אז אני אנסה להסביר, למרות שאני כבר דיי מיואש מהעמדה שלך ולא בטוח שיש טעם להסביר עכשיו את מה שממילא תבין בהמשך גם אם לא אכתוב פה שוב ושוב.
ולא, אני לא מתנשא עליך, אני הייתי עוד יותר טיפש ממך כשהייתי צעיר (וגם היום אני טיפש, רק שהיום אני טיפש עם ניסיון חיים). יש דברים שרק הזמן יכול ללמד.
נתחיל בזה שאנשים מתים.
אני יודע שהקורונה עשתה פה מחיקת זיכרון קולקטיבית, ושרק מתי מעט יחידי סגולה זוכרים את הרפואה של לפני שנת 2020. על כל פנים, עוד לפני הקורונה אנשים מתו. כן כן, זה קרה באמת. עוד קצת ברייקינג ניוז, לא כל מי שמת מאז פברואר 2020 מת מקורנה. היו כמה, בוודאי בודדים, שמתו ממחלות אחרות, כמו סרטן, מחלות לב, אלצהיימר, פרקינסון, זיקנה וכן הלאה.
למעשה, בשנתיים של מגיפה מתו פה קצת יותר מ 8,000 אנשים מ\עם קורונה. בשנה אחת נורמאלית מתים בישראל כ 12,000 איש מסרטן. מין מספר כזה זניח של אנשים, אתה יודע. לא משהו ששוה לטרוח בגינו. ברור ש 6,000 מתי קורונה (מלפני החיסונים) זה משהו שהרבה יותר שווה להלחם בו.
אז אחרי שניזכרנו שאנשים מתים, נזכיר שככל שהגיל עולה, כן עולים הסיכויים למות. זה נקרא תוחלת חיים, הגיל הממוצע של נפטרים באותה מדינה בה מחושבת אותה תוחלת חיים.
אנשים יאריכו ימים מעבר לתוחלת החיים, אנשים ימותו לפני הגיל הזה, נסכום את כולם ונעשה ממוצע ונגיע לתוחלת החיים. יש לי הרגשה שאתה מבין מה זה תוחלת חיים, אבל אני רק מוודא, כי אתה מדבר כאילו שאין למספר הזה שום משמעות. על כל פנים, אין קשר בין תוחלת החיים לבין בנזמה. רקאומר.
ככל שאדם מאריך ימים, והוא מתקרב לגיל תוחלת החיים, סיכוייו למות עולים. בין אם הוא בן 40, ובין אם הוא בן 60 או 90. בכל שנה נוספת שאתה חי סיכוייך למות עולים בקצת ממה שהיו בשנה שקדמה לה. לכן כשעושים ביטוח חיים, ככל שהגיל עולה עולה גם הפרמייה. חברות הביטוח מחשבות את העליה בסיכון למות עם העליה בגיל.
עכשיו, אתה שואל למה אנחנו מתעקשים להציג את הגיל של הנפטרים. ראשית, לא הצגנו גיל אלא גיל ממוצע. מקורונה מתו גם אנשים בני 90 ויותר. קורונה היא לא גבול גיל עליון של 82.5. עם זאת, אם גיל המתים הממוצע מקורונה לא יורד מתחת לגיל תוחלת החיים, אז כנראה שקורונה היא לא גורם מוות תורם מיוחד יותר מאשר כל מחלה אחרת שמסתובבת כאן.
לא שזה סטטיסטי, אבל הכרתי כמה מבוגרים (מעל 70) שחלו בקורונה מחלה קלה והחלימו עוד לפני שהגיעו החיסונים. לכאורה סתם אנקדוטה, אבל אני מנסה להזכיר שקורונה היא לא גזר דין מוות.
עכשיו, אני מבין גב שכל חיים חשובים לך ושאתה לא מזלזל בשום מוות של שום אדם (חוץ ממוות של מתים מתאונות דרכים, סרטן, עישון, זיקנה ללא קורונה, מחלות לב, תאונות עבודה, סטרס ובטח עוד כמה סיבות מוות שלא מניתי), ולכן אם מישהו בריא בן 90 חוטף קורונה ומת זה מאוד מאוד טרגי. כן אני מבין כמה זה טרגי. רק אומר שאני לא מבין למה אם הוא סתם היה מת בגיל 90, גם בלי קורונה, כי ככה זה עם זקנים אתה יודע, הם נוטים למות בהמוניהם, אז למה במקרה הזה זה לא טרגי?
למה אדם שסבל נגיד שנתיים שלוש, או חמש מסרטן ומת בגיל 79, זה לא טרגי? אני באמת צריך שתסביר לי. או שאתה באמת חלית באותה שיכחה קולקטיבית ולא זוכר יותר שאנשים זקנים מתים?