כדורגל ספרדי - שוטף

במילה אחת? צ׳ולו.
האיש שהראה לכל הליגה שאפשר לקחת אליפות עם בונקר ו 1-0 ואפילו להגיע לגמר ליגת האלופות פעמיים עם כדורגל ציני שמוציא את החשק לראות כדורגל.
והנה הפכנו לליגת אנטי כדורגל על שם צ׳ולו סימאונה.

ואל תגידו לי מוריניו,נכון הוא ידע להתבנקר טוב מאוד כשהיה צריך,אבל גם עד היום אף קבוצה לא שברה את שיא ההבקעות של ריאל מדריד שלו בעונה אחת.

השאלה שלי היא למה האנגליות לא פועלות כך גם הן?

אני מאוד מבין את הקבוצות הקטנות בספרד שפועלות כך, זה הוכח כאפקטיבי.
מעניין אותי למה זה קורה רק בספרד? האם מנצ’סטר סיטי מתקשה יותר כשמשחקים מולה פתוח? האם יונייטד הייתה טובה יותר מול בונקר?

אני מנסה להבין את הסיבה להבדלים בין הליגות. כלומר ברור שהכסף הופך את האנגליות לחזקות יותר, אך ההבדל הוא הרבה מעבר לכך כי גם כשהאנגליות היו משמעותית פחות חזקות, המשחקים שם היו פתוחים יותר.
אני מנסה להבין מה גורם למאיורקה לשחק בונקר כל פעם כשהיא פוגשת את ריאל וברסה בעוד קריסטל פאלאס תלחץ את מנצ’סטר סיטי בחצי שלה.
הטראומה של אותן ריאל וברסה ההיסטוריות זה ניחוש אחד שהעליתי.

השאלה היא איך הליגה יכולה להפוך שוב למעניינת כמו האנגלית.
לטעמי התשובה מתחילה בשיפוט שמעודד משחק ציני בליגה הספרדית. מחלקים פאולים כאילו מדובר בפרס לשחקן התוקף, כשבפועל הפרס הוא למגן.
התשובה ממשיכה לדעתי בחלוקת זכויות השידור. חלוקה שיוויונית יותר תעזור קצת לקבוצות הקטנות. אני לא חושב שזה יעשה שינוי גדול מאוד בפערי הרמות בפועל, אך מבחינה מנטלית זה יעשה שינוי לדעתי.

לדעתי בכללי עולם הכדורגל צריך לעבור מהפכה חוקתית. עם כל הטכנולוגיה שנכנסה, והטקטיקה שהתפתחה, צריך פתרון חקיקתי שישמור על המשחק, אך זה כבר לדיון אחר.

יכול להיות שזה בדיוק ההבדל. אם אתה לא מועדון שמקדש את האתוס של משחק מבוקר, אז ייתכן מאוד שככל שיש לך יותר כסף (באופן מוחלט ובאופן יחסי ליריבה) פחות נעים לך להתבנקר.
קצת דומה לזה שאחת הסיבות שבאופן יחסי הלך לברצלונה כל כך טוב בקלאסיקו בברנבאו בימים הדומיננטיים שלה (לעומת איך שהלך לה בקלאסיקו בקאמפ נואו) הייתה שהקהל של מדריד “לא הרשה לה” לשחק מבוקר בברנבאו.

דל"פ

מה שקורה עכשיו לא קשור לאתלטי וצולו. הסגנון של אתלטי בשיא שלהם של צולו היה מתוכנן ואתלטי היו מאומנים ומסודרים ברמה שאפשר אפילו טיפה לקנא בהם. עכשיו זה פשוט רמה נמוכה של כדורגל.

אין לי בעיה עם כדורגל הגנתי, התפקיד של ריאל וברצלונה זה לפצח את זה. הבעיה שעכשיו כל הקבוצות משחקות רע.

כן אני מניח שאני לבד בפורום בדעה הזו. :slight_smile:

דרך אגב אני כועס על אתלטי בגלל שהם כפוי טובה וחצופים לא בגלל סגנון הכדורגל שלהם

בשלוף מהמותן? תרבות כדורגל וכבוד לאוהדים.

אני לא מאמין שאף אוהד כדורגל בספרד (חוץ מהפסיכופטים של אתלטיקו) נהנה ממה שהוא רואה. קבוצה עם מינימום של כבוד לאוהדים צריכה לגרום להם להתגאות ולא לרצות להתאבד מחדש כל שבוע.

למסגר ולתלות.

תלוי בקבוצה. בטיס, סוסידד, אתלטיק בילבאו ולפרקים ויאריאל מנסים לשחק יפה. לא כואב לי בעיניים לראות אותן.
לפחות כך נראה לי מהמעט שראיתי.

טל אתה רוצה להגיד לי שרק אני נהניתי כמו משוגע מאיך ששיחקתם בברנבאו??
צימצום שטחים, סדר מופתי, רוע, לחימה על כל כדור, להוציא ליריבה את הרצון לחיות ומתפרצות זה כדורגל שהוא מופת. חבל שאנחנו סתם גרועים ולא משחקים כך כבר כמה עונות.

התפללתי שמישהו יגאול אותי מייסוריי. ניצחון שכולו הפסד.

נהניתי, אבל זה בגלל שדפקתי את הראש עם חברים תוך כדי ונקרעתי מצחוק על עצם ההזייה בה בארסה מנצחת עם אחד ההרכבים הכי גרועים שלה בקלאסיקו מזה עשור. מהכדורגל עצמו? ממש לא.

דווקא אני רואה מגמה חיובית. הקבוצות הטובות יותר העונה בליגה, אלה שמדלגות לצמרת, הן ההתקפיות: ריאל סוסיאדד ובטיס מתעלות על השנים האחרונות שלהן. ויאריאל קרובה לליגת האלופות. ראיו וייקאנו עושה היסטוריה. אתלטיק בילבאו, מיורקה, ג’ירונה, אוססונה, סלטה ויגו מרתקות. למה אתם לא רואים משחקים שלהן לא מול הגדולות?

אפילו קאדיס אחרי הרכש בינואר נראית הרבה יותר טוב התקפית, למרות שמול קבוצות חזקות ממנה היא מציגה משחק הגנתי משובח.

בסוף אלה שמשחקות התקפי מצליחות יותר העונה. חטאפה ההיא של בורדלאס כבר שייכת להיסטוריה.

אגב, גם כלכלית יש סגירת פערים. כל מה שטבאס רוצה זה לצמצם פערים מול הגדולות, לחזק את הקבוצות דרג ב’, וזה עובד.

בין אם ההבדל הוא תרבות כדורגל או כסף, לטעמי את שניהם אפשר לפתור.
אם השופט יתחיל להעניש שחקנים על עבירות מוזמות ויתחיל לחלק צהובים לשחקנים שלא נותנים למשחק לזרום, אז הקבוצות הקטנות יצטרכו להחליף טקטיקה, כנראה לטקטיקה שיותר קשורה בכדורגל.
אם ההבדל הוא כסף, עם חלוקה שיוויונית יותר של זכויות השידור נשפר את המצב.

ככה או ככה משהו חייב להעשות, מקווה שבליגה הספרדית יתחילו להזיז דברים.

ואז ריאל וברצלונה ירוויחו פחות ויהיו עוד פחות רלוונטיות בשוק ההעברות.
הליגה צריכה למצוא דרך להגדיל את העוגה,חלוקה ״שיוויונית״ לא בהכרח תציל את המצב של הליגה לדעתי.
איך עושים את זה במצב הנוכחי של הליגה שכמעט ואין כוכבים והליגה נהיית פחות נעימה לצפייה עם כל עונה שעוברת אני לא יודע,אני כן יודע שלפני עשור זה היה אפשרי ופספסו את הרכבת,ספרדים טובים בהרבה דברים,שיווק זה כנראה לא אחד מהם.

בשביל התחלה, שיתחילו עם השופטים. זה הכי זול והכי קל.
יותר ענישה לכסחנים, פחות לנפגעים שמתלוננים, פחות על דיבורים.
ענישה על צלילות ובזבוזי זמן.
אולי זה יפתח קצת את ההגנות, אולי יגרום לפחות פציעות לשחקנים טכניים. כתוצאה מכך יהיו יותר גולים והליגה תהיה יותר מעניינת לצופים.

בינתיים:

מה הכוונה שלך בחלוקה שיווניות של זכויות השידור?
אם אתה מתכוון שכל קבוצה מרוויחה אותו % מזכויות השידור אז זה בהכרח לא ישפר שום דבר, אלא יזיק לבארסה וריאל.
זה גם לא קיים בשום ליגה אחרת.

חלוקה שיוויונית יותר, כמו בפרמיירליג.
הסתכלתי פה למשל:

כפי שניתן לראות, לא כל הקבוצות באמת מקבלות את אותו סכום, ישנו סכום שהקבוצות מרוויחות לפי ההצלחה למשל. אך ישנם שני סכומים שווים עבור כולם:
equal share - 79m
commercial revenue - 5.6m
סיטי למשל נמצאת במקום הראשון בהכנסות, העומדות על סך של 164 מיליון.
במקום האחרון נמצאת נוריץ’ (נכון לעונה שעברה, היא ירדה ליגה) שהכניסה 98.6.

לכזה מודל אני מכוון.

אז כמו שהראיתי זה קיים בפרמיירליג.

אני מנסה להבין מאיפה אתה כל כך קובע בנחרצות שזה לא יעזור בכלום.
במקרה היחיד בו המודל בוצע, זה עבד. כמובן שזה לא מוכיח דבר, ועדיין זה נותן סיבה לניסיון.
יש גם סיבות למדוע זה יעבוד:

1. כמו שכתבו, חלוקת זכויות שידור שיוויונית יותר תגרום מנטלית לקבוצות לשחק אטרקטיבי יותר. הרבה יותר קל לבוא להתבנקר ורק לעשות עבירות מול קבוצה שמרוויחה פי 10 יותר מאשר מול קבוצה שמרוויחה פחות מפי 2 יותר.
  2. הקטנת פערי התקציב תגרור הקטנה של פערי הרמות ותגרור אמונה גדולה יותר בקבוצה, גם מול הקבוצות הגדולות.

כמובן ששום דבר פה זה לא תורה מסיני, אך 2 הסיבות ההגיוניות הללו, בנוסף להצלחה היכן שהמודל נוסה, בהחלט צריכות לתמוך במודל הזה.

אם הדברים שכתבתי אכן יקרו, אז הסכום הכולל שהקבוצות ירוויחו יגדל. כלומר, ליגה אטרקטיבית יותר תגרור יותר כסף לליגה.

לגבי הפגיעה בריאל וברסה, בטווח הקצר בוודאי, אך אם זה ישפר את האטרקטיביות של הליגה זה יגרום להגדלת הסכום הכולל שהליגה תקבל ובעקבות כך גם ריאל וברסה. זה יעצור כדור שלג מאוד מסוכן של הפיכת הלה ליגה לליגה לא מעניינת.
תראה את הפרמיירליג למשל, האם היום אתה חושב שסיטי נפגעת מהצורה בה הכסף מחולק? לשם השוואה, ריאל (שבמקום הראשון בליגה הספרדית בהכנסות הללו) מקבלת 160 מיליון בעונה. כמו סיטי.
אני בטוח שהפער היה מאוד גדול לטובת ריאל לפני עשור כאשר הליגה האנגלית הייתה בקאנטים. והנה היום הקבוצה הגדולה באנגליה מקבלת על אף החלוקה השיוויונית יותר מריאל מדריד.

ההנחה שלי היא שאם זה יביא לליגה התקפית ומעניינת יותר אז בעתיד זה גם יגדיל את העוגה.
השאלה היא אם זה באמת הסיבה למשחק הציני של הקטנות מול הגדולות.

בנוגע לחוסר רלוונטיות של ריאל וברסה, אני לא מסכים. כמובן שכלכלית זה יפגע בנו, אך לא ברמה שאנחנו אמורים לא להיות רלוונטיים בשוק. אולי לא נוכל לשלוט בשוק כמו בעבר, אך לא נגיע לרמה של חוסר רלוונטיות.

באמת שאני מכבד את הניסיון התמידי הזה “להגן” על הליגה הספרדית מפני משמיצים, אבל מי שלא רואה שהליגה הזאת נמצאת בנפילה חופשית, פשוט עוצם את העיניים.

אני לא רואה שום מגמה חיובית. בסה"כ תנועה מחזורית של קבוצות (התקפיות והגנתיות כאחד), כשלצד היחלשות סופר-משמעותית של אתלטיקו, גם הקבוצה התורנית של פלגריני שמתפלקת לו פעם בכמה שנים, כמו שעשה עם ויאריאל לפני כמה שנים. ואם כבר פלגריני וויאריאל - לך תשווה את ההצלחה הפנומנלית של ויאריאל דאז, קבוצה שמגיעה לחצי גמר צ’מפיונס, עם ההצלחה הלגמרי צנועה של בטיס עכשיו, עמוק בתוך הליגה האירופית.

ומאיורקה ואוססונה ברשימת הקבוצות עם הכדורגל ההתקפי והחיובי? נו באמת… קבוצות שגורמות לכדורגל של צ’ולו, להיראות יותר נאיבי וחיובי משל ילד בן 12 שמשחק פוטבול מנג’ר פעם ראשונה בחיים.

למרות שכפי שדימיטרי ציין, לתקן שופטים זה הכי קל (והכי זול) על-פניו, זה יהיה רחוק מאוד מלתת מענה הולם ושורשי למצב.

כפי שאנחנו יודעים היטב מעולמות תוכן אחרים - תרבות לא משנים דרך שיפוט וענישה. זה טבוע הרבה יותר מידיי עמוק באדם - דרך החינוך, הסביבה וכל מה שהאדם הכיר וחווה מילדות. כשלא מחנכים מגיל קטן לערכים של ספורט וספורטיביות, ומקדשים ניצחון בלי שום חשיבות וכבוד לדרך ולחוויית המשחק עצמו - לשחקן ולצופה כאחד (בדומה קצת למה שמאמני הספורט פה בפורום סיפרו על חוויותיהם מכדורגל הילדים בארץ הקודש) - מקבלים תופעות חוזרות של בזבוזי זמן, התחזויות, לכלוכים וכיסוחים “מתחת לסף/לאף” של השופטים, ובאופן כללי כדורגל ציני וקשה לצפייה.
שום שינוי בשיפוט לא יכול לעקור את התופעות האלה מהשורש, וגם אם יינתנו הוראות משופרות לשופטים והם אף יצליחו ליישמן כנדרש (באורח פלא) - השחקנים (בהנחיית המאמנים) פשוט ימצאו דרכים ציניות חדשות לעקוף את המגבלות. ויותר מזה - לא מעט מהבעיות בשיפוט עצמו, נובעות אף הן במידה רבה מאותה תרבות מקולקלת: יוהרה “מקצועית”, עיסוק בתפל על חשבון העיקר, וכן הלאה.

ולמרות כל התרבות המקולקלת הזו, הצליחו לצמוח בספרד איי מצויינות: אם דרך מודלים של ניהול כלכלי מבריק (פרז בריאל מדריד), שהפכו את המועדון לאחד המותגים החזקים והאטרקטיביים ביותר בעולם ; ואם דרך אנשי מקצוע ספרדים של פעם בדור (פפ וטיטו בברצלונה), שהביאו את המועדון לפסגות מקצועיות שטרם נראו כאן, וכתוצאה מכך גם-כן להצלחות כלכליות מרשימות.

ואז מגיע לכל הדבר הזה טבס, ובדומה למה שניסה לעשות שי פירון בזמנו בחינוך פה בארץ - במקום לחזק ולטפח את איי המצויינות האלה, על-מנת שימשכו את כל השאר קדימה ולמעלה - מחליט להוריד את כולם לאותה בריכת בינוניות מדשדשת, בשם ערכי “שיוויון” מזוייפים.
כמו כל קומוניסט כושל לפניו, טבס לא מבין את האמת הפשוטה בכלכלה המודרנית - זה לא משחק סכום אפס. בניהול נכון, העוגה כולה עשויה (וצפויה) לגדול, גם אם משמעות הדבר שהעשירים יתעשרו עוד, וכולם ירוויחו מכך (וכמובן להיפך, בניהול קלוקל).

זה אחד מהפתרונות שגם אני ציינתי בהודעה הראשונה בנושא. אפילו כתבתי שזה לבדו לא יספיק, אך זה בהחלט יהיה צעד בכיוון הנכון וייתן תמורה קצת יותר מיידים לבעיה.
לא צריך לשנות את חוקי המשחק, וזה גם לא יהפוך את המשחק לאגרסיבי פחות. זה רק יגרום לשחקנים להענש ביותר חומרה על מציאת פרצות בחוקי המשחק.

אני בגדול מסכים עם מה שכתבת על ניהול נכון שיגדיל את העוגה, אך לדעתי דווקא במקרה הזה, הגישה הסוציאליסטית יותר היא זו שתגדיל את העוגה כי היא זו שיכולה לשנות את הגישה של הקטנות, כפי שכתבתי בהודעה הקודמת.

פתרון נוסף יכול להיות שבמקום לתמרץ הצלחות, לתמרץ שערים. כלומר שהחלק בחלוקת העוגה לפיו קבוצות מקבלות כסף לפי כמות ניצחונות או נקודות, להחליף אותו בכמות שערים (או באיזה שכלול כזה או אחר של נקודות וכמות שערים). זה ניתן לביצוע גם במידה ונחלק את העוגה בצורה שיוויונית יותר וגם אם לא.

שום פתרון לא יהיה פתרון קסם בפני עצמו, אך כל אחד מהם יהווה צעד כזה או אחר בדרך למטרה.

בתור אוהד של ריאל מדריד וחובב כדורגל ספרדי באופן כללי, אני מאוד אתבאס אם הליגה תמשיך להשאר מאחור.

איפה זה עבד לפני? יש לך דוגמה ?