הרמה של ארבלואה היא באמצע, לא מאמן מספיק טוב לריאל מדריד ולקבוצות האליטה ואולי שווה יותר מפולהאם. היו כל-כך הרבה כתבות מפרגנות על פועלו בימיו בקבוצת הנוער (גם ראול זכה שם בליגת האלופות, ונטען שארבלואה כביכול ‘חומר טוב ממנו’ כמאמן לקבוצה הבוגרת או ככה פלורנטינו פרס חושב, בקסטיליה התוצאות היו די בינוניות. לא יודע מה סט השיקולים שלו אבל לא שמעתי על הצעות מקבוצות קטנות בספרד שם היה יכול לנסות לפתח צעירים או לקחת כמה מקסטיליה בהשאלה. באנגליה ירוויח יותר מאשר בספרד ויהיה בזכוכית מגדלת.
המילה כישלון לגביו בעונה האחרונה לא נכונה לטעמי. טעה אולי בבחירת הסגל למשחק נגד אלבסטה שהייתה בתחתית הליגה השנייה אבל היו מספיק שחקנים בכירים, הוא היה יומיים וחצי בקבוצה, העביר גג אימון אחד, ומאמנים היסטוריים ואייקונים ממנו פישלו בגביע - נניח זינדין זידאן. את באיירן מינכן לא היינו עוברים גם עם צ’אבי אלונסו על הקווים, ויניסיוס וקיליאן אמבפה הרסו ממש.
בליגה אולי. היו לנו משחקים עלובים כמו נגד חטאפה שלא הפסדנו לה בבית מאז 2008 ורצף תוצאות בהחלט לא מתקבל על הדעת מאז הדרבי (שבר את הרצף של הכישלונות בליגה נגד אתלטיקו), אבל קיבל את הקבוצה בפיגור ארבע נקודות, ברצלונה הייתה מאוד יציבה, הקלאסיקו השני של העונה היה אצלה בבית.
נניח שארבלואה מאמן גרוע, יש מאמנים בינוניים או מאמני ליגה טובים, נניח כל המרסליניו האלה וכדומה שהעבירו קריירה בלי לקבל את ריאל מדריד. ב-ר-ו-ר שהוא היה צריך לקבל את ההצעה וגם כי הוא קצת מחובר אלינו רגשית.
אולי ראו שהוא מנסה לקדם צעירים קצת וזה טוב להם, מניח שבפולהאם זה יהיה יותר אפשרי עם קצת פחות לחץ. חשבתי שבספרד בקבוצות קטנות יותר שרוצות לרענן יהיה לו ביקוש צנוע. קורות החיים שיחקו לטובתו ברור.
אגב דיווח מאנגליה דווקא - פולהאם זוממת על פרנקו מסטאנטואונו בהשאלה ועל גונסאלו גארסיה - שהיו ימים דווקא שארבלואה העדיף לשחק בלי חלוץ מאשר איתו. לשחקנים הצעירים שהוא ניסה לקדם מקסטיליה הליגה האנגלית הפיזית עלולה להיות קשה.
זה גם נראה שכל מאמני קסטיליה לדורותיהם כמעט כולל ראול, כולל זידאן - עם אחוז ניצחונות של בין 50 ל-55%.
סיכוי לא רע שאתה מתכוון להודעה שאני כתבתי בזמנו, שבה אמרתי שמגיע לו שככה הוא סיים כי הוא לא היה צריך לחתום מלכתחילה אחרי מה שעשו לאלונסו - הודעה שגם התחילה אחרי זה דיון על האם זה היה נכון או לא מבחינה מקצועית עבור ארבלואה לקחת על עצמו את הג’וב.
לא הספקתי לחדד בזמנו, אז אני מדגיש את זה עכשיו - לא התכוונתי מן הסתם שזאת הייתה טעות מקצועית מבחינת ארבלואה עצמו, מבחינת הקריירה שלו. ברור לי לגמרי שמדובר בחתיכת מקפצה אדירה שלא מגיעה כל יום, לקבל קידום ישירות מקבוצת המילואים של ריאל עד למשרת אימון מלאה של קבוצת הבוגרים. קצת כמו קבוצת ליגה ג’ שמוגרלת בגביע מול ריאל/ברצלונה - אין לו יותר מידיי מה להפסיד מלנסות.
הכוונה שלי הייתה שזאת הייתה טעות מבחינת ארבלואה כמדרדיסיטה, כקולגה - לראות את סדרת ההחלטות ההזויות שההנהלה מקבלת, ואת חברו לשעבר לקבוצה ואגדת מועדון חיה מודח בצורה כזאת בבושת פנים, מסיבות שהן בעליל לא מקצועיות, ולהסכים להתנדב ולנסות לעזור להנהלה לחפות/להציל את עצמה מעצמה ומהבוץ העמוק שהיא הכניסה לתוכו את המועדון.
ועל ה”בגידה” (*) הזאת במועדון/באוהדים ובקולגה-חבר שלו, גם שמחתי לאידו - שהוא נכשל בסוף בצורה די מחפירה (ודי צפויה), מה שיבטיח לו ככל הנראה שנים ארוכות יחסית בקבוצות דרג ב’-ג’ לכל היותר.
(*) “בגידה” במירכאות, כי ברור לי לגמרי שהרבה מאוד מערכי ‘אהבת הקהל’ שאנחנו כאוהדים אוהבים לדמיין הם בסופו של דבר סתם סוג של זיוף שיווקי כדי למשוך אותנו לעסק הזה שנקרא ספורט.
ובכל זאת - בסוף לא מדובר באדם מסכן שרעב ללחם. מדובר בספורטאי על שהרוויח ומרוויח מיליונים לאורך שנים, הרבה בזכות האוהדים שליוו אותו ואת הקבוצות ששיחק בהן לאורך הקריירה. הייתי רוצה לחשוב שיש עוד שיקולים וערכים מעבר ל’הזדמנות מקצועית’ (ייחודית ככל שתהא), ואני חושב שגם כל אחד מאיתנו נתקל בדילמות דומות ברמתו ביומיום שלו.
נניח הוא לא היה מתמנה למחליפו של צ’אבי אלונסו וזה היה…ראול, סתם אני זורק, ואלבארו ארבלואה היה ממשיך בקסטיליה הוא כן היה מקבל את פולהאם? יכול להיות שפולהאם היא כלי טיפוס עד לדרגה שנייה-שלישית-רביעית בטופ, נניח באייר לברקוזן מתישהו, ויכול להיות שהוא יהיה בפולהאם רוב הקריירה פשוט כי הוא לא הוכיח שמגיע לו יותר מזה. הנוכחות בריאל מדריד פתחה לו דלתות.
-הוא לא נכשל בצורה מחפירה אלא אם כן אנחנו נכנסים פנימה ושמים תוצאות בצד ומדברים על האווירה הכללית במועדון, המכות וכדומה.
-אני מאוד מקווה שזה לא פירק או הרס את החבורת ארוכת שנים ביניהם, גם המשפחות חברות, הם בקשר עוד מהימים בליברפול ב-2007 וכמובן גם בנבחרת. מה שכן זה לא שארבלואה ‘חתר’ תחת אלונסו שבעצמו סבל מאוד בחודש האחרון. ארבלואה קיבל הצעה לא מושלמת כמובן אבל זו שקשה מאוד-מאוד-מאוד לסרב לה.
הימרו על מאמן צעיר שעשה עבודה מצוינת באקדמיה. איש מערכת מוערך מאוד בריאל מדריד עד לרמה שקיבל את הקבוצה הבוגרת, ועוד קיבל קצת ניסיון בלהתמודד עם פרימדונות. זו פולהאם, כן?
אין לי מושג, אבל אלונסו אימן 3 עונות את המילואים של סוסיאדד. ארבלואה חצי עונה את המילואים של ריאל מדריד.
בדיוק. זו פולהאם.
מועדון פרמיירליג, עם הכנסות של מועדון פרמיירליג, מהעיר הכי נחשבת באנגליה. יכולים ללכת על עשרות מאמנים יותר מנוסים ומוכשרים מארבלואה.
אפילו לשדוד מישהו שעבד עם פפ זה יותר הגיוני מהמינוי הזה.
ארבלואה אימן גם את קבוצת הנוער הראשית במשך 4 שנים וגם זכה איתה בטרבל. עבר תחתיו הדור הכי מוצלח בנוער של ריאל מאז ימי חסה ומוראטה- ניקו פז, חאקובו ראמון, גונזאלו גרסיה, אלכס חימנז, צ׳מה וכו׳.
אין ספק שכל מי שהסניף אוויר פפ אי פעם הוא גאון, ועם זאת: בפרמיר ליג עדיין מאמנים דינזאורים כמו לופוטגי, מאמנים צעירים שלא מתרוממים כמו ג׳רארד ולמפארד ואנשי מועדון שלא עשו כלום בקריירה המקצועית כמו ביינס וקאריק. אין אנזו מרסקה לכולם. אשמח לשמוע על עשרות מאמנים מנוסים ומוכשרים מארבלואה שזמינים לפולהאם, כי לפני שנתיים סקוט פארקר אימן אותם.
בנוסף על ההישגים היפים של ארבלואה בנוער צריך לומר שהיו לו הרבה ביצים והוא שילב הרבה שחקנים צעירים, עשה לא מעט שינויים טקטים ולדעתי עשה עבודה סבבה בהתחשב בסיטואציה. אחלה מינוי לכל הצדדים ואני בטוח שהוא יעשה קריירה נחמדה.
זה נחמד שעבר אצלו דור מעניין כשהוא אימן בנוער.
זה מה שישכנע אותי שזה מינוי הגיוני לקבוצת אמצע טבלה בפרמיירליג?
מה אתה בא לטעון שבפולהאם עוקבים אחרי מאמנים ממחלקת הנוער של ריאל מדריד?
לא יודע אם גאונים, אבל כבר 3 מאמנים מוצלחים שהגיעו לטופ האירופי צצו מהתקופה שלו בסיטי. עושה רושם שזה הימור יותר הגיוני עבור מועדון אנגליה, מאשר מישהו שאימן את נערים ב’ של ריאל מדריד. כמה כאלו הגיעו לטופ בתקופה האחרונה?
כן, קיבל מינוי מתוך המערכת. אחרי שירדו ליגה.
זה ממש השוס שלך.
אתה משווה את ארבלואה לכוכבי פרמיירליג, מאמנים עם עשור של ניסיון כולל זכייה בתואר אירופי או מאמנים שעשו את טבילת האש(כולל הצלחה) בליגה השנייה באנגליה.
זה בדיוק המאמנים שהמינוי שלהם על פני ארבלואה יהיה הרבה יותר הגיוני.
הוא היה כוכב בפולהאם או בנבחרת אנגליה? אימן בצ’מפיונשיפ? ראיו וייקאנו?
אין שום קשר נראה לעין בינו לבין פולהאם. אין לו רזומה כמאמן בוגרים.
זה מינוי הזוי. עם כל הכבוד לניסיון המשותף שלו עם ניקו פאס.
מה אתה בא לטעון, שלברקוזן עוקבת אחרי ריאל סוסיאדד ב׳?
(כן, אני בטוח שמועדונים דרג ג׳ וד׳ עוקבים אחרי פרוספקטים בכל מקום)
למען הסר ספק אני מסכים שזה הימור מושכל. אפשר להיכנס לכמה זה נכון לקבוצה אנגלית קטנה (קומפאני נכשל עם ברנלי בפרמיר ליג) אבל בכל מקרה יש גבול כמה עוזרי מאמן פפ משריץ בשנה.
ארבלואה לא אימן את נערים ב׳ בריאל מדריד. הוא אימן את נערים א׳, קסטיליה ואז את הבוגרת. הזלזול מיותר.
הוא אימן שם שנתיים(?)
חוץ ממרקו סילבה שהוא באמת מאמן טוב ומוכח (שגם עזב אותם) לא היו להם מאמנים גדולים במיוחד בהיסטוריה העכשווית. אם תלך קצת אחורה תמצא את אקס מכבי יוקאנוביץ׳ ועוד כמה כוכבים.
אני משווה את ארבלואה למאמנים שרק נכשלים כבר הרבה זמן, כל הקריירה או שלא עשו כלום בקריירה ועדיין אימנו מועדונים גדולים מפולהאם. אם אתה חושב שלייטון ביינס או ג׳רארד מינוי לגיטימי, אבל לגיטימי גם לקחת שם בעליה שלא הספיק להיכשל.
אם זה עוזר להחליק בגרון תדמיין שהשם הוא ססק (מי שהפך מאמן שנה אחרי הפרישה) והוא מקבל את קומו, או אינייסטה והוא מקבל את אלמריה. משהו קצת יותר סקסי.
זה הימור אבל לא איזה הימור חריג. כל השאר זו כבר פרשנות שלך.
אתה זה שמכניס את אלונסו, אני מדבר על ארבלואה.
אם אני נאלץ לענות אז לאחד יש ניסיון אמיתי בתור מאמן בוגרים, לשני אין. אולי לזה יש משקל.
הוא אימן את קאסטיליה חצי עונה, ואז הוקפץ להיות בייביסיטר בחצי השני. הזלזול במקום. לדעתי.
הניסיון שלו לא קיים.
אבל אני לא רוצה ללכת אחורה, אני מתייחס לסיטואציה העכשווית. דווקא אחרי שמרקו סילבה אימן שם.
אתה מתקשה להבין את הנקודה שלי.
סטיבן ג’רארד היה אחד השמות הגדולים באנגליה. הגיוני שהוא יקבל מועדון אנגלי(כמובן אחרי שעשה תקופה מוצלחת בריינג’רס).
ססק היה שחקן של קומו, פרש וקיבל את תפקיד המאמן כשהם בליגה השנייה. אין פה שום דבר יוצא דופן.
(לייטון ביינס? רציני הלכת לחפש מידע בצ’אט ג’יפיטי?)
ארבלואה עם ניסיון של חצי עונה פה וחצי עונה שם, הולך לקבל מועדון פרמיירליג שאין לו שום קשר אליה.
יכלו לבחור מישהו מתוך המערכת, שחקן עבר, כוכב אנגלי לשעבר, מאמן מהפרמיירליג, מאמן מהצ’מפיונשיפ או כל מאמן עם ניסיון מצרפת, בלגיה, גרמניה, אוסטריה. אבל משום מה הם בחרו מישהו שלא עשה כלום בקריירה חוץ מלאמן את ניקו פאס בנוער.
האם קורים דברים הזויים בכדורגל? כן, לא צריך לשכנע אותי אחרת. זה בדיוק מה שאני טוען.
אלבארו ארבלואה נרגש לקראת ההרפתקה בפולהאם וסיפק ריאיון ראשון כמאמן הקבוצה. הוא נשאל על הקריירה שלו וגם על הפילוסופיה כמאמן.
מי השחקן הכי טוב ששיחקת איתו אי פעם? - “לא קל לבחור אחד כי הייתי בר מזל לשחק עם כל כך הרבה זוכי כדור הזהב כמו רונאלדו נזאריו, זידאן, פיגו, אואן, מודריץ’, בנזמה, אבל אני חושב שהכי טוב היה כריסטיאנו. הכישרון שלו, השאפתנות שלו, האופי שלו, התשוקה שלו, והוא היה שחקן מדהים..”
איזה תואר שזכית בו הכי משמעותי עבורך? - “שוב בחירה קשה! זכיתי בהכל עם המדינה שלי, זכיתי בהכל עם המועדון שלי. גביע העולם, שתי אליפויות אירופה, זכיתי פעמיים בליגת האלופות עם ריאל מדריד. אלו שני חלומות שונים, אז אני לא יכול לבחור רק אחד”.
תאר את עצמך כמאמן בשלוש מילים - “אני לא אוהב לתאר את עצמי - אני מעדיף לתאר את הקבוצה שאני רוצה לבנות. אני רוצה לבנות קבוצה שמשחקת באומץ, עם אישיות ועם סטנדרטים גבוהים”.
איזה שחקן או מאמן פולהאם לשעבר אתה הכי מעריך? - “ובכן, אני חושב שרוי הודג’סון. מה שהוא השיג כאן היה מדהים ויש לי הרבה כבוד אליו”.
למה אתה הכי מצפה העונה? - “המשחק הראשון כאן בקרייבן קוטג’. אני לא יכול לחכות לשחק כאן מול האוהדים שלנו”