אחלה דיון. אני חושב שowner financing כן עונה חלקית על השאלה. הרי אם אין הגבלות באנגליה כמו בספרד/איטליה/גרמניה, אז לא פלא שאנשים קונים צעצועים ומזרימים כמה כסף שרק בא להם. זה בהחלט נראה שהפיתרון לכל זה הוא אך ורק סופרליג שבה יש רגולציות וחוקים שחלים על כל הקבוצות בלי יוצא מן הכלל.
זה אמנם נכון שזכויות שידור מכניסות כסף לקבוצות האנגליות, אבל אני לא יודע עד כמה זה תורם ברמה כזו שקבוצה כמו נוטיגהאם מחתימה 26 שחקנים בשווי של 130 מיליון פאונד. כשמכלילים הוצאות שותפות ועוד שלל דברים מקבלים תמונה אחרת. כמובן שזכויות שידור זו אחלה הכנסה אני לא אומר שלא, אבל המקרה של נוטיגהאם לצורך העניין מרגיש קצת חריג.
בקשר לאווירה עצמה: אני מאוד מסכים עם @sh4rky . כמעט כל צפיה בליגה האנגלית, עוד מלפני המשחק (האולפן עצמו) והמשחק עצמו - זוויות צילום, שדרים נלהבים, אוהדים מטורפים - כל אלה תורמים לאווירה יחודית. טענתי את זה פעם, אבל יש משחקים בליגה הספרדית שפשוט אין לי חשק לצפות בהם רק כי הצילום מגעיל והאצטדיון מכוער ואפשר לראות ממנו בתים של אנשים (אצטדיונה של אייבר למשל).
עניין נוסף זה כמובן הלוואות ופה אני חושב שזכיות שידור כן עוזרות. כל עוד הקבוצה מרוויחה מספיק כסף כדי להחזיר הלוואה שהיא פרסה, במיוחד אם ישנן ערבויות (כמו זכויות שידור), אז הקבוצות האנגליות מתחזקות בלי יותר מדי בעיה. בספרד התקציבים וההכנסות נמוכות משמעותית ואין ערבות מספיק ‘טובה’ בשביל לשכנע את הבנק לתת הלוואה. אגב, הGDP של בריטניה הוא בערך פי שתיים מזה של ספרד ומדובר בכלכלה בקנה מידה אחר.
בקיצור, הדיון מתחלק ל2: איך פותרים את המצב (סופרליג, רגולציות, ליגות בסטייל NBA, NFL…) ומאיפה מגיע הכסף/איפה היה עד עכשיו/מה עשו עם הכסף עד עכשיו (owner financing, השקעות זרות, כסף הושקע בעיקר במתקנים ותחזוק מועדון). בנוגע לחלק האחרון (הכסף…), העניין הוא שלהבדיל מחברות שצריכות לגדול כל הזמן ולכן גם הbalance sheet שלהן ייגדל משנה לשנה (בפוטנציה), אני מתקשה לראות איך אותו עיקרון עובד אצל קבוצות כדורגל. ברגע שבנית את ה"מפעל" שלך, שזה האקדמיה, הצוות המקצועי (שלא נחשב ‘נכס’ מבחינה חשבונאית), את מתקני האימון ואת שאר הדברים הפיזיים שמייצרים את ההכנסה אין הרבה מה לחדש כל שנה כמו חברה רגילה. אז לאן הכסף הולך?
לדוגמא, נכס של חברה הם כל הדברים, הבעיקר פיזיים, שעוזרים לחברה להתקיים כלכלית: מפעלים, מכונות, ציוד, וכ’‘ו וכ’‘ו. ישנו צורך הרבה יותר גדול בחידוש ושיפור שנתי של הדברים הנ’‘ל. אבל בכדורגל אתה לא בונה מתקן אימונים כל שנה או מחליפים את השערים; במקסימום עושים שיזרוע דו או תלת עונתי ופה ושם מרחיבים ומתקנים דברים של היום יום (נניח מתקנים נזילה בבריכת קירור, או קונים מיטות מסאג’ חדשות - דברים שלא עולים הון תועפות). אני אפנה ל @dmitrys : ידוע לך אם מנויים מסויים של ברצלונה מקבלים משהו סטייל דיבידנדים עונתיים?
*יכול להיות שאני אכנס לעניין יותר לעומק כדי להבין לאן הכסף הולך ואשתף כמובן.