על חינוך וכל זה

אבל אין קורלציה בין חופש ילדים לעבודת הורים… איפה ההיגיון? איך אמורים בני אדם שהם לא מורים לעבוד?

מה שמעניין, זה שבכל בדיקה שהיא, גם ביחס למה שקורה במדינות אחרות, וגם ביחס לימי העבודה בארץ של עבודות אחרות - יוצא שהמורים עובדים כמות סבירה לגמרי של ימים.

תשאלו בצדק, איך זה יכול להיות?

אז החטא הקדמון בהקשר הזה, הוא שמשום מה ימי הלימודים בימי שישי, שכוללות 3 שעות מסכנות - נספרים משום מה כימי לימודים/עבודה מלאים לכל דבר ועניין, ולכן בספירה הכוללת יוצא כאילו המורים עובדים כמות ימים סבירה.
מכאן שהפיתרון המיידי והכי קל ליישום, לכאורה, הוא לבטל את ימי שישי ולהכניס במקומם עוד הרבה ימי לימודים מלאים, במקום החופשות המוגזמות והלא פרופורציונאליות בשום צורה לשוק העבודה. אממה - מסתבר שבמערכת הכבדה, מסורבלת, מיושנת, ואולטרא-שמרנית שנקראת מערכת החינוך בישראל - אפילו שינוי פשוט ומתבקש כל-כך, לא מצליח לעבור כבר למעלה מ-20 שנה.

מכיר לא מעט בתי ספר שכבר ירדו מימי שישי.

יש לא מעט הורים בישראל שיום שישי הוא היום החופשי שלהם ויש להם ׳שקט׳ גם מהילדים אבל עדיין מסכים לגמרי שזה צריך להיות הפתרון ההתחלתי לפחות אבל המורים בחיים לא יסכימו לזה.
אתה היית מסכים שיורידו לך יום של 3 שעות באווירת קייטנה ובמקום זה יוסיפו לך יום מלא ביולי/אוגוסט?

זה נכון גם לימי חופש המקוריים שטל ציין.
אני עובד גם בפורים, אין לי חופש 16 ימים בפסח ועוד כאלה. גם חול המועד סוכות אני עובד.
אם החליפו להם 3 ימים ב 3 ימים אחרים אז אני לא מבין את התלונה. היית נדפק בכל מקרה.

התלונה שלי היא נקודתית… בספטמבר השנה לא היו חגים אבל אם נספור את הימים שהבנות שלי היו בבי"ס לא נגיע ל10 (פה ממילא לא לומדים בשישי). אז אחרי חודש וחצי שלא לומדים אפשר היה לבטל את הגשר המטומטם הזה.

מה שאני מבין מכל השיחה פה היא שלאף אחד אין ילדים ילד בגילאי תיכון, או מכיר ילדים בגילאי תיכון. הם מסיימים כל יום סביבות 16:00, גמורים ועייפים ואז עוד עמוסים בשיעורי בית, עבודות ולמידה למבחנים.

אגב, מעולם לא יצאתי מבית הספר ביום שישי לפני 13:30. כן יצאתי יצאתי בחלק מהשנים אחרי 15:00, ולקראת בגרויות אין סיכוי שאני יוצא לפני 17:00. גם בשישי.

למי שיש ילדים בגילאי בית ספר יסודי, אז א. הגשר הזה לא חדש, אני לא מבין למה ההפתעה הגדולה, וב. היית קודם מוחא על זה שמי שמלמד אותם עברית וחשבון זה השרת. בית ספר אמור להיות מסגרת חינוכית לפני שהוא קייטנה.

זה צריך לקרות בלי קשר. ילד לא צריך להיות במוסד שישה ימים בשבוע. מה גם שכל הקונספט של ‘שעות הקסם’ של יום שישי שבו ההורים סופסוף יכולים לפנות לעצמם זמן לסיבוב קניות פלוס ‘ארוחת בוקר ישראלית’ ואולי אפילו להספיק לאמן קצת את מערכת הרבייה בשיא הלחץ עד שהילדים חוזרים - סתם לחוץ ומיותר. סופ"ש צריך להיות סופ"ש

רעיון שיושב לי בראש אבל אף פעם לא שיתפתי אותו, מעניין מה תחשבו עליו כי לא מצאתי מישהו שמדבר על זה אבל אני לא מוצא בו חיסרון, אולי אתם תראו לי למה לא בעצם.

מדברים כבר שנים שיש מחסור רציני במורים למקצועות הריאלים, בעיקר מתמטיקה ופיזיקה, ושמערכת החינוך לא יכולה להתמודד עם השכר בשוק הפרטי.

מה אם הממשלה תצא בפרויקט כזה להכשיר בוגרי תארים ריאלים להוראה, לא ממש תואר שלם אלא משהו יותר מקוצר וממוקד, ותתן אפשרות לאנשים מהתעשייה ללמד מספר מסויים של שעות בשבוע בבתי הספר? בשביל המוטיבציה יהיה אפשר להגדיר שעד מספר מסוים של שעות לא יהיו מחוייבים במס עבור ההכנסה הזאת.

זה נשמע כביכול פתרון שטוב לכולם, אבל אני מאמין שאם הוא היה כזה מישהו כבר היה מקדם אותו. מה אני מפספס?

את הסתדרות המורים ואת ארגון המורים

הרעיון בעיני הוא נחמד- הרבה אנשים אוהבים ללמד, ויש להם יכולת מתאימה, חסרים מורים וזה דבר ידוע, התמורה הכספית לאלו שיכנסו למערכת לא גבוהה, אבל רעיון כמו הטבת מס ספציפית שהוצע יכול לעזור.

אבל ארגוני המורים ימסמסו את זה, ידרשו לכך הרבה “תשלומי איזון” בלשון עדינה רק כדי לקנות את הסכמתם, מה שיהפוך את המיזם ללא ראוי בעליל.

חייב לציין, הילדים שלי הרבה מעבר לגיל מערכת החינוך (הנכדים כבר שם מזמן), אבל כל שנה אני שוב שומע את אותם שמות (ובהובלה ניכרת: רן ארז ויפה בן דוד) כבר המון שנים, ו8תמיד השמות הללו חוזרים לצעוק ולדרוש היכנשהו לאחר חופשה ארוכה ומפנקת, אי שם בסוף אוגוסט. יאוש אחד גדול, אם אלו מנהיגי המורים

אני אגב לא בטוח כמה המורים הם חלק מהאירוע הזה, ולא פשוט מנגנון הסתדרותי שמזין את עצמו.

כלומר, אני לא יודע מה אחוז התמיכה של רן ארז ויפה בן דוד (זה כנראה לא מספיק מעניין את התקשורת), אבל אני דיי בטוח שהמורים לא באמת הולכים ומצביעים על ראשי הארגונים - זה מנגנון הרבה יותר מסואב, שהמורים במקרה הטוב מצביעים רמה אחת למעלה על הנציגים שלהם, ומשם זה מתגלגל בלי קשר אליהם כמעט בכלל. אולי @Shusaku יידע יותר.

נ.ב. פרט טריוויה משעשע, שני העסקנים הבכירים שקוראים לעצמם ראשי הארגונים הנ"ל, היו בעברם מורים לספורט.

חשוב לציין שאנחנו לא מנסים להילחם במורים עצמם אלא במנהיגים שלהם, שאולי נבחרו בעבר בצורה דמוקרטית, אבל כיום פשוט השתלטו על המנגנונים והם לא באמת מייצגים את המורים, וכולם מפחדים לצאת כנגדם בגלוי בשל ההשלכות האפשריות. לצערנו מורים תמימים נפגעים כתוצאה מחילופי האש האלה שלא באשמתם, בגלל שארגוני המורים מתחבאים מאחורי מורים חפים מפשע ומשתמשים בהם כמגן אנושי. אם רק ארגוני המורים יניחו את נשק איום השביתה המתמיד שלהם, ויבואו לדון בצורה אמיתית וכנה ובלי תנאים מוקדמים, ותוך הכרה בתלמידים ובמדינת ישראל שנמצאת בצד השני - רק אז יוכל לבוא פתרון אמיתי וקבוע למערכת החינוך הישראלית.

אתה גאון אלישע

@Ender אני מעדיף להתמקד בחלק המהותי של הדיון - והוא שבגלל רעיונות כאלה החינוך בארץ הוא פח אשפה. הייתם נכנסים לניתוח אצל בוגר תואר בביולוגיה שעשה משהו מקוצר וממוקד כדי להתמודד עם המחסור ברופאים? הייתם שמים את האוטו אצל מהנדס שעשה משהו מקוצר וממוקד ולא החזיק מברג מימיו? הייתם משפצים את הבית אצל בוגר תואר באדריכלות שלא נגיע בטיח רק כי אתם לא מוצאים שיפוצניק? הייתם לוקחים בוגר בקולנוע שההתמחות שלו היא בדרמות משפטיות להגן עליכם במשפט רצח כי הוא עשה משהו מקוצר וממוקד כדי להתמודד עם המחסור בעורכי דין?

משום מה, רק בחינוך אנשים מרשים לעצמם לחשוב שאפשר לזרוק לכיתה כל מי שיודע לפתור משוואה. זו זילות של המקצוע ובעיקר זלזול בילדים. תלמיד שמתקשה במתמטיקה לא צריך מולו דוקטור שיודע את החומר ברמת האוניברסיטה, הוא צריך איש חינוך שיודע איך המוח של הילד עובד, איך להנגיש, איך לנהל כיתה ואיך לא לאבד אותו בדרך.

מניסיון – אני אעדיף אצלי בצוות בכל יום מורה שהוא עילוי פדגוגי, שיודע “להחזיק” כיתה (וממש לא במובן של פעם) וללמד, גם אם הידע המתמטי שלו הוא פחות מהרמה הנדרשת לבגרות, על פני גאון מתמטי מההייטק שאין לו מושג איך לגשת לנפש של ילד או איך לנהל שיעור (ואני יכול להיכנס לדוגמאות אם זה אשכרה מעניין אתכם). הבעיה שלנו היא לא בחוסר ידע, אלא במחסור באנשי חינוך. אמיתיים. שהתמקצעו בחינוך.

וחשוב לי להדגיש שזה לא אישי כלפייך, @SantiagoBernabeu, זו תעודת עניות לא רק לפורום פה אלא לכל החברה הישראלית. לא יהיה פה חינוך במדינה כי אני בספק אם יש מספיק אנשים שמספיק אכפת להם כדי לעשות תהליכי עומק וליצור פה משהו אמיתי. בערך כמו נבחרת ישראל בכדורגל.

יש צדק מסוים בדבריך, אבל לטעמי הדוגמה המוצלחת יותר (שממחישה למה דווקא בחינוך אנשים מרשים לעצמם) היא שחקני עבר שחושבים שהם יכולים להיות מאמנים, בזכות הניסיון שלהם כשחקנים.

כמובן, לא כל שחקן עבר יכול להיות מאמן טוב, אבל שחקן עבר שגם מחזיק בתכונות נדרשות מסוימות (כריזמה, אינטיליגנציה רגשית, הבנה טקטית), בתוספת הניסיון שלו כשחקן - בהחלט עשוי להיות מאמן טוב גם ללא ההכשרות של ההתאחדויות למיניהן. בפרט לבוגרים ולשחקני קבוצות נוער מתקדמות (כלומר לא ילדים).

באופן דומה, כולנו בוגרי מערכת החינוך. ועבור אלה מאיתנו שמחזיקים בתכונות הנחוצות כדי לעמוד מול כיתה - לא דרוש הרבה יותר מזה כדי להיות מורה טוב, ובפרט ככל שגיל התלמידים עולה. בקיצון - כדי להיות מרצה או מתרגל טוב באוניברסיטה, לא דרוש כמעט שום דבר נוסף (ובאמת, מרצים ומתרגלים לא עוברים אף הכשרה פדגוגית).

כל הרעיון מגיע בגלל שאין מספיק מורים. זו הנחת הבסיס שממנה אני מתחיל. בוודאי שהיה עדיף שכל המורים יהיו עילויים פדגוגיים, אבל בהינתן והדבר הזה לא אפשרי ואין לך כוח אדם לזה, ויש תלמידים שלא מקבלים גם את המינימום, אז צריך למצוא פתרונות יצירתיים.

ומלבד זאת, תתפלא, אבל יש הרבה אנשים בתעשייה שיכולים לתרום המון. אתם לא כאלו עילויים יחודי סגולה שאין אפשרות להחליף אותם, ויש במערכת מורים שאפילו את ההכשרה הבסיסית אין להם. הדרכה של כמה חודשים פלוס כמה חודשים של סטאז’ ויש לך אפשרות לדלות כשרונות ואופציות נוספות שלעולם לא יכולת לקבל אותם, כי הרוב המוחלט של האנשים בתעשיה לא יעשה את הדאונגרייד הזה בלי איזושהי מוטיבציה. בסופו של דבר, עם הטבת מס למשל כמו שהצעתי או כל הטבה משתלמת אחרת, המערכת גם תוכל לברור בין הטובים ביותר, ולא תקבל כל אחד שבא לעשות השלמת הכנסה. בינתיים - זה עדיף על כלום.

ואגב קטן, כבר קיימים מסלולים להסבה להוראה.הנה אחד למשל

https://share.google/G7UqqopLGx9tVQlWU

אני פשוט לא חושב שהדבר הזה משתלם. אני הייתי רוצה לשים יד, אבל להתחיל ללמוד עכשיו רק בשביל להתנדב או בשביל תוספת מינימלית בהכנסה החודשית זה פשוט לא שווה את כאב הראש.

שוסאקו צודק בעיקרון, אבל בפרקטיקה - המצב כל כך אנוש, ,שגם ״סתם״ אנשים אינטליגנטיים או באיכות טובה יהיה שיפור על מה שיש היום במערכת בממוצע. למורה הממוצע יש פסיכומטרי שנמוך מהממוצע. זה מטורף.

מה שכן, זו לא בעיה שתיפטר מפאטצ׳ים שלא יפטרו יגעו בבעיית התמריצים. כבר היום יש כל מיני תכניות מורים להייטק. עד שלא תיפטר בעיית השכר הקיבוצי, בעיקר בשנים הראשונות לקריירה, והיעדר החופש המוחלט, איכות המורים תמשיך להיות פח אשפה. והמורים האיכותיים שכן נמצאים במערכת ימשיכו להישחק ולהרגיש שלכישוריהם אין הרבה השפעה.

אני לא יודע איך זה עובד בכל סוגי הפקולטות, אבל לבטח בתחומים מסוימים זה יותר מידי נכון, בדגש על לא עוברים אף הכשרה פדגוגית. מספיק שיודעים טוב את החומר, והופה- לך ללמד. במקצועות בהם הידע כולו נמצא אצל אנשי הפרקטיקה- מרצים ומתרגלים יבואו ממש ישירות מהתחום, ואין להם כמעט שום “תחרות” מאנשי אקדמיה. טוב או לא טוב? צריך לבחון באופן אובייקטיבי, אבל זה המצב במקצועות מסוימים.

אבל מה שמאפשר לזה להיות בר קיימא זה מאפייני האוכלוסיה של הסטודנטים, כלומר אנשים שמשלמים הרבה (מידי) כסף עבור הזכות ללמוד. לכן יהיו הרבה פחות התעסקויות של משמעת, והרבה יותר מוטיבציה ללמוד, כך שהידע והשליטה בתכני החומר חשובים (בעיני) הרבה יותר מהיכולת המתודית ללמד, יכולת שממילא משתפרת עם הניסיון

כמה שאני מתחבר.

אשתי סיימה לעבוד במקום מסוים, נוצר כמובן המון זמן פנוי והיא החליטה להתנדב כ-4 שעות בשבוע בלתת חיזוקים לתלמידים במתמטיקה. היא פנתה למספר תיכונים בעניין. לקח כמה ימים, רק אחד חזר וזימנו אותה לשיחה. מתברר שבאותו תיכון אין מסלולי 5/4 יחידות, כולם “לומדים” סוג של 3 יחידות כלומר גם אין מגמה להגיש אותם מנדטורית, אלא כל אחד מחליט לעצמו. יש תלמידה שהתחילה יב’ וכן רוצה להיבחן 4 יחידות, אבל לא למדה ב-יא’ את החומר לבחינה (שנחלקת לשני חלקים, אחד נעשה בכתה יא ושני בכתה יב), בגלל שאין מורים מתאימים בתיכון זה. אז השנה מצאו לה מורה לחומר של יא’ ובונים על אשתי שתכין אותה לבגות בחומר יב’. אין ספרים- בדיוק החומר השתנה משנת תשפ”ה. אין רשימה מסודרת של החומר/מיקוד ממשרד החינוך. מזל שיש לאשתי את הזמן לשבת כבר כמה שבועות כמעט רק על זה לשחזר את החומר. נאמר בכלליות- בהסטוריה היא לימדה כמה שנים לבגרות של 5 יח’ במקביל להשלמת דוקטורט, אבל זה היה אי שם במילניום הקודם