כדורגל ספרדי - שוטף

לטעמי באנגליה קרו שני דברים חשובים:

1. האנגלים הבינו שיש להם בעיה בכדורגל המקומי. הנבחרת שלהם כמו תמיד לא הלכה לשום מקום. האנגליות הפסידו לספרדיות בכל הזדמנות. ביושרתם הם הבינו שמשהו אצלם צריך להשתנות
  2. חוזי השידור בפרמייר ליג הרבה יותר גבוהים כבר שנים

צמצום הפערים החל עוד מזמן, אבל בארסה וריאל היו שם כדי לחפות ולמשוך את כל הליגה קדימה. משחזרו למימדים קצת יותר אנושיים נשארנו עם שתי ליגות שגם אם שוות ברמתן המקצועית, הרי שמבחינת מוצר, כסף וכמעט כל מה שמסביב - אין באמת מה להשוות. הכדורגל התפתח מאד בשנים האחרונות ונראה שזה קצת פסח על ספרד. בדיוק שמעתי את דאבור באחד הפודקסטים, מספר שבתקופתו בסביליה הוא היה בבית כבר ב 12:30 בצהריים ושביחס לגרמניה האימונים היו משחק ילדים. הטכניקה וצורת המשחק עדיין שם, כמו גם התשוקה והרצון לכדורגל טוב וחיובי. מה שחסר זה קצת רעב של אנדרדוג שמבין שעקפו אותו ועכשיו חובת ההוכחה עליו.

זה דווקא לא משהו שהייתי נתפס אליו, כי בסוף מקצועית הקבוצות הספרדיות טובות משמעותית מהגרמניות.

ההבדל בין הליגות נובע מההבדל בין המדינות והתרבויות בערך מאז המהפיכה התעשייתית. ספרד היא לא גרמניה ולא אנגליה בשום תחום כלכלי-עסקי-ניהולי.

זה בסוף בדרך כלל יתכנס להבדל תרבותי שהוא התשובה להכל.

פעם הכדורגל הספרדי היה מתוחכם יותר לעומת האנגלי שהיה פשוט וטיפש. דמויות כמו פפ הביאו לספרד מקצוענות שלא הייתה (אפילו בבאיירן התקשו להתרגל לאיסור על קוראסונים בחדר הלבשה). מאז מהפכת הדטה קוראת קודם כל באנגליה וגרמניה. המהפכה לא מתבטאת רק במדד כזה או אחר אלא באקוסיסטם שלם של חברות, זמינות של נתונים וכו’. וממש לא רק בתחום הטקטי, לדוגמה מעקב פיזי וכו’. בגרמניה כבר יש הרבה אנשי מקצוע שהפכו את הכדורגל למאני-בול, באנגליה כל השיח הוא (אולי יותר מדי) טקטי. גם המאמנים שמגיעים הם כאלה.

בספרד המשיכו לקדש את המשחק ההתקפי, הטכניקה והאומנות שבמשחק - אבל העצוב הוא שכמו בכל דבר שהאדם הלבן עושה - התוכנית והארגון מנצחים את הרומנטיקה.

החדשות הטובות הן שעדיין לא מאוחר. ספרד היא עדיין מאגר חסר תקדים של כשרונות עם אנשי מקצוע מדהימים עוד מגיל צעיר. אקדמיות ומבורכת כמו של בילבאו למשל לא בונים ביום אחד. מצד שני, הם צריכים לקבל ניעור רציני. זה לא אומר להיות גרמנים אבל כן אומר לשנות איפה שצריך.

זה משפט מעניין כי עובדתית הוא נכון אבל הוא לא עולה באותו קנה בספורט בהכרח. ספרד כבר שנים הינה מעצמת כדורגל, כדורסל, כדוריד, אופניים וטניס. יכול להיות שהם נבלמו מעט מאז תור הזהב הספורטיבי שלה, אבל ביחס לפערים הגדולים בהתנהלות הכלכלית בין ספרד למדינות חזקות יותר כמו אנגליה לגרמניה זה כמעט כלל לא מורגש (מול הראשונה רק בשנים האחרונות וגרמניה לא נמצאת ברמה של ספרד).

זה מצחיק כי זה באמת נוגד את ההיגיון מאחורי המשוואה: הרבה כסף= איכות ספורט גבוהה. מה שכן מייחד את הספרדים (כפי שנאמר לא פעם בדיון) אלו הם אנשי המקצוע והיכולות לבנות פרוייקט ספורטיבי.השינוי פאזה כביכול בליגה האנגלית בא לידי ביטוי בהרבה אורך רוח בכל הנוגע לבניית פרוייקטים. ביילסה עולה ליגה אחרי שלמרות ההשקעה הגדולה לא העלה את לידס אשתקד, קלופ מקבל זמן למרות שליברפול הוא אחד המועדונים החלוצים באנגליה, פפ אחרי כישלון מאוד יקר בעונתו הראשונה מקבל את מלוא בקרדיט להמשך בניית הפרוייקט בסיטי וכמובן סולשר, שלמרות חוסר העקביות היחסית מקבל מכולם את כל הקרדיט שבעולם.

בספרד? קאייחה בא והולך מויאריאל שנתיים רצוף, מצ’ין לא מצליח לסיים עונה כבר שנתיים רצוף, סטיין אחרי עונה חלשה אחרת ולמרות ריצה בשלוש מסגרות עף מבטיס ועל ההתנהלות בקבוצות כמו בארסה או ולנסיה אני לא רוצה לדבר.

רואים את ההבדלים? לדעתי פשוט איבדו את הכיוון ונכנעו ללחץ בספרד.

עוד נתון מעניין הוא כמות הדרום אמריקאים בליגה האנגלית ובליגה הספרדית.
אני לא חושב שמישהו יתווכח שבממוצע הם שחקנים טכניים יותר מהאירופאים (בממוצע, כן?).
אז בליגה האנגלית יש כרגע 50 שחקנים מדרום אמריקה, ובליגה הספרדית 80.
חלק מההבדל נובע מהשפה, וחלק מכך שיותר קשה לקבל רישיון עבודה באנגליה אם אתה לא שחקן נבחרת.
אז מה עושים האנגלים כדי למלא את הפער בטכניקה? מביאים ספרדים. 32 ספרדים משחקים בפרמיירליג. כמה אנגלים משחקים בלה ליגה? נכון, אחד, וגם הוא מגן.

אני חושב שמגיע שאפו גדול לליגה הספרדית. למרות פערים גדולים בכסף, ההבדל בהישגים לא גדול , ואני אישית נהנה יותר.

כדי לפרוס את משנתי ולהציג את דעתי צריך הרבה דיו וירטואלי, אז אני אקצר. בגדול, אני מעדיף פי כמה את בטן הטבלה הנוכחית מאשר של לפני 10 שנים. פשוט מאוד - הבטן של היום מכיל קבוצות הרבה יותר חזקות, מחוסנות ו"צ’וליסטות" - קבוצות שנלחמות בגדולות בגובה העיניים, לא נכנעות להן אחרי מחצית, הגנתיות יותר.

זו תוצאה של עידן פפ וצ’ולו - שני מאמנים ששינו לנצח את הכדורגל הספרדי. בכל תקופה ידברו על כמה חלשה הליגה הספרדית, וימצאו סיבה, אבל האמת היא שהכדורגל הספרדי מחייה את עצמו, והסגנון של הליגה לא מצריך שחקנים יקרים בעלי יכולת אישית שמכסה את בעיות הקבוצה והמאמן.

הלך לוויאריאל פבלו פורנאלס לווסטהאם, וזה רק עשה טוב יותר לקבוצה. זו דוגמה טובה. הרבה פעמים הקבוצות העשירות באנגליה קונות שחקנים שלא בהכרח מתאימים, העיקר לקנות. בספרד זה יותר מחושב, שחקנים נרכשים אחרי השאלה, לרב בתור שנת ניסיון כדי לא להמר בקלות מדי על סכומי כסף.

השחקנים בליגה היום טובים יותר מלפני עשור, אין לי ספק בכלל.

יש משהו בנקודה של אור.

כשהליגה הספרדית הייתה חגיגת שערים אמרו שההגנות פח וזה מביך, כאשר בליגה יש את ממוצע השערים הנמוך ביותר מבין הליגות הגדולות אז “אין כדורגל בספרד”.

בדיוק כפי שכאשר בארסה וריאל עשו עונות של 100 נק אז זה היה כי “הליגה חלשה”, אבל כאשר סיטי וליברפול עושות זאת עכשיו (שתי קבוצות נהדרות אבל בעיניי חד משמעית פחות טובות מבארסה וריאל בשיאן) אז זה מראה “כמה הטופ האנגלי חזק לעומת הספרדי”.

דף המסרים והנראטיב לטובת הליגה האנגלית משתנה כל הזמן עם המציאות, גם בתקופה שריאל, בארסה ואתלטיקו היו הקבוצות הכי דומיננטיות בצ’מפיונס ובכל גמר שני של הליגה האירופית היו קבוצות ספרדיות זה היה כי הליגה בספרד “פחות אינטנסיבית ומעייפת”, אבל עכשיו כאשר בשנתיים האחרונות הקבוצות האנגליות מצליחות שם יותר אז זאת תעודת כבוד פריימרליג.

אני מסכים שהבטן והתחתית של הליגה נהייתה טקטית יותר מה שמקשה על הגדולות אבל בהחלט יש ירידה ברמה של קבוצות הטופ בעיניי (הטופ 4 בטוח, ולדעתי יש סיכוי שגם הטופ 6) בשנתיים האחרונות מה שמשפיע על כל הליגה.

לנצח הבעיה של הליגה הספרדית תהיה השיווק וכל העטיפה שלה, תמיד הנראטיב יהיה לטובת הליגה האנגלית תהיה המציאות אשר תהיה, אבל תהיינה תקופות בהן יהיה קשה להתמודד עם הכסף שנכנס לפריימרליג לאור השיווק המטורף וזכויות השידור של הליגה. כעת אנחנו נמצאים בתקופה כזאת בעיניי.

אור, אי אפשר לטעון שהקטנות אז היו פחות טובות כי הן נכנעו לבארסה ומדריד אחרי מחצית אחת, פשוט משוט שבארסה וריאל של אז היו מכניעות אותן. מהקבוצות הגדולות הללו נשאר רק השם וכמה שרידים מזדקנים. בארסה וריאל של לפני 8-9 שנים היו מתקשות בליגה הנוכחית? קשה לי להאמין.

דעתי היא, שהדור ההוא של בארסה, שבעקבותיו הגיע גם הפרויקט השני של פלורנטינו והיריבות בין ריאל לבארסה ובין רונאלדו למסי, הסיטה את תשומת הלב לליגה הספרדית. כולם רצו לשחק בליגה הזאת ושם, בגלל בארסה וריאל, היתה שיא חדשנות הכדורגל פשוט מהצורך לעצור את שתי המפלצות הללו. אבל עבר זמן, רונאלדו כבר לא בריאל, מסי אוטוטו כבר לא בבארסה ואותו שלד מטורף - מפוזר בכל עבר.

בארסה, צ’אבי ואינייסטה לא שינו רק את ההיסטוריה של בארסה אלא את ההיסטוריה של ריאל מדריד ושל הליגה הספרדית כולה. משהדור הזה עבר, המצב חזר לסטטוס המקורי והוא שהליגה האנגלית היא הדומיננטית יותר.

קצת עצוב לי באופן אישי שהאנגלית חזרה לתפוס את המקום של הליגה הטובה בעולם ע"ח הספרדית. בעונה הבאה כנראה שלמעט ריאל ובארסה אני לא אראה כדורגל ספרדי ובמקום זה אראה יותר אנגלי. אבל היתה לי הרגשה עוד מ2015 שזה יהיה חייב לקרות. בסופו של דבר הכסף מדבר, ואנשי המקצוע הטובים ביותר גם ילכו אחרי הכסף. אני מאוד מקווה שבשביל הליגה הספרדית, ריאל ובארסה יחזרו לגדלותן. כמובן שאם אפשר שריאל קצת יותר מבארסה זה יהיה נחמד, אבל גם אם לא, בארסה חזקה שווה לריאל מדריד חזקה ולליגה טובה יותר.

זה חדמ"ש נכון, לא חושב שיש אוהד כדורגל שפוי שיכול לחלוק על זה.

והיום בחרו את הנדרסון לשחקן העונה. פשוט מביך.

קודם כל, שמח לראות שאתה כותב פה.

ועכשיו לעניין. למרות שאני מסכים לגביי ההשפעה של פפ וצ’ולו ( כשהאחרון נתן את הלגיטימציה של הקטנות למה שנקרא היום “משחק הקרבה” תחת טייטל האנדרדוג. כל זה אחרי שקאפלו זכה לגנאי כשאימן בריאל בכל עיתון וכל הזדמנות), פפ כבר לא נמצא, ומסתמן שהפרוייקט של צ’ולו גם לא מה שהיה. מה שכמובן קשה לראות הוא תוחלת החיים של כל פרוייקט בשנים האחרונות. חוץ מהפרויקטים של שלושת הגדולות אין פרוייקטים בספרד שמחזיקים יותר משנתיים (וזה לא שהפרוייקט של בארסה שווה משהו). סביליה מאז שלטון אמרי וה-הלוך חזור של מונצ’י רק עכשיו חוזרת לעצמה, ויאריאל מקרקסת את קייחה, ולנסיה לא זוכרת איך נראה פרוייקט ארוך טווח, בטיס זרקה את סטיין ולא מצאה את עצמה העונה וכל היתר לא היו בדיוק יציבות העונה. המדד שממחיש את זה הוא צבירת הנקודות של קבוצה טובה סך הכל במקום הרביעי (סביליה) ומנגד הדשדוש של כל היתר יחד עם ההישג הסנסציוני של קבוצה כמו גראנדה שבקושי החזיקה מעמד בשתי ממסגרות יחד.

אני חושב על גראנדה, ויאריאל וסביליה של היום, ואני נזכר בפרוייקטים של תחילת העשור כמו מאלאגה של איסקוב ופלגריני, או בילבאו של ביילסה או אפילו וואלוורדה ולטעמי מדובר על קבוצות משמעותית עקשניות יותר.

האנגליות בהחלט היו אבודות ולא רעיון ממשי בנוגע ל"איך נבזבז את הכסף", אבל לאחרונה הם כן מקדשים את הפרוייקטים שם, וזה כמובן מביא לצמצום הפערים לכיבוש הפסגה האירופית.

שתהיה קבוצה בספרד שתצליח לשמור על יציבות לאורך זמן ( יש לי תחושה שחטאפה של בורדאלס תוכיח את עצמה) אני אחשוב אחרת, בינתיים נראה שרוב הספרדיות אבודות.

זה כמובן לא הסיבה היחידה. הקטנות לא התמודדות מספיק טוב עם הכדורגל החזק של בארסה וריאל, והתוצאות הדגימו זאת היטב.
לדעתי בארסה וריאל של לפני עשור היו מתקשות אבל עדיין היו אוספות קצת יותר נקודות מאשר הקבוצות הנוכחיות שלהן.

הקטנות התחזקו מאז, וזה בא על חשבון דרג ב’, אבל לא על חשבון דרג א’, עדיין לא מספיק, אבל מצד שני כן רואים סגנון משחק אחר וכן התקזזו פערים.

הבעיה של הליגה הספרדית כיום היא הדרג השני. באנגליה למשל הדרג השני הוא יונייטד וצ’לסי, כאלה שלא באמת יכולות לאיים על סיטי וליברפול, לפחות לא כרגע. ועדיין, הבטן והתחתית שם ברמה מאוד נמוכה לדעתי, אני כן רואה משחקים ורואה כמה שטחים מקבלים הכוכבים, וזה בלתי נתפס מה מסי למשל היה עושה עם זה.

אני עדיין טוען שהכסף הוא לא הכל - קבוצות תמיד יוכלו להרכיב קבוצה איכותית, במיוחד כי הסגנון הספרדי הרבה יותר קבוצתי מאשר באנגליה, שם הולכים על שמות ויכולת אישית. מבחינה טקטית אני עדיין בטוח שהקבוצות הספרדיות יכולות להתאים עצמן יותר בקלות.

דווקא היתרון הכי גדול של האנגליות, היכולת הכלכלית לייצר סגל עמוק יותר וחזק - הפך לחיסרון, ובסופו של דבר אני שומע הרבה תלונות על מחליפים לא ראויים. עם כל כך הרבה כסף, בסוף מביאים שחקנים לא מתאימים - העיקר להביא שחקן בהרבה כסף.

אז צ’לסי ויונייטד מתחזקות, ועדיין אני רוצה לראות את סביליה ואתלטיקו מתמודדות מולן, ובעיקר הייתי שמח לראות קבוצות בטן ותחתית מספרד מולן, בלי קשר לתוצאה. אין לי ספק מי מבין הספרדיות והאנגליות תעמוד יותר טוב מולן.

קשה לי לראות קבוצה במעמד ביניים עם פרוייקט שמחזיק יותר מדי. הרי בצ’לסי כל שנה מפטרים מאמנים וזה גורם לקבוצה שזוכה באליפות לסיים במקום העשירי ושנה אחר כך שוב לזכות באליפות. יונייטד לא באמת מוצאת את עצמה אחרי פרגוסון וגם אחרי מוריניו, עוד פרוייקט שהלך לפח.

הפעם נראה שצ’לסי ויונייטד מתחמשות, אבל שוב, כמו שאמרת - בעונה הבאה זה יעמוד למבחן.

דרך אגב, צ’לסי ויונייטד השיגה העונה רק 2 נקודות יותר מהעונה של דייויד מויס. כמות הנקודות הנמוכה ביותר למקום השלישי מזה יותר מ-20 שנה. אנחנו אמנם מדברים על העתיד, אבל העונה הזאת דרג ב’ היה חלש להחריד גם באנגליה.

לשמחתנו תרבות עסקית זה לא הדבר היחיד שקובע הצלחה בספורט ויש גם אפור על הסקאלה בין גרמניה למדינות עולם שלישי: ספרד עדיין מדינה מערבית ולא אפריקה (או דרא"מ), עם תרבות ספורט מפותחת, עם איים רבים של מצויינות שהם מעל הסטנדרט במדינה כמו ריאל מדריד, בארסה, אתלטיקו ועוד. בסוף אפילו מארגנטינה וברזיל יוצאים ספורטאים לתפארת.

בנוסף, הפערים גדלו רק בשנים האחרונות ואם המגמה תימשך (לא בטוח בכלל - הספרדים משתפרים מאוד ברמת המוצר) כנראה שעם הזמן ההשפעה תבוא יותר לידי ביטוי גם על המגרש.

אבל אם מישהו חושב שזה דבר חיובי שהקבוצות הספרדיות הקטנות והבינוניות הופכות להיות feeder clubs של סאות’המפטון, ושזה זניח כי סביליה הדיחה את יונייטד מהצ’מפיונס וסוסיאדד משחקת יפה יותר מצ’לסי - הוא טועה. עדיף תמיד להיות זה שמפזר כספים שיש לו על רכש כושל מאשר להיות כפסע מפשיטת רגל עם מנהלים שנכנסים ויוצאים מבתי כלא.

על זה אני מדבר, יש שינוי פאזה. יונייטד לא מצליחה להשיג תארים, אבל עדיין רוצים שסולשר ישאר, צ’לסי לא הצליחה להשיג תואר משמעותי ועדיין אין שאלות לגביי המעמד של למפארד, לקלופ לקח כמה עונות עד שהצליח לזכות בתואר עם ליברפול ובשום שלב לא הייתה תהייה על מעמדו, פפ בלי תואר בעונתו הראשונה בסיטי, ועוד לא ברור אם יזכה במשהו העונה, ורק מקווים שם שיאריך חוזה.

בספרד אין את הסבלנות הזאת יותר. אין הרבה מאמנים שמצלחים לשמור על הכסא שלהם ולייצר המשכיות לפרוייקט שלהם. זה לא רק המעבר בגלל הכסף, אלא זה גם חוסר הסבלנות שהתפתח בספרד. קאייחה, סטיין, מרסלינו, מצ’ין ועוד הם רק דוגמא קטנה לקרקס המנהלית שהולך בלה ליגה בשנים האחרונות.

לא רק זה
ברגע שהספרדיות יתחילו לאמץ אתוסים של מלחמה ויפסיקו לשחק כדורגל יפה וטכני, הן יתחילו לאבד את היתרון היחסי שלהן.

אני לא משוכנע שאפשר להשוות את זה למצב בספרד. העונה באנגליה המקום השלישי (יונייטד) היה יותר קרוב לקו האדום מאשר לאלופה, ויותר קרוב למקום ה-11 מאשר לשני. כלומר יכול להיות שהפרויקטים של יונייטד וצ’לסי שם נחמדים ונמשכים ומתקבלים, כי מראש הם הרימו ידיים בהקשר לאליפות, ולכן מראש שגיאות מתקבלות שם יותר בסלחנות.

בנוסף:
• ליברפול סמכה על קלופ אחרי עשרות שנים עקרות בליגה, ואחרי שהם די ניסו כבר הכל (וכמעט בכל פעם נתנו לזה יותר משנה כדי לבדוק אם זה עובד) ככה שלא בהכרח היו לה ברירות טובות יותר. ובכל זאת - קלופ הגיע אחרי תקופה מרשימה (בעיקר מבחינת סגנון המשחק) בדורטמונד, ונתפס כאחד שכן שווה להפקיד בידיו פרויקט, בניגוד למאמנים אנונימיים יחסית בספרד.
• צ’לסי - צריך לראות את למפארד בעונה הבאה, בלי “הקלות” של איסורי העברות, עם רכש משמעותי, וכשיהיה אפשר לשפוט את מה שהוא עושה שם לאורך תקופה של יותר משנה. ובנוסף, עם הרכש שצ’לסי כבר ביצעה, או קרובה ללבצע, לקראת העונה הבאה - קשה להגיד שזה משהו שקבוצה מקבילה בלה ליגה הייתה יכולה להתמודד איתו, שזה דבר שמשפיע מאוד על הפרויקט הספורטיבי. חוץ מזה - מדובר באגדת מועדון, ככה שמראש יש כלפיו יותר סלחנות.
• יונייטד - טוב, איזה מאמנים, ברמה שיונייטד חושבת שהיא, כבר פנויים בשוק בשבילה? לא יודע כמה סולשיאר הוא העדפה או ברירת מחדל. בנוסף - עניין אגדת המועדון תופס גם פה.
• סיטי - להפקיד בידיו של פפ פרויקט, זו “לא חוכמה”, בטח במועדון שיכול להרשות את זה, ורכישת 2-3 שחקני הגנה כל שנה, לעצמו.

בכל מקרה - הדוגמאות שנתת הן של 4 מהקבוצות הכי מצליחות באנגליה בעשורים האחרונים (אם מתעלמים מארסנל וטוטנהאם, ולא מתייחסים להבלחה של לסטר), אז ההשוואה צריכה להיות יותר לכיוון ברצלונה/ריאל/אתלטיקו. אני באמת לא יודע מה קורה בבטן של הליגה האנגלית, שאת הפרויקטים שלה יותר הגיוני להשוות לסביליה/ויאריאל/ולנסיה/חטאפה/סוסיאדד/אקסטרמדורה.
חוץ מזה, גם עניין “בריחת המוחות” פחות רלוונטי במקרה של הקבוצות האלו, כי חוץ מפפ (שגם הוא לא עשה את זה באופן ישיר), 3 המאמנים האחרים לא אימנו בלה ליגה מעולם.

ולנסיה היא דוגמה טובה לבעיה: מועדון מכובד שאפילו בעונה לא טובה הגיע לשמינית גמר צ’מפיונס, אבל מה שקורה שם בשנים האחרונות מבחינה ניהולית זה קטסטרופה. אז בינתיים יש קאנטרה שעדיין מגדלת שחקנים גדולים עבור מנצ’סטר סיטי, ויש איצטדיון וקהל וכנראה שהם יותר טובים מאברטון או ארסנל על המגרש. אבל בואו נגיד את זה ככה: הם יותר קרובים ללה קורוניה מאשר למנצ’סטר יונייטד.

חטאפה עושה דבר מדהים כבר יותר מעשור, אבל מישהו ייפול מהכסא אם תוך חמש שנים הם בסגונדה ב עם ראסינג סנטאנדר? האם יש שם באמת תשתית של מועדון?

יש דוגמא מעניינת לקבוצת ביניים בליגה האנגלית, שאולי מספרת יפה על הפער ההולך וגדל בין הליגות. הקבוצה היא כמובן אברטון, שלא הגיעה לטופ 4 מימי הביניים בערך. אברטון קונה שחקנים ב-50 מיליון כבר כמה שנים, מה שקשה לתאר עבור קבוצה מקבילה בספרד. אבל האם זה מקנה לה הישגים גדולים יותר מסוסיאדד? לא. עדיין קבוצה בינונית שאפילו לא מצליחה (או משתתפת) בליגה האירופית. יש לה הרבה כסף וזה נחמד, אבל היא לא עשתה איתו שום דבר מעניין עד לא מזמן.
ומה קרה לא מזמן? קרלו אנצ’לוטי מונה למנג’ר. מאמן שממש לא מזמן אימן בריאל מדריד, לאחר מכן בבאיירן מינכן, ועונה אחת בנאפולי. שתי הראשונות בכלל לא בגלקסיה של אברטון, והאחרונה נחשבת, ובפרט כשאנצ’לוטי הגיע אליה, לקבוצה לגיטימית פלוס בליגת האלופות.
למרות הרזומה המרשים, שככל הנראה היה מסדר לו ג’וב באיזו ארסנל (שם קוד לקבוצת טופ 6 באנגליה או טופ 4 בשאר אירופה), אנצ’לוטי בחר להגיע לקבוצת טופ 8 במקרה הטוב באנגליה. האם ניתן לתאר מצב בו קרלו אנצ’לוטי מגיע לאמן את גרנאדה? לא. האם אברטון הציעה לו כמויות כסף של הליגה הסינית שהוא לא יכל לסרב להן? גם לא. הוא הגיע, ככל הנראה, כי הוא אשכרה מאמין שהוא יכול להוציא משהו מהקבוצה הזו.

אם קרלו אנצ’לוטי מאמין באברטון, שהיא אפילו לא טוטנהאם, כנראה שיש לקבוצות הבטן באנגליה כוח משיכה שהמקבילות בספרד לא יכולות להתחרות בו. כמובן שכסף הוא שיקול שלא ניתן להתעלם ממנו, וסביר שהוא השיקול העיקרי. אבל אם אברטונים ימשיכו למשוך אנצ’לוטים, הפער בין ספרד לאנגליה, למעט ריאל-אתלטיקו-ברצלונה, יהפוך לבלתי סגיר.

ואף לא מילה על ניוקאסל.

מעבר לתגובה המצוינת של @sh4rky שמבין יותר ממני על הפרוייקטים בבטן של בפריימירליג כמה הסתייגויות ממה שכתבת.

1. קשה להגיד “לא חוכמה לתת לפפ לנהל פרוייקט”. אחרי הכישלון המהדהד בעונתו הראשונה (שלפניה היה כמובן רכש מאסיבי) זה לא משקף את ההסתגלות על המצב שלו. הוא עצמו אמר שעם ההישגים האלו היו חותכים אותו ממועדונים כמו באיירן, בארסה או ריאל.

2. סולשר מקבל הגנה כ"אגדת מועדון" אבל גם אז הוא מקבל המון קרדיט מההנהלה שזורמת איתו למרות שלא איימו על שום תואר (ויש עוד תארים חוץ מהליגה עבור יונייטד), וכל זה שמדובר על יונייטד שככל הנראה היו לה ברירות יותר טוב ממאמן צעיר וחבר ניסיון כמו סולשר.

3. אצל ביילסה הושקע המון כסף במונחים של הליגה השנייה, ספגו הרבה כאב ראש עם המאמן, ולמרות שהם הפסידו את העלייה לקראת סוף העונה (חלק מהעיניין בגלל בקשה ישירה שהקבוצה תאפשר לאסטון וילה לכבוש נגדם) המועדון לא היסס לתת לו להמשיך את הפרוייקט. אני לא יודע אם כל מועדון קטן אחר היה מאפשר את זה.

בהרבה מקרים כסף מועמד יכולים לטייח הרבה בכל הנוגע להתנהלות בכל קבוצה. ניתנה דוגמא טובה של ולנסיה, לאפשר לראות את זה גם בקרקס של ארסנל, בשכונה של פריז וכ’ו. הקבוצות בספרד לא במצב שהן יכולות להסתיר את הפגמים הללו. בלי פרוייקט טוב אין לחטאפה מה לתת, בלי פרוייקט טוב וסקאוטינג מדהים סביליה מאוד מוגבלת, בלי פרוייקט טוב בטיס בסכנת ירידה ובלי פרוייקט טוב מישהו מהמר על גראנדה שתגיע לאירופה? מישהו ייפול מהכיסא אם הם יחוו מפלה עונה הבאה בגלל הקושי להתמודד בשלוש מסגרות? הכסף משמעותי לבניית סגל עמוק, אבל הפרוייקטים והתכנון הם אלה שנתנו לספרדיות את היכולת לייצב את עצמן שנים קדימה. זה מעולם לא הייתה רכישה גרנדיוזית כזאת או אחרת ( חוץ מבריאל אצל בארסה כבר מתחילים לשלם את המחיר).

הקטע המשעשע הוא שקיוויתי לא להיכנס לדיון “לאיזה ליגה יש גדול יותר?”, אבל אני בעצמי נגררתי לשם.

בכל מקרה -

1. לדעתי זה באמת “לא קשה”. פפ הגיע לסיטי אחרי שנים מוצלחות מאוד בברצלונה, ומוצלחות בבאיירן. בקבוצה כמו סיטי, עם המשאבים והשאיפות שלה, אתה לא לוקח את אחד מ-2-3 המאמנים הכי טובים/מובילים באירופה לשנה אחת, גם אם השנה הזו לא הייתה הצלחה. פפ ידוע כאחד שמגיע לפרק ולהרכיב את הקבוצה, המערך והסגל, וסוג של אין טעם לתת לו פרויקט חד שנתי. חוץ מזה - זה מחזיר אותי לנקודה שהעליתי בהקשר של יונייטד - נגיד והיו מעיפים את פפ, לאן היו מתקדמים? קלופ שנמצא אצל ליברפול? סיטי רוצה למצב את עצמה כמובילה, באירופה ובליגה המקומית. אתה לא עושה את זה על ידי העפת מאמן כזה בכיר, אם אין לך מישהו בסטאטוס דומה בקנה. ואין.
  2. אני לא יודע כמה הקרדיט של הנהלת יונייטד בשנים האחרונות יכול להיחשב כ"פרויקט". בטח לא כפרויקט שמהווה דוגמה להתנהלות טובה. ואולי היו ליונייטד ברירות טובות יותר מסולשיאר מבחינה מקצועית, אבל אחרי אי הצלחות עם מוריניו ו-ואן-חאל, אני חושב שהייתה שם דרישה מאוד רצינית מצד הקהל ל"מישהו מבפנים שמכיר את המועדון ואת סגנון המשחק", משהו שדומה למה שקורה בברצלונה כעת, בשילוב של “טוב…פפ וקלופ לא זמינים, ואין מישהו יותר טוב מזה כרגע”.
  3. הדוגמה של ביילסה נכונה לחלוטין. יותר מזה - היא משהו שלא רואים כמעט בשום מקום, לא משנה באיזו ליגה. הקרדיט שהמאמן הזה זוכה, ובקבוצה שהיא לא בליגה הראשונה, בטח אחרי שנים של אינספור אירועים בעייתיים/מוזרים איתו - הוא מצוין. “נגד” הדוגמה הזו אין לי מה להגיד.

אני מסכים לחלוטין גם איתך וגם עם @sh4rky , אם לא היה ברור. יש דברים שאפשר לעשות בליגה האנגלית ואי אפשר בספרדית. בעיקרם הם נובעים מכסף. חטאפה צריכה לקלוע בול בכל רכש או בכל שחקן שעולה לבוגרים, כי אין לה יותר מידי משאבים לתקן. אברטון, כמו שנכתב, יכולה לשרוף 50+ מיליון כל קיץ ו"לצאת מזה בשלום". אבל הם גם נובעים המון מפסיכולוגיה, והתפיסה שעדיין קיימת שבליגה האנגלית יותר טוב/תחרותי.

השאלה אם באמת מדובר ב"אמונה" בלבד במה שיכול לצאת מהמועדון, או בשילוב של הרבה כסף ויוקרה של לאמן בליגה האנגלית ואולי לגנוב איזו השתתפות באלופות. את השילוב הזה אין לאנצ’לוטי בסין, וגם לא בגרנאדה.

בדיוק כמו במקרה של למפארד השנה, הגישה שלי אומרת שבוא נראה קודם לאן זה יתקדם.

חוץ ממקרים מוזרים בוולנסיה של בעלים סיני בשעת לילה מאוחרת (לא הקבוצה הראשונה ולא האחרונה שסובלת מבעלים שאין לו מושג בתחום ורק פוגע בקבוצה) - אני עדיין משוכנע שכוח המשיכה העיקרי והראשי הוא הכסף. הוא זה שמרים את האנגלית (גם אם פסיכולוגית בלבד, כי כל שחקן שם נקנה ב-50 מיליון אז אולי יש הרגשה שהקבוצות משתפרות), והוא זה שמדרדר את הספרדית. כל עוד שחקנים ומאמנים ימשיכו לפזול לאי הבריטי כי שם הם יקבלו משכורות גבוהות יותר (וכי לשלושת הגדולות בספרד אין להם סיכוי להגיע), והקבוצות הספרדיות ידעו שקבוצות באנגליה ישלמו כסף טוב על איזה דאולופאו (סתם דוגמה, כן?) - לא יכולה להיות המשכיות מספיקה בבטן הליגה הספרדית להרמה, בחינה והמישכות של פרויקט רציני. יש מצב שהדבר היחיד שמונע מקבוצות בליגה האנגלית “לחטוף” כל מיני שחקני חטאפה/סוסיאדד אחרי עונה מוצלחת, הוא גאוות היחידה שמשום מה עדיין קיימת לגביי שחקנים בריטיים. ברגע שזה יירד - המצב בספרד יהיה קשה אפילו יותר.

בדיוק. הכסף שיש לאנגליות, לדעתי, מסתיר את הפגמים שלהן, וגורם אולי לחשוב שהפרויקטים שם מצליחים יותר מאלו של הספרדיות. זה לא בהכרח אומר ששם הפרויקטים מוצלחים יותר, אלא שאולי שם יותר קל לטאטא כשלונות מתחת לשטיח.