קורונה :: הדיון של הקוביד

אין לי שמץ. משרד הבריאות לא שש לפרסם כאלה.

כל הנתונים שלי הם מהאתר הרשמי של משרד הבריאות, אני רק קורא את הגרפים ומחליט לפיהם מה דעתי.

אתמול התלבטתי אם לקבוע תור לחיסון שלישי. ההערכות הם ש20%-40% מהמדינה ידבקו באומיקרון, וחשבתי שעם סיכויי הדבקה כ"כ גבוהים, אולי כדאי לפגוש אותו אחרי חיסון נוסף.

ואז בנט הודיע שאישרו חיסון רביעי למבוגרים, והבנתי שאם אני אתחסן פעם שלישית, כנראה יכריחו אותי גם פעם רביעית. בינתיים ירדתי מזה.

תן לי לנחש… ערוץ 2? האם מישהו מכיר נגיף שהדביק 40%-20% מהמדינה? זה בערך כמו שאני אעריך שמסי בפ.ס.ז יכבוש 300 שערים בשנה הקלנדרית של 22.

ערן סגל, מכון וייצמן. אם יש מישהו שאני סומך על ההערכות שלו (לוקח אותן בערבון מוגבל, ועדיין אני מקשיב לו) זה הוא. ההערכות שלו תמיד לא היו קיצוניות, והיו קרובות (פחות או יותר) למה שקרה במציאות.

זה שהוא פרסם את זה ב2 כי זה תואם את הפרופגנדה שלהם זה לא תירוץ מספיק טוב כדי לזלזל באמינות שלו.

טל, זה שהוא פרסם שיש נגיף מסוים שיכול בחודש להדביק 20-40 אחוז מאוכלוסיית ישראל. זה מה שאמור לגרום לך לתהות על קנקנו. לא הפלטפורמה בה הדדהו אותו.

הכירו את ‘פלורונה’: מהיום אפשר לקבל שניים במחיר אחד! אין צורך לבחור בין שפעת לקורונה. והכי טוב - המצאה כחול לבן

מקווה שזה יוסף בקרוב לדשבורד של משרד הבריאות ויכלל בדרכון הירוק. כל המעוניין להתנדב כנאמן פלורונה - פרטים אצל נדב אייל

מקדם ההדבקה של האומיקרון במדינות שבהן הוא כבר התפשט הוא על סף ה3, כאשר יש הכפלה במס’ המאומתים החדשים כל 2-3 ימים.

תסתכל על מספרי המאומתים אצלנו בעשרת הימים האחרונים:
25.12 - 807
26.12 - 1,806
27.12 - 2,976
28.12 - 3,246
30.12 - 4,077
31.12 - 5,078
01.01 - 5,483
02.01 - 4,222
03.01 - 6,562

אנחנו טסים לכיוון שיאי מאומתים, הניתוחים הסטטיסטיים הם שנגיע ל50,000 מאומתים ביום עוד שבועיים (אגב, את רובם לא נאתר, לכן לא ברורות לי הבדיקות המטורפות. די למגפת הבדיקות. שחררו!), וזה ימשיך לעלות עד שנגיע לחסינות עדר שתגרום לכך שאין יותר את מי להדביק והמספרים יתחילו לרדת.

טל מה הלחץ? כבר עכשיו ניכר איבוד המושכות. יש השלמה שהזן הזה ‘מבחינת הדבקה’ גדול עלינו ושוב בדיקות/בידודים לא יעצרו אותו.

יאללה, טבילה אחרונה לפני השחרור

טל, עד היום מנסיונך, מקדם ההדבקה נשאר למעלה עד שהושגה חסינות עדר? או שמקדם ההדבקה ירד בשלב מסוים לפני שהגיע לחסינות עדר?

איך אתה יודע שזה ימשיך לעלות עד שנגיע לחסינות עדר ולא ירד מתישהו כמו בכל גל וגם אם כן איך אתה יודע שבכלל תושג חסינות כזו? אולי ידבקו שוב ושוב? אולי יהיו וריאנטים חדשים?

ככה עובד כל וירוס. הוא מדבק מדבק מדבק, עד שהוא ממצה את גבול היכולת שלו.

אם נגיף מסויים מאוד פאטאלי, כל הפונדקאים שלו ימותו מהר, הוא לא יוכל להדביק וימצה את פוטנציאל ההדבקה שלו די מהר.

הבעיה בקורונה, מן הסתם, היא שהוא מאוד מדבק, אבל גם שבניגוד לשפעת ווירוסים אחרים - חום לא מפריע לו להמשיך להדביק אנשים. לכן הוא ממשיך להדביק ולהדביק עד שהוא ממצה את הפוטנציאל שלו בצורה כלשהי.

מעבר לעובדה שהיינו בהגבלות קשות מאוד במשך שנה שלמה עד מבצע החיסונים, הגבלות שהקטינו בצורה מלאכותית את מקדם ההדבקה:

בגלים 1-2 רק סגר משמעותי הוריד את מקדם ההדבקה. ברגע שיצאנו מהסגר המקדם התחיל לעלות בחזרה. למה? כי מן הסתם לא הייתה לך חסינות אצל הציבור הרחב. ברגע שסגרת אנשים בבתים, יש בתים שהדביקו את כולם, ושם מוצה פוטנציאל ההדבקה, ויש בתים בהם מלכתחילה לא היה במה להדביק. ברגע שיצאת מהסגר, מן הסתם זה כבר לא תקף.

בגל 3 גם ההגבלות לא עזרו, כי אלפא היה הרבה יותר מדבק מהוריינט המקורי, ורק חסינות עדר (60% מחוסנים) הורידה את כמות ההדבקות, והאמת שהיא כמעט איפסה אותם (המקדם היה בשפל על 0.6). רק שילוב של וריינט הדלתא עם העובדה שהחיסון הרבה פחות אפקטיבי במניעת הדבקה אחרי 3-4 חודשים השיבו את העלייה בתחלואה.

בגל 4 הלכו על חיסון בוסטר, כדי להעלות בחזרה את חסינות העדר. בגדול זה עבד.

ואז הגיע האומיקרון.

בגל 5 כולם מבינים שאין לך אפשרות מלאכותית להוריד את מקדם ההדבקה, או את התחלואה. האומיקרון ככ מדבק, שאלא אם תנעל את האנשים בבתים ולא תתן להם לצאת כמו שקורה בסין, אתה אולי תצליח להוריד את המקדם מ1.88 ל1.6 או בקרוב במקום שנגיע ל3 אז ל2.8.

שים לב שאפילו הקיצוניים ביותר במשרד הבריאות נשמעים מיואשים, והם די ויתרו על ההגבלות. אפילו שוקלים לבטל את התו הירוק. לא כי גם הם פתאום גילו את האור, והבינו שטיטי צדק.

בכל אופן, בגלל שחלק גדול מהאכולוסיה מחוסן/מחלים, וחצי מדינה בערך גם לקחה בוסטר, לא יודעים אם 2 מיליון מאומתים יספיקו לחסינות עדר, או שנגיע ל4 מיליון מאומתים עד שנגיע אאליה.

“ירד מתישהו כמו בכל גל”. נופ. זה לא יורד סתם ככה, אתה מוזמן לקרוא את ההסבר שלי לליאור. איך אני יודע שתגיע חסינות כזאת? כי זה בדיוק כמו חיסון, רק עם תופעות לוואי הרבה יותר גרועות. אם תחסן/ תדביק מספיק אנשים - תגיע לחסינות עדר.

הדבקה חוזרת? לא סביר. לא בקרוב. לא במצב של פנדמיה. וריינט חדש? מאיפה לי, אני לא נביא.

לפי הרציונל שלך טל בשבדיה לא היו גלים וכולם כבר מתו שם… כל ההשערות ששיערת כאן נחמדות מאוד רק שחסרה להן הוכחה…

קבל טיעון אחר הגיוני קצת יותר משלך: מקדם ההדבקה עולה בזמנים לא ידועים ויורד לאחר כשבועיים שלושה של פיק. כמו שאתה לא יודע להסביר מתי הוא עולה כך אתה לא יודע להסביר מתי הוא יורד. זה שבני אדם מתנהגים בצורה מסוימת כשהמקדם עולה לא אומר שההתנהגות היא הגורם לירידתו.

התגובה שלך לא הגיונית, סותרת את עצמה, את המציאות ואת הכל בערך.

היו בשבדיה גלים, הם נבעו מוריינטים שונים (אלפא, ודלתא שכנראה הגיע לשם מוקדם) ועכשיו מהאומיקרון. העובדה שהם חוו גלים יחסית שקטים, היא שהם ניסו לבקר את ההדבקה בשלבים הראשונים, והגיעו למצב של חסינות יחסית.

image

הרציונל שלי מבוסס נתונים, ועל הידע המדעי שנאגר עד היום. המשך התגובה שלך מבוסס על כלום ושום דבר, וסובר שמדע זה בולשיט.

אחד הדברים שהכי מפריעים לי מאז שהוירוס בחר לברך אותנו בנוכחותו הוא השימוש המאגד בשם “מדע” גם עבור המדעים המדוייקים וגם עבור המדעים הסטטיסטיים.

עד 1.1.2020 כל פיזיקאי היה אומר לך שכימיה וביולוגיה (ומכאן שגם הנגזרת שלהם - רפואה) זה לא מדע. נכון, זה קצת הקצנה, אבל הבעיה עם מדעים סטטיסטיים היא שאתה לא יכול לחזור שוב ושוב על הניסוי ולהגיע לאותן תוצאות. זה מה שמייחד את הפיזיקה (למרות שאם אני לא טועה, גם הכימיה היא מדע מדוייק, ורק הביולוגיה איננה כזו).

על כל פנים, מדעי הרפואה, ההתנהגות, הנפש, התזונה והקוסמטיקה הם כולם “מדעים” שידוע כי במחקרים שלהם ניתן להשיג כמעט כל תוצאה שרצויה לעורך המחקר.

מאז פרצה הפנדמיה לחיינו אני חש שאני צופה שוב ושוב באותו טריק ישן: לתקוע את החץ ולצייר מסביבו את המטרה.

ההדיוטות באים ומתרשמים מהדיוק המופלא של הקשת. החץ ממש במרכז המטרה, יפה וניצב בגאון.

אבל אני… אני ראיתי מספיק פעמים את הטריק הזה בשביל לדעת שאני לא יודע כלום.

אה, כן… דיברנו על מדע…

בוא נהיה כנים לרגע. “מדע” הרפואה הוא לא בולשיט, אבל הוא גם לא פיזיקה. יש בו הרבה אי-דיוקים, הרבה מאוד דברים שעוד לא ידועים, הרבה חריצת גורלות שמסתיימת בחיים בריאים וארוכים, הרבה חוסרים בהבנה של תהליכים גופניים וחוות דעת שניה לכולם (כן, אני אכן מכוער :wink: ).

מותר ואף רצוי להטיל ספק באמירות ה"מדע" - במיוחד כשהוא מגיע עם אג’נדה ומבקש לבטל את אחד מיסודות המדע - האפשרות והצורך להטיל ספק.

רובנו חייבים את אורך החיים הנהדר שלנו לאותו “מדע” סטטיסטי. את הבריאות ומערכות הבריאות שעוזרות לקיים את הבריאות הנ"ל. חברות התרופות שמוכרות לנו הרבה מאוד אשליות גם הופכות את חיינו לטובים וארוכים יותר (גם אם לא בריאים יותר). כמעט כולנו צריכים להגיד תודה לעולם הרפואה (למעט אלו שהוא הורג** ולמעט אלו שממילא יש להם גנים עמידים בטירוף והיו מגיעים לחיים ארוכים גם ללא מערכות הבריאות). עם זאת כדאי לנו לזכור שעולם הרפואה אחראי לכמה מהפאשלות המהדהדות של המאה העשרים, וגם אז המטרה צויירה מסביב לחץ וכולם טפחו לעצמם על השכם, עד שהגיע הזמן שכבר לא יכלו להסתיר את האמת המביכה.

זוכר את האלטרוקסין? זו סתם דוגמה אחת מהעבר הקרוב, אבל האם לדעתך כל אותם פאציינטים שסבלו היו צריכים להיות מושתקים עם אמירות כמו

?
כי זה בדיוק מה שהרופאים שלהם אמרו להם כשהם התלוננו שמשהו לא בסדר. המדע היה נכון, החולים יצאו דפוקים.

**בארה"ב הסיבה השלישית למקרי מוות (האמת, לא זוכר באיזה שנה או אם זה ככה בכל שנה) היא טיפול רפואי שגוי.
תן לזה רגע לחלחל.
“המדע” שהוא לא בולשיט הוא הסיבה השלישית למוות בארה"ב - אחרי סרטן והתקפי לב, ולפני סוכרת, אלצהיימר, פרקינסון, תאונות דרכים, תאונות עבודה, לא יודע… תחשוב אתה מהן כל הסיבות שמגיעות אח"כ. רק תן לזה לחלחל עוד כמה שניות… גורם המוות השלישי הוא “מדע” (שאינו בולשיט, כדבריך). כזה שאנשים בטחו בו ונתנו את חייהם בידי נציגיו. כמה חבל שצניעות היא לא חלק מעולם המושגים של ה"מדע" הזה :disappointed:

1. אשמח אם תפנה אותי להסבר
  2. שני הגלים הראשונים היו אותו וריאנט
  3. אולי הוירוס נחלש כי יש מוטציות זעירות כל פעם שהוא משתכפל?
  4. אני באופן כללי נוטה להיזהר מדעות פשוטות על נושאים מורכבים

ההדבקה החוזרת כבר קוראת. ואריינט חדש - אמנם סביר שהוא לא יהיה יותר קטלני אבל זה קוביות

טל הרציונל שלך מתבסס על השערות שאף אחת מהן לא הוכחה מדעית:

1. בגלים 1-2 רק סגר משמעותי הוריד את מקדם ההדבקה.
  2. בגל 3 חסינות עדר הורידה הדבקה.
  3. בגל 4 בוסטר הוריד הדבקה.

לקרוא להשערות לא מוכחות ‘מדע’ זה לא מדע. “קדם ולפיכך בגינו” זה גם לא מדע.

@Josepe אני מעריך באופן כללי את הדעות שלך, אבל כל ההודעה לא רלוונטית, כי הטלת ספק צריך לבוא עם איזושהי תשתית ראייתית. ליאור טוען שהכל רנדומלי, אבל כמובן שאין לו יכולת להוכיח את זה. הוא פשוט שולל כל טענה אחרת, כי זה הכי נוח.

האם המדע תמיד צודק? ברור שלא, אנחנו יודעים היום הרבה דברים שפעם חשבנו שפעם לא נכונים. גם בעתיד זה יהיה ככה. ועדיין לבוא ולהגיד ולזרוק סתם ככה איזו טענה שאין לה שום שחר.

אם יש לו מחקר שמראה שמקדם הדבקה של וירוסים לא תלוי בשום דבר אחר / הסבר מדעי על איך עובדת הדבקה של וירוסים / מקור מדעי כלשהו שיסביר את הטענה שלו - שיביא אותם.
אם אין לו - שיחקור בעצמו את העניין.
עד אז הטענה הזאת לא ראויה להיות חלק מהדיון, מצטער.

זה כמו שאני אגיד שלא היה מפץ גדול, והיקום הוא שרירותי. נו באמת.

אותה הודעה.

נכון. השלישי נגרם בגלל אלפא, הרביעי בגלל דלתא ונוכחי בגלל אומיקרון.

מוטציה אחת לא באמת משנה את הוירוס. לוירוסים יש מוטציות לעיתים מאוד קרובות. צריך כמות גדולה של מוטציות כדי שיהיה הבדל מהותי.

כגון “הכל סתם רנדומלי”?

הדבקה שלא גורמת למחלה לא באמת רלוונטית. תסתכל על מחלימים, כמעט ואין כאלה שנדבקים שוב וקורה עם זה משהו.

אם הוא יהיה קטלני יותר הוא יהיה מדבק פחות, ועם חיסוניות עדר הוא אמור להיתקל בחתיכת חומה בדרך להפצה.

שום השערה, אתה מוזמן להיכנס לאתר משרד הבריאות לבדוק יום יום על פני השנתיים האחרונות מה היה מקדם ההדבקה, ומה קרה בדיוק אותו יום מבחינת הנחיות, ובהמשך השנתיים מה קרה מבחינת היקף חיסונים.

ברגע שתעשה את זה, ותראה לי הוכחות שהעליות במקדם ההדבקה לא היו קשורות להדבקה / היקף המחוסנים (קרי חסינות עדר) ושיש רנדומליות מוחלטת - הטענה שלך לא ראויה להיאמר. כי אין לה שום גיבוי.

ליאור בכלל לא טוען שהכל רנדומלי. ליאור טוען ש"טרם נמצא הסבר מניח את הדעת. כלומר הסבר שהוכח מדעית". טל טוען ש"בגלל שאין הסבר שהוכח מדעית ההשערה שלי היא ההוכחה המדעית". ליאור אומר לו “אבל רגע טל זו רק השערה. זה עוד לא הוכח” וטל עונה לו “שטויות! עובדה שאין לך הוכחה אחרת”.

פעם אנשים חשבו שאם הם יתפללו ממש חזק יגיע החורף ויירד גשם. אז הם התפללו ממש חזק ורקדו ריקודים ושרו שירים ואז פתאום הגיע חורף וירד גשם. קדם ולפיכך בגינו. קודם התפללו אחר כך ירד. קודם נכנסנו לסגר אחר כך ירד מקדם ההדבקה. גם בשבדיה. רק שבשבדיה לא נכנסו לסגר וגם שם ירד מקדם ההדבקה. כמו בפרו. רק שבפרו נכנסו לסגר אבל שם עלה מקדם ההדבקה.

רגע
מה ההסבר שלך לזה שהגל הראשון והשני דעכו?

למה אתה חושב שאני חושב שזה רנדומלי? איפה כתבתי דבר כזה?

לא היה שום סגר וגם לא חיסונים והגל דעך…
וירולוגיה היא נושא מסובך ואתה מדבר עליו כמו מלשב שמדבר עם חברים שלו על סיירת מטכל

אצלנו הגל הראשון והשני מעולם לא דעכו. הם הושהוו.

ברגע שאתה שם אנשים בבתים, ברור שהם לא ידביקו אנשים אחרים. אבל אז אתה נותן להם לצאת, ובגלל שאין לך חסינות עדר, המצב יחזור להיות מה שהיה לפני הסגר. ובניגוד למה שליאור אומר, ראינו בצורה מאוד מדויקת, איך שבועיים אחרי שהתחיל סגר, המקדם ישר ירד, ואיך שנגמר הסגר - בום, שבועיים וחזר לעלות כפי שהיה לפני.

הבעיה עם אסטרטגיית השהייה, היא שאי אפשר להשהות לנצח. המטרה הייתה לחכות לחיסון, אבל בדיעבד היא לא הייתה נכונה, כי ההגנה של החיסון מול הידבקות והדבקה היא מאוד מוגבלת החל מ3 חודשים לאחר החיסון האחרון שלקחת.

ליאור, אם תגיד לי שכל פעם שאנשים מתפללים - בול שבועיים אחרי יש גשם, אז כנראה שהתפילה שלהם עובדת. מצטער לבשר לך. אלא אם תביא דוגמה נגדית, על מקרים שבהם זה לא קרה. יש לך דוגמאות על סגרים שלא הורידו מקדם הדבקה?

בשבדיה ראינו שלא היו הגבלות בכלל, ולכן הם בנו חסינות עדר לאורך זמן. הם נתנו לאנשים להידבק, ויש חסם עליון ליכולת ההדבקה של הוריוס.

אבל זה בדיוק מה שליאור מנסה לאמר לך. שהחסם העליון עלול להוות סיבה בשל עצמו.

אני הולך עם שניכם. הסגר השהה הדבקות ולכן המקדם ירד. אם לא היה סגר, גם אז המקדם היה יורד כי יש חסם עליון ליכולת ההדבקה של הוירוס (מה שאני הייתי קורא לו: חסינות עדר זמנית של גל. הגל מיצה את יכולת הגדילה שלו).