קורונה :: הדיון של הקוביד

הייתי חייב

@mos56 הרים להנחתה

תמיד אמרתי שאנשים שלא מוכנים להודות שהם טועים הם המסוכנים ביותר.

משרד הבריאות, כדי לא להודות בטעותו, פשוט החליט להפקיר את הבריאות של אזרחי מדינת ישראל. קבלו את מתווה הבדיקות החדש:

מאומת שחוסן 3 פעמים, יוכל לעשות בדיקה ביתית ביום הרביעי לבידוד, ובדיקה ביתית ביום החמישי לבידוד. אם הוא שלילי, הוא יוכל לצאת מבידוד ללא אישור של אף גורם במדינת ישראל. גם אם הוא סימפטומטי, וגם אם הוא בכלל לא עשה בדיקות ביתיות כמו 80% מהמדינה.

מה הטעות שהוא לא מודה בה?

האמת, אני חושב שהרבה מהנקודה שלי התפספסה…

שארקי הסתכל על נתונים יבשים, מצא את עצמו מבולבל רעיונית מהאופן שבו מטרד הבריאות מציג את הדברים ואיך הם בכלל לא מתיישבים עם הנתונים שמטרד הבריאות בעצמו מפרסם, ואז כתב את הדברים הבאים:

מה שכואב בדברים האלה זה שלא מעט עמודי, הוגי דעות, מומחים וטוקבקיסטים עשו בדיוק את זה. הסתכלו בנתונים הרשמיים, עשו 1+1 והבינו שמישהו מזלזל באינטליגנציה שלהם. מאותו רגע הם בוזו, הפכו למפוקפקים, קיבלו התייחסות של ״מומחים מטעם עצמם״ או מפיצי פייק, והודבקו להם עלבונות ברמה של כיתה ד׳.

ועם זאת, שארקי מדגיש בהסתייגות שזו דעה שהוא הגיע אליה בעצמו. שהוא לא הושפע מאותם מפוקפקים. וזה עצוב. כי רוב המפוקפקים (לא אומר כולם, יש כמה שהם בהחלט נמצאים אי-שם במחוזות ההזיה של כדוה״א השטוח) רוב המפוקפקים האלה הם אנשים עם שכל ישר שעשו בדיוק את אותה טעות של שארקי. העזו לחשוב בצורה צלולה. ובכל זאת הוא ראה לנכון להסתייג מהם. מנצחים אותנו עם יד קשורה מאחורי הגב…

שארקי, מקווה שאתה מבין שאני לא מבקר את ההודעה שלך או אותך, רק מצר על העובדה שההסתייגות המרומזת שלך היא לגיטימית לחלוטין ושהלגיטימיות הזו היא מצב איום עבורנו. בצדק אתה מסתייג, אבל כך הכוח לשפיות אובד ואנחנו כאילו נותנים אותו בהתנדבות.

זה מובן. הסיבה שאני מסתייג נובעת מכך שכשדיברתי עם חברים על הנושא וציינתי דברים של פרופ’ מטות או ד"ר הרלב, התגובה הייתה להביא לי עמוד פייסבוק של מומחה אחר שטוען ההפך. ויכוחים בין מדענים תמיד יהיו, ותמיד אפשר למצוא איש עם תואר מפוצץ שאומר דברים מאוד משונים. אני לא אומר שפרופ’ מטות אומרת דברים משונים, להפך, אני מסכים איתה באלף אחוז, אלא שלהסתמך על מישהו זה אף פעם לא מספיק עבור הצד השני.
אני באמת רוצה שמישהו יסביר לי מה אני מפספס, ולא מעוניין במלחמת הפניות. אני רוצה שמישהו יגיד לי איפה אני טועה. למה הנתונים של משרד הבריאות, אותו גוף שהוציא פוסט שיימינג על פאקינג פרופסור (אני בטוח שההשכלה המשותפת של מי שהחליט על הפוסט, מי שכתב אותו, מי שפרסם אותו ושל המשפחה שלהם 3 דורות אחורה ביחד לא מדגדגת את ההשכלה של פרופסור אקראי בישראל, לא כל שכן פרופסור לרפואה באיכילוב), מראים תמונה כל כך שונה ממה שהתקשורת והפוליטיקאים מציירים.

מאותה סיבה שמדברים על סערה כשיורד גשם

ומבחינתי הכתובת הייתה על הקיר כבר לפני שנה.
לא, לא הכתובת שאומרת שמטרד הבריאות נכלולי ומנהל את המגיפה ניהול מחפיר וכושל. הכתובת שאומרת שהובילו אותנו ללגלג על האנשים החושבים שמעזים לפקפק…

הנה פוסט מינואר 21 על הקיר של אחת מחברותי:

ועכשיו לתגובות (שאני רוצה להדגיש כרלוונטיות)

את התגובה הבאה שלי לזה אני אעתיק (ארוך מכדי לצלם מסך):

כן, זה לכאורה לא פוסט על חיסונים, אבל בפועל זה פוסט על דה-לגיטימציה לאנשים שלא חושבים ״ישר״ כמו שכולנו מתבקשים לחשוב בימים אלה.

זה פוסט מלגלג, ולטעמי, מלגלג במקום הלא נכון.

אני לא בטוח כמה חבישת מסיכות הוכחה באמת מעל לכל ספק כמונעת 95% ממקרי ההדבקה ככשני האנשים חובשים מסיכה.

זה טוב ויפה שזה כתוב על שלטי חוצות, אבל זה שמשהו כתוב על שלטי חוצות זו לא הוכחה.

באותה מידה שיש קושי לבדוק את יעילות החיסון כי זה לא אתי לנסות להדביק באופן פעיל אנשים לאחר החיסון, אלא צריך לתת להם להדבק באופן ספונטני ע״י המשך שגרת החיים הרגילה שלהם; ככה אני לא מאמין שמישהו באמת עשה ניסויים שבהם הוא הפגשי מודבקים עם שאינם מודבקים ועשה סטטיסטיקות הדבקה עם ובלי מסיכה בכל האופציות האפשריות.

אה, נכון. בטח יהיו אלו שיקפצו עליי ויתרמו גדלים של וירוס בננומטרים / מיקרונים מול צפיפות המסיכות.

חארטה בריבוע. לא כל המסיכות בעלות אותה הצפיפות, ומסיכות כירורגיות בכלל לא אמורות לספק את ההגנה הזו.

אבל באמת שהבעיה היא לא בקצת לעג יהיר לאנשים שחושבים שהמגיפה נופחה הרבה מעבר למימדים שהיא תופסת באמת.

הבעיה האמיתית היא דה-לגיטימציה לזכויות פרט בסיסיות שהולכות ונגזלות מאיתנו חדשות לבקרים.

וכאן החיסון נכנס לתמונה. כי כן. עד היום זכות הפרט לדחות או לקבל את הטיפול הרפואי המוצע לו עדיין נשמרת. אבל אנחנו רואים שהזכות הזו הולכת ומתערערת יחד עם זכויות פרט אחרות (כמו למשל איכוני השב״כ). כבר יש קולות הקוראים לחייב את כל האוכלוסיה להתחסן. חובה כזו הינה שינוי חוקי המשחק.

אם וכאשר ישתנו חוקי המשחק ולפרט לא תהיה יותר הזכות להחליט על הטיפול הרפואי המומלץ לו, היא תילקח מכולם באופן שווה.

לא ינתנו שאלונים כמו: האם אתה מאמין ב 5g? האם אתה מכחיש קורונוה? האם אתה חושב שויטאמינים הם דבר בריא? האם אתה מאמין שביבי שייך לאילומינטי? וכן הלאה, בשביל לקבוע למי מותר להסכים לטיפול רפואי ולמי לא. ברגע שזכות יסוד שכזו תשלל באופן חוקי, היא תשלל מכולם. גם מהמלגלגים שבטוחים שהם חכמים יותר מאנשים שתוהים מה קורה עם זכויות הפרט בעולם בימים אלה.

זו דה-לגיטימציה שעלולה לעלות לנו ביוקר, מפני שהיא מחלחלת לתודעה הציבורית שהגיוני להגיד לאנשים מה לחשוב, ואז לתקוף את אלו שלא מעוניינים שיגידו להם מה לחשוב / חושבים אחרת מהמיין-סטרים.

ונכון, זה פוסט הומוריסטי לא מזיק, וגם אני צחקתי כשקראתי אותו. הבעיה היא שהוא מצטרף להרבה פוסטים אחרים שמגחיכים את אלו שמעזים לשאול שאלות או להביע ספקות. בעיני זה מסוכן.

תבחרו את הצד שאתם רוצים להיות בו.

אבל בזמן שאתם בוחרים צד, אני מציע שתקחו בחשבון מה יקרה לכם כשתהיו אתם בצד ההפוך.

והנה ראיון בכלכליסט עם אדם בעל השפעה רבה בישראל ודעותיו הנחרצות.

לטעמי אילו דיעות מאוד מאוד מסוכנות. אבל תחליטו אתם אם באמת יורד גשם או שרק משתינים עלינו בקשת…

https://www.calcalist.co.il/…/0,7340,L-3884111,00.html

הדיון ממשיך שם עוד, אבל הכתובת הייתה על הקיר. הפנו את האוכלוסיה החושבת נגד עצמה. נכשלנו. כמעט.

עברה שנה ורק עכשיו אנשים מעזים להתעורר ולחשוב שאולי עבדו עלינו. לפחות הם מתעוררים. אולי.

יוסי אני טיפה הולך לאיבוד יש מצב לאיזה "אמ"לק? אני קשיש של הפורום פה אנא רחם עלי :slight_smile:

בגדול חברה שהיא ד״ר לפיזיקה שיתפה פוסט מלגלג על אנשים שבזמנו (ינואר 2021) התנגדו לחבישת המסכות (מזכיר שבעת ההיא נדרשנו להיות עם מסכיות גם במרחבים פתוחים ובכלל בכל זמן שלא היינו לבד בבית).

הטיעונים של אותם האנשים שהושמצו בפוסט היו שהמספרים של הקורונה מנופחים, שאחוז קטן מאוד מהאנשים באמת חולה ומת מקורונה, שהמסיכות לא יעילות נגד הדבקה ושאין הצדקה לכל המגבלות שכופים עלינו (סגרים, ריחוק חברתי, מסיכות).

אנשים רבים שראו את עצמם כמדענים הרשו לעצמם ללגלג על הטיפשים שלא מבינים במדע ונתפסו כבר אז כ״מכחישי קורונה״.

זה העציב והבהיל אותי, כי הלגלוג הזה היה דה-לגיטימציה לאנשים חושבים שמעזים לחשוב אחרת מכפי שהם מצווים. יותר מזה, החיסון כבר היה בדרך וכבר התחילו להשמע קולות של כפיית חיסונים. הטענה שלי הייתה שהלגלוג על אנשים שחושבים אחרת מכשיר את הקרקע לכפיית החיסונים שעוד תגיע. כי מי הם אותם אנשים שלא ירצו להתחסן? סתם אנשים טפשים שחושבים שהם מבינים במדע. מסתמכים על דעות ואמונות תפלות.

ברגע שאנשים נורמטיביים הרשו לעצמם ללגלג על אנשים נורמטיביים אחרים התחלתי לפחד. הפילו אותנו בפח ואנשים לא שמו לב.

**אגב, הלגלוג נמשך עד היום וגם פה יש לגלוג על טיטי שלכאורה ממציא לעצמו מדע משל עצמו, תוך התעלמות מהטענה העיקרית שעומדת בליבת הדברים שלו: למה כל המודלים מתנפצים אל מול המציאות ברשות הפלסטינית? איפה ערימות המתים שהבטיחו לנו שוב ושוב ושממשיכים להבטיח לנו? על הטענה הזו אין מענה, אבל לזלזל בו שהוא לא עושה סטטיסטיקה נכון וכך לצאת ידי-חובה שהם עשו את שיעורי הבית שלהם, זלזלו בו פה לא מעט.

האומיקרון התחיל אצלי לפני שבוע. הרגשתי לא טוב בלילה ולמחרת בדיקה מהירה יצאה חיובית. כזכור - בדיקה מהירה היא אינדיקציה להאם אני מדבק (ברור שככל שאתה יותר חולה אתה בדרך כלל יותר מדבק). כשהתחלתי להרגיש לא טוב הקו יצא לי לא ברור. יום אחרי הקו כבר היה חזק וברור. היום, שבוע אחרי, הקו יצא מאד מאד חלש אבל עדיין שם. לצורך העניין - הקו הזה הוא הקריטריון האם אני יוצא מהבית ומדביק אחרים או לא. במידה והקריטריון היה חמישה ימים בודאי שעוד אתמול הייתי הולך לשתות קפה או משהו בסגנון - ועל הדרך מדביק. ברישיון כמובן.

הם יכולים לקצוב/לקצר את הבידוד. אנשים כמובן תמיד ימצאו דרך לשחק קצת עם הקריטריונים (איכשהו זה תמיד מתחיל קצת לפני חצות. חמישה ימים תמיד יהיו בעצם ארבעה). הם גם יכולים לגרום לאנשים לחכות בתורים ארוכים בירושלים תוך שהם קופאים מקור (או לחילופין לחכות בפנים ואז להידבק בקורונה גם אם אין להם). מה שהם פשוט לא מצליחים לעשות זה לשחרר את הציבור וללמד אותו להיות אחראי. אתה לא מרגיש טוב? תישאר בבית. חיובי לקורונה? תעשה כל יום בדיקה וצא בכפוף לבדיקה שלילית. פשוט כל כך. בטח שהעלות האמיתית של החתיכת פלסטיק המסכנה הזו היא אולי חצי שקל.

שנתיים שאנחנו שומעים תירוצים על תירוצים למה מערכת הבריאות לא מסוגלת לעשות שום דבר שהוא לא לקרוע את העובדים שלה. למה הטירוף שהולך במערכת החינוך הוא הברירה היחידה. איזה עולב, בחיי.

עברו 15 ימים. איך מתקדמים בינתיים? כבר נדבקו בשבועיים האחרונים 30% מהמדינה באומיקרון? או שערן סגל יכול כבר להגיד מודה ועוזב ירוחם?

ממועצת החירום הציבורית למשבר הקורונה:
(גם בסביבה שלי אנשים מתחלים לשים לב לתופעה הזו)

משהו רקוב בממלכת דנמרק…?
ואנגליה? וגרמניה? וקנדה? וסקוטלנד? וישראל??

:rotating_light: לכל מי שחי במדינת ישראל קשה להתעלם מהרושם שמחוסנים רבים סביבו, כולל כאלו לאחר חיסון “טרי”, נדבקים בקורונה בקצב מוגבר.

:rotating_light: פרופ’ גליה רהב עצמה ציינה לאחרונה (04.01.22), שלפחות 80% מהמאומתים הם מחוסנים [1], כאשר בנקודת הזמן בה אמרה זאת, שיעור המחוסנים בתוקף היה 61% [2].

מה קורה פה?

שני דברים לפני שנצלול. אנא קראו אותם בעיון:

:rotating_light: הראשון – אנחנו יודעים שאנחנו עומדים להציג נתונים לא נעימים, שאולי קשה לשמוע וקשה להאמין. אבל למדע לא אכפת מתדמית אלא מעובדות בלבד.

התלבטנו רבות האם להוציא את הפוסט הזה, אבל לא יכולנו להתעלם מדיווחים מטרידים מכמה מדינות בעלות מערכות דיווח איכותיות, כמו גרמניה, דנמרק, בריטניה, קנדה ועוד - שהחלו מדווחות כולן ביחד את אותם נתונים “משונים”.

:rotating_light: והדבר השני – זה לא פוסט נגד חיסונים.
יש כאן כמה נתונים מורכבים, שנותנים תמונה שלמה ומלאה יותר לגבי החיסון.
כמו בכל פרסומי המועצה, אנחנו מאמינים שחובתנו ליידע את המטופל, שבתקופת מגפה זה הציבור כולו, בכל המידע הזמין לנו.

:rotating_light: אין לרופאים או למדע זכות להחביא נתונים כדי “להגן” על המטופל. אלו טיעונים ארכאיים, לא-אתיים, שכבר שנים רבות עומלים להוציא אותם מחוץ ללקסיקון הרפואי, ומשום מה- חזרו בזמן משבר הקורונה והשתלטו על השיח.

אז עכשיו, בואו ננסה באמת להבין מה קורה פה.

:rotating_light: איך יתכן ששיעור הנדבקים בקרב המחוסנים גבוה מאלו שאינם מחוסנים?
האם זה בכלל אפשרי? ואם כן, כיצד?

:rotating_light: בואו נזכר רגע ברעיון של התו הירוק.
כשהגו בישראל את הרעיון הזה, מבצע החיסונים טרם החל. האמונה הייתה כי החיסון ימנע הדבקה והידבקות, ולכן תו ירוק יהיה “פוליסת ביטוח” לאזורים שבהם אין קורונה.

:rotating_light: המציאות טפחה במהירות על פניהם של הוגי הרעיון, אבל עדיין חזרה שוב ושוב הטענה – מחוסנים נדבקים ומדביקים פחות, ולכן במתחמים שאליהם מותר להיכנס רק עם תו ירוק, יש סיכון מופחת להדבק בקורונה.

:rotating_light: מי שעוקב אחרינו, יודע שהמועצה התנגדה לתו הירוק עוד מראשיתו, בגלל שיקולים חברתיים, אתיים ומוסריים.

:rotating_light: כפיית טיפול רפואי, סימון אוכלוסייה, תיוג אנשים כמסוכנים בפוטנציה כי הם שייכים לקבוצה כלשהיא – אינם עומדים בעקרונות של חברה מתוקנת, רפואה אתית ודמוקרטיה נאורה.

:rotating_light: עם ההתקדמות במבצע החיסונים, היה ברור כי גם הטיעון המדעי אינו עומד – מחוסנים נדבקים ומדביקים. אך הוויכוח – האם ועד כמה הם מדביקים יותר – נמשך עד לימים אלה.

:rotating_light: תפקידו של החיסון במניעת הדבקה
לפני שנציג את הנתונים הקשים, נזכיר את הבסיס.
מחקרי פייזר המקוריים כלל לא בדקו את יעילות החיסון במניעת הדבקה והידבקות [3, 4, 5]. ייעודו של החיסון היה להגן על המתחסן ממחלה תסמינית ומחלה קשה, ולא על סביבתו – ולכן החיסון מראש לא נועד למנוע הדבקה או הידבקות.

:rotating_light: מחקרים מאוחרים יותר, כמו אלו שנערכו בישראל, סובלים מהטיות רבות בבדיקת הדבקה (כגון מספר גבוה יותר של בדיקות בקרב אוכלוסייה לא מחוסנת, כפי שגם מציינים כותבי המאמרים [6, 7]), ולכן אינן מקור ממנו ניתן להסיק על נתון זה.

:rotating_light: לעומתם, מחקר רחב היקף שנערך בקטאר, מדינה בה הן מחוסנים והן לא מחוסנים נדרשים לבדיקות שגרה, הראה דעיכה משמעותית ביעילות של החיסון כנגד הידבקות בנגיף כבר בתוך 3 חודשים, כשהיעילות נגד מחלה קשה נשארה גבוהה [8].

:rotating_light: לעדות זו מצטרפים מחקרים נוספים שהראו עומס נגיפי זהה אצל מחוסנים ולא-מחוסנים [9, 10] וכן דיווחים על אירועי הדבקה המוניים באוכלוסיות עם כיסוי חיסוני גבוה, ואף של 100% [11].

:rotating_light: חיסון פייזר לקורונה לא נועד למניעת הידבקות או הדבקה מלכתחילה, ולא הוכיח את עצמו בהשגת תוצאות אלה בדיעבד. חיסון כמו זה אשר אינו יכול למנוע הדבקה או הידבקות, קרוי במדע “חיסון דולף” (Leaky Vaccine). זהו לא החיסון הראשון שהוא “חיסון דולף”, ותכונה זו של “דליפה” לא בהכרח אומרת שלחיסון אין ערך.

התו הירוק: התחלה לא רלוונטית, סוף מסוכן

:rotating_light: אם החיסון אינו מונע הדבקה או הידבקות, היינו מצפים לשיעורי הדבקה דומים בין מחוסנים ללא-מחוסנים.

:rotating_light: אז כיצד זה שנתונים שמגיעים בו-זמנית מכמה מדינות, מראים שיעור הדבקה גבוהים יותר – דווקא במחוסנים?

:rotating_light: האם באמת יתכן שמחוסנים נמצאים בסיכון גבוה יותר מלא-מחוסנים להידבק ולהדביק?

מסתבר שכן.

:rotating_light: קיימות שתי תקופות שבהן נראה שהחיסון מתנהג באופן הפוך מהצפוי, ומגדיל את הסיכון להדבקות.

:rotating_light: התקופה הראשונה היא זו שמיד לאחר החיסון.
מספר מחקרים מצביעים על כך שבשבועיים שלאחר קבלת החיסון הראשון [12, 13], המחוסנים מועדים יותר להדבקות בנגיף הקורונה, דבר שמכונה “יעילות שלילית” במניעת הדבקות.

:rotating_light: ההסבר לכך אינו ברור, אך התופעה מוכרת ברפואה גם מחיסונים אחרים [14], וכנראה נובעת מהשפעות החיסון המלאכותי על תפקוד מערכת החיסון הטבעית.

:rotating_light: גם אותו מחקר מקטאר, שהוזכר קודם, מצא שב-7-12 ימים לאחר קבלת החיסון הראשון, המתחסנים מועדים יותר להידבק בנגיף קורונה [8].

:rotating_light: השמטת הימים הראשונים שלאחר החיסון מחלק מהמחקרים על חיסוני פייזר ומנת הדחף [3, 15] מקשה להעריך את יעילותו של החיסון במניעת הידבקות, וזכתה לביקורת בקהילה המדעית [16].

לצערנו, ציבור המתחסנים לא מתודרך לנקוט צעדי זהירות במשך ימים אלו.

:rotating_light: אבל מה שמפתיע באמת, הוא שקיימת תקופה שנייה שבה נראה שהחיסון מתנהג באופן “פרדוקסלי”, והיא כ-6-8 חודשים לאחריו.

:rotating_light: עוד טרם הופעת האומיקרון, נצפו שיעורי הידבקות גבוהים יותר במחוסנים מאשר בלא מחוסנים באנגליה, שם נצפה שיעור הדבקות גבוה יותר במחוסנים מאשר בלא-מחוסנים בכל הגילאים מעל לגיל 30 [17].

:rotating_light: עם הופעת וריאנט האומיקרון, העדויות ל"יעילות שלילית" בהדבקה החלו לזרום מדנמרק [18], אנגליה [19], גרמניה [20], קנדה [21], סקוטלנד [22], ישראל [1] ועוד.

הוגנות מדעית - האם זו יכולה להיות טעות סטטיסטית?
תשובה קצרה, כן.

:rotating_light: תשובה ארוכה - כמו בכל מחקר או מאגר נתונים, קל וחומר כשמדובר בנתונים ראשוניים, קיימת אפשרות להטיות.

יחד עם זאת, הטיות ייתכנו לשני הכיוונים.

:rotating_light: למשל, אפשרות אחת היא שמחוסנים נחשפים יותר (כי הם טסים יותר לחו"ל ומקיימים יותר מגעים חברתיים).
הסבר זה אינו מספיק על מנת להסביר את ההבדל [23].

:rotating_light: הטיה אפשרית אחרת, היא שלא-מחוסנים מתגלים יותר כי הם נבדקים יותר (2 בדיקות אחרי חשיפה, בדיקות שגרתיות לעבודה) ומחוסנים נבדקים פחות בגלל היעדר צורך ותחושת ביטחון מוטעה שהם אינם יכולים להדבק.

:rotating_light: ישנן מספר הטיות אפשרויות נוספות, אך למען היושר – לא ניתן לקבוע מה מידת השפעתן ללא מחקר מסודר.

:rotating_light: עם זאת, העובדה שנתונים אלה הגיעו במקביל ממספר מדינות בעולם, אשר להן גישות שונות בניהול משבר הקורונה (מדיניות בדיקות, תו ירוק ועוד), מחזקות את הסבירות שמדובר בתופעה אמיתית.

:rotating_light: לכן, סביר שההטיות אלו אינן מבטלות את התופעה שנצפתה, בה מחוסנים בסיכון גבוה יותר להידבק בתקופות מסוימות.

האם משמעות הדבר היא שהחיסון חסר ערך, או חלילה מזיק?

:rotating_light: אם תופעה זו נצפית לאורך זמן, היא אכן תדרוש התעמקות לגבי הסיבות הגורמות לה והסיכונים שהדבר יכול ליצור.

:rotating_light: חשוב להדגיש, שאין כל הוכחה שהסיבה לסיכון המוגבר להדבקה הוא “נזק ביולוגי” שיוצר החיסון. הסיבה יכולה להיות התנהגותית או אפידמיולוגית.

:rotating_light: הדבר דורש בדיקה.

:rotating_light: יחד עם זאת, גם אם יתברר שהחיסון מראה יעילות אפסית, ואף שלילית, במניעת הידבקות או הדבקה, אין בכך בכדי להפחית מיעילותו במניעת מחלת קורונה קשה.

:rotating_light: נדגיש שוב שגם המחקרים שמצאו דעיכה ביעילות החיסון במניעת הדבקה או הידבקות, הראו שהיעילות בהגנה מפני מחלת קורונה קשה נשמרת לאורך זמן [8] (גם אם לא באותם מספרים בלתי-סבירים שהוצגו כשהחיסונים החלו את דרכם), מה שמביא אותנו שוב למסקנה המתבקשת מאליה: ערכו של החיסון הוא רק בהגנה האישית שהוא מעניק לפרט המתחסן, ואין לו ערך בהגנה על הסביבה – מה שמבטל לחלוטין כל הצדקה אפידמיולוגית לתו הירוק או ללחץ לחיסון אוכלוסיות שאינן בסיכון.

מסקנות פשוטות

:rotating_light: גם אם יתברר שמחוסנים נדבקים ומדבקים יותר בסיטואציות מסוימות אין זה אומר שיש להרחיקם מהציבור, כמובן.

:rotating_light: אפליה על בסיס ביצוע או אי-ביצוע הליך רפואי או על בסיס מצב בריאותי, בין אם מדובר בהתחסנות, הנקה, משקל או אורח חיים, כמו גם מיצוע סיכונים של קבוצה לאדם בודד, עומדת בסתירה גמורה לערכי העולם החופשי, הדמוקרטיה, המדע והאתיקה הרפואית וקשה אפילו להתחיל למנות את נזקיה העצומים בהווה ובעתיד.

הדרך להתמודד עם התופעה פשוטה:

1. יש להמליץ למתחסנים להימנע כמה שיותר ממגעים לפחות כשבוע שבועיים לאחר החיסון, בשל היווצרות סיכון מוגבר להדבקה.

2. יש לבטל את התו הירוק. לא רק שאין לו ערך, לא רק שהוא גורם נזק חברתי, רגשי וכלכלי ולא רק שהוא עומד בניגוד לכללי האתיקה הבסיסים ביותר ואקסיומות הדמוקרטיה – עכשיו מתברר שהוא אפילו מסוכן.

מהרגע שהתחלתי לכתוב את ההודעה הראשונה בשירשור הזה ידעתי שהזילזול יגיע, ידעתי שיגידו שאני הזוי, ידעתי שמיד יכתבו שאני גם מאמין שהעולם הוא שטוח, אבל אני לא אחד שמזיז לו כ"כ מה אחרים אומרים ולכן כותב וצועק את דעתי בכל מקום, לצערי מכיר חברים שחושבים כמוני אבל לא מביעים דעה כי חוששים מהתגובות.

אבל מה שכן הפתיע אותי ובעיקר אותם זה שלא הייתה הצטרפות, הם התחילו לזלזל וציפו שכולם יצטרפו ויגנו את טיטי עובד האלילים שלא מאמין במדע ומתנגד החיסונים ההזוי בדיוק כפי שהם רואים בחדשות 12, לא הבינו למה כולם לא מתנפלים עליי יחד איתם, וכששמו לב שיותר ויותר חברים מצטרפים ומייצגים את הצד ה"הזוי" חזרו לאט לאט לחורים שלהם.

מה שאיכזב אותי זה שככל שלא הצליחו לענות עניינית לטענות שאני מעלה ככה הם ירדו יותר ויותר נמוך והתחילו עם ההערות האישיות( לא שנשארתי חייב :joy:) מה שעוד ממש איכזב אותי זה שאחרי שהצליחו לגרום לי להאמין שהם כן קוראים מאמרים מדעיים מאתרים מוערכים מחו"ל ומתבססים על ניתוחים סטטיסטיים עם אינספור משתנים הם תמיד הפנו אותי בסוף רק לניוז פיד של משרד הבריאות ולחדשות 12 כשביקשתי את המקורות המהימנים שהם מתגאים שהם מתבססים עליהם.

טיטי יש חצי אמת במה שאתה כותב. אתה מתעלם שלפעמים אתה מתגרה באחרים .

תסתכל את יוסי החביב אמר בערך את מה שאתה כתבת. אבל אף אחד לא יורד מהפסים בגללו.

(דרך אגב אני לא יותר טוב ממך גם לי לפעמים זה בורח וזה חבל)

בטח שאני מתגרה, אפילו מאוד! איפה הכייף אם לא? :smile:

אבל בעניין הזה גם פרופסורית מכובדת כמו מטות שרק כותבת את דעתה בצורה מכובדת ומכבדת מקבלת את אותו היחס.

לא יודע מי זה יוסי, חלש בלזכור שמות, אבל גם אם הוא היה הראשון שמגיב לעניין הזה היה מקבל את אותן התגובות שקיבלתי, זה קרה וקורה בהמון מקומות אחרים.

זה שהגבת אליו ימסטול חחח כך אני קורא לו

אני לא חושב שפרופסור מטות קיבלה בפורום הזה יחס לא טוב :slight_smile:

אם היית כותב יוהאן הייתי מיד מבין למי אתה מתכוון :wink:

כי הפורום הזה בכלל לא מייצג את האוכלוסייה הכללית.

לא, כי בעיקר החלק הביקורתי שביננו שנשאר ומתכתב עם עצמו. זה מאוד חבל, כי זה מראה את הקיטוב שיש בין שתי הצדדים.

@Gev הוא היוצא דופן :wink: