יש שוני במשרה בין יסודי, חטיבה ולתיכון. משרה של 100% בתיכון אומרת:
- 24 שעות פרונטליות (שעות בהן אנחנו מלמדים בפועל בכיתות).
- 6 שעות פרטניות (שעות בהן אנחנו לוקחים קבוצות של 1-5 תלמידים לתגבורים).
- 10 שעות שהייה (שעות בהן אנחנו מחויבים להיות בבית הספר ולשרוף זמן).
כל השעות כמובן קבועות במערכת מסודרת, ככה שהן חייבות להתבצע. יש ערים שבהן המורים צריכים ממש לחתום שעון כשהם מגיעים וכשהם יוצאים מבית ספר כדי לוודא. יש ערים (כמו אצלי) בהן בא ארגון המורים ואמר לרשות המקומית או שתדאגו למרחבי עבודה רציניים או שתוותרו על הדרישה לשעון. בחדר מורים בלתי אפשרי לעבוד, ורוב בתי הספר בארץ ישנים ולא מכילים מספיק חללים כדי שמורים יוכלו לעבוד בשקט*. בפועל מתוך 10 שעות שהייה, בערך חצי יוצרות לי “חלון” במערכת, וחצי ממוקמות אחרי יום עבודה ככה שאני הולך הביתה לעבוד. לא יודע איך זה אצל אחרים.
*היו מקרים בהם נוצרו לי 3 שעות חלון רצופות, אז הבאתי איתי מבחנים כדי לנסות לנצל את הזמן. ההספק שלי היה בערך עשירית ממה שאני מספיק בבית.
הבעיה באחוזי משרה נוצרת כשכל מקצוע מקבל מס’ שונה של שעות שבועיות, וגם בתוך כל מקצוע הקבצות שונות מקבלות מס’ שונה של שעות. אצלנו במתמטיקה: 3 יחל מקבלים 4 שעות שבועיות, 4 יחידות מקבלים 6 שעות שבועיות ו5 יחידות מקבלים 7 שעות שבועיות. בנוסף מקבלים חצי שעה על כל כיתה שמגישים** לבגרות של 3 יחל, שעה אחת על כל כיתה שמגישים לבגרות של 4 יחל ושעה ורבע על כל כיתה שמגישים לבגרות של 5 יחל.
**רק תלמידי 3 יחל ניגשים לבגרות בכיתה י’. תלמידי 4-5 יחל ניגשים לבגרות החל מיא.
אם תנסה לשחק קצת עם המספרים תגיע למסקנה שבלתי אפשרי להגיע בדיוק ל100% משרה, ככה שאו שתתפשר על משהו בין 90% ל-100% (ותרוויח פחות כמובן) או שתהיה עם יותר מ100% משרה. מה שקורה בפועל.
יש 3 בעיות עם מעל 100% משרה:
- יש הגבלה על אחוז המשרה המותר. אם אני לא טועה, בין 106% ל-125% צריך לקבל אישור מיוחד, ומעבר זה אסור.
- זה לא משתלם מבחינת שכר. השעות הנוספות שאתה עושה הן פרונטליות בלבד, וזה יוצא לא משמעותי בכלל בתלוש.
- ואולי החשוב ביותר - זה אומר עוד כיתות. אני אלמד בשנה הבאה חמש כיתות שונות, ואגיש ארבע מהן לבגרות. י, יא, יב, 3, 4, 5. הכל מהכל. זה כמות לא פרופורציונלית, והעומס הוא עצום. תנסה לחלק את השעות הפרטניות שלך לכל כך הרבה כיתות, כשבכל כיתה יש מתקשים ששעה בודדת בשבוע לא תספיק להם. מעבר לזה שזה אומר כמובן להכין 5 מבחנים שונים בכל חודש (לפני מועדי ב…) ולבדוק 100+ מבחנים. ועוד המון דברים שאני יכול לפרט, אבל לאף אחד לא אכפת. לך תוסיף לזה עוד כיתה ו-.
דרכים נוספות להגדיל את השכר:
- לצבור ותק. כרגע אני עם ותק של 6 שנים, וזה לא משמעותי. אולי ב7 אני ארגיש שיפור. סתם לא.
- לעשות השתלמויות. מעבר לזה שהן משעממות וריקות מתוכן, ושהמורה הוא זה שמשלם על ההשתלמויות האלה, צריך לעשות 120 שעות בשנה, כדי לקבל 1.2% זעומים לשכר (כלומר תוסיף 6 שעות שבועיות של החרא הזה). אם עשית יותר מ120 שעות, ניתן לצבור עד 30 שעות לשנה הבאה. ככה שצריך 19 שנים רצוף להמשיך לסבול.
- לעשות תואר שני. שמוסיף 5% למשכורת. כמו סתום עשיתי שנתיים הרחבת הסמכה*** שנתיים במקום תואר שני. חבל.
- לקחת תפקיד. הדבר הכי נורא ברשימה. תפקידים נותנים עד 10% בשכר, והם מוסיפים עוד איזה חצי משרה מבחינת עבודה. לפני שנתיים הייתי רכז צוות מתמטיקה, ולא היה לי זמן לנשום. לא היה לי יום חופשי, מיליון ישיבות, מליאות, קשר עם המורים, קשר עם ההנהלה, קשר עם תוכניות חוץ-בית-ספריות. אני מאשים בסטרס של התפקיד והעומס את האפנדציטיס שהיה לי. אשכרה יצאתי מבית חולים, ישר למרתונים לקראת הבגרות. שנה שעברה רצו אותי שוב בתפקיד. סירבתי.
***כדי ללמד 5 יחידות מחויבים לעבור לימודים של שנתיים באחת האוניברסיטאות. מתוך 8 קורסים, הרוב זה קורסים אקדמאיים (ליניארית, בדידה, אנליזה, סטט’ והסתברות) ורק שניים באמת עוסקים בתוכנית הלימודים. זה טיפשי כי לרוב המורות הקורסים האקדמיים היו קשים מדי, והן לא קיבלו מספיק פרקטיקה בתוכנית הלימודים. לי הקורסים האקדמיים היו קלים ועדיין לא קיבלתי מספיק פרקטיקה בתוכנית הלימודים. כמובן שבגלל שזה הרבה יותר מ120 שעות, אני לא מקבל יותר מ1.2% על כל שנה. האבסורד? שאם הייתי עושה תואר שני, לא הייתי מקבל אישור רשמי ללמד 5 יחל.
סתום שכמוני. כמובן שרק אחרי שאני אכתוב הכל, אני אחשוב ללכת לחפש דף מידע מרוכז.