזם שווים, אך בחרת להגן עליו בחירוף ובפירוט מצד אחד, והתייחסתה להשוואה זו רק בקטנה, מצד שני.
- אין לי בעיה אישית בביקורת על מוסלמים ועל הדת. אך יש גם גבול למה שניתן לומר. להשוות בין דת של 1.6 מילארד בני אדם לנאציזם זה דבר שעובר את כל גבולות הטעם הטוב. הנאצים היה גרמנים, כלומר נוצרים. הפאשיסטים היו איטלקים וספרדים, כלומר נוצרים. כת ה-KKK בארה״ב כיום היא נוצרית. אך בשום פנים ואופן אני לא אשווה בין הנצרות לנאציזם\פאשיזם\KKK.
מי שחושב שהשוואות מסוג זה עוזרות בפיתרון הבעיה, טועה.
- העולם המוסלמי צריך הנהגה טובה. הוא צריך מנהיג כמו ד״ר קינג. הרעיון של האחרון היה פשוט, אך חשוב: אפרו אמריקאיים צריכים להגיע ל״שם״, אבל צריכים להגיע ל״שם״ בדרכי שלום. גודלו של העולם המוסלמי הופך משימה זו לקשה עד בלתי אפשרית… אבל זה חיוני!