מדהימה אותי הקלות שבה כולם משתפים פעולה עם הסלקציה של התו הירוק. אני לעולם לא אלך להופעה שיופיע בה זמר שהופיע רק מול אנשים עם תו ירוק. אני לעולם לא אוכל במסעדה שלא הכניסה אותי בגלל תו ירוק ואני מאחל לכל אלה לפשוט את הרגל. מה המזל שלי? יש לי את מתי כספי בצד שלי.
אבל המסעדה שומרת על החוק למה אתה כועס על הבעלים שבסהכ ממלא את החוק. תכעס על הממשלה שכופה את זה עליו.
דרך אגב, אתמול הייתי בקצפת במודיעין בקושי על מסיכות הקפידו שם. לפני שבוע או יותר בבילוי בשינקין. הם לא בכלל לא שמעו על התו הירוק לפי ההקפדה שלהם…
עובדה שיש כאלה ששומרים על החוק ויש כאלה שלא. אלה שהיו נתינים טובים וצייתנים לא יקבלו ממני כסף כי אצלי התירוץ “אני פועל לפי ההנחיות” לא תופס (אתה יודע מי עוד רק פעל לפי ההנחיות?). מה שמעניין זה שדווקא הרשתות הגדולות נוטות להיות צייתניות יותר וליישר קו באופן מיידי עם כל הנחיה ודווקא העסקים המשפחתיים יותר והפרטיים הרבה פחות נשמעים להנחיות. אולי זה מראה לנו משהו על קפיטליזם.
זה לא קשור לקפיטליזם אלא לסיכוי להיתפס/שמישהו ילשין/שמישהו יעשה שיימינג בפייסבוק או משהו.
אני חושב שזה קשור לזה שבנאדם שהפרנסה שלו תלויה בזה שאני אבוא אליו לא יכול להרשות לעצמו לא לשרת אותי.
ליאור, ברגע שהוא ישרת אותך כפי שאתה מצפה הוא יקבל קנס של 15k שקל, הוא יקרוס כלכלית בשם השירות ואז הוא לא יתן שירות כי לא תהיה מסעדה…
העבריינים פה זו הממשלה ומשרד הבריאות. אונסים בעלי עסקים שרק מתאוששים מהכאפה של הקורונה…
זה לא נכון. הקנס הוא 2500 ואף אחד לא יקרוס מזה. בוא נאמר שאם מישהו ירשום על הויטרינה שלו או יגיד לי: קיבלתי כבר 5 קנסות ואיני יכול עוד אני לא אנטור לו טינה. בפועל, אני לא יודע איך זה בתל אביב אבל אני לא ראיתי אכיפה בשום מקום מעולם.
שאלת המפתח היא, אני חושב, ובאופן מוזר לא ראיתי אליה התייחסות בשום מקום: האם הדבקה באומיקרון מקטינה משמעותית סיכוי הדבקה בדלתא? כי אם לא, אז הטיעון הזה לא תופס. ואם כן, אז בעצם במילים אחרות האומיקרון הוא סוג של חיסון טבעי ואכן יהיה מוזר מאוד שלא להודות לאלהים עליו יום יום.
ובאופן כללי, לאחר שקראתי את כל ההודעות כאן מהימים האחרונים (נעלמתי קצת, חליתי בעצמי בקורונה וזה היה הכי חולה שהייתי בערך בעשור האחרון), אני לא יודע אם זה במודע או שלא אבל יש כאן תחושה של המון המון משתמשים שבטוחים ש"הנה פתאום כולם מסכימים איתנו אחרי ששנתיים קראתם לנו הזויים", מה שכמובן לא נכון בשום צורה. הדבר היחיד שקרה הוא שהנסיבות השתנו. הדלתא שינה מעט את הנסיבות והאומיקרון הפך אותן לגמרי. כיום, אין שום הגיון לתו הירוק, אין שום הגיון בעידוד חיסונים אקטיבי, התועלת מהבידודים קטנה בהרבה, וכו’ וכו’.
האמת היא דווקא שכולם צריכים להיות מעודדים: הנסיבות משתנות ואנחנו אכן רואים שינויי מדיניות, גם אם לא בקצב מהיר כמו שהיינו רוצים. בין אם בשל קיבעון מחשבתי שלוקח קצת זמן לשחרר, בין אם מטעמי זהירות, ובין אם כי זה ממשלה ואיטיות/חוסר יעילות זה בד.נ.א שלה.
סתם כי מצחיקה אותי ההקבלה המיידית לשואה.
אתה רוצה שאספר לך כמה אנשים ״נהדרים״ פעלו כנגד ההנחיות?
כל אנס, גנב ורוצח (טוב חוץ מהנאצים, שפעלו בניגוד להוראות החוק בעולם).
אני לא משווה כל פעם את האי ציות שלך לאי ציות של עבריינים, ותאמין לי שאדם שמסרב לציית לחוק הוא הרבה יותר קרוב לעבריין כלשהו משהמסעדן קרוב לנאצי.
אז בבקשה, אפשר לשמור פה על רמת טיעונים קצת יותר גבוהה מזו.
אתה מפיל את האשמה על המסעדן במקום על המדינה.
מה אשם בעל המסעדה שבדיוק אישרו לו לפתוח שוב והוא יודע שהוא יקבל קנס אם לא יקשיב להנחיות? או גרוע מזה - יסגרו לו את המסעדה (מאמין שאחרי מספר קנסות זה ככה).
גם הרשתות שהכניסו אותך היו מעדיפות שיהיה לך תו ירוק, הם פשוט במצב כל כל גרוע שהן לא יכולים להגיד לא ללקוח.
בוא גם נדפוק מכות לנהגי אגד על כך שמחיר נסיעה עלה למ5.9 ל6…
מי שמכיר את בן שפירו, יודע שהוא מאלו שעומדים בראש “daily wire” הם בתור גוף שמעסיק עובדים, עתרו לבית המשפט העליון (לא לבדם) ולמעשה סיכלו את מדיניות “חובת החיסונים” במגזר הפרטי של lats go barndon שידוע גם בשם גו “sleepy joe” ביידן.
אבל שם זה אפשרי, כי שם יש חוקה ושופטים שמבינים את עבודתם נאמנה (וגם כי טראמפ דאג בכהונה שלו לרוב שמרני בבית המשפט העליון) ושיטת ממשל שלא מאפשרת לגו ביידן לעשות הכל. אבל זוהי דוגמה למה מעסיקים כן יכולים לעשות נגד התקנות הדרקונית של התו הירוק או המדיניות המקולקת של הממשלה.
דרך אגב, את ההידרדרות שלנו לפשיזם של הצמידים למי שזוכר, לא סיכלה הממשלה או האופזיציה אלא אלו שעומדים בראש של הקיניונים שאיימו על הממשלה בבג"ץ ובנט בתור רכיכה חסרת חוליות או איזשהו מוסר ויושר אישי למזלנו חזר בו. נוכל הביתה.
אני תמיד חושב על כפר קאסם. זה הרבה יותר קרוב אלינו, וגם ההשוואה יותר נכונה, אלו אנחנו שנדרשים להחליט איך אנחנו פועלים תחת הנחיות מרושעות ולא איך לנהוג כשפוגעים בנו.
ולגבי זה
מה הקשר?
פה יש הנחיות שהן לחלוטין לא בהתאם לחוקי היסוד של המדינה.
הממשלה (וזו שלפניה) מבצעות פשעים. נקודה. אנשים מיישרים עם זה קו, וזו בעיה.
פושעים יודעים שהם פושעים ויודעים שהם מזיקים לחברה. אין בכך ספק.
כאן, מלכתחילה כל עניין ההגבלות היה מעורער ולא ברור. זה לא סתם שבשנתיים האלה הנחיות ההגבלות משתנות חדשות לבקרים.
אני יודע, יש כמה שיגידו שמי שלא ציית להנחיות פגע בחברה ממש כמו אנס או שודד ושזה מובהק. הסיבה שאני לא יכול לקבל את הטיעון הזה היא שכאן הקשר הסיבתי בין אי-ציות להגבלות לבין הפגיעה הממשית בחברה מעולם לא הוכח. אף אחד לא ידע להעריך את האפקט של ההגבלות על מצב החברה בשום שלב. תמיד ההתנהלות הייתה תחת הערפל של נגיף חדש.
אבל פה אנחנו נכנסים לנישה שאני מאוד קיצוני לגביה כי גדלתי בבית סמי-דתי: כשזה מגיע לדעות, אני לא מוכן לקבל דעה של אדם אחר, מלומד ככל שיהיה, כנכונה יותר מהדעה שלי מתוך אקסיומה.
פרשנות של רב לתורה לא טובה יותר עבורי מהפרשנות שלי עצמי. לא אכפת לי כמה שנים הוא למד וכמה הוא חפר. זו רק פרשנות. אותו דבר לגבי מדענים. הם אנשים, יש להם אגו, הם לא יודעים הכל והם לא מכירים אותי אישית ויכולים לתת הנחיות שאני צריך לציית להן. ובכל מקרה ימצא מישהו מלומד שחושב הפוך מהם, אז fuck it.
כל תקופת הקורונה אנחנו עוסקים בהרבה פרשנות והרבה דעות. והאמן לי, כל אלו שמסתמכים על מודלים רק נתנו לנו דעות כי לכל אורך הדרך היו מודלים אחרים והפוכים שהתעלמו מהם. אז מה זה אם לא דעה? ועל כן, כשניתנות הנחיות מוזרות להגבלות, על סמך דעות, הנחיות שפוגעות באוכלוסיה, יש הגיון לא לציית להן.
ואגב, זה הרבה יותר מורכב משחור לבן. לא הסכמתי להתחסן, אבל כן שמתי מסכה בציבור, בעיקר למען שלומם הנפשי של האנשים שפגשתי.
יש לי המון כבוד לאנשים שסביבי. אני יודע שלדעתי הם טיפשים אם הם חושבים שהמסיכות הקיקיוניות מצילות אותם ממשהו, ואני עדיין אשים לידם מסיכה כדי שירגישו בטוחים יותר.
אין לי לב לעשות לזקנים התקפי לב. אם הממשלה לא שומרת על הבריאות הנפשית שלנו, זה לא אומר שאני צריך להיות דרעק ולהציק לאנשים תמימים שאוכלים את מה שמטרד הבריאות בישל להם. הם סובלים גם ככה.
אין קשר! זו בדיוק הטענה שלי. באתי לבקש שננהל דיון קצת יותר בוגר.
כבר שמעתי 20 פעם את הטיעון של ״זה כמו גרמניה הנאצית״ ובכנות קצת נמאס לי מזה אז הראיתי שהקבלות
כאלה אפשר לעשות משני הצדדים.
עכשיו כשאנחנו מסכימים שאלה השוואות מפגרות (אני כמובן שלא חושב שמי שמרמה את התו הירוק הוא אנס לשם ההבהרה) אפשר לנהל דיון קצת יותר בוגר מ״אתם יודעים מי עוד רק צייתו לחוקים? הנאצים״.
אני לא מספיק מבין בכל מושא חוקי היסוד. אני כן מבין שבסוף לפי החוק הממשלה רשאית להפר במצבים מסוימים את אותם חוקים. כמו שעושים למשל כשעוצרים בן אדם או מבצעים מעקבים או לא יודע מה.
אין פה עניין לגבי האם זה נכון לעשות זאת, רק שעובדתית זה כן חוקי אחרת לא היו עושים זאת.
אפשר לטעון שזה לא צריך להיות חוקי, זה דיון אחר.
זה בדיוק העניין של סולידריות, וכל הכבוד.
לדעתי דת זה דבר טיפשי ואתה לא תראה אותי מזלזל באמונות האלה ומביא חזיר לארוחות עם שומרי כשרות למשל. זה כבוד למי שמולינו וזה חשוב מאוד לדעתי גם אם לא מסכימים על הכל.
ככה צריך לפעול, רק ככה נתחיל לתקן בעיות במקום לייצר כאלה.
גב אני לא מבין למה ללמד על השואה ועל גרמניה הנאצית כל החיים אם בסוף לא בא לך שזה יהווה בסיס ללמידה. אין כניסה לכלבים ויהודים. אין כניסה ללא מחוסנים. מה שוים חוקי נירנברג אם אסור ללמוד מהם? בשביל מה אתה שולח את הנוער לפולין כל שנה? בשביל מה טקסי יום השואה?
חוקי נירנברג היו רעים כי הם הפלו על בסיס גזע. אליהם נצרף חוקים המפלים גם על בסיס דת ומין.
אבל חוקים המפלים על סמך נתונים אחרים קיימים לנו כל הזמן!
אנשים בלי רישיון מופלים בגלל אי המוכנות (או היכולת או הכסף) לעשות רישיון למשל.
יש אנשים שמופלים ומשלמים יותר מיסים.
אנחנו כל החיים מופלים לרעה ולטובה על סמך היכולות וההחלטות שלנו.
אני יכול להמשיך עוד הרבה…
אני לא בא להגיד שהחוק של התו הירוק הוא צודק, רק שהמרחק בין זה לחוקי נירנברג הוא עצום! כל קשר לדעתי הוא מקרי.
לא כדי שישתמשו בשואה כתיאור לכל דבר ששונה מצורת המחשבה שלהם.
מתי פעם אחרונה נתקלת במסעדה שלא מקבלת אנשים שאין להם רשיון נהיגה או שלא שילמו את המסים שלהם ?
מתי בפעם האחרונה אסרו על אדם בלי תו ירוק לעלות על הרכב?
מה זה קשור?
אני לא טוען שהתו הירוק בסדר, רק אומר די להשוואות המיותרות האלה לשואה, זה רמת דיון ילדותית בעיניי
גב, איסור על נהיגה למי שאין לו רישיון הוא לא אפליה אזרחית.
דיברתי כבר בתגובה קודמת על חוקי היסוד. במדינה שלנו הם לא ״חוקה״, ולכן כמו שציינת באופן נכון, יש אפשרות לבטל אותם או לחוקק חוקים שסותרים אותם. חוק הסמכויות, או ״חוק הקורונה הגדול״ הוא חוק כזה שמסמיך את הממשלה להטיל הנחיות ללא צורך בחקיקה מוקדמת, וגם כאלו שסותרות את חוקי היסוד.
בג״צ כרגע כל כך מבוהל מקרב המאסף שביבי ניהל נגדו בשנים האחרונות, כך שכאשר בג״צ נדרש להתערב בחקיקה האגרסיבית שנוגדת חוקי יסוד ומפרה זכויות אדם, בג״צ ״התקפל״ והודיע שהוא לא מתערב בעניינים בריאותיים. לצערנו, בג״צ לא שינה את החלטתו גם כשכבר היה ברור שאין פה עניינים בריאותיים (וזה ברור הרבה זמן, כמו בהקלטת השיחה של השר ניצן הורוביץ עם השרה שקד).
מפחיד אותי לחיות במדינה שבה בג״צ חושש לפסוק נגד הממשלה כי הוא בקרב מגננה ופוחד מחקיקה שתכרסם בסמכויותיו. לאט לאט אנחנו הולכים והופכים למדינה שאין בה הפרדת רשויות, ומכאן, מדינה לא דמוקרטית.
האם זה שקול בעיניך לכך שאדם ללא רישיון נהיגה לא מורשה לנהוג?
תשמע… ההקבלות שאתה עושה הן קצת, איך לאמר, לא בכיוון.
אגב, חוקי היסוד בדבר זכויות האדם והפרט לא מציינים נהיגה לכל אדם, בכל זמן, בכל מצב הכרה, בכל מצב בריאותי, וללא צורך ברישיון.
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו כוללים: חופש תעסוקתי (אין*), חופש תנועה (אין*), חופש השכלה (אין*) החופש לאוטונומיה גופנית (אין*). אלו דברים שכל אזרח רשאי לקבל אותם ללא אפליה. נהיגה היא לא דבר שמוגדר כחופש לכל האזרחים.
והנה, אין* חופש תעסוקה ללא-מחוסנים, גם לא חופש תנועה וגם לא חופש השכלה. שמת לב להודעות של דניאל שהלך לעשות חיסון שלישי בתקופה שבה ברור שאין לזה שום ערך בריאותי כשלעצמו וגם לא מונע הדבקה של אוכלוסיות בסיכון? הבן-אדם אשכרה הלך לקבל טיפול רפואי מיותר שאינו חפץ בו, רק בשביל שיוכל להמשיך ללמוד. נגזלה ממנו אחת מזכויותיו הבסיסיות כאזרח בישראל, החופש לקבל השכלה, אלא אם הוא מעוניין לוותר על זכות בסיסית אחרת, הזכות לאוטונומיה גופנית (קרי, הזכות להסכים לטיפול רפואי). יש פה אפליה ואין איך לסובב את זה.
נגזלות מאיתנו חירויות שמוגדרות בחוק. לא חירויות שאתה היית רוצה שיהיו ואין לך כמו נהיגה בשכרות או עישון במסעדה. גם אסור לנו להסתובב עם נשק ולדקור אנשים כזכות בסיסית שלנו. אף אחד לא מדבר על זה. מדברים על כך שאדם בריא לא יכול להגיע ללימודים בגלל סטטוס חיסוני (רוב האנשים לידי שנכפה עליהם חיסון קשורים לאקדמיה, אגב). מדברים על אנשים שפוטרו מעבודות בגלל סטטוס חיסוני. על כך שיש איסור על ניהול חיי חברה לכל החברה ובעיקר ללא-מחוסנים. דה-פקטו, אנחנו מתנהגים כמו מדינה דיקקטורית.
ביבי לא באמת ניהל שום קרב נגד בגץ חוץ מיחסי ציבור. ואני כותב את זה בצער. שום מדינה דמוקרטית בעולם אין בית משפט עליון עם סמכויות כמו שלנו.
אף מדינה בעולם לא תמצא שופט חשוב ככל שהיה, שינסה להתערב בעיסקאות טיעון של נאשמים שהוא לא בתפקיד וזה לא ענינו.
משה, אני אוהב אותך, בוא לא נדבר על פוליטיקה.
ביהמ״ש בארה״ב ביטל את ההחלטה של ביידן לחייב את האזרחים בארה״ב להתחסן.
כמו כן, בפלורידה לא הונהגו הגבלות וביהמ״ש ביטל את הוראות הממשלה הפדרלית שרצתה לכפות הגבלות גם בפלורידה.
אבל ארה״ב היא מקרה שונה מאוד. בארה״ב יש חוקה, והממשל או הקונגרס לא יכולים לבטל את החוקה. לכן כשמנסים לחוקק שם חוקים שמנוגדים לחוקה, ביהמ״ש יכול לקבוע שהחוק החדש נוגד את החוקה ולבטל אותו.
דבר כזה אפשרי גם בישראל, אבל זה יותר מסובך. אילו הייתה פה חוקה היינו עלולים להיות במקום אחר ולא בפתחה של דיקטטורה.
האמת, כאופטימיסט (מה שקשה לי להיות בעניין הזה, אבל אני ממש מתאמץ), אני מסכים לחשוב שאולי אנחנו לא בדרך לשום דיקטטורה, אלא רק חוזים בדבר האחד שאיינשטיין היה בטוח לגבי אינסופיותו. הטמטום האנושי.