כדור הזהב :: דמבלה 2025!

שמע אתה קצת מגזים אבל שיהיה. פאביו קנבארו בטח לא זכה בפרס על עונה טובה ביובנטוס, הוא הציג מונדיאל - כן זה רק חודש עם שבעה משחקים - היסטורי - אפס טעויות, מאסטר קלאס של עבודת הגנה. אני לא אומר שזה בהכרח מוצדק אבל להגיד שהוא רק בלט או משהו כזה זה לא נכון.
הפרס משקף לרוב מעין שילוב של מי שהיה בכושר הכי טוב באותה השנה ולא את השחקן הטוב בעולם באופן כללי. לטעמי היו עונות שכריסטיאנו רונאלדו בהחלט היה ראוי או הציג באותה שנה יכולת טובה משל ליאו מסי אבל בסדר לא נפתח תיבת פנדורה.

לגבי פדרי וכדומה - כן תמיד יש נטייה לבחור בשחקני ההתקפה ולהעריך את הביצועים שלהם יתר על המידה, גם אם רודרי ומודריץ’ זכו בבלון ד’אור בעשור האחרון. לדעתי הבחירה של רודרי היא גם כן ביזיון. פדרי מבחינתי היה ראוי לחמישייה.

אני גם שם לב שאמרו שלא מתייחסים לפרס הזה ובכל זאת כולם מדברים עליו על אף דרך ההצבעה הבעייתית או חוסר שביעות הרצון מאיך שהדברים קורים שם.

אז אני אנסה להעביר שוב את הנקודה שלי, בכך שנעבור רגע ביחד על המכניקה של תהליך הבחירה, ואז תבין למה זה דווקא סביר לגמרי.

ניקח לצורך העניין תהליך מחשבה שעשוי לעבור שופט אקראי בתחרות:

• הוא יושב עם עצמו וחושב “מי היו הקבוצות הטובות/המצליחות/המלהיבות ביותר בשנה החולפת?”(*)
  • כנראה שהוא יעלה עם 3 שמות עיקריים: פסז’, ברצלונה וליברפול.
  • אז הוא ינסה לחשוב “מי היו השחקנים הבולטים והטובים ביותר בכל אחת מהן?”
  • כנראה יעלו לו דמבלה, ימאל, ויטינייה, סלאח, ראפיניה, דונארומה, פדרי, מקאליסטר, חכימי, מנדש..
  • בשלב הזה הוא כנראה יגיד לעצמו “טוב, קצת התפזרתי - היו עוד שחקנים טובים השנה, שלאו דווקא שיחקו באחת משלושת הקבוצות הללו. אמבפה, קיין, פאלמר, ועוד.. הגיע הזמן להתחיל לגבש את העשירייה שלי.”
  • הוא יתחיל נניח מדמבלה, או אפילו מלאמין, כשהשני מיד לאחריו.
  • אח"כ הוא ירצה לתת הכרה גם לעונה היוצאת דופן של ליברפול בכלל ושל סלאח בפרט.
  • משם הוא יחזור לוויטיניה, לגביו הייתה לו התלבטות קשה האם הוא או דמבלה היה חשוב יותר לעונה הפנומנלית של פריז, ואז הוא יאמר לעצמו שאי אפשר להתעלם מהמספרים המטורפים שהציג ראפיניה, ולכן משבץ גם אותו.
  • הוא ממשיך ואומר, בדומה למה שאמר כאן אסף לדוגמה, שבסופו של יום השחקן הטוב ביותר שהוא ראה באופן אינבידואלי בעונה האחרונה הוא אמבפה - אז “אמנם אני לא יכול לתת לו את המקום הראשון בגלל שלא הצליח לתרגם את היכולת שלו להצלחה קבוצתית, אבל במקום השישי בהחלט אפשר לשים אותו”.
  • ואז הוא חוזר לעונה הכמעט מושלמת של פריז, ואומר לעצמו “זה לא הוגן לתת את כל התהילה רק לשחקני התקפה כל הזמן - מה עם דונארומה, שהציל את פסז’ יותר מפעם אחת? ומה עם חכימי שהיווה צלע חשובה בהגנה וגם בהתקפה כאחד?” - מכניס אחד מהם נניח, ואת המקום הנוסף נותן למקאליסטר שהיה שחקן מפתח באלופת הפרמיירליג הגאה.
  • אח"כ הוא אולי חושב שגם הליגה הגרמנית בכלל והעונה האינדיווידואלית של קיין (עם תואר ראשון בקריירה סוף-סוף!) בפרט שווה אזכור בעשירייה הראשונה, והופ כמעט נגמר המקום בעשירייה שלו, אז הוא מחליט לקנח בפדרי.

כמובן שכל זה תהליך היפותטי לחלוטין, ואחד מבין רבים מאוד אפשריים. אבל הוא סביר ולגיטימי לחלוטין וגם לא “מוטה” במיוחד, ומסביר איך שחקן כמו פדרי עשוי למצוא את עצמו במקום ה-10-11, מבלי שיהיה מדובר ב"ביזיון".

(*)בהקשר הזה, קצת מצחיקות אותי הביקורות הקבועות על זה שלהצלחה הקבוצתית של השחקן באותה עונה, יש משקל רב בסיכויי הזכייה שלו בפרס.
קודם כל, כרגיל - יש כאן הרבה פעמים טענות מפוזיציה, כשלדוגמה מצד אחד טענה נפוצה בקרב אוהדי בארסה היא ש’אם הפרס הזה היה באמת משקף, מסי היה צריך לזכות 15 שנה ברצף’, ומצד שני באותה נשימה עולות טענות כמו זו:

גם אם נתעלם רגע מהנקודה הזאת, ונתייחס רק לגופה של טענה - יש סיבה טובה מאוד לכך שלהצלחה קבוצתית יש משקל רב ב"ניקוד" הסופי.
קשה מאוד עד בלתי אפשרי להשוות בין הרמה של שחקנים מקבוצות שונות, שמשחקים בליגות שונות וברמות שונות (שלא לדבר על תפקידים שונים וכו’). ואנחנו רואים את זה כל הזמן גם בוויכוחים כאן אצלנו - האם 35 שערים בליגה הצרפתית שווים יותר או פחות מאשר 25 באנגלית, לדוגמה?
גם במקרים הבודדים שמתמזל מזלנו ויש מפגש ישיר בין שתי הקבוצות ובין שני השחקנים המועמדים, עולות בד"כ טענות (לא פעם גם בצדק) שמשחק אחד-שניים לא בהכרח משקפים, שבדיוק לאחד מהם היה משחק נפל בודד, או שהקבוצה שלו שיחקה על הפנים ולא הזינה אותו מספיק, וכן הלאה.

זה עוד בלי שדיברנו על משתנים נוספים, כמו מידת ההשפעה של שיטת המשחק של הקבוצה הספציפית על ההצלחה של מועמד לפרס (שחקן גדול ‘אבסולוטית’ לא אמור להיות תלוי כ"כ בשיטת המשחק בה הקבוצה שלו משחקת, לא?), או הצלחה בקבוצה קטנה לעומת גדולה (אולי דווקא בקבוצה קטנה קשה יותר להצליח ולפרוח, בטח בתפקידי התקפה? למה לדוגמה אף-אחד לא דיבר על דני גוויסה בזמנו כמועמד לגיטימי לכדור הזהב, כשכבש כמעט 30 שערים בעידן שטרום החייזרים, במדי מאיורקה הקטנה?)

ולכן, הדרך של חובבי כדורגל לנסות להכניס “קנה-מידה” לשיפוט האישי-אינדיווידואלי של השחקן, היא להסתכל על ההצלחה הספורטיבית של הקבוצה שלו - וזה הגיוני לחלוטין, שלא לומר אף מתבקש.

איך וכמה בדיוק לשקלל את השיקול הזה בתוך סל השיקולים והנימוקים של הדירוג? זה כבר סובייקטיבי וכל מקרה לגופו, כפי שבא לידי ביטוי בדיונים שלנו לדוגמה.

אכן זו בעיה קשה. אני אף פעם לא התחברתי לטקס הזה כי הרגשתי שהרבה פעמים זה לוקח בכדורגל מהמאמץ הקבוצתי לאישי ובכך לגרום לשחקנים מסוימים תמיד לאבד את ההכרה שמגיעה להם כי תמיד הסופרסטאר יקבל את ההכרה ולא השחקנים שעושים את העבודה השחורה.

אבל השנה אני נודר נדר, אין מבחינתי יותר כדור הזהב או הבבל"ת הזה. משנה הבאה לא מתיחס אליו יותר.

הביזיון של השנה זה ביזיון אחד יותר מידי בשבילי.

ולפני שיאשימו אותי בדפי מסרים ופוזיציה (למרות שמודריץ ובנזמה זכו אני חשבתי שהם זוכים ראוים לחלוטין ) דמבלה זוכה ראוי לחלוטין, חלאה אבל מבחינת כדורגל מגיע לו.

תשמע בוא נגיד שאתה לא לבד בזה:

-אני מתבאס ככה בדיעבד שראול לא קיבל את ההכרה הזו והפסיד למייקל אואן ב-2001, ואואן היה אחלה חלוץ אבל מבחינתי ראול בעונת השיא שלו בקריירה ברמת המספרים והוא היה גם מוח כדורגל.
מעבר לכך הרי כדור הזהב הפך את ריאל מדריד המועדון שלי למטורלל ונעשה לנו עוול מבחינתי אשתקד, והנה גם השנה בערב חג נורא סיקרן אותי באיזה מקום יסיים קיליאן אמבפה (היה ברור שבתרחיש האופטימי וההזוי זה לא יותר מטופ 5) שלא היה רלוונטי לזכייה.

-דבר נוסף הוא שאין באמת אלטרנטיבה, שחקני העבר הגדולים למשל מוזמנים להעניק פרסים וכדומה ואוהבים לחזור למרכז הבמה - חלקם. רונאלדיניו, לואיס פיגו, אנדרס אינייסטה היה שם. זה לא שאין פרס נוסף, היה פעם, שחקן השנה וכדומה, עד שנעשה איחוד. והשחקנים עצמם ממשיכים די לקדש את הפרס הזה כמו שעשה כריסטיאנו רונאלדו.

לא הבנתי, אתה אומר שרונלדו כבר לא מקדש את הפרס הזה וזה מה ששחקנים צריכים לעשות? אם להפסיק לקדש אותו כמו שרונלדו קידש אותו בעבר?

כריסטיאנו רונאלדו עכשיו לא רלוונטי לרשימות. אני טוען שההתנהגות שלו בעבר, הבכי ב-2013 - שלא הייתה לי בעיה איתו, התגובה שלו בשנים בהן הוא לא נבחר, למשל 2018 - ליאו מסי לא היה מתנהג כך - גרמה גם במידה מסוימת “להילה” של הפרס הזה. כאילו אם רונאלדו לא זכה בפרס בשנה מסוימת אז לא מכירים בו או בעונה הטובה שלו. אני רואה שזה סופר-חשוב לשחקנים עדיין. לאמין ימאל הגיב בקלאסה (אבא שלו קצת פחות), הוא יודע ששנה הבאה הוא בהחלט יכול לזכות.

אצל רונלדו חשיבות של פרס תלויה באם הוא זכה בו או לא. לוזר קלאסי.

אם הפרס הזה באמת מעניין מישהו, זה הניקוד של כל אחד.
הם מציינים שבשנה שעברה רודרי ניצח בפער של 41 נקודות בלבד.
לא ראיתי שפירסמו כיצד הצביעו כל אחד ואחד. כן ראיתי שמתוך 100 הצבעות, דמבלה היה במקום הראשון 75 פעמים לעומת 11 של לאמין.

מצטרף קצת באיחור למסיבה, אנסה לחדש.

נתחיל מהאובייס - אני חושב שדמבלה הוא זוכה ראוי. חושב שגם לאמין וראפיניה היו זוכים סבירים מאוד (ולכן חושב שהמקום של האחרון עושה לו עוול קל).

נקודה הבאה - דמבלה הוא בפירוש לא השחקן הטוב בעולם, ואפילו לא הטוב בעולם בעמדה שלו (מעדיף את לאמין, אמבפה וסלאח עליו בלי למצמץ). הפרס בסוף הוא הצבעה של אנשים, שנובעת משילוב של יכולת כללית (ודמבלה אולי לא הטוב בעולם אבל כן וורלד קלאס), של עונה נקודתית (שהייתה מוצלחת עבור דמבלה, גם אישית וגם קבוצתית), ושל מזל (אם ליברפול מנצחת את פריז בהטלת מטבע בפנדלים הוא כנראה לא ב-30 אפילו).

למה אני אומר שדמבלה לא היה אפילו ב-30 אם פריז מודחת בשמינית (תרחיש לא מופרך בכלל) - כי זה מה שהיה עד עכשיו:

אני חושב שהשנים האחרונות של הפרס נותנות לנו עוד פרספקטיבה כדי להעריך את מסי וכריסטיאנו (כאילו שהיינו צריכים עוד אחת כזו), בפרט עבור אלה מאיתנו שלא זוכרים כדורגל של לפני 2008. גם את היכולת שלהם (עם כל הכבוד לזוכים כמו דמבלה ורודרי), וגם את העקביות שלהם. למעשה, ב-5 השנים האחרונות מאז פרץ הקוביד לחיינו, היה רק שחקן אחד שהיה פעמיים בפודיום של כדור הזהב (אני אפילו לא מדבר על זכייה), והוא - ניחשתם נכון - לאו מסי:

ונקודה אחרונה - כמו שכבר כתבתי, דמבלה הוא זוכה ראוי בעיניי, אבל הוא לא השחקן הטוב בעולם. פורסם אחרי הזכייה שלו שהוא המצטרף העשירי למועדון זוכי מונדיאל + ליגת האלופות + כדור הזהב. אנקדוטה נחמדה. אני מעדיף להסתכל על מועדון אחר, שמונה גם הוא עשרה חברים: השחקנים שזכו לפחות בשני כדורי זהב. אם אני צריך להמר מי יהיה המצטרף הבא למועדון הזה, אני מהמר (בלי סדר מסוים) על אחד מבין אמבפה, הלאנד ולאמין, למרות שיש להם ביחד אפס כדורי זהב, נכון להיום.

לדעתי כדור הזהב השנה היה צריך ללכת לאחד מבין אמבפה או סלאח (כנראה סלאח). בסוף, הם שני השחקנים הכי טובים בעולם ואחד מהם היה ראוי לתואר הזה. דמבלה פשוט לא ברמה הזאת. אם אני זוכר טוב, ההליכה האוטומטית לשחקן שזכה בליגת האלופות קרתה בשביל למצוא שובר שיוויון בין מסי ורונאלדו, היום ששניהם לא רלוונטיים, אין סיבה לא לתת פשוט את הפרס לשחקן הטוב בעולם, שזה אמבפה. אם בכל זאת רוצים להתחשב בתארים אישיים - אז סלאח.

מסי ורונאלדו לא זקוקים לשובר שוויון בדמות תארים קבוצתיים כדי להכריע מי מהם היה השחקן היותר טוב בשנה מסויימת, כן?

הסיבה שתארים קבוצתיים נלקחים בחשבון היא שיש המון אנשים שחושבים שנכון לנסות להתחשב גם במדדים אובייקטיביים מסויימים ולא נטו בדעות סובייקטיביות ומוטות. זה לא קשור לשובר שוויון בלתי נדרש בין השחקן הטוב בהיסטוריה לבין חייזר שלא רואה אותו ממטר.

בכל שנה שמסי שיחק הוא היה יותר טוב מרונלדו. כל דעה אחרת היא הזויה ומנותקת מהמציאות והבנאדם צריך להיבדק או לעבור לראות הוקי קרח.

אני לא מבין למה נותנים כזאת חשיבות ענקית לתואר הזה, הוא מבוסס על בחירות אישיות של המון אנשים, ככה שיש פה גם עניין פוליטי וכמובן ״הצדקה״ לאנשים האלה לבחור מישהו שגם זכה בתארים קבוצתיים. דמבלה שחקן שנדחף ע״י הקטארים, זה גם עניין פוליטי, וברור שמבחינת יכולת אמבפה, לאמין וסלאח היו עדיפים עליו. אבל לא תמיד השחקן הכי טוב בעולם זוכה בפרס הזה, כמו למשל ליאו מסי בכל השנים שלא זכה…

נכון כשאתה מבקש מצ’אט ג’יפיטי תשובה, ואז אומר תשאיר את התוכן תשנה את הסגנון?
אז התגובות של דוד ושביט :slight_smile:

אני עדיין לא קבעתי את התור לפסיכיאטר ואני לא באמת מצפה לפתח פה דיון אבל זו הגזמה (לא בפעם הראשונה גם). לפני שיסקלו אותי באבנים ובכדומה: כריסטיאנו רונאלדו היה טוב לדעתי מליאו מסי ב-2008, ב-2014. ב-2017 הוא סיים את ליגת האלופות עם נוקאאוט מטורף, אז זה לא אותו דבר אבל שווה אזכור.

בגלל שיצאה לו כאן תדמית של דוחק ואיזה פיליפו אינזאגי משודרג - ב-2012 הייתה עונה מטורפת שלו באליפות שלנו, הוא עדיין היה שחקן יוצר שעובר שחקנים, מבשל הרבה, משחק באגף חלק מהזמן. לא יכול להגיד שזה מאפיל על מסי בשנה הקאלנדרית ההיא כמובן אבל שווה אזכור.

קיליאן אמבפה לא היה ראוי יותר לזכות מאשר עוסמאן דמבלה. הוא בישל מעט מאוד שערים, התעורר בחצי העונה, וגם יש גבול כמה אפשר לזלזל בכל זאת בהצלחה קבוצתית. אמבפה לא הסיבה שריאל לא זכתה בשום תואר גדול, אבל לא מגיע לו לזכות בכדור הזהב. עוסמאן דמבלה ראוי ממנו. הפרס ההולם את אמבפה של העונה זה פרס נעל הזהב ששלו.

ההגדרה הנכונה של הפרס מדעתי היא מי ששיחק את אותו הכדורגל כביכול הטוב ביותר באותה שנה רלוונטית וגם זכה בתארים קבוצתיים משמעותיים.

אתם מנסים להגיד לאמין בצורה ממש עקומה.

שמע אתה גם כותב עליו שהוא לוזר בכל הזדמנות על כריסטיאנו רונאלדו (אני לא יודע אם אתה באמת מאמין לזה או לא - לא רוצה להמר), אני גאה בעצמי, על גבול מצטיין דיקן, שהצלחתי להחזיק מעמד עד עכשיו ולא לענות לך. אבל יש גבול לכל דבר אתה יודע.

הייתי בהופעה של אתניקס ביום שישי בערב - כל הלהיטים למעט הדבר הטוב הזה, חבל.

גם רמה גבוהה וגם לא קשור לא קשור למה שכתבתי :slight_smile: בפועל זה מה שקרה. לרונאלדו לכל הפחות היה מקום בדיון “השחקן הטוב בעולם” בשנים שזכה. הייתי מקבל זכייה של האלאנד, אמבפה, סלאח.. דמבלה לא ברמה.

אני יכול לקבל את הטענה שלך ויש לזה קייס, אבל מתי בפעם האחרונה זכה בכדור הזהב ״השחקן הטוב בעולם״ בעיניך?

אני בגדול אוהב את הגישה של לתת לשחקן שהיה הכדורגלן הטוב בעולם בעיניי באופן אינדיבידואלי באותה עונה, אלא מה שחקן אחר שלא נמצא רחוק מהתואר הזה, רשם עונה באמת מיוחדת ונדירה ברמה האישית והקבוצתית (כמו בנזמה ב2022).

אם כדור הזהב היה באמת עובד ככה, אלו הזוכים שלי ב-20 שנה האחרונות:

2006- רונאלדיניו
2007- קאקה
2008- כריסטיאנו
2009- מסי
2010- מסי
2011- מסי
2012- מסי
2013- מסי
2014- כריסטיאנו
2015- מסי
2016- כריסטיאנו
2017- כריסטיאנו
2018- מסי
2019- מסי
2020- לבנדובסקי
2021- מסי
2022- בנזמה
2023- הלאנד
2024- ויניסיוס
2025- סלאח

איכשהו, אמבפה שכבר בערך 3-4 שנים הוא השחקן הטוב בעולם בעיניי לא מצליח להיות הזוכה שלי באף עונה. כנראה בגלל שאף עונה אישית מרשימה רק בליגה הצרפתית אינה מספיק חזקה עבורי כדי שזה יתעלה על עונה מרשימה מאוד אישית וקבוצתית של שחקן טופ 3 בעולם אחר.

ב-2016 השחקן הכי טוב בעולם היה סוארז.

ב-2023 השחקן הכי טוב בעולם היה מסי.