אני לא חושב ששני הטיעונים שלך עומדים במבחן גם בראייה הרחבה יותר. הסיבה היא שאתה משווה בין פעולות שונות שנובעות ממניעים שונים. יש שני מניעים מרכזיים (על הנייר) שמובילים את הדרישות לעסקת חטופים: חיי אדם (החטופים), וערבות הדדית. אלו גם המניעים אליהם התייחסת ואותם אפרק.
אין קשר. המניע שגורם לנו לא להפציץ את עזה עד היסוד (ולחסוך בחיי חיילים) איננו שיקול של חיי אדם (שלנו), אלא של מגבלות בינלאומיות וחיי אדם של האויב (בכל זאת שיקול של אני לא אהרוג 2 מליון אזרחי אויב על מנת לחסוך 500 חיילים שלי, לפחות בעיניי, הוא כן שיקול מוסרי לגיטימי).
השיקול של לא לעשות מצור הוא כדי לקבל תמיכה בינלאומית ואמריקאית שבלעדיה לא היה לנו נשק להילחם, מה שיעלה לנו בעוד יותר חיי אדם.
כלומר בשני המקרים לא ממש ברור לי מה אתה מנסה לטעון, ובכל אופן זה לא סותר את זה שחישובי חיי אדם נעשים כל הזמן ומעולם לא טענתי שלא. להפך, אני טוען שחישובי חיי אדם תומכים בצד המתנגד לעסקה, ולא בצד השני. ולו מהסיבה שהתומכים לעסקה עושים זאת על סמך טיעוני חיי אדם, שזה דבר די מטומטם כי ברור שהם מפסידים את הויכוח הזה (כמו שניסית להסביר לליאור במשפט הראשון שלך, ובצדק).
טיעון הערבות ההדדית הרבה יותר מוצלח, והרבה יותר מתוחכם, מהטיעון הקודם לגבי חיי האדם, ואני מודה שלרגע קשה לענות לטיעון הזה מעבר לזה שזהו עניין של טעם אישי ומוסר אישי. אבל זה רק לרגע, כי אז אני מנענע את הראש שלי בשלילה נחרצת ועונה בפשטות שיש לי תחושת ערבות הדדית גם כלפי הנרצחים והנחטפים של העתיד, והמשפחות שלהם. ואין סיבה לטעון שהתחושה הזו קטנה יותר.
מה עם הערבות ההדדית כלפיי המשפחות של נרצחי עסקת שליט (ואני לא מדבר על הנרצחים של המשוחררים לפני העסקה, אלא לאחריה)?
בקיצור, גם הטיעון הזה נופל די בקלות.
באמת, באמת, באמת, שאני לא חושב שאני (ושאר מתנגדי העסקה) מסתכלים על זה בפריזמה צרה. בכלל לא. אני מעולם לא נתקלתי עוד בטיעון מספיק חזק שגרם לי אפילו להגיד “אוקיי, אולי אני לא מסכים עם זה אבל יכול להבין את זה”. אני לא יכול להבין את זה. אני חושב שבסוף, כל הטיעונים האלו של החיי אדם והערבות ההדדית וכו’ אלו לא טיעונים ראצליונליים, אלו טיעונים רגשיים, מהסוג שאסור שהמנהיגים שלנו יבצעו בהחלטות מדיניות.
וזה שהמנהיגים שלנו נדרשים לכאלו שיקולים, ומוצגים בתקשורת כקיצוניים, הזויים, רוצחים ופושעים כשהם לא עושים זאת - זהו פשע ממדרגה הראשונה.