כמה נקודות בסדר לא מחייב
- מעבר להישג הטכנולוגי המרשים, נשאלת השאלה מהו היקף האיום הטילי על מדינת ישראל מצד איראן בהינתן יכולת היירוט הזו. צריך לקחת בחשבון גם את העובדה שכנראה שהכוחות היו ערוכים עקב התראה מוקדמת
- האיראנים אמנם עשו לא יותר מ sound check אתמול, אבל הוא לא היה מוצלח מאד מבצעית. מישהו שם עכשיו כנראה לומד את החומר כדי שבפעם הבאה תהיינה יותר פגיעות
- מבחינה כלכלית זה מרגיש כמו כיפת ברזל על ספידים: האויב מייצר כטב"מ בחמישה שקלים וכל האזור יורה לאוויר עשרות מיליוני דולרים
- העובדה שהייתה פה קואליציה היא איננה טריויאלית ואומרת שכנראה שעבדו טוב בשנים האחרונות כדי שזה יקרה. יופי ביבי או מי שזה לא יהיה
- היה מצחיק לראות אתמול את הפרשנים שהסבירו לנו שלהערכתם איראן לא תתקוף מסבירים שעכשיו ההצלחה היא גדולה ואיראן מובכת מחוסר הנזק לישראל
ידכם כאן קצרה על המקלדת אבל הייתי נזהר מפרשנות בנושא שאין לנו שום מושג בו. זה לא עזה שאנחנו מכירים ברמת הערים והשכונות. בואו, עד לפני כמה שעות אף אחד פה לא ידע להגיד איך הולכת להיראות התגובה ההגנתית ובטח שאין לנו מושג מה מדובר בתוך הקואליציה ובין האמריקאים לאירנים. אתם יודעים כמה חימוש יש להם? כמה סיבובים כאלה הם יכולים להרשות לעצמם? מהי יכולת הגנת האוויר שלנו מבחינת מלאים? ועוד הרבה.
אני נוטה לחשוב שמאז הצעד של חיסול מהדווי המצב שלנו בסך הכל קצת יותר טוב. איראן קיבלה מסר שהמצב בו היא לא מאויימת ישירות נגמר. אם היה ספק אז הקואליציה האזורית מבוססת על אינטרסים חזקים שגרמו אפילו לעבדאללה לשחק תפקיד פעיל. אין שום התפרקות של הברית - להפך - היה ניסוי כלים מוצלח ויש סיבות טובות להניח שישראל תהפוך מפילגש לידועה בציבור של עוד מדינות בקרוב (האמריקאים יכולים לנרמל עם הסעודים גם בלי ישראל וצריך לקוות שזה לא יקרה).
אתמול בערב חשבתי, כמו רובנו אני מניח, שזו הזדמנות מצויינת לתת להם מכה שהם לא ישכחו. בוודאי בהינתן שההגנה האווירית שלהם מפגרת אחרי שלנו. זה כצפוי לא קרה, כנראה שהיה קורה אם היה תלוי רק בנו. נשאלת השאלה מה עושים מכאן. מה שבטוח הוא שבניגוד למלחמת עזה כדאי שנלמד מהטעות של עצמנו ונחשוב קצת. בפירוש ראינו שהאירוע גדול מ(ויש שיגידו על) מדינת ישראל לבדה. בנוסף אין שום סיבה לחשוב שהמענה לאיום האיראני הוא חד פעמי או היה מסתיים אם היינו תוקפים הלילה. הבעיה מורכבת והפתרון אליה יהיה מורכב, והוא בהכרח לא כולל רק את ישראל. מיעוט יהודי של כמה מיליונים במרחב עוין לעד יצטרך ויהיה תלוי בבעלות ברית. נאהב את זה או לא. אנחנו נצטרך להיות הגורם המיליטנטי כי בסוף זה דם שלנו ואיום עלינו, אבל זה יצטרך להיות בתוך כללי המשחק ותוך שאנחנו חושבים כיצד לשפר את מצבנו בטווח זמן בינוני ארוך.
אפשר לחסוך תגובות שמתלוננות על הרפיסות האמריקאית או ‘חיבוק הדוב’ של ביידן. כאמור - גם אני הייתי רוצה שאתמול תהיה תגובה. אני פשוט חושב שלהתלונן על אמריקה והעולם זה אחלה, אבל אין לזה קשר לדיון של מה ישראל צריכה לעשות. אמריקה וההתנהגות שלה היא חלק מהקלפים שיש לנו כרגע ואיתם צריך לשחק.
אני חושב שאתה מסבך משהו פשוט. ביידן לא רוצה מלחמה. מזכיר: הטענה שלי היא שעיקר הבעיה היא לא הבנת האמריקאים את המזרח התיכון אלא אינטרסים שונים. הנשיא צריך להיבחר שוב והרבה אמריקאים ממש לא מעוניינים בעוד מלחמה שתעלה להם מיליארדים ולא תשפיע להם ישירות על החיים.
אם היו תוקפים את ארצות הברית ולא את ישראל, גם אז הוא לא היה מגיב בגלל בוחן מציאות לקוי?
על ה’פייסנות’ האמריקאית או היחלשותה של אמריקה כמעצמה עולמית אפשר לדבר אבל זה נושא אחר. אנחנו רואים שגם סין ורוסיה מצליחות להשיג הישגים ככה שלא מדובר באזור שלנו בלבד. כנראה שהסיבות רבות, אבל העולם שבין 1950-1990 הוא לא העולם של עכשיו.