תעשה טובה. אולי מה שקורה העונה קצת משכיח לך אבל מסי 2015-2020 זה יותר טוב מכל גרסה של כל שחקן שהוא לא מסי בהיסטוריה. לכן הוא גם הגיע בתקופה הזאת להישגים רבים למרות שהנסיבות היו נגדו. ההבדל זה הצוות המסייע. ולמרות תקציב של מיליארד הכנסות, ברתומאו הצליח למוטט את המועדון כלכלית מבלי לבנות קבוצה תחרותית.
שמע, הטיעון הזה קשה לי מכמה סיבות:
א. כי כל פעם שמישהו אומר שמסי הכי גדול שיש, נוטים להזכיר שמחוץ לבית החם והמסירות של צ’אבי ואינייסטה הוא לא היה מגיע לחצי מההישגים שלו. אני תמיד תוהה מה האמת כשפשוט היו המון טענות לאורך השנים שמסי לא יעשה כלום בלי ברצלונה, ולחלק אחר מסתדר שברצלונה לא הייתה מסתדרת בלי מסי. האמת טמונה בקולקטיב. הייתה פה מערכת טובה ומתפקדת סביב שחקן מצויין. הגיוני סה"כ לא?
ב. דיברו בזמנו על דור זהב ספציפי שבלעדיו לא הייתה ברצלונה עם הישגים. אם זה לא היה הדור של צ’אבי, אינייסטה, בוסקטס, פיקה ומסי לא היה לבארסה מה “למכור”. האמת היא שזה לא פחות מזילזול בפרוייקט ארוך טווח שעודנו ממשיך בלה מאסיה. נכון, לא כל מחזור מחזיק בדור כזה של שחקנים, אבל המודל הזה היה אמור לייצר המשכיות במקומות בהם כשלנו (באופן ספציפי בעמדות הקישור והמגינים). קשה לפסול את המודל הזה ולדבר שהוא כולו היה תלוי במסי, הואיל והוא פשוט נעצר תחת סנדרו רוסיי.
אני מבין שמדובר על עיניין של דעה, אבל לדעתי גם דעה צריכה לבוא ממקום של מחקר וטיעונים עם עומק, אחרת כל דעה מסתכמת כפשוט “fake news”.
נדב גם ריאל מנצסטר יובנטוס ליברפול צלסי באיירן ועוד כמה קבוצות שאני יכול לרשום פה סובלים באותה חומרה מהקורונה. אף אחת מהם ,אם אני לא טועה לא במצב שקרוב לפשיטת רגל.
לכן התירוץ של הקורונה לא מתקבל בעיני בתור “נסיבות מקילות” למצב החמור שאנחנו נמצאים בו.
(אני מבין שאתה לא משתמש בזה, אבל יש כאלו שמנסים)
כבר הרבה שנים אי אפשר לטעון ש"מסי הצליח בזכות צ’אבי אנייסטה", מקסימום אפשר לטעון(ובצדק) ששילוב של מסי וצ’אבי אנייסטה(ובעיקר בוסקטס,דעתי האישית) הביא לקבוצה הטובה ביותר בהיסטוריה של ברצלונה ואחת הטובות בכלל.
צ’אבי ואנייסטה היו מצליחים בלי מסי אבל לא באותה מידה, ומסי לדעתי בקבוצה שיודעת לנצל אותו היה מצליח פחות או או יותר אותו הדבר כמו עם הצמד הספרדי.
בקשר למסאייה והעבודה שנשאה פירות דעתי ידועה, צירוף מקרים נדיר ומדהים שכלכך הרבה שחקנים היסטוריים גדלו באותו דור( פחות או יותר) במקום שמכל דור תקבלו 0-1 שחקנים היסטוריים.
אי אפשר, אני יכול להסתמך רק על זה שההחלטה הראשונה של לאפורטה היתה למנות את רייקארד למאמן ולהביא את בקהאם בהרבה מאוד כסף, למזלו זה לא הסתדר ורונאלדיניו הגיע כברירת מחדל.
מבחינתי זה מאוד פשוט, כל מאמן וכל מנהל היה מצליח עם רונאלדיניו ומסי שנופלים עליו מהשמיים, האנשים שמנהלים את ברצלונה הם לא מהרחוב, הם אנשים מלומדים שעשו כמה דברים לפני שהגיעו למעמד הזה.
מסי עם הצלחות הסטוריות תחת כל מנהל, תחת כל מאמן ויחד עם כל הרכב כמעט, עד שכבר לא היה יכול.
אני מנחש שהוא לא תירץ את המצב הנוכחי בקורונה, אלא כתב שבגלל הקורונה יהיה יותר קשה לצאת ממנו. יש הבדל קטן.
הדו שיח הזה לא יוביל אותנו לשום מקום, כי כל דבר שאנחנו נכתוב יסתיים בטיעון “הוא עשה את זה בזכות מסי”.
בשביל להבין כמה זה מוגזם , צריך טיפה לחקור. לקרוא מאמרים על שיטות הניהול של הנשיאים השונים. לראות מעבר לזכיה באליפות או שערים. וזה בלתי ניתן להסברה לאורח מבחוץ שחושב “שכל דבר זה בזכות מסי ורונאלדיניו”.
שוב, אחד הדברים העצובים ביוטויוב של השנים האחרונות זה מחיקה של תכנים וכניעה שלו לגופי השידור הגדולים. כי את ההסבר הכי טוב לכהונת לאפורטה היה בתוכנית שהבי בי סי עשו עליו בזמנו. מראים שם בדיוק באיזה מצב המועדון היה שהוא נכנס. (מפרסמים ברחו ממנו, התקשורת לעגה למועדון , מועדון בריגשי נחיתות שחקנים גדולים לא הסכימו להגיע חוב עצום ומועדון שנמצא בתחתית הטבלה.) התוכנית עוקבת אחרי הכהונה שלו ומראה בדיוק איזה החלטות הוא קיבל לשיקום המועדון, ובסוף עידן לאפורטה מסיים שברצלונה הקבוצה הטובה בעולם, מקום שני בעולם ברווחים, לה מאסיה היא קנאת העולם, מתקנים ספורטיבים ואנשי מקצוע מהדרג הראשון בעולם. אפשר לבדוק אותי. שום הישג לא הגיע רק בזכות שחקן אדיר ככל שהיא. או קבוצה חזקה בלי קודם כל ניהול נכון.
אין לי דרך לעלות את התוכנית הזו לפה, כי כנראה יוטויוב מחקה אותו מהרשת.
דרך אגב לחסוך את טיעוני הנגד, לאפורטה לא היה מושלם. הוא היה חובב מסיבות לא קטן ושחצן . וגם אצלו היו כמה קניות הזויות של שחקני רכש (קאירסון ועוד כמה שמות של בריזלאים ששכחתי את שמם) . ההבדל הוא בכמות ובעוצמה .
שוב, למרות שאני חוזר על עצמי, מי שינה את זה? מי הפך את ברצלונה לקבוצה שמחה עם כדורגל מבריק? לקבוצה שמושכת את כל המפרסמים וכולם רוצים לשחק שם?
לאפורטה? רייקארד שאותו מינה לאפורטה? מי שגרם למהפך זה רונאלדיניו שלאפורטה בכלל לא חשב להביא ורצה את בקהאם.
רונאלדיניו מגיע כברירת מחדל ולא כהברקה של לאפורטה ופתאום הוא החשקן הטוב בעולם, כשהוא מתחיל להשמין ולרדת בכושר מסי מגיע.
זה כמו שמנהל יקבל קבוצת nba ואז מיד בחירת לוטרי וכבחירה ראשונה מגיע סטף קרי, ומיד אחרי עונה בחירת לוטרי ראשונה ומגיע לברון ג’יימס, האם המנהל גאון?
רונאלדיניו סתם במקרה הגיע? הוא סתם במקרה עזב? סתם מסי התחיל לפרוח? אפילו בטיעונים שלך אתה שוגה.
ברתומאו היה לו את השחקן הגדול בהסיטוריה (יחד עם מראדונה) קיבל מועדון כלכלי במצב טוב. ובכל זאת לאט לאט גם בתארים הצליח להכשל. ולדרדר אותנו למצב של פשיטת רגל.
הוא ורוסל קיבלו מועדון יציב כלכלית במצב ריוחי ומסיימים את הקדנציה שלהם שהמועדון עומד לקראת פשיטת רגל. וגם אם מסי נחלש והוא כבר לא אותו מסי כמו שלפני שנה שנתיים הוא עדיין אחד השחקנים הטובים בעולם. אבל הוא עדיין נכשל.
אני לי מבין עוד יותר למה לא שחררו את מסי בקיץ.
אני תופס מברטומיאו נבל, אבל לא טיפש.
הטיעון העיקרי לאי שחרור היה שהוא לא רוצה להיזכר כאחד ששחרר את מסי , והאגו שלו.
אבל בזמן שמסי רצה ללכת, כבר התפרסם שבארסה חסרה 300 מיליון בהכנסות, ובכירי המועדון בטוח ידעו שזה יוביל לקריסה כזאת.
אז מה עדיף לברטומיאו, להיזכר כאחד שהביא את בארסה לפשיטת רגל ופירוק?
להיפך, הוא היה צריך למכור אותו, לחסוך את המשכורת שלו בגובה 100 מיליון, ויכל לתרץ את היכולת בכך שמסי ברח, פירק את הקבוצה, ניצל את המועדון וכו’.
אני לא מבין מה היה ההגיון של ברטומיאו בהינתן שהוא ידע את המצב הכלכלי ובהינתן שהוא לא התכוון להפסיד באי-אמון.
סליחה , זה היה מישהו אחר.
שברתומאו קיבל את ההחלטה, ההצבעה של אי אמון עדיין לא התקבלה. הוא יצא מנקודת הנחה, שאם הוא יזכר בתור הנשיא ששיחרר את מסי זה הסוף שלו.
(תבדוק את קצב הקולות שמסי עשה את הראיון, המצב היה לא טוב והיה הרבה פסימיות באותו זמן)
ובאמת שהגיע הזמן שנפסיק לתת לאנשים שהם עשירים או חזקים, קרדיט מוגזם. רק בשביל הדוגמה קראתי בטיקי טכלס שאם ברתומאו היה מחכה יום או יומיים יכול להיות שהוא היה מקבל את מבוקשו כי התחלואה בברצלונה עברה את השיא. וכנראה שהיו באמת דוחים את ההצבעה. אתה מבין? הוא היה צריך לחכות רק כמה ימים וכנראה שזה היה הסוף שלנו.
אבל הוא ידע את המצב הכלכלי לפני שהתפרסם, ושהשחקנים נגדו. אם עכשיו אנחנו מבינים שבארסה בדרך לקריסה, הוא ידע את זה אז.
מה עדיף לו, להיזכר כנשיא שהביא לקריסה? לעזיבה של כל השחקנים, כולל מסי, כי הוא לא מסוגל לשלם משכורות?
אני לא ברתומאו, למזלי, אני רק יכול להעריך.
הוא “ניסה” למשוך זמן, אולי חשב שמסי יסכים לקצץ . או שהוא באמת אטום. אני גם חושב שהוא ניסה לגנוב זמן בשביל ל"שבש" ראיות כי הוא מבין שהנהלה החדשה תתבע אותו.
אל תהיה כל כך בטוח. באותה תקופה היו שמועות שבקהם היה רק טריק לבחירות, ובפועל היה לו כבר הסכם עם רונאלדיניו. אני לא יכול להוכיח את זה או להפריך את מה שאתה אומר, אבל אל תיקח את בקהם כברור מעליו.
בנוסף , שחקן הכי טוב בעולם לא מבטיח לך כלום. לבארסה היה את רונאלדו למשל, ולא הצליחו להחזיק אותו מרוב טיפשותם. אם ברטומיאו היה נבחר ב 2003, מסי לא היה בבארסה ב 2020, וכנראה גם לא ב 2010. אז תתן קצת קרדיט ללאפורטה , לריקארד וגם לפפ.
מי השחקן הטוב ביותר בעולם היום? לבנדובסקי? דורטמונד לא דרסו את אירופה כשהיה אצלם.
רק תיקון, רוסל אחראי על רונאלדיניו, לאפורטה שינה את דעתו בזכותו. בקאהם היה בעיקרון הבטחת בחירות, לא יודע כמה זה היה באמת מעשי. הוא גם הבטיח בזמנו את פוגבה. לאפורטה הוא גם פוליטקאי טוב. גם ביבי מבטיח לפני כל בחירות להעלות את הפלאשמורה לתקן את בג"ץ ולעשות ריבונות ביהודה ושומרון, מישהו זוכר כמה מההבטחות האלו הוא קיים?
לנבלה (רוסל) מגיע קרדיט רק על זה.
אתה מדבר כאילו שחקן טוב תמיד מצליח בכל קבוצה, ותחת כל מאמן ותחת כל התנהלות. זה באופן חד משמעי לא נכון. לו כל זה היה נכון זלאטן היה מצליח בבארסה כמו שהצליח בכל קבוצה, כמו תיירי בבארסה, כמו גריזי בבארסה, כמו האזאר בריאל, ואן דר ביק ביונייטד, כמו אריקסן באינטר, כמו קוטיניו בבארסה ועוד. שחקן יכול להיות טוב, אבל זה לא בהכרח מבטיח הצלחה, זו תמיד שאלה של המערכת סביבו. אותה “מערכת” כוללת הנהלה, סגל שחקנים, מאמן וצוות מקצועי. איזה קטע, הכל קשור.
לגביי אותם “מלומדים”, אני מצטער אבל אני ממזמן לא קונה טייטלים כערובה להצלחה. הרבה אנשים עם תארים הם אנשים לא חכמים במיוחד, הם אנשים שרשום להם ברזומה שהיו קצינים או מנהלים בדרג מסויים לאו דווקא יודעים לנהל. אלו הביצועים דה פקטו שקובעים את האיכות של אותם חברי הנהלה, והמצב הנוכחי של בארסה הוא כשלון מהדהד.
כל הטיעון שלך מבחינתי הוא כל מה שרע בתפיסה ניהולית ומקצועית בעולם שלנו. עולם בו בקלות אנשים ממהרים להציג את עצמם עם איזה טייטל נוצץ, ומציגים במקרה הטוב מינימום ידע. הייתי בסבב ראיונות עבודה הן כמראויין והן כמראיין, ומדהים לראות כמה כל קו"ח או כל בקשת דרישות זה אוסף של סעיפים מפונפנים ולא הגיוניים שהקשר שלהם למציאות מקרי לחלוטין. ברגע שמבינים שזה משחק מטומטם זה דבר אחד, ברגע שאוכלים את האשליה בכפית זה כבר מדאיג.
שחקן טוב לא, אבל רונאלדיניו ומסי הם שני השחקנים הטובים בעולם(יחד עם רונאלדו) ב 20 השנים האחרונות בעולם, רונאלדניו ומסי הם שני שחקנים מהכי מלהיבים ומבריקים ששיחקו את המשחק, גם בקהאם שחקן מצויין והיה מצליח בברצלונה אם לאפורטה היה מצליח לעמוד בהבטחה שלו ומחתים אותו, אבל מה שרונאלדיניו נתן הוא בחיים לא היה נותן.
כן, שחקנים טובים צריכים מאמנים ומנהלים טובים להצליח, אבל זה הרבה יותר קל כשאתה מקבל את רונאלדיניו ואז מסי במתנה.
ביצועים דה פאקטו אפשר להשוות כשלשני מנהלים יש נקודת מוצא שווא, אחד הגיע ומיד קיבל את רונאלדיו בטעות ואז מסי הגיע, השני היה צריך להתמודד עם שנותיו האחרונות של מסי.
איזה טיעון ? שכל מנהל יצליח אם יקבל את רונאלדיניו ואז את מסי ?
אני לא טוען לאפורטה מנהל חרא, ויכול להיות שהוא גם גאון, אבל אי אפשר לקבוע זאת בהתבסס על התקופה שלו יחד עם רונאלדיניו ומסי.
אפשר לטעון זאת אגב גם כנגד לאפורטה שלכם.
זר שיקרא את ההודעות שלך יחשוב שברתומאו (או המנטור שלו רוסל) קיבלו את מחנה יהודה בתור קבוצה וטל בן חיים בתור השחקן הטוב שלה. לעומת לאפורטה שקיבל את ברצלונה של פפ טים והצליח לשמור על הפפ טים…
ברתומאו ברוב הקדנציה שלו היה לו, את מסי הטוב ביותר בכושרו בברצלונה. ברוב הקדנציה שלו היה לו שחקנים אדירים. אפילו בוסקטס שהזכרת מקודם הירידה שלו בכושר התחילה ממש שנה שעברה.
בכל זאת, ברתומאו הצליח להביא את ברצלונה לשיא שלילי 8-2 ועל סף פשיטת רגל… ממתי ברצלונה והמילה “פשיטת רגל” זה משהו נורמלי?
דרך אגב גם לפי הגישה שלך זה כישלון שלו. כי בתור נשיא הוא לא הצליח “להצעיר” ולשפר את הקבוצה. ודרך אגב לעומת לאפורטה שכן הצליח… (מוזמן לראות את הקבוצה שלאפורטה קיבל ואיזה קבוצה לאפורטה שיחרר)
כן, כשמסי עדיין היה מסי, ובוסקטס עדיין סחב האליפויות המשיכו להגיע, באלופות הגעתם לחצי גמר וכאלה, רק שבשנתיים האחרונות מסי לא מסי ובוסקטס התחיל לחרוק והעונה בכלל נראה גמור.
על פניו ההנהלה עשתה כל מה שביכולתה כדי להקיף את מסי בכישרון כדי לנצל את שנותיו האחרונות.
אני לא אומר שההנהלה לא אשמה או שברתומאו מלאך, רק טוען שלדעתי אותו גבר היה קורה פחות או יותר גם עם מנהל אחר.
אם זה היה נכון מסי היה לוקח טרפילט כל שנה, כי הרי מסי זה הכל והוא היה צריך לקחת קופה אמריקה כמה פעמים רצוף ולקינוח מונדיאל (לתפיסתך, הרי עם מסי הכל צריך לקרות ללא תלות למה קורה סביבו).
לא, כי הוא דה פקטו ייצב את המצב המקצועי וכלכלי בקבוצה עם כמה בחירות שהרא מחוייבות למודל שלו. אם אני בעד לאפורטה זה כי יש לו תואר במנהל עסקים והוא העלה אבק באיזה board של חברת מכוניות, אלא כי הוא הוכיח את עצמו. על מי שאני יותר תוהה על קנקנו זה פונט.
עובדתית זה לא נכון, תבדוק את הרכש של ברצלונה ואת הסגל שלנו. זה לא מקום לדיון אלא עובדה.
בגלל זה גם מסי ממורמר. הוא באמת אוהב את ברצלונה (ואפשר לבקר אותו כמובן) אם הוא מגיע למצב כזה. זה אומר המון.