א. אתה מוזמן לקרוא את כל התגובות שלי, לא כתבתי שהם מסכנים בשום מקום. ראיתי תלוש שכר של מורה 25 אצלנו, ואני יכול רק לקנא. לא מספיק כדי לקנות דירה במדינה הזאת, אבל לגמרי להתקיים בכבוד. כמובן שהם רואים עוגה והם רוצים נתח גדול יותר, 400 שקל בברוטו, זה איזה 200 שקל בנטו, והם מחכים להסכם שכר כבר מעל 3 שנים. אני בטוח שאם לדוגמה תסכים לתת להם תוספת של 2,000 שקל הם לא יתנגדו שהמתחילים יקבלו תוספת של 5,000. אולי אני תמים, והם ירצו לקבל את ה5,000 במקום החדשים.
אגב, שאלה קטנונית. למה לא להתחיל באמת מהמאפייה של חברת חשמל או נמל אשדוד? למה דווקא להתחיל מהמורים? אף אחד מעולם לא חשב ולא יחשוב לפרק את המאפיות שהולכות שם, ושמות את יפה בן דוד בכיס הקטן.
ב. גם אתה יכול לקחת חלת פעם ב7 שנים, מה ההבדל? בשביל לקבל שבתון צריך אישור מיוחד, שמותנה באישור לימודים בין היתר. זה יכול להיות מס’ מסוים של השתלמויות או לימודים אקדמיים. בזמן השבתון אתה לא מקבל שכר, אתה יכול למשוך כסף מקרן ההשתלמות שלך, עד גובה המשכורת הממוצעת, מבלי לשלם על זה מס. לא מבין למה מראש אנשים צריכים לשלם מס כדי למשוך כסף שהם שילמו עליו כבר מס. קיצר במקום שנת מנוחה בתשלום כמו שאנשים חושבים, אתה פודה קרן השתלמות, שתאבד מהריבית שהיא אמורה לצבור, רק כדי ללמוד במקום לעבוד.
מבחינת החופשים הכתבה הכי עדכנית שמצאתי היא מגלובס לפני שנה:
התלמידות והתלמידים בישראל לומדים יותר שעות, ימים ושנים מעמיתיהם במדינות ה-OECD. תלמידים ותלמידות בבתי הספר היסודיים בישראל לומדים בממוצע 938 שעות בשנה, לעומת 807 שעות במדינות המפותחות. בחטיבות הביניים לומדים בישראל 989 שעות לעומת 923 שעות במדינות המפותחות.
בהתאמה, גם מספר ימי הלימוד המקובל בישראל גדול מזה שב-OECD. לשם השוואה, בבתי הספר היסודיים בישראל לומדים 214 ימים בשנה לעומת ממוצע של 186 ימי לימוד בלבד במדינות ה-OECD (פער של 28 ימי לימוד בשנה) בחטיבות הביניים בישראל לומדים 205 ימים לעומת 184 בלבד במדינות ה-OECD (פער של 21 ימי לימוד בשנה), ובתיכון בישראל לומדים 194 ימים לעומת 182 ב-OECD (פער של 12 ימי לימוד).
ג. כמו שכתבתי בעבר, זה נחמד לדבר על שכר לפי מצוינות ולפי הישגים. אבל איך בכלל מודדים מצוינות בחינוך? למתוח קו בין מורים טובים ובין מורים לא טובים זה קל, ולכן הייתי שמח אם היו מקלים את האפשרות לפטר מורים. להתחיל לדרג בין המורים הטובים מי מצויין ומי לא זה בעייתי מדי.
יודע מה? זה דיון חינוך. מוזמן לנסות לחשוב על איך מודדים מורים “לפי הישגים”.
אם האוצר לא יעלה את ה9,000 שהוא הציע למורה מתחיל, אז למה זה שנאבקים על עוד כמה מאות למורים הותיקים זה רע?