אני דווקא עם חנן בסיפור הזה - פסגת המוזיקה הפופולרית בעיניי הייתה לפני זמני (עד כדי לפני שנולדתי), ודווקא המוזיקה שיצאה בזמן שהייתי בתיכון - לא סבלתי אותה בזמן אמת (דווקא היום אני קצת יותר מעריך אותה, בעיקר מטעמים נוסטלגיים כנראה). אבל ברור לי שאני (וחנן) החריגים במקרה הזה, ורוב האנשים אכן ישימו את המוזיקה שיצאה בתקופת התבגרות שלהם בטופ של הפופ.
בהקשר הזה, אגב, כשמדברים על מוזיקה פופולארית - רציתי לבדוק פעם את הנושא הזה של ‘פעם המוזיקה ששמעו הייתה טובה יותר מהזבל שמוציאים היום’, ועניין אותי לבדוק האם ועד כמה מדובר בסתם אמירה נוסטלגית, ושאולי אותן להקות של פעם שעשו מוזיקה מצויינת, למעשה בזמן אמת היו סתם נישתיות (בדיוק כמו שגם כיום תמיד אפשר למצוא את אותם אניני טעם מוזיקליים).
אז מסתבר שלא - אם תסתכלו על רשימת האלבומים/השירים המושמעים ביותר לאורך השנים - אפשר לראות שלהקות ואמני הענק של העבר, שנחשבים גם כענקים ע”י המבקרים וה”מבינים” - גם היו ענקיים מסחרית, ועמדו בראשי מצעדי ההשמעות והמכירות. להסתכל על רשימת ה-billboard top 100 ועל ההתדרדרות שלהם לאורך השנים - זו חווייה כואבת עבורי כחובב מוזיקה “טובה” (וכן, ידוע שהוויכוח על קיום אמנות “טובה” באופן “אבסולוטי” הוא ויכוח עתיק יומין, כשבסופו של יום החוויה האסתטית שבצריכת אמנות היא חווייה סובייקטיבית לחלוטין. ובכל זאת קשה לי שלא “לשפוט” את הפער הברור בעיניי שבין ‘עטור מצחך זהב שחור’ לבין ‘לא לפנות אליי לא לדבר איתי חווייה ממש ממליצה לך’).
לגבי נוסטלגיה, אכן מעניין איך שהיא עובדת.
קודם כל הנקודה שאורי הזכיר בצדק, לגבי זה שדברים שנתפסו כזבל קיטשי ודביק בעבר, פתאום מקבלים חיים חדשים לאחר שנים כחדשים, מרעננים ורטרו. זה נכון כמובן לא רק למוזיקה, אלא גם למגוון תחומים אחרים, בין היתר גם לאלמנטים פלסטיים ויזואליים - אנשים תולים אצלם בסלון היום בגאווה ובסנוביות אפילו, דברים שבעבר היו נחשבים למתחילים בהמוניותם. או חפצים יומיומיים שבעבר נתפסו כמתסכלים ולא פרקטיים, והטכנולוגיה שיפרה משמעותית את נוחות העבודה איתם, וכיום אנשים “מעריכים” אותם מחדש וסופגים את חוסר הפרקטיות, בשם ה’נוסטלגיה’.
או, תופעה מעניינת נוספת שהבחנתי בה - היכולת להיות נוסטלגי ביחס לדברים שבכלל לא היו בעברך/צעירותך. אתה יכול לראות סרט משנות ה-50 או לשמוע מוזיקה של סרט כזה, ולחוש נוסטלגיה לתקופה שבכלל לא חיית בה. משהו במנגנונים של המוח שלנו שמקטלג את האלמנטים האלה כשאנחנו צורכים אותם לראשונה, שם אותם בקטגוריה של ‘עבר/נוסטלגיה’ (ואף נותן להם את המאפיינים המתאימים במוח ובתחושות שהם מייצרים אצלנו), מבלי שבכלל חווינו אותם בזמן אמת.
ואגב, אפרופו אלישע:
זה מה שהיה לאלישע אחר (אלישע בן-אבויה, חכם יהודי מלפני 2000 שנה ש”יצא בשאלה”) להגיד על הנושא הזה:
הלומד (=המלמד) ילד למה הוא דומה, לדיו כתובה על נייר חדש. והלומד זקן למה הוא דומה, לדיו כתובה על נייר מחוק.
מתמצת את הנושא באופן נהדר בעיניי. מתקשר גם למה שלייזר דיבר כאן בגיחה הקצרה שלו בזמנו, על הצורך של כל פלטפורמה בזרימה מתמדת של ילדים בני 18~ על-מנת לשמור על הרלוונטיות שלה.