אני לא בטוח שהבנתי עד הסוף את כוונתך כי זה יותר מורכב מקבלת החלטות אבל בהתחשב בכך שיש לו מאה משחקים בכדורגל בוגרים אז הוא…יודע מה לעשות כמעט תמיד, זוהי תחושתי, וכמובן שיש דברים שעם ניסיון באמת מגיעים. אל תיקח את זה אחד לאחד אבל גם אם היה באמצע למשל פעם אחת כמספר 10 הוא היה יכול לתת כדור לגול בכל רגע. המסירה שלו פשוט לא נורמלית.
פשוט כדאי לשים בצד את השם ליאו מסי גם אם לאמין בעונה הבאה מקבל את חולצה מספר 10. אם מפרידים ומבינים שמסי וגם לא חצי מסי לא יהיה גם בעוד 50 שנה - אני באמת בספק כמה הוא יכול “לאכזב”. אם הוא יהיה “רק” ברמה של אמבפה או ניימאר, נניח, והוא שחקן בית שלכם שעלה לכם כלום, זה הסיפור והחיבור למועדון, ילדים בני 6 שרואים פעם ראשונה כדורגל עכשיו הם אוהדי ברצלונה ‘בגלל’ לאמין. כמה זה יהיה גרוע?
יודעים מה אם הוא היה מסתמך אך ורק על היכולת הפיזית שלו נניח המהירות אז מצד אחד תמיד יהיה לו יתרון מסוים וצעד ראשון מהיר משל המגן בפער מסוים - אז הייתי מביע חשש. זה שחקן אחר מוויניסיוס.
ללאמין יש טיפול מעולה בכדור, ויכולת המסירה שלו גם ברמה מאוד מאוד גבוהה. בדרך כלל הוא גם מקבל את ההחלטה הנכונה (ואם נופל, אז בביצוע שלה).
מה שחסר לו עדיין זה לשפר את הסיומת (ולפעמים לשפר את ההחלטה שבכלל צריך לבעוט באותה שנייה ולא לחכות ולאבד את ההזדמנות), את הפיזיות קצת יותר, וגם בהחלט את קריאת המשחק. אם כי האחרון אולי גם קשור לתפקוד שלו בצד ימין, ואם היה משחק יותר באמצע זה היה נראה שונה.
אלו חסרים לו, מבחינתי, כדי להיות שחקן היסטורי. כמובן בתוספת הדברים הקטנים, הטיפשיים והלא רלוונטיים בכלל של העקביות, הכשירות, המנטליות והבגרות נפשית.
הקטע הוא שהוא רק בן 17, וכל הדברים האלו הם לחלוטין דברים שיכולים וצריכים להשתפר עם הגיל והניסיון. למקבילים שלו באותה שכבת גיל, בעבר או בהווה, היו במקרה המינימלי מבחינתם את אותם החוסרים, וכנראה יותר.
עד כאן מה שחסר לו כדי להיות באמת ברשימת הגדולים ביותר. מה שחסר לו כדי להיות מסי, זה…להיות מסי. ההשוואה של לאמין למסי היא חמודה ורומנטית ונוסטלגית וקליק בייטית ובלה בלה בלה, אבל היא לא רלוונטית ולא נכונה מהמון סיבות. לאמין צריך להיות מושווה למה שלאמין יכול להיות באותה נקודת זמן, לא למה שמסי היה. ובהשוואה הראשונה הוא לחלוטין שם. כרגע.
אם תסתכל על מסי בתחילת דרכו אצלנו (ובגיל מבוגר יותר) תראה שהוא לקה מאוד בהחלטות ובמסירה האחרונה.
אני זוכר שקראו לו אגואיסט ושאמרו שהוא לא יודע לשחרר את הכדור בזמן.
חושב שאפשר לתת ללאמין עוד כמה עונות חסד כדי להשתפר באספקט הזה.
נ.ב. אני ממש נגד ההשוואה למסי.
מסכים עם לאמין עצמו שאמר בראיון שהוא משווה את עצמו לעצמו ולא למסי.
אין טעם בלחפש את היורש, צריך לחפש את ההבא עם היתרונות והחסרונות שלו.
גם מסי סבל מאוד מההשוואות למארדונה עד שהפסיקו עם זה והתחילו להשוות שחקנים אחרים אליו.
העניין הוא השני הדברים הכי בולטים מימאל מתחילת הדרך הן הטיפול בכדור וראיית משחק.
המסירות עומק שלו לא פחות מרשימות מהכדרור שלו.
מעבר לזה, הוא רק בן 17(!). נקודת הפתיחה שלו יותר גבוהה מכל שחקן אחר שראינו. גם מזו של מסי, לגמרי.
מפה זה שלו מה הוא עושה עם זה. אבל, גם אם הוא ישאר ברמה הזו עד שיא הקריירה שלו אנחנו עדיין מדברים על שחקן שכנראה יחשב הטוב בעולם.
בשאלה אם הוא יהיה טוב כמו מסי או לא, צריך לזכור שמסי לאורך השנים חיזק והרחיב את הארסנל שלו.
בכל כמה שנים הוא היה שחקן אחר וזה פיצה על יכולות שאבדו לו עם הגיל והחוסן הפיזי. אי-אפשר לרקוד על שתי החתונות. אתה לא יכול גם להיות צנום וזריז ולכדרר על חצי מגרש וגם להיות חסון ופיזי ולחטוף תאקלים כל המשחק ופשוט לקום ולהמשיך לשחק כאילו לא קרה דבר.
וגם המהירות של בן 30 היא לא כמו של בן 17, וגם היכולת לשחק כמות בלתי נתפסת של דקות היא לא כמו של בן 17.
אז מסי שינה לעצמו את צורת המשחק שוב ושוב בשביל להשאר הטוב בעולם, להמשיך לכבוש בצרורות ולהנהיג את הקבוצות שלו.
בשביל להיות מושווה למסי, לאמין יצטרך לעשות משהו דומה עם הקריירה שלו.
אם הוא יישאר קיצוני ימני בעל יכולות-על אז הוא יוכל להיות רק בקאליבר של רונאלדיניו ואמבפה (טפי חמסה חמסה).
אפשר להתווכח על היציבות ואורך הקריירה, אמבפה מעולם לא הגיע ולא יגיע לרמות של רונאלדיניו, אין לו רבע מהכשרון, אין לו דריבל בשטח צפוף. באותו משפט, באותה שורה, לא מזכירים את שניהם.
אלא אם אתה אוהד מדריד…
לא בושה להיות פחות טוב מרונאלדיניו. אני חושב שהכוונה בקיליאן אמבפה היא “מהשחקנים הטובים בעולם” כלומר תמיד בשלושה-חמישה וכמו שאוהבים להגיד בעיקר בספרד שהוא “יסמן עידן” בקבוצה שלו. אמבפה כבר עם איזה שמונה עונות וורלד קלאס כשהליגה הצרפתית הבינונית “מתקזזת” עם המונדיאלים והופעות אינדיבידואליות די טובות בליגת האלופות. אדן הזאר למשל לדעתי היה הרבה יותר “קוסם” מאמבפה.
קח רפרנס אחר - ארלינג הולאנד העונה שהוא מדרגה מתחת לאמבפה בכישרון - היה “אבוד” עם משבר ראשון אולי בקריירה.
אמבפה שחקן ענק (הרבה יותר טוב מהאלנד, בלי קשר) מהיר, יציאה מהמקום מדהימה, שובר נבדלים, יכולת בעיטה פנומנלית, אבל בוא, זה לא קרוב למה שעשה רונאלדיניו. האם אפשר לקחת את אמבפה של 8 עונות מול 3 של רונאלדיניו זה דיון אחר.
אחרי דיניו ומסי זה קצת לא הוגן שיש לכם את יאמאל (ופדרי).
אם אני פרז אני באמת מתאבד עליו. יאמאל הוא גיים צ’יינג’ר רציני. הוא לא מסי ולא יהיה מסי, אבל התקרה שלו מאוד מאוד גבוהה.
לא, הוא לא. אני שם רגע בצד את הלאנד כי הוא שחקן מסוג טיפה שונה שאפשר להגיד עליו הרבה דברים סותרים וכולם יהיו נכונים, אבל חד משמעית בהתעלם מהגיל לאמין שחקן פחות טוב כיום מאמבפה.
לגבי לאמין עצמו, אין ספק שביחס לגיל הוא השחקן שעשה את הדברים הכי מרשימים שראיתי בקבוצת גיל הזו. השחקן היחיד שהתקרב לזה היה רונאלדו השמן, ולא סתם יש שטוענים שאילולא הפציעות הוא היה נחשב לשחקן הגדול אי פעם.
וכן, גם מסי לא היה שם בגיל כזה. אם אני זוכר נכון (מוזמנים לתקן אותי), בגיל 17 בערך מסי התחיל ללקט פירורים, ורק בגיל 19 הפך לשחקן הרכב בבארסה. איפה הוא ואיפה לאמין שכבר בגיל 16 תקע יתד בהרכב ובגיל 17 הוביל נבחרת ליורו.
מצד שני, לאמין הרוויח המון מהמצב בברצלונה ובחיים לא היה נכנס להרכב בגיל שנכנס בתקופה ההיא של ברצלונה של רונאלדיניו, ובמידה דומה אני מניח שמסי היה הופך לשחקן משמעותי בגיל צעיר יותר אם היה משחק בתקופה של לאמין.
בנוסף, מסי כבר מהרגע שהתקבע להרכב היה השחקן הטוב בעולם. אני זוכר שלקח לנו קצת זמן אולי להגיד את זה בקול, כי אף אחד לא האמין למה שהוא רואה ושיש לזה המשכיות, אבל בסוף כולנו הבנו את זה. מנגד, לאמין כבר שנתיים שחקן הרכב בלתי מעורער והוא לא היה השחקן הטוב בעולם בשום נקודת זמן, נקודה. וכן, הוא יותר צעיר ממה שמסי היה, אבל אני לא בטוח שזה ישתנה גם בעוד שנה שנתיים.
בסוף, התחלה גבוהה יותר לא מבטיחה מאומה לגבי העתיד. לאמין לא יהיה מסי, ואני אפילו אגדיל ואומר שהוא לא יהיה כנראה כריסטיאנו מבחינת ההשפעה ההיסטורית שלו. אבל שחקן ענק הוא בהחלט יהיה, וכנראה גם יזכה בכמה כדורי זהב.
ליאו מסי כבר בעונת 2006-07 כבש את השלושער נגד ריאל מדריד ורשם 36 משחקים בהם כבש 17 שערעים. כעבור עונה המספר עלה ל-40 משחקים. הוא הזיז את לודביק ג’ולי לספסל מן הסתם. כשהיה זמין הוא שיחק אבל הפציעות הפריעו. ממבט קצר אני רואה בעונת הבכורה כשחקן הרכב שהוא נעדר מ-14 משחקים בשל פציעות, אחת מהן בסביבות החודשיים היעדרות.
לאמין ימאל קיבל את ההזדמנות בגיל כה צעיר גם בגלל הנסיבות וכמובן שהוא נהנה מסיטואציה ברורה מאוד אבל מעתה ואילך זה היה בעיקר הוא שהוכיח שכל דקה של איזה ז’ואאו פליקס או שחקן כזה או אחר במקום לתת לו לצבור עוד ניסיון - זה בזבוז זמן. אני חושב שכבר היום הוא פחות או יותר בין חמשת השחקנים הטובים בעולם, אולי אפילו בין השלושה.
כמו שאין טעם להשוות למסי, לא בקריירה ולא בכישרון שיש לו - לטעמי גם אין טעם למדוד או לצפות ממנו להגיע לגבהים של כריסטיאנו רונאלדו מבחינת הזמן בטופ והשפעה וכדומה. ואם לאמין יהיה “רק” טוב מניימאר אז מה?
אילו נסיבות?
הוא לקח את העמדה מראפיניה, שנאלץ לעבור לשמאל.
עשה את זה בגיל 16 .
עשה את זה לא רק בבארסה אלא גם בנבחרת ספרד עמוסת כשרון.
מה אתה מנסה להגיד ב"נסיבות" ו “סיטואציה” ?
וכמו שאמרת, הקראק הזה עבר שמאלה, לא הספסלה. בנוסף, ראפיניה אולי כיום קראק, כשלאמין לקח לו את המקום בהרכב הוא היה לכל היותר שחקן בליגה של ג’ולי, אם לא פחות מכך.
לטעון שהגיל הצעיר שימאל תקע יתד בהרכב בארסה לא מושפע מהנסיבות הכלכליות של ברצלונה באותה תקופה זה ממש, אבל ממש, לעצום את העיניים.